» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

cukur jambul dalam adat Melayu

Published on Nov 01 2011 // Uncategorized

Evolusi cukur jambul dalam adat Melayu


 

TERATAK tiga tingkat milik ibu kepada tiga cahaya mata, Aliza Abu Bakar, 38, pada malam itu riuh rendah dan sesak dengan tetamu yang tidak putus-putus hadir bagi meraikan kehadiran ahli keluarga baharu Aliza.

Beberapa khemah didirikan di pekarangan rumah memuatkan deretan juadah makanan bagi menjamu tetamu yang hadir memeriahkan majlis cukur jambul dan akikah putera ketiga Aliza, Ajwad yang selamat dilahirkan pertengahan Ogos lalu.

Orang luar yang sekadar lalu lalang di situ pasti akan menyangka majlis tersebut merupakan majlis pertunangan kerana dekorasi dan persediaan bagi menyambut kelahiran Ajwad dilaksanakan penuh meriah.

“Alhamdulillah, ini merupakan rezeki Allah buat saya sekeluarga, sebelum ini saya tidak pernah membuat majlis sebegini untuk anak-anak terdahulu, jadi oleh kerana pertama kali mengadakan majlis cukur jambul, saya mahukan ia istimewa,” tutur usahawan wanita itu ketika ditemui di majlis tersebut di Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.

Seperti majlis cukur jambul lain, majlis buat Ajwad turut merangkumi marhaban, selawat ke atas nabi dan doa kesyukuran. Namun, istimewanya ia turut diselitkan dengan bacaan berzanji oleh beberapa orang tokoh agama tempatan.

ALIZA melihat Ajwad menjalani upacara tahnik iaitu meletakkan manisan di lelangit bayi.

 

Sambil tetamu meneruskan selawat, Ajwad didukung mengelilingi tetamu yang ada bagi memberi peluang buat mereka menggunting beberapa helai rambut bayi itu sebelum amalan tahnik (belah mulut) di mana sedikit madu diletakkan di lelangit Ajwad.

Kesemua upacara itu kelihatan klise dan bukan lagi asing dalam konteks budaya Melayu melibatkan cukur jambul, namun jelaskah kita akan makna serta tujuan perkara-perkara itu diadakan?

Mengikut kefahaman Aliza, majlis cukur jambul bertujuan menzahirkan kesyukuran kepada Allah atas cahaya mata yang dikurniakan dan pada masa yang sama berkongsi rasa gembira itu bersama-sama orang ramai.

“Ia sebenarnya terpulang kepada individu, tetapi bagi saya apa sahaja tujuannya, ia mestilah dilaksanakan dengan hati ikhlas kerana anak merupakan anugerah Tuhan.

“Akikah contohnya, ada orang mendermakan daging tersebut kepada fakir miskin dan ada juga yang menjamu tetamu yang hadir ke majlis akikah tersebut, jadi ia sebenarnya tidak banyak beza,” jelas Aliza.

Tradisi biasa Melayu

AKIKAH bukan sahaja dilakukan untuk bayi, tetapi boleh juga dibuat untuk orang dewasa.

 

Pelakon dan juga ibu kepada seorang anak, Sari Yanti Mohamad Nazari, 27, juga berkongsi pandangannya terhadap majlis cukur jambul berdasarkan pengalamannya menjalankan majlis sebegitu Oktober tahun lalu.

Walaupun kini dia sedang sarat mengandung anak kedua, majlis buat putera sulungnya, Barr Al Aliy, 1, yang diadakan di Restoran Tajine, Kuala Lumpur masih segar dalam ingatan.

Sama seperti Aliza, Sari turut mengisi majlis cukur jambul tersebut dengan marhaban serta bacaan berzanji, cuma dia turut mendapatkan khidmat pemain gendang bagi menyesuaikan tema Arab buat majlis tersebut.

“Pada saya, cukur jambul merupakan tradisi biasa orang Melayu dan bertujuan memperkenalkan anak yang baru lahir kepada keluarga dan saudara-mara.

“Selain itu, ia juga merupakan pendekatan kita untuk memanjatkan rasa syukur dan terima kasih kepada Allah kerana anugerah yang diberikan,” ujar Sari.

Bagi upacara akikah pula, Sari hanya mengupah orang bagi melaksanakannya dengan menyedekahkan sembelihan dua ekor kambing itu kepada golongan yang memerlukan.

Namun, di sebalik kefahaman itu semua, wujud pengetahuan tentang cukur jambul dan akikah yang perlu diketahui semua orang terutama masyarakat Melayu yang beragama Islam.

Jangan terkejut jika dikatakan rata-rata orang hanya menyifatkan cukur jambul sebagai adat Melayu yang dicipta sendiri penduduk nusantara dan tidak dipraktikkan Rasulullah SAW.

