» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

cukur jambul dalam adat Melayu

Published on Nov 01 2011 // Uncategorized

Evolusi cukur jambul dalam adat Melayu


 

TERATAK tiga tingkat milik ibu kepada tiga cahaya mata, Aliza Abu Bakar, 38, pada malam itu riuh rendah dan sesak dengan tetamu yang tidak putus-putus hadir bagi meraikan kehadiran ahli keluarga baharu Aliza.

Beberapa khemah didirikan di pekarangan rumah memuatkan deretan juadah makanan bagi menjamu tetamu yang hadir memeriahkan majlis cukur jambul dan akikah putera ketiga Aliza, Ajwad yang selamat dilahirkan pertengahan Ogos lalu.

Orang luar yang sekadar lalu lalang di situ pasti akan menyangka majlis tersebut merupakan majlis pertunangan kerana dekorasi dan persediaan bagi menyambut kelahiran Ajwad dilaksanakan penuh meriah.

“Alhamdulillah, ini merupakan rezeki Allah buat saya sekeluarga, sebelum ini saya tidak pernah membuat majlis sebegini untuk anak-anak terdahulu, jadi oleh kerana pertama kali mengadakan majlis cukur jambul, saya mahukan ia istimewa,” tutur usahawan wanita itu ketika ditemui di majlis tersebut di Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.

Seperti majlis cukur jambul lain, majlis buat Ajwad turut merangkumi marhaban, selawat ke atas nabi dan doa kesyukuran. Namun, istimewanya ia turut diselitkan dengan bacaan berzanji oleh beberapa orang tokoh agama tempatan.

ALIZA melihat Ajwad menjalani upacara tahnik iaitu meletakkan manisan di lelangit bayi.

 

Sambil tetamu meneruskan selawat, Ajwad didukung mengelilingi tetamu yang ada bagi memberi peluang buat mereka menggunting beberapa helai rambut bayi itu sebelum amalan tahnik (belah mulut) di mana sedikit madu diletakkan di lelangit Ajwad.

Kesemua upacara itu kelihatan klise dan bukan lagi asing dalam konteks budaya Melayu melibatkan cukur jambul, namun jelaskah kita akan makna serta tujuan perkara-perkara itu diadakan?

Mengikut kefahaman Aliza, majlis cukur jambul bertujuan menzahirkan kesyukuran kepada Allah atas cahaya mata yang dikurniakan dan pada masa yang sama berkongsi rasa gembira itu bersama-sama orang ramai.

“Ia sebenarnya terpulang kepada individu, tetapi bagi saya apa sahaja tujuannya, ia mestilah dilaksanakan dengan hati ikhlas kerana anak merupakan anugerah Tuhan.

“Akikah contohnya, ada orang mendermakan daging tersebut kepada fakir miskin dan ada juga yang menjamu tetamu yang hadir ke majlis akikah tersebut, jadi ia sebenarnya tidak banyak beza,” jelas Aliza.

Tradisi biasa Melayu

AKIKAH bukan sahaja dilakukan untuk bayi, tetapi boleh juga dibuat untuk orang dewasa.

 

Pelakon dan juga ibu kepada seorang anak, Sari Yanti Mohamad Nazari, 27, juga berkongsi pandangannya terhadap majlis cukur jambul berdasarkan pengalamannya menjalankan majlis sebegitu Oktober tahun lalu.

Walaupun kini dia sedang sarat mengandung anak kedua, majlis buat putera sulungnya, Barr Al Aliy, 1, yang diadakan di Restoran Tajine, Kuala Lumpur masih segar dalam ingatan.

Sama seperti Aliza, Sari turut mengisi majlis cukur jambul tersebut dengan marhaban serta bacaan berzanji, cuma dia turut mendapatkan khidmat pemain gendang bagi menyesuaikan tema Arab buat majlis tersebut.

“Pada saya, cukur jambul merupakan tradisi biasa orang Melayu dan bertujuan memperkenalkan anak yang baru lahir kepada keluarga dan saudara-mara.

“Selain itu, ia juga merupakan pendekatan kita untuk memanjatkan rasa syukur dan terima kasih kepada Allah kerana anugerah yang diberikan,” ujar Sari.

Bagi upacara akikah pula, Sari hanya mengupah orang bagi melaksanakannya dengan menyedekahkan sembelihan dua ekor kambing itu kepada golongan yang memerlukan.

Namun, di sebalik kefahaman itu semua, wujud pengetahuan tentang cukur jambul dan akikah yang perlu diketahui semua orang terutama masyarakat Melayu yang beragama Islam.

