» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

cukur jambul dalam adat Melayu

Published on Nov 01 2011 // Uncategorized

Evolusi cukur jambul dalam adat Melayu


 

TERATAK tiga tingkat milik ibu kepada tiga cahaya mata, Aliza Abu Bakar, 38, pada malam itu riuh rendah dan sesak dengan tetamu yang tidak putus-putus hadir bagi meraikan kehadiran ahli keluarga baharu Aliza.

Beberapa khemah didirikan di pekarangan rumah memuatkan deretan juadah makanan bagi menjamu tetamu yang hadir memeriahkan majlis cukur jambul dan akikah putera ketiga Aliza, Ajwad yang selamat dilahirkan pertengahan Ogos lalu.

Orang luar yang sekadar lalu lalang di situ pasti akan menyangka majlis tersebut merupakan majlis pertunangan kerana dekorasi dan persediaan bagi menyambut kelahiran Ajwad dilaksanakan penuh meriah.

“Alhamdulillah, ini merupakan rezeki Allah buat saya sekeluarga, sebelum ini saya tidak pernah membuat majlis sebegini untuk anak-anak terdahulu, jadi oleh kerana pertama kali mengadakan majlis cukur jambul, saya mahukan ia istimewa,” tutur usahawan wanita itu ketika ditemui di majlis tersebut di Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.

Seperti majlis cukur jambul lain, majlis buat Ajwad turut merangkumi marhaban, selawat ke atas nabi dan doa kesyukuran. Namun, istimewanya ia turut diselitkan dengan bacaan berzanji oleh beberapa orang tokoh agama tempatan.

ALIZA melihat Ajwad menjalani upacara tahnik iaitu meletakkan manisan di lelangit bayi.

 

Sambil tetamu meneruskan selawat, Ajwad didukung mengelilingi tetamu yang ada bagi memberi peluang buat mereka menggunting beberapa helai rambut bayi itu sebelum amalan tahnik (belah mulut) di mana sedikit madu diletakkan di lelangit Ajwad.

Kesemua upacara itu kelihatan klise dan bukan lagi asing dalam konteks budaya Melayu melibatkan cukur jambul, namun jelaskah kita akan makna serta tujuan perkara-perkara itu diadakan?

Mengikut kefahaman Aliza, majlis cukur jambul bertujuan menzahirkan kesyukuran kepada Allah atas cahaya mata yang dikurniakan dan pada masa yang sama berkongsi rasa gembira itu bersama-sama orang ramai.

“Ia sebenarnya terpulang kepada individu, tetapi bagi saya apa sahaja tujuannya, ia mestilah dilaksanakan dengan hati ikhlas kerana anak merupakan anugerah Tuhan.

“Akikah contohnya, ada orang mendermakan daging tersebut kepada fakir miskin dan ada juga yang menjamu tetamu yang hadir ke majlis akikah tersebut, jadi ia sebenarnya tidak banyak beza,” jelas Aliza.

Tradisi biasa Melayu

AKIKAH bukan sahaja dilakukan untuk bayi, tetapi boleh juga dibuat untuk orang dewasa.

 

Pelakon dan juga ibu kepada seorang anak, Sari Yanti Mohamad Nazari, 27, juga berkongsi pandangannya terhadap majlis cukur jambul berdasarkan pengalamannya menjalankan majlis sebegitu Oktober tahun lalu.

Walaupun kini dia sedang sarat mengandung anak kedua, majlis buat putera sulungnya, Barr Al Aliy, 1, yang diadakan di Restoran Tajine, Kuala Lumpur masih segar dalam ingatan.

Sama seperti Aliza, Sari turut mengisi majlis cukur jambul tersebut dengan marhaban serta bacaan berzanji, cuma dia turut mendapatkan khidmat pemain gendang bagi menyesuaikan tema Arab buat majlis tersebut.

“Pada saya, cukur jambul merupakan tradisi biasa orang Melayu dan bertujuan memperkenalkan anak yang baru lahir kepada keluarga dan saudara-mara.

“Selain itu, ia juga merupakan pendekatan kita untuk memanjatkan rasa syukur dan terima kasih kepada Allah kerana anugerah yang diberikan,” ujar Sari.

Bagi upacara akikah pula, Sari hanya mengupah orang bagi melaksanakannya dengan menyedekahkan sembelihan dua ekor kambing itu kepada golongan yang memerlukan.

Namun, di sebalik kefahaman itu semua, wujud pengetahuan tentang cukur jambul dan akikah yang perlu diketahui semua orang terutama masyarakat Melayu yang beragama Islam.

