» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

cukur jambul dalam adat Melayu

Published on Nov 01 2011 // Uncategorized

Evolusi cukur jambul dalam adat Melayu


 

TERATAK tiga tingkat milik ibu kepada tiga cahaya mata, Aliza Abu Bakar, 38, pada malam itu riuh rendah dan sesak dengan tetamu yang tidak putus-putus hadir bagi meraikan kehadiran ahli keluarga baharu Aliza.

Beberapa khemah didirikan di pekarangan rumah memuatkan deretan juadah makanan bagi menjamu tetamu yang hadir memeriahkan majlis cukur jambul dan akikah putera ketiga Aliza, Ajwad yang selamat dilahirkan pertengahan Ogos lalu.

Orang luar yang sekadar lalu lalang di situ pasti akan menyangka majlis tersebut merupakan majlis pertunangan kerana dekorasi dan persediaan bagi menyambut kelahiran Ajwad dilaksanakan penuh meriah.

“Alhamdulillah, ini merupakan rezeki Allah buat saya sekeluarga, sebelum ini saya tidak pernah membuat majlis sebegini untuk anak-anak terdahulu, jadi oleh kerana pertama kali mengadakan majlis cukur jambul, saya mahukan ia istimewa,” tutur usahawan wanita itu ketika ditemui di majlis tersebut di Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.

Seperti majlis cukur jambul lain, majlis buat Ajwad turut merangkumi marhaban, selawat ke atas nabi dan doa kesyukuran. Namun, istimewanya ia turut diselitkan dengan bacaan berzanji oleh beberapa orang tokoh agama tempatan.

ALIZA melihat Ajwad menjalani upacara tahnik iaitu meletakkan manisan di lelangit bayi.

 

Sambil tetamu meneruskan selawat, Ajwad didukung mengelilingi tetamu yang ada bagi memberi peluang buat mereka menggunting beberapa helai rambut bayi itu sebelum amalan tahnik (belah mulut) di mana sedikit madu diletakkan di lelangit Ajwad.

Kesemua upacara itu kelihatan klise dan bukan lagi asing dalam konteks budaya Melayu melibatkan cukur jambul, namun jelaskah kita akan makna serta tujuan perkara-perkara itu diadakan?

Mengikut kefahaman Aliza, majlis cukur jambul bertujuan menzahirkan kesyukuran kepada Allah atas cahaya mata yang dikurniakan dan pada masa yang sama berkongsi rasa gembira itu bersama-sama orang ramai.

“Ia sebenarnya terpulang kepada individu, tetapi bagi saya apa sahaja tujuannya, ia mestilah dilaksanakan dengan hati ikhlas kerana anak merupakan anugerah Tuhan.

“Akikah contohnya, ada orang mendermakan daging tersebut kepada fakir miskin dan ada juga yang menjamu tetamu yang hadir ke majlis akikah tersebut, jadi ia sebenarnya tidak banyak beza,” jelas Aliza.

Tradisi biasa Melayu

AKIKAH bukan sahaja dilakukan untuk bayi, tetapi boleh juga dibuat untuk orang dewasa.

 

Pelakon dan juga ibu kepada seorang anak, Sari Yanti Mohamad Nazari, 27, juga berkongsi pandangannya terhadap majlis cukur jambul berdasarkan pengalamannya menjalankan majlis sebegitu Oktober tahun lalu.

Walaupun kini dia sedang sarat mengandung anak kedua, majlis buat putera sulungnya, Barr Al Aliy, 1, yang diadakan di Restoran Tajine, Kuala Lumpur masih segar dalam ingatan.

Sama seperti Aliza, Sari turut mengisi majlis cukur jambul tersebut dengan marhaban serta bacaan berzanji, cuma dia turut mendapatkan khidmat pemain gendang bagi menyesuaikan tema Arab buat majlis tersebut.

“Pada saya, cukur jambul merupakan tradisi biasa orang Melayu dan bertujuan memperkenalkan anak yang baru lahir kepada keluarga dan saudara-mara.

“Selain itu, ia juga merupakan pendekatan kita untuk memanjatkan rasa syukur dan terima kasih kepada Allah kerana anugerah yang diberikan,” ujar Sari.

Bagi upacara akikah pula, Sari hanya mengupah orang bagi melaksanakannya dengan menyedekahkan sembelihan dua ekor kambing itu kepada golongan yang memerlukan.

