» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

cukur jambul dalam adat Melayu

Published on Nov 01 2011 // Uncategorized

Evolusi cukur jambul dalam adat Melayu


 

TERATAK tiga tingkat milik ibu kepada tiga cahaya mata, Aliza Abu Bakar, 38, pada malam itu riuh rendah dan sesak dengan tetamu yang tidak putus-putus hadir bagi meraikan kehadiran ahli keluarga baharu Aliza.

Beberapa khemah didirikan di pekarangan rumah memuatkan deretan juadah makanan bagi menjamu tetamu yang hadir memeriahkan majlis cukur jambul dan akikah putera ketiga Aliza, Ajwad yang selamat dilahirkan pertengahan Ogos lalu.

Orang luar yang sekadar lalu lalang di situ pasti akan menyangka majlis tersebut merupakan majlis pertunangan kerana dekorasi dan persediaan bagi menyambut kelahiran Ajwad dilaksanakan penuh meriah.

“Alhamdulillah, ini merupakan rezeki Allah buat saya sekeluarga, sebelum ini saya tidak pernah membuat majlis sebegini untuk anak-anak terdahulu, jadi oleh kerana pertama kali mengadakan majlis cukur jambul, saya mahukan ia istimewa,” tutur usahawan wanita itu ketika ditemui di majlis tersebut di Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.

Seperti majlis cukur jambul lain, majlis buat Ajwad turut merangkumi marhaban, selawat ke atas nabi dan doa kesyukuran. Namun, istimewanya ia turut diselitkan dengan bacaan berzanji oleh beberapa orang tokoh agama tempatan.

ALIZA melihat Ajwad menjalani upacara tahnik iaitu meletakkan manisan di lelangit bayi.

 

Sambil tetamu meneruskan selawat, Ajwad didukung mengelilingi tetamu yang ada bagi memberi peluang buat mereka menggunting beberapa helai rambut bayi itu sebelum amalan tahnik (belah mulut) di mana sedikit madu diletakkan di lelangit Ajwad.

Kesemua upacara itu kelihatan klise dan bukan lagi asing dalam konteks budaya Melayu melibatkan cukur jambul, namun jelaskah kita akan makna serta tujuan perkara-perkara itu diadakan?

Mengikut kefahaman Aliza, majlis cukur jambul bertujuan menzahirkan kesyukuran kepada Allah atas cahaya mata yang dikurniakan dan pada masa yang sama berkongsi rasa gembira itu bersama-sama orang ramai.

“Ia sebenarnya terpulang kepada individu, tetapi bagi saya apa sahaja tujuannya, ia mestilah dilaksanakan dengan hati ikhlas kerana anak merupakan anugerah Tuhan.

“Akikah contohnya, ada orang mendermakan daging tersebut kepada fakir miskin dan ada juga yang menjamu tetamu yang hadir ke majlis akikah tersebut, jadi ia sebenarnya tidak banyak beza,” jelas Aliza.

Tradisi biasa Melayu

AKIKAH bukan sahaja dilakukan untuk bayi, tetapi boleh juga dibuat untuk orang dewasa.

 

Pelakon dan juga ibu kepada seorang anak, Sari Yanti Mohamad Nazari, 27, juga berkongsi pandangannya terhadap majlis cukur jambul berdasarkan pengalamannya menjalankan majlis sebegitu Oktober tahun lalu.

Walaupun kini dia sedang sarat mengandung anak kedua, majlis buat putera sulungnya, Barr Al Aliy, 1, yang diadakan di Restoran Tajine, Kuala Lumpur masih segar dalam ingatan.

Sama seperti Aliza, Sari turut mengisi majlis cukur jambul tersebut dengan marhaban serta bacaan berzanji, cuma dia turut mendapatkan khidmat pemain gendang bagi menyesuaikan tema Arab buat majlis tersebut.

“Pada saya, cukur jambul merupakan tradisi biasa orang Melayu dan bertujuan memperkenalkan anak yang baru lahir kepada keluarga dan saudara-mara.

“Selain itu, ia juga merupakan pendekatan kita untuk memanjatkan rasa syukur dan terima kasih kepada Allah kerana anugerah yang diberikan,” ujar Sari.

Bagi upacara akikah pula, Sari hanya mengupah orang bagi melaksanakannya dengan menyedekahkan sembelihan dua ekor kambing itu kepada golongan yang memerlukan.

Namun, di sebalik kefahaman itu semua, wujud pengetahuan tentang cukur jambul dan akikah yang perlu diketahui semua orang terutama masyarakat Melayu yang beragama Islam.

