» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

cukur jambul dalam adat Melayu

Published on Nov 01 2011 // Uncategorized

Evolusi cukur jambul dalam adat Melayu


 

TERATAK tiga tingkat milik ibu kepada tiga cahaya mata, Aliza Abu Bakar, 38, pada malam itu riuh rendah dan sesak dengan tetamu yang tidak putus-putus hadir bagi meraikan kehadiran ahli keluarga baharu Aliza.

Beberapa khemah didirikan di pekarangan rumah memuatkan deretan juadah makanan bagi menjamu tetamu yang hadir memeriahkan majlis cukur jambul dan akikah putera ketiga Aliza, Ajwad yang selamat dilahirkan pertengahan Ogos lalu.

Orang luar yang sekadar lalu lalang di situ pasti akan menyangka majlis tersebut merupakan majlis pertunangan kerana dekorasi dan persediaan bagi menyambut kelahiran Ajwad dilaksanakan penuh meriah.

“Alhamdulillah, ini merupakan rezeki Allah buat saya sekeluarga, sebelum ini saya tidak pernah membuat majlis sebegini untuk anak-anak terdahulu, jadi oleh kerana pertama kali mengadakan majlis cukur jambul, saya mahukan ia istimewa,” tutur usahawan wanita itu ketika ditemui di majlis tersebut di Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.

Seperti majlis cukur jambul lain, majlis buat Ajwad turut merangkumi marhaban, selawat ke atas nabi dan doa kesyukuran. Namun, istimewanya ia turut diselitkan dengan bacaan berzanji oleh beberapa orang tokoh agama tempatan.

ALIZA melihat Ajwad menjalani upacara tahnik iaitu meletakkan manisan di lelangit bayi.

 

Sambil tetamu meneruskan selawat, Ajwad didukung mengelilingi tetamu yang ada bagi memberi peluang buat mereka menggunting beberapa helai rambut bayi itu sebelum amalan tahnik (belah mulut) di mana sedikit madu diletakkan di lelangit Ajwad.

Kesemua upacara itu kelihatan klise dan bukan lagi asing dalam konteks budaya Melayu melibatkan cukur jambul, namun jelaskah kita akan makna serta tujuan perkara-perkara itu diadakan?

Mengikut kefahaman Aliza, majlis cukur jambul bertujuan menzahirkan kesyukuran kepada Allah atas cahaya mata yang dikurniakan dan pada masa yang sama berkongsi rasa gembira itu bersama-sama orang ramai.

“Ia sebenarnya terpulang kepada individu, tetapi bagi saya apa sahaja tujuannya, ia mestilah dilaksanakan dengan hati ikhlas kerana anak merupakan anugerah Tuhan.

“Akikah contohnya, ada orang mendermakan daging tersebut kepada fakir miskin dan ada juga yang menjamu tetamu yang hadir ke majlis akikah tersebut, jadi ia sebenarnya tidak banyak beza,” jelas Aliza.

Tradisi biasa Melayu

AKIKAH bukan sahaja dilakukan untuk bayi, tetapi boleh juga dibuat untuk orang dewasa.

 

Pelakon dan juga ibu kepada seorang anak, Sari Yanti Mohamad Nazari, 27, juga berkongsi pandangannya terhadap majlis cukur jambul berdasarkan pengalamannya menjalankan majlis sebegitu Oktober tahun lalu.

Walaupun kini dia sedang sarat mengandung anak kedua, majlis buat putera sulungnya, Barr Al Aliy, 1, yang diadakan di Restoran Tajine, Kuala Lumpur masih segar dalam ingatan.

Sama seperti Aliza, Sari turut mengisi majlis cukur jambul tersebut dengan marhaban serta bacaan berzanji, cuma dia turut mendapatkan khidmat pemain gendang bagi menyesuaikan tema Arab buat majlis tersebut.

“Pada saya, cukur jambul merupakan tradisi biasa orang Melayu dan bertujuan memperkenalkan anak yang baru lahir kepada keluarga dan saudara-mara.

“Selain itu, ia juga merupakan pendekatan kita untuk memanjatkan rasa syukur dan terima kasih kepada Allah kerana anugerah yang diberikan,” ujar Sari.

Bagi upacara akikah pula, Sari hanya mengupah orang bagi melaksanakannya dengan menyedekahkan sembelihan dua ekor kambing itu kepada golongan yang memerlukan.

