» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

cukur jambul dalam adat Melayu

Published on Nov 01 2011 // Uncategorized

Evolusi cukur jambul dalam adat Melayu


 

TERATAK tiga tingkat milik ibu kepada tiga cahaya mata, Aliza Abu Bakar, 38, pada malam itu riuh rendah dan sesak dengan tetamu yang tidak putus-putus hadir bagi meraikan kehadiran ahli keluarga baharu Aliza.

Beberapa khemah didirikan di pekarangan rumah memuatkan deretan juadah makanan bagi menjamu tetamu yang hadir memeriahkan majlis cukur jambul dan akikah putera ketiga Aliza, Ajwad yang selamat dilahirkan pertengahan Ogos lalu.

Orang luar yang sekadar lalu lalang di situ pasti akan menyangka majlis tersebut merupakan majlis pertunangan kerana dekorasi dan persediaan bagi menyambut kelahiran Ajwad dilaksanakan penuh meriah.

“Alhamdulillah, ini merupakan rezeki Allah buat saya sekeluarga, sebelum ini saya tidak pernah membuat majlis sebegini untuk anak-anak terdahulu, jadi oleh kerana pertama kali mengadakan majlis cukur jambul, saya mahukan ia istimewa,” tutur usahawan wanita itu ketika ditemui di majlis tersebut di Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.

Seperti majlis cukur jambul lain, majlis buat Ajwad turut merangkumi marhaban, selawat ke atas nabi dan doa kesyukuran. Namun, istimewanya ia turut diselitkan dengan bacaan berzanji oleh beberapa orang tokoh agama tempatan.

ALIZA melihat Ajwad menjalani upacara tahnik iaitu meletakkan manisan di lelangit bayi.

 

Sambil tetamu meneruskan selawat, Ajwad didukung mengelilingi tetamu yang ada bagi memberi peluang buat mereka menggunting beberapa helai rambut bayi itu sebelum amalan tahnik (belah mulut) di mana sedikit madu diletakkan di lelangit Ajwad.

Kesemua upacara itu kelihatan klise dan bukan lagi asing dalam konteks budaya Melayu melibatkan cukur jambul, namun jelaskah kita akan makna serta tujuan perkara-perkara itu diadakan?

Mengikut kefahaman Aliza, majlis cukur jambul bertujuan menzahirkan kesyukuran kepada Allah atas cahaya mata yang dikurniakan dan pada masa yang sama berkongsi rasa gembira itu bersama-sama orang ramai.

“Ia sebenarnya terpulang kepada individu, tetapi bagi saya apa sahaja tujuannya, ia mestilah dilaksanakan dengan hati ikhlas kerana anak merupakan anugerah Tuhan.

“Akikah contohnya, ada orang mendermakan daging tersebut kepada fakir miskin dan ada juga yang menjamu tetamu yang hadir ke majlis akikah tersebut, jadi ia sebenarnya tidak banyak beza,” jelas Aliza.

Tradisi biasa Melayu

AKIKAH bukan sahaja dilakukan untuk bayi, tetapi boleh juga dibuat untuk orang dewasa.

 

Pelakon dan juga ibu kepada seorang anak, Sari Yanti Mohamad Nazari, 27, juga berkongsi pandangannya terhadap majlis cukur jambul berdasarkan pengalamannya menjalankan majlis sebegitu Oktober tahun lalu.

Walaupun kini dia sedang sarat mengandung anak kedua, majlis buat putera sulungnya, Barr Al Aliy, 1, yang diadakan di Restoran Tajine, Kuala Lumpur masih segar dalam ingatan.

Sama seperti Aliza, Sari turut mengisi majlis cukur jambul tersebut dengan marhaban serta bacaan berzanji, cuma dia turut mendapatkan khidmat pemain gendang bagi menyesuaikan tema Arab buat majlis tersebut.

“Pada saya, cukur jambul merupakan tradisi biasa orang Melayu dan bertujuan memperkenalkan anak yang baru lahir kepada keluarga dan saudara-mara.

“Selain itu, ia juga merupakan pendekatan kita untuk memanjatkan rasa syukur dan terima kasih kepada Allah kerana anugerah yang diberikan,” ujar Sari.

Bagi upacara akikah pula, Sari hanya mengupah orang bagi melaksanakannya dengan menyedekahkan sembelihan dua ekor kambing itu kepada golongan yang memerlukan.

