» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

cukur jambul dalam adat Melayu

Published on Nov 01 2011 // Uncategorized

Evolusi cukur jambul dalam adat Melayu


 

TERATAK tiga tingkat milik ibu kepada tiga cahaya mata, Aliza Abu Bakar, 38, pada malam itu riuh rendah dan sesak dengan tetamu yang tidak putus-putus hadir bagi meraikan kehadiran ahli keluarga baharu Aliza.

Beberapa khemah didirikan di pekarangan rumah memuatkan deretan juadah makanan bagi menjamu tetamu yang hadir memeriahkan majlis cukur jambul dan akikah putera ketiga Aliza, Ajwad yang selamat dilahirkan pertengahan Ogos lalu.

Orang luar yang sekadar lalu lalang di situ pasti akan menyangka majlis tersebut merupakan majlis pertunangan kerana dekorasi dan persediaan bagi menyambut kelahiran Ajwad dilaksanakan penuh meriah.

“Alhamdulillah, ini merupakan rezeki Allah buat saya sekeluarga, sebelum ini saya tidak pernah membuat majlis sebegini untuk anak-anak terdahulu, jadi oleh kerana pertama kali mengadakan majlis cukur jambul, saya mahukan ia istimewa,” tutur usahawan wanita itu ketika ditemui di majlis tersebut di Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.

Seperti majlis cukur jambul lain, majlis buat Ajwad turut merangkumi marhaban, selawat ke atas nabi dan doa kesyukuran. Namun, istimewanya ia turut diselitkan dengan bacaan berzanji oleh beberapa orang tokoh agama tempatan.

ALIZA melihat Ajwad menjalani upacara tahnik iaitu meletakkan manisan di lelangit bayi.

 

Sambil tetamu meneruskan selawat, Ajwad didukung mengelilingi tetamu yang ada bagi memberi peluang buat mereka menggunting beberapa helai rambut bayi itu sebelum amalan tahnik (belah mulut) di mana sedikit madu diletakkan di lelangit Ajwad.

Kesemua upacara itu kelihatan klise dan bukan lagi asing dalam konteks budaya Melayu melibatkan cukur jambul, namun jelaskah kita akan makna serta tujuan perkara-perkara itu diadakan?

Mengikut kefahaman Aliza, majlis cukur jambul bertujuan menzahirkan kesyukuran kepada Allah atas cahaya mata yang dikurniakan dan pada masa yang sama berkongsi rasa gembira itu bersama-sama orang ramai.

“Ia sebenarnya terpulang kepada individu, tetapi bagi saya apa sahaja tujuannya, ia mestilah dilaksanakan dengan hati ikhlas kerana anak merupakan anugerah Tuhan.

“Akikah contohnya, ada orang mendermakan daging tersebut kepada fakir miskin dan ada juga yang menjamu tetamu yang hadir ke majlis akikah tersebut, jadi ia sebenarnya tidak banyak beza,” jelas Aliza.

Tradisi biasa Melayu

AKIKAH bukan sahaja dilakukan untuk bayi, tetapi boleh juga dibuat untuk orang dewasa.

 

Pelakon dan juga ibu kepada seorang anak, Sari Yanti Mohamad Nazari, 27, juga berkongsi pandangannya terhadap majlis cukur jambul berdasarkan pengalamannya menjalankan majlis sebegitu Oktober tahun lalu.

Walaupun kini dia sedang sarat mengandung anak kedua, majlis buat putera sulungnya, Barr Al Aliy, 1, yang diadakan di Restoran Tajine, Kuala Lumpur masih segar dalam ingatan.

Sama seperti Aliza, Sari turut mengisi majlis cukur jambul tersebut dengan marhaban serta bacaan berzanji, cuma dia turut mendapatkan khidmat pemain gendang bagi menyesuaikan tema Arab buat majlis tersebut.

“Pada saya, cukur jambul merupakan tradisi biasa orang Melayu dan bertujuan memperkenalkan anak yang baru lahir kepada keluarga dan saudara-mara.

“Selain itu, ia juga merupakan pendekatan kita untuk memanjatkan rasa syukur dan terima kasih kepada Allah kerana anugerah yang diberikan,” ujar Sari.

Bagi upacara akikah pula, Sari hanya mengupah orang bagi melaksanakannya dengan menyedekahkan sembelihan dua ekor kambing itu kepada golongan yang memerlukan.

Namun, di sebalik kefahaman itu semua, wujud pengetahuan tentang cukur jambul dan akikah yang perlu diketahui semua orang terutama masyarakat Melayu yang beragama Islam.