Jangan terkejut jika dikatakan rata-rata orang hanya menyifatkan cukur jambul sebagai adat Melayu yang dicipta sendiri penduduk nusantara dan tidak dipraktikkan Rasulullah SAW.

Seorang pendakwah, Muhamad Riduan Zainal Abidin, 29, mendedahkan bahawa upacara cukur jambul sebenarnya telah diriwayatkan dalam hadis riwayat Muslim. Rasulullah sendiri menyarankan agar bayi yang baru dilahirkan dicukur kepalanya.

Memandangkan nabi sendiri menggalakkan perkara itu, maka secara tidak langsung ia terletak sebagai sunnah yang wajar diikuti. Bagaimanapun, berdasarkan hadis tersebut, bayi tersebut perlu dicukur kepalanya pada hari ketujuh selepas kelahiran.

Cukur kepala

SARI YANTI antara selebriti yang mengadakan majlis cukur jambul besar-besaran untuk anak sulungnya, Barr Al Aliy.

 

“Dahulu, cukur jambul dipanggil cukur kepala kerana bayi tersebut perlu dicukur habis rambutnya.

“Namun, kini masyarakat akan menggunting sedikit sahaja sebelum ibu bapa bayi tersebut mencukur habis rambut anaknya pada kemudian hari.

“Menurut hadis, rambut bayi yang dicukur itu perlu ditimbang dan berat rambut tersebut perlu dinisbahkan dengan emas dan nilai tersebut kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin,” terang Riduan.

Setelah jelas bahawa cukur jambul merupakan sunah nabi, timbul pula persoalan apakah rasional di sebalik upacara tersebut, apakah hikmah yang diperoleh individu yang melaksanakannya?

Tambah Riduan, cukur jambul sebenarnya bertujuan membuang rambut bayi yang baharu lahir itu kerana mengandungi kotoran yang tidak sihat bagi tumbesaran bayi.

“Selama sembilan bulan bayi tersebut berada di dalam perut ibunya, tempoh tersebut sudah tentu membuatkan rambut bayi tersebut bercampur dengan pelbagai bahan asing.

“Menerusi cukur jambul, ia dapat membersihkan kekotoran tersebut dan hikmahnya sudah tentulah memperoleh keberkatan dan bayi tersebut membesar dengan sihat,” tutur Riduan yang turut mengatakan bahawa cukur jambul dahulu hanya dilaksanakan ibu bapa bayi tersebut sahaja tanpa sebarang majlis.

Menyentuh konsep cukur jambul hari ini, Riduan menyatakan tiada salahnya majlis besar-besaran diadakan asalkan perkara asas serta niat melakukannya betul.

Kekeliruan yang timbul berhubung status cukur jambul hingga ada yang menyatakan ia sekadar budaya. Akui Riduan, ia mungkin disebabkan beberapa pengisian upacara dalam majlis cukur jambul hari ini lebih kepada adat Melayu.

PERSIAPAN majlis cukur jambul hari ini hampir menyerupai majlis pertunangan dan perkahwinan.

 

“Pada asalnya, cukur jambul tidak memerlukan marhaban dan bacaan berzanji, tetapi ia diadakan di negara kita untuk memeriahkan majlis.

“Ia tidak salah tetapi jangan menganggapnya sebagai perkara bidaah hanya kerana ia tidak dilakukan nabi kerana sebenarnya budaya dan sunnah itu telah bergabung membentuk ibadah,” jelasnya lagi.

Keberkatan akikah

Akikah pula yang sememangnya diketahui umum merupakan sunat muakad yang bertujuan mendapatkan keberkatan hidup daripada Allah juga sering kali dilakukan serentak bersama majlis cukur jambul.

Ia juga dituntut nabi agar dibuat pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi, kata Riduan. Daging akikah tersebut akan dinisbahkan seperti mas kahwin dan seperti biasa ia perlu disedekahkan kepada fakir miskin.

Dua ekor kambing afdal bagi bayi lelaki dan seekor kambing bagi bayi perempuan perlu disembelih mengikut hukum Islam bagi upacara akikah. Bagaimanapun terdapat pendapat mengatakan bahawa daging akikah itu tidak boleh dimakan ahli keluarga bayi tersebut.

“Ada orang ingat makan daging akikah keluarga sendiri haram sedangkan tiada hukum yang menyatakan tentang perkara itu.

