» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

cukur jambul dalam adat Melayu

Published on Nov 01 2011 // Uncategorized

Evolusi cukur jambul dalam adat Melayu


 

TERATAK tiga tingkat milik ibu kepada tiga cahaya mata, Aliza Abu Bakar, 38, pada malam itu riuh rendah dan sesak dengan tetamu yang tidak putus-putus hadir bagi meraikan kehadiran ahli keluarga baharu Aliza.

Beberapa khemah didirikan di pekarangan rumah memuatkan deretan juadah makanan bagi menjamu tetamu yang hadir memeriahkan majlis cukur jambul dan akikah putera ketiga Aliza, Ajwad yang selamat dilahirkan pertengahan Ogos lalu.

Orang luar yang sekadar lalu lalang di situ pasti akan menyangka majlis tersebut merupakan majlis pertunangan kerana dekorasi dan persediaan bagi menyambut kelahiran Ajwad dilaksanakan penuh meriah.

“Alhamdulillah, ini merupakan rezeki Allah buat saya sekeluarga, sebelum ini saya tidak pernah membuat majlis sebegini untuk anak-anak terdahulu, jadi oleh kerana pertama kali mengadakan majlis cukur jambul, saya mahukan ia istimewa,” tutur usahawan wanita itu ketika ditemui di majlis tersebut di Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.

Seperti majlis cukur jambul lain, majlis buat Ajwad turut merangkumi marhaban, selawat ke atas nabi dan doa kesyukuran. Namun, istimewanya ia turut diselitkan dengan bacaan berzanji oleh beberapa orang tokoh agama tempatan.

ALIZA melihat Ajwad menjalani upacara tahnik iaitu meletakkan manisan di lelangit bayi.

 

Sambil tetamu meneruskan selawat, Ajwad didukung mengelilingi tetamu yang ada bagi memberi peluang buat mereka menggunting beberapa helai rambut bayi itu sebelum amalan tahnik (belah mulut) di mana sedikit madu diletakkan di lelangit Ajwad.

Kesemua upacara itu kelihatan klise dan bukan lagi asing dalam konteks budaya Melayu melibatkan cukur jambul, namun jelaskah kita akan makna serta tujuan perkara-perkara itu diadakan?

Mengikut kefahaman Aliza, majlis cukur jambul bertujuan menzahirkan kesyukuran kepada Allah atas cahaya mata yang dikurniakan dan pada masa yang sama berkongsi rasa gembira itu bersama-sama orang ramai.

“Ia sebenarnya terpulang kepada individu, tetapi bagi saya apa sahaja tujuannya, ia mestilah dilaksanakan dengan hati ikhlas kerana anak merupakan anugerah Tuhan.

“Akikah contohnya, ada orang mendermakan daging tersebut kepada fakir miskin dan ada juga yang menjamu tetamu yang hadir ke majlis akikah tersebut, jadi ia sebenarnya tidak banyak beza,” jelas Aliza.

Tradisi biasa Melayu

AKIKAH bukan sahaja dilakukan untuk bayi, tetapi boleh juga dibuat untuk orang dewasa.

 

Pelakon dan juga ibu kepada seorang anak, Sari Yanti Mohamad Nazari, 27, juga berkongsi pandangannya terhadap majlis cukur jambul berdasarkan pengalamannya menjalankan majlis sebegitu Oktober tahun lalu.

Walaupun kini dia sedang sarat mengandung anak kedua, majlis buat putera sulungnya, Barr Al Aliy, 1, yang diadakan di Restoran Tajine, Kuala Lumpur masih segar dalam ingatan.

Sama seperti Aliza, Sari turut mengisi majlis cukur jambul tersebut dengan marhaban serta bacaan berzanji, cuma dia turut mendapatkan khidmat pemain gendang bagi menyesuaikan tema Arab buat majlis tersebut.

“Pada saya, cukur jambul merupakan tradisi biasa orang Melayu dan bertujuan memperkenalkan anak yang baru lahir kepada keluarga dan saudara-mara.

“Selain itu, ia juga merupakan pendekatan kita untuk memanjatkan rasa syukur dan terima kasih kepada Allah kerana anugerah yang diberikan,” ujar Sari.

Bagi upacara akikah pula, Sari hanya mengupah orang bagi melaksanakannya dengan menyedekahkan sembelihan dua ekor kambing itu kepada golongan yang memerlukan.

Namun, di sebalik kefahaman itu semua, wujud pengetahuan tentang cukur jambul dan akikah yang perlu diketahui semua orang terutama masyarakat Melayu yang beragama Islam.