Jangan terkejut jika dikatakan rata-rata orang hanya menyifatkan cukur jambul sebagai adat Melayu yang dicipta sendiri penduduk nusantara dan tidak dipraktikkan Rasulullah SAW.

Seorang pendakwah, Muhamad Riduan Zainal Abidin, 29, mendedahkan bahawa upacara cukur jambul sebenarnya telah diriwayatkan dalam hadis riwayat Muslim. Rasulullah sendiri menyarankan agar bayi yang baru dilahirkan dicukur kepalanya.

Memandangkan nabi sendiri menggalakkan perkara itu, maka secara tidak langsung ia terletak sebagai sunnah yang wajar diikuti. Bagaimanapun, berdasarkan hadis tersebut, bayi tersebut perlu dicukur kepalanya pada hari ketujuh selepas kelahiran.

Cukur kepala

SARI YANTI antara selebriti yang mengadakan majlis cukur jambul besar-besaran untuk anak sulungnya, Barr Al Aliy.

 

“Dahulu, cukur jambul dipanggil cukur kepala kerana bayi tersebut perlu dicukur habis rambutnya.

“Namun, kini masyarakat akan menggunting sedikit sahaja sebelum ibu bapa bayi tersebut mencukur habis rambut anaknya pada kemudian hari.

“Menurut hadis, rambut bayi yang dicukur itu perlu ditimbang dan berat rambut tersebut perlu dinisbahkan dengan emas dan nilai tersebut kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin,” terang Riduan.

Setelah jelas bahawa cukur jambul merupakan sunah nabi, timbul pula persoalan apakah rasional di sebalik upacara tersebut, apakah hikmah yang diperoleh individu yang melaksanakannya?

Tambah Riduan, cukur jambul sebenarnya bertujuan membuang rambut bayi yang baharu lahir itu kerana mengandungi kotoran yang tidak sihat bagi tumbesaran bayi.

“Selama sembilan bulan bayi tersebut berada di dalam perut ibunya, tempoh tersebut sudah tentu membuatkan rambut bayi tersebut bercampur dengan pelbagai bahan asing.

“Menerusi cukur jambul, ia dapat membersihkan kekotoran tersebut dan hikmahnya sudah tentulah memperoleh keberkatan dan bayi tersebut membesar dengan sihat,” tutur Riduan yang turut mengatakan bahawa cukur jambul dahulu hanya dilaksanakan ibu bapa bayi tersebut sahaja tanpa sebarang majlis.

Menyentuh konsep cukur jambul hari ini, Riduan menyatakan tiada salahnya majlis besar-besaran diadakan asalkan perkara asas serta niat melakukannya betul.

Kekeliruan yang timbul berhubung status cukur jambul hingga ada yang menyatakan ia sekadar budaya. Akui Riduan, ia mungkin disebabkan beberapa pengisian upacara dalam majlis cukur jambul hari ini lebih kepada adat Melayu.

PERSIAPAN majlis cukur jambul hari ini hampir menyerupai majlis pertunangan dan perkahwinan.

 

“Pada asalnya, cukur jambul tidak memerlukan marhaban dan bacaan berzanji, tetapi ia diadakan di negara kita untuk memeriahkan majlis.

“Ia tidak salah tetapi jangan menganggapnya sebagai perkara bidaah hanya kerana ia tidak dilakukan nabi kerana sebenarnya budaya dan sunnah itu telah bergabung membentuk ibadah,” jelasnya lagi.

Keberkatan akikah

Akikah pula yang sememangnya diketahui umum merupakan sunat muakad yang bertujuan mendapatkan keberkatan hidup daripada Allah juga sering kali dilakukan serentak bersama majlis cukur jambul.

Ia juga dituntut nabi agar dibuat pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi, kata Riduan. Daging akikah tersebut akan dinisbahkan seperti mas kahwin dan seperti biasa ia perlu disedekahkan kepada fakir miskin.

Dua ekor kambing afdal bagi bayi lelaki dan seekor kambing bagi bayi perempuan perlu disembelih mengikut hukum Islam bagi upacara akikah. Bagaimanapun terdapat pendapat mengatakan bahawa daging akikah itu tidak boleh dimakan ahli keluarga bayi tersebut.

“Ada orang ingat makan daging akikah keluarga sendiri haram sedangkan tiada hukum yang menyatakan tentang perkara itu.