Namun, di sebalik kefahaman itu semua, wujud pengetahuan tentang cukur jambul dan akikah yang perlu diketahui semua orang terutama masyarakat Melayu yang beragama Islam.

Jangan terkejut jika dikatakan rata-rata orang hanya menyifatkan cukur jambul sebagai adat Melayu yang dicipta sendiri penduduk nusantara dan tidak dipraktikkan Rasulullah SAW.

Seorang pendakwah, Muhamad Riduan Zainal Abidin, 29, mendedahkan bahawa upacara cukur jambul sebenarnya telah diriwayatkan dalam hadis riwayat Muslim. Rasulullah sendiri menyarankan agar bayi yang baru dilahirkan dicukur kepalanya.

Memandangkan nabi sendiri menggalakkan perkara itu, maka secara tidak langsung ia terletak sebagai sunnah yang wajar diikuti. Bagaimanapun, berdasarkan hadis tersebut, bayi tersebut perlu dicukur kepalanya pada hari ketujuh selepas kelahiran.

Cukur kepala

SARI YANTI antara selebriti yang mengadakan majlis cukur jambul besar-besaran untuk anak sulungnya, Barr Al Aliy.

 

“Dahulu, cukur jambul dipanggil cukur kepala kerana bayi tersebut perlu dicukur habis rambutnya.

“Namun, kini masyarakat akan menggunting sedikit sahaja sebelum ibu bapa bayi tersebut mencukur habis rambut anaknya pada kemudian hari.

“Menurut hadis, rambut bayi yang dicukur itu perlu ditimbang dan berat rambut tersebut perlu dinisbahkan dengan emas dan nilai tersebut kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin,” terang Riduan.

Setelah jelas bahawa cukur jambul merupakan sunah nabi, timbul pula persoalan apakah rasional di sebalik upacara tersebut, apakah hikmah yang diperoleh individu yang melaksanakannya?

Tambah Riduan, cukur jambul sebenarnya bertujuan membuang rambut bayi yang baharu lahir itu kerana mengandungi kotoran yang tidak sihat bagi tumbesaran bayi.

“Selama sembilan bulan bayi tersebut berada di dalam perut ibunya, tempoh tersebut sudah tentu membuatkan rambut bayi tersebut bercampur dengan pelbagai bahan asing.

“Menerusi cukur jambul, ia dapat membersihkan kekotoran tersebut dan hikmahnya sudah tentulah memperoleh keberkatan dan bayi tersebut membesar dengan sihat,” tutur Riduan yang turut mengatakan bahawa cukur jambul dahulu hanya dilaksanakan ibu bapa bayi tersebut sahaja tanpa sebarang majlis.

Menyentuh konsep cukur jambul hari ini, Riduan menyatakan tiada salahnya majlis besar-besaran diadakan asalkan perkara asas serta niat melakukannya betul.

Kekeliruan yang timbul berhubung status cukur jambul hingga ada yang menyatakan ia sekadar budaya. Akui Riduan, ia mungkin disebabkan beberapa pengisian upacara dalam majlis cukur jambul hari ini lebih kepada adat Melayu.

PERSIAPAN majlis cukur jambul hari ini hampir menyerupai majlis pertunangan dan perkahwinan.

 

“Pada asalnya, cukur jambul tidak memerlukan marhaban dan bacaan berzanji, tetapi ia diadakan di negara kita untuk memeriahkan majlis.

“Ia tidak salah tetapi jangan menganggapnya sebagai perkara bidaah hanya kerana ia tidak dilakukan nabi kerana sebenarnya budaya dan sunnah itu telah bergabung membentuk ibadah,” jelasnya lagi.

Keberkatan akikah

Akikah pula yang sememangnya diketahui umum merupakan sunat muakad yang bertujuan mendapatkan keberkatan hidup daripada Allah juga sering kali dilakukan serentak bersama majlis cukur jambul.

Ia juga dituntut nabi agar dibuat pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi, kata Riduan. Daging akikah tersebut akan dinisbahkan seperti mas kahwin dan seperti biasa ia perlu disedekahkan kepada fakir miskin.

Dua ekor kambing afdal bagi bayi lelaki dan seekor kambing bagi bayi perempuan perlu disembelih mengikut hukum Islam bagi upacara akikah. Bagaimanapun terdapat pendapat mengatakan bahawa daging akikah itu tidak boleh dimakan ahli keluarga bayi tersebut.