Namun, di sebalik kefahaman itu semua, wujud pengetahuan tentang cukur jambul dan akikah yang perlu diketahui semua orang terutama masyarakat Melayu yang beragama Islam.

Jangan terkejut jika dikatakan rata-rata orang hanya menyifatkan cukur jambul sebagai adat Melayu yang dicipta sendiri penduduk nusantara dan tidak dipraktikkan Rasulullah SAW.

Seorang pendakwah, Muhamad Riduan Zainal Abidin, 29, mendedahkan bahawa upacara cukur jambul sebenarnya telah diriwayatkan dalam hadis riwayat Muslim. Rasulullah sendiri menyarankan agar bayi yang baru dilahirkan dicukur kepalanya.

Memandangkan nabi sendiri menggalakkan perkara itu, maka secara tidak langsung ia terletak sebagai sunnah yang wajar diikuti. Bagaimanapun, berdasarkan hadis tersebut, bayi tersebut perlu dicukur kepalanya pada hari ketujuh selepas kelahiran.

Cukur kepala

SARI YANTI antara selebriti yang mengadakan majlis cukur jambul besar-besaran untuk anak sulungnya, Barr Al Aliy.

 

“Dahulu, cukur jambul dipanggil cukur kepala kerana bayi tersebut perlu dicukur habis rambutnya.

“Namun, kini masyarakat akan menggunting sedikit sahaja sebelum ibu bapa bayi tersebut mencukur habis rambut anaknya pada kemudian hari.

“Menurut hadis, rambut bayi yang dicukur itu perlu ditimbang dan berat rambut tersebut perlu dinisbahkan dengan emas dan nilai tersebut kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin,” terang Riduan.

Setelah jelas bahawa cukur jambul merupakan sunah nabi, timbul pula persoalan apakah rasional di sebalik upacara tersebut, apakah hikmah yang diperoleh individu yang melaksanakannya?

Tambah Riduan, cukur jambul sebenarnya bertujuan membuang rambut bayi yang baharu lahir itu kerana mengandungi kotoran yang tidak sihat bagi tumbesaran bayi.

“Selama sembilan bulan bayi tersebut berada di dalam perut ibunya, tempoh tersebut sudah tentu membuatkan rambut bayi tersebut bercampur dengan pelbagai bahan asing.

“Menerusi cukur jambul, ia dapat membersihkan kekotoran tersebut dan hikmahnya sudah tentulah memperoleh keberkatan dan bayi tersebut membesar dengan sihat,” tutur Riduan yang turut mengatakan bahawa cukur jambul dahulu hanya dilaksanakan ibu bapa bayi tersebut sahaja tanpa sebarang majlis.

Menyentuh konsep cukur jambul hari ini, Riduan menyatakan tiada salahnya majlis besar-besaran diadakan asalkan perkara asas serta niat melakukannya betul.

Kekeliruan yang timbul berhubung status cukur jambul hingga ada yang menyatakan ia sekadar budaya. Akui Riduan, ia mungkin disebabkan beberapa pengisian upacara dalam majlis cukur jambul hari ini lebih kepada adat Melayu.

PERSIAPAN majlis cukur jambul hari ini hampir menyerupai majlis pertunangan dan perkahwinan.

 

“Pada asalnya, cukur jambul tidak memerlukan marhaban dan bacaan berzanji, tetapi ia diadakan di negara kita untuk memeriahkan majlis.

“Ia tidak salah tetapi jangan menganggapnya sebagai perkara bidaah hanya kerana ia tidak dilakukan nabi kerana sebenarnya budaya dan sunnah itu telah bergabung membentuk ibadah,” jelasnya lagi.

Keberkatan akikah

Akikah pula yang sememangnya diketahui umum merupakan sunat muakad yang bertujuan mendapatkan keberkatan hidup daripada Allah juga sering kali dilakukan serentak bersama majlis cukur jambul.

Ia juga dituntut nabi agar dibuat pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi, kata Riduan. Daging akikah tersebut akan dinisbahkan seperti mas kahwin dan seperti biasa ia perlu disedekahkan kepada fakir miskin.

Dua ekor kambing afdal bagi bayi lelaki dan seekor kambing bagi bayi perempuan perlu disembelih mengikut hukum Islam bagi upacara akikah. Bagaimanapun terdapat pendapat mengatakan bahawa daging akikah itu tidak boleh dimakan ahli keluarga bayi tersebut.