“Tiada salahnya untuk ahli keluarga atau pun individu yang melakukan akikah itu sendiri untuk menjamah daging tersebut tetapi sewajarnya ia diagihkan kepada orang ramai,” ujar Riduan.

|hukum marhaban bayipersiapan untuk majlis cukur jambulpersediaan majlis cukur jambuldoa majlis perkahwinanbahan cukur jambulkoleksi doa majlis perkahwinanselawat aqiqahlirik bacaan selawat nabibuaian cukur jambullirik marhaban melayupersiapan majlis cukur jambulhukum marhabanlirik marhaban dan berzanjibacaan marhaban teksapa itu cukur jambullirik marhaban selawat nabiselawat marhaban tekspersiapan cukur jambullirik lagu cukur jambulpersediaan majlis aqiqahselawat marhaban liriklirik bacaan marhabanaliza abu bakarsari yantiteks doa cukur jambullirik lagu berendoicontoh doa kesyukuranselawat semasa majlis aqiqah anak perempuanmarhaban aqiqahbuaian berendoi negeri sembilanbuaian berendoi english stylemaksud marhabanbacaan semasa mencukur rambut bayilirik marhaban jawiadat aqiqahadat majlis aqiqahmarhaban dalam cukur jambulteks selawat marhabandefinisi cukur jambuladat berzanjibuai anak sariyantiskrip ucapan majlis cukur jambulcara berendoiupacara aqiqahpersiapan majlis akikahberzanji liriktatacara majlis berendoicara majlis berendoimajlis cukur jambul anak sari yantibuaian berendoi cukur jambulpersiapan majlis aqiqahbahan bahan cukur jambulmajlis aqiqah dan cukur jambulteks ucapan selawat nabitatacara marhabanmajlis aqiqah anak lelakibahan untuk cukur jambulbacaan marhabanteks doa tahnikbahan2 untuk cukur jambuldoa semasa tahniksenikata lagu majlis akikahdoa perkahwinan arabdoa mencukur rambut bayibacaan doa pertunanganmajlis cukur jambul di terengganubahan untuk cukur jambul bayitatacara majlis cukur jambullagu berendoilirik marhaban berzanjicara cukur jambul bayilirik bacaan berzanjihukum majlis berendoiadat cukur jambul bayipersediaan akikahcukur jambulpersiapan majlis aqiqah dan cukur jambulucapan majlis cukur jambuladat majlis cukur rambutcontoh ucapan majlis cukur jambulucapan majlis akikahlagu cukur jambulCARA CARA ADAT BERZANJI BAGI BAYIapakah majlis cukur rambut itu bidaahselawat cukur jambulbudaya cukur jambul masyarakat minangkabaudoa selawat cukur jambulcontoh ucapan persiapan untuk majlisdoa semasa pertunanganbahan-bahan cukur jambulcontoh ucapan menyambut persiapan majlis perkahwinancara-cara marhabancara2 bacaan cukur rambut kanak2persiapan majlis akikah anak lelakigambar adat berendoi minangkabaupersedian majlis cukur jambulbahan majlis cukur jambulgambar buaian berendoiperbezaan adat menyambut kelahiran bayi dalam masyarakat melayu dan indiamaksud majlis cukor rambutpersediaan mencukur jambulpersediaan majlis akikahtata cara marhabanbahan-bahan utk majlis cukur jambulcukur rambut adat melayumarhaban berzanji lirikselawat nabi aqiqahbuai bayi kaum indiamarhaban untuk aqiqah anak lelakibuian berendoidoa cukur jambuldoa bacaan semasa cukur rambut bayibuaian bayi untuk cukur jambulselawat dan cukur jambulselawat semasa tahnikselawat untuk aqiqahrambut potong jambul dipanggil?cara permainan dartpersiapan majlis pertunangancukur jambul indiapetua cukur jambulsari yanti potong jambulmuaturun lirik bacaan marhabancukur jambul in englishberendoi tradisionallirik lagu majlis cukur jambuldoa majlis perkahwinan pdfbuaian berendoi sariyantiapa itu majlis berendoilirik berendoiteks selawat marhaban rayalirik mudah marhaban (jawi)adat melayu aqiqahmajlis berendoi wikipedialelangit bayibacaan doa semasa mengguntingucapan sempena majlis cukur jambulteks marhaban aqiqahmajlis cukur jambulbacaan majlis cukurlirik berzanji marhabanlirik berzanji melayubacaan marhaban aqiqahtujuan majlis berendoilirik selawat aqiqahlagu untuk aqiqahlagu marhaban