“Tiada salahnya untuk ahli keluarga atau pun individu yang melakukan akikah itu sendiri untuk menjamah daging tersebut tetapi sewajarnya ia diagihkan kepada orang ramai,” ujar Riduan.

|persiapan untuk majlis cukur jambulhukum marhaban bayipersediaan majlis cukur jambuldoa majlis perkahwinanbahan cukur jambulkoleksi doa majlis perkahwinanlirik marhaban melayubuaian cukur jambulselawat aqiqahlirik bacaan selawat nabihukum marhabanapa itu cukur jambulbacaan marhaban tekslirik marhaban selawat nabiselawat marhaban tekslirik marhaban dan berzanjipersiapan majlis cukur jambullirik bacaan marhabanselawat marhaban lirikaliza abu bakarsari yantipersediaan majlis aqiqahlirik lagu berendoiteks doa cukur jambullirik lagu cukur jambulpersiapan cukur jambulbuaian berendoi negeri sembilanbuaian berendoi english styleselawat semasa majlis aqiqah anak perempuanmarhaban aqiqahlirik marhaban jawicontoh doa kesyukuranmaksud marhabanbacaan semasa mencukur rambut bayiadat aqiqahmajlis cukur jambul anak sari yantibuaian berendoi cukur jambulmarhaban dalam cukur jambulteks selawat marhabanbuai anak sariyanticara berendoidefinisi cukur jambulcara majlis berendoitatacara majlis berendoiskrip ucapan majlis cukur jambulupacara aqiqahadat berzanjipersiapan majlis akikahadat majlis aqiqahpersiapan majlis aqiqahadat cukur jambulberzanji lirikmajlis cukur jambul di terengganubacaan doa pertunangansenikata lagu majlis akikahbahan bahan cukur jambultatacara marhabanteks ucapan selawat nabiteks doa tahniktatacara majlis cukur jambullagu berendoimajlis aqiqah dan cukur jambulbacaan marhabanbahan untuk cukur jambulbahan untuk cukur jambul bayihukum majlis berendoidoa perkahwinan arabdoa mencukur rambut bayibahan2 untuk cukur jambuldoa semasa tahnikmajlis aqiqah anak lelakiselawat cukur jambulCARA CARA ADAT BERZANJI BAGI BAYIadat majlis cukur rambutadat cukur jambul bayilirik bacaan berzanjipersediaan akikahucapan majlis cukur jambulucapan majlis akikahpersiapan majlis aqiqah dan cukur jambulcontoh ucapan majlis cukur jambulcara cukur jambul bayilirik marhaban berzanjicukur jambulapakah majlis cukur rambut itu bidaahlagu cukur jambulbudaya cukur jambul masyarakat minangkabaucontoh ucapan persiapan untuk majliscara2 bacaan cukur rambut kanak2maksud majlis cukor rambutcara-cara marhabancukur rambut adat melayubahan-bahan cukur jambulpersiapan majlis akikah anak lelakipersediaan mencukur jambulSKRIP MAJLIS CUKUR JAMBULcontoh ucapan menyambut persiapan majlis perkahwinantata cara marhabangambar buaian berendoimajlis cukur jambul dan akikahgambar adat berendoi minangkabaupersediaan majlis akikahbahan majlis cukur jambulperbezaan adat menyambut kelahiran bayi dalam masyarakat melayu dan indiahikmah cukur jambulpersedian majlis cukur jambulbahan-bahan utk majlis cukur jambulpersiapan majlis pertunanganselawat semasa aqiqahmarhaban berzanji lirikdoa majlis perkahwinan pdfmarhaban untuk aqiqah anak lelakibuian berendoidoa bacaan semasa cukur rambut bayibuai bayi kaum indiaselawat nabi aqiqahselawat dan cukur jambulbuaian bayi untuk cukur jambulsari yanti potong jambulselawat semasa tahnikselawat untuk aqiqahdoa semasa pertunangancara permainan dartdoa cukur jambuldoa selawat cukur jambulpetua cukur jambulcukur jambul in englishberendoi tradisionalcukur jambul indiamuaturun lirik bacaan marhabanrambut potong jambul dipanggil?buaian berendoi sariyantiapa itu majlis berendoikoleksi buaian bayiupacara aqiqah adat melayumajlis berendoi wikipediaadat melayu aqiqahlirik selawat aqiqahmajlis cukur jambulteks selawat marhaban rayateks marhaban aqiqahbacaan doa semasa mengguntinglirik mudah marhaban (jawi)lirik berzanji marhabanlirik berzanji melayubacaan marhababacaan marhaban aqiqahlelangit bayitujuan majlis berendoimajlis akikah dan berendoilagu untuk aqiqahmajlis akikah