Seorang pendakwah, Muhamad Riduan Zainal Abidin, 29, mendedahkan bahawa upacara cukur jambul sebenarnya telah diriwayatkan dalam hadis riwayat Muslim. Rasulullah sendiri menyarankan agar bayi yang baru dilahirkan dicukur kepalanya.

Memandangkan nabi sendiri menggalakkan perkara itu, maka secara tidak langsung ia terletak sebagai sunnah yang wajar diikuti. Bagaimanapun, berdasarkan hadis tersebut, bayi tersebut perlu dicukur kepalanya pada hari ketujuh selepas kelahiran.

Cukur kepala

SARI YANTI antara selebriti yang mengadakan majlis cukur jambul besar-besaran untuk anak sulungnya, Barr Al Aliy.

 

“Dahulu, cukur jambul dipanggil cukur kepala kerana bayi tersebut perlu dicukur habis rambutnya.

“Namun, kini masyarakat akan menggunting sedikit sahaja sebelum ibu bapa bayi tersebut mencukur habis rambut anaknya pada kemudian hari.

“Menurut hadis, rambut bayi yang dicukur itu perlu ditimbang dan berat rambut tersebut perlu dinisbahkan dengan emas dan nilai tersebut kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin,” terang Riduan.

Setelah jelas bahawa cukur jambul merupakan sunah nabi, timbul pula persoalan apakah rasional di sebalik upacara tersebut, apakah hikmah yang diperoleh individu yang melaksanakannya?

Tambah Riduan, cukur jambul sebenarnya bertujuan membuang rambut bayi yang baharu lahir itu kerana mengandungi kotoran yang tidak sihat bagi tumbesaran bayi.

“Selama sembilan bulan bayi tersebut berada di dalam perut ibunya, tempoh tersebut sudah tentu membuatkan rambut bayi tersebut bercampur dengan pelbagai bahan asing.

“Menerusi cukur jambul, ia dapat membersihkan kekotoran tersebut dan hikmahnya sudah tentulah memperoleh keberkatan dan bayi tersebut membesar dengan sihat,” tutur Riduan yang turut mengatakan bahawa cukur jambul dahulu hanya dilaksanakan ibu bapa bayi tersebut sahaja tanpa sebarang majlis.

Menyentuh konsep cukur jambul hari ini, Riduan menyatakan tiada salahnya majlis besar-besaran diadakan asalkan perkara asas serta niat melakukannya betul.

Kekeliruan yang timbul berhubung status cukur jambul hingga ada yang menyatakan ia sekadar budaya. Akui Riduan, ia mungkin disebabkan beberapa pengisian upacara dalam majlis cukur jambul hari ini lebih kepada adat Melayu.

PERSIAPAN majlis cukur jambul hari ini hampir menyerupai majlis pertunangan dan perkahwinan.

 

“Pada asalnya, cukur jambul tidak memerlukan marhaban dan bacaan berzanji, tetapi ia diadakan di negara kita untuk memeriahkan majlis.

“Ia tidak salah tetapi jangan menganggapnya sebagai perkara bidaah hanya kerana ia tidak dilakukan nabi kerana sebenarnya budaya dan sunnah itu telah bergabung membentuk ibadah,” jelasnya lagi.

Keberkatan akikah

Akikah pula yang sememangnya diketahui umum merupakan sunat muakad yang bertujuan mendapatkan keberkatan hidup daripada Allah juga sering kali dilakukan serentak bersama majlis cukur jambul.

Ia juga dituntut nabi agar dibuat pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi, kata Riduan. Daging akikah tersebut akan dinisbahkan seperti mas kahwin dan seperti biasa ia perlu disedekahkan kepada fakir miskin.

Dua ekor kambing afdal bagi bayi lelaki dan seekor kambing bagi bayi perempuan perlu disembelih mengikut hukum Islam bagi upacara akikah. Bagaimanapun terdapat pendapat mengatakan bahawa daging akikah itu tidak boleh dimakan ahli keluarga bayi tersebut.

“Ada orang ingat makan daging akikah keluarga sendiri haram sedangkan tiada hukum yang menyatakan tentang perkara itu.

