» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

cukur jambul dalam adat Melayu

Published on Nov 01 2011 // Uncategorized

Evolusi cukur jambul dalam adat Melayu


 

TERATAK tiga tingkat milik ibu kepada tiga cahaya mata, Aliza Abu Bakar, 38, pada malam itu riuh rendah dan sesak dengan tetamu yang tidak putus-putus hadir bagi meraikan kehadiran ahli keluarga baharu Aliza.

Beberapa khemah didirikan di pekarangan rumah memuatkan deretan juadah makanan bagi menjamu tetamu yang hadir memeriahkan majlis cukur jambul dan akikah putera ketiga Aliza, Ajwad yang selamat dilahirkan pertengahan Ogos lalu.

Orang luar yang sekadar lalu lalang di situ pasti akan menyangka majlis tersebut merupakan majlis pertunangan kerana dekorasi dan persediaan bagi menyambut kelahiran Ajwad dilaksanakan penuh meriah.

“Alhamdulillah, ini merupakan rezeki Allah buat saya sekeluarga, sebelum ini saya tidak pernah membuat majlis sebegini untuk anak-anak terdahulu, jadi oleh kerana pertama kali mengadakan majlis cukur jambul, saya mahukan ia istimewa,” tutur usahawan wanita itu ketika ditemui di majlis tersebut di Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.

Seperti majlis cukur jambul lain, majlis buat Ajwad turut merangkumi marhaban, selawat ke atas nabi dan doa kesyukuran. Namun, istimewanya ia turut diselitkan dengan bacaan berzanji oleh beberapa orang tokoh agama tempatan.

ALIZA melihat Ajwad menjalani upacara tahnik iaitu meletakkan manisan di lelangit bayi.

 

Sambil tetamu meneruskan selawat, Ajwad didukung mengelilingi tetamu yang ada bagi memberi peluang buat mereka menggunting beberapa helai rambut bayi itu sebelum amalan tahnik (belah mulut) di mana sedikit madu diletakkan di lelangit Ajwad.

Kesemua upacara itu kelihatan klise dan bukan lagi asing dalam konteks budaya Melayu melibatkan cukur jambul, namun jelaskah kita akan makna serta tujuan perkara-perkara itu diadakan?

Mengikut kefahaman Aliza, majlis cukur jambul bertujuan menzahirkan kesyukuran kepada Allah atas cahaya mata yang dikurniakan dan pada masa yang sama berkongsi rasa gembira itu bersama-sama orang ramai.

“Ia sebenarnya terpulang kepada individu, tetapi bagi saya apa sahaja tujuannya, ia mestilah dilaksanakan dengan hati ikhlas kerana anak merupakan anugerah Tuhan.

“Akikah contohnya, ada orang mendermakan daging tersebut kepada fakir miskin dan ada juga yang menjamu tetamu yang hadir ke majlis akikah tersebut, jadi ia sebenarnya tidak banyak beza,” jelas Aliza.

Tradisi biasa Melayu

AKIKAH bukan sahaja dilakukan untuk bayi, tetapi boleh juga dibuat untuk orang dewasa.

 

Pelakon dan juga ibu kepada seorang anak, Sari Yanti Mohamad Nazari, 27, juga berkongsi pandangannya terhadap majlis cukur jambul berdasarkan pengalamannya menjalankan majlis sebegitu Oktober tahun lalu.

Walaupun kini dia sedang sarat mengandung anak kedua, majlis buat putera sulungnya, Barr Al Aliy, 1, yang diadakan di Restoran Tajine, Kuala Lumpur masih segar dalam ingatan.

Sama seperti Aliza, Sari turut mengisi majlis cukur jambul tersebut dengan marhaban serta bacaan berzanji, cuma dia turut mendapatkan khidmat pemain gendang bagi menyesuaikan tema Arab buat majlis tersebut.

“Pada saya, cukur jambul merupakan tradisi biasa orang Melayu dan bertujuan memperkenalkan anak yang baru lahir kepada keluarga dan saudara-mara.

“Selain itu, ia juga merupakan pendekatan kita untuk memanjatkan rasa syukur dan terima kasih kepada Allah kerana anugerah yang diberikan,” ujar Sari.

Bagi upacara akikah pula, Sari hanya mengupah orang bagi melaksanakannya dengan menyedekahkan sembelihan dua ekor kambing itu kepada golongan yang memerlukan.

