» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

cukur jambul dalam adat Melayu

Published on Nov 01 2011 // Uncategorized

Evolusi cukur jambul dalam adat Melayu


 

TERATAK tiga tingkat milik ibu kepada tiga cahaya mata, Aliza Abu Bakar, 38, pada malam itu riuh rendah dan sesak dengan tetamu yang tidak putus-putus hadir bagi meraikan kehadiran ahli keluarga baharu Aliza.

Beberapa khemah didirikan di pekarangan rumah memuatkan deretan juadah makanan bagi menjamu tetamu yang hadir memeriahkan majlis cukur jambul dan akikah putera ketiga Aliza, Ajwad yang selamat dilahirkan pertengahan Ogos lalu.

Orang luar yang sekadar lalu lalang di situ pasti akan menyangka majlis tersebut merupakan majlis pertunangan kerana dekorasi dan persediaan bagi menyambut kelahiran Ajwad dilaksanakan penuh meriah.

“Alhamdulillah, ini merupakan rezeki Allah buat saya sekeluarga, sebelum ini saya tidak pernah membuat majlis sebegini untuk anak-anak terdahulu, jadi oleh kerana pertama kali mengadakan majlis cukur jambul, saya mahukan ia istimewa,” tutur usahawan wanita itu ketika ditemui di majlis tersebut di Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.

Seperti majlis cukur jambul lain, majlis buat Ajwad turut merangkumi marhaban, selawat ke atas nabi dan doa kesyukuran. Namun, istimewanya ia turut diselitkan dengan bacaan berzanji oleh beberapa orang tokoh agama tempatan.

ALIZA melihat Ajwad menjalani upacara tahnik iaitu meletakkan manisan di lelangit bayi.

 

Sambil tetamu meneruskan selawat, Ajwad didukung mengelilingi tetamu yang ada bagi memberi peluang buat mereka menggunting beberapa helai rambut bayi itu sebelum amalan tahnik (belah mulut) di mana sedikit madu diletakkan di lelangit Ajwad.

Kesemua upacara itu kelihatan klise dan bukan lagi asing dalam konteks budaya Melayu melibatkan cukur jambul, namun jelaskah kita akan makna serta tujuan perkara-perkara itu diadakan?

Mengikut kefahaman Aliza, majlis cukur jambul bertujuan menzahirkan kesyukuran kepada Allah atas cahaya mata yang dikurniakan dan pada masa yang sama berkongsi rasa gembira itu bersama-sama orang ramai.

“Ia sebenarnya terpulang kepada individu, tetapi bagi saya apa sahaja tujuannya, ia mestilah dilaksanakan dengan hati ikhlas kerana anak merupakan anugerah Tuhan.

“Akikah contohnya, ada orang mendermakan daging tersebut kepada fakir miskin dan ada juga yang menjamu tetamu yang hadir ke majlis akikah tersebut, jadi ia sebenarnya tidak banyak beza,” jelas Aliza.

Tradisi biasa Melayu

AKIKAH bukan sahaja dilakukan untuk bayi, tetapi boleh juga dibuat untuk orang dewasa.

 

Pelakon dan juga ibu kepada seorang anak, Sari Yanti Mohamad Nazari, 27, juga berkongsi pandangannya terhadap majlis cukur jambul berdasarkan pengalamannya menjalankan majlis sebegitu Oktober tahun lalu.

Walaupun kini dia sedang sarat mengandung anak kedua, majlis buat putera sulungnya, Barr Al Aliy, 1, yang diadakan di Restoran Tajine, Kuala Lumpur masih segar dalam ingatan.

Sama seperti Aliza, Sari turut mengisi majlis cukur jambul tersebut dengan marhaban serta bacaan berzanji, cuma dia turut mendapatkan khidmat pemain gendang bagi menyesuaikan tema Arab buat majlis tersebut.

“Pada saya, cukur jambul merupakan tradisi biasa orang Melayu dan bertujuan memperkenalkan anak yang baru lahir kepada keluarga dan saudara-mara.

“Selain itu, ia juga merupakan pendekatan kita untuk memanjatkan rasa syukur dan terima kasih kepada Allah kerana anugerah yang diberikan,” ujar Sari.

Bagi upacara akikah pula, Sari hanya mengupah orang bagi melaksanakannya dengan menyedekahkan sembelihan dua ekor kambing itu kepada golongan yang memerlukan.