dan cukur jambulbacaan majlis cukurapakah cukur jambultema majlis aqiqahtips persediaan majlis cukur jambulLagu berendoi anak ketika cukur kepalateks ucapan marhabanaqiqah anak sariyantitradisi melayu aqiqahteks ucapan majlis pernikahanaqiqah vs adat melayulirik berendoiucapan sempena majlis cukur jambullirik lagu marhaban cukur jambuladat akikah orang melayubacaan selawat cukur jambuladat berendoihukum cukur jambulupacara mencukur rambut bayi wikipediaadat cukur jambul dan berendoilirik lagu majlis cukur jambullagu marhaban kelahiran anak lelakimajlis cukur rambut diadakanteks doa selamat majlis perkahwinanteks doa majlis cukur jambulbacaan selawat semasa cukur jambulperbezaan adat berendoi dalam masyarakat melayu dan indiaperbezaan ibadah adatlirik marhaban dalam jawimuat turun salawat cukur jambulperbezaan majlis akikah danmp3 lirik lagu marhabanan waktu anak cukur rambut bayilirik sholawat marhaban potong rambutmahaban for cukor rambutlist persediaan majlis aqiqahmencukur rambut bayi cara orang melayuperbezaan selawatmajlis aqiqah di restoranperbezaan maksud marhaban dan burdahmenyapu madu d lelangit bayiperbezaan majlis akikah untuk anak lelaki dan perempuanlirik mahaban semasa aqiqahlist cukur jambul dalam islamlirik sholawat marhabanperbezaan cukur rambut islam dengan indiapanduan bacaan marhaban untuk aqiqahlirik marhaban dalam naik buai bayi pada tradisi melayulirik selawat berendoilirik marhaban kitaperbezaan adat berendoi kaum melayu dan indialirik melayu berzanji marhabanlirik marhaban majlis berendoiperbezaan adat berendoi tradisional dengan moden\lirik marhaban selawat nabi untuk majlis cukur jambulperbezaan adat berendoi masyarakat melayu dan indiaperbezaan adat menyambut kelahiran melayu dan india grafikperalatan untuk upacara cukur jambulperbezaan akikah dan majlis memotong rambutlirik selawat nabi-jawiperbezaan cukur jambul adat orang melayu dengan orang jawalirik selawat di majlis aqiqahpanduan bacaan mencukur rambut bayiperbezaan aqiqah dan cukur jambulpanduan berdoa majlis cukur rambutlirik selawat dan marhabanpengertian marhaban dalam adat berendoiperalatan teknik dan cukur jambullirik marhaban sewaktu akikahmajelis berendoi anak sari yantimajlis selawat selepas kelahiran anakmaksud majlis berendoimajlis cukur rambot in english translationmaksud majlis cukur jambulmaksud majlis marhabanmaksud majlis tahnikmajlis cukur jambulpersiapanmajlis cukur jambul selawatmaksud marhaban dalam islammajlis cukur jambul dan akikah anak lelakimajlis cukur jambul dalam islam wikipediamanisan sunah rasulmakanan buffet untuk majlis kesyukuran bayimajlis cukur jambul aqiqah berendoimaksud cukur rambutmajlis cukur rambutmakanan untuk aqiqah adat orang bugis johormajlis menyambut kelahiran orang indiamaklumat cukur jambul dan belah mulutmakna bacaan marhabanmajlis marhabbanmajlis marhaban dan cukur jambulmajlis marhabanmakna majlis marhabanmaknamajlis berendoimaksud adat berzanjimAksud bacaab berzanjiMajlis cukur rambut dan tahnikmaksud berendoi wikipediamanisan sunnah rasulullah mengadakan majlismarhaban akikah anakmarhaban johor lirikmarhaban ketika cukur jambulmarhaban lahiran anakmarhaban lirik arab selawat nabimajlis akikah masyarakat bugismajlis akikah dan cukur rambutmajlis cukur rambut bayi wikipediamarhaban melayumarhaban melayu lirikmarhaban selawat nabimajlis akikah adat atau hukummarhaban semasamarhaban semasa majlis cukur rambutmarhaban di taman melawatiMARHABAN DALAM MAJLISmarhaban akikah hukummakna majlis cukur jambulmarhaban akiqahmarhaban ANAKmajlis cukur jmajlis berendoi tradisionalmajlis aqiqah/akikahmajlis aqiqah tempoh marhabanmajlis aqiqah sari yantimajlis aqiqah kuala terengganumarhaban cukur rambutmajlis aqiqah dan cukur jambul anak perempuanmarhaban dalam islammarhaban untuk akikahperbezaan