Namun, di sebalik kefahaman itu semua, wujud pengetahuan tentang cukur jambul dan akikah yang perlu diketahui semua orang terutama masyarakat Melayu yang beragama Islam.

Jangan terkejut jika dikatakan rata-rata orang hanya menyifatkan cukur jambul sebagai adat Melayu yang dicipta sendiri penduduk nusantara dan tidak dipraktikkan Rasulullah SAW.

Seorang pendakwah, Muhamad Riduan Zainal Abidin, 29, mendedahkan bahawa upacara cukur jambul sebenarnya telah diriwayatkan dalam hadis riwayat Muslim. Rasulullah sendiri menyarankan agar bayi yang baru dilahirkan dicukur kepalanya.

Memandangkan nabi sendiri menggalakkan perkara itu, maka secara tidak langsung ia terletak sebagai sunnah yang wajar diikuti. Bagaimanapun, berdasarkan hadis tersebut, bayi tersebut perlu dicukur kepalanya pada hari ketujuh selepas kelahiran.

Cukur kepala

SARI YANTI antara selebriti yang mengadakan majlis cukur jambul besar-besaran untuk anak sulungnya, Barr Al Aliy.

 

“Dahulu, cukur jambul dipanggil cukur kepala kerana bayi tersebut perlu dicukur habis rambutnya.

“Namun, kini masyarakat akan menggunting sedikit sahaja sebelum ibu bapa bayi tersebut mencukur habis rambut anaknya pada kemudian hari.

“Menurut hadis, rambut bayi yang dicukur itu perlu ditimbang dan berat rambut tersebut perlu dinisbahkan dengan emas dan nilai tersebut kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin,” terang Riduan.

Setelah jelas bahawa cukur jambul merupakan sunah nabi, timbul pula persoalan apakah rasional di sebalik upacara tersebut, apakah hikmah yang diperoleh individu yang melaksanakannya?

Tambah Riduan, cukur jambul sebenarnya bertujuan membuang rambut bayi yang baharu lahir itu kerana mengandungi kotoran yang tidak sihat bagi tumbesaran bayi.

“Selama sembilan bulan bayi tersebut berada di dalam perut ibunya, tempoh tersebut sudah tentu membuatkan rambut bayi tersebut bercampur dengan pelbagai bahan asing.

“Menerusi cukur jambul, ia dapat membersihkan kekotoran tersebut dan hikmahnya sudah tentulah memperoleh keberkatan dan bayi tersebut membesar dengan sihat,” tutur Riduan yang turut mengatakan bahawa cukur jambul dahulu hanya dilaksanakan ibu bapa bayi tersebut sahaja tanpa sebarang majlis.

Menyentuh konsep cukur jambul hari ini, Riduan menyatakan tiada salahnya majlis besar-besaran diadakan asalkan perkara asas serta niat melakukannya betul.

Kekeliruan yang timbul berhubung status cukur jambul hingga ada yang menyatakan ia sekadar budaya. Akui Riduan, ia mungkin disebabkan beberapa pengisian upacara dalam majlis cukur jambul hari ini lebih kepada adat Melayu.

PERSIAPAN majlis cukur jambul hari ini hampir menyerupai majlis pertunangan dan perkahwinan.

 

“Pada asalnya, cukur jambul tidak memerlukan marhaban dan bacaan berzanji, tetapi ia diadakan di negara kita untuk memeriahkan majlis.

“Ia tidak salah tetapi jangan menganggapnya sebagai perkara bidaah hanya kerana ia tidak dilakukan nabi kerana sebenarnya budaya dan sunnah itu telah bergabung membentuk ibadah,” jelasnya lagi.

Keberkatan akikah

Akikah pula yang sememangnya diketahui umum merupakan sunat muakad yang bertujuan mendapatkan keberkatan hidup daripada Allah juga sering kali dilakukan serentak bersama majlis cukur jambul.

Ia juga dituntut nabi agar dibuat pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi, kata Riduan. Daging akikah tersebut akan dinisbahkan seperti mas kahwin dan seperti biasa ia perlu disedekahkan kepada fakir miskin.

Dua ekor kambing afdal bagi bayi lelaki dan seekor kambing bagi bayi perempuan perlu disembelih mengikut hukum Islam bagi upacara akikah. Bagaimanapun terdapat pendapat mengatakan bahawa daging akikah itu tidak boleh dimakan ahli keluarga bayi tersebut.

“Ada orang ingat makan daging akikah keluarga sendiri haram sedangkan tiada hukum yang menyatakan tentang perkara itu.