Namun, di sebalik kefahaman itu semua, wujud pengetahuan tentang cukur jambul dan akikah yang perlu diketahui semua orang terutama masyarakat Melayu yang beragama Islam.

Jangan terkejut jika dikatakan rata-rata orang hanya menyifatkan cukur jambul sebagai adat Melayu yang dicipta sendiri penduduk nusantara dan tidak dipraktikkan Rasulullah SAW.

Seorang pendakwah, Muhamad Riduan Zainal Abidin, 29, mendedahkan bahawa upacara cukur jambul sebenarnya telah diriwayatkan dalam hadis riwayat Muslim. Rasulullah sendiri menyarankan agar bayi yang baru dilahirkan dicukur kepalanya.

Memandangkan nabi sendiri menggalakkan perkara itu, maka secara tidak langsung ia terletak sebagai sunnah yang wajar diikuti. Bagaimanapun, berdasarkan hadis tersebut, bayi tersebut perlu dicukur kepalanya pada hari ketujuh selepas kelahiran.

Cukur kepala

SARI YANTI antara selebriti yang mengadakan majlis cukur jambul besar-besaran untuk anak sulungnya, Barr Al Aliy.

 

“Dahulu, cukur jambul dipanggil cukur kepala kerana bayi tersebut perlu dicukur habis rambutnya.

“Namun, kini masyarakat akan menggunting sedikit sahaja sebelum ibu bapa bayi tersebut mencukur habis rambut anaknya pada kemudian hari.

“Menurut hadis, rambut bayi yang dicukur itu perlu ditimbang dan berat rambut tersebut perlu dinisbahkan dengan emas dan nilai tersebut kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin,” terang Riduan.

Setelah jelas bahawa cukur jambul merupakan sunah nabi, timbul pula persoalan apakah rasional di sebalik upacara tersebut, apakah hikmah yang diperoleh individu yang melaksanakannya?

Tambah Riduan, cukur jambul sebenarnya bertujuan membuang rambut bayi yang baharu lahir itu kerana mengandungi kotoran yang tidak sihat bagi tumbesaran bayi.

“Selama sembilan bulan bayi tersebut berada di dalam perut ibunya, tempoh tersebut sudah tentu membuatkan rambut bayi tersebut bercampur dengan pelbagai bahan asing.

“Menerusi cukur jambul, ia dapat membersihkan kekotoran tersebut dan hikmahnya sudah tentulah memperoleh keberkatan dan bayi tersebut membesar dengan sihat,” tutur Riduan yang turut mengatakan bahawa cukur jambul dahulu hanya dilaksanakan ibu bapa bayi tersebut sahaja tanpa sebarang majlis.

Menyentuh konsep cukur jambul hari ini, Riduan menyatakan tiada salahnya majlis besar-besaran diadakan asalkan perkara asas serta niat melakukannya betul.

Kekeliruan yang timbul berhubung status cukur jambul hingga ada yang menyatakan ia sekadar budaya. Akui Riduan, ia mungkin disebabkan beberapa pengisian upacara dalam majlis cukur jambul hari ini lebih kepada adat Melayu.

PERSIAPAN majlis cukur jambul hari ini hampir menyerupai majlis pertunangan dan perkahwinan.

 

“Pada asalnya, cukur jambul tidak memerlukan marhaban dan bacaan berzanji, tetapi ia diadakan di negara kita untuk memeriahkan majlis.

“Ia tidak salah tetapi jangan menganggapnya sebagai perkara bidaah hanya kerana ia tidak dilakukan nabi kerana sebenarnya budaya dan sunnah itu telah bergabung membentuk ibadah,” jelasnya lagi.

Keberkatan akikah

Akikah pula yang sememangnya diketahui umum merupakan sunat muakad yang bertujuan mendapatkan keberkatan hidup daripada Allah juga sering kali dilakukan serentak bersama majlis cukur jambul.

Ia juga dituntut nabi agar dibuat pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi, kata Riduan. Daging akikah tersebut akan dinisbahkan seperti mas kahwin dan seperti biasa ia perlu disedekahkan kepada fakir miskin.

Dua ekor kambing afdal bagi bayi lelaki dan seekor kambing bagi bayi perempuan perlu disembelih mengikut hukum Islam bagi upacara akikah. Bagaimanapun terdapat pendapat mengatakan bahawa daging akikah itu tidak boleh dimakan ahli keluarga bayi tersebut.

“Ada orang ingat makan daging akikah keluarga sendiri haram sedangkan tiada hukum yang menyatakan tentang perkara itu.