Jangan terkejut jika dikatakan rata-rata orang hanya menyifatkan cukur jambul sebagai adat Melayu yang dicipta sendiri penduduk nusantara dan tidak dipraktikkan Rasulullah SAW.

Seorang pendakwah, Muhamad Riduan Zainal Abidin, 29, mendedahkan bahawa upacara cukur jambul sebenarnya telah diriwayatkan dalam hadis riwayat Muslim. Rasulullah sendiri menyarankan agar bayi yang baru dilahirkan dicukur kepalanya.

Memandangkan nabi sendiri menggalakkan perkara itu, maka secara tidak langsung ia terletak sebagai sunnah yang wajar diikuti. Bagaimanapun, berdasarkan hadis tersebut, bayi tersebut perlu dicukur kepalanya pada hari ketujuh selepas kelahiran.

Cukur kepala

SARI YANTI antara selebriti yang mengadakan majlis cukur jambul besar-besaran untuk anak sulungnya, Barr Al Aliy.

 

“Dahulu, cukur jambul dipanggil cukur kepala kerana bayi tersebut perlu dicukur habis rambutnya.

“Namun, kini masyarakat akan menggunting sedikit sahaja sebelum ibu bapa bayi tersebut mencukur habis rambut anaknya pada kemudian hari.

“Menurut hadis, rambut bayi yang dicukur itu perlu ditimbang dan berat rambut tersebut perlu dinisbahkan dengan emas dan nilai tersebut kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin,” terang Riduan.

Setelah jelas bahawa cukur jambul merupakan sunah nabi, timbul pula persoalan apakah rasional di sebalik upacara tersebut, apakah hikmah yang diperoleh individu yang melaksanakannya?

Tambah Riduan, cukur jambul sebenarnya bertujuan membuang rambut bayi yang baharu lahir itu kerana mengandungi kotoran yang tidak sihat bagi tumbesaran bayi.

“Selama sembilan bulan bayi tersebut berada di dalam perut ibunya, tempoh tersebut sudah tentu membuatkan rambut bayi tersebut bercampur dengan pelbagai bahan asing.

“Menerusi cukur jambul, ia dapat membersihkan kekotoran tersebut dan hikmahnya sudah tentulah memperoleh keberkatan dan bayi tersebut membesar dengan sihat,” tutur Riduan yang turut mengatakan bahawa cukur jambul dahulu hanya dilaksanakan ibu bapa bayi tersebut sahaja tanpa sebarang majlis.

Menyentuh konsep cukur jambul hari ini, Riduan menyatakan tiada salahnya majlis besar-besaran diadakan asalkan perkara asas serta niat melakukannya betul.

Kekeliruan yang timbul berhubung status cukur jambul hingga ada yang menyatakan ia sekadar budaya. Akui Riduan, ia mungkin disebabkan beberapa pengisian upacara dalam majlis cukur jambul hari ini lebih kepada adat Melayu.

PERSIAPAN majlis cukur jambul hari ini hampir menyerupai majlis pertunangan dan perkahwinan.

 

“Pada asalnya, cukur jambul tidak memerlukan marhaban dan bacaan berzanji, tetapi ia diadakan di negara kita untuk memeriahkan majlis.

“Ia tidak salah tetapi jangan menganggapnya sebagai perkara bidaah hanya kerana ia tidak dilakukan nabi kerana sebenarnya budaya dan sunnah itu telah bergabung membentuk ibadah,” jelasnya lagi.

Keberkatan akikah

Akikah pula yang sememangnya diketahui umum merupakan sunat muakad yang bertujuan mendapatkan keberkatan hidup daripada Allah juga sering kali dilakukan serentak bersama majlis cukur jambul.

Ia juga dituntut nabi agar dibuat pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi, kata Riduan. Daging akikah tersebut akan dinisbahkan seperti mas kahwin dan seperti biasa ia perlu disedekahkan kepada fakir miskin.

Dua ekor kambing afdal bagi bayi lelaki dan seekor kambing bagi bayi perempuan perlu disembelih mengikut hukum Islam bagi upacara akikah. Bagaimanapun terdapat pendapat mengatakan bahawa daging akikah itu tidak boleh dimakan ahli keluarga bayi tersebut.

“Ada orang ingat makan daging akikah keluarga sendiri haram sedangkan tiada hukum yang menyatakan tentang perkara itu.