“Tiada salahnya untuk ahli keluarga atau pun individu yang melakukan akikah itu sendiri untuk menjamah daging tersebut tetapi sewajarnya ia diagihkan kepada orang ramai,” ujar Riduan.

|hukum marhaban bayipersiapan untuk majlis cukur jambulpersediaan majlis cukur jambuldoa majlis perkahwinanbahan cukur jambullirik bacaan selawat nabibuaian cukur jambulkoleksi doa majlis perkahwinanlirik marhaban melayuselawat aqiqahpersiapan majlis cukur jambulselawat marhaban tekslirik marhaban selawat nabibacaan marhaban tekshukum marhabanapa itu cukur jambullirik marhaban dan berzanjiteks doa cukur jambullirik bacaan marhabanaliza abu bakarlirik lagu cukur jambulpersediaan majlis aqiqahpersiapan cukur jambulsari yantiselawat marhaban liriklirik lagu berendoimarhaban aqiqahadat aqiqahbacaan semasa mencukur rambut bayicontoh doa kesyukuranmaksud marhabanselawat semasa majlis aqiqah anak perempuanlirik marhaban jawibuaian berendoi english stylemarhaban dalam cukur jambulteks selawat marhabanbuai anak sariyantiberzanji lirikpersiapan majlis aqiqahmajlis cukur jambul anak sari yantibuaian berendoi cukur jambultatacara majlis berendoicara berendoibuaian berendoi negeri sembilanskrip ucapan majlis cukur jambulpersiapan majlis akikahupacara aqiqahadat berzanjiadat majlis aqiqahmajlis aqiqah dan cukur jambulCARA CARA ADAT BERZANJI BAGI BAYImajlis aqiqah anak lelakilirik bacaan berzanjibahan2 untuk cukur jambulucapan majlis akikahcara majlis berendoiucapan majlis cukur jambulhukum majlis berendoidoa semasa tahnikcukur jambulbacaan marhabanbahan untuk cukur jambul bayisenikata lagu majlis akikahteks doa tahnikdoa mencukur rambut bayibahan untuk cukur jambulcara cukur jambul bayiteks ucapan selawat nabilirik marhaban berzanjilagu berendoipersediaan akikahcontoh ucapan majlis cukur jambulbudaya cukur jambul masyarakat minangkabaubahan bahan cukur jambullagu cukur jambuladat majlis cukur rambutdoa perkahwinan arabapakah majlis cukur rambut itu bidaahdefinisi cukur jambultatacara majlis cukur jambulselawat cukur jambulmajlis cukur jambul di terengganupersiapan majlis aqiqah dan cukur jambultatacara marhabandoa semasa pertunangantata cara marhabanpersiapan majlis pertunangancontoh ucapan persiapan untuk majlismuaturun lirik bacaan marhabanlirik berendoibahan majlis cukur jambuladat cukur jambul bayicontoh ucapan menyambut persiapan majlis perkahwinanmajlis cukur jambul dan akikahlirik lagu marhaban cukur jambulgambar buaian berendoidoa selawat cukur jambulsari yanti potong jambulmarhaban berzanji lirikadat cukur jambul dan berendoidoa cukur jambulbuai bayi kaum indiadoa bacaan semasa cukur rambut bayiselawat nabi aqiqahlirik berzanji marhabancukur rambut adat melayubuaian bayi untuk cukur jambullirik berzanji melayuselawat dan cukur jambulbuian berendoiupacara aqiqah adat melayupetua cukur jambulmaksud majlis cukor rambutbahan-bahan cukur jambulbahan-bahan utk majlis cukur jambulmarhaban untuk aqiqah anak lelakiberendoi tradisionaldoa majlis perkahwinan pdfcukur jambul in englishcukur jambul indiaselawat untuk aqiqahselawat semasa tahnikucapan sempena majlis cukur jambulbuaian berendoi sariyantimajlis cukur rambut diadakanlagu untuk aqiqahaqiqah vs adat melayumajlis akikah dan cukur jambulpersediaan mencukur jambulteks selawat marhaban rayatips persediaan majlis cukur jambultema majlis aqiqahperbezaan adat menyambut kelahiran bayi dalam masyarakat melayu dan indiateks marhaban aqiqahcara2 bacaan cukur rambut kanak2bacaan doa pertunanganteks doa selamat majlis perkahwinangambar adat berendoi minangkabauaqiqah anak sariyantilirik lagu majlis cukur jambullirik selawat aqiqahlagu