“Tiada salahnya untuk ahli keluarga atau pun individu yang melakukan akikah itu sendiri untuk menjamah daging tersebut tetapi sewajarnya ia diagihkan kepada orang ramai,” ujar Riduan.

|hukum marhaban bayipersiapan untuk majlis cukur jambulpersediaan majlis cukur jambuldoa majlis perkahwinanbahan cukur jambulselawat aqiqahbuaian cukur jambullirik marhaban melayukoleksi doa majlis perkahwinanlirik bacaan selawat nabiapa itu cukur jambulpersiapan majlis cukur jambullirik marhaban dan berzanjilirik marhaban selawat nabihukum marhabanbacaan marhaban teksselawat marhaban teksaliza abu bakarsari yantilirik bacaan marhabanteks doa cukur jambullirik lagu berendoipersediaan majlis aqiqahlirik lagu cukur jambulpersiapan cukur jambulselawat marhaban lirikselawat semasa majlis aqiqah anak perempuancontoh doa kesyukuranbuaian berendoi english stylelirik marhaban jawibacaan semasa mencukur rambut bayiadat aqiqahmarhaban aqiqahmaksud marhabanberzanji lirikbuaian berendoi negeri sembilanbuai anak sariyantimarhaban dalam cukur jambulcara berendoiteks selawat marhabanbuaian berendoi cukur jambulmajlis cukur jambul anak sari yantiupacara aqiqahskrip ucapan majlis cukur jambulcara majlis berendoipersiapan majlis aqiqahtatacara majlis berendoiadat berzanjipersiapan majlis akikahadat majlis aqiqahbahan untuk cukur jambulteks doa tahnikbahan bahan cukur jambulteks ucapan selawat nabitatacara majlis cukur jambultatacara marhabanbahan untuk cukur jambul bayibahan2 untuk cukur jambuldoa perkahwinan arabCARA CARA ADAT BERZANJI BAGI BAYIdoa mencukur rambut bayisenikata lagu majlis akikahbacaan marhabandoa semasa tahnikmajlis cukur jambul di terengganumajlis aqiqah dan cukur jambullagu berendoibudaya cukur jambul masyarakat minangkabaudefinisi cukur jambulpersiapan majlis aqiqah dan cukur jambullirik bacaan berzanjilirik marhaban berzanjipersediaan akikahmajlis aqiqah anak lelakicontoh ucapan majlis cukur jambulucapan majlis cukur jambulselawat cukur jambulcara cukur jambul bayiapakah majlis cukur rambut itu bidaahhukum majlis berendoiucapan majlis akikahlagu cukur jambulcukur jambuladat majlis cukur rambutcontoh ucapan menyambut persiapan majlis perkahwinanbuaian berendoi sariyantidoa semasa pertunangancara permainan dartmaksud majlis cukor rambutpersiapan majlis akikah anak lelakibahan majlis cukur jambulpersediaan majlis akikahpersediaan mencukur jambulperbezaan adat menyambut kelahiran bayi dalam masyarakat melayu dan indiapersedian majlis cukur jambulgambar buaian berendoicara2 bacaan cukur rambut kanak2tata cara marhabangambar adat berendoi minangkabaucara-cara marhabanbahan-bahan cukur jambuldoa selawat cukur jambulsari yanti potong jambulmarhaban untuk aqiqah anak lelakibuian berendoimarhaban berzanji lirikcukur rambut adat melayubuai bayi kaum indiadoa cukur jambuldoa bacaan semasa cukur rambut bayibuaian bayi untuk cukur jambulselawat semasa tahnikselawat untuk aqiqahdoa majlis perkahwinan pdfbahan-bahan utk majlis cukur jambulpersiapan majlis pertunangancontoh ucapan persiapan untuk majlisselawat nabi aqiqahpetua cukur jambulmuaturun lirik bacaan marhabancukur jambul in englishcukur jambul indiaberendoi tradisionalselawat dan cukur jambullagu marhaban kelahiran anak lelakiadat melayu aqiqahlirik berendoiupacara aqiqah adat melayutema majlis aqiqahmajlis berendoi wikipediateks marhaban aqiqahapa itu majlis berendoiucapan sempena majlis cukur jambullirik berzanji marhabanbacaan doa pertunanganmajlis cukur jambulbacaan doa semasa mengguntinglirik berzanji melayubacaan majlis cukurteks selawat marhaban rayatujuan majlis berendoilirik mudah marhaban (jawi)lagu untuk aqiqahapakah cukur jambulLagu berendoi