» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

cukur jambul dalam adat Melayu

Published on Nov 01 2011 // Uncategorized

Evolusi cukur jambul dalam adat Melayu


 

TERATAK tiga tingkat milik ibu kepada tiga cahaya mata, Aliza Abu Bakar, 38, pada malam itu riuh rendah dan sesak dengan tetamu yang tidak putus-putus hadir bagi meraikan kehadiran ahli keluarga baharu Aliza.

Beberapa khemah didirikan di pekarangan rumah memuatkan deretan juadah makanan bagi menjamu tetamu yang hadir memeriahkan majlis cukur jambul dan akikah putera ketiga Aliza, Ajwad yang selamat dilahirkan pertengahan Ogos lalu.

Orang luar yang sekadar lalu lalang di situ pasti akan menyangka majlis tersebut merupakan majlis pertunangan kerana dekorasi dan persediaan bagi menyambut kelahiran Ajwad dilaksanakan penuh meriah.

“Alhamdulillah, ini merupakan rezeki Allah buat saya sekeluarga, sebelum ini saya tidak pernah membuat majlis sebegini untuk anak-anak terdahulu, jadi oleh kerana pertama kali mengadakan majlis cukur jambul, saya mahukan ia istimewa,” tutur usahawan wanita itu ketika ditemui di majlis tersebut di Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.

Seperti majlis cukur jambul lain, majlis buat Ajwad turut merangkumi marhaban, selawat ke atas nabi dan doa kesyukuran. Namun, istimewanya ia turut diselitkan dengan bacaan berzanji oleh beberapa orang tokoh agama tempatan.

ALIZA melihat Ajwad menjalani upacara tahnik iaitu meletakkan manisan di lelangit bayi.

 

Sambil tetamu meneruskan selawat, Ajwad didukung mengelilingi tetamu yang ada bagi memberi peluang buat mereka menggunting beberapa helai rambut bayi itu sebelum amalan tahnik (belah mulut) di mana sedikit madu diletakkan di lelangit Ajwad.

Kesemua upacara itu kelihatan klise dan bukan lagi asing dalam konteks budaya Melayu melibatkan cukur jambul, namun jelaskah kita akan makna serta tujuan perkara-perkara itu diadakan?

Mengikut kefahaman Aliza, majlis cukur jambul bertujuan menzahirkan kesyukuran kepada Allah atas cahaya mata yang dikurniakan dan pada masa yang sama berkongsi rasa gembira itu bersama-sama orang ramai.

“Ia sebenarnya terpulang kepada individu, tetapi bagi saya apa sahaja tujuannya, ia mestilah dilaksanakan dengan hati ikhlas kerana anak merupakan anugerah Tuhan.

“Akikah contohnya, ada orang mendermakan daging tersebut kepada fakir miskin dan ada juga yang menjamu tetamu yang hadir ke majlis akikah tersebut, jadi ia sebenarnya tidak banyak beza,” jelas Aliza.

Tradisi biasa Melayu

AKIKAH bukan sahaja dilakukan untuk bayi, tetapi boleh juga dibuat untuk orang dewasa.

 

Pelakon dan juga ibu kepada seorang anak, Sari Yanti Mohamad Nazari, 27, juga berkongsi pandangannya terhadap majlis cukur jambul berdasarkan pengalamannya menjalankan majlis sebegitu Oktober tahun lalu.

Walaupun kini dia sedang sarat mengandung anak kedua, majlis buat putera sulungnya, Barr Al Aliy, 1, yang diadakan di Restoran Tajine, Kuala Lumpur masih segar dalam ingatan.

Sama seperti Aliza, Sari turut mengisi majlis cukur jambul tersebut dengan marhaban serta bacaan berzanji, cuma dia turut mendapatkan khidmat pemain gendang bagi menyesuaikan tema Arab buat majlis tersebut.

“Pada saya, cukur jambul merupakan tradisi biasa orang Melayu dan bertujuan memperkenalkan anak yang baru lahir kepada keluarga dan saudara-mara.

“Selain itu, ia juga merupakan pendekatan kita untuk memanjatkan rasa syukur dan terima kasih kepada Allah kerana anugerah yang diberikan,” ujar Sari.

Bagi upacara akikah pula, Sari hanya mengupah orang bagi melaksanakannya dengan menyedekahkan sembelihan dua ekor kambing itu kepada golongan yang memerlukan.