Namun, di sebalik kefahaman itu semua, wujud pengetahuan tentang cukur jambul dan akikah yang perlu diketahui semua orang terutama masyarakat Melayu yang beragama Islam.

Jangan terkejut jika dikatakan rata-rata orang hanya menyifatkan cukur jambul sebagai adat Melayu yang dicipta sendiri penduduk nusantara dan tidak dipraktikkan Rasulullah SAW.

Seorang pendakwah, Muhamad Riduan Zainal Abidin, 29, mendedahkan bahawa upacara cukur jambul sebenarnya telah diriwayatkan dalam hadis riwayat Muslim. Rasulullah sendiri menyarankan agar bayi yang baru dilahirkan dicukur kepalanya.

Memandangkan nabi sendiri menggalakkan perkara itu, maka secara tidak langsung ia terletak sebagai sunnah yang wajar diikuti. Bagaimanapun, berdasarkan hadis tersebut, bayi tersebut perlu dicukur kepalanya pada hari ketujuh selepas kelahiran.

Cukur kepala

SARI YANTI antara selebriti yang mengadakan majlis cukur jambul besar-besaran untuk anak sulungnya, Barr Al Aliy.

 

“Dahulu, cukur jambul dipanggil cukur kepala kerana bayi tersebut perlu dicukur habis rambutnya.

“Namun, kini masyarakat akan menggunting sedikit sahaja sebelum ibu bapa bayi tersebut mencukur habis rambut anaknya pada kemudian hari.

“Menurut hadis, rambut bayi yang dicukur itu perlu ditimbang dan berat rambut tersebut perlu dinisbahkan dengan emas dan nilai tersebut kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin,” terang Riduan.

Setelah jelas bahawa cukur jambul merupakan sunah nabi, timbul pula persoalan apakah rasional di sebalik upacara tersebut, apakah hikmah yang diperoleh individu yang melaksanakannya?

Tambah Riduan, cukur jambul sebenarnya bertujuan membuang rambut bayi yang baharu lahir itu kerana mengandungi kotoran yang tidak sihat bagi tumbesaran bayi.

“Selama sembilan bulan bayi tersebut berada di dalam perut ibunya, tempoh tersebut sudah tentu membuatkan rambut bayi tersebut bercampur dengan pelbagai bahan asing.

“Menerusi cukur jambul, ia dapat membersihkan kekotoran tersebut dan hikmahnya sudah tentulah memperoleh keberkatan dan bayi tersebut membesar dengan sihat,” tutur Riduan yang turut mengatakan bahawa cukur jambul dahulu hanya dilaksanakan ibu bapa bayi tersebut sahaja tanpa sebarang majlis.

Menyentuh konsep cukur jambul hari ini, Riduan menyatakan tiada salahnya majlis besar-besaran diadakan asalkan perkara asas serta niat melakukannya betul.

Kekeliruan yang timbul berhubung status cukur jambul hingga ada yang menyatakan ia sekadar budaya. Akui Riduan, ia mungkin disebabkan beberapa pengisian upacara dalam majlis cukur jambul hari ini lebih kepada adat Melayu.

PERSIAPAN majlis cukur jambul hari ini hampir menyerupai majlis pertunangan dan perkahwinan.

 

“Pada asalnya, cukur jambul tidak memerlukan marhaban dan bacaan berzanji, tetapi ia diadakan di negara kita untuk memeriahkan majlis.

“Ia tidak salah tetapi jangan menganggapnya sebagai perkara bidaah hanya kerana ia tidak dilakukan nabi kerana sebenarnya budaya dan sunnah itu telah bergabung membentuk ibadah,” jelasnya lagi.

Keberkatan akikah

Akikah pula yang sememangnya diketahui umum merupakan sunat muakad yang bertujuan mendapatkan keberkatan hidup daripada Allah juga sering kali dilakukan serentak bersama majlis cukur jambul.

Ia juga dituntut nabi agar dibuat pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi, kata Riduan. Daging akikah tersebut akan dinisbahkan seperti mas kahwin dan seperti biasa ia perlu disedekahkan kepada fakir miskin.

Dua ekor kambing afdal bagi bayi lelaki dan seekor kambing bagi bayi perempuan perlu disembelih mengikut hukum Islam bagi upacara akikah. Bagaimanapun terdapat pendapat mengatakan bahawa daging akikah itu tidak boleh dimakan ahli keluarga bayi tersebut.

“Ada orang ingat makan daging akikah keluarga sendiri haram sedangkan tiada hukum yang menyatakan tentang perkara itu.