anak ketika cukur kepalalelangit bayitips persediaan majlis cukur jambulmajlis akikah dan berendoiteks ucapan marhabanteks ucapan majlis pernikahantradisi melayu aqiqahaqiqah anak sariyantimajlis akikah dan cukur jambullirik selawat aqiqahaqiqah vs adat melayukoleksi buaian bayibacaan marhaban aqiqahadat cukur jambul dan berendoiadat akikah orang melayuhukum cukur jambulmajlis cukur rambut diadakanbacaan selawat cukur jambullirik lagu marhaban cukur jambulhikmah cukur jambulupacara mencukur rambut bayi wikipediamajlis cukur jambul dan akikahteks doa majlis cukur jambulteks doa selamat majlis perkahwinanlirik lagu majlis cukur jambuladat cukur jambul bayibacaan marhabamanisan sunnah rasulullah mengadakan majlislirik lagu marhaban aqiqah bayilirik selawat dan marhabanlirik lagu selawat cukur jambulperbezaan majlis akikah untuk anak lelaki dan perempuanmenyapu madu d lelangit bayilist cukur jambul dalam islamlirik sholawat marhaban potong rambutlirik sholawat marhabanperbezaan selawatperbezaan maksud marhaban dan burdahlirik selawat nabi-jawilirik selawat di majlis aqiqahlirik marhaban kitamencukur rambut bayi cara orang melayump3 lirik lagu marhabanan waktu anak cukur rambut bayimuat turun salawat cukur jambullirik marhaban selawat nabi untuk majlis cukur jambullirik laguadat berendoi negeri sembilanlirik marhaban majlis berendoipanduan bacaan mencukur rambut bayipengertian marhaban dalam adat berendoiperbezaan adat berendoi kaum melayu dan indialirik mahaban semasa aqiqahperbezaan adat berendoi dalam masyarakat melayu dan indialirik marhaban dalam naik buai bayi pada tradisi melayulirik marhaban sewaktu akikahpanduan berdoa majlis cukur rambutlirik selawat berendoiperbezaan majlis akikah danperbezaan ibadah adatperbezaan cukur rambut islam dengan indiaperbezaan aqiqah dan cukur jambulperbezaan akikah dan majlis memotong rambutperbezaan adat menyambut kelahiran melayu dan india grafikpanduan bacaan marhaban untuk aqiqahperbezaan adat berendoi masyarakat melayu dan indiaperalatan untuk upacara cukur jambulmajlis marhabanmAksud bacaab berzanjimajlis cukur jambul selawatmaksud berendoi wikipediamaksud cukur rambutmaksud majlis berendoimajlis cukur jambul dan akikah anak lelakimaksud majlis cukur jambulmajlis cukur jambul aqiqah berendoimaksud majlis marhabanmaksud majlis tahnikmajlis marhaban dan cukur jambulmajlis cukur jmaksud marhaban dalam islammaksud adat berzanjimajlis cukur jambulpersiapanmajlis menyambut kelahiran orang indiamajlis selawat selepas kelahiran anakmakanan buffet untuk majlis kesyukuran bayiMajlis cukur rambut dan tahnikmajlis cukur rambut bayi wikipediamakanan untuk aqiqah adat orang bugis johormajlis cukur rambutmaklumat cukur jambul dan belah mulutmakna bacaan marhabanmakna majlis cukur jambulmakna majlis marhabanmaknamajlis berendoimajlis cukur rambot in english translationmanisan sunah rasulmajlis cukur jambul dalam islam wikipediamarhaban ketika cukur jambulmarhaban lahiran anakmarhaban lirik arab selawat nabimajlis akikah adat atau hukummarhaban melayumarhaban melayu liriklirik melayu berzanji marhabanmarhaban selawat nabimajelis berendoi anak sari yantimahaban for cukor rambutmarhaban semasalist persediaan majlis aqiqahmarhaban semasa majlis cukur rambutmajlis akikah dan cukur rambutmarhaban johor lirikmarhaban akikah anakmajlis berendoi tradisionalmajlis aqiqah/akikahmarhaban akikah hukummajlis aqiqah tempoh marhabanmajlis aqiqah sari yantimajlis aqiqah kuala terengganumarhaban akiqahmarhaban ANAKmajlis aqiqah di restoranmajlis aqiqah dan cukur jambul anak perempuanmarhaban dalam islammarhaban di taman melawatimarhaban untuk akikahperbezaan upacara