“Tiada salahnya untuk ahli keluarga atau pun individu yang melakukan akikah itu sendiri untuk menjamah daging tersebut tetapi sewajarnya ia diagihkan kepada orang ramai,” ujar Riduan.

|hukum marhaban bayipersiapan untuk majlis cukur jambulpersediaan majlis cukur jambuldoa majlis perkahwinanbahan cukur jambulkoleksi doa majlis perkahwinanlirik bacaan selawat nabiselawat aqiqahlirik marhaban melayuhukum marhabanbuaian cukur jambullirik marhaban dan berzanjiselawat marhaban tekslirik marhaban selawat nabipersiapan majlis cukur jambulapa itu cukur jambulbacaan marhaban teksteks doa cukur jambulselawat marhaban liriklirik bacaan marhabansari yantializa abu bakarlirik lagu berendoipersediaan majlis aqiqahpersiapan cukur jambullirik lagu cukur jambulbacaan semasa mencukur rambut bayimarhaban aqiqahbuaian berendoi english stylebuaian berendoi negeri sembilancontoh doa kesyukuranselawat semasa majlis aqiqah anak perempuanadat aqiqahmaksud marhabanlirik marhaban jawibuaian berendoi cukur jambuldefinisi cukur jambulskrip ucapan majlis cukur jambultatacara majlis berendoimarhaban dalam cukur jambulteks selawat marhabanbuai anak sariyanticara berendoicara majlis berendoipersiapan majlis aqiqahadat cukur jambulmajlis cukur jambul anak sari yantiberzanji lirikadat berzanjiupacara aqiqahpersiapan majlis akikahadat majlis aqiqahmajlis aqiqah anak lelakihukum majlis berendoitatacara majlis cukur jambuldoa perkahwinan arabteks ucapan selawat nabilagu berendoibahan untuk cukur jambul bayimajlis cukur jambul di terengganubahan untuk cukur jambuldoa semasa tahnikdoa mencukur rambut bayicara cukur jambul bayiteks doa tahnikbacaan doa pertunangansenikata lagu majlis akikahbahan2 untuk cukur jambulbacaan marhabanbahan bahan cukur jambulucapan majlis cukur jambullirik bacaan berzanjipersediaan akikahcukur jambuladat cukur jambul bayitatacara marhabanucapan majlis akikahpersiapan majlis aqiqah dan cukur jambuladat majlis cukur rambutCARA CARA ADAT BERZANJI BAGI BAYIbudaya cukur jambul masyarakat minangkabaulirik marhaban berzanjicontoh ucapan majlis cukur jambullagu cukur jambulselawat cukur jambulapakah majlis cukur rambut itu bidaahmajlis aqiqah dan cukur jambulcara2 bacaan cukur rambut kanak2cara-cara marhabandoa semasa pertunanganpersiapan majlis akikah anak lelakibahan-bahan utk majlis cukur jambulpersediaan majlis akikahcontoh ucapan persiapan untuk majlispersediaan mencukur jambultata cara marhabangambar adat berendoi minangkabaubuaian bayi untuk cukur jambulbahan majlis cukur jambulperbezaan adat menyambut kelahiran bayi dalam masyarakat melayu dan indiacontoh ucapan menyambut persiapan majlis perkahwinangambar buaian berendoipersedian majlis cukur jambulSKRIP MAJLIS CUKUR JAMBULmaksud majlis cukor rambutbahan-bahan cukur jambuldoa selawat cukur jambulsari yanti potong jambulmarhaban untuk aqiqah anak lelakibuai bayi kaum indiamarhaban berzanji lirikbuian berendoibuaian berendoi sariyantiselawat nabi aqiqahselawat dan cukur jambulcara permainan dartdoa cukur jambuldoa majlis perkahwinan pdfselawat semasa aqiqahpersiapan majlis pertunanganselawat untuk aqiqahpetua cukur jambulcukur jambul in englishcukur jambul indiaberendoi tradisionalmuaturun lirik bacaan marhabancukur rambut adat melayuselawat semasa tahnikrambut potong jambul dipanggil?doa bacaan semasa cukur rambut bayilirik lagu marhaban cukur jambullagu marhaban kelahiran anak lelakiapakah cukur jambulmajlis akikah dan berendoiupacara aqiqah adat melayumajlis akikah dan cukur jambultema majlis aqiqahLagu berendoi anak ketika cukur kepalateks ucapan marhabanaqiqah anak sariyantiteks ucapan majlis pernikahanaqiqah vs adat melayukoleksi buaian bayiteks selawat marhaban rayamajlis berendoi wikipediateks marhaban aqiqahbacaan doa semasa mengguntinglagu untuk aqiqahapa itu majlis berendoibacaan marhabaadat