Jangan terkejut jika dikatakan rata-rata orang hanya menyifatkan cukur jambul sebagai adat Melayu yang dicipta sendiri penduduk nusantara dan tidak dipraktikkan Rasulullah SAW.

Seorang pendakwah, Muhamad Riduan Zainal Abidin, 29, mendedahkan bahawa upacara cukur jambul sebenarnya telah diriwayatkan dalam hadis riwayat Muslim. Rasulullah sendiri menyarankan agar bayi yang baru dilahirkan dicukur kepalanya.

Memandangkan nabi sendiri menggalakkan perkara itu, maka secara tidak langsung ia terletak sebagai sunnah yang wajar diikuti. Bagaimanapun, berdasarkan hadis tersebut, bayi tersebut perlu dicukur kepalanya pada hari ketujuh selepas kelahiran.

Cukur kepala

SARI YANTI antara selebriti yang mengadakan majlis cukur jambul besar-besaran untuk anak sulungnya, Barr Al Aliy.

 

“Dahulu, cukur jambul dipanggil cukur kepala kerana bayi tersebut perlu dicukur habis rambutnya.

“Namun, kini masyarakat akan menggunting sedikit sahaja sebelum ibu bapa bayi tersebut mencukur habis rambut anaknya pada kemudian hari.

“Menurut hadis, rambut bayi yang dicukur itu perlu ditimbang dan berat rambut tersebut perlu dinisbahkan dengan emas dan nilai tersebut kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin,” terang Riduan.

Setelah jelas bahawa cukur jambul merupakan sunah nabi, timbul pula persoalan apakah rasional di sebalik upacara tersebut, apakah hikmah yang diperoleh individu yang melaksanakannya?

Tambah Riduan, cukur jambul sebenarnya bertujuan membuang rambut bayi yang baharu lahir itu kerana mengandungi kotoran yang tidak sihat bagi tumbesaran bayi.

“Selama sembilan bulan bayi tersebut berada di dalam perut ibunya, tempoh tersebut sudah tentu membuatkan rambut bayi tersebut bercampur dengan pelbagai bahan asing.

“Menerusi cukur jambul, ia dapat membersihkan kekotoran tersebut dan hikmahnya sudah tentulah memperoleh keberkatan dan bayi tersebut membesar dengan sihat,” tutur Riduan yang turut mengatakan bahawa cukur jambul dahulu hanya dilaksanakan ibu bapa bayi tersebut sahaja tanpa sebarang majlis.

Menyentuh konsep cukur jambul hari ini, Riduan menyatakan tiada salahnya majlis besar-besaran diadakan asalkan perkara asas serta niat melakukannya betul.

Kekeliruan yang timbul berhubung status cukur jambul hingga ada yang menyatakan ia sekadar budaya. Akui Riduan, ia mungkin disebabkan beberapa pengisian upacara dalam majlis cukur jambul hari ini lebih kepada adat Melayu.

PERSIAPAN majlis cukur jambul hari ini hampir menyerupai majlis pertunangan dan perkahwinan.

 

“Pada asalnya, cukur jambul tidak memerlukan marhaban dan bacaan berzanji, tetapi ia diadakan di negara kita untuk memeriahkan majlis.

“Ia tidak salah tetapi jangan menganggapnya sebagai perkara bidaah hanya kerana ia tidak dilakukan nabi kerana sebenarnya budaya dan sunnah itu telah bergabung membentuk ibadah,” jelasnya lagi.

Keberkatan akikah

Akikah pula yang sememangnya diketahui umum merupakan sunat muakad yang bertujuan mendapatkan keberkatan hidup daripada Allah juga sering kali dilakukan serentak bersama majlis cukur jambul.

Ia juga dituntut nabi agar dibuat pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi, kata Riduan. Daging akikah tersebut akan dinisbahkan seperti mas kahwin dan seperti biasa ia perlu disedekahkan kepada fakir miskin.

Dua ekor kambing afdal bagi bayi lelaki dan seekor kambing bagi bayi perempuan perlu disembelih mengikut hukum Islam bagi upacara akikah. Bagaimanapun terdapat pendapat mengatakan bahawa daging akikah itu tidak boleh dimakan ahli keluarga bayi tersebut.

“Ada orang ingat makan daging akikah keluarga sendiri haram sedangkan tiada hukum yang menyatakan tentang perkara itu.