cukur jambul mengikut negeritema untuk cukur jambulteks selawat marhaban penuhteks selawat kelahiran anakteks salawat marhabanteks marhaban johorteks marhaban dijohorteks marhaban dan maknateks majlis cukur jambulteks majlis aqiqahteks selawat nabiteks selawat nabi majlis cukur jambultema majlis cukur jambultema cukur jambul bayi perempuanteksdoamajlis kahwinteks ucapan majlis cukur jambulteks ucapan majlis berendoiteks ucapan majlis aqiqahteks selawat semasa marhabanteks selawat nabi penuh terengganuteks doa meraikn tetamuteks doa marhabanteks doa majlis perkahwinan arabteknik marhaban kelahiran anaktek selawat nabi sabelum marhabantek marhabantek bacaan doa ucapan hari pertunangantatacara semasa majlis berendoi dan akikahtatacara majlis tahnik cukur jambultatacara majlis cukur jambul dan belah muluttatacara doa kesyukuranteks bacaan doa cukur rambut bayiteks bacaan doa kesyukuranteks doa majlis cukur jambul anakteks doa majlis aqiqahteks doa majlis akikahteks doa aqiqah anakteks doa aqiqahteks cukur rambutteks bacaan selawat aqiqahteks bacaan marhabantatacara berendoi kedahwww marhaban cukur rambut di meruucapan untuk majlis cukur jambulucapan tuan rumah dimajlis cukur jambulucapan sempena majlis kesyukuran cukur jambulUCAPAN MALJIS AKIKAHucapan majlis marhabanucapan majlis kesyukuran cukur jambul dan akikahucapan majlis cukur rambutUcapan majlis berzanjiucapan untuk majlis cukur rambut bayiupacaar mencakur rambut bayi bagi indiawikipedia adat cukur jambul melayuvidio orang buian maduvideo penuh marhaban aqiqahupacara cukur rambut bayiupacara cukur rambut babyupacara akikahupacara adat melayu akikahupacara adat akikahucapan cukur rambut bayitujuanmajlis berendoitujuan majlis berendoi kaum melayutext doa ketika melakukan aqiqahtext doa berzanji arabtesk ucapan majlis pertunangantesk doa majlis perkahwinantesk bacaan marhabanTESK BACAANtempoh mencukur rambut bayitempoh cukur rambut bayi perempuantext selawat nabi marhabantext selawat nabi untuk kesyukurantujuan cukur jambultujuan berendoitradisi menyambut kelahiran bayi masyarakat Melayutradisi menyambut kelahirantradisi melayu cukur jambultips majlis aqiqah dan cukur jambultips cukur jambulthe mecca hari cucur anak rambut videotempoh cukur jambultata cara upacara aqiqah adat melayuselawat marhabanrestoren majlis akikahrasional majlis cukur jambulproses aqiqah adat melayu melayupimpinan bacaan untuk majlis marhabanpicture potong jambulpetua cukur rambut bayipetua cukur jambul islampersiapan utk majlis cukur rambutsenarai semak msjlid cukur jambulselawat aqiqah lirikselawat majlis tahnikselawat majlis perkahwinan lirikselawat majlis cukur jambulselawat ketika akikahselawat cukur rambutselawat burdah semasa perkahwinanSELAWAT BERZANJI DOCselawat berendoipersiapan untuk majlis potong jambulpersiapan untuk majlis aqiqahpersiapan untuk majlis akikah dan cukur jambulpersediaan untuk majlis cukur jambulpersediaan untuk berzanjipersediaan tahnikpersediaan sebelum majlis cukur jambulpersediaan sebelum majlis aqiqahpersediaan potong jambulperkhidmatan marhaban berzanji selawat d n sembilanperkara-perkara yang dilakukan dalam majlis cukur jambulpersediaan untuk majlis cukur jambul dan berendoipersedian majlis akikahpersiapan menyambut majlis cukur rambutpersiapan majlis potong jambul dan berendoipersiapan majlis cukur jambul bayipersiapan majlis berendoipersiapan cukur jambul anak lelakipersiapan cukur jambul agama islampersiapan berendoipersiapan adat cukur jambulperkara yang perlu untuk majlis cukur jambultata cara mencukur rambut anak ketika di marhabanskrip cukur jambulsignifikan majlis cukur jambul kepada orang melayudotcomsholawat tata