Jangan terkejut jika dikatakan rata-rata orang hanya menyifatkan cukur jambul sebagai adat Melayu yang dicipta sendiri penduduk nusantara dan tidak dipraktikkan Rasulullah SAW.

Seorang pendakwah, Muhamad Riduan Zainal Abidin, 29, mendedahkan bahawa upacara cukur jambul sebenarnya telah diriwayatkan dalam hadis riwayat Muslim. Rasulullah sendiri menyarankan agar bayi yang baru dilahirkan dicukur kepalanya.

Memandangkan nabi sendiri menggalakkan perkara itu, maka secara tidak langsung ia terletak sebagai sunnah yang wajar diikuti. Bagaimanapun, berdasarkan hadis tersebut, bayi tersebut perlu dicukur kepalanya pada hari ketujuh selepas kelahiran.

Cukur kepala

SARI YANTI antara selebriti yang mengadakan majlis cukur jambul besar-besaran untuk anak sulungnya, Barr Al Aliy.

 

“Dahulu, cukur jambul dipanggil cukur kepala kerana bayi tersebut perlu dicukur habis rambutnya.

“Namun, kini masyarakat akan menggunting sedikit sahaja sebelum ibu bapa bayi tersebut mencukur habis rambut anaknya pada kemudian hari.

“Menurut hadis, rambut bayi yang dicukur itu perlu ditimbang dan berat rambut tersebut perlu dinisbahkan dengan emas dan nilai tersebut kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin,” terang Riduan.

Setelah jelas bahawa cukur jambul merupakan sunah nabi, timbul pula persoalan apakah rasional di sebalik upacara tersebut, apakah hikmah yang diperoleh individu yang melaksanakannya?

Tambah Riduan, cukur jambul sebenarnya bertujuan membuang rambut bayi yang baharu lahir itu kerana mengandungi kotoran yang tidak sihat bagi tumbesaran bayi.

“Selama sembilan bulan bayi tersebut berada di dalam perut ibunya, tempoh tersebut sudah tentu membuatkan rambut bayi tersebut bercampur dengan pelbagai bahan asing.

“Menerusi cukur jambul, ia dapat membersihkan kekotoran tersebut dan hikmahnya sudah tentulah memperoleh keberkatan dan bayi tersebut membesar dengan sihat,” tutur Riduan yang turut mengatakan bahawa cukur jambul dahulu hanya dilaksanakan ibu bapa bayi tersebut sahaja tanpa sebarang majlis.

Menyentuh konsep cukur jambul hari ini, Riduan menyatakan tiada salahnya majlis besar-besaran diadakan asalkan perkara asas serta niat melakukannya betul.

Kekeliruan yang timbul berhubung status cukur jambul hingga ada yang menyatakan ia sekadar budaya. Akui Riduan, ia mungkin disebabkan beberapa pengisian upacara dalam majlis cukur jambul hari ini lebih kepada adat Melayu.

PERSIAPAN majlis cukur jambul hari ini hampir menyerupai majlis pertunangan dan perkahwinan.

 

“Pada asalnya, cukur jambul tidak memerlukan marhaban dan bacaan berzanji, tetapi ia diadakan di negara kita untuk memeriahkan majlis.

“Ia tidak salah tetapi jangan menganggapnya sebagai perkara bidaah hanya kerana ia tidak dilakukan nabi kerana sebenarnya budaya dan sunnah itu telah bergabung membentuk ibadah,” jelasnya lagi.

Keberkatan akikah

Akikah pula yang sememangnya diketahui umum merupakan sunat muakad yang bertujuan mendapatkan keberkatan hidup daripada Allah juga sering kali dilakukan serentak bersama majlis cukur jambul.

Ia juga dituntut nabi agar dibuat pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi, kata Riduan. Daging akikah tersebut akan dinisbahkan seperti mas kahwin dan seperti biasa ia perlu disedekahkan kepada fakir miskin.

Dua ekor kambing afdal bagi bayi lelaki dan seekor kambing bagi bayi perempuan perlu disembelih mengikut hukum Islam bagi upacara akikah. Bagaimanapun terdapat pendapat mengatakan bahawa daging akikah itu tidak boleh dimakan ahli keluarga bayi tersebut.

“Ada orang ingat makan daging akikah keluarga sendiri haram sedangkan tiada hukum yang menyatakan tentang perkara itu.