“Ada orang ingat makan daging akikah keluarga sendiri haram sedangkan tiada hukum yang menyatakan tentang perkara itu.

“Tiada salahnya untuk ahli keluarga atau pun individu yang melakukan akikah itu sendiri untuk menjamah daging tersebut tetapi sewajarnya ia diagihkan kepada orang ramai,” ujar Riduan.

|hukum marhaban bayipersiapan untuk majlis cukur jambulpersediaan majlis cukur jambuldoa majlis perkahwinanbahan cukur jambullirik marhaban melayubuaian cukur jambulselawat aqiqahlirik bacaan selawat nabikoleksi doa majlis perkahwinanbacaan marhaban teksselawat marhaban teksapa itu cukur jambullirik marhaban selawat nabipersiapan majlis cukur jambulhukum marhabanlirik marhaban dan berzanjilirik lagu cukur jambulteks doa cukur jambullirik bacaan marhabanaliza abu bakarsari yantipersediaan majlis aqiqahselawat marhaban liriklirik lagu berendoipersiapan cukur jambulbacaan semasa mencukur rambut bayiadat aqiqahlirik marhaban jawimaksud marhabanselawat semasa majlis aqiqah anak perempuancontoh doa kesyukuranmarhaban aqiqahteks selawat marhabanpersiapan majlis aqiqahmajlis cukur jambul anak sari yanticara berendoimarhaban dalam cukur jambulberzanji lirikbuaian berendoi cukur jambulbuaian berendoi english styleskrip ucapan majlis cukur jambulbuaian berendoi negeri sembilanpersiapan majlis akikahtatacara majlis berendoibuai anak sariyantiadat majlis aqiqahadat berzanjiupacara aqiqahlirik marhaban berzanjimajlis aqiqah dan cukur jambulmajlis cukur jambul di terengganumajlis aqiqah anak lelakiCARA CARA ADAT BERZANJI BAGI BAYIbacaan marhabancara cukur jambul bayiucapan majlis cukur jambulhukum majlis berendoibahan2 untuk cukur jambuldoa mencukur rambut bayiadat majlis cukur rambutbahan untuk cukur jambul bayidoa semasa tahnikbahan untuk cukur jambulcukur jambulcara majlis berendoiteks doa tahniksenikata lagu majlis akikahucapan majlis akikahlirik bacaan berzanjipersediaan akikahselawat cukur jambultatacara marhabanlagu cukur jambullagu berendoibahan bahan cukur jambulbudaya cukur jambul masyarakat minangkabauapakah majlis cukur rambut itu bidaahcontoh ucapan majlis cukur jambuldoa perkahwinan arabteks ucapan selawat nabipersiapan majlis aqiqah dan cukur jambuldefinisi cukur jambultatacara majlis cukur jambulmajlis cukur rambut diadakantata cara marhabanbahan majlis cukur jambulgambar buaian berendoimajlis cukur jambul dan akikahupacara mencukur rambut bayi wikipediadoa cukur jambulgambar adat berendoi minangkabaumuaturun lirik bacaan marhabanlirik berendoipersiapan majlis pertunangancontoh ucapan persiapan untuk majliscontoh ucapan menyambut persiapan majlis perkahwinanbuaian bayi untuk cukur jambuldoa semasa pertunangancukur rambut adat melayubuian berendoiucapan sempena majlis cukur jambulmarhaban berzanji lirikbuai bayi kaum indiaadat cukur jambul dan berendoisari yanti potong jambuldoa bacaan semasa cukur rambut bayilirik berzanji melayuadat cukur jambul bayiselawat dan cukur jambulupacara aqiqah adat melayuselawat semasa tahnikdoa selawat cukur jambulbahan-bahan cukur jambulmaksud majlis cukor rambutpetua cukur jambulbahan-bahan utk majlis cukur jambulselawat nabi aqiqahmarhaban untuk aqiqah anak lelakicukur jambul in englishberendoi tradisionalcukur jambul indiaselawat untuk aqiqahbuaian berendoi sariyantipersiapan majlis akikah anak lelakitradisi melayu aqiqahaqiqah anak sariyantikoleksi buaian bayilirik lagu marhaban cukur jambulaqiqah vs adat melayumajlis akikah dan berendoimajlis akikah dan cukur jambulteks selawat marhaban rayatips persediaan majlis cukur jambulpersediaan mencukur jambulperbezaan adat menyambut kelahiran bayi dalam masyarakat melayu