kelahiran anak lelakiapakah cukur jambulLagu berendoi anak ketika cukur kepalatema majlis aqiqahtips persediaan majlis cukur jambulmajlis akikah dan berendoimajlis akikah dan cukur jambulaqiqah anak sariyantitradisi melayu aqiqahteks ucapan marhabanteks ucapan majlis pernikahanaqiqah vs adat melayukoleksi buaian bayiteks doa selamat majlis perkahwinanadat cukur jambulupacara mencukur rambut bayi wikipediaadat akikah orang melayumajlis cukur rambut diadakanhukum cukur jambullirik lagu marhaban cukur jambulbacaan marhabaadat berendoiupacara aqiqah adat melayumajlis cukur jambul dan akikahhikmah cukur jambulteks doa majlis cukur jambuladat cukur jambul dan berendoibacaan selawat cukur jambulperbezaan upacara cukur jambul mengikut negerilirik lagu selawat cukur jambulmenyapu madu d lelangit bayiperbezaan majlis akikah untuk anak lelaki dan perempuanperbezaan majlis akikah danmp3 lirik lagu marhabanan waktu anak cukur rambut bayimarhaban akikah hukumlist cukur jambul dalam islamlirik sholawat marhaban potong rambutlirik sholawat marhabanmencukur rambut bayi cara orang melayulirik selawat nabi-jawiperbezaan selawatlirik selawat di majlis aqiqahlirik marhaban selawat nabi untuk majlis cukur jambulperbezaan maksud marhaban dan burdahperbezaan ibadah adatlirik selawat dan marhabanperalatan untuk upacara cukur jambullirik mahaban semasa aqiqahlirik melayu berzanji marhabanlirik marhaban sewaktu akikahperbezaan adat berendoi masyarakat melayu dan indialirik marhaban majlis berendoilirik marhaban dalam naik buai bayi pada tradisi melayulirik marhaban kitaperbezaan adat berendoi kaum melayu dan indiaperalatan teknik dan cukur jambulpengertian marhaban dalam adat berendoipanduan berdoa majlis cukur rambutmuat turun salawat cukur jambullirik selawat berendoipanduan bacaan marhaban untuk aqiqahlirik laguadat berendoi negeri sembilanperbezaan cukur rambut islam dengan indiaperbezaan aqiqah dan cukur jambulperbezaan akikah dan majlis memotong rambutpanduan bacaan mencukur rambut bayiperbezaan adat menyambut kelahiran melayu dan india grafikperbezaan adat berendoi dalam masyarakat melayu dan indiamajlis selawat selepas kelahiran anakmAksud bacaab berzanjimaksud berendoi wikipediamaksud cukur rambutmaksud majlis berendoimajlis cukur jambul selawatmaksud majlis cukur jambulmajlis cukur jambul dan akikah anak lelakimaksud majlis marhabanmajlis cukur jambul aqiqah berendoimaksud majlis tahnikmaksud marhaban dalam islammajlis menyambut kelahiran orang indiamanisan sunah rasulmajlis cukur jambulpersiapanmajlis cukur rambot in english translationmajlis marhaban dan cukur jambulmakanan buffet untuk majlis kesyukuran bayimajlis marhabanmakanan untuk aqiqah adat orang bugis johormaklumat cukur jambul dan belah mulutMajlis cukur rambut dan tahnikmakna bacaan marhabanmakna majlis cukur jambulmajlis cukur rambut bayi wikipediamakna majlis marhabanmajlis cukur rambutmaknamajlis berendoimaksud adat berzanjimanisan sunnah rasulullah mengadakan majlismajlis cukur jambul dalam islam wikipediamajlis akikah dan cukur rambutmarhaban ketika cukur jambulmarhaban lahiran anakmarhaban lirik arab selawat nabimarhaban melayumajlis akikah adat atau hukummarhaban melayu lirikmarhaban selawat nabimajelis berendoi anak sari yantimarhaban semasamahaban for cukor rambutmarhaban semasa majlis cukur rambutlist persediaan majlis aqiqahmarhaban johor lirikmarhaban di taman melawatimarhaban akikah anakmajlis cukur jmajlis berendoi tradisionalmarhaban akiqahmajlis aqiqah/akikahmajlis aqiqah tempoh marhabanmajlis aqiqah sari yantimarhaban ANAKmajlis aqiqah kuala terengganumajlis aqiqah di restoranmajlis aqiqah dan cukur jambul anak perempuanmarhaban cukur rambutmarhaban dalam islammarhaban