cara potong rambut bayi mp3sewa buai berendoi di jbsewa buai berendoi dan marhaban di terengganusenikata selawat pengantinsenikata selawat marhabansenikata selawat jawiskrip doa majlis kahwin arabSKRIP MAJLIS CUKUR JAMBULtata cara doa akikah marhabahtata cara cukur rambut bayi dalam islamtata cara cukur rambut bayitata cara cukur rambut adat melayutajuk lagu yang biasa di nyanyikan ketika cukur jambulskrip untuk majlis aqiqahskrip ucapan majlis perkahwinanskrip marhaban cukur jambulsenikata marhaban selawat nabiSenikata Marhabansenari lagu semasa cukur jambulselawat nabi untuk cukur jselawat nabi semasa marhabanselawat nabi semasa aqiqahselawat nabi marhaban jawiselawat nabi majlis cukur jambulselawat nabi jawiselawat Nabi aqiqah docselawat nabi akikah 4sharedselawat nabi untuk marhabanselawat semasa akikahsenarai semak buat majlis cukur jambulsenarai persediaan majlis kekahsenarai persediaan majlis cukur jambulsenarai lagu untuk majlis aqiqahsenarai lagu berzanjisenarai buaian cukur jumbulselawatketika cukur rambut bayiselawat untuk majlis cukur kepalaselawat mp3bahan-bahan untuk majlis cukur jambulbahan marhabanbahan cukurbahan buaian berendoibahan bahan untuk mencukur rambut dalam aqiqahbahan bahan persiapan utk cukur jambulbahan bahan mencukur rambut bayibahan bahan majlis cukur jambulbahan bahan di perlukan untuk persiapan cukur rambutbahan untuk adat cukur jambul bayibahan untuk aqiqahbahan untuk majlis aqiqahbahan-bahan untuk cukur rambutbahan-bahan majlis berendoibahan- bahan untuk cukur jambulbahan utk cukur rambut babybahan utk cukur jambulbahan untuk mencukurbahan untuk majlis cukur jambul dan tahnikbahan untuk majlis berendoibahan bahan di gunakan utk majlis cukur rambutbahan aqiqah dan cukur jambulbacaan selawat nabi majlis cukur jbacaan selawat marhabanbacaan selawat ketika mencukur rambut bayibacaan selawat ketika cukur kepala bayibacaan selawat dan marhabanbacaan selawat aqiqahbacaan salawat aqiqahbacaan potong jambulbacaan selawat semasa cukur jambulbacaan semasa cukur bayibacaan semasa majlis akikah anakbacaan waktu motong rambut babybacaan untuk majlis cukur kepalabacaan untuk cukur jambulbacaan tahnikbacaan sewaktu majlis aqiqahbacaan semasa mengunting rambut bayibacaan semasa mengguntingbacaan semasa memotong rambut bayibacaan nak cukur rambut bayibahan2 cukur rambutcara bacaan adat marhabanbuaian berendoi buat sendiribuaian berendoi anak sari yanti yangbuaian berendoibuaian bayi majlis cukur jambul khas untu bayi lelakibuaian bayi cukur jambul buat sendiribuaian bayi cukur jambulbuaiab bayi perempuanBuai berendoi tradisionalbuaian berendoi cukur jambul di johorbuaian berendoi di johorbuaian berendoi lelakicara akikah dengan adat melayucara adat majlis cukur jambul di johorbudaya marhaban di negeri johorbudaya berendoi cukur jambulbudaya berendoibuaian cukur jambul di terengganu dan kumpulan marhaban wanitabuaian cukur jambul di terengganubuaian berendoi untuk anak lelakibuai berendoi terengganubuai berendoi konsep tradisionalberzanji marhaban tata caraberzanji ketika upacara aqiqahberendoi selawatberendoi perempuanberendoi pdfberendoi cukur jambul di kuala terengganuberendoi cukur jambulberendoi adat negeri perakberzanji sama maksud dengan marhaban?berzanji untuk aqiqahbeza adat dan ibadah;ebookbuai berendoi di johor bahrubeza marhaban dan berzanji di sabahbeza cukur jambul dengan aqiqahBEZA BERENDOI DAN CUKUR JAMBULbeza aqiqah dengan cukur jambulbeza aqiqah dan cukur jambulbeza akikah dengan cukur jambulbeza akikah dan cukur jambulbahan2 cukurjambulbacaan n cara buat cukur jambulamalan berendoi dan cukur jambul masyarakat melayuADAT MEMBUAT AKIKAHadat melayu