“Tiada salahnya untuk ahli keluarga atau pun individu yang melakukan akikah itu sendiri untuk menjamah daging tersebut tetapi sewajarnya ia diagihkan kepada orang ramai,” ujar Riduan.

|hukum marhaban bayipersiapan untuk majlis cukur jambulpersediaan majlis cukur jambuldoa majlis perkahwinanbahan cukur jambulselawat aqiqahbuaian cukur jambullirik marhaban melayulirik bacaan selawat nabikoleksi doa majlis perkahwinanbacaan marhaban tekspersiapan majlis cukur jambulapa itu cukur jambulhukum marhabanlirik marhaban dan berzanjiselawat marhaban tekslirik marhaban selawat nabisari yantilirik lagu berendoipersediaan majlis aqiqahaliza abu bakarlirik bacaan marhabanteks doa cukur jambulpersiapan cukur jambullirik lagu cukur jambulselawat marhaban lirikcontoh doa kesyukuranadat aqiqahmaksud marhabanbuaian berendoi english stylebuaian berendoi negeri sembilanbacaan semasa mencukur rambut bayimarhaban aqiqahselawat semasa majlis aqiqah anak perempuanlirik marhaban jawicara majlis berendoitatacara majlis berendoipersiapan majlis aqiqahmajlis cukur jambul anak sari yantiteks selawat marhabanbuaian berendoi cukur jambulpersiapan majlis akikahcara berendoimarhaban dalam cukur jambuladat cukur jambuladat berzanjiadat majlis aqiqahupacara aqiqahbuai anak sariyantiberzanji lirikskrip ucapan majlis cukur jambuldefinisi cukur jambulbacaan doa pertunanganbudaya cukur jambul masyarakat minangkabaupersiapan majlis aqiqah dan cukur jambulteks doa tahnikdoa mencukur rambut bayidoa perkahwinan arabmajlis cukur jambul di terengganubacaan marhabanbahan untuk cukur jambulbahan untuk cukur jambul bayibahan bahan cukur jambultatacara majlis cukur jambultatacara marhabanselawat cukur jambuldoa semasa tahnikbahan2 untuk cukur jambulCARA CARA ADAT BERZANJI BAGI BAYIcukur jambulsenikata lagu majlis akikahhukum majlis berendoicara cukur jambul bayilagu berendoiteks ucapan selawat nabilagu cukur jambuladat cukur jambul bayicontoh ucapan majlis cukur jambulapakah majlis cukur rambut itu bidaahmajlis aqiqah dan cukur jambulucapan majlis akikahlirik bacaan berzanjiadat majlis cukur rambutpersediaan akikahlirik marhaban berzanjimajlis aqiqah anak lelakiucapan majlis cukur jambulbahan-bahan cukur jambullirik selawat aqiqahadat melayu aqiqahdoa semasa pertunanganbahan-bahan utk majlis cukur jambullirik berzanji marhabanlirik mudah marhaban (jawi)maksud majlis cukor rambutcukur jambul indiahikmah cukur jambullirik berendoitata cara marhabanlirik lagu majlis cukur jambulgambar buaian berendoicukur rambut adat melayubahan majlis cukur jambulrambut potong jambul dipanggil?gambar adat berendoi minangkabautujuan majlis berendoimuaturun lirik bacaan marhabanlirik berzanji melayudoa selawat cukur jambuladat berendoidoa majlis perkahwinan pdfbuian berendoiupacara mencukur rambut bayi wikipediaselawat dan cukur jambulbuaian bayi untuk cukur jambulbuaian berendoi sariyantiselawat nabi aqiqahdoa bacaan semasa cukur rambut bayiadat akikah orang melayulirik lagu marhaban cukur jambulbuai bayi kaum indiaupacara aqiqah adat melayuberendoi tradisionalpersediaan mencukur jambulucapan sempena majlis cukur jambulmarhaban untuk aqiqah anak lelakipersediaan majlis akikahadat cukur jambul dan berendoimarhaban berzanji liriksari yanti potong jambulselawat untuk aqiqahselawat semasa tahnikselawat semasa aqiqahdoa cukur jambulteks ucapan majlis pernikahanbacaan doa semasa mengguntingteks marhaban aqiqahbacaan majlis cukurbacaan marhabalagu marhaban kelahiran anak lelakiteks doa selamat majlis perkahwinanmajlis cukur jambul dan akikahapakah cukur jambullagu untuk aqiqahmajlis akikah dan cukur jambulteks doa majlis cukur jambulpersiapan majlis pertunanganmajlis cukur jambultema majlis aqiqahaqiqah vs adat melayuaqiqah anak sariyanticontoh ucapan