“Tiada salahnya untuk ahli keluarga atau pun individu yang melakukan akikah itu sendiri untuk menjamah daging tersebut tetapi sewajarnya ia diagihkan kepada orang ramai,” ujar Riduan.

|hukum marhaban bayipersiapan untuk majlis cukur jambulpersediaan majlis cukur jambuldoa majlis perkahwinanbahan cukur jambulbuaian cukur jambullirik bacaan selawat nabikoleksi doa majlis perkahwinanlirik marhaban melayuhukum marhabanselawat aqiqahpersiapan majlis cukur jambullirik marhaban selawat nabiadat cukur jambulapa itu cukur jambulbacaan marhaban tekslirik marhaban dan berzanjiselawat marhaban teksaliza abu bakarteks doa cukur jambulselawat marhaban liriklirik bacaan marhabansari yantilirik lagu berendoipersiapan cukur jambulpersediaan majlis aqiqahlirik lagu cukur jambulcontoh doa kesyukuranadat aqiqahbuaian berendoi negeri sembilanselawat semasa majlis aqiqah anak perempuanbacaan semasa mencukur rambut bayimaksud marhabanmarhaban aqiqahlirik marhaban jawibuaian berendoi english stylebuai anak sariyantimarhaban dalam cukur jambulbuaian berendoi cukur jambullagu berendoimajlis cukur jambul anak sari yantiupacara aqiqahberzanji lirikcara berendoiteks selawat marhabandefinisi cukur jambulskrip ucapan majlis cukur jambulcara majlis berendoipersiapan majlis akikahtatacara majlis berendoiadat berzanjipersiapan majlis aqiqahadat majlis aqiqahcontoh ucapan majlis cukur jambuldoa mencukur rambut bayibahan bahan cukur jambulsenikata lagu majlis akikahmajlis aqiqah dan cukur jambulmajlis aqiqah anak lelakitatacara marhabanhukum majlis berendoipersediaan akikahbahan2 untuk cukur jambulbacaan marhabandoa semasa tahnikteks doa tahnikmajlis cukur jambul di terengganubahan untuk cukur jambul bayibacaan doa pertunanganlirik marhaban berzanjibahan untuk cukur jambultatacara majlis cukur jambuldoa perkahwinan arabteks ucapan selawat nabiadat cukur jambul bayiucapan majlis akikahadat majlis cukur rambutselawat cukur jambulcara cukur jambul bayiucapan majlis cukur jambulbudaya cukur jambul masyarakat minangkabaucukur jambullirik bacaan berzanjiCARA CARA ADAT BERZANJI BAGI BAYIlagu cukur jambulpersiapan majlis aqiqah dan cukur jambulapakah majlis cukur rambut itu bidaahpersedian majlis cukur jambulmaksud majlis cukor rambutbahan-bahan utk majlis cukur jambulgambar adat berendoi minangkabaupetua cukur jambulmuaturun lirik bacaan marhabanbahan-bahan cukur jambulSKRIP MAJLIS CUKUR JAMBULcukur rambut adat melayupersiapan majlis akikah anak lelakicara2 bacaan cukur rambut kanak2cara-cara marhabantata cara marhabanhikmah cukur jambulpersiapan majlis pertunangancukur jambul in englishbahan majlis cukur jambulpersediaan majlis akikahcara permainan dartgambar buaian berendoicukur selawat jambul pdframbut potong jambul dipanggil?buai bayi kaum indiapersediaan mencukur jambulselawat dan cukur jambuldoa majlis perkahwinan pdfbuaian berendoi sariyantimarhaban berzanji lirikbuaian bayi untuk cukur jambulselawat nabi aqiqahcontoh ucapan persiapan untuk majlismarhaban cukur rambutdoa cukur jambulbuian berendoiselawat semasa aqiqahmarhaban untuk aqiqah anak lelakicukur jambul indiaberendoi tradisionalsari yanti potong jambuldoa semasa pertunanganperbezaan adat menyambut kelahiran bayi dalam masyarakat melayu dan indiamaksudmajlis kesyukuranselawat untuk aqiqahselawat semasa tahnikdoa bacaan semasa cukur rambut bayicontoh ucapan menyambut persiapan majlis perkahwinanmajlis doa selamat dan skukur jambul akikhah dandoa selamat dalam bahasa melayulelangit bayikoleksi buaian bayiadat melayu aqiqahmajlis berendoi wikipedialirik selawat aqiqahlirik mudah marhaban (jawi)teks marhaban aqiqahmajlis cukur jambulbacaan doa semasa mengguntinglirik berzanji marhabanbacaan majlis cukurbacaan marhababacaan marhaban aqiqahlirik berzanji melayuteks doa selamat majlis perkahwinanucapan sempena majlis cukur jambulteks selawat marhaban rayatujuan majlis berendoiaqiqah vs adat melayumajlis akikah dan berendoiapa itu majlis