dalam ibadah aqiqahadat melayuadat majlis cukur jambul anak melayu wikipediaadat majlis cukur jambuladat majlis cuker jambuladat majlis aqiqah di terengganuadat majlis aqiqah dan cukur jambuladat mencukur jambuladat mencukur jambul bayiadat mencukur jambul dalam islamakikah melayuakikah dan cukur jambulAKIKAH CARA NABIakikah adatmelayuadat tahnik sunnahadat perkahwinan cukur rambutadat menggunting rambut babyadat mencukur rambut bayiadat majlis akikah dan cukur jambuladat cukur kepalaadat berendoi cukur jambuladat berendoi atau cukur jambuladat berendoiadat belah mulut melayuadat aqiqah melayuadat akiqah dan cukur jambuladat akikah kaum melayuadat akikah anakadat berendoi dan cukur jambuladat berendoi kaum melayuadat berendoi orang bugisadat cukur jambul terengganuadat cukur jambul pdfadat cukur jambul masyarakat melayu di kajang selangoradat cukur jambul masyarakat melayuadat cukur jambul masa kiniadat cukur jambul di terengganuadat cukur jambul bayi selangoradat cukur jambuladat adat majlis cukur rambotapa hukum marhabanbacaan marhaban teks pdsbacaan doa dalam tahnikbacaan doa cukur kepala bayibacaan doa cukur jambulbacaan dan tatacara memotong rambut bayibacaan dan doa untuk cukur jambulbacaan dalam marhabanbacaan dalam majlis aqiqahBAcaan cukur rambut bayibacaan doa marhabanbacaan doa masa tahnikbacaan doa semasa cukur rambut bayibacaan marhaban teks jawibacaan marhaban taman sutera johorbacaan marhaban semasa cukur rambutbacaan marhaban cukurbacaan marhaban bayiadakah marhaban bidaahbacaan lepas cukor rambut bayibacaan ketika majlis akikah adat banjarbacaan cukur jambulbacaan berzanji dalam mengunting rambut bayiapakah makna cukur jambulapakah hukumnya majlis marhaban untuk cukur rambut?apa maksud berendoi aqiqah cukur jambulAPA majlis cukur bayiapa itu majlis cukur rambutAPA ITU MAJLIS CUKUR JAMBULapa itu cukur rambutapa itu buaian berendoiapakah maksud cukur jambulapakah tujuan majlis berendoiaqiqah adat kelahiran kaum melayubacaan berendoibacaan akikahartikel ucapan majlis pertunanganaqiqah dan selawat nabiaqiqah berzanjiaqiqah anak sari yanti tajineaqiqah anak lelaki adat melayuaqiqah adat melayuapa itu adat cukur jambulhukum selawat selepas cukur rambut bayi baru lahirhukum berendoihimpunan teks doa majlis perkahwinanhikmah di sebalik cukur rambut bayihikmah bayi cukur rambuthadis berkaitan cukur jambulgambar cukur jambulgambar buaian adat berendoigambar berendoihukum berendoi cukur jambulhukum berzanji bagi wanitahukum buat marhaban ketika aqiqahhukum selawat akikahhukum marhabbanhukum marhaban dan berzanjihukum marhaban aqiqah anakhukum islam marhaban memotong rambut bayihukum dan tips majlis aqiqah berendoi dan cukur jambulhukum cukur jambul dan buaian berendoihukum cukur jambul dan berendoifoto akikah adat melayuevolusi cukur jambul dalam adat melayu to translate this pagedoa potong jambuldoa pertunangan bacaandoa marhaban majlis cukur jambuldoa marhaban cukur jambuldoa marhaban cukur bayidoa marhabandoa majlis cukur jambul dan akikahdoa majlis aqiqah dan cukur jambuldoa selamat dan maknaDoa semasa cukur jambuldoa semasa selepas bayi cukur rambutdownload free selawat nabi dalam marhabandoa2 didalam majlis cukur jambuldoa2 belah mulut bayidoa untuk majlis bertunangdoa untuk bayi di majlis cukur jambuldoa untuk anak yang baru lahirdoa tahnik bayidoa srlamat bagi majlis cukur jambul anakDoa kesyukuran dan aqiqahhukum selawat selepas kelahiran bayilirik lagu majlis berendoilirik berzanji cukur jambullirik berzanji buaianlirik berzanji -mp3 arablirik berzanjilirik bacaan marhaban berzanjilirik bacaan ketika marhabanLIRIK bacaan doa berzanjilangkah persiapan untuk majlis