“Tiada salahnya untuk ahli keluarga atau pun individu yang melakukan akikah itu sendiri untuk menjamah daging tersebut tetapi sewajarnya ia diagihkan kepada orang ramai,” ujar Riduan.

|hukum marhaban bayipersiapan untuk majlis cukur jambulpersediaan majlis cukur jambuldoa majlis perkahwinanbahan cukur jambullirik marhaban melayubuaian cukur jambulselawat aqiqahkoleksi doa majlis perkahwinanlirik bacaan selawat nabiapa itu cukur jambulpersiapan majlis cukur jambulselawat marhaban tekslirik marhaban selawat nabihukum marhabanbacaan marhaban tekslirik marhaban dan berzanjilirik lagu cukur jambulteks doa cukur jambullirik lagu berendoilirik bacaan marhabanaliza abu bakarpersiapan cukur jambulselawat marhaban lirikpersediaan majlis aqiqahsari yantimaksud marhabanlirik marhaban jawimarhaban aqiqahcontoh doa kesyukuranbacaan semasa mencukur rambut bayiselawat semasa majlis aqiqah anak perempuanbuaian berendoi negeri sembilanbuaian berendoi english styleadat aqiqahcara majlis berendoiadat berzanjiadat cukur jambulpersiapan majlis aqiqahberzanji lirikpersiapan majlis akikahteks selawat marhabanbuai anak sariyantimajlis cukur jambul anak sari yantibuaian berendoi cukur jambulupacara aqiqahtatacara majlis berendoidefinisi cukur jambulcara berendoiadat majlis aqiqahmarhaban dalam cukur jambulskrip ucapan majlis cukur jambulucapan majlis cukur jambulmajlis cukur jambul di terengganumajlis aqiqah anak lelakimajlis aqiqah dan cukur jambulteks ucapan selawat nabidoa mencukur rambut bayilagu berendoihukum majlis berendoilagu cukur jambulbacaan marhabanlirik bacaan berzanjidoa semasa tahnikbacaan doa pertunangandoa perkahwinan arablirik marhaban berzanjiucapan majlis akikahbahan2 untuk cukur jambulcontoh ucapan majlis cukur jambuladat cukur jambul bayitatacara marhabanpersiapan majlis aqiqah dan cukur jambulteks doa tahnikcara cukur jambul bayibahan untuk cukur jambulbahan untuk cukur jambul bayitatacara majlis cukur jambulsenikata lagu majlis akikahadat majlis cukur rambutbahan bahan cukur jambulCARA CARA ADAT BERZANJI BAGI BAYIcukur jambulapakah majlis cukur rambut itu bidaahselawat cukur jambulpersediaan akikahbudaya cukur jambul masyarakat minangkabauberendoi tradisionalgambar buaian berendoicontoh ucapan persiapan untuk majlisbahan-bahan utk majlis cukur jambulcukur rambut adat melayuhikmah cukur jambulhukum cukur jambulgambar adat berendoi minangkabaucara permainan dartdoa bacaan semasa cukur rambut bayidoa cukur jambulcontoh ucapan menyambut persiapan majlis perkahwinancukur jambul in englishbuaian bayi untuk cukur jambuldoa majlis perkahwinan pdfbuai bayi kaum indiabuaian berendoi sariyantibuian berendoidoa selawat cukur jambulcara2 bacaan cukur rambut kanak2cara-cara marhabandoa semasa pertunangancukur jambul indiaupacara mencukur rambut bayi wikipediaselawat semasa tahnikselawat semasa aqiqahselawat nabi aqiqahselawat dan cukur jambulteks marhaban aqiqahsari yanti potong jambulrambut potong jambul dipanggil?petua cukur jambulpersiapan majlis pertunanganpersedian majlis cukur jambulselawat untuk aqiqahtata cara marhabanteks doa majlis cukur jambulupacara aqiqah adat melayuucapan sempena majlis cukur jambultujuan majlis berendoitradisi melayu aqiqahtips persediaan majlis cukur jambultema majlis aqiqahteks ucapan marhabanteks ucapan majlis pernikahanteks selawat marhaban rayateks doa selamat majlis perkahwinanpersediaan mencukur jambulpersediaan majlis akikahlirik lagu marhaban cukur jambullirik lagu majlis cukur jambullirik berzanji melayulirik berzanji marhabanlirik berendoilelangit bayilagu untuk aqiqahlagu marhaban kelahiran anak lelakiLagu berendoi anak ketika cukur kepalapersiapan majlis akikah anak lelakilirik mudah marhaban (jawi)lirik selawat aqiqahmajlis