berendoilagu untuk aqiqahmajlis akikah dan cukur jambullagu marhaban kelahiran anak lelakitips persediaan majlis cukur jambultradisi melayu aqiqahapakah cukur jambullirik berendoitema majlis aqiqahLagu berendoi anak ketika cukur kepalateks ucapan marhabanteks ucapan majlis pernikahanaqiqah anak sariyantiteks ucapan majlis aqiqahteks selawat nabi majlis cukur jambulbacaan selawat semasa cukur jambullirik lagu majlis cukur jambulteks doa majlis cukur jambulupacara mencukur rambut bayi wikipedialirik lagu marhaban cukur jambuladat akikah orang melayubacaan selawat cukur jambulupacara aqiqah adat melayumajlis cukur rambut diadakanadat cukur jambul dan berendoidoa selawat cukur jambulhukum cukur jambulmajlis cukur jambul dan akikahadat berendoilist cukur jambul dalam islamlirik marhaban dalam jawilirik sholawat marhabanmp3 lirik lagu marhabanan waktu anak cukur rambut bayilist persediaan majlis aqiqahlirik melayu berzanji marhabanmuat turun salawat cukur jambulmarhaban semasaperbezaan cukur jambul adat orang melayu dengan orang jawamarhaban semasa majlis cukur rambutperbezaan majlis akikah danperbezaan majlis akikah untuk anak lelaki dan perempuanperbezaan ibadah adatperbezaan cukur rambut islam dengan indiamarhaban untuk akikahlirik sholawat marhaban potong rambutmencukur rambut bayi cara orang melayumarhaban akikah anakmenyapu madu d lelangit bayimahaban for cukor rambutperbezaan aqiqah dan cukur jambullirik selawat berendoilirik marhaban dalam naik buai bayi pada tradisi melayupengertian marhaban dalam adat berendoiperbezaan adat berendoi masyarakat melayu dan indialirik marhaban kitalirik marhaban majlis berendoilirik marhaban selawat nabi untuk majlis cukur jambulperbezaan adat berendoi dalam masyarakat melayu dan indiaperalatan untuk upacara cukur jambulperalatan teknik dan cukur jambulperbezaan adat berendoi tradisional dengan moden\majlis syukur rambut bahan2perbezaan adat berendoi kaum melayu dan indialirik selawat nabi-jawiperbezaan akikah dan majlis memotong rambutpanduan bacaan marhaban untuk aqiqahlirik selawat di majlis aqiqahlirik selawat dan marhabanlirik selawat cukur rambutperbezaan adat menyambut kelahiran melayu dan india grafikpanduan bacaan mencukur rambut bayipanduan berdoa majlis cukur rambutlirik marhaban sewaktu akikahMAJLIS DIADAKAN BERZANJI DAN MARHABANmajlis cukur jambul selawatmakna majlis cukur jambulmakna majlis marhabanmaknamajlis berendoimaksud adat berzanjimajlis cukur jambul dan akikah anak lelakimAksud bacaab berzanjimaksud berendoi wikipediamaksud cukur rambutmaksud majlis berendoimajlis cukur jambul aqiqah berendoimaksud majlis cukur jambulmaksud majlis marhabanmajlis cukur jambuldalam bahasa inggerismajlis cukur jambulpersiapanmakna bacaan marhabanmajlis marhabanmajlis marhaban dan cukur jambulmajlis marhabbanmajlis menyambut kelahiran orang indiaMajlis cukur rambut dan tahnikmajlis selawat selepas kelahiran anakmajlis cukur rambut bayi wikipediamajlis cukur rambutmakanan buffet untuk majlis kesyukuran bayimakanan untuk aqiqah adat orang bugis johormajlis cukur rambot in english translationmajlis cukur kepalamaklumat cukur jambul dan belah mulutmaksud majlis tahnikmaksud marhaban dalam islammarhaban dalam islamMARHABAN DALAM MAJLISmarhaban di taman melawatimajlis akikah di restoranmarhaban johor lirikmarhaban ketika cukur jambulmajlis akikah dan cukur rambutmarhaban lahiran anakmarhaban lirik arab selawat nabimarhaban melayumajlis akikah adat atau hukummarhaban melayu lirikmajelis berendoi anak sari yantimajlis akikah di restoran hadramautmajlis akikah masyarakat bugismajlis aqiqah dan cukur jambul anak perempuanmajlis cukur jambul dalam islam wikipediamanisan sunah rasulmanisan sunnah rasulullah mengadakan majlismajlis cukur jmajlis berendoi tradisionalmajlis aqiqah/akikahmajlis aqiqah tempoh marhabanmajlis aqiqah sari yantimarhaban akikah hukummarhaban akiqahmarhaban ANAKmajlis aqiqah kuala terengganumajlis aqiqah di