akikah orang melayulirik lagu majlis cukur jambulupacara mencukur rambut bayi wikipediaadat berendoiadat cukur jambul dan berendoilirik berzanji melayuucapan sempena majlis cukur jambullirik berzanji marhabanlirik mudah marhaban (jawi)adat melayu aqiqahlirik selawat aqiqahtujuan majlis berendoilirik berendoitradisi melayu aqiqahtips persediaan majlis cukur jambullelangit bayimajlis cukur jambulbacaan majlis cukurteks doa majlis cukur jambulhukum cukur jambulhikmah cukur jambulteks doa selamat majlis perkahwinanbacaan selawat semasa cukur jambulbacaan marhaban aqiqahbacaan selawat cukur jambulmajlis cukur rambut diadakanmajlis cukur jambul dan akikahpanduan berdoa majlis cukur rambutpengertian marhaban dalam adat berendoiperalatan teknik dan cukur jambulmakna bacaan marhabanmarhaban melayuMajlis cukur rambut dan tahnikperalatan untuk upacara cukur jambulmaklumat cukur jambul dan belah mulutperbezaan adat berendoi dalam masyarakat melayu dan indiamencukur rambut bayi cara orang melayulirik selawat berendoimenyapu madu d lelangit bayimp3 lirik lagu marhabanan waktu anak cukur rambut bayimaknamajlis berendoimuat turun salawat cukur jambullirik selawat di majlis aqiqahlirik selawat dan marhabanmakna majlis marhabanmakna majlis cukur jambullirik selawat cukur rambutpanduan bacaan marhaban untuk aqiqahpanduan bacaan mencukur rambut bayilirik melayu berzanji marhabanlirik marhaban sewaktu akikahlirik marhaban selawat nabi untuk majlis cukur jambulmajlis selawat selepas kelahiran anakperbezaan akikah dan majlis memotong rambutperbezaan aqiqah dan cukur jambulperbezaan cukur jambul adat orang melayu dengan orang jawaperbezaan cukur rambut islam dengan indiamajlis marhabbanlirik mahaban semasa aqiqahlirik laguadat berendoi negeri sembilanperbezaan ibadah adatperbezaan majlis akikah danperbezaan majlis akikah untuk anak lelaki dan perempuanmakanan buffet untuk majlis kesyukuran bayiperbezaan adat menyambut kelahiran melayu dan india grafikmakanan untuk aqiqah adat orang bugis johormajlis marhabanlirik marhaban majlis berendoiperbezaan adat berendoi kaum melayu dan indiaperbezaan adat berendoi masyarakat melayu dan indialirik marhaban kitaperbezaan adat berendoi tradisional dengan moden\majlis marhaban dan cukur jambulmarhaban lahiran anaklirik marhaban dalam naik buai bayi pada tradisi melayulirik marhaban dalam jawiperbezaan maksud marhaban dan burdahmaksud marhaban dalam islammajlis aqiqah kuala terengganumajlis aqiqah di restoranmajlis aqiqah dan cukur jambul anak perempuanmaksud majlis tahnikmarhaban cukur rambutmajlis cukur jambul dan akikah anak lelakimarhaban dalam islamMARHABAN DALAM MAJLISmarhaban di taman melawatimajlis akikah masyarakat bugismarhaban johor lirikmajlis aqiqah sari yantimajlis aqiqah tempoh marhabanmajlis aqiqah/akikahmanisan sunah rasulmajlis menyambut kelahiran orang indiamanisan sunnah rasulullah mengadakan majlismajlis cukur jmajlis cukur jambul dalam islam wikipediamajlis cukur jambul aqiqah berendoimarhaban akikah anakmarhaban akikah hukummarhaban akiqahmarhaban ANAKmajlis berendoi tradisionalmajlis akikah dan cukur rambutmarhaban ketika cukur jambulmahaban for cukor rambutmarhaban selawat nabimarhaban semasamarhaban semasa majlis cukur rambutmarhaban untuk akikahlist persediaan majlis aqiqahmaksud adat berzanjilist cukur jambul dalam islamlirik sholawat marhaban potong rambutlirik sholawat marhabanmajlis cukur rambut bayi wikipediamAksud bacaab berzanjimarhaban melayu lirikmajelis berendoi anak sari yantimajlis cukur jambul selawatmaksud majlis marhabanmaksud majlis cukur jambulmaksud majlis berendoimaksud cukur rambutmaksud berendoi wikipediamajlis cukur jambulpersiapanmajlis akikah adat atau hukummarhaban lirik arab selawat nabimajlis cukur rambot in english translationmajlis cukur rambutlirik selawat