menyambut persiapan majlis perkahwinancontoh ucapan persiapan untuk majlisLagu berendoi anak ketika cukur kepalakoleksi buaian bayiteks selawat marhaban rayacara2 bacaan cukur rambut kanak2teks ucapan marhabanpersiapan majlis akikah anak lelakicara-cara marhabanmajlis berendoi wikipediamajlis akikah dan berendoibacaan selawat cukur jambulbacaan marhaban aqiqahlelangit bayimajlis cukur rambut diadakanperbezaan adat menyambut kelahiran bayi dalam masyarakat melayu dan indiabacaan selawat semasa cukur jambulpetua cukur jambulhukum cukur jambulcukur jambul in englishpersedian majlis cukur jambulcara permainan darttips persediaan majlis cukur jambulapa itu majlis berendoitradisi melayu aqiqahperbezaan ibadah adatmarhaban semasa majlis cukur rambutpanduan berdoa majlis cukur rambutperbezaan selawatpanduan bacaan mencukur rambut bayiperkara yang perlu untuk majlis cukur jambulperbezaan aqiqah dan cukur jambulmarhaban semasaperbezaan cukur rambut islam dengan indiamarhaban selawat nabiperbezaan upacara cukur jambul mengikut negeripengertian marhaban dalam adat berendoiperalatan teknik dan cukur jambulpanduan bacaan marhaban untuk aqiqahperbezaan akikah dan majlis memotong rambutmencukur rambut bayi cara orang melayuperbezaan adat berendoi dalam masyarakat melayu dan indiamp3 lirik lagu marhabanan waktu anak cukur rambut bayimuat turun salawat cukur jambulperbezaan adat berendoi masyarakat melayu dan indiamarhaban untuk akikahperbezaan adat menyambut kelahiran melayu dan india grafikperbezaan adat berendoi tradisional dengan moden\menyapu madu d lelangit bayiperbezaan maksud marhaban dan burdahperbezaan majlis akikah untuk anak lelaki dan perempuanperalatan untuk upacara cukur jambulperbezaan majlis akikah danperbezaan adat berendoi kaum melayu dan indialirik mahaban semasa aqiqahmajlis akikah masyarakat bugismajlis aqiqah dan cukur jambul anak perempuanmajlis aqiqah di restoranmajlis aqiqah kuala terengganumajlis aqiqah sari yantimajlis aqiqah tempoh marhabanmajlis aqiqah/akikahmajlis berendoi tradisionalmajlis cukur jmajlis cukur jambul aqiqah berendoimajlis cukur jambul dalam islam wikipediamajlis cukur jambul dan akikah anak lelakimajlis cukur jambul selawatmajlis cukur jambulpersiapanmajlis cukur rambot in english translationmajlis cukur rambutmajlis akikah dan cukur rambutmajlis akikah adat atau hukumlirik marhaban dalam naik buai bayi pada tradisi melayulirik marhaban kitalirik marhaban majlis berendoilirik marhaban selawat nabi untuk majlis cukur jambullirik marhaban sewaktu akikahlirik melayu berzanji marhabanlirik selawat berendoilirik selawat dan marhabanlirik selawat di majlis aqiqahlirik selawat nabi-jawilirik sholawat marhabanlirik sholawat marhaban potong rambutlist cukur jambul dalam islamlist persediaan majlis aqiqahmahaban for cukor rambutmajelis berendoi anak sari yantimajlis cukur rambut bayi wikipediaMajlis cukur rambut dan tahnikmajlis marhabanmaksud marhaban dalam islammanisan sunah rasulmanisan sunnah rasulullah mengadakan majlismarhaban akikah anakmarhaban akikah hukummarhaban akiqahmarhaban ANAKmarhaban cukur rambutmarhaban dalam islamMARHABAN DALAM MAJLISmarhaban di taman melawatimarhaban johor lirikmarhaban ketika cukur jambulmarhaban lahiran anakmarhaban lirik arab selawat nabimarhaban melayumaksud majlis tahnikmaksud majlis marhabanmajlis marhaban dan cukur jambulmajlis menyambut kelahiran orang indiamajlis selawat selepas kelahiran anakmakanan buffet untuk majlis kesyukuran bayimakanan untuk aqiqah adat orang bugis johormaklumat cukur jambul dan belah mulutmakna bacaan marhabanmakna majlis cukur jambulmakna majlis marhabanmaknamajlis berendoimaksud adat berzanjimAksud bacaab berzanjimaksud berendoi wikipediamaksud cukur rambutmaksud majlis berendoimaksud majlis