restoranmarhaban selawat nabitema majlis cukur jambulteks selawat cukur jambul anakteks salawat marhabanteks marhaban johorteks marhaban dijohorteks marhaban dan maknateks majlis cukur jambulteks majlis aqiqahteks doa meraikn tetamuteks doa marhabanteks selawat kelahiran anakteks selawat marhaban penuhtema cukur jambul bayi perempuanteksdoamajlis kahwinteks ucapan majlis cukur jambulteks ucapan majlis berendoiteks ucapan majlis akikahteks ucapan cukur jambulteks selawat semasa marhabanteks selawat nabi penuh terengganuteks selawat nabiteks doa majlis perkahwinan arabteks doa majlis cukur jambul anaktek marhabantek bacaan doa ucapan hari pertunangantatacara semasa majlis berendoi dan akikahtatacara majlis tahnik cukur jambultatacara majlis cukur jambul dan belah muluttatacara doa kesyukurantatacara berendoi kedahtata cara upacara aqiqah adat melayutata cara mencukur rambut anak ketika di marhabantek selawat nabi sabelum marhabanteknik marhaban kelahiran anakteks doa majlis aqiqahteks doa majlis akikahteks doa aqiqah anakteks doa aqiqahteks cukur rambutteks bacaan selawat aqiqahteks bacaan marhabanteks bacaan doa kesyukuranteks bacaan doa cukur rambut bayitata cara doa akikah marhabahwww marhaban cukur rambut di meruucapan untuk majlis cukur rambut bayiucapan untuk majlis cukur jambulucapan tuan rumah dimajlis cukur jambulucapan sempena majlis kesyukuran cukur jambulUCAPAN MALJIS AKIKAHucapan majlis marhabanucapan majlis kesyukuran cukur jambul dan akikahucapan majlis cukur rambutUcapan majlis berzanjiupacaar mencakur rambut bayi bagi indiaupacara adat akikahwikipedia adat cukur jambul melayuvidio orang buian maduvideo penuh marhaban aqiqahvideo majlis berendoiupacara memotong rambut aqiqah dalam kalangan masyarakat bugisupacara cukur rambut bayiupacara cukur rambut babyupacara akikahupacara adat melayu akikahucapan cukur rambut bayitujuanmajlis berendoitext doa ketika melakukan aqiqahtext doa berzanji arabtesk ucapan majlis pertunangantesk doa majlis perkahwinantesk bacaan marhabanTESK BACAANtempoh mencukur rambut bayitempoh cukur rambut bayi perempuantempoh cukur jambultext selawat nabi marhabantext selawat nabi untuk kesyukurantujuan majlis berendoi kaum melayutujuan cukur jambultujuan berendoitradisi menyambut kelahiran bayi masyarakat Melayutradisi menyambut kelahirantradisi melayu cukur jambultips majlis aqiqah dan cukur jambultips cukur jambulthe mecca hari cucur anak rambut videotema untuk cukur jambultata cara cukur rambut bayi dalam islamselawat cukur rambutproses aqiqah adat melayu melayupimpinan bacaan untuk majlis marhabanpicture potong jambulpetua cukur rambut bayipetua cukur jambul islampersiapan utk majlis cukur rambutpersiapan untuk majlis potong jambulpersiapan untuk majlis aqiqahpersiapan untuk majlis akikah dan cukur jambulrasional majlis cukur jambulrasional mengadakan majlis mencukur jambulselawat cukur jambul pdfselawat burdah semasa perkahwinanSELAWAT BERZANJI DOCselawat berendoiselawat aqiqah lirikselawat aqiqah anakselawat akikahsejarah berendoirestoren majlis akikahpersiapan menyambut majlis cukur rambutpersiapan majlis potong jambul dan berendoipersediaan tahnikpersediaan sebelum majlis cukur jambulpersediaan sebelum majlis aqiqahpersediaan potong jambulperkhidmatan marhaban berzanji selawat d n sembilanperkara-perkara yang dilakukan dalam majlis cukur jambulperkara yang perlu untuk majlis cukur jambulperbezaan upacara cukur jambul mengikut negeriperbezaan selawatpersediaan untuk berzanjipersediaan untuk majlis cukur jambulpersiapan majlis cukur jambul bayipersiapan majlis berendoipersiapan majilis cukur rambutpersiapan cukur jambul anak lelakipersiapan cukur jambul agama islampersiapan berendoipersiapan adat cukur jambulpersedian majlis akikahpersediaan untuk majlis cukur jambul dan berendoiperbezaan maksud marhaban dan burdahtata cara cukur rambut bayisewa buai berendoi dan marhaban di terengganusenikata selawat pengantinsenikata