dan indiateks marhaban aqiqahbacaan doa pertunanganlelangit bayiteks ucapan majlis pernikahanlagu untuk aqiqahlagu marhaban kelahiran anak lelakidoa majlis perkahwinan pdflirik selawat aqiqahapa itu majlis berendoiLagu berendoi anak ketika cukur kepalaapakah cukur jambulpersediaan majlis akikahtema majlis aqiqahlirik berzanji marhabanlirik lagu majlis cukur jambulteks ucapan marhabanteks doa selamat majlis perkahwinanmajlis berendoi wikipediabacaan marhaban aqiqahadat akikah orang melayuteks doa majlis cukur jambulmajlis cukur jambulhikmah cukur jambulcara-cara marhabanadat melayu aqiqahpersedian majlis cukur jambulcara2 bacaan cukur rambut kanak2bacaan selawat cukur jambulbacaan marhabahukum cukur jambulcara permainan dartbacaan majlis cukurbacaan doa semasa mengguntinglirik mudah marhaban (jawi)marhaban selawat nabimencukur rambut bayi cara orang melayupanduan bacaan marhaban untuk aqiqahperbezaan aqiqah dan cukur jambulmajlis akikah adat atau hukumperbezaan majlis akikah untuk anak lelaki dan perempuanperbezaan cukur rambut islam dengan indiaperbezaan majlis akikah danmarhaban melayu liriklirik laguadat berendoi negeri sembilanperbezaan ibadah adatlirik mahaban semasa aqiqahmarhaban semasapanduan bacaan mencukur rambut bayipengertian marhaban dalam adat berendoiperbezaan adat berendoi masyarakat melayu dan indiaperbezaan adat berendoi dalam masyarakat melayu dan indiaperbezaan adat menyambut kelahiran melayu dan india grafikperbezaan akikah dan majlis memotong rambutlirik lagu selawat cukur jambulmp3 lirik lagu marhabanan waktu anak cukur rambut bayilirik lagu marhaban aqiqah bayipanduan berdoa majlis cukur rambutmuat turun salawat cukur jambulperalatan untuk upacara cukur jambulmarhaban untuk akikahmarhaban semasa majlis cukur rambutmenyapu madu d lelangit bayimajlis aqiqah kuala terengganuperbezaan adat berendoi kaum melayu dan indialirik selawat di majlis aqiqahlirik selawat dan marhabanlirik melayu berzanji marhabanmajlis cukur jambul aqiqah berendoimajlis cukur jambul dalam islam wikipediacotoh bacaan selawat nabi marhaban negeri johormajlis cukur jambul dan akikah anak lelakimajlis cukur jambul selawatmajlis cukur jambulpersiapanmajlis cukur rambot in english translationmajlis cukur rambutlirik marhaban sewaktu akikahmajlis cukur rambut bayi wikipediamajlis marhaban dan cukur jambulmajlis selawat selepas kelahiran anakmajlis cukur jmajlis berendoi tradisionalmajlis aqiqah/akikahlirik selawat nabi-jawilirik selawat berendoilirik sholawat marhabanlirik sholawat marhaban potong rambutlist cukur jambul dalam islamlist persediaan majlis aqiqahmahaban for cukor rambutmajelis berendoi anak sari yantimajlis akikah dan cukur rambutmajlis aqiqah dan cukur jambul anak perempuanmajlis aqiqah di restorantesk bacaan marhabanmajlis aqiqah sari yantimajlis aqiqah tempoh marhabanmakanan untuk aqiqah adat orang bugis johormaklumat cukur jambul dan belah mulutlirik marhaban kitamanisan sunnah rasulullah mengadakan majlismarhaban akikah anakmarhaban akikah hukummarhaban akiqahmarhaban ANAKmajlis menyambut kelahiran orang indiamarhaban dalam islammarhaban di taman melawatimarhaban johor lirikmarhaban ketika cukur jambulmarhaban lahiran anakmarhaban lirik arab selawat nabilirik marhaban dalam naik buai bayi pada tradisi melayulirik marhaban majlis berendoimanisan sunah rasulmakanan buffet untuk majlis kesyukuran bayimakna bacaan marhabanlirik marhaban selawat nabi untuk majlis cukur jambulmakna majlis cukur jambulmakna majlis marhabanmaknamajlis berendoimaksud adat berzanjimAksud bacaab berzanjimaksud berendoi wikipediamaksud cukur rambutmaksud majlis berendoimaksud