nabi-jawiperbezaan selawattema majlis cukur jambulteks selawat cukur jambul anakteks salawat marhabanteks marhaban johorteks marhaban dijohorteks marhaban dan maknateks majlis cukur jambulteks majlis aqiqahteks doa meraikn tetamuteks selawat kelahiran anakteks selawat marhaban penuhteks selawat nabitema cukur jambul bayi perempuanteksdoamajlis kahwinteks ucapan majlis cukur jambulteks ucapan majlis berendoiteks ucapan majlis aqiqahteks selawat semasa marhabanteks selawat nabi penuh terengganuteks selawat nabi majlis cukur jambulteks doa marhabanteks doa majlis perkahwinan arabteknik marhaban kelahiran anaktek selawat nabi sabelum marhabantek marhabantek bacaan doa ucapan hari pertunangantatacara semasa majlis berendoi dan akikahpersiapan majilis cukur rambuttatacara majlis tahnik cukur jambultatacara majlis cukur jambul dan belah mulutteks bacaan doa cukur rambut bayiteks bacaan doa kesyukuranteks bacaan marhabanteks doa majlis cukur jambul anakteks doa majlis aqiqahteks doa majlis akikahtext doa berzanji arabteks doa aqiqah anakteks doa aqiqahteks cukur rambutteks bacaan selawat aqiqahtatacara doa kesyukurantema untuk cukur jambulwww marhaban cukur rambut di meruucapan untuk majlis cukur rambut bayiucapan untuk majlis cukur jambulucapan tuan rumah dimajlis cukur jambulucapan sempena majlis kesyukuran cukur jambulUCAPAN MALJIS AKIKAHucapan majlis marhabanucapan majlis kesyukuran cukur jambul dan akikahucapan majlis cukur rambutupacaar mencakur rambut bayi bagi indiaupacara adat akikahupacara adat melayu akikahwikipedia adat cukur jambul melayuvidio orang buian maduvideo penuh marhaban aqiqahvideo majlis berendoiupacara memotong rambut aqiqah dalam kalangan masyarakat bugisupacara cukur rambut bayiupacara cukur rambut babyupacara akikahUcapan majlis berzanjiucapan cukur rambut bayitext selawat nabi marhabantext doa ketika melakukan aqiqahtesk ucapan majlis pertunangantesk doa majlis perkahwinantesk bacaan marhabanTESK BACAANtempoh mencukur rambut bayitempoh cukur rambut bayi perempuantext selawat nabi untuk kesyukuranthe mecca hari cucur anak rambut videotips cukur jambultujuanmajlis berendoitujuan majlis berendoi kaum melayutujuan cukur jambultujuan berendoitradisi menyambut kelahiran bayi masyarakat Melayutradisi menyambut kelahirantradisi melayu cukur jambultips majlis aqiqah dan cukur jambultempoh cukur jambultatacara berendoi kedahselawat majlis perkahwinan lirikrasional majlis cukur jambulproses aqiqah adat melayu melayupimpinan bacaan untuk majlis marhabanpicture potong jambulpetua cukur rambut bayipetua cukur jambul islampersiapan utk majlis cukur rambutpersiapan untuk majlis potong jambulrasional mengadakan majlis mencukur jambulrestoren majlis akikahsenarai semak buat majlis cukur jambulselawat majlis cukur jambulselawat ketika akikahselawat cukur rambutselawat burdah semasa perkahwinanSELAWAT BERZANJI DOCselawat berendoiselawat aqiqah liriksejarah berendoipersiapan untuk majlis aqiqahpersiapan untuk majlis akikah dan cukur jambulpersediaan untuk berzanjipersediaan tahnikpersediaan sebelum majlis cukur jambulpersediaan sebelum majlis aqiqahpersediaan potong jambulperkhidmatan marhaban berzanji selawat d n sembilanperkara-perkara yang dilakukan dalam majlis cukur jambulperkara yang perlu untuk majlis cukur jambulpersediaan untuk majlis cukur jambulpersediaan untuk majlis cukur jambul dan berendoipersedian majlis akikahpersiapan menyambut majlis cukur rambutpersiapan majlis potong jambul dan berendoipersiapan majlis cukur jambul bayipersiapan majlis berendoipersiapan cukur jambul anak lelakipersiapan cukur jambul agama islampersiapan berendoipersiapan adat cukur jambulperbezaan upacara cukur jambul mengikut negeriselawat majlis tahniktata cara upacara aqiqah adat melayusignifikan majlis cukur jambul kepada orang melayudotcomsholawat