akikah dan berendoiperbezaan adat menyambut kelahiran bayi dalam masyarakat melayu dan indiamuaturun lirik bacaan marhabanmarhaban untuk aqiqah anak lelakimarhaban berzanji lirikmaksud majlis cukor rambutmajlis cukur rambut diadakanmajlis cukur jambul dan akikahmajlis cukur jambulmajlis berendoi wikipediamajlis akikah dan cukur jambulkoleksi buaian bayibacaan doa semasa mengguntingadat akikah orang melayubacaan marhaban aqiqahbacaan marhabaadat cukur jambul dan berendoiapa itu majlis berendoibacaan majlis cukurbahan majlis cukur jambuladat berendoibahan-bahan cukur jambuladat melayu aqiqahaqiqah anak sariyantibacaan selawat cukur jambulapakah cukur jambulaqiqah vs adat melayupersediaan untuk berzanjipersediaan tahnikpersediaan untuk majlis cukur jambulpersediaan sebelum majlis cukur jambulperbezaan majlis akikah danpersediaan untuk majlis cukur jambul dan berendoiperbezaan adat berendoi tradisional dengan moden\persedian majlis akikahperbezaan aqiqah dan cukur jambulapa itu cukur rambutpersiapan adat cukur jambulpersiapan berendoiapa itu buaian berendoipersediaan sebelum majlis aqiqahpersediaan potong jambulapa maksud berendoi aqiqah cukur jambulperbezaan majlis akikah untuk anak lelaki dan perempuanperbezaan ibadah adatperbezaan maksud marhaban dan burdahperbezaan selawatperbezaan upacara cukur jambul mengikut negeriperkara yang perlu untuk majlis cukur jambulperkara-perkara yang dilakukan dalam majlis cukur jambulperkhidmatan marhaban berzanji selawat d n sembilanperbezaan cukur rambut islam dengan indiaperbezaan akikah dan majlis memotong rambutAPA majlis cukur bayiperbezaan adat menyambut kelahiran melayu dan india grafikapa itu majlis cukur rambutAPA ITU MAJLIS CUKUR JAMBULpersiapan cukur jambul agama islampersiapan cukur jambul anak lelakipersiapan majilis cukur rambutsejarah berendoiadat mencukur rambut bayiadat menggunting rambut babyrestoren majlis akikahrasional mengadakan majlis mencukur jambulrasional majlis cukur jambuladat perkahwinan cukur rambutproses aqiqah adat melayu melayuadat mencukur jambul dalam islamselawat aqiqah lirikselawat majlis cukur jambulselawat ketika akikahadat mencukur jambulselawat cukur rambutadat mencukur jambul bayiselawat burdah semasa perkahwinanSELAWAT BERZANJI DOCselawat berendoipimpinan bacaan untuk majlis marhabanpicture potong jambulAKIKAH CARA NABIpersiapan majlis cukur jambul bayiakikah dan cukur jambulpersiapan majlis berendoiakikah melayuamalan berendoi dan cukur jambul masyarakat melayuapa hukum marhabanapa itu adat cukur jambulpersiapan majlis potong jambul dan berendoipersiapan menyambut majlis cukur rambutpetua cukur rambut bayipetua cukur jambul islamadat tahnik sunnahpersiapan utk majlis cukur rambutpersiapan untuk majlis potong jambulakikah adatmelayupersiapan untuk majlis aqiqahpersiapan untuk majlis akikah dan cukur jambulselawat majlis perkahwinan lirikmajlis aqiqah/akikahmakanan buffet untuk majlis kesyukuran bayimakanan untuk aqiqah adat orang bugis johormaklumat cukur jambul dan belah mulutmakna bacaan marhabanmakna majlis cukur jambulmakna majlis marhabanmaknamajlis berendoimaksud adat berzanjimAksud bacaab berzanjimaksud berendoi wikipediamaksud cukur rambutmaksud majlis berendoiaqiqah adat melayumaksud majlis cukur jambulmaksud majlis marhabanmaksud majlis tahnikaqiqah adat kelahiran kaum melayumajlis selawat selepas kelahiran anakmajlis menyambut kelahiran orang indiamajlis berendoi tradisionalmajlis cukur jaqiqah dan selawat nabiaqiqah berzanjimajlis cukur jambul aqiqah berendoimajlis cukur jambul dalam islam wikipediamajlis cukur jambul dan akikah anak lelakiaqiqah anak sari yanti tajinemajlis cukur jambul selawatmajlis cukur jambulpersiapanmajlis cukur rambot in english translationmajlis