upacara cukur jambul mengikut negeritema majlis cukur jambulteks selawat cukur jambul anakteks salawat marhabanteks marhaban johorteks marhaban dijohorteks marhaban dan maknateks majlis cukur jambulteks majlis aqiqahteks doa meraikn tetamuteks selawat kelahiran anakteks selawat marhaban penuhteks selawat nabitema cukur jambul bayi perempuanteksdoamajlis kahwinteks ucapan majlis cukur jambulteks ucapan majlis berendoiteks ucapan majlis aqiqahteks selawat semasa marhabanteks selawat nabi penuh terengganuteks selawat nabi majlis cukur jambulteks doa marhabanteks doa majlis perkahwinan arabteknik marhaban kelahiran anaktek selawat nabi sabelum marhabantek marhabantek bacaan doa ucapan hari pertunangantatacara semasa majlis berendoi dan akikahtatacara majlis tahnik cukur jambultatacara majlis cukur jambul dan belah muluttatacara doa kesyukuranteks bacaan doa cukur rambut bayiteks bacaan doa kesyukuranteks bacaan marhabanteks doa majlis cukur jambul anakteks doa majlis aqiqahteks doa majlis akikahtext doa berzanji arabteks doa aqiqah anakteks doa aqiqahteks cukur rambutteks bacaan selawat aqiqahtatacara berendoi kedahtema untuk cukur jambulwww marhaban cukur rambut di meruucapan untuk majlis cukur rambut bayiucapan untuk majlis cukur jambulucapan tuan rumah dimajlis cukur jambulucapan sempena majlis kesyukuran cukur jambulUCAPAN MALJIS AKIKAHucapan majlis marhabanucapan majlis kesyukuran cukur jambul dan akikahucapan majlis cukur rambutupacaar mencakur rambut bayi bagi indiaupacara adat akikahupacara adat melayu akikahwikipedia adat cukur jambul melayuvidio orang buian maduvideo penuh marhaban aqiqahvideo majlis berendoiupacara memotong rambut aqiqah dalam kalangan masyarakat bugisupacara cukur rambut bayiupacara cukur rambut babyupacara akikahUcapan majlis berzanjiucapan cukur rambut bayitext selawat nabi marhabantext doa ketika melakukan aqiqahtesk ucapan majlis pertunangantesk doa majlis perkahwinantesk bacaan marhabanTESK BACAANtempoh mencukur rambut bayitempoh cukur rambut bayi perempuantext selawat nabi untuk kesyukuranthe mecca hari cucur anak rambut videotips cukur jambultujuanmajlis berendoitujuan majlis berendoi kaum melayutujuan cukur jambultujuan berendoitradisi menyambut kelahiran bayi masyarakat Melayutradisi menyambut kelahirantradisi melayu cukur jambultips majlis aqiqah dan cukur jambultempoh cukur jambulselawat majlis perkahwinan lirikrasional majlis cukur jambulproses aqiqah adat melayu melayupimpinan bacaan untuk majlis marhabanpicture potong jambulpetua cukur rambut bayipetua cukur jambul islampersiapan utk majlis cukur rambutpersiapan untuk majlis potong jambulrasional mengadakan majlis mencukur jambulrestoren majlis akikahsenarai semak msjlid cukur jambulselawat majlis cukur jambulselawat ketika akikahselawat cukur rambutselawat burdah semasa perkahwinanSELAWAT BERZANJI DOCselawat berendoiselawat aqiqah liriksejarah berendoipersiapan untuk majlis aqiqahpersiapan untuk majlis akikah dan cukur jambulpersediaan untuk majlis cukur jambulpersediaan untuk berzanjipersediaan tahnikpersediaan sebelum majlis cukur jambulpersediaan sebelum majlis aqiqahpersediaan potong jambulperkhidmatan marhaban berzanji selawat d n sembilanperkara-perkara yang dilakukan dalam majlis cukur jambulpersediaan untuk majlis cukur jambul dan berendoipersedian majlis akikahpersiapan adat cukur jambulpersiapan menyambut majlis cukur rambutpersiapan majlis potong jambul dan berendoipersiapan majlis cukur jambul bayipersiapan majlis berendoipersiapan majilis cukur rambutpersiapan cukur jambul anak lelakipersiapan cukur jambul agama islampersiapan berendoiperkara yang perlu untuk majlis cukur jambulselawat majlis tahniktata cara upacara aqiqah adat melayusignifikan majlis cukur jambul kepada orang melayudotcomsholawat tata cara potong