tata cara potong rambut bayi mp3sewa buai berendoi di jbsewa buai berendoi dan marhaban di terengganusenikata selawat pengantinsenikata selawat marhabansenikata selawat jawisenikata marhaban selawat nabiskrip cukur jambulskrip doa majlis kahwin arabskrip marhaban cukur jambultata cara mencukur rambut anak ketika di marhabantata cara doa akikah marhabahtata cara cukur rambut bayi dalam islamtata cara cukur rambut bayitata cara cukur rambut adat melayutajuk lagu yang biasa di nyanyikan ketika cukur jambulskrip untuk majlis aqiqahskrip ucapan majlis perkahwinanSenikata Marhabansenari lagu semasa cukur jambulselawat nabi semasa marhabanselawat nabi semasa aqiqahselawat nabi marhaban jawiselawat nabi majlis cukur jambulselawat nabi jawiselawat Nabi aqiqah docselawat nabi akikah 4sharedselawat mp3selawat nabi untuk cukur jselawat nabi untuk marhabanselawat semasa akikahsenarai semak msjlid cukur jambulsenarai persediaan majlis kekahsenarai persediaan majlis cukur jambulsenarai lagu untuk majlis aqiqahsenarai lagu berzanjisenarai buaian cukur jumbulselawatketika cukur rambut bayiselawat untuk majlis cukur kepalaselawat marhabanberendoi adat negeri perakbahan untuk majlis aqiqahbahan untuk aqiqahbahan untuk adat cukur jambul bayibahan marhabanbahan cukur rambutbahan cukurbahan buaian berendoibahan bahan untuk mencukur rambut dalam aqiqahbahan bahan persiapan utk cukur jambulbahan untuk majlis berendoibahan untuk majlis cukur jambul dan tahnikbahan2 cukurjambulbahan2 cukur rambutbahan-bahan untuk majlis cukur jambulbahan-bahan untuk cukur rambutbahan-bahan majlis berendoibahan- bahan untuk cukur jambulbahan utk cukur rambut babybahan utk cukur jambulbahan untuk mencukurbahan bahan mencukur rambut bayibahan bahan majlis cukur jambulbacaan semasa majlis akikah anakbacaan semasa cukur bayibacaan selawat nabi majlis cukur jbacaan selawat marhabanbacaan selawat ketika mencukur rambut bayibacaan selawat ketika cukur kepala bayibacaan selawat dan marhabanbacaan selawat aqiqahbacaan salawat aqiqahbacaan semasa memotong rambut bayibacaan semasa mengguntingbahan bahan di perlukan untuk persiapan cukur rambutbahan bahan di gunakan utk majlis cukur rambutbahan aqiqah dan cukur jambulbacaan waktu motong rambut babybacaan untuk majlis cukur kepalabacaan untuk cukur jambulbacaan tahnikbacaan sewaktu majlis aqiqahbacaan semasa mengunting rambut bayibacaan potong jambulberendoi cukur jambulcara cukur jambul bayi perempuanbuaian cukur jambul di terengganubuaian berendoi untuk anak lelakibuaian berendoi lelakibuaian berendoi di johorbuaian berendoi cukur jambul di johorbuaian berendoi buat sendiribuaian berendoi anak sari yanti yangbuaian berendoibuaian bayi majlis cukur jambul khas untu bayi lelakibuaian cukur jambul di terengganu dan kumpulan marhaban wanitabudaya berendoicara cukur jambul anak perempuancara cara membuat buian cukur jambulcara cara marhaban dan bacaan nyecara buat majlis cukur jambul untuk anak perempuancara bacaan adat marhabancara akikah dengan adat melayucara adat majlis cukur jambul di johorbudaya marhaban di negeri johorbudaya berendoi cukur jambulbuaian bayi cukur jambul buat sendiribuaian bayi cukur jambulbeza akikah dan cukur jambulbeza adat dan ibadah;ebookberzanji untuk aqiqahberzanji sama maksud dengan marhaban?berzanji marhaban tata caraberzanji ketika upacara aqiqahberendoi selawatberendoi perempuanberendoi pdfbeza akikah dengan cukur jambulbeza aqiqah dan cukur jambulbuaiab bayi perempuanBuai berendoi tradisionalbuai berendoi terengganubuai berendoi konsep tradisionalbuai berendoi di johor bahrubeza marhaban dan berzanji di sabahbeza cukur jambul dengan aqiqahBEZA BERENDOI DAN CUKUR JAMBULbeza aqiqah dengan cukur jambulberendoi cukur jambul di kuala terengganuapa itu adat cukur jambuladat mencukur rambut bayiadat mencukur jambul