Namun, di sebalik kefahaman itu semua, wujud pengetahuan tentang cukur jambul dan akikah yang perlu diketahui semua orang terutama masyarakat Melayu yang beragama Islam.

Jangan terkejut jika dikatakan rata-rata orang hanya menyifatkan cukur jambul sebagai adat Melayu yang dicipta sendiri penduduk nusantara dan tidak dipraktikkan Rasulullah SAW.

Seorang pendakwah, Muhamad Riduan Zainal Abidin, 29, mendedahkan bahawa upacara cukur jambul sebenarnya telah diriwayatkan dalam hadis riwayat Muslim. Rasulullah sendiri menyarankan agar bayi yang baru dilahirkan dicukur kepalanya.

Memandangkan nabi sendiri menggalakkan perkara itu, maka secara tidak langsung ia terletak sebagai sunnah yang wajar diikuti. Bagaimanapun, berdasarkan hadis tersebut, bayi tersebut perlu dicukur kepalanya pada hari ketujuh selepas kelahiran.

Cukur kepala

SARI YANTI antara selebriti yang mengadakan majlis cukur jambul besar-besaran untuk anak sulungnya, Barr Al Aliy.

 

“Dahulu, cukur jambul dipanggil cukur kepala kerana bayi tersebut perlu dicukur habis rambutnya.

“Namun, kini masyarakat akan menggunting sedikit sahaja sebelum ibu bapa bayi tersebut mencukur habis rambut anaknya pada kemudian hari.

“Menurut hadis, rambut bayi yang dicukur itu perlu ditimbang dan berat rambut tersebut perlu dinisbahkan dengan emas dan nilai tersebut kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin,” terang Riduan.

Setelah jelas bahawa cukur jambul merupakan sunah nabi, timbul pula persoalan apakah rasional di sebalik upacara tersebut, apakah hikmah yang diperoleh individu yang melaksanakannya?

Tambah Riduan, cukur jambul sebenarnya bertujuan membuang rambut bayi yang baharu lahir itu kerana mengandungi kotoran yang tidak sihat bagi tumbesaran bayi.

“Selama sembilan bulan bayi tersebut berada di dalam perut ibunya, tempoh tersebut sudah tentu membuatkan rambut bayi tersebut bercampur dengan pelbagai bahan asing.

“Menerusi cukur jambul, ia dapat membersihkan kekotoran tersebut dan hikmahnya sudah tentulah memperoleh keberkatan dan bayi tersebut membesar dengan sihat,” tutur Riduan yang turut mengatakan bahawa cukur jambul dahulu hanya dilaksanakan ibu bapa bayi tersebut sahaja tanpa sebarang majlis.

Menyentuh konsep cukur jambul hari ini, Riduan menyatakan tiada salahnya majlis besar-besaran diadakan asalkan perkara asas serta niat melakukannya betul.

Kekeliruan yang timbul berhubung status cukur jambul hingga ada yang menyatakan ia sekadar budaya. Akui Riduan, ia mungkin disebabkan beberapa pengisian upacara dalam majlis cukur jambul hari ini lebih kepada adat Melayu.

PERSIAPAN majlis cukur jambul hari ini hampir menyerupai majlis pertunangan dan perkahwinan.

 

“Pada asalnya, cukur jambul tidak memerlukan marhaban dan bacaan berzanji, tetapi ia diadakan di negara kita untuk memeriahkan majlis.

“Ia tidak salah tetapi jangan menganggapnya sebagai perkara bidaah hanya kerana ia tidak dilakukan nabi kerana sebenarnya budaya dan sunnah itu telah bergabung membentuk ibadah,” jelasnya lagi.

Keberkatan akikah

Akikah pula yang sememangnya diketahui umum merupakan sunat muakad yang bertujuan mendapatkan keberkatan hidup daripada Allah juga sering kali dilakukan serentak bersama majlis cukur jambul.

Ia juga dituntut nabi agar dibuat pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi, kata Riduan. Daging akikah tersebut akan dinisbahkan seperti mas kahwin dan seperti biasa ia perlu disedekahkan kepada fakir miskin.

Dua ekor kambing afdal bagi bayi lelaki dan seekor kambing bagi bayi perempuan perlu disembelih mengikut hukum Islam bagi upacara akikah. Bagaimanapun terdapat pendapat mengatakan bahawa daging akikah itu tidak boleh dimakan ahli keluarga bayi tersebut.

“Ada orang ingat makan daging akikah keluarga sendiri haram sedangkan tiada hukum yang menyatakan tentang perkara itu.