“Ada orang ingat makan daging akikah keluarga sendiri haram sedangkan tiada hukum yang menyatakan tentang perkara itu.

“Tiada salahnya untuk ahli keluarga atau pun individu yang melakukan akikah itu sendiri untuk menjamah daging tersebut tetapi sewajarnya ia diagihkan kepada orang ramai,” ujar Riduan.

|persiapan untuk majlis cukur jambulhukum marhaban bayipersediaan majlis cukur jambuldoa majlis perkahwinanbahan cukur jambullirik bacaan selawat nabiselawat aqiqahlirik marhaban melayubuaian cukur jambulkoleksi doa majlis perkahwinanlirik marhaban dan berzanjiapa itu cukur jambulpersiapan majlis cukur jambulbacaan marhaban tekslirik marhaban selawat nabihukum marhabanselawat marhaban tekslirik bacaan marhabanteks doa cukur jambullirik lagu cukur jambulpersediaan majlis aqiqahaliza abu bakarsari yantiselawat marhaban lirikpersiapan cukur jambullirik lagu berendoimaksud marhabanselawat semasa majlis aqiqah anak perempuanmarhaban aqiqahlirik marhaban jawibacaan semasa mencukur rambut bayicontoh doa kesyukuranadat aqiqahcara berendoibuaian berendoi english stylebuaian berendoi negeri sembilanberzanji lirikbuaian berendoi cukur jambulbuai anak sariyantiteks selawat marhabantatacara majlis berendoiskrip ucapan majlis cukur jambulpersiapan majlis aqiqahadat majlis aqiqahmajlis cukur jambul anak sari yantimarhaban dalam cukur jambulupacara aqiqahadat berzanjipersiapan majlis akikahbahan bahan cukur jambultatacara marhabanteks ucapan selawat nabitatacara majlis cukur jambulsenikata lagu majlis akikahmajlis cukur jambul di terengganubahan untuk cukur jambulmajlis aqiqah dan cukur jambulCARA CARA ADAT BERZANJI BAGI BAYIdoa mencukur rambut bayiteks doa tahnikdoa perkahwinan arabbacaan marhabanhukum majlis berendoidoa semasa tahnikbahan untuk cukur jambul bayibahan2 untuk cukur jambullirik marhaban berzanjicara cukur jambul bayilirik bacaan berzanjipersediaan akikahcukur jambulcara majlis berendoibudaya cukur jambul masyarakat minangkabaupersiapan majlis aqiqah dan cukur jambullagu cukur jambuladat majlis cukur rambutapakah majlis cukur rambut itu bidaahmajlis aqiqah anak lelakiselawat cukur jambullagu berendoidefinisi cukur jambulucapan majlis akikahucapan majlis cukur jambulcontoh ucapan majlis cukur jambuldoa selawat cukur jambuldoa semasa pertunangancara permainan dartcontoh ucapan menyambut persiapan majlis perkahwinanpersiapan majlis akikah anak lelakibahan majlis cukur jambulpersediaan majlis akikahpersediaan mencukur jambulperbezaan adat menyambut kelahiran bayi dalam masyarakat melayu dan indiatata cara marhabancara2 bacaan cukur rambut kanak2cara-cara marhabangambar adat berendoi minangkabaudoa majlis perkahwinan pdfpersedian majlis cukur jambulgambar buaian berendoibuaian berendoi sariyantimaksud majlis cukor rambutcontoh ucapan persiapan untuk majliscukur rambut adat melayumarhaban berzanji liriksari yanti potong jambulbuian berendoimarhaban untuk aqiqah anak lelakibuai bayi kaum indiaselawat nabi aqiqahdoa cukur jambuldoa bacaan semasa cukur rambut bayicukur jambul indiaselawat semasa tahnikselawat untuk aqiqahbahan-bahan cukur jambulpersiapan majlis pertunanganbahan-bahan utk majlis cukur jambulmuaturun lirik bacaan marhabanmajlis cukur jambul dan akikahpetua cukur jambullirik lagu majlis cukur jambulberendoi tradisionalcukur jambul in englishselawat dan cukur jambullagu marhaban kelahiran anak lelakilagu untuk aqiqahadat melayu aqiqahlirik berendoiteks marhaban aqiqahucapan sempena majlis cukur jambullirik berzanji marhabanlirik berzanji melayubacaan doa pertunanganadat cukur jambul dan berendoiteks doa selamat majlis perkahwinanbacaan doa