majlis cukur jambulmaksud majlis marhabanmaksud majlis tahnikmaksud marhaban dalam islammarhaban melayuperbezaan maksud marhaban dan burdahtata cara doa akikah marhabahteks marhaban johorteks marhaban dijohorteks marhaban dan maknateks majlis cukur jambulteks majlis aqiqahteks doa meraikn tetamuteks doa marhabanteks doa majlis perkahwinan arabteks salawat marhabanteks selawat kelahiran anakteksdoamajlis kahwinteks ucapan majlis cukur jambulteks ucapan majlis berendoiteks ucapan majlis aqiqahteks selawat semasa marhabanteks selawat nabi penuh terengganuteks selawat nabiteks selawat marhaban penuhteks doa majlis cukur jambul anakteks doa majlis aqiqahtek bacaan doa ucapan hari pertunangantatacara semasa majlis berendoi dan akikahtatacara majlis tahnik cukur jambultatacara majlis cukur jambul dan belah muluttatacara doa kesyukurantatacara berendoi kedahtata cara upacara aqiqah adat melayutata cara mencukur rambut anak ketika di marhabantek marhabantek selawat nabi sabelum marhabanteks doa majlis akikahteks doa aqiqah anakteks doa aqiqahteks cukur rambutteks bacaan selawat aqiqahteks bacaan marhabanteks bacaan doa kesyukuranteks bacaan doa cukur rambut bayitema cukur jambul bayi perempuantema majlis cukur jambultema untuk cukur jambulucapan tuan rumah dimajlis cukur jambulucapan sempena majlis kesyukuran cukur jambulUCAPAN MALJIS AKIKAHucapan majlis marhabanucapan majlis kesyukuran cukur jambul dan akikahucapan majlis cukur rambutUcapan majlis berzanjiucapan cukur rambut bayiucapan untuk majlis cukur jambulucapan untuk majlis cukur rambut bayiwikipedia adat cukur jambul melayuvidio orang buian maduvideo penuh marhaban aqiqahupacara cukur rambut babyupacara akikahupacara adat melayu akikahupacara adat akikahupacaar mencakur rambut bayi bagi indiatujuanmajlis berendoitujuan majlis berendoi kaum melayutext doa ketika melakukan aqiqahtext doa berzanji arabtesk ucapan majlis pertunangantesk doa majlis perkahwinanTESK BACAANtempoh mencukur rambut bayitempoh cukur rambut bayi perempuantempoh cukur jambultext selawat nabi marhabantext selawat nabi untuk kesyukurantujuan majlis berendoitujuan berendoitradisi menyambut kelahiran bayi masyarakat Melayutradisi menyambut kelahirantradisi melayu cukur jambultips majlis aqiqah dan cukur jambultips cukur jambulthe mecca hari cucur anak rambut videowww marhaban cukur rambut di meruperbezaan selawatpimpinan bacaan untuk majlis marhabanpicture potong jambulpetua cukur rambut bayipetua cukur jambul islampersiapan utk majlis cukur rambutpersiapan untuk majlis potong jambulpersiapan untuk majlis aqiqahpersiapan untuk majlis akikah dan cukur jambulproses aqiqah adat melayu melayurasional majlis cukur jambulselawat majlis cukur jambulselawat ketika akikahselawat cukur rambutselawat burdah semasa perkahwinanSELAWAT BERZANJI DOCselawat berendoiselawat aqiqah lirikrestoren majlis akikahpersiapan menyambut majlis cukur rambutpersiapan majlis potong jambul dan berendoipersediaan tahnikpersediaan sebelum majlis cukur jambulpersediaan sebelum majlis aqiqahpersediaan potong jambulperkhidmatan marhaban berzanji selawat d n sembilanperkara-perkara yang dilakukan dalam majlis cukur jambulperkara yang perlu untuk majlis cukur jambulperbezaan upacara cukur jambul mengikut negeripersediaan untuk berzanjipersediaan untuk majlis cukur jambulpersiapan majlis cukur jambul bayipersiapan majlis berendoipersiapan cukur jambul anak lelakipersiapan cukur jambul agama islampersiapan berendoipersiapan adat cukur jambulpersedian majlis akikahpersediaan untuk majlis cukur jambul dan berendoiselawat majlis perkahwinan lirikselawat majlis tahnikselawat