marhaban kelahiran anak lelakilirik mudah marhaban (jawi)apa itu majlis berendoiLagu berendoi anak ketika cukur kepalapersediaan majlis akikahapakah cukur jambulbacaan majlis cukurkoleksi buaian bayiteks ucapan marhabanteks ucapan majlis pernikahanmajlis akikah dan berendoibacaan doa semasa mengguntingmajlis berendoi wikipediamajlis cukur jambullelangit bayipersedian majlis cukur jambulhukum cukur jambulpersiapan majlis akikah anak lelakicara permainan darthikmah cukur jambuladat akikah orang melayubacaan selawat cukur jambulteks doa majlis cukur jambuladat melayu aqiqahbacaan marhabaupacara mencukur rambut bayi wikipediatradisi melayu aqiqahbacaan marhaban aqiqahcara-cara marhabanmarhaban semasaperbezaan majlis akikah untuk anak lelaki dan perempuanmakanan untuk aqiqah adat orang bugis johormaksud marhaban dalam islamlirik laguadat berendoi negeri sembilanperbezaan cukur rambut islam dengan indiaperbezaan adat menyambut kelahiran melayu dan india grafikperbezaan majlis akikah danperbezaan ibadah adatpanduan bacaan marhaban untuk aqiqahmarhaban selawat nabilirik lagu marhaban aqiqah bayilirik lagu majlis berendoipanduan bacaan mencukur rambut bayimencukur rambut bayi cara orang melayuperbezaan adat berendoi kaum melayu dan indiamp3 lirik lagu marhabanan waktu anak cukur rambut bayiperbezaan adat berendoi masyarakat melayu dan indiaperbezaan akikah dan majlis memotong rambutperbezaan aqiqah dan cukur jambulperalatan untuk upacara cukur jambullirik lagu selawat cukur jambulmuat turun salawat cukur jambulmarhaban untuk akikahmarhaban semasa majlis cukur rambutpengertian marhaban dalam adat berendoimenyapu madu d lelangit bayipanduan berdoa majlis cukur rambutperbezaan maksud marhaban dan burdahperbezaan adat berendoi dalam masyarakat melayu dan indialirik mahaban semasa aqiqahlirik selawat berendoimajlis cukur jlirik melayu berzanji marhabanlirik marhaban sewaktu akikahmajlis cukur jambul aqiqah berendoimajlis cukur jambul dalam islam wikipediacotoh bacaan selawat nabi marhaban negeri johormajlis cukur jambul dan akikah anak lelakimajlis cukur jambul selawatmajlis cukur jambulpersiapanmajlis cukur rambot in english translationmajlis cukur rambutmajlis cukur rambut bayi wikipedialirik marhaban selawat nabi untuk majlis cukur jambulmajlis marhaban dan cukur jambulmajlis berendoi tradisionalmajlis aqiqah/akikahmajlis aqiqah tempoh marhabanlirik selawat dan marhabanlirik selawat di majlis aqiqahlirik selawat nabi-jawilirik sholawat marhabanlirik sholawat marhaban potong rambutlist cukur jambul dalam islamlist persediaan majlis aqiqahmahaban for cukor rambutmajelis berendoi anak sari yantimajlis akikah dan cukur rambutmajlis aqiqah dan cukur jambul anak perempuanmajlis aqiqah di restoranmajlis aqiqah kuala terengganumajlis aqiqah sari yantimajlis menyambut kelahiran orang indiamajlis selawat selepas kelahiran anakmanisan sunnah rasulullah mengadakan majlislirik marhaban kitamarhaban akikah anakmarhaban akikah hukummarhaban akiqahmarhaban ANAKlirik marhaban dalam naik buai bayi pada tradisi melayumarhaban dalam islammarhaban di taman melawatimarhaban johor lirikmarhaban ketika cukur jambulmarhaban lahiran anakmarhaban lirik arab selawat nabimarhaban melayumanisan sunah rasullirik marhaban majlis berendoimaksud majlis tahnikmakanan buffet untuk majlis kesyukuran bayimaklumat cukur jambul dan belah mulutmakna bacaan marhabanmakna majlis cukur jambulmakna majlis marhabanmaknamajlis berendoimaksud adat berzanjimAksud bacaab berzanjimaksud berendoi wikipediamaksud cukur rambutmaksud majlis berendoimaksud majlis cukur jambulmajlis akikah adat atau hukummaksud