cukur jambulmarhaban melayu liriktema untuk cukur jambulteks selawat kelahiran anakteks selawat cukur jambul anakteks salawat marhabanteks marhaban johorteks marhaban dijohorteks marhaban dan maknateks majlis cukur jambulteks majlis aqiqahteks selawat marhaban penuhteks selawat nabiteks selawat nabi majlis cukur jambultema majlis cukur jambultema cukur jambul bayi perempuanteksdoamajlis kahwinteks ucapan majlis cukur jambulteks ucapan majlis berendoiteks ucapan majlis aqiqahteks selawat semasa marhabanteks selawat nabi penuh terengganuteks doa meraikn tetamuteks doa marhabanteknik marhaban kelahiran anaktek selawat nabi sabelum marhabantek marhabantek bacaan doa ucapan hari pertunangantatacara semasa majlis berendoi dan akikahtatacara majlis tahnik cukur jambultatacara majlis cukur jambul dan belah muluttatacara doa kesyukuranteks bacaan doa cukur rambut bayiteks bacaan doa kesyukuranteks bacaan marhabanteks doa majlis perkahwinan arabteks doa majlis cukur jambul anakteks doa majlis aqiqahteks doa majlis akikahteks doa aqiqah anakteks doa aqiqahteks cukur rambutteks bacaan selawat aqiqahtatacara berendoi kedahwww marhaban cukur rambut di meruucapan untuk majlis cukur jambulucapan tuan rumah dimajlis cukur jambulucapan sempena majlis kesyukuran cukur jambulUCAPAN MALJIS AKIKAHucapan majlis marhabanucapan majlis kesyukuran cukur jambul dan akikahucapan majlis cukur rambutUcapan majlis berzanjiucapan untuk majlis cukur rambut bayiupacaar mencakur rambut bayi bagi indiaupacara adat akikahwikipedia adat cukur jambul melayuvidio orang buian maduvideo penuh marhaban aqiqahupacara memotong rambut aqiqah dalam kalangan masyarakat bugisupacara cukur rambut bayiupacara cukur rambut babyupacara akikahupacara adat melayu akikahucapan cukur rambut bayitujuanmajlis berendoitext doa ketika melakukan aqiqahtext doa berzanji arabtesk ucapan majlis pertunangantesk doa majlis perkahwinantesk bacaan marhabanTESK BACAANtempoh mencukur rambut bayitempoh cukur rambut bayi perempuantext selawat nabi marhabantext selawat nabi untuk kesyukuranthe mecca hari cucur anak rambut videotujuan majlis berendoi kaum melayutujuan cukur jambultujuan berendoitradisi menyambut kelahiran bayi masyarakat Melayutradisi menyambut kelahirantradisi melayu cukur jambultips majlis aqiqah dan cukur jambultips cukur jambultempoh cukur jambultata cara upacara aqiqah adat melayuselawat majlis tahnikrasional mengadakan majlis mencukur jambulrasional majlis cukur jambulproses aqiqah adat melayu melayupimpinan bacaan untuk majlis marhabanpicture potong jambulpetua cukur rambut bayipetua cukur jambul islampersiapan utk majlis cukur rambutrestoren majlis akikahsenari lagu semasa cukur jambulsejarah berendoiselawat majlis perkahwinan lirikselawat majlis cukur jambulselawat ketika akikahselawat cukur rambutselawat burdah semasa perkahwinanSELAWAT BERZANJI DOCselawat berendoiselawat aqiqah lirikpersiapan untuk majlis potong jambulpersiapan untuk majlis aqiqahpersediaan untuk majlis cukur jambul dan berendoipersediaan untuk majlis cukur jambulpersediaan untuk berzanjipersediaan tahnikpersediaan sebelum majlis cukur jambulpersediaan sebelum majlis aqiqahpersediaan potong jambulperkhidmatan marhaban berzanji selawat d n sembilanpersedian majlis akikahpersiapan adat cukur jambulpersiapan berendoipersiapan untuk majlis akikah dan cukur jambulpersiapan menyambut majlis cukur rambutpersiapan majlis potong jambul dan berendoipersiapan majlis cukur jambul bayipersiapan majlis berendoipersiapan majilis cukur rambutpersiapan cukur jambul anak lelakipersiapan cukur jambul agama islamperkara-perkara yang dilakukan dalam majlis cukur jambultata cara mencukur rambut anak ketika di marhabansignifikan majlis cukur jambul kepada orang melayudotcomsholawat