marhabansholawat tata cara potong rambut bayi mp3sewa buai berendoi di jbsenikata selawat pengantinsenikata selawat marhabansenikata selawat jawisenikata marhaban selawat nabiSenikata Marhabansenari lagu semasa cukur jambulsignifikan majlis cukur jambul kepada orang melayudotcomskrip cukur jambultata cara cukur rambut bayitata cara cukur rambut adat melayutajuk lagu yang biasa di nyanyikan ketika cukur jambulskrip untuk majlis aqiqahskrip ucapan majlis perkahwinanskrip marhaban cukur jambulSKRIP MAJLIS CUKUR JAMBULskrip doa majlis kahwin arabsenarai semak msjlid cukur jambulsenarai semak buat majlis cukur jambulselawat nabi semasa marhabanselawat nabi semasa aqiqahselawat nabi marhaban jawiselawat nabi majlis cukur jambulselawat nabi jawiselawat Nabi aqiqah docselawat nabi akikah 4sharedselawat mp3selawat nabi untuk cukur jselawat nabi untuk marhabansenarai persediaan majlis kekahsenarai persediaan majlis cukur jambulsenarai lagu untuk majlis aqiqahsenarai lagu berzanjisenarai buaian cukur jumbulselawatketika cukur rambut bayiselawat untuk majlis cukur kepalaselawat semasa akikahtata cara cukur rambut bayi dalam islamlirik lagu majlis berendoibahan-bahan untuk majlis cukur jambulbahan marhabanbahan cukurbahan buaian berendoibahan bahan untuk mencukur rambut dalam aqiqahbahan bahan persiapan utk cukur jambulbahan bahan mencukur rambut bayibahan bahan majlis cukur jambulbahan bahan di perlukan untuk persiapan cukur rambutbahan untuk adat cukur jambul bayibahan untuk aqiqahbahan untuk majlis aqiqahbahan-bahan untuk cukur rambutbahan-bahan majlis berendoibahan- bahan untuk cukur jambulbahan utk cukur rambut babybahan utk cukur jambulbahan untuk mencukurbahan untuk majlis cukur jambul dan tahnikbahan untuk majlis berendoibahan bahan di gunakan utk majlis cukur rambutbahan aqiqah dan cukur jambulbacaan selawat nabi majlis cukur jbacaan selawat marhabanbacaan selawat ketika mencukur rambut bayibacaan selawat ketika cukur kepala bayibacaan selawat dan marhabanbacaan selawat aqiqahbacaan salawat aqiqahbacaan potong jambulbacaan selawat semasa cukur jambulbacaan semasa cukur bayibacaan semasa majlis akikah anakbacaan waktu motong rambut babybacaan untuk majlis cukur kepalabacaan untuk cukur jambulbacaan tahnikbacaan sewaktu majlis aqiqahbacaan semasa mengunting rambut bayibacaan semasa mengguntingbacaan semasa memotong rambut bayibacaan nak cukur rambut bayicara akikah dengan adat melayubuaian berendoi anak sari yanti yangbuaian berendoiadakah marhaban bidaahbuaian bayi majlis cukur jambul khas untu bayi lelakibuaian bayi cukur jambul buat sendiribuaian bayi cukur jambulbuaiab bayi perempuanBuai berendoi tradisionalbuaian berendoi buat sendiribuaian berendoi cukur jambul di johorbuaian berendoi di johorcara adat majlis cukur jambul di johorbudaya marhaban di negeri johorbudaya berendoi cukur jambulbudaya berendoibuaian cukur jambul di terengganu dan kumpulan marhaban wanitabuaian cukur jambul di terengganubuaian berendoi untuk anak lelakibuaian berendoi lelakibuai berendoi terengganubuai berendoi konsep tradisionalberzanji ketika upacara aqiqahberendoi selawatberendoi perempuanberendoi pdfberendoi cukur jambul di kuala terengganuberendoi cukur jambulberendoi adat negeri perakbahan2 cukurjambulberzanji sama maksud dengan marhaban?berzanji untuk aqiqahbeza adat dan ibadah;ebookbuai berendoi di johor bahrubeza marhaban dan berzanji di sabahbeza cukur jambul dengan aqiqahBEZA BERENDOI DAN CUKUR JAMBULbeza aqiqah dengan cukur jambulbeza aqiqah dan cukur jambulbeza akikah dengan cukur jambulbeza akikah dan cukur jambulbahan2 cukur rambutamalan berendoi dan cukur