majlis marhabanmarhaban melayu liriktema untuk cukur jambulteks selawat kelahiran anakteks salawat marhabanteks marhaban johorteks marhaban dijohorteks marhaban dan maknateks majlis cukur jambulteks majlis aqiqahteks doa meraikn tetamuteks selawat marhaban penuhteks selawat nabitema majlis cukur jambultema cukur jambul bayi perempuanteksdoamajlis kahwinteks ucapan majlis cukur jambulteks ucapan majlis berendoiteks ucapan majlis aqiqahteks selawat semasa marhabanteks selawat nabi penuh terengganuteks doa marhabanteks doa majlis perkahwinan arabteks doa majlis cukur jambul anaktek marhabantek bacaan doa ucapan hari pertunangantatacara semasa majlis berendoi dan akikahtatacara majlis tahnik cukur jambultatacara majlis cukur jambul dan belah muluttatacara doa kesyukurantatacara berendoi kedahtata cara upacara aqiqah adat melayutek selawat nabi sabelum marhabanteks bacaan doa cukur rambut bayiteks doa majlis aqiqahteks doa majlis akikahteks doa aqiqah anakteks doa aqiqahteks cukur rambutteks bacaan selawat aqiqahteks bacaan marhabanteks bacaan doa kesyukurantata cara mencukur rambut anak ketika di marhabanwww marhaban cukur rambut di meruucapan untuk majlis cukur jambulucapan tuan rumah dimajlis cukur jambulucapan sempena majlis kesyukuran cukur jambulUCAPAN MALJIS AKIKAHucapan majlis marhabanucapan majlis kesyukuran cukur jambul dan akikahucapan majlis cukur rambutUcapan majlis berzanjiucapan untuk majlis cukur rambut bayiupacaar mencakur rambut bayi bagi indiawikipedia adat cukur jambul melayuvidio orang buian maduvideo penuh marhaban aqiqahupacara cukur rambut bayiupacara cukur rambut babyupacara akikahupacara adat melayu akikahupacara adat akikahucapan cukur rambut bayitujuanmajlis berendoitujuan majlis berendoi kaum melayutext doa ketika melakukan aqiqahtext doa berzanji arabtesk ucapan majlis pertunangantesk doa majlis perkahwinantesk bacaan marhabanTESK BACAANtempoh mencukur rambut bayitempoh cukur rambut bayi perempuantext selawat nabi marhabantext selawat nabi untuk kesyukurantujuan majlis berendoitujuan berendoitradisi menyambut kelahiran bayi masyarakat Melayutradisi menyambut kelahirantradisi melayu cukur jambultips majlis aqiqah dan cukur jambultips cukur jambulthe mecca hari cucur anak rambut videotempoh cukur jambulselawat majlis tahnikproses aqiqah adat melayu melayupimpinan bacaan untuk majlis marhabanpicture potong jambulpetua cukur rambut bayipetua cukur jambul islampersiapan utk majlis cukur rambutpersiapan untuk majlis potong jambulpersiapan untuk majlis aqiqahrasional majlis cukur jambulrestoren majlis akikahselawat majlis perkahwinan lirikselawat majlis cukur jambulselawat ketika akikahselawat cukur rambutselawat burdah semasa perkahwinanSELAWAT BERZANJI DOCselawat berendoiselawat aqiqah lirikpersiapan untuk majlis akikah dan cukur jambulpersiapan menyambut majlis cukur rambutpersiapan majlis potong jambul dan berendoipersediaan tahnikpersediaan sebelum majlis cukur jambulpersediaan sebelum majlis aqiqahpersediaan potong jambulperkhidmatan marhaban berzanji selawat d n sembilanperkara-perkara yang dilakukan dalam majlis cukur jambulperkara yang perlu untuk majlis cukur jambulperbezaan upacara cukur jambul mengikut negeripersediaan untuk berzanjipersediaan untuk majlis cukur jambulpersiapan majlis cukur jambul bayipersiapan majlis berendoipersiapan cukur jambul anak lelakipersiapan cukur jambul agama islampersiapan berendoipersiapan adat cukur jambulpersedian majlis akikahpersediaan untuk majlis cukur jambul dan berendoiperbezaan selawattata cara doa akikah marhabahsignifikan majlis cukur jambul kepada orang melayudotcomsholawat