selawat marhabansenikata selawat jawisenikata marhaban selawat nabiSenikata Marhabansenari lagu semasa cukur jambulsenarai semak msjlid cukur jambulsenarai semak buat majlis cukur jambulsewa buai berendoi di jbsholawat tata cara potong rambut bayi mp3tata cara cukur rambut adat melayutata cara berzanjitajuk lagu yang biasa di nyanyikan ketika cukur jambulskrip untuk majlis aqiqahskrip ucapan majlis perkahwinanskrip marhaban cukur jambulskrip doa majlis kahwin arabskrip cukur jambulsignifikan majlis cukur jambul kepada orang melayudotcomsenarai persediaan majlis kekahsenarai persediaan majlis cukur jambulselawat nabi majlis cukur jambulselawat nabi jawiselawat Nabi aqiqah docselawat nabi akikah 4sharedselawat mp3selawat marhabanselawat majlis tahnikselawat majlis perkahwinan lirikselawat majlis cukur jambulselawat nabi marhaban jawiselawat nabi semasa aqiqahsenarai lagu untuk majlis aqiqahsenarai lagu berzanjisenarai buaian cukur jumbulselawatketika cukur rambut bayiselawat untuk majlis cukur kepalaselawat semasa akikahselawat nabi untuk marhabanselawat nabi untuk cukur jselawat nabi semasa marhabanselawat ketika akikahlirik mahaban semasa aqiqahberendoi perempuanbahan untuk mencukurbahan untuk majlis cukur jambul dan tahnikbahan untuk majlis berendoibahan untuk majlis aqiqahbahan untuk aqiqahbahan untuk adat cukur jambul bayibahan marhabanbahan cukur rambutbahan cukurbahan utk cukur jambulbahan utk cukur rambut babybahan- bahan untuk cukur jambulberendoi pdfberendoi cukur jambul di kuala terengganuberendoi cukur jambulberendoi adat negeri perakbahan2 cukurjambulbahan2 cukur rambutbahan-bahan untuk majlis cukur jambulbahan-bahan untuk cukur rambutbahan-bahan majlis berendoibahan buaian berendoibahan bahan untuk mencukur rambut dalam aqiqahbacaan semasa mengguntingbacaan semasa memotong rambut bayibacaan semasa majlis akikah anakbacaan semasa cukur bayibacaan selawat nabi majlis cukur jbacaan selawat marhabanbacaan selawat ketika mencukur rambut bayibacaan selawat ketika cukur kepala bayibacaan selawat dan marhabanbacaan semasa mengunting rambut bayibacaan sewaktu majlis aqiqahbacaan tahnikbahan bahan persiapan utk cukur jambulbahan bahan mencukur rambut bayibahan bahan majlis cukur jambulbahan bahan di perlukan untuk persiapan cukur rambutbahan bahan di gunakan utk majlis cukur rambutbahan aqiqah dan cukur jambulbacaan waktu motong rambut babybacaan untuk majlis cukur kepalabacaan untuk cukur jambulbacaan selawat aqiqahcara dan adat majlis cukur jambul aqiqah diadakanbudaya berendoi cukur jambulbudaya berendoibuaian cukur jambul di terengganu dan kumpulan marhaban wanitabuaian cukur jambul di terengganubuaian berendoi untuk anak lelakiadakah marhaban bidaahbuaian berendoi lelakibuaian berendoi di johorbuaian berendoi cukur jambul di johorbudaya marhaban di negeri johorbuffet cukur rambutcara adat majlis cukur jambul di johorcara cukur rambut bayicara cukur kepala bayicara cukur jambul bayi perempuancara cukur jambul anak perempuancara cara membuat buian cukur jambulcara cara marhaban dan bacaan nyecara buat majlis cukur jambul untuk anak perempuancara bacaan adat marhabancara akikah dengan adat melayubuaian berendoi buat sendiribuaian berendoi anak sari yanti yangbeza aqiqah dengan cukur jambulbeza aqiqah dan cukur jambulbeza akikah dengan cukur jambulbeza akikah dan cukur jambulbeza adat dan ibadah;ebookberzanji untuk aqiqahberzanji sama maksud dengan marhaban?berzanji marhaban tata caraberzanji ketika upacara aqiqahBEZA BERENDOI DAN CUKUR JAMBULbeza cukur jambul dengan aqiqahbeza marhaban dan berzanji di sabahbuaian berendoibuaian bayi majlis cukur jambul khas untu bayi lelakibuaian bayi cukur jambul buat sendiribuaian bayi cukur jambulbuaiab bayi perempuanBuai berendoi tradisionalbuai berendoi terengganubuai berendoi konsep tradisionalbuai berendoi di johor bahruberendoi selawatapa itu buaian berendoiadat mencukur rambut bayiadat mencukur jambul dalam