dalam islamadat mencukur jambul bayiadat mencukur jambulADAT MEMBUAT AKIKAHadat melayu dalam ibadah aqiqahadat melayuadat majlis cukur jambul anak melayu wikipediaadat majlis cukur jambuladat menggunting rambut babyadat perkahwinan cukur rambutapa hukum marhabanamalan berendoi dan cukur jambul masyarakat melayuakikah melayuakikah dan cukur jambulAKIKAH CARA NABIakikah bugisakikah adatmelayuadat-adat dalam majlis “maccera” (aqiqah) kaum bugisadat tahnik sunnahadat majlis cuker jambuladat majlis aqiqah di terengganuadat berendoi kaum melayuadat berendoi dan cukur jambuladat berendoi cukur jambuladat berendoi atau cukur jambuladat belah mulut melayuadat aqiqah melayuadat akiqah dan cukur jambuladat akikah kaum melayuadat akikah anakadat berendoi orang bugisadat cukur jambul bayi selangoradat majlis aqiqah dan cukur jambuladat majlis akikah dan cukur jambuladat cukur kepalaadat cukur jambul terengganuadat cukur jambul pdfadat cukur jambul masyarakat melayu di kajang selangoradat cukur jambul masyarakat melayuadat cukur jambul masa kiniadat cukur jambul di terengganuadat adat majlis cukur rambotapa itu buaian berendoibacaan nak cukur rambut bayibacaan doa masa tahnikbacaan doa marhabanbacaan doa dalam tahnikbacaan doa cukur kepala bayibacaan doa cukur jambulbacaan dan tatacara memotong rambut bayibacaan dan doa untuk cukur jambulbacaan dalam marhabanbacaan dalam majlis aqiqahbacaan doa semasa cukur rambut bayibacaan ketika majlis akikah adat banjarbacaan n cara buat cukur jambulbacaan marhaban teks pdsbacaan marhaban teks jawibacaan marhaban taman sutera johorbacaan marhaban semasa cukur rambutbacaan marhaban cukurbacaan marhaban bayiadakah marhaban bidaahbacaan lepas cukor rambut bayiBAcaan cukur rambut bayibacaan cukur jambulapakah tujuan majlis berendoiapakah maksud cukur jambulapakah makna cukur jambulapakah hukumnya majlis marhaban untuk cukur rambut?apakah hukum marhabanapa maksud berendoi aqiqah cukur jambulAPA majlis cukur bayiapa itu majlis cukur rambutAPA ITU MAJLIS CUKUR JAMBULaqiqah adat kelahiran kaum melayuaqiqah adat melayubacaan berzanji dalam mengunting rambut bayibacaan berendoibacaan akikahartikel ucapan majlis pertunanganaqiqah dan selawat nabiaqiqah dalam bugisaqiqah berzanjiaqiqah anak sari yanti tajineaqiqah anak lelaki adat melayuapa itu cukur rambuthukum selawat selepas cukur rambut bayi baru lahirhukum berendoihimpunan teks doa majlis perkahwinanhikmah di sebalik cukur rambut bayihikmah bayi cukur rambuthadis berkaitan cukur jambulgambar cukur jambulgambar buaian adat berendoigambar berendoifoto akikah adat melayuhukum berendoi cukur jambulhukum berzanji bagi wanitahukum selawat akikahhukum marhabbanhukum marhaban dan berzanjihukum marhaban aqiqah anakhukum islam marhaban memotong rambut bayihukum dan tips majlis aqiqah berendoi dan cukur jambulhukum cukur jambul dan buaian berendoihukum cukur jambul dan berendoihukum buat marhaban ketika aqiqahevolusi cukur jambul dalam adat melayu to translate this pagedownload free selawat nabi dalam marhabandoa selamat dan maknadoa potong jambuldoa pertunangan bacaandoa marhaban majlis cukur jambuldoa marhaban cukur jambuldoa marhaban cukur bayidoa marhabandoa majlis cukur jambul dan akikahdoa majlis aqiqah dan cukur jambulDoa semasa cukur jambuldoa semasa selepas bayi cukur rambutdoacukurjambuldalambahasamelayudoa2 didalam majlis cukur jambuldoa2 belah mulut bayidoa untuk tahnik bayi bahasa arab terjemah bahasa melayudoa untuk majlis bertunangdoa untuk bayi di majlis cukur jambuldoa untuk anak yang baru lahirdoa tahnik bayidoa srlamat bagi majlis cukur jambul anakDoa kesyukuran dan aqiqahhukum selawat selepas kelahiran bayilirik lagu selawat cukur jambullirik berzanji dan marhabanlirik berzanji cukur rambutlirik berzanji cukur jambullirik berzanji buaianlirik berzanji -mp3 