untuk akikahtema majlis cukur jambulteks selawat kelahiran anakteks selawat cukur jambul anakteks salawat marhabanteks marhaban johorteks marhaban dijohorteks marhaban dan maknateks majlis cukur jambulteks majlis aqiqahteks selawat marhaban penuhteks selawat nabitema cukur jambul bayi perempuanteksdoamajlis kahwinteks ucapan majlis cukur jambulteks ucapan majlis berendoiteks ucapan majlis aqiqahteks selawat semasa marhabanteks selawat nabi penuh terengganuteks selawat nabi majlis cukur jambulteks doa meraikn tetamuteks doa marhabanteks doa majlis perkahwinan arabteknik marhaban kelahiran anaktek selawat nabi sabelum marhabantek marhabantek bacaan doa ucapan hari pertunangantatacara semasa majlis berendoi dan akikahtatacara majlis tahnik cukur jambultatacara majlis cukur jambul dan belah muluttatacara doa kesyukuranteks bacaan doa cukur rambut bayiteks bacaan doa kesyukuranteks doa majlis cukur jambul anakteks doa majlis aqiqahteks doa majlis akikahteks doa aqiqah anakteks doa aqiqahteks cukur rambutteks bacaan selawat aqiqahteks bacaan marhabantatacara berendoi kedahtema untuk cukur jambulwww marhaban cukur rambut di meruucapan untuk majlis cukur jambulucapan tuan rumah dimajlis cukur jambulucapan sempena majlis kesyukuran cukur jambulUCAPAN MALJIS AKIKAHucapan majlis marhabanucapan majlis kesyukuran cukur jambul dan akikahucapan majlis cukur rambutUcapan majlis berzanjiucapan untuk majlis cukur rambut bayiupacaar mencakur rambut bayi bagi indiawikipedia adat cukur jambul melayuvidio orang buian maduvideo penuh marhaban aqiqahupacara cukur rambut bayiupacara cukur rambut babyupacara akikahupacara adat melayu akikahupacara adat akikahucapan cukur rambut bayitujuanmajlis berendoitujuan majlis berendoi kaum melayutext doa ketika melakukan aqiqahtext doa berzanji arabtesk ucapan majlis pertunangantesk doa majlis perkahwinantesk bacaan marhabanTESK BACAANtempoh mencukur rambut bayitempoh cukur rambut bayi perempuantext selawat nabi marhabantext selawat nabi untuk kesyukurantujuan cukur jambultujuan berendoitradisi menyambut kelahiran bayi masyarakat Melayutradisi menyambut kelahirantradisi melayu cukur jambultips majlis aqiqah dan cukur jambultips cukur jambulthe mecca hari cucur anak rambut videotempoh cukur jambultata cara upacara aqiqah adat melayuselawat majlis tahnikrestoren majlis akikahrasional majlis cukur jambulproses aqiqah adat melayu melayupimpinan bacaan untuk majlis marhabanpicture potong jambulpetua cukur rambut bayipetua cukur jambul islampersiapan utk majlis cukur rambutsenari lagu semasa cukur jambulsejarah berendoiselawat majlis perkahwinan lirikselawat majlis cukur jambulselawat ketika akikahselawat cukur rambutselawat burdah semasa perkahwinanSELAWAT BERZANJI DOCselawat berendoiselawat aqiqah lirikpersiapan untuk majlis potong jambulpersiapan untuk majlis aqiqahpersiapan untuk majlis akikah dan cukur jambulpersediaan untuk majlis cukur jambulpersediaan untuk berzanjipersediaan tahnikpersediaan sebelum majlis cukur jambulpersediaan sebelum majlis aqiqahpersediaan potong jambulperkhidmatan marhaban berzanji selawat d n sembilanperkara-perkara yang dilakukan dalam majlis cukur jambulpersediaan untuk majlis cukur jambul dan berendoipersedian majlis akikahpersiapan menyambut majlis cukur rambutpersiapan majlis potong jambul dan berendoipersiapan majlis cukur jambul bayipersiapan majlis berendoipersiapan cukur jambul anak lelakipersiapan cukur jambul agama islampersiapan berendoipersiapan adat cukur jambulperkara yang perlu untuk majlis cukur jambulselawat marhabantata cara mencukur rambut anak ketika di marhabanskrip cukur jambulsignifikan majlis cukur jambul kepada orang melayudotcomsholawat tata cara potong