tata cara potong rambut bayi mp3sewa buai berendoi di jbsewa buai berendoi dan marhaban di terengganusenikata selawat pengantinsenikata selawat marhabansenikata selawat jawisenikata marhaban selawat nabiskrip cukur jambulskrip doa majlis kahwin arabSKRIP MAJLIS CUKUR JAMBULtata cara doa akikah marhabahtata cara cukur rambut bayi dalam islamtata cara cukur rambut bayitata cara cukur rambut adat melayutajuk lagu yang biasa di nyanyikan ketika cukur jambulskrip untuk majlis aqiqahskrip ucapan majlis perkahwinanskrip marhaban cukur jambulSenikata Marhabansenarai semak msjlid cukur jambulselawat nabi semasa marhabanselawat nabi semasa aqiqahselawat nabi marhaban jawiselawat nabi majlis cukur jambulselawat nabi jawiselawat Nabi aqiqah docselawat nabi akikah 4sharedselawat mp3selawat nabi untuk cukur jselawat nabi untuk marhabanselawat semasa akikahsenarai semak buat majlis cukur jambulsenarai persediaan majlis kekahsenarai persediaan majlis cukur jambulsenarai lagu untuk majlis aqiqahsenarai lagu berzanjisenarai buaian cukur jumbulselawatketika cukur rambut bayiselawat untuk majlis cukur kepalaselawat marhabanberendoi cukur jambul di kuala terengganubahan untuk majlis cukur jambul dan tahnikbahan untuk majlis berendoibahan untuk majlis aqiqahbahan untuk aqiqahbahan untuk adat cukur jambul bayibahan marhabanbahan cukur rambutbahan cukurbahan untuk mencukurbahan utk cukur jambulbahan utk cukur rambut babyberendoi cukur jambulberendoi adat negeri perakbahan2 cukurjambulbahan2 cukur rambutbahan-bahan untuk majlis cukur jambulbahan-bahan untuk cukur rambutbahan-bahan majlis berendoibahan- bahan untuk cukur jambulbahan buaian berendoibahan bahan untuk mencukur rambut dalam aqiqahbahan bahan persiapan utk cukur jambulbacaan semasa mengguntingbacaan semasa memotong rambut bayibacaan semasa majlis akikah anakbacaan semasa cukur bayibacaan selawat nabi majlis cukur jbacaan selawat marhabanbacaan selawat ketika mencukur rambut bayibacaan selawat ketika cukur kepala bayibacaan semasa mengunting rambut bayibacaan sewaktu majlis aqiqahbacaan tahnikbahan bahan mencukur rambut bayibahan bahan majlis cukur jambulbahan bahan di perlukan untuk persiapan cukur rambutbahan bahan di gunakan utk majlis cukur rambutbahan aqiqah dan cukur jambulbacaan waktu motong rambut babybacaan untuk majlis cukur kepalabacaan untuk cukur jambulbacaan selawat dan marhabanberendoi pdfcara cukur jambul bayi perempuanbuaian cukur jambul di terengganubuaian berendoi untuk anak lelakibuaian berendoi lelakibuaian berendoi di johorbuaian berendoi cukur jambul di johoradakah marhaban bidaahbuaian berendoi buat sendiribuaian berendoi anak sari yanti yangbuaian cukur jambul di terengganu dan kumpulan marhaban wanitabudaya berendoibudaya berendoi cukur jambulcara cukur jambul anak perempuancara cara membuat buian cukur jambulcara cara marhaban dan bacaan nyecara buat majlis cukur jambul untuk anak perempuancara bacaan adat marhabancara akikah dengan adat melayucara adat majlis cukur jambul di johorbudaya marhaban di negeri johorbuaian berendoibuaian bayi majlis cukur jambul khas untu bayi lelakibuaian bayi cukur jambul buat sendiribeza akikah dengan cukur jambulbeza akikah dan cukur jambulbeza adat dan ibadah;ebookberzanji untuk aqiqahberzanji sama maksud dengan marhaban?berzanji marhaban tata caraberzanji ketika upacara aqiqahberendoi selawatbeza aqiqah dan cukur jambulbeza aqiqah dengan cukur jambulBEZA BERENDOI DAN CUKUR JAMBULbuaian bayi cukur jambulbuaiab bayi perempuanBuai berendoi tradisionalbuai berendoi terengganubuai berendoi konsep tradisionalbuai berendoi di johor bahrubeza marhaban dan berzanji di sabahbeza cukur jambul dengan aqiqahberendoi perempuanbacaan selawat aqiqahapa itu buaian berendoiadat mencukur jambul dalam