“Tiada salahnya untuk ahli keluarga atau pun individu yang melakukan akikah itu sendiri untuk menjamah daging tersebut tetapi sewajarnya ia diagihkan kepada orang ramai,” ujar Riduan.

|persiapan untuk majlis cukur jambulhukum marhaban bayipersediaan majlis cukur jambuldoa majlis perkahwinanbahan cukur jambullirik bacaan selawat nabilirik marhaban melayuselawat aqiqahbuaian cukur jambulkoleksi doa majlis perkahwinanbacaan marhaban tekslirik marhaban dan berzanjiselawat marhaban teksapa itu cukur jambulpersiapan majlis cukur jambullirik marhaban selawat nabihukum marhabanteks doa cukur jambulaliza abu bakarlirik bacaan marhabansari yantiselawat marhaban lirikpersiapan cukur jambullirik lagu cukur jambullirik lagu berendoipersediaan majlis aqiqahcontoh doa kesyukuranselawat semasa majlis aqiqah anak perempuanmarhaban aqiqahmaksud marhabanbuaian berendoi english stylelirik marhaban jawibacaan semasa mencukur rambut bayiadat aqiqahtatacara majlis berendoiteks selawat marhabanmarhaban dalam cukur jambulbuai anak sariyantibuaian berendoi negeri sembilanbuaian berendoi cukur jambulmajlis cukur jambul anak sari yantipersiapan majlis aqiqahadat berzanjicara berendoiskrip ucapan majlis cukur jambulcara majlis berendoiupacara aqiqahadat majlis aqiqahpersiapan majlis akikahberzanji lirikbahan untuk cukur jambul bayimajlis cukur jambul di terengganuteks ucapan selawat nabitatacara majlis cukur jambuldoa semasa tahnikmajlis aqiqah dan cukur jambulmajlis aqiqah anak lelakihukum majlis berendoiteks doa tahnikbahan2 untuk cukur jambuldoa perkahwinan arabdoa mencukur rambut bayitatacara marhabanbacaan marhabanbahan bahan cukur jambulbahan untuk cukur jambulsenikata lagu majlis akikahapakah majlis cukur rambut itu bidaahlirik marhaban berzanjiadat majlis cukur rambutcontoh ucapan majlis cukur jambulpersiapan majlis aqiqah dan cukur jambulCARA CARA ADAT BERZANJI BAGI BAYIcara cukur jambul bayiucapan majlis cukur jambullirik bacaan berzanjiucapan majlis akikahcukur jambulbudaya cukur jambul masyarakat minangkabaupersediaan akikahselawat cukur jambuldefinisi cukur jambullagu cukur jambullagu berendoipersedian majlis cukur jambulpersediaan mencukur jambulpersiapan majlis pertunangancontoh ucapan persiapan untuk majlispersediaan majlis akikahdoa semasa pertunangandoa selawat cukur jambultata cara marhabanperbezaan adat menyambut kelahiran bayi dalam masyarakat melayu dan indiamaksud majlis cukor rambutcara permainan dartpersiapan majlis akikah anak lelakigambar buaian berendoicara-cara marhabancara2 bacaan cukur rambut kanak2contoh ucapan menyambut persiapan majlis perkahwinangambar adat berendoi minangkabaubahan majlis cukur jambulbahan-bahan cukur jambulbuian berendoiselawat semasa tahnikbuai bayi kaum indiamarhaban berzanji lirikselawat dan cukur jambulbuaian berendoi sariyantidoa cukur jambuldoa bacaan semasa cukur rambut bayiselawat nabi aqiqahselawat untuk aqiqahmarhaban untuk aqiqah anak lelakicukur rambut adat melayupetua cukur jambulbahan-bahan utk majlis cukur jambulmuaturun lirik bacaan marhabancukur jambul in englishcukur jambul indiasari yanti potong jambullirik lagu majlis cukur jambulberendoi tradisionaldoa majlis perkahwinan pdfbuaian bayi untuk cukur jambullagu marhaban kelahiran anak lelakiaqiqah vs adat melayulirik berendoiteks selawat marhaban rayamajlis berendoi wikipedialirik mudah marhaban (jawi)teks marhaban aqiqahucapan sempena majlis cukur jambulmajlis cukur jambulbacaan doa pertunanganbacaan doa semasa mengguntingteks doa selamat majlis perkahwinanlirik berzanji marhabanlirik berzanji melayukoleksi buaian bayiadat melayu aqiqahlirik selawat aqiqahapa itu majlis berendoilelangit