rambut bayi mp3sewa buai berendoi di jbsewa buai berendoi dan marhaban di terengganusenikata selawat pengantinsenikata selawat marhabansenikata selawat jawisenikata marhaban selawat nabiskrip cukur jambulskrip doa majlis kahwin arabskrip marhaban cukur jambultata cara mencukur rambut anak ketika di marhabantata cara doa akikah marhabahtata cara cukur rambut bayi dalam islamtata cara cukur rambut bayitata cara cukur rambut adat melayutajuk lagu yang biasa di nyanyikan ketika cukur jambulskrip untuk majlis aqiqahskrip ucapan majlis perkahwinanSenikata Marhabansenari lagu semasa cukur jambulselawat nabi semasa marhabanselawat nabi semasa aqiqahselawat nabi marhaban jawiselawat nabi majlis cukur jambulselawat nabi jawiselawat Nabi aqiqah docselawat nabi akikah 4sharedselawat mp3selawat nabi untuk cukur jselawat nabi untuk marhabanselawat semasa akikahsenarai semak buat majlis cukur jambulsenarai persediaan majlis kekahsenarai persediaan majlis cukur jambulsenarai lagu untuk majlis aqiqahsenarai lagu berzanjisenarai buaian cukur jumbulselawatketika cukur rambut bayiselawat untuk majlis cukur kepalaselawat marhabanberendoi adat negeri perakbahan untuk majlis aqiqahbahan untuk aqiqahbahan untuk adat cukur jambul bayibahan marhabanbahan cukur rambutbahan cukurbahan buaian berendoibahan bahan untuk mencukur rambut dalam aqiqahbahan bahan persiapan utk cukur jambulbahan untuk majlis berendoibahan untuk majlis cukur jambul dan tahnikbahan2 cukurjambulbahan2 cukur rambutbahan-bahan untuk majlis cukur jambulbahan-bahan untuk cukur rambutbahan-bahan majlis berendoibahan- bahan untuk cukur jambulbahan utk cukur rambut babybahan utk cukur jambulbahan untuk mencukurbahan bahan mencukur rambut bayibahan bahan majlis cukur jambulbacaan semasa majlis akikah anakbacaan semasa cukur bayibacaan selawat nabi majlis cukur jbacaan selawat marhabanbacaan selawat ketika mencukur rambut bayibacaan selawat ketika cukur kepala bayibacaan selawat dan marhabanbacaan selawat aqiqahbacaan salawat aqiqahbacaan semasa memotong rambut bayibacaan semasa mengguntingbahan bahan di perlukan untuk persiapan cukur rambutbahan bahan di gunakan utk majlis cukur rambutbahan aqiqah dan cukur jambulbacaan waktu motong rambut babybacaan untuk majlis cukur kepalabacaan untuk cukur jambulbacaan tahnikbacaan sewaktu majlis aqiqahbacaan semasa mengunting rambut bayibacaan potong jambulcara cukur jambul anak perempuanbuaian berendoi untuk anak lelakibuaian berendoi lelakibuaian berendoi di johorbuaian berendoi cukur jambul di johorbuaian berendoi buat sendiribuaian berendoi anak sari yanti yangbuaian berendoibuaian bayi majlis cukur jambul khas untu bayi lelakibuaian bayi cukur jambul buat sendiribuaian cukur jambul di terengganubuaian cukur jambul di terengganu dan kumpulan marhaban wanitacara cara membuat buian cukur jambulcara cara marhaban dan bacaan nyecara buat majlis cukur jambul untuk anak perempuancara bacaan adat marhabancara akikah dengan adat melayucara adat majlis cukur jambul di johorbudaya marhaban di negeri johorbudaya berendoi cukur jambulbudaya berendoibuaian bayi cukur jambulbuaiab bayi perempuanbeza adat dan ibadah;ebookberzanji untuk aqiqahberzanji sama maksud dengan marhaban?berzanji marhaban tata caraberzanji ketika upacara aqiqahberendoi selawatberendoi perempuanberendoi pdfberendoi cukur jambul di kuala terengganubeza akikah dan cukur jambulbeza akikah dengan cukur jambulBuai berendoi tradisionalbuai berendoi terengganubuai berendoi konsep tradisionalbuai berendoi di johor bahrubeza marhaban dan berzanji di sabahbeza cukur jambul dengan aqiqahBEZA BERENDOI DAN CUKUR JAMBULbeza aqiqah dengan cukur jambulbeza aqiqah dan cukur jambulberendoi cukur jambulbacaan nak cukur rambut bayiapa itu adat cukur jambuladat mencukur rambut bayiadat mencukur jambul