tata cara potong rambut bayi mp3sewa buai berendoi di jbsenikata selawat pengantinsenikata selawat marhabansenikata selawat jawisenikata marhaban selawat nabiSenikata Marhabanskrip cukur jambulskrip doa majlis kahwin arabtata cara cukur rambut bayi dalam islamtata cara cukur rambut bayitata cara cukur rambut adat melayutajuk lagu yang biasa di nyanyikan ketika cukur jambulskrip untuk majlis aqiqahskrip ucapan majlis perkahwinanskrip marhaban cukur jambulSKRIP MAJLIS CUKUR JAMBULsenari lagu semasa cukur jambulsenarai semak msjlid cukur jambulsenarai semak buat majlis cukur jambulselawat nabi semasa marhabanselawat nabi semasa aqiqahselawat nabi marhaban jawiselawat nabi majlis cukur jambulselawat nabi jawiselawat Nabi aqiqah docselawat nabi akikah 4sharedselawat mp3selawat nabi untuk cukur jselawat nabi untuk marhabansenarai persediaan majlis kekahsenarai persediaan majlis cukur jambulsenarai lagu untuk majlis aqiqahsenarai lagu berzanjisenarai buaian cukur jumbulselawatketika cukur rambut bayiselawat untuk majlis cukur kepalaselawat semasa akikahselawat marhabanbahan-bahan untuk cukur rambutbahan cukurbahan buaian berendoibahan bahan untuk mencukur rambut dalam aqiqahbahan bahan persiapan utk cukur jambulbahan bahan mencukur rambut bayibahan bahan majlis cukur jambulbahan bahan di perlukan untuk persiapan cukur rambutbahan bahan di gunakan utk majlis cukur rambutbahan marhabanbahan untuk adat cukur jambul bayibahan untuk aqiqahbahan-bahan majlis berendoibahan- bahan untuk cukur jambulbahan utk cukur rambut babybahan utk cukur jambulbahan untuk mencukurbahan untuk majlis cukur jambul dan tahnikbahan untuk majlis berendoibahan untuk majlis aqiqahbahan aqiqah dan cukur jambulbacaan waktu motong rambut babybacaan selawat marhabanbacaan selawat ketika mencukur rambut bayibacaan selawat ketika cukur kepala bayibacaan selawat dan marhabanbacaan selawat aqiqahbacaan salawat aqiqahbacaan potong jambulbacaan nak cukur rambut bayibacaan selawat nabi majlis cukur jbacaan selawat semasa cukur jambulbacaan semasa cukur bayibacaan untuk majlis cukur kepalabacaan untuk cukur jambulbacaan tahnikbacaan sewaktu majlis aqiqahbacaan semasa mengunting rambut bayibacaan semasa mengguntingbacaan semasa memotong rambut bayibacaan semasa majlis akikah anakbacaan n cara buat cukur jambulcara akikah dengan adat melayubuaian berendoi anak sari yanti yangbuaian berendoibuaian bayi majlis cukur jambul khas untu bayi lelakibuaian bayi cukur jambul buat sendiribuaian bayi cukur jambulbuaiab bayi perempuanBuai berendoi tradisionalbuai berendoi terengganubuaian berendoi buat sendiribuaian berendoi cukur jambul di johorbuaian berendoi di johorcara adat majlis cukur jambul di johorbudaya marhaban di negeri johorbudaya berendoi cukur jambulbudaya berendoibuaian cukur jambul di terengganu dan kumpulan marhaban wanitabuaian cukur jambul di terengganubuaian berendoi untuk anak lelakibuaian berendoi lelakibuai berendoi konsep tradisionalbuai berendoi di johor bahruberendoi selawatberendoi perempuanberendoi pdfberendoi cukur jambul di kuala terengganuberendoi cukur jambulberendoi adat negeri perakbahan2 cukurjambulbahan2 cukur rambutberzanji ketika upacara aqiqahberzanji sama maksud dengan marhaban?berzanji untuk aqiqahbeza marhaban dan berzanji di sabahbeza cukur jambul dengan aqiqahBEZA BERENDOI DAN CUKUR JAMBULbeza aqiqah dengan cukur jambulbeza aqiqah dan cukur jambulbeza akikah dengan cukur jambulbeza akikah dan cukur jambulbeza adat dan ibadah;ebookbahan-bahan untuk majlis cukur jambulbacaan marhaban teks pdsamalan berendoi dan cukur jambul masyarakat melayuADAT MEMBUAT AKIKAHadat