cukur rambutmajlis cukur rambut bayi wikipediaMajlis cukur rambut dan tahnikaqiqah anak lelaki adat melayumajlis marhabanmajlis marhaban dan cukur jambulmaksud marhaban dalam islammanisan sunah rasulmarhaban semasamarhaban semasa majlis cukur rambutmarhaban untuk akikahapakah hukumnya majlis marhaban untuk cukur rambut?mencukur rambut bayi cara orang melayumenyapu madu d lelangit bayimp3 lirik lagu marhabanan waktu anak cukur rambut bayimuat turun salawat cukur jambulapakah hukum marhabanpanduan bacaan marhaban untuk aqiqahpanduan bacaan mencukur rambut bayipanduan berdoa majlis cukur rambutpengertian marhaban dalam adat berendoiperalatan teknik dan cukur jambulperalatan untuk upacara cukur jambulperbezaan adat berendoi dalam masyarakat melayu dan indiaperbezaan adat berendoi kaum melayu dan indiamarhaban selawat nabimarhaban melayu lirikmanisan sunnah rasulullah mengadakan majlismarhaban akikah anakmarhaban akikah hukummarhaban akiqahmarhaban ANAKapakah tujuan majlis berendoiapakah maksud cukur jambulmarhaban cukur rambutapakah makna cukur jambulmarhaban dalam islamMARHABAN DALAM MAJLISmarhaban di taman melawatimarhaban johor lirikmarhaban ketika cukur jambulmarhaban lahiran anakmarhaban lirik arab selawat nabimarhaban melayuperbezaan adat berendoi masyarakat melayu dan indiateks doa marhabanteks ucapan majlis cukur jambuladat berendoi orang bugisadat berendoi kaum melayuadat berendoi dan cukur jambulteksdoamajlis kahwintema cukur jambul bayi perempuanadat berendoi cukur jambultema majlis cukur jambultema untuk cukur jambultempoh cukur jambultempoh cukur rambut bayi perempuantempoh mencukur rambut bayiTESK BACAANtesk bacaan marhabantesk doa majlis perkahwinantesk ucapan majlis pertunangantext doa berzanji arabteks ucapan majlis berendoiteks ucapan majlis aqiqahteks selawat semasa marhabanteks doa meraikn tetamuadat cukur jambul masyarakat melayuadat cukur jambul masa kiniteks majlis aqiqahteks majlis cukur jambuladat cukur jambul di terengganuteks marhaban dan maknateks marhaban dijohorteks marhaban johorteks salawat marhabanteks selawat cukur jambul anakteks selawat kelahiran anakteks selawat marhaban penuhadat cukur jambul bayi selangorteks selawat nabiteks selawat nabi majlis cukur jambulteks selawat nabi penuh terengganutext doa ketika melakukan aqiqahtext selawat nabi marhabanUCAPAN MALJIS AKIKAHucapan sempena majlis kesyukuran cukur jambulucapan tuan rumah dimajlis cukur jambulucapan untuk majlis cukur jambulucapan untuk majlis cukur rambut bayiupacaar mencakur rambut bayi bagi indiaupacara adat akikahupacara adat melayu akikahupacara akikahadat akikah kaum melayuadat akikah anakupacara cukur rambut babyupacara cukur rambut bayiadat adat majlis cukur rambotvideo penuh marhaban aqiqahvidio orang buian maduwikipedia adat cukur jambul melayuucapan majlis marhabanucapan majlis kesyukuran cukur jambul dan akikahucapan majlis cukur rambuttext selawat nabi untuk kesyukuranthe mecca hari cucur anak rambut videotips cukur jambultips majlis aqiqah dan cukur jambuladat berendoi atau cukur jambultradisi melayu cukur jambultradisi menyambut kelahirantradisi menyambut kelahiran bayi masyarakat Melayutujuan berendoitujuan cukur jambuladat belah mulut melayutujuan majlis berendoi kaum melayutujuanmajlis berendoiucapan cukur rambut bayiadat aqiqah melayuUcapan majlis berzanjiadat akiqah dan cukur jambulwww marhaban cukur rambut di meruteks doa majlis perkahwinan arabselawat majlis tahniksenarai buaian cukur jumbulsenarai lagu berzanjisenarai lagu untuk majlis aqiqahsenarai persediaan majlis cukur jambulsenarai persediaan majlis kekahsenarai semak buat majlis cukur jambulsenarai semak msjlid cukur jambulsenari lagu semasa cukur jambuladat majlis aqiqah di