islamadat mencukur jambul bayiadat mencukur jambulADAT MEMBUAT AKIKAHadat melayu dalam ibadah aqiqahadat melayuadat majlis cukur jambul anak melayu wikipediaadat majlis cukur jambuladat menggunting rambut babyadat perkahwinan cukur rambutadat tahnik sunnahapa itu adat cukur jambulapa hukum marhabanamalan berendoi dan cukur jambul masyarakat melayuakikah melayuakikah dan cukur jambulAKIKAH CARA NABIakikah bugisakikah adatmelayuadat-adat dalam majlis “maccera” (aqiqah) kaum bugisadat majlis cuker jambuladat majlis berendoiadat berendoi kaum melayuadat berendoi dan cukur jambuladat berendoi cukur jambuladat berendoi atau cukur jambuladat belah mulut melayuadat aqiqah melayuadat akiqah dan cukur jambuladat akikah kaum melayuadat akikah anakadat berendoi orang bugisadat cukur jambul bayi selangoradat cukur jambul di terengganuadat majlis aqiqah di terengganuadat majlis aqiqah dan cukur jambuladat majlis akikah dan cukur jambuladat cukur kepalaadat cukur jambul terengganuadat cukur jambul pdfadat cukur jambul masyarakat melayu di kajang selangoradat cukur jambul masyarakat melayuadat cukur jambul masa kiniadat adat majlis cukur rambotbacaan salawat aqiqahbacaan doa masa tahnikbacaan doa marhabanbacaan doa dalam tahnikbacaan doa cukur kepala bayibacaan doa cukur jambulbacaan dan tatacara memotong rambut bayibacaan dan doa untuk cukur jambulbacaan dalam marhabanbacaan dalam majlis aqiqahbacaan doa semasa cukur rambut bayibacaan ketika majlis akikah adat banjarbacaan lepas cukor rambut bayibacaan potong jambulbacaan nak cukur rambut bayibacaan n cara buat cukur jambulbacaan marhaban teks pdsbacaan marhaban teks jawibacaan marhaban taman sutera johorbacaan marhaban semasa cukur rambutbacaan marhaban cukurbacaan marhaban bayiBAcaan cukur rambut bayibacaan cukur jambulapakah maksud cukur jambulapakah makna cukur jambulapakah hukumnya majlis marhaban untuk cukur rambut?apakah hukum marhabanapa yang dilakukan ketika cukur jambulapa maksud berendoi aqiqah cukur jambulAPA majlis cukur bayiapa itu majlis cukur rambutAPA ITU MAJLIS CUKUR JAMBULapakah tujuan majlis berendoiaqiqah adat kelahiran kaum melayuaqiqah adat melayubacaan berzanji dalam mengunting rambut bayibacaan berendoibacaan akikahartikel ucapan majlis pertunanganaqiqah dan selawat nabiaqiqah dalam bugisaqiqah berzanjiaqiqah anak sari yanti tajineaqiqah anak lelaki adat melayuapa itu cukur rambutidea tema upacara cukur jambulhukum cukur jambul dan berendoihukum buat marhaban ketika aqiqahhukum berzanji bagi wanitahukum berendoi cukur jambulhukum berendoihimpunan teks doa majlis perkahwinanhikmah di sebalik cukur rambut bayihikmah bayi cukur rambuthadis berkaitan cukur jambulhukum cukur jambul dan buaian berendoihukum dan tips majlis aqiqah berendoi dan cukur jambulhukum islam marhaban memotong rambut bayihukum selawat selepas kelahiran bayihukum selawat selepas cukur rambut bayi baru lahirhukum selawat akikahhukum selamatan aqiqah dengan marhabanhukum marhabbanhukum marhaban untuk aqiqah anakhukum marhaban dan berzanjihukum marhaban aqiqah anakhukum mahabangambar cukur jambulgambar buaian adat berendoidoa tahnik bayidoa srlamat bagi majlis cukur jambul anakdoa semasa selepas bayi cukur rambutDoa semasa cukur jambuldoa selamat dan maknadoa potong jambuldoa pertunangan bacaandoa marhaban majlis cukur jambuldoa marhaban cukur jambuldoa untuk anak yang baru lahirdoa untuk bayi di majlis cukur jambuldoa untuk majlis bertunanggambar berendoifoto akikah adat melayuevolusi cukur jambul dalam adat melayu to translate this pageerti jamboldownload free selawat nabi dalam marhabandoacukurjambuldalambahasamelayudoa2 didalam majlis cukur jambuldoa2 belah mulut bayidoa untuk tahnik bayi bahasa arab terjemah bahasa melayudoa marhaban cukur bayilirik laguadat berendoi negeri sembilanlirik berzanji dan marhabanlirik berzanji cukur rambutlirik berzanji cukur jambullirik berzanji buaianlirik berzanji -mp3 arablirik berzanjilirik