semasa mengguntingmajlis berendoi wikipediabacaan majlis cukurlirik mudah marhaban (jawi)teks selawat marhaban rayamajlis akikah dan cukur jambulapa itu majlis berendoiLagu berendoi anak ketika cukur kepalaapakah cukur jambullelangit bayiteks ucapan marhabantips persediaan majlis cukur jambultradisi melayu aqiqahteks ucapan majlis pernikahanaqiqah anak sariyantikoleksi buaian bayimajlis akikah dan berendoiaqiqah vs adat melayulirik selawat aqiqahbacaan marhabaadat cukur jambul bayibacaan marhaban aqiqahhikmah cukur jambulhukum cukur jambulupacara aqiqah adat melayubuaian bayi untuk cukur jambuladat akikah orang melayubacaan selawat cukur jambulupacara mencukur rambut bayi wikipediamajlis cukur rambut diadakanteks doa majlis cukur jambulmajlis cukur jambullirik lagu marhaban cukur jambultema majlis aqiqahperbezaan ibadah adatmenyapu madu d lelangit bayiperbezaan cukur rambut islam dengan indiamp3 lirik lagu marhabanan waktu anak cukur rambut bayilirik melayu berzanji marhabanmencukur rambut bayi cara orang melayuperbezaan majlis akikah danlirik selawat berendoilirik sholawat marhabanmarhaban semasa majlis cukur rambutmajlis aqiqah di restoranlirik selawat nabi-jawimarhaban untuk akikahperbezaan majlis akikah untuk anak lelaki dan perempuanlirik selawat di majlis aqiqahperbezaan maksud marhaban dan burdahlirik selawat dan marhabanmanisan sunah rasullirik lagu marhaban aqiqah bayiperbezaan adat berendoi kaum melayu dan indiaperbezaan adat berendoi dalam masyarakat melayu dan indiaperalatan untuk upacara cukur jambullirik laguadat berendoi negeri sembilanlirik mahaban semasa aqiqahpengertian marhaban dalam adat berendoipanduan bacaan mencukur rambut bayipanduan berdoa majlis cukur rambutlirik marhaban kitalirik marhaban majlis berendoilirik marhaban selawat nabi untuk majlis cukur jambulperbezaan aqiqah dan cukur jambulperbezaan akikah dan majlis memotong rambutmuat turun salawat cukur jambulperbezaan adat menyambut kelahiran melayu dan india grafiklirik lagu selawat cukur jambulperbezaan adat berendoi masyarakat melayu dan indiapanduan bacaan marhaban untuk aqiqahlirik marhaban sewaktu akikahlirik marhaban dalam naik buai bayi pada tradisi melayumajlis marhaban dan cukur jambulmAksud bacaab berzanjimajlis cukur jambul dan akikah anak lelakimaksud berendoi wikipediacotoh bacaan selawat nabi marhaban negeri johormaksud cukur rambutmajlis cukur jambul dalam islam wikipediamaksud majlis berendoimajlis cukur jambul aqiqah berendoimaksud majlis cukur jambulmaksud majlis marhabanmajlis cukur jmaksud majlis tahnikmaksud adat berzanjimaknamajlis berendoimajlis menyambut kelahiran orang indiamajlis selawat selepas kelahiran anakmajlis cukur rambut bayi wikipediamajlis cukur rambutmakanan buffet untuk majlis kesyukuran bayimajlis cukur rambot in english translationmaklumat cukur jambul dan belah mulutmakna bacaan marhabanmakna majlis cukur jambulmajlis cukur jambulpersiapanmakna majlis marhabanmajlis cukur jambul selawatmaksud marhaban dalam islammakanan untuk aqiqah adat orang bugis johormajlis berendoi tradisionalmarhaban ketika cukur jambulmarhaban lahiran anakmarhaban lirik arab selawat nabimajlis akikah adat atau hukummajelis berendoi anak sari yantimarhaban melayumahaban for cukor rambutmarhaban melayu lirikmarhaban selawat nabimarhaban semasalist persediaan majlis aqiqahlist cukur jambul dalam islammarhaban johor lirikmarhaban di taman melawatimajlis aqiqah/akikahmajlis aqiqah tempoh marhabanmajlis aqiqah sari yantimajlis aqiqah kuala terengganumanisan sunnah rasulullah mengadakan majlismarhaban akikah anakmarhaban akikah hukummarhaban akiqahmarhaban