terengganuSenikata Marhabansenikata marhaban selawat nabisenikata selawat jawisenikata selawat marhabansenikata selawat pengantinsewa buai berendoi dan marhaban di terengganusewa buai berendoi di jbsholawat tata cara potong rambut bayi mp3selawatketika cukur rambut bayiselawat untuk majlis cukur kepalaadat majlis cuker jambulselawat marhabanADAT MEMBUAT AKIKAHadat melayu dalam ibadah aqiqahselawat mp3selawat nabi akikah 4sharedselawat Nabi aqiqah docselawat nabi jawiselawat nabi majlis cukur jambulselawat nabi marhaban jawiselawat nabi semasa aqiqahselawat nabi semasa marhabanselawat nabi untuk cukur jselawat nabi untuk marhabanselawat semasa akikahadat melayuadat majlis cukur jambul anak melayu wikipediaadat majlis cukur jambulsignifikan majlis cukur jambul kepada orang melayudotcomskrip cukur jambulkuam pada mulut babytatacara semasa majlis berendoi dan akikahtek bacaan doa ucapan hari pertunangantek marhabantek selawat nabi sabelum marhabanteknik marhaban kelahiran anakteks bacaan doa cukur rambut bayiteks bacaan doa kesyukuranteks bacaan marhabanteks bacaan selawat aqiqahteks cukur rambutteks doa aqiqahteks doa aqiqah anakadat cukur jambul pdfteks doa majlis akikahteks doa majlis aqiqahadat cukur jambul masyarakat melayu di kajang selangortatacara majlis tahnik cukur jambultatacara majlis cukur jambul dan belah mulutadat cukur jambul terengganuskrip doa majlis kahwin arabSKRIP MAJLIS CUKUR JAMBULskrip marhaban cukur jambuladat majlis aqiqah dan cukur jambulskrip ucapan majlis perkahwinanskrip untuk majlis aqiqahtajuk lagu yang biasa di nyanyikan ketika cukur jambultata cara cukur rambut adat melayutata cara cukur rambut bayitata cara cukur rambut bayi dalam islamtata cara doa akikah marhabahadat majlis akikah dan cukur jambultata cara mencukur rambut anak ketika di marhabantata cara upacara aqiqah adat melayutatacara berendoi kedahtatacara doa kesyukuranadat cukur kepalateks doa majlis cukur jambul anakmajlis aqiqah tempoh marhabancara menjalankan majlis akikahcontoh buaiab=n berendoi tradisionalcontoh buaian berendoibahan bahan mencukur rambut bayiCONTOH doa KESYUKURAN cukur jambulcontoh doa majlis aqiqahcontoh doa majlis cucur jambulcontoh doa majlis cukurcontoh doa majlis cukur jambulcontoh doa marhabancontoh doa mula majliscontoh doa ucapan syukur pernikahancontoh doa untuk majlis perkahwinanCONTOH KAD TERIMA KASIH KEKAHcontoh lirik bacaan selawat nabicontoh salawat dalam majlis cukur rambut bayicontoh selawat majlis perkahwinan pdfcontoh soalan yang berkaitan adat cukur jambulcontoh berzanji/marhaban lirikcontoh berzanjicontoh bacaan selawat majlis perkahwinancara menyambut majlis aqiqah seperti rasulullahbahan buaian berendoicara potong jambulcara selawat akikahcara selawat cukur kepala bayiCara tahnik dan cukur rambut bayicara tradisional majlis cukur jambulcara-cara bacaan dalam akikahcara-cara buat buaian cukur jambulCARA-CARA MAJLIS MARHABAN JOHORbahan bahan untuk mencukur rambut dalam aqiqahcara-cara marhaban di johorbahan bahan persiapan utk cukur jambulcontoh adat perisiancontoh bacaan doa aqiqahcontoh bacaan doa majliscontoh bacaan doa marhabancontoh tek doacontoh tek doa marhaban dan berendoiCukur jambul dua kalibacaan waktu motong rambut babybacaan untuk majlis cukur kepalacukur jambul tanpa buaicukur kepalabayibacaan untuk cukur jambulcukur rambut dan berendoi adakah bidaahdefinisi cukurbacaan tahnikdekorasi buaian cukur jambuldekorasi majlis akikah kedahdekorasi majlis aqiqah lelakidekorasi majlis bertema melayu nusantaraDEKORASI UNIQ UNTUK MAJLIS CUKUR RAMBUTdekorasi untuk majlis pertunangan di restorandoa anak cukurdoa aqiqah potong rambut bayicukur jambul boleh dilakukan nakcukur jambul adatbahan aqiqah dan cukur jambulcontoh teks