bayiLagu berendoi anak ketika cukur kepalaapakah cukur jambultips persediaan majlis cukur jambulmajlis akikah dan berendoitradisi melayu aqiqahtema majlis aqiqahmajlis akikah dan cukur jambullagu untuk aqiqahteks ucapan marhabanteks ucapan majlis pernikahanaqiqah anak sariyantibacaan marhaban aqiqahlirik lagu marhaban cukur jambulhikmah cukur jambulbacaan selawat cukur jambulhukum cukur jambulbacaan marhabaupacara aqiqah adat melayumajlis cukur rambut diadakanupacara mencukur rambut bayi wikipediateks doa majlis cukur jambuladat cukur jambul bayimajlis cukur jambul dan akikahbacaan majlis cukuradat cukur jambul dan berendoiadat akikah orang melayulirik lagu selawat cukur jambullirik selawat dan marhabanmp3 lirik lagu marhabanan waktu anak cukur rambut bayilirik marhaban majlis berendoimuat turun salawat cukur jambulmanisan sunnah rasulullah mengadakan majlislist cukur jambul dalam islamlirik sholawat marhaban potong rambutlirik sholawat marhabanperbezaan upacara cukur jambul mengikut negerilirik selawat nabi-jawilirik selawat di majlis aqiqahperbezaan selawatmencukur rambut bayi cara orang melayumenyapu madu d lelangit bayiperbezaan majlis akikah untuk anak lelaki dan perempuanperbezaan majlis akikah danlirik selawat berendoiperalatan untuk upacara cukur jambulperbezaan maksud marhaban dan burdahlirik marhaban selawat nabi untuk majlis cukur jambullirik laguadat berendoi negeri sembilanlirik mahaban semasa aqiqahperbezaan adat berendoi dalam masyarakat melayu dan indiaperbezaan adat berendoi masyarakat melayu dan indialirik marhaban dalam naik buai bayi pada tradisi melayuperbezaan adat berendoi kaum melayu dan indialirik marhaban sewaktu akikahmaklumat cukur jambul dan belah mulutlirik melayu berzanji marhabanperbezaan ibadah adatperbezaan cukur rambut islam dengan indiaperbezaan aqiqah dan cukur jambulpanduan bacaan marhaban untuk aqiqahpanduan bacaan mencukur rambut bayiperbezaan akikah dan majlis memotong rambutperbezaan adat menyambut kelahiran melayu dan india grafikpanduan berdoa majlis cukur rambutpengertian marhaban dalam adat berendoilirik marhaban kitamajlis marhaban dan cukur jambulmajlis cukur jambulpersiapanmaksud cukur rambutmaksud majlis berendoimajlis cukur jambul selawatmajlis cukur jambul dan akikah anak lelakimaksud majlis cukur jambulmajlis cukur jambul dalam islam wikipediamaksud majlis marhabanmaksud majlis tahnikmajlis cukur jambul aqiqah berendoimajlis menyambut kelahiran orang indiamaksud marhaban dalam islammaksud berendoi wikipediamAksud bacaab berzanjimajlis cukur rambot in english translationmajlis selawat selepas kelahiran anakmakanan buffet untuk majlis kesyukuran bayimakanan untuk aqiqah adat orang bugis johormajlis marhabanMajlis cukur rambut dan tahnikmajlis cukur rambut bayi wikipediamakna bacaan marhabanmakna majlis cukur jambulmakna majlis marhabanmaknamajlis berendoimaksud adat berzanjimajlis cukur rambutmanisan sunah rasulmarhaban akikah anakmarhaban lahiran anakmajlis akikah dan cukur rambutmarhaban lirik arab selawat nabimarhaban melayumarhaban melayu lirikmarhaban selawat nabimajlis akikah adat atau hukummarhaban semasamajelis berendoi anak sari yantimarhaban semasa majlis cukur rambutmahaban for cukor rambutmarhaban untuk akikahmarhaban ketika cukur jambulmarhaban johor lirikmarhaban di taman melawatimajlis cukur jmajlis berendoi tradisionalmajlis aqiqah/akikahmarhaban akikah hukummarhaban akiqahmajlis aqiqah tempoh marhabanmajlis aqiqah sari yantimarhaban ANAKmajlis aqiqah kuala terengganumajlis aqiqah di restoranmajlis aqiqah dan cukur jambul anak perempuanmarhaban dalam islamlist persediaan majlis aqiqahperkara yang perlu