ANAKmajlis aqiqah dan cukur jambul anak perempuanmajlis akikah dan cukur rambutmarhaban dalam islamlirik sholawat marhaban potong rambuttata cara mencukur rambut anak ketika di marhabanteks salawat marhabanteks marhaban johorteks marhaban dijohorteks marhaban dan maknateks majlis cukur jambulteks majlis aqiqahteks doa meraikn tetamuteks doa marhabanteks selawat kelahiran anakteks selawat marhaban penuhtema cukur jambul bayi perempuanteksdoamajlis kahwinteks ucapan majlis cukur jambulteks ucapan majlis berendoiteks ucapan majlis aqiqahteks selawat semasa marhabanteks selawat nabi penuh terengganuteks selawat nabiteks doa majlis perkahwinan arabteks doa majlis cukur jambul anaktek marhabantek bacaan doa ucapan hari pertunangantatacara semasa majlis berendoi dan akikahtatacara majlis tahnik cukur jambultatacara majlis cukur jambul dan belah muluttatacara doa kesyukurantatacara berendoi kedahtata cara upacara aqiqah adat melayutek selawat nabi sabelum marhabanteks bacaan doa cukur rambut bayiteks doa majlis aqiqahteks doa majlis akikahteks doa aqiqah anakteks doa aqiqahteks cukur rambutteks bacaan selawat aqiqahteks bacaan marhabanteks bacaan doa kesyukurantema majlis cukur jambultema untuk cukur jambultempoh cukur jambulucapan tuan rumah dimajlis cukur jambulucapan sempena majlis kesyukuran cukur jambulUCAPAN MALJIS AKIKAHucapan majlis marhabanucapan majlis kesyukuran cukur jambul dan akikahucapan majlis cukur rambutUcapan majlis berzanjiucapan cukur rambut bayiucapan untuk majlis cukur jambulucapan untuk majlis cukur rambut bayiwikipedia adat cukur jambul melayuvidio orang buian maduvideo penuh marhaban aqiqahupacara cukur rambut babyupacara akikahupacara adat melayu akikahupacara adat akikahupacaar mencakur rambut bayi bagi indiatujuanmajlis berendoitujuan majlis berendoi kaum melayutext doa ketika melakukan aqiqahtext doa berzanji arabtesk ucapan majlis pertunangantesk doa majlis perkahwinantesk bacaan marhabanTESK BACAANtempoh mencukur rambut bayitempoh cukur rambut bayi perempuantext selawat nabi marhabantext selawat nabi untuk kesyukurantujuan majlis berendoitujuan berendoitradisi menyambut kelahiran bayi masyarakat Melayutradisi menyambut kelahirantradisi melayu cukur jambultips majlis aqiqah dan cukur jambultips cukur jambulthe mecca hari cucur anak rambut videowww marhaban cukur rambut di merutata cara doa akikah marhabahperbezaan selawatpimpinan bacaan untuk majlis marhabanpicture potong jambulpetua cukur rambut bayipetua cukur jambul islampersiapan utk majlis cukur rambutpersiapan untuk majlis potong jambulpersiapan untuk majlis aqiqahpersiapan untuk majlis akikah dan cukur jambulproses aqiqah adat melayu melayusenarai persediaan majlis kekahselawat ketika akikahselawat cukur rambutselawat burdah semasa perkahwinanSELAWAT BERZANJI DOCselawat berendoiselawat aqiqah lirikrestoren majlis akikahrasional majlis cukur jambulpersiapan menyambut majlis cukur rambutpersiapan majlis potong jambul dan berendoipersediaan tahnikpersediaan sebelum majlis cukur jambulpersediaan sebelum majlis aqiqahpersediaan potong jambulperkhidmatan marhaban berzanji selawat d n sembilanperkara-perkara yang dilakukan dalam majlis cukur jambulperkara yang perlu untuk majlis cukur jambulperbezaan upacara cukur jambul mengikut negeripersediaan untuk berzanjipersediaan untuk majlis cukur jambulpersiapan majlis cukur jambul bayipersiapan majlis berendoipersiapan cukur jambul anak lelakipersiapan cukur jambul agama islampersiapan berendoipersiapan adat cukur jambulpersedian majlis akikahpersediaan untuk majlis cukur jambul dan berendoiselawat majlis cukur jambulselawat majlis