berzanjicontoh teks ucapan terima kasih majlis cukurcontoh tema untuk majlis aqiqahcontoh tex bacaan doa selamat hari jadiCONTOH UCAP MAJLIS CUKUR RAMBUTcontoh ucapan cukur jambulcontoh ucapan majlis aqiqahbahan bahan majlis cukur jambulcontoh ucapan majlis marhaban cukur jambulcontoh ucapan menyambut persiapan majlisbahan bahan di perlukan untuk persiapan cukur rambutbahan bahan di gunakan utk majlis cukur rambutcontoh ucapan terima kasih majlis potong jambolcontoh upacara cukur babycotoh bacaan selawat nabi marhaban negeri johorcukur bayi tipscukur dan akikahdoa bacaan cukor rambut bayibahan-bahan untuk majlis cukur jambulbeza cukur jambul dengan aqiqahbeza marhaban dan berzanji di sabahbahan- bahan untuk cukur jambulbahan utk cukur rambut babybuai berendoi di johor bahrubuai berendoi konsep tradisionalbuai berendoi terengganuBuai berendoi tradisionalbuaiab bayi perempuanbuaian bayi cukur jambulbuaian bayi cukur jambul buat sendiribuaian bayi majlis cukur jambul khas untu bayi lelakibahan utk cukur jambulbuaian berendoibuaian berendoi anak sari yanti yangbuaian berendoi buat sendiriadakah marhaban bidaahBEZA BERENDOI DAN CUKUR JAMBULbeza aqiqah dengan cukur jambulbeza aqiqah dan cukur jambulbahan2 cukur rambutbahan2 cukurjambulbahan-bahan untuk cukur rambutberendoi adat negeri perakberendoi cukur jambulberendoi cukur jambul di kuala terengganuberendoi pdfberendoi perempuanberendoi selawatbahan-bahan majlis berendoiberzanji ketika upacara aqiqahberzanji marhaban tata caraberzanji sama maksud dengan marhaban?berzanji untuk aqiqahbeza adat dan ibadah;ebookbeza akikah dan cukur jambulbeza akikah dengan cukur jambulbuaian berendoi cukur jambul di johorbuaian berendoi di johorcara cukur jambul anak perempuanbahan cukur rambutcara cukur jambul bayi perempuancara cukur kepala bayicara cukur rambut bayicara dan adat majlis cukur jambul aqiqah diadakancara dan adat majlis cukur jambul di johorcara dan bacaan cukur rambut bayicara dan bahan bahan cukur rambut bayicara doa cukur jambul bayicara majlis aqiqah dilakukanbahan cukurcara melakukan aqiqah dan cukur jambulcara melakukan majlis berendoicara membuat buaian berendoicara membuat buaian cukur jambulcara mengadakan majlis berendoicara cara membuat buian cukur jambulcara cara marhaban dan bacaan nyecara buat majlis cukur jambul untuk anak perempuanbahan untuk mencukurbuaian berendoi lelakibahan untuk majlis cukur jambul dan tahnikbahan untuk majlis berendoibuaian berendoi untuk anak lelakibahan untuk majlis aqiqahbuaian cukur jambul di terengganubuaian cukur jambul di terengganu dan kumpulan marhaban wanitabudaya berendoibudaya berendoi cukur jambulbahan untuk aqiqahbudaya marhaban di negeri johorbahan untuk adat cukur jambul bayicara adat majlis cukur jambul di johorcara akikah dengan adat melayucara bacaan adat marhabanbahan marhabancara mengadakan majlis cukur rambutbacaan sewaktu majlis aqiqahkumpulan marhaban taman melawatilirik berzanji -mp3 arablirik berzanji buaianlirik berzanji cukur jambullirik berzanji cukur rambutlirik berzanji dan marhabanlirik berzanji docbacaan doa semasa cukur rambut bayilirik berzanji untuk cukur jambullirik doa berzanjibacaan doa masa tahniklirik lagu berendoi cukur jambullirik lagu berendoi marhabanlirik lagu berendoi- orang kawinlirik lagu berzanjilirik lagu berzanji berendoi menyambut kelahiranlirik lagu berzanji melayubacaan doa marhabanlirik berzanjibacaan ketika majlis akikah adat banjarbacaan lepas cukor rambut bayibacaan marhaban teks jawibacaan marhaban taman sutera johorlagu buai berendoibacaan marhaban semasa cukur rambutlagu marhaban aqiqahlagu marhaban cukur jambulbacaan marhaban cukurLagu sholawat mp3 gunting rambut marhabanbacaan marhaban bayilagu untuk cukur rambutlagu