dalam islamadat mencukur jambul bayiadat mencukur jambulADAT MEMBUAT AKIKAHadat melayu dalam ibadah aqiqahadat melayuadat majlis cukur jambul anak melayu wikipediaadat majlis cukur jambuladat menggunting rambut babyadat perkahwinan cukur rambutapa hukum marhabanamalan berendoi dan cukur jambul masyarakat melayuakikah melayuakikah dan cukur jambulAKIKAH CARA NABIakikah bugisakikah adatmelayuadat-adat dalam majlis “maccera” (aqiqah) kaum bugisadat tahnik sunnahadat majlis cuker jambuladat majlis aqiqah di terengganuadat berendoi kaum melayuadat berendoi dan cukur jambuladat berendoi cukur jambuladat berendoi atau cukur jambuladat belah mulut melayuadat aqiqah melayuadat akiqah dan cukur jambuladat akikah kaum melayuadat akikah anakadat berendoi orang bugisadat cukur jambul bayi selangoradat majlis aqiqah dan cukur jambuladat majlis akikah dan cukur jambuladat cukur kepalaadat cukur jambul terengganuadat cukur jambul pdfadat cukur jambul masyarakat melayu di kajang selangoradat cukur jambul masyarakat melayuadat cukur jambul masa kiniadat cukur jambul di terengganuadat adat majlis cukur rambotbacaan n cara buat cukur jambulbacaan doa marhabanbacaan doa dalam tahnikbacaan doa cukur kepala bayibacaan doa cukur jambulbacaan dan tatacara memotong rambut bayibacaan dan doa untuk cukur jambulbacaan dalam marhabanbacaan dalam majlis aqiqahBAcaan cukur rambut bayibacaan doa masa tahnikbacaan doa semasa cukur rambut bayibacaan marhaban teks pdsbacaan marhaban teks jawibacaan marhaban taman sutera johorbacaan marhaban semasa cukur rambutbacaan marhaban cukurbacaan marhaban bayiadakah marhaban bidaahbacaan lepas cukor rambut bayibacaan ketika majlis akikah adat banjarbacaan cukur jambulbacaan berzanji dalam mengunting rambut bayiapakah maksud cukur jambulapakah makna cukur jambulapakah hukumnya majlis marhaban untuk cukur rambut?apakah hukum marhabanapa maksud berendoi aqiqah cukur jambulAPA majlis cukur bayiapa itu majlis cukur rambutAPA ITU MAJLIS CUKUR JAMBULapa itu cukur rambutapakah tujuan majlis berendoiaqiqah adat kelahiran kaum melayubacaan berendoibacaan akikahartikel ucapan majlis pertunanganaqiqah dan selawat nabiaqiqah dalam bugisaqiqah berzanjiaqiqah anak sari yanti tajineaqiqah anak lelaki adat melayuaqiqah adat melayuapa itu buaian berendoiidea tema upacara cukur jambulhukum berzanji bagi wanitahukum berendoi cukur jambulhukum berendoihimpunan teks doa majlis perkahwinanhikmah di sebalik cukur rambut bayihikmah bayi cukur rambuthadis berkaitan cukur jambulgambar cukur jambulgambar buaian adat berendoihukum buat marhaban ketika aqiqahhukum cukur jambul dan berendoihukum selawat selepas kelahiran bayihukum selawat selepas cukur rambut bayi baru lahirhukum selawat akikahhukum marhabbanhukum marhaban dan berzanjihukum marhaban aqiqah anakhukum islam marhaban memotong rambut bayihukum dan tips majlis aqiqah berendoi dan cukur jambulhukum cukur jambul dan buaian berendoigambar berendoifoto akikah adat melayuDoa semasa cukur jambuldoa selamat dan maknadoa potong jambuldoa pertunangan bacaandoa marhaban majlis cukur jambuldoa marhaban cukur jambuldoa marhaban cukur bayidoa marhabandoa majlis cukur jambul dan akikahdoa semasa selepas bayi cukur rambutdoa srlamat bagi majlis cukur jambul anakevolusi cukur jambul dalam adat melayu to translate this pagedownload free selawat nabi dalam marhabandoa2 didalam majlis cukur jambuldoa2 belah mulut bayidoa untuk tahnik bayi bahasa arab terjemah bahasa melayudoa untuk majlis bertunangdoa untuk bayi di majlis cukur jambuldoa untuk anak yang baru lahirdoa tahnik bayidoa majlis aqiqah dan cukur jambullirik laguadat berendoi negeri sembilanlirik berzanji doclirik berzanji dan marhabanlirik berzanji cukur rambutlirik berzanji cukur jambullirik berzanji buaianlirik berzanji -mp3 arablirik