perkahwinan lirikselawat majlis tahniksholawat tata cara potong rambut bayi mp3sewa buai berendoi di jbsenikata selawat pengantinsenikata selawat marhabansenikata selawat jawisenikata marhaban selawat nabiSenikata Marhabansenari lagu semasa cukur jambulsignifikan majlis cukur jambul kepada orang melayudotcomskrip cukur jambultata cara cukur rambut bayitata cara cukur rambut adat melayutajuk lagu yang biasa di nyanyikan ketika cukur jambulskrip untuk majlis aqiqahskrip ucapan majlis perkahwinanskrip marhaban cukur jambulSKRIP MAJLIS CUKUR JAMBULskrip doa majlis kahwin arabsenarai semak msjlid cukur jambulsenarai semak buat majlis cukur jambulselawat nabi semasa aqiqahselawat nabi marhaban jawiselawat nabi majlis cukur jambulselawat nabi jawiselawat Nabi aqiqah docselawat nabi akikah 4sharedselawat mp3selawat marhabanselawat nabi semasa marhabanselawat nabi untuk cukur jsenarai persediaan majlis cukur jambulsenarai lagu untuk majlis aqiqahsenarai lagu berzanjisenarai buaian cukur jumbulselawatketika cukur rambut bayiselawat untuk majlis cukur kepalaselawat semasa akikahselawat nabi untuk marhabantata cara cukur rambut bayi dalam islambahan-bahan untuk majlis cukur jambulbahan marhabanbahan cukurbahan buaian berendoibahan bahan untuk mencukur rambut dalam aqiqahbahan bahan persiapan utk cukur jambulbahan bahan mencukur rambut bayibahan bahan majlis cukur jambulbahan bahan di perlukan untuk persiapan cukur rambutbahan untuk adat cukur jambul bayibahan untuk aqiqahbahan untuk majlis aqiqahbahan-bahan untuk cukur rambutbahan-bahan majlis berendoibahan- bahan untuk cukur jambulbahan utk cukur rambut babybahan utk cukur jambulbahan untuk mencukurbahan untuk majlis cukur jambul dan tahnikbahan untuk majlis berendoibahan bahan di gunakan utk majlis cukur rambutbahan aqiqah dan cukur jambulbacaan selawat nabi majlis cukur jbacaan selawat marhabanbacaan selawat ketika mencukur rambut bayibacaan selawat ketika cukur kepala bayibacaan selawat dan marhabanbacaan selawat aqiqahbacaan salawat aqiqahbacaan potong jambulbacaan selawat semasa cukur jambulbacaan semasa cukur bayibacaan semasa majlis akikah anakbacaan waktu motong rambut babybacaan untuk majlis cukur kepalabacaan untuk cukur jambulbacaan tahnikbacaan sewaktu majlis aqiqahbacaan semasa mengunting rambut bayibacaan semasa mengguntingbacaan semasa memotong rambut bayibacaan nak cukur rambut bayicara bacaan adat marhabanbuaian berendoi anak sari yanti yangbuaian berendoiadakah marhaban bidaahbuaian bayi majlis cukur jambul khas untu bayi lelakibuaian bayi cukur jambul buat sendiribuaian bayi cukur jambulbuaiab bayi perempuanBuai berendoi tradisionalbuaian berendoi cukur jambul di johorbuaian berendoi di johorbuaian berendoi lelakicara akikah dengan adat melayucara adat majlis cukur jambul di johorbudaya marhaban di negeri johorbudaya berendoi cukur jambulbudaya berendoibuaian cukur jambul di terengganu dan kumpulan marhaban wanitabuaian cukur jambul di terengganubuaian berendoi untuk anak lelakibuai berendoi terengganubuai berendoi konsep tradisionalberzanji ketika upacara aqiqahberendoi selawatberendoi perempuanberendoi pdfberendoi cukur jambul di kuala terengganuberendoi cukur jambulberendoi adat negeri perakbahan2 cukurjambulberzanji sama maksud dengan marhaban?berzanji untuk aqiqahbeza adat dan ibadah;ebookbuai berendoi di johor bahrubeza marhaban dan berzanji di sabahbeza cukur jambul dengan aqiqahBEZA BERENDOI DAN CUKUR JAMBULbeza aqiqah dengan cukur jambulbeza aqiqah dan cukur jambulbeza akikah dengan cukur jambulbeza akikah dan cukur jambulbahan2 cukur rambutamalan berendoi dan cukur jambul