“Tiada salahnya untuk ahli keluarga atau pun individu yang melakukan akikah itu sendiri untuk menjamah daging tersebut tetapi sewajarnya ia diagihkan kepada orang ramai,” ujar Riduan.

|hukum marhaban bayipersiapan untuk majlis cukur jambulpersediaan majlis cukur jambuldoa majlis perkahwinanbahan cukur jambulbuaian cukur jambulkoleksi doa majlis perkahwinanlirik bacaan selawat nabiselawat aqiqahlirik marhaban melayupersiapan majlis cukur jambulselawat marhaban teksapa itu cukur jambulbacaan marhaban tekslirik marhaban selawat nabilirik marhaban dan berzanjiteks doa cukur jambullirik lagu cukur jambulpersediaan majlis aqiqahaliza abu bakarlirik lagu berendoiselawat marhaban lirikhukum marhabansari yantipersiapan cukur jambullirik bacaan marhabanmaksud marhabancontoh doa kesyukuranlirik marhaban jawiselawat semasa majlis aqiqah anak perempuanadat aqiqahbacaan semasa mencukur rambut bayimarhaban aqiqahpersiapan majlis aqiqahpersiapan majlis akikahmarhaban dalam cukur jambulteks selawat marhabanmajlis cukur jambul anak sari yantiberzanji lirikskrip ucapan majlis cukur jambulbuai anak sariyantitatacara majlis berendoiadat majlis aqiqahbuaian berendoi cukur jambulupacara aqiqahadat berzanjibuaian berendoi negeri sembilanbuaian berendoi english stylecara berendoidoa mencukur rambut bayipersiapan majlis aqiqah dan cukur jambulsenikata lagu majlis akikahcontoh ucapan majlis cukur jambulpersediaan akikahbahan untuk cukur jambul bayibahan2 untuk cukur jambulteks doa tahnikCARA CARA ADAT BERZANJI BAGI BAYIbudaya cukur jambul masyarakat minangkabautatacara majlis cukur jambulselawat cukur jambulcara cukur jambul bayitatacara marhabancara majlis berendoibacaan marhabanbahan untuk cukur jambulbahan bahan cukur jambulcukur jambuldefinisi cukur jambullirik bacaan berzanjimajlis aqiqah dan cukur jambuldoa perkahwinan arablagu cukur jambullagu berendoidoa semasa tahnikucapan majlis cukur jambulucapan majlis akikahadat majlis cukur rambutmajlis cukur jambul di terengganumajlis aqiqah anak lelakiapakah majlis cukur rambut itu bidaahhukum majlis berendoilirik marhaban berzanjiteks ucapan selawat nabilirik berzanji melayumajlis akikah dan berendoiselawat dan cukur jambulselawat untuk aqiqahkoleksi buaian bayimajlis akikah dan cukur jambullirik lagu marhaban cukur jambulsari yanti potong jambulbuaian berendoi sariyantilirik selawat aqiqahbahan-bahan cukur jambulLagu berendoi anak ketika cukur kepalaberendoi tradisionalselawat semasa tahniklirik berendoilirik mudah marhaban (jawi)lelangit bayilagu untuk aqiqahlirik berzanji marhabanselawat nabi aqiqahlagu marhaban kelahiran anak lelakibahan-bahan utk majlis cukur jambulbuaian bayi untuk cukur jambulbuai bayi kaum indiamajlis berendoi wikipediamajlis cukur jambulpersedian majlis cukur jambulcara-cara marhabancara2 bacaan cukur rambut kanak2persediaan mencukur jambulmarhaban berzanji lirikdoa cukur jambuldoa bacaan semasa cukur rambut bayipersediaan majlis akikahperbezaan adat menyambut kelahiran bayi dalam masyarakat melayu dan indiacukur rambut adat melayucontoh ucapan menyambut persiapan majlis perkahwinancontoh ucapan persiapan untuk majlismuaturun lirik bacaan marhabanmarhaban untuk aqiqah anak lelakidoa majlis perkahwinan pdfmajlis cukur jambul dan akikahpersiapan majlis akikah anak lelakibuian berendoicukur jambul indialirik lagu majlis cukur jambulhukum cukur jambulmajlis cukur rambut diadakanhikmah cukur jambulpetua cukur jambulgambar buaian berendoigambar adat berendoi minangkabaupersiapan majlis pertunangandoa semasa pertunanganmaksud majlis cukor rambutdoa selawat