rambut bayi mp3sewa buai berendoi di jbsewa buai berendoi dan marhaban di terengganusenikata selawat pengantinsenikata selawat marhabansenikata selawat jawiskrip doa majlis kahwin arabSKRIP MAJLIS CUKUR JAMBULtata cara doa akikah marhabahtata cara cukur rambut bayi dalam islamtata cara cukur rambut bayitata cara cukur rambut adat melayutajuk lagu yang biasa di nyanyikan ketika cukur jambulskrip untuk majlis aqiqahskrip ucapan majlis perkahwinanskrip marhaban cukur jambulsenikata marhaban selawat nabiSenikata Marhabansenarai semak msjlid cukur jambulselawat nabi untuk cukur jselawat nabi semasa marhabanselawat nabi semasa aqiqahselawat nabi marhaban jawiselawat nabi majlis cukur jambulselawat nabi jawiselawat Nabi aqiqah docselawat nabi akikah 4sharedselawat nabi untuk marhabanselawat semasa akikahsenarai semak buat majlis cukur jambulsenarai persediaan majlis kekahsenarai persediaan majlis cukur jambulsenarai lagu untuk majlis aqiqahsenarai lagu berzanjisenarai buaian cukur jumbulselawatketika cukur rambut bayiselawat untuk majlis cukur kepalaselawat mp3lirik lagu marhaban aqiqah bayiberendoi adat negeri perakbahan untuk majlis aqiqahbahan untuk aqiqahbahan untuk adat cukur jambul bayibahan marhabanbahan cukur rambutbahan cukurbahan buaian berendoibahan bahan untuk mencukur rambut dalam aqiqahbahan untuk majlis berendoibahan untuk majlis cukur jambul dan tahnikbahan untuk mencukurbahan2 cukurjambulbahan2 cukur rambutbahan-bahan untuk majlis cukur jambulbahan-bahan untuk cukur rambutbahan-bahan majlis berendoibahan- bahan untuk cukur jambulbahan utk cukur rambut babybahan utk cukur jambulbahan bahan persiapan utk cukur jambulbahan bahan mencukur rambut bayibahan bahan majlis cukur jambulbacaan semasa majlis akikah anakbacaan semasa cukur bayibacaan selawat semasa cukur jambulbacaan selawat nabi majlis cukur jbacaan selawat marhabanbacaan selawat ketika mencukur rambut bayibacaan selawat ketika cukur kepala bayibacaan selawat dan marhabanbacaan semasa memotong rambut bayibacaan semasa mengguntingbacaan semasa mengunting rambut bayibahan bahan di perlukan untuk persiapan cukur rambutbahan bahan di gunakan utk majlis cukur rambutbahan aqiqah dan cukur jambulbacaan waktu motong rambut babybacaan untuk majlis cukur kepalabacaan untuk cukur jambulbacaan tahnikbacaan sewaktu majlis aqiqahbacaan selawat aqiqahcara cara membuat buian cukur jambulbuaian berendoi lelakibuaian berendoi di johorbuaian berendoi cukur jambul di johorbuaian berendoi buat sendiribuaian berendoi anak sari yanti yangbuaian berendoibuaian bayi majlis cukur jambul khas untu bayi lelakibuaian bayi cukur jambul buat sendiribuaian berendoi untuk anak lelakibuaian cukur jambul di terengganubuaian cukur jambul di terengganu dan kumpulan marhaban wanitacara cara marhaban dan bacaan nyecara buat majlis cukur jambul untuk anak perempuancara bacaan adat marhabancara akikah dengan adat melayucara adat majlis cukur jambul di johorbudaya marhaban di negeri johorbudaya berendoi cukur jambulbudaya berendoibuaian bayi cukur jambulbuaiab bayi perempuanBuai berendoi tradisionalberzanji untuk aqiqahberzanji sama maksud dengan marhaban?berzanji marhaban tata caraberzanji ketika upacara aqiqahberendoi selawatberendoi perempuanberendoi pdfberendoi cukur jambul di kuala terengganubeza adat dan ibadah;ebookbeza akikah dan cukur jambulbeza akikah dengan cukur jambulbuai berendoi terengganubuai berendoi konsep tradisionalbuai berendoi di johor bahrubeza marhaban dan berzanji di sabahbeza cukur jambul dengan aqiqahBEZA BERENDOI DAN CUKUR JAMBULbeza aqiqah dengan cukur jambulbeza aqiqah dan cukur jambulberendoi cukur jambulbacaan salawat aqiqahapa itu buaian berendoiadat mencukur jambul