masyarakat melayuADAT MEMBUAT AKIKAHadat melayu dalam ibadah aqiqahadat melayuadat majlis cukur jambul anak melayu wikipediaadat majlis cukur jambuladat majlis cuker jambuladat majlis aqiqah di terengganuadat majlis aqiqah dan cukur jambuladat mencukur jambuladat mencukur jambul bayiadat mencukur jambul dalam islamakikah melayuakikah dan cukur jambulAKIKAH CARA NABIakikah adatmelayuadat tahnik sunnahadat perkahwinan cukur rambutadat menggunting rambut babyadat mencukur rambut bayiadat majlis akikah dan cukur jambuladat cukur kepalaadat berendoi cukur jambuladat berendoi atau cukur jambuladat berendoiadat belah mulut melayuadat aqiqah melayuadat akiqah dan cukur jambuladat akikah kaum melayuadat akikah anakadat berendoi dan cukur jambuladat berendoi kaum melayuadat berendoi orang bugisadat cukur jambul terengganuadat cukur jambul pdfadat cukur jambul masyarakat melayu di kajang selangoradat cukur jambul masyarakat melayuadat cukur jambul masa kiniadat cukur jambul di terengganuadat cukur jambul bayi selangoradat cukur jambuladat adat majlis cukur rambotbacaan n cara buat cukur jambulbacaan doa dalam tahnikbacaan doa cukur kepala bayibacaan doa cukur jambulbacaan dan tatacara memotong rambut bayibacaan dan doa untuk cukur jambulbacaan dalam marhabanbacaan dalam majlis aqiqahBAcaan cukur rambut bayibacaan doa marhabanbacaan doa masa tahnikbacaan doa semasa cukur rambut bayibacaan marhaban teks pdsbacaan marhaban teks jawibacaan marhaban taman sutera johorbacaan marhaban semasa cukur rambutbacaan marhaban cukurbacaan marhaban bayibacaan lepas cukor rambut bayibacaan ketika majlis akikah adat banjarbacaan cukur jambulbacaan berzanji dalam mengunting rambut bayiapakah makna cukur jambulapakah hukumnya majlis marhaban untuk cukur rambut?apa maksud berendoi aqiqah cukur jambulAPA majlis cukur bayiapa itu majlis cukur rambutAPA ITU MAJLIS CUKUR JAMBULapa itu cukur rambutapa itu adat cukur jambulapakah maksud cukur jambulapakah tujuan majlis berendoiaqiqah adat kelahiran kaum melayubacaan berendoibacaan akikahartikel ucapan majlis pertunanganaqiqah dan selawat nabiaqiqah berzanjiaqiqah anak sari yanti tajineaqiqah anak lelaki adat melayuaqiqah adat melayuapa hukum marhabanhukum selawat akikahhimpunan teks doa majlis perkahwinanhikmah di sebalik cukur rambut bayihadis berkaitan cukur jambulgambar cukur jambulgambar buaian adat berendoigambar berendoifoto akikah adat melayuevolusi cukur jambul dalam adat melayu to translate this pagehukum berendoihukum berendoi cukur jambulhukum berzanji bagi wanitahukum marhabbanhukum marhaban dan berzanjihukum marhaban aqiqah anakhukum islam marhaban memotong rambut bayihukum dan tips majlis aqiqah berendoi dan cukur jambulhukum cukur jambul dan buaian berendoihukum cukur jambul dan berendoihukum buat marhaban ketika aqiqahdownload free selawat nabi dalam marhabandoa2 didalam majlis cukur jambuldoa marhaban majlis cukur jambuldoa marhaban cukur jambuldoa marhaban cukur bayidoa marhabandoa majlis cukur jambul dan akikahdoa majlis aqiqah dan cukur jambulDoa kesyukuran dan aqiqahdoa dan cara2 cukur jambuldoa pertunangan bacaandoa potong jambuldoa selamat dan maknadoa2 belah mulut bayidoa untuk majlis bertunangdoa untuk bayi di majlis cukur jambuldoa untuk anak yang baru lahirdoa tahnik bayidoa srlamat bagi majlis cukur jambul anakdoa semasa selepas bayi cukur rambutDoa semasa cukur jambuldoa dalam majlis pertunangan melayulirik lagu majlis berendoilirik berzanji cukur jambullirik berzanji buaianlirik berzanji -mp3 arablirik berzanjilirik bacaan marhaban berzanjilirik bacaan ketika marhabanLIRIK bacaan doa berzanjilangkah persiapan