bacaan marhaban berzanjilirik bacaan ketika marhabanLIRIK bacaan doa berzanjilirik berzanji doclirik berzanji untuk cukur jambullirik doa berzanjilirik lagu selawat cukur jambullirik lagu marhaban aqiqah bayilirik lagu majlis berendoilirik lagu berzanji melayulirik lagu berzanji berendoi menyambut kelahiranlirik lagu berzanjilirik lagu berendoi- orang kawinlirik lagu berendoi marhabanlirik lagu berendoi cukur jambullangkah persiapan untuk majlis cukur jambullangkah langkah cukur jambulkoleksi lagu berendoi anakkhidmat majlis cukur jambul di terengganukhidmat majlis cukur jambul dan marhaban sekitar klangkhidmat cukur kepala bayi di kuala lumpurkeadaan bayi pada malam sebelum cukur jambulkarangan esei adat cukur jambulkarangan adat cukur jambuljuadah untuk majlis akikahjuadah majlis akikahkoleksi lirik lagu marhabankoleksi marhaban majlis cukur jambulkuam pada mulut babylagu-lagu cukur jambullagu untuk majlis cukur jambul dan al aqiqahlagu untuk cukur rambutLagu sholawat mp3 gunting rambut marhabanlagu marhaban cukur jambullagu marhaban aqiqahlagu buai berendoilagu berendoi negeri sembilankumpulan marhaban taman melawatijohor marhaban lirikcontoh tek doacontoh doa majlis aqiqahCONTOH doa KESYUKURAN cukur jambulcontoh buaian berendoicontoh buaiab=n berendoi tradisionalcontoh berzanji/marhaban lirikcontoh berzanjicontoh bacaan selawat majlis perkahwinancontoh bacaan doa marhabancontoh bacaan doa majliscontoh doa majlis cucur jambulcontoh doa majlis cukurcontoh doa majlis cukur jambulcontoh soalan yang berkaitan adat cukur jambulcontoh selawat majlis perkahwinan pdfcontoh salawat dalam majlis cukur rambut bayicontoh lirik bacaan selawat nabiCONTOH KAD TERIMA KASIH KEKAHcontoh doa untuk majlis perkahwinancontoh doa ucapan syukur pernikahancontoh doa mula majliscontoh doa marhabancontoh bacaan doa aqiqahcontoh adat perisiancara mengadakan majlis berendoicara membuat buaian cukur jambulcara membuat buaian berendoicara melakukan majlis berendoicara melakukan aqiqah dan cukur jambulcara majlis aqiqah dilakukancara doa cukur jambul bayicara dan bahan bahan cukur rambut bayicara dan bacaan cukur rambut bayicara mengadakan majlis cukur rambutcara menjalankan majlis akikahcara menyambut majlis aqiqah seperti rasulullahcara-cara marhaban di johorCARA-CARA MAJLIS MARHABAN JOHORcara-cara buat buaian cukur jambulcara-cara bacaan dalam akikahcara tradisional majlis cukur jambulCara tahnik dan cukur rambut bayicara selawat cukur kepala bayicara selawat akikahcara potong jambulcara dan adat majlis cukur jambul di johordoa marhabandoa anak cukurdekorasi untuk majlis pertunangan di restoranDEKORASI UNIQ UNTUK MAJLIS CUKUR RAMBUTdekorasi majlis bertema melayu nusantaradekorasi majlis aqiqah lelakidekorasi majlis akikah kedahdekorasi buaian cukur jambuldefinisi cukurcukur rambut marhaban perlikan apadoa aqiqah potong rambut bayidoa bacaan cukor rambut bayidoa bercukur rambut dan belah mulut bayidoa majlis cukur jambul dan akikahdoa majlis aqiqah dan cukur jambulDoa kesyukuran dan aqiqahdoa dan cara2 cukur jambuldoa dalam majlis pertunangan melayudoa cukur rambut bayidoa cukur rambutdoa cukur jambul comdoa cukur jambul bayicukur rambut dan berendoi adakah bidaahcukur rambut bayi baru lahir di kajangcontoh ucapan menyambut persiapan majliscontoh ucapan majlis marhaban cukur jambulcontoh ucapan majlis aqiqahcontoh ucapan cukur jambulCONTOH UCAP MAJLIS CUKUR RAMBUTcontoh tex bacaan doa selamat hari jadicontoh tema untuk majlis aqiqahcontoh teks ucapan terima kasih majlis cukurcontoh teks berzanjicontoh ucapan terima kasih majlis potong jambolcontoh upacara cukur babycotoh bacaan selawat nabi marhaban negeri johorcukur kepalabayicukur jambul tanpa buaiCukur jambul dua kalicukur jambul boleh dilakukan nakcukur jambul babycukur jambul adat orang melayucukur jambul adatcukur dan akikahcukur bayi tipscontoh tek doa marhaban dan berendoi|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!