untuk majlis cukur jambultempoh cukur jambulteks selawat nabiteks selawat marhaban penuhteks selawat kelahiran anakteks salawat marhabanteks marhaban johorteks marhaban dijohorteks marhaban dan maknateks majlis cukur jambulteks selawat nabi majlis cukur jambulteks selawat nabi penuh terengganutema untuk cukur jambultema majlis cukur jambultema cukur jambul bayi perempuanteksdoamajlis kahwinteks ucapan majlis cukur jambulteks ucapan majlis berendoiteks ucapan majlis aqiqahteks selawat semasa marhabanteks majlis aqiqahteks doa meraikn tetamuteks doa marhabanteks bacaan doa cukur rambut bayiteknik marhaban kelahiran anaktek selawat nabi sabelum marhabantek marhabantek bacaan doa ucapan hari pertunangantatacara semasa majlis berendoi dan akikahtatacara majlis tahnik cukur jambultatacara majlis cukur jambul dan belah mulutteks bacaan doa kesyukuranteks bacaan marhabanteks doa majlis perkahwinan arabteks doa majlis cukur jambul anakteks doa majlis aqiqahteks doa majlis akikahteks doa aqiqah anakteks doa aqiqahteks cukur rambutteks bacaan selawat aqiqahtatacara doa kesyukuranwww marhaban cukur rambut di meruucapan untuk majlis cukur jambulucapan tuan rumah dimajlis cukur jambulucapan sempena majlis kesyukuran cukur jambulUCAPAN MALJIS AKIKAHucapan majlis marhabanucapan majlis kesyukuran cukur jambul dan akikahucapan majlis cukur rambutUcapan majlis berzanjiucapan untuk majlis cukur rambut bayiupacaar mencakur rambut bayi bagi indiawikipedia adat cukur jambul melayuvidio orang buian maduvideo penuh marhaban aqiqahupacara cukur rambut bayiupacara cukur rambut babyupacara akikahupacara adat melayu akikahupacara adat akikahucapan cukur rambut bayitujuanmajlis berendoitujuan majlis berendoi kaum melayutext selawat nabi marhabantext doa ketika melakukan aqiqahtext doa berzanji arabtesk ucapan majlis pertunangantesk doa majlis perkahwinantesk bacaan marhabanTESK BACAANtempoh mencukur rambut bayitext selawat nabi untuk kesyukuranthe mecca hari cucur anak rambut videotujuan majlis berendoitujuan cukur jambultujuan berendoitradisi menyambut kelahiran bayi masyarakat Melayutradisi menyambut kelahirantradisi melayu cukur jambultips majlis aqiqah dan cukur jambultips cukur jambultempoh cukur rambut bayi perempuantatacara berendoi kedahselawat mp3senarai semak msjlid cukur jambulrestoren majlis akikahrasional majlis cukur jambulproses aqiqah adat melayu melayupimpinan bacaan untuk majlis marhabanpicture potong jambulpetua cukur rambut bayipetua cukur jambul islamselawat aqiqah lirikselawat berendoiselawat marhabanselawat majlis tahnikselawat majlis perkahwinan lirikselawat majlis cukur jambulselawat ketika akikahselawat cukur rambutselawat burdah semasa perkahwinanSELAWAT BERZANJI DOCpersiapan utk majlis cukur rambutpersiapan untuk majlis potong jambulpersiapan untuk majlis aqiqahpersediaan untuk majlis cukur jambul dan berendoipersediaan untuk majlis cukur jambulpersediaan untuk berzanjipersediaan tahnikpersediaan sebelum majlis cukur jambulpersediaan sebelum majlis aqiqahpersediaan potong jambulperkhidmatan marhaban berzanji selawat d n sembilanpersedian majlis akikahpersiapan adat cukur jambulpersiapan untuk majlis akikah dan cukur jambulpersiapan menyambut majlis cukur rambutpersiapan majlis potong jambul dan berendoipersiapan majlis cukur jambul bayipersiapan majlis berendoipersiapan cukur jambul anak lelakipersiapan cukur jambul agama islampersiapan berendoiperkara-perkara yang dilakukan dalam majlis cukur jambultata cara upacara aqiqah adat melayuskrip doa majlis kahwin arabskrip cukur jambulsignifikan majlis cukur jambul kepada orang melayudotcomsholawat tata cara potong rambut bayi mp3sewa