cukur jambullirik berzanji cukur rambutlirik berzanji dan marhabanlirik berzanji doclirik lagu berzanji melayulirik lagu berzanji berendoi menyambut kelahiranlirik lagu berzanjilirik lagu berendoi- orang kawinlirik lagu berendoi marhabanlirik lagu berendoi cukur jambullirik doa berzanjilirik berzanji untuk cukur jambullangkah langkah cukur jambullagu-lagu cukur jambulkhidmat majlis cukur jambul dan marhaban sekitar klangkhidmat cukur kepala bayi di kuala lumpurkeadaan bayi pada malam sebelum cukur jambulkarangan esei adat cukur jambulkarangan adat cukur jambuljuadah untuk majlis akikahjuadah majlis akikahjohor marhaban lirikkhidmat majlis cukur jambul di terengganucukur bayi tipskoleksi lagu berendoi anaklagu untuk majlis cukur jambul dan al aqiqahlagu untuk cukur rambutLagu sholawat mp3 gunting rambut marhabanlagu marhaban cukur jambullagu marhaban aqiqahlagu buai berendoikumpulan marhaban taman melawatikoleksi marhaban majlis cukur jambulidea tema upacara cukur jambuldoa dan cara2 cukur jambulcontoh doa majlis cukurcontoh adat perisiancara-cara marhaban di johorCARA-CARA MAJLIS MARHABAN JOHORcara-cara buat buaian cukur jambulcara-cara bacaan dalam akikahcara tradisional majlis cukur jambulCara tahnik dan cukur rambut bayicara selawat cukur kepala bayicontoh bacaan doa aqiqahcontoh bacaan doa majliscontoh bacaan doa marhabancontoh doa majlis cucur jambulcontoh doa majlis aqiqahCONTOH doa KESYUKURAN cukur jambulcontoh buaian berendoicontoh buaiab=n berendoi tradisionalcontoh berzanji/marhaban lirikcontoh berzanjicontoh bacaan selawat majlis perkahwinancara selawat akikahcara potong jambulcara dan bacaan cukur rambut bayicara dan adat majlis cukur jambul di johorcara dan adat majlis cukur jambul aqiqah diadakancara cukur rambut bayicara cukur kepala bayicara cukur jambul bayi perempuancara cukur jambul anak perempuancara cara membuat buian cukur jambulcara dan bahan bahan cukur rambut bayicara doa cukur jambul bayicara majlis aqiqah dilakukancara menyambut majlis aqiqah seperti rasulullahcara menjalankan majlis akikahcara mengadakan majlis cukur rambutcara mengadakan majlis berendoicara membuat buaian cukur jambulcara membuat buaian berendoicara melakukan majlis berendoicara melakukan aqiqah dan cukur jambulcara buat majlis cukur jambul untuk anak perempuancontoh doa majlis cukur jambuldoa dalam majlis pertunangan melayudekorasi majlis akikah kedahdekorasi buaian cukur jambulcukur rambut dan berendoi adakah bidaahcukur kepalabayicukur jambul tanpa buaiCukur jambul dua kalicukur jambul boleh dilakukan nakcukur jambul adatdekorasi majlis aqiqah lelakidekorasi majlis bertema melayu nusantaraDEKORASI UNIQ UNTUK MAJLIS CUKUR RAMBUTdoa cukur rambut bayidoa cukur rambutdoa cukur jambul comdoa cukur jambul bayidoa bacaan cukor rambut bayidoa aqiqah potong rambut bayidoa anak cukurdekorasi untuk majlis pertunangan di restorancotoh bacaan selawat nabi marhaban negeri johorcontoh upacara cukur babycontoh tek doacontoh selawat majlis perkahwinan pdfcontoh salawat dalam majlis cukur rambut bayicontoh lirik bacaan selawat nabiCONTOH KAD TERIMA KASIH KEKAHcontoh doa untuk majlis perkahwinancontoh doa ucapan syukur pernikahancontoh doa mula majliscontoh tek doa marhaban dan berendoicontoh teks berzanjicontoh teks ucapan terima kasih majlis cukurcontoh ucapan terima kasih majlis potong jambolcontoh ucapan menyambut persiapan majliscontoh ucapan majlis marhaban cukur jambulcontoh ucapan majlis aqiqahcontoh ucapan cukur jambulCONTOH UCAP MAJLIS CUKUR RAMBUTcontoh tex bacaan doa selamat hari jadicontoh tema untuk majlis aqiqahcontoh doa marhaban|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!