arablirik berzanjilirik bacaan marhaban berzanjilirik bacaan ketika marhabanLIRIK bacaan doa berzanjilirik berzanji doclirik berzanji untuk cukur jambullirik lagu marhaban aqiqah bayilirik lagu majlis berendoilirik lagu berzanji melayulirik lagu berzanji berendoi menyambut kelahiranlirik lagu berzanjilirik lagu berendoi- orang kawinlirik lagu berendoi marhabanlirik lagu berendoi cukur jambullirik doa berzanjilangkah persiapan untuk majlis cukur jambullangkah langkah cukur jambulkhidmat majlis cukur jambul di terengganukhidmat majlis cukur jambul dan marhaban sekitar klangkhidmat cukur kepala bayi di kuala lumpurkeadaan bayi pada malam sebelum cukur jambulkarangan esei adat cukur jambulkarangan adat cukur jambuljuadah untuk majlis akikahjuadah majlis akikahjohor marhaban lirikkoleksi lagu berendoi anakkoleksi marhaban majlis cukur jambullagu-lagu cukur jambullagu untuk majlis cukur jambul dan al aqiqahlagu untuk cukur rambutLagu sholawat mp3 gunting rambut marhabanlagu marhaban cukur jambullagu marhaban aqiqahlagu buai berendoikumpulan marhaban taman melawatikuam pada mulut babyidea tema upacara cukur jambulCONTOH KAD TERIMA KASIH KEKAHcontoh berzanji/marhaban lirikcontoh berzanjicontoh bacaan selawat majlis perkahwinancontoh bacaan doa marhabancontoh bacaan doa majliscontoh bacaan doa aqiqahcontoh adat perisiancara-cara marhaban di johorCARA-CARA MAJLIS MARHABAN JOHORcontoh buaiab=n berendoi tradisionalcontoh buaian berendoicontoh doa untuk majlis perkahwinancontoh doa ucapan syukur pernikahancontoh doa mula majliscontoh doa marhabancontoh doa majlis cukur jambulcontoh doa majlis cukurcontoh doa majlis cucur jambulcontoh doa majlis aqiqahCONTOH doa KESYUKURAN cukur jambulcara-cara buat buaian cukur jambulcara-cara bacaan dalam akikahcara melakukan majlis berendoicara melakukan aqiqah dan cukur jambulcara majlis aqiqah dilakukancara doa cukur jambul bayicara dan bahan bahan cukur rambut bayicara dan bacaan cukur rambut bayicara dan adat majlis cukur jambul di johorcara dan adat majlis cukur jambul aqiqah diadakancara cukur rambut bayicara membuat buaian berendoicara membuat buaian cukur jambulcara tradisional majlis cukur jambulCara tahnik dan cukur rambut bayicara selawat cukur kepala bayicara selawat akikahcara potong jambulcara menyambut majlis aqiqah seperti rasulullahcara menjalankan majlis akikahcara mengadakan majlis cukur rambutcara mengadakan majlis berendoicara cukur kepala bayicontoh lirik bacaan selawat nabidoa dan cara2 cukur jambuldekorasi majlis aqiqah lelakidekorasi majlis akikah kedahdekorasi buaian cukur jambuldefinisi cukurcukur rambut marhaban perlikan apacukur rambut dan berendoi adakah bidaahcukur kepalabayicukur jambul tanpa buaiCukur jambul dua kalidekorasi majlis bertema melayu nusantaraDEKORASI UNIQ UNTUK MAJLIS CUKUR RAMBUTdoa dalam majlis pertunangan melayudoa cukur rambut bayidoa cukur rambutdoa cukur jambul comdoa cukur jambul bayidoa bacaan cukor rambut bayidoa aqiqah potong rambut bayidoa anak cukurdekorasi untuk majlis pertunangan di restorancukur jambul boleh dilakukan nakcukur jambul babyCONTOH UCAP MAJLIS CUKUR RAMBUTcontoh tex bacaan doa selamat hari jadicontoh tema untuk majlis aqiqahcontoh teks ucapan terima kasih majlis cukurcontoh teks berzanjicontoh tek doa marhaban dan berendoicontoh tek doacontoh soalan yang berkaitan adat cukur jambulcontoh selawat majlis perkahwinan pdfcontoh ucapan cukur jambulcontoh ucapan majlis aqiqahcukur jambul adat orang melayucukur jambul adatcukur dan akikahcukur bayi tipscotoh bacaan selawat nabi marhaban negeri johorcontoh upacara cukur babycontoh ucapan terima kasih majlis potong jambolcontoh ucapan menyambut persiapan majliscontoh ucapan majlis marhaban cukur jambulcontoh salawat dalam majlis cukur rambut bayi|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!