buai berendoi di jbsewa buai berendoi dan marhaban di terengganusenikata selawat pengantinsenikata selawat marhabanSKRIP MAJLIS CUKUR JAMBULskrip marhaban cukur jambultata cara mencukur rambut anak ketika di marhabantata cara doa akikah marhabahtata cara cukur rambut bayi dalam islamtata cara cukur rambut bayitata cara cukur rambut adat melayutajuk lagu yang biasa di nyanyikan ketika cukur jambulskrip untuk majlis aqiqahskrip ucapan majlis perkahwinansenikata selawat jawisenikata marhaban selawat nabiSenikata Marhabanselawat nabi untuk marhabanselawat nabi untuk cukur jselawat nabi semasa marhabanselawat nabi semasa aqiqahselawat nabi marhaban jawiselawat nabi majlis cukur jambulselawat nabi jawiselawat Nabi aqiqah docselawat semasa akikahselawat untuk majlis cukur kepalasenari lagu semasa cukur jambulsenarai semak buat majlis cukur jambulsenarai persediaan majlis kekahsenarai persediaan majlis cukur jambulsenarai lagu untuk majlis aqiqahsenarai lagu berzanjisenarai buaian cukur jumbulselawatketika cukur rambut bayiselawat nabi akikah 4sharedlirik lagu marhaban aqiqah bayibahan-bahan untuk cukur rambutbahan cukurbahan buaian berendoibahan bahan untuk mencukur rambut dalam aqiqahbahan bahan persiapan utk cukur jambulbahan bahan mencukur rambut bayibahan bahan majlis cukur jambulbahan bahan di perlukan untuk persiapan cukur rambutbahan bahan di gunakan utk majlis cukur rambutbahan marhabanbahan untuk adat cukur jambul bayibahan untuk aqiqahbahan-bahan majlis berendoibahan- bahan untuk cukur jambulbahan utk cukur rambut babybahan utk cukur jambulbahan untuk mencukurbahan untuk majlis cukur jambul dan tahnikbahan untuk majlis berendoibahan untuk majlis aqiqahbahan aqiqah dan cukur jambulbacaan waktu motong rambut babybacaan selawat marhabanbacaan selawat ketika mencukur rambut bayibacaan selawat ketika cukur kepala bayibacaan selawat dan marhabanbacaan selawat aqiqahbacaan salawat aqiqahbacaan potong jambulbacaan nak cukur rambut bayibacaan selawat nabi majlis cukur jbacaan selawat semasa cukur jambulbacaan semasa cukur bayibacaan untuk majlis cukur kepalabacaan untuk cukur jambulbacaan tahnikbacaan sewaktu majlis aqiqahbacaan semasa mengunting rambut bayibacaan semasa mengguntingbacaan semasa memotong rambut bayibacaan semasa majlis akikah anakbacaan n cara buat cukur jambulbahan-bahan untuk majlis cukur jambulcara bacaan adat marhabanbuaian berendoi buat sendiribuaian berendoi anak sari yanti yangbuaian berendoibuaian bayi majlis cukur jambul khas untu bayi lelakibuaian bayi cukur jambul buat sendiribuaian bayi cukur jambulbuaiab bayi perempuanBuai berendoi tradisionalbuaian berendoi cukur jambul di johorbuaian berendoi di johorbuaian berendoi lelakicara akikah dengan adat melayucara adat majlis cukur jambul di johorbudaya marhaban di negeri johorbudaya berendoi cukur jambulbudaya berendoibuaian cukur jambul di terengganu dan kumpulan marhaban wanitabuaian cukur jambul di terengganubuaian berendoi untuk anak lelakibuai berendoi terengganubuai berendoi konsep tradisionalberzanji ketika upacara aqiqahberendoi selawatberendoi perempuanberendoi pdfberendoi cukur jambul di kuala terengganuberendoi cukur jambulberendoi adat negeri perakbahan2 cukurjambulberzanji sama maksud dengan marhaban?berzanji untuk aqiqahbeza adat dan ibadah;ebookbuai berendoi di johor bahrubeza marhaban dan berzanji di sabahbeza cukur jambul dengan aqiqahBEZA BERENDOI DAN CUKUR JAMBULbeza aqiqah dengan cukur jambulbeza aqiqah dan cukur jambulbeza akikah dengan cukur jambulbeza akikah dan cukur jambulbahan2 cukur rambutamalan berendoi dan cukur jambul masyarakat melayuADAT MEMBUAT AKIKAHadat melayu dalam