jambul masyarakat melayuADAT MEMBUAT AKIKAHadat melayu dalam ibadah aqiqahadat melayuadat majlis cukur jambul anak melayu wikipediaadat majlis cukur jambuladat majlis cuker jambuladat majlis aqiqah di terengganuadat majlis aqiqah dan cukur jambuladat mencukur jambuladat mencukur jambul bayiadat mencukur jambul dalam islamakikah melayuakikah dan cukur jambulAKIKAH CARA NABIakikah adatmelayuadat tahnik sunnahadat perkahwinan cukur rambutadat menggunting rambut babyadat mencukur rambut bayiadat majlis akikah dan cukur jambuladat cukur kepalaadat berendoi cukur jambuladat berendoi atau cukur jambuladat berendoiadat belah mulut melayuadat aqiqah melayuadat akiqah dan cukur jambuladat akikah kaum melayuadat akikah anakadat berendoi dan cukur jambuladat berendoi kaum melayuadat berendoi orang bugisadat cukur jambul terengganuadat cukur jambul pdfadat cukur jambul masyarakat melayu di kajang selangoradat cukur jambul masyarakat melayuadat cukur jambul masa kiniadat cukur jambul di terengganuadat cukur jambul bayi selangoradat cukur jambuladat adat majlis cukur rambotbacaan n cara buat cukur jambulbacaan doa dalam tahnikbacaan doa cukur kepala bayibacaan doa cukur jambulbacaan dan tatacara memotong rambut bayibacaan dan doa untuk cukur jambulbacaan dalam marhabanbacaan dalam majlis aqiqahBAcaan cukur rambut bayibacaan doa marhabanbacaan doa masa tahnikbacaan doa semasa cukur rambut bayibacaan marhaban teks pdsbacaan marhaban teks jawibacaan marhaban taman sutera johorbacaan marhaban semasa cukur rambutbacaan marhaban cukurbacaan marhaban bayibacaan lepas cukor rambut bayibacaan ketika majlis akikah adat banjarbacaan cukur jambulbacaan berzanji dalam mengunting rambut bayiapakah makna cukur jambulapakah hukumnya majlis marhaban untuk cukur rambut?apa maksud berendoi aqiqah cukur jambulAPA majlis cukur bayiapa itu majlis cukur rambutAPA ITU MAJLIS CUKUR JAMBULapa itu cukur rambutapa itu adat cukur jambulapakah maksud cukur jambulapakah tujuan majlis berendoiaqiqah adat kelahiran kaum melayubacaan berendoibacaan akikahartikel ucapan majlis pertunanganaqiqah dan selawat nabiaqiqah berzanjiaqiqah anak sari yanti tajineaqiqah anak lelaki adat melayuaqiqah adat melayuapa hukum marhabanhukum marhabbanhikmah di sebalik cukur rambut bayihadis berkaitan cukur jambulgambar cukur jambulgambar buaian adat berendoigambar berendoifoto akikah adat melayuevolusi cukur jambul dalam adat melayu to translate this pagedownload free selawat nabi dalam marhabanhimpunan teks doa majlis perkahwinanhukum berendoihukum berendoi cukur jambulhukum marhaban dan berzanjihukum marhaban aqiqah anakhukum islam marhaban memotong rambut bayihukum dan tips majlis aqiqah berendoi dan cukur jambulhukum cukur jambul dan buaian berendoihukum cukur jambul dan berendoihukum buat marhaban ketika aqiqahhukum berzanji bagi wanitadoa2 didalam majlis cukur jambuldoa2 belah mulut bayidoa marhaban cukur jambuldoa marhaban cukur bayidoa marhabandoa majlis cukur jambul dan akikahdoa majlis aqiqah dan cukur jambulDoa kesyukuran dan aqiqahdoa dan cara2 cukur jambuldoa dalam majlis pertunangan melayudoa marhaban majlis cukur jambuldoa pertunangan bacaandoa potong jambuldoa untuk majlis bertunangdoa untuk bayi di majlis cukur jambuldoa untuk anak yang baru lahirdoa tahnik bayidoa srlamat bagi majlis cukur jambul anakdoa semasa selepas bayi cukur rambutDoa semasa cukur jambuldoa selamat dan maknadoa cukur rambut bayilirik lagu berzanji melayulirik berzanji buaianlirik berzanji -mp3 arablirik berzanjilirik bacaan marhaban berzanjilirik bacaan ketika marhabanLIRIK bacaan doa berzanjilangkah persiapan untuk majlis cukur