untuk majlis cukur jambul dan al aqiqahlagu-lagu cukur jambullangkah langkah cukur jambullangkah persiapan untuk majlis cukur jambulLIRIK bacaan doa berzanjilirik bacaan ketika marhabanlirik bacaan marhaban berzanjilirik lagu majlis berendoibacaan doa dalam tahniklirik selawat di majlis aqiqahlirik selawat nabi-jawilirik sholawat marhabanlirik sholawat marhaban potong rambutlist cukur jambul dalam islamlist persediaan majlis aqiqahmahaban for cukor rambutmajelis berendoi anak sari yantimajlis akikah adat atau hukumbacaan berzanji dalam mengunting rambut bayibacaan berendoimajlis akikah dan cukur rambutbacaan akikahartikel ucapan majlis pertunanganmajlis aqiqah dan cukur jambul anak perempuanmajlis aqiqah di restoranmajlis aqiqah kuala terengganulirik selawat dan marhabanlirik selawat berendoibacaan cukur jambullirik lagu marhaban aqiqah bayibacaan doa cukur kepala bayilirik lagu selawat cukur jambullirik laguadat berendoi negeri sembilanlirik mahaban semasa aqiqahbacaan doa cukur jambullirik marhaban dalam naik buai bayi pada tradisi melayubacaan dan tatacara memotong rambut bayibacaan dan doa untuk cukur jambullirik marhaban kitalirik marhaban majlis berendoibacaan dalam marhabanbacaan dalam majlis aqiqahlirik marhaban selawat nabi untuk majlis cukur jambullirik marhaban sewaktu akikahlirik melayu berzanji marhabanBAcaan cukur rambut bayimajlis aqiqah sari yantibacaan semasa mengunting rambut bayibacaan selawat semasa cukur jambulDoa semasa cukur jambulbacaan selawat nabi majlis cukur jdoa semasa selepas bayi cukur rambutbacaan selawat marhabandoa srlamat bagi majlis cukur jambul anakdoa tahnik bayidoa untuk anak yang baru lahirdoa untuk bayi di majlis cukur jambuldoa untuk majlis bertunangdoa2 belah mulut bayidoa2 didalam majlis cukur jambuldownload free selawat nabi dalam marhabanevolusi cukur jambul dalam adat melayu to translate this pagefoto akikah adat melayubacaan selawat ketika mencukur rambut bayigambar berendoidoa selamat dan maknadoa potong jambuldoa pertunangan bacaandoa cukur jambul bayidoa cukur jambul comdoa cukur rambutdoa cukur rambut bayidoa dalam majlis pertunangan melayudoa dan cara2 cukur jambulDoa kesyukuran dan aqiqahdoa majlis aqiqah dan cukur jambuldoa majlis cukur jambul dan akikahbacaan semasa mengguntingbacaan semasa memotong rambut bayidoa marhabandoa marhaban cukur bayidoa marhaban cukur jambuldoa marhaban majlis cukur jambulbacaan semasa majlis akikah anakbacaan semasa cukur bayigambar buaian adat berendoibacaan selawat ketika cukur kepala bayihukum selawat akikahhukum selawat selepas cukur rambut bayi baru lahirhukum selawat selepas kelahiran bayiidea tema upacara cukur jambuljohor marhaban lirikjuadah majlis akikahjuadah untuk majlis akikahkarangan adat cukur jambulkarangan esei adat cukur jambulkeadaan bayi pada malam sebelum cukur jambulkhidmat cukur kepala bayi di kuala lumpurkhidmat majlis cukur jambul dan marhaban sekitar klangkhidmat majlis cukur jambul di terengganubacaan nak cukur rambut bayibacaan n cara buat cukur jambulkoleksi lagu berendoi anakkoleksi marhaban majlis cukur jambulhukum marhabbanhukum marhaban dan berzanjibacaan potong jambulgambar cukur jambulhadis berkaitan cukur jambulhikmah bayi cukur rambutbacaan selawat dan marhabanhikmah di sebalik cukur rambut bayihimpunan teks doa majlis perkahwinanhukum berendoihukum berendoi cukur jambulhukum berzanji bagi wanitahukum buat marhaban ketika aqiqahhukum cukur jambul dan berendoihukum cukur jambul dan buaian berendoihukum dan tips majlis aqiqah berendoi dan cukur jambulhukum islam marhaban memotong rambut bayibacaan selawat aqiqahbacaan salawat aqiqahhukum marhaban aqiqah anakbacaan marhaban teks pds|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!