ibadah aqiqahadat melayuadat majlis cukur jambul anak melayu wikipediaadat majlis cukur jambuladat majlis cuker jambuladat majlis aqiqah di terengganuadat majlis aqiqah dan cukur jambuladat mencukur jambuladat mencukur jambul bayiadat mencukur jambul dalam islamakikah melayuakikah dan cukur jambulAKIKAH CARA NABIakikah adatmelayuadat tahnik sunnahadat perkahwinan cukur rambutadat menggunting rambut babyadat mencukur rambut bayiadat majlis akikah dan cukur jambuladat cukur kepalaadat berendoi cukur jambuladat berendoi atau cukur jambuladat berendoiadat belah mulut melayuadat aqiqah melayuadat akiqah dan cukur jambuladat akikah kaum melayuadat akikah anakadat berendoi dan cukur jambuladat berendoi kaum melayuadat berendoi orang bugisadat cukur jambul terengganuadat cukur jambul pdfadat cukur jambul masyarakat melayu di kajang selangoradat cukur jambul masyarakat melayuadat cukur jambul masa kiniadat cukur jambul di terengganuadat cukur jambul bayi selangoradat cukur jambuladat adat majlis cukur rambotapa hukum marhabanbacaan marhaban teks pdsbacaan doa dalam tahnikbacaan doa cukur kepala bayibacaan doa cukur jambulbacaan dan tatacara memotong rambut bayibacaan dan doa untuk cukur jambulbacaan dalam marhabanbacaan dalam majlis aqiqahBAcaan cukur rambut bayibacaan doa marhabanbacaan doa masa tahnikbacaan doa semasa cukur rambut bayibacaan marhaban teks jawibacaan marhaban taman sutera johorbacaan marhaban semasa cukur rambutbacaan marhaban cukurbacaan marhaban bayiadakah marhaban bidaahbacaan lepas cukor rambut bayibacaan ketika majlis akikah adat banjarbacaan cukur jambulbacaan berzanji dalam mengunting rambut bayiapakah makna cukur jambulapakah hukumnya majlis marhaban untuk cukur rambut?apa maksud berendoi aqiqah cukur jambulAPA majlis cukur bayiapa itu majlis cukur rambutAPA ITU MAJLIS CUKUR JAMBULapa itu cukur rambutapa itu buaian berendoiapakah maksud cukur jambulapakah tujuan majlis berendoiaqiqah adat kelahiran kaum melayubacaan berendoibacaan akikahartikel ucapan majlis pertunanganaqiqah dan selawat nabiaqiqah berzanjiaqiqah anak sari yanti tajineaqiqah anak lelaki adat melayuaqiqah adat melayuapa itu adat cukur jambulcara buat majlis cukur jambul untuk anak perempuanhukum selawat akikahhimpunan teks doa majlis perkahwinanhikmah di sebalik cukur rambut bayihikmah bayi cukur rambuthadis berkaitan cukur jambulgambar cukur jambulgambar buaian adat berendoigambar berendoifoto akikah adat melayuhukum berendoihukum berendoi cukur jambulhukum berzanji bagi wanitahukum marhabbanhukum marhaban dan berzanjihukum marhaban aqiqah anakhukum islam marhaban memotong rambut bayihukum dan tips majlis aqiqah berendoi dan cukur jambulhukum cukur jambul dan buaian berendoihukum cukur jambul dan berendoihukum buat marhaban ketika aqiqahevolusi cukur jambul dalam adat melayu to translate this pagedownload free selawat nabi dalam marhabandoa pertunangan bacaandoa marhaban majlis cukur jambuldoa marhaban cukur jambuldoa marhaban cukur bayidoa marhabandoa majlis cukur jambul dan akikahdoa majlis aqiqah dan cukur jambulDoa kesyukuran dan aqiqahdoa potong jambuldoa selamat dan maknaDoa semasa cukur jambuldoa2 didalam majlis cukur jambuldoa2 belah mulut bayidoa untuk majlis bertunangdoa untuk bayi di majlis cukur jambuldoa untuk anak yang baru lahirdoa tahnik bayidoa srlamat bagi majlis cukur jambul anakdoa semasa selepas bayi cukur rambutdoa dan cara2 cukur jambulhukum selawat selepas cukur rambut bayi baru lahirlirik lagu majlis berendoilirik berzanji cukur jambullirik berzanji buaianlirik berzanji -mp3 arablirik berzanjilirik bacaan marhaban berzanjilirik bacaan ketika marhabanLIRIK bacaan doa