berzanjilirik bacaan marhaban berzanjilirik bacaan ketika marhabanlirik berzanji untuk cukur jambullirik doa berzanjilirik lagu selawat cukur jambullirik lagu marhaban aqiqah bayilirik lagu majlis berendoilirik lagu berzanji melayulirik lagu berzanji berendoi menyambut kelahiranlirik lagu berzanjilirik lagu berendoi- orang kawinlirik lagu berendoi marhabanlirik lagu berendoi cukur jambulLIRIK bacaan doa berzanjilangkah persiapan untuk majlis cukur jambulkoleksi lagu berendoi anakkhidmat majlis cukur jambul di terengganukhidmat majlis cukur jambul dan marhaban sekitar klangkhidmat cukur kepala bayi di kuala lumpurkeadaan bayi pada malam sebelum cukur jambulkarangan esei adat cukur jambulkarangan adat cukur jambuljuadah untuk majlis akikahjuadah majlis akikahkoleksi marhaban majlis cukur jambulkuam pada mulut babylangkah langkah cukur jambullagu-lagu cukur jambullagu untuk majlis cukur jambul dan al aqiqahlagu untuk cukur rambutLagu sholawat mp3 gunting rambut marhabanlagu marhaban cukur jambullagu marhaban aqiqahlagu buai berendoikumpulan marhaban taman melawatijohor marhaban lirikDoa kesyukuran dan aqiqahcontoh doa untuk majlis perkahwinancontoh berzanjicontoh bacaan selawat majlis perkahwinancontoh bacaan doa marhabancontoh bacaan doa majliscontoh bacaan doa aqiqahcontoh adat perisiancara-cara marhaban di johorCARA-CARA MAJLIS MARHABAN JOHORcara-cara buat buaian cukur jambulcontoh berzanji/marhaban lirikcontoh buaiab=n berendoi tradisionalcontoh doa ucapan syukur pernikahancontoh doa mula majliscontoh doa marhabancontoh doa majlis cukur jambulcontoh doa majlis cukurcontoh doa majlis cucur jambulcontoh doa majlis aqiqahCONTOH doa KESYUKURAN cukur jambulcontoh buaian berendoicara-cara bacaan dalam akikahcara tradisional majlis cukur jambulcara melakukan aqiqah dan cukur jambulcara majlis aqiqah dilakukancara doa cukur jambul bayicara dan bahan bahan cukur rambut bayicara dan bacaan cukur rambut bayicara dan adat majlis cukur jambul di johorcara dan adat majlis cukur jambul aqiqah diadakancara cukur rambut bayicara cukur kepala bayicara melakukan majlis berendoicara membuat buaian berendoiCara tahnik dan cukur rambut bayicara selawat cukur kepala bayicara selawat akikahcara potong jambulcara menyambut majlis aqiqah seperti rasulullahcara menjalankan majlis akikahcara mengadakan majlis cukur rambutcara mengadakan majlis berendoicara membuat buaian cukur jambulcara cukur jambul bayi perempuandoa dan cara2 cukur jambuldekorasi majlis aqiqah lelakidekorasi majlis akikah kedahdekorasi buaian cukur jambuldefinisi cukurcukur rambut dan berendoi adakah bidaahcukur kepalabayicukur jambul tanpa buaiCukur jambul dua kalicukur jambul boleh dilakukan nakdekorasi majlis bertema melayu nusantaraDEKORASI UNIQ UNTUK MAJLIS CUKUR RAMBUTdoa dalam majlis pertunangan melayudoa cukur rambut bayidoa cukur rambutdoa cukur jambul comdoa cukur jambul bayidoa bacaan cukor rambut bayidoa aqiqah potong rambut bayidoa anak cukurdekorasi untuk majlis pertunangan di restorancukur jambul adat orang melayucukur jambul adatcontoh tema untuk majlis aqiqahcontoh teks ucapan terima kasih majlis cukurcontoh teks berzanjicontoh tek doa marhaban dan berendoicontoh tek doacontoh soalan yang berkaitan adat cukur jambulcontoh selawat majlis perkahwinan pdfcontoh salawat dalam majlis cukur rambut bayicontoh lirik bacaan selawat nabicontoh tex bacaan doa selamat hari jadiCONTOH UCAP MAJLIS CUKUR RAMBUTcukur dan akikahcukur bayi tipscotoh bacaan selawat nabi marhaban negeri johorcontoh upacara cukur babycontoh ucapan terima kasih majlis potong jambolcontoh ucapan menyambut persiapan majliscontoh ucapan majlis marhaban cukur jambulcontoh ucapan majlis aqiqahcontoh ucapan cukur jambulCONTOH KAD TERIMA KASIH KEKAH|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!