jambullagu-lagu cukur jambullirik berzanji cukur jambullirik berzanji cukur rambutlirik berzanji dan marhabanlirik lagu berzanji berendoi menyambut kelahiranlirik lagu berzanjilirik lagu berendoi- orang kawinlirik lagu berendoi marhabanlirik lagu berendoi cukur jambullirik doa berzanjilirik berzanji untuk cukur jambullirik berzanji doclagu untuk majlis cukur jambul dan al aqiqahlagu untuk cukur rambutkarangan esei adat cukur jambulkarangan adat cukur jambuljuadah untuk majlis akikahjuadah majlis akikahjohor marhaban lirikidea tema upacara cukur jambulhukum selawat selepas kelahiran bayihukum selawat selepas cukur rambut bayi baru lahirkeadaan bayi pada malam sebelum cukur jambulkhidmat cukur kepala bayi di kuala lumpurkhidmat majlis cukur jambul dan marhaban sekitar klangLagu sholawat mp3 gunting rambut marhabanlagu marhaban cukur jambullagu marhaban aqiqahlagu buai berendoikumpulan marhaban taman melawatikoleksi marhaban majlis cukur jambulkoleksi lagu berendoi anakkhidmat majlis cukur jambul di terengganuhukum selawat akikahcontoh doa majlis cucur jambulcara-cara marhaban di johorCARA-CARA MAJLIS MARHABAN JOHORcara-cara buat buaian cukur jambulcara-cara bacaan dalam akikahcara tradisional majlis cukur jambulCara tahnik dan cukur rambut bayicara selawat cukur kepala bayicara selawat akikahcontoh adat perisiancontoh bacaan doa aqiqahcontoh bacaan doa majliscontoh doa majlis aqiqahCONTOH doa KESYUKURAN cukur jambulcontoh buaian berendoicontoh buaiab=n berendoi tradisionalcontoh berzanji/marhaban lirikcontoh berzanjicontoh bacaan selawat majlis perkahwinancontoh bacaan doa marhabancara potong jambulcara menyambut majlis aqiqah seperti rasulullahcara dan adat majlis cukur jambul di johorcara dan adat majlis cukur jambul aqiqah diadakancara cukur rambut bayicara cukur kepala bayicara cukur jambul bayi perempuancara cukur jambul anak perempuancara cara membuat buian cukur jambulcara buat majlis cukur jambul untuk anak perempuancara dan bacaan cukur rambut bayicara dan bahan bahan cukur rambut bayicara doa cukur jambul bayicara menjalankan majlis akikahcara mengadakan majlis cukur rambutcara mengadakan majlis berendoicara membuat buaian cukur jambulcara membuat buaian berendoicara melakukan majlis berendoicara melakukan aqiqah dan cukur jambulcara majlis aqiqah dilakukancara bacaan adat marhabandoa cukur rambutcukur rambut dan berendoi adakah bidaahcukur kepalabayicukur jambul tanpa buaiCukur jambul dua kalicukur jambul boleh dilakukan nakcukur jambul adatcukur bayi tipscontoh upacara cukur babydekorasi buaian cukur jambuldekorasi majlis akikah kedahdekorasi majlis aqiqah lelakidoa cukur jambul comdoa cukur jambul bayidoa bacaan cukor rambut bayidoa aqiqah potong rambut bayidoa anak cukurdekorasi untuk majlis pertunangan di restoranDEKORASI UNIQ UNTUK MAJLIS CUKUR RAMBUTdekorasi majlis bertema melayu nusantaracontoh ucapan terima kasih majlis potong jambolcontoh ucapan menyambut persiapan majliscontoh salawat dalam majlis cukur rambut bayicontoh lirik bacaan selawat nabiCONTOH KAD TERIMA KASIH KEKAHcontoh doa untuk majlis perkahwinancontoh doa ucapan syukur pernikahancontoh doa mula majliscontoh doa marhabancontoh doa majlis cukur jambulcontoh selawat majlis perkahwinan pdfcontoh tek doacontoh tek doa marhaban dan berendoicontoh ucapan majlis marhaban cukur jambulcontoh ucapan majlis aqiqahcontoh ucapan cukur jambulCONTOH UCAP MAJLIS CUKUR RAMBUTcontoh tex bacaan doa selamat hari jadicontoh tema untuk majlis aqiqahcontoh teks ucapan terima kasih majlis cukurcontoh teks berzanjicontoh doa majlis cukur|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!