melayu dalam ibadah aqiqahadat melayuadat majlis cukur jambul anak melayu wikipediaadat majlis cukur jambuladat majlis cuker jambuladat majlis aqiqah di terengganuadat majlis aqiqah dan cukur jambuladat mencukur jambuladat mencukur jambul bayiadat mencukur jambul dalam islamakikah melayuakikah dan cukur jambulAKIKAH CARA NABIakikah adatmelayuadat tahnik sunnahadat perkahwinan cukur rambutadat menggunting rambut babyadat mencukur rambut bayiadat majlis akikah dan cukur jambuladat cukur kepalaadat berendoi cukur jambuladat berendoi atau cukur jambuladat berendoiadat belah mulut melayuadat aqiqah melayuadat akiqah dan cukur jambuladat akikah kaum melayuadat akikah anakadat berendoi dan cukur jambuladat berendoi kaum melayuadat berendoi orang bugisadat cukur jambul terengganuadat cukur jambul pdfadat cukur jambul masyarakat melayu di kajang selangoradat cukur jambul masyarakat melayuadat cukur jambul masa kiniadat cukur jambul di terengganuadat cukur jambul bayi selangoradat cukur jambuladat adat majlis cukur rambotbacaan marhaban teks jawibacaan doa cukur kepala bayibacaan doa cukur jambulbacaan dan tatacara memotong rambut bayibacaan dan doa untuk cukur jambulbacaan dalam marhabanbacaan dalam majlis aqiqahBAcaan cukur rambut bayibacaan cukur jambulbacaan doa dalam tahnikbacaan doa marhabanbacaan doa masa tahnikbacaan marhaban taman sutera johorbacaan marhaban semasa cukur rambutbacaan marhaban cukurbacaan marhaban bayiadakah marhaban bidaahbacaan lepas cukor rambut bayibacaan ketika majlis akikah adat banjarbacaan doa semasa cukur rambut bayibacaan berzanji dalam mengunting rambut bayibacaan berendoiapakah hukumnya majlis marhaban untuk cukur rambut?apa maksud berendoi aqiqah cukur jambulAPA majlis cukur bayiapa itu majlis cukur rambutAPA ITU MAJLIS CUKUR JAMBULapa itu cukur rambutapa itu buaian berendoiapa itu adat cukur jambulapakah makna cukur jambulapakah maksud cukur jambulapakah tujuan majlis berendoibacaan akikahartikel ucapan majlis pertunanganaqiqah dan selawat nabiaqiqah berzanjiaqiqah anak sari yanti tajineaqiqah anak lelaki adat melayuaqiqah adat melayuaqiqah adat kelahiran kaum melayuapa hukum marhabancara bacaan adat marhabanhukum selawat akikahhimpunan teks doa majlis perkahwinanhikmah di sebalik cukur rambut bayihikmah bayi cukur rambuthadis berkaitan cukur jambulgambar cukur jambulgambar buaian adat berendoigambar berendoifoto akikah adat melayuhukum berendoihukum berendoi cukur jambulhukum berzanji bagi wanitahukum marhabbanhukum marhaban dan berzanjihukum marhaban aqiqah anakhukum islam marhaban memotong rambut bayihukum dan tips majlis aqiqah berendoi dan cukur jambulhukum cukur jambul dan buaian berendoihukum cukur jambul dan berendoihukum buat marhaban ketika aqiqahevolusi cukur jambul dalam adat melayu to translate this pagedownload free selawat nabi dalam marhabandoa pertunangan bacaandoa marhaban majlis cukur jambuldoa marhaban cukur jambuldoa marhaban cukur bayidoa marhabandoa majlis cukur jambul dan akikahdoa majlis aqiqah dan cukur jambulDoa kesyukuran dan aqiqahdoa potong jambuldoa selamat dan maknaDoa semasa cukur jambuldoa2 didalam majlis cukur jambuldoa2 belah mulut bayidoa untuk majlis bertunangdoa untuk bayi di majlis cukur jambuldoa untuk anak yang baru lahirdoa tahnik bayidoa srlamat bagi majlis cukur jambul anakdoa semasa selepas bayi cukur rambutdoa dan cara2 cukur jambullirik lagu berzanji melayulirik berzanji buaianlirik berzanji -mp3 arablirik berzanjilirik bacaan marhaban berzanjilirik bacaan ketika marhabanLIRIK bacaan doa berzanjilangkah persiapan untuk majlis cukur jambullangkah langkah cukur jambullirik