islamadat mencukur jambul bayiadat mencukur jambulADAT MEMBUAT AKIKAHadat melayu dalam ibadah aqiqahadat melayuadat majlis cukur jambul anak melayu wikipediaadat majlis cukur jambuladat mencukur rambut bayiadat menggunting rambut babyadat perkahwinan cukur rambutapa itu adat cukur jambulapa hukum marhabanamalan berendoi dan cukur jambul masyarakat melayuakikah melayuakikah dan cukur jambulAKIKAH CARA NABIakikah adatmelayuadat tahnik sunnahadat majlis cuker jambuladat majlis aqiqah di terengganuadat majlis aqiqah dan cukur jambuladat berendoi dan cukur jambuladat berendoi cukur jambuladat berendoi atau cukur jambuladat belah mulut melayuadat aqiqah melayuadat akiqah dan cukur jambuladat akikah kaum melayuadat akikah anakadat berendoi kaum melayuadat berendoi orang bugisadat cukur jambul bayi selangoradat majlis akikah dan cukur jambuladat cukur kepalaadat cukur jambul terengganuadat cukur jambul pdfadat cukur jambul masyarakat melayu di kajang selangoradat cukur jambul masyarakat melayuadat cukur jambul masa kiniadat cukur jambul di terengganuadat adat majlis cukur rambotapa itu cukur rambutbacaan salawat aqiqahbacaan doa semasa cukur rambut bayibacaan doa masa tahnikbacaan doa marhabanbacaan doa dalam tahnikbacaan doa cukur kepala bayibacaan doa cukur jambulbacaan dan tatacara memotong rambut bayibacaan dan doa untuk cukur jambulbacaan ketika majlis akikah adat banjarbacaan lepas cukor rambut bayibacaan marhaban bayibacaan potong jambulbacaan nak cukur rambut bayibacaan n cara buat cukur jambulbacaan marhaban teks pdsbacaan marhaban teks jawibacaan marhaban taman sutera johorbacaan marhaban semasa cukur rambutbacaan marhaban cukurbacaan dalam marhabanbacaan dalam majlis aqiqahBAcaan cukur rambut bayiapakah tujuan majlis berendoiapakah maksud cukur jambulapakah makna cukur jambulapakah hukumnya majlis marhaban untuk cukur rambut?apakah hukum marhabanapa maksud berendoi aqiqah cukur jambulAPA majlis cukur bayiapa itu majlis cukur rambutaqiqah adat kelahiran kaum melayuaqiqah adat melayuaqiqah anak lelaki adat melayubacaan cukur jambulbacaan berzanji dalam mengunting rambut bayibacaan berendoibacaan akikahartikel ucapan majlis pertunanganaqiqah dan selawat nabiaqiqah berzanjiaqiqah anak sari yanti tajineAPA ITU MAJLIS CUKUR JAMBULidea tema upacara cukur jambulhukum berzanji bagi wanitahukum berendoi cukur jambulhukum berendoihimpunan teks doa majlis perkahwinanhikmah di sebalik cukur rambut bayihikmah bayi cukur rambuthadis berkaitan cukur jambulgambar cukur jambulhukum buat marhaban ketika aqiqahhukum cukur jambul dan berendoihukum cukur jambul dan buaian berendoihukum selawat selepas kelahiran bayihukum selawat selepas cukur rambut bayi baru lahirhukum selawat akikahhukum marhabbanhukum marhaban dan berzanjihukum marhaban aqiqah anakhukum islam marhaban memotong rambut bayihukum dan tips majlis aqiqah berendoi dan cukur jambulgambar buaian adat berendoigambar berendoifoto akikah adat melayuDoa semasa cukur jambuldoa selamat dan maknadoa potong jambuldoa pertunangan bacaandoa marhaban majlis cukur jambuldoa marhaban cukur jambuldoa marhaban cukur bayidoa marhabandoa semasa selepas bayi cukur rambutdoa srlamat bagi majlis cukur jambul anakdoa tahnik bayievolusi cukur jambul dalam adat melayu to translate this pagedownload free selawat nabi dalam marhabandoa2 didalam majlis cukur jambuldoa2 belah mulut bayidoa untuk tahnik bayi bahasa arab terjemah bahasa melayudoa untuk majlis bertunangdoa untuk bayi di majlis cukur jambuldoa untuk anak yang baru lahirdoa majlis cukur jambul dan akikahjohor marhaban liriklirik laguadat berendoi negeri sembilanlirik berzanji doclirik berzanji dan marhabanlirik berzanji cukur rambutlirik berzanji cukur jambullirik berzanji buaianlirik berzanji -mp3 