dalam islamadat mencukur jambul bayiadat mencukur jambulADAT MEMBUAT AKIKAHadat melayu dalam ibadah aqiqahadat melayuadat majlis cukur jambul anak melayu wikipediaadat majlis cukur jambuladat mencukur rambut bayiadat menggunting rambut babyadat perkahwinan cukur rambutapa itu adat cukur jambulapa hukum marhabanamalan berendoi dan cukur jambul masyarakat melayuakikah melayuakikah dan cukur jambulAKIKAH CARA NABIakikah adatmelayuadat tahnik sunnahadat majlis cuker jambuladat majlis aqiqah di terengganuadat majlis aqiqah dan cukur jambuladat berendoi dan cukur jambuladat berendoi cukur jambuladat berendoi atau cukur jambuladat belah mulut melayuadat aqiqah melayuadat akiqah dan cukur jambuladat akikah kaum melayuadat akikah anakadat berendoi kaum melayuadat berendoi orang bugisadat cukur jambul bayi selangoradat majlis akikah dan cukur jambuladat cukur kepalaadat cukur jambul terengganuadat cukur jambul pdfadat cukur jambul masyarakat melayu di kajang selangoradat cukur jambul masyarakat melayuadat cukur jambul masa kiniadat cukur jambul di terengganuadat adat majlis cukur rambotbacaan potong jambulbacaan doa semasa cukur rambut bayibacaan doa masa tahnikbacaan doa marhabanbacaan doa dalam tahnikbacaan doa cukur kepala bayibacaan doa cukur jambulbacaan dan tatacara memotong rambut bayibacaan dan doa untuk cukur jambulbacaan ketika majlis akikah adat banjarbacaan lepas cukor rambut bayiadakah marhaban bidaahbacaan nak cukur rambut bayibacaan n cara buat cukur jambulbacaan marhaban teks pdsbacaan marhaban teks jawibacaan marhaban taman sutera johorbacaan marhaban semasa cukur rambutbacaan marhaban cukurbacaan marhaban bayibacaan dalam marhabanbacaan dalam majlis aqiqahBAcaan cukur rambut bayiapakah tujuan majlis berendoiapakah maksud cukur jambulapakah makna cukur jambulapakah hukumnya majlis marhaban untuk cukur rambut?apa maksud berendoi aqiqah cukur jambulAPA majlis cukur bayiapa itu majlis cukur rambutAPA ITU MAJLIS CUKUR JAMBULaqiqah adat kelahiran kaum melayuaqiqah adat melayuaqiqah anak lelaki adat melayubacaan cukur jambulbacaan berzanji dalam mengunting rambut bayibacaan berendoibacaan akikahartikel ucapan majlis pertunanganaqiqah dan selawat nabiaqiqah berzanjiaqiqah anak sari yanti tajineapa itu cukur rambuthukum selawat selepas cukur rambut bayi baru lahirhukum berendoihimpunan teks doa majlis perkahwinanhikmah di sebalik cukur rambut bayihikmah bayi cukur rambuthadis berkaitan cukur jambulgambar cukur jambulgambar buaian adat berendoigambar berendoihukum berendoi cukur jambulhukum berzanji bagi wanitahukum buat marhaban ketika aqiqahhukum selawat akikahhukum marhabbanhukum marhaban dan berzanjihukum marhaban aqiqah anakhukum islam marhaban memotong rambut bayihukum dan tips majlis aqiqah berendoi dan cukur jambulhukum cukur jambul dan buaian berendoihukum cukur jambul dan berendoifoto akikah adat melayuevolusi cukur jambul dalam adat melayu to translate this pagedownload free selawat nabi dalam marhabandoa pertunangan bacaandoa marhaban majlis cukur jambuldoa marhaban cukur jambuldoa marhaban cukur bayidoa marhabandoa majlis cukur jambul dan akikahdoa majlis aqiqah dan cukur jambulDoa kesyukuran dan aqiqahdoa potong jambuldoa selamat dan maknaDoa semasa cukur jambuldoa2 didalam majlis cukur jambuldoa2 belah mulut bayidoa untuk majlis bertunangdoa untuk bayi di majlis cukur jambuldoa untuk anak yang baru lahirdoa tahnik bayidoa srlamat bagi majlis cukur jambul anakdoa semasa selepas bayi cukur rambutdoa dan cara2 cukur jambullirik lagu majlis berendoilirik berzanji cukur jambullirik berzanji buaianlirik berzanji -mp3 arablirik berzanjilirik bacaan marhaban berzanjilirik bacaan ketika marhabanLIRIK bacaan doa berzanjilangkah