untuk majlis cukur jambullirik berzanji cukur rambutlirik berzanji dan marhabanlirik berzanji doclirik lagu berzanji melayulirik lagu berzanji berendoi menyambut kelahiranlirik lagu berzanjilirik lagu berendoi- orang kawinlirik lagu berendoi marhabanlirik lagu berendoi cukur jambullirik doa berzanjilirik berzanji untuk cukur jambullagu-lagu cukur jambullagu untuk majlis cukur jambul dan al aqiqahkeadaan bayi pada malam sebelum cukur jambulkarangan esei adat cukur jambulkarangan adat cukur jambuljuadah untuk majlis akikahjuadah majlis akikahjohor marhaban lirikidea tema upacara cukur jambulhukum selawat selepas kelahiran bayikhidmat cukur kepala bayi di kuala lumpurkhidmat majlis cukur jambul dan marhaban sekitar klangkhidmat majlis cukur jambul di terengganulagu untuk cukur rambutLagu sholawat mp3 gunting rambut marhabanlagu marhaban cukur jambullagu marhaban aqiqahlagu buai berendoikumpulan marhaban taman melawatikoleksi marhaban majlis cukur jambulkoleksi lagu berendoi anakhukum selawat selepas cukur rambut bayi baru lahircontoh doa majlis cukurcontoh adat perisiancara-cara marhaban di johorCARA-CARA MAJLIS MARHABAN JOHORcara-cara buat buaian cukur jambulcara-cara bacaan dalam akikahcara tradisional majlis cukur jambulCara tahnik dan cukur rambut bayicara selawat cukur kepala bayicontoh bacaan doa aqiqahcontoh bacaan doa majliscontoh bacaan doa marhabancontoh doa majlis cucur jambulcontoh doa majlis aqiqahCONTOH doa KESYUKURAN cukur jambulcontoh buaian berendoicontoh buaiab=n berendoi tradisionalcontoh berzanji/marhaban lirikcontoh berzanjicontoh bacaan selawat majlis perkahwinancara selawat akikahcara potong jambulcara dan bacaan cukur rambut bayicara dan adat majlis cukur jambul di johorcara dan adat majlis cukur jambul aqiqah diadakancara cukur rambut bayicara cukur kepala bayicara cukur jambul bayi perempuancara cukur jambul anak perempuancara cara membuat buian cukur jambulcara dan bahan bahan cukur rambut bayicara doa cukur jambul bayicara majlis aqiqah dilakukancara menyambut majlis aqiqah seperti rasulullahcara menjalankan majlis akikahcara mengadakan majlis cukur rambutcara mengadakan majlis berendoicara membuat buaian cukur jambulcara membuat buaian berendoicara melakukan majlis berendoicara melakukan aqiqah dan cukur jambulcara buat majlis cukur jambul untuk anak perempuandoa cukur rambut bayidekorasi buaian cukur jambulcukur rambut dan berendoi adakah bidaahcukur kepalabayicukur jambul tanpa buaiCukur jambul dua kalicukur jambul boleh dilakukan nakcukur jambul adatcukur bayi tipsdekorasi majlis akikah kedahdekorasi majlis aqiqah lelakidekorasi majlis bertema melayu nusantaradoa cukur rambutdoa cukur jambul comdoa cukur jambul bayidoa bacaan cukor rambut bayidoa aqiqah potong rambut bayidoa anak cukurdekorasi untuk majlis pertunangan di restoranDEKORASI UNIQ UNTUK MAJLIS CUKUR RAMBUTcontoh upacara cukur babycontoh ucapan terima kasih majlis potong jambolcontoh selawat majlis perkahwinan pdfcontoh salawat dalam majlis cukur rambut bayicontoh lirik bacaan selawat nabiCONTOH KAD TERIMA KASIH KEKAHcontoh doa untuk majlis perkahwinancontoh doa ucapan syukur pernikahancontoh doa mula majliscontoh doa marhabancontoh tek doacontoh tek doa marhaban dan berendoicontoh teks berzanjicontoh ucapan menyambut persiapan majliscontoh ucapan majlis marhaban cukur jambulcontoh ucapan majlis aqiqahcontoh ucapan cukur jambulCONTOH UCAP MAJLIS CUKUR RAMBUTcontoh tex bacaan doa selamat hari jadicontoh tema untuk majlis aqiqahcontoh teks ucapan terima kasih majlis cukurcontoh doa majlis cukur jambul|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!