arablirik berzanjilirik bacaan marhaban berzanjilirik berzanji untuk cukur jambullirik doa berzanjilirik lagu berendoi cukur jambullirik lagu selawat cukur jambullirik lagu marhaban aqiqah bayilirik lagu majlis berendoilirik lagu berzanji melayulirik lagu berzanji berendoi menyambut kelahiranlirik lagu berzanjilirik lagu berendoi- orang kawinlirik lagu berendoi marhabanlirik bacaan ketika marhabanLIRIK bacaan doa berzanjilangkah persiapan untuk majlis cukur jambulkoleksi lagu berendoi anakkhidmat majlis cukur jambul di terengganukhidmat majlis cukur jambul dan marhaban sekitar klangkhidmat cukur kepala bayi di kuala lumpurkeadaan bayi pada malam sebelum cukur jambulkarangan esei adat cukur jambulkarangan adat cukur jambuljuadah untuk majlis akikahkoleksi marhaban majlis cukur jambulkuam pada mulut babykumpulan marhaban taman melawatilangkah langkah cukur jambullagu-lagu cukur jambullagu untuk majlis cukur jambul dan al aqiqahlagu untuk cukur rambutLagu sholawat mp3 gunting rambut marhabanlagu marhaban cukur jambullagu marhaban aqiqahlagu buai berendoijuadah majlis akikahdoa majlis aqiqah dan cukur jambulcontoh doa untuk majlis perkahwinancontoh berzanjicontoh bacaan selawat majlis perkahwinancontoh bacaan doa marhabancontoh bacaan doa majliscontoh bacaan doa aqiqahcontoh adat perisiancara-cara marhaban di johorCARA-CARA MAJLIS MARHABAN JOHORcontoh berzanji/marhaban lirikcontoh buaiab=n berendoi tradisionalcontoh buaian berendoicontoh doa ucapan syukur pernikahancontoh doa mula majliscontoh doa marhabancontoh doa majlis cukur jambulcontoh doa majlis cukurcontoh doa majlis cucur jambulcontoh doa majlis aqiqahCONTOH doa KESYUKURAN cukur jambulcara-cara buat buaian cukur jambulcara-cara bacaan dalam akikahcara tradisional majlis cukur jambulcara melakukan aqiqah dan cukur jambulcara majlis aqiqah dilakukancara doa cukur jambul bayicara dan bahan bahan cukur rambut bayicara dan bacaan cukur rambut bayicara dan adat majlis cukur jambul di johorcara dan adat majlis cukur jambul aqiqah diadakancara cukur rambut bayicara melakukan majlis berendoicara membuat buaian berendoicara membuat buaian cukur jambulCara tahnik dan cukur rambut bayicara selawat cukur kepala bayicara selawat akikahcara potong jambulcara menyambut majlis aqiqah seperti rasulullahcara menjalankan majlis akikahcara mengadakan majlis cukur rambutcara mengadakan majlis berendoicara cukur kepala bayiCONTOH KAD TERIMA KASIH KEKAHDoa kesyukuran dan aqiqahdekorasi majlis bertema melayu nusantaradekorasi majlis aqiqah lelakidekorasi majlis akikah kedahdekorasi buaian cukur jambuldefinisi cukurcukur rambut dan berendoi adakah bidaahcukur kepalabayicukur jambul tanpa buaiDEKORASI UNIQ UNTUK MAJLIS CUKUR RAMBUTdekorasi untuk majlis pertunangan di restorandoa anak cukurdoa dan cara2 cukur jambuldoa dalam majlis pertunangan melayudoa cukur rambut bayidoa cukur rambutdoa cukur jambul comdoa cukur jambul bayidoa bacaan cukor rambut bayidoa aqiqah potong rambut bayiCukur jambul dua kalicukur jambul boleh dilakukan nakcukur jambul adatcontoh tema untuk majlis aqiqahcontoh teks ucapan terima kasih majlis cukurcontoh teks berzanjicontoh tek doa marhaban dan berendoicontoh tek doacontoh soalan yang berkaitan adat cukur jambulcontoh selawat majlis perkahwinan pdfcontoh salawat dalam majlis cukur rambut bayicontoh tex bacaan doa selamat hari jadiCONTOH UCAP MAJLIS CUKUR RAMBUTcontoh ucapan cukur jambulcukur dan akikahcukur bayi tipscotoh bacaan selawat nabi marhaban negeri johorcontoh upacara cukur babycontoh ucapan terima kasih majlis potong jambolcontoh ucapan menyambut persiapan majliscontoh ucapan majlis marhaban cukur jambulcontoh ucapan majlis aqiqahcontoh lirik bacaan selawat nabi|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!