berzanji cukur jambullirik berzanji cukur rambutlirik berzanji dan marhabanlirik lagu berzanji berendoi menyambut kelahiranlirik lagu berzanjilirik lagu berendoi- orang kawinlirik lagu berendoi marhabanlirik lagu berendoi cukur jambullirik doa berzanjilirik berzanji untuk cukur jambullirik berzanji doclagu-lagu cukur jambullagu untuk majlis cukur jambul dan al aqiqahkeadaan bayi pada malam sebelum cukur jambulkarangan esei adat cukur jambulkarangan adat cukur jambuljuadah untuk majlis akikahjuadah majlis akikahjohor marhaban lirikidea tema upacara cukur jambulhukum selawat selepas kelahiran bayikhidmat cukur kepala bayi di kuala lumpurkhidmat majlis cukur jambul dan marhaban sekitar klangkhidmat majlis cukur jambul di terengganulagu untuk cukur rambutLagu sholawat mp3 gunting rambut marhabanlagu marhaban cukur jambullagu marhaban aqiqahlagu buai berendoikumpulan marhaban taman melawatikoleksi marhaban majlis cukur jambulkoleksi lagu berendoi anakhukum selawat selepas cukur rambut bayi baru lahirdoa dalam majlis pertunangan melayucontoh doa majlis cukurcontoh adat perisiancara-cara marhaban di johorCARA-CARA MAJLIS MARHABAN JOHORcara-cara buat buaian cukur jambulcara-cara bacaan dalam akikahcara tradisional majlis cukur jambulCara tahnik dan cukur rambut bayicara selawat cukur kepala bayicontoh bacaan doa aqiqahcontoh bacaan doa majliscontoh bacaan doa marhabancontoh doa majlis cucur jambulcontoh doa majlis aqiqahCONTOH doa KESYUKURAN cukur jambulcontoh buaian berendoicontoh buaiab=n berendoi tradisionalcontoh berzanji/marhaban lirikcontoh berzanjicontoh bacaan selawat majlis perkahwinancara selawat akikahcara potong jambulcara dan bacaan cukur rambut bayicara dan adat majlis cukur jambul di johorcara dan adat majlis cukur jambul aqiqah diadakancara cukur rambut bayicara cukur kepala bayicara cukur jambul bayi perempuancara cukur jambul anak perempuancara cara membuat buian cukur jambulcara dan bahan bahan cukur rambut bayicara doa cukur jambul bayicara majlis aqiqah dilakukancara menyambut majlis aqiqah seperti rasulullahcara menjalankan majlis akikahcara mengadakan majlis cukur rambutcara mengadakan majlis berendoicara membuat buaian cukur jambulcara membuat buaian berendoicara melakukan majlis berendoicara melakukan aqiqah dan cukur jambulcara buat majlis cukur jambul untuk anak perempuandoa cukur rambut bayidekorasi buaian cukur jambulcukur rambut dan berendoi adakah bidaahcukur kepalabayicukur jambul tanpa buaiCukur jambul dua kalicukur jambul boleh dilakukan nakcukur jambul adatcukur bayi tipsdekorasi majlis akikah kedahdekorasi majlis aqiqah lelakidekorasi majlis bertema melayu nusantaradoa cukur rambutdoa cukur jambul comdoa cukur jambul bayidoa bacaan cukor rambut bayidoa aqiqah potong rambut bayidoa anak cukurdekorasi untuk majlis pertunangan di restoranDEKORASI UNIQ UNTUK MAJLIS CUKUR RAMBUTcontoh upacara cukur babycontoh ucapan terima kasih majlis potong jambolcontoh selawat majlis perkahwinan pdfcontoh salawat dalam majlis cukur rambut bayicontoh lirik bacaan selawat nabiCONTOH KAD TERIMA KASIH KEKAHcontoh doa untuk majlis perkahwinancontoh doa ucapan syukur pernikahancontoh doa mula majliscontoh doa marhabancontoh tek doacontoh tek doa marhaban dan berendoicontoh teks berzanjicontoh ucapan menyambut persiapan majliscontoh ucapan majlis marhaban cukur jambulcontoh ucapan majlis aqiqahcontoh ucapan cukur jambulCONTOH UCAP MAJLIS CUKUR RAMBUTcontoh tex bacaan doa selamat hari jadicontoh tema untuk majlis aqiqahcontoh teks ucapan terima kasih majlis cukurcontoh doa majlis cukur jambul|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!