persiapan untuk majlis cukur jambullirik berzanji cukur rambutlirik berzanji dan marhabanlirik berzanji doclirik lagu berzanji melayulirik lagu berzanji berendoi menyambut kelahiranlirik lagu berzanjilirik lagu berendoi- orang kawinlirik lagu berendoi marhabanlirik lagu berendoi cukur jambullirik doa berzanjilirik berzanji untuk cukur jambullangkah langkah cukur jambullagu-lagu cukur jambullagu untuk majlis cukur jambul dan al aqiqahkhidmat cukur kepala bayi di kuala lumpurkeadaan bayi pada malam sebelum cukur jambulkarangan esei adat cukur jambulkarangan adat cukur jambuljuadah untuk majlis akikahjuadah majlis akikahjohor marhaban lirikidea tema upacara cukur jambulkhidmat majlis cukur jambul dan marhaban sekitar klangkhidmat majlis cukur jambul di terengganukoleksi lagu berendoi anaklagu untuk cukur rambutLagu sholawat mp3 gunting rambut marhabanlagu marhaban cukur jambullagu marhaban aqiqahlagu buai berendoikumpulan marhaban taman melawatikuam pada mulut babykoleksi marhaban majlis cukur jambulhukum selawat selepas kelahiran bayidoa dalam majlis pertunangan melayucontoh doa mula majliscontoh bacaan doa marhabancontoh bacaan doa majliscontoh bacaan doa aqiqahcontoh adat perisiancara-cara marhaban di johorCARA-CARA MAJLIS MARHABAN JOHORcara-cara buat buaian cukur jambulcara-cara bacaan dalam akikahcontoh bacaan selawat majlis perkahwinancontoh berzanjicontoh berzanji/marhaban lirikcontoh doa marhabancontoh doa majlis cukur jambulcontoh doa majlis cukurcontoh doa majlis cucur jambulcontoh doa majlis aqiqahCONTOH doa KESYUKURAN cukur jambulcontoh buaian berendoicontoh buaiab=n berendoi tradisionalcara tradisional majlis cukur jambulCara tahnik dan cukur rambut bayicara selawat cukur kepala bayicara doa cukur jambul bayicara dan bahan bahan cukur rambut bayicara dan bacaan cukur rambut bayicara dan adat majlis cukur jambul di johorcara dan adat majlis cukur jambul aqiqah diadakancara cukur rambut bayicara cukur kepala bayicara cukur jambul bayi perempuancara majlis aqiqah dilakukancara melakukan aqiqah dan cukur jambulcara melakukan majlis berendoicara selawat akikahcara potong jambulcara menyambut majlis aqiqah seperti rasulullahcara menjalankan majlis akikahcara mengadakan majlis cukur rambutcara mengadakan majlis berendoicara membuat buaian cukur jambulcara membuat buaian berendoicara cukur jambul anak perempuandoa cukur rambut bayidekorasi buaian cukur jambuldefinisi cukurcukur rambut dan berendoi adakah bidaahcukur kepalabayicukur jambul tanpa buaiCukur jambul dua kalicukur jambul boleh dilakukan nakcukur jambul adatdekorasi majlis akikah kedahdekorasi majlis aqiqah lelakidekorasi majlis bertema melayu nusantaradoa cukur rambutdoa cukur jambul comdoa cukur jambul bayidoa bacaan cukor rambut bayidoa aqiqah potong rambut bayidoa anak cukurdekorasi untuk majlis pertunangan di restoranDEKORASI UNIQ UNTUK MAJLIS CUKUR RAMBUTcukur dan akikahcukur bayi tipscotoh bacaan selawat nabi marhaban negeri johorcontoh tek doa marhaban dan berendoicontoh tek doacontoh soalan yang berkaitan adat cukur jambulcontoh selawat majlis perkahwinan pdfcontoh salawat dalam majlis cukur rambut bayicontoh lirik bacaan selawat nabiCONTOH KAD TERIMA KASIH KEKAHcontoh doa untuk majlis perkahwinancontoh teks berzanjicontoh teks ucapan terima kasih majlis cukurcontoh tema untuk majlis aqiqahcontoh upacara cukur babycontoh ucapan terima kasih majlis potong jambolcontoh ucapan menyambut persiapan majliscontoh ucapan majlis marhaban cukur jambulcontoh ucapan majlis aqiqahcontoh ucapan cukur jambulCONTOH UCAP MAJLIS CUKUR RAMBUTcontoh tex bacaan doa selamat hari jadicontoh doa ucapan syukur pernikahan|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!