berzanjilangkah persiapan untuk majlis cukur jambullirik berzanji cukur rambutlirik berzanji dan marhabanlirik berzanji doclirik lagu berzanji melayulirik lagu berzanji berendoi menyambut kelahiranlirik lagu berzanjilirik lagu berendoi- orang kawinlirik lagu berendoi marhabanlirik lagu berendoi cukur jambullirik doa berzanjilirik berzanji untuk cukur jambullangkah langkah cukur jambullagu-lagu cukur jambulkhidmat cukur kepala bayi di kuala lumpurkeadaan bayi pada malam sebelum cukur jambulkarangan esei adat cukur jambulkarangan adat cukur jambuljuadah untuk majlis akikahjuadah majlis akikahjohor marhaban lirikidea tema upacara cukur jambulkhidmat majlis cukur jambul dan marhaban sekitar klangkhidmat majlis cukur jambul di terengganukoleksi lagu berendoi anaklagu untuk majlis cukur jambul dan al aqiqahlagu untuk cukur rambutLagu sholawat mp3 gunting rambut marhabanlagu marhaban cukur jambullagu marhaban aqiqahlagu buai berendoikumpulan marhaban taman melawatikoleksi marhaban majlis cukur jambulhukum selawat selepas kelahiran bayicontoh doa majlis cukur jambulcontoh bacaan doa aqiqahcontoh adat perisiancara-cara marhaban di johorCARA-CARA MAJLIS MARHABAN JOHORcara-cara buat buaian cukur jambulcara-cara bacaan dalam akikahcara tradisional majlis cukur jambulCara tahnik dan cukur rambut bayicontoh bacaan doa majliscontoh bacaan doa marhabancontoh bacaan selawat majlis perkahwinancontoh doa majlis cukurcontoh doa majlis cucur jambulcontoh doa majlis aqiqahCONTOH doa KESYUKURAN cukur jambulcontoh buaian berendoicontoh buaiab=n berendoi tradisionalcontoh berzanji/marhaban lirikcontoh berzanjicara selawat cukur kepala bayicara selawat akikahcara dan bahan bahan cukur rambut bayicara dan bacaan cukur rambut bayicara dan adat majlis cukur jambul di johorcara dan adat majlis cukur jambul aqiqah diadakancara cukur rambut bayicara cukur kepala bayicara cukur jambul bayi perempuancara cukur jambul anak perempuancara doa cukur jambul bayicara majlis aqiqah dilakukancara melakukan aqiqah dan cukur jambulcara potong jambulcara menyambut majlis aqiqah seperti rasulullahcara menjalankan majlis akikahcara mengadakan majlis cukur rambutcara mengadakan majlis berendoicara membuat buaian cukur jambulcara membuat buaian berendoicara melakukan majlis berendoicara cara membuat buian cukur jambulcontoh doa marhabandoa dalam majlis pertunangan melayudekorasi majlis akikah kedahdekorasi buaian cukur jambulcukur rambut dan berendoi adakah bidaahcukur kepalabayicukur jambul tanpa buaiCukur jambul dua kalicukur jambul boleh dilakukan nakcukur jambul adatdekorasi majlis aqiqah lelakidekorasi majlis bertema melayu nusantaraDEKORASI UNIQ UNTUK MAJLIS CUKUR RAMBUTdoa cukur rambut bayidoa cukur rambutdoa cukur jambul comdoa cukur jambul bayidoa bacaan cukor rambut bayidoa aqiqah potong rambut bayidoa anak cukurdekorasi untuk majlis pertunangan di restorancukur bayi tipscotoh bacaan selawat nabi marhaban negeri johorcontoh tek doa marhaban dan berendoicontoh tek doacontoh selawat majlis perkahwinan pdfcontoh salawat dalam majlis cukur rambut bayicontoh lirik bacaan selawat nabiCONTOH KAD TERIMA KASIH KEKAHcontoh doa untuk majlis perkahwinancontoh doa ucapan syukur pernikahancontoh teks berzanjicontoh teks ucapan terima kasih majlis cukurcontoh tema untuk majlis aqiqahcontoh upacara cukur babycontoh ucapan terima kasih majlis potong jambolcontoh ucapan menyambut persiapan majliscontoh ucapan majlis marhaban cukur jambulcontoh ucapan majlis aqiqahcontoh ucapan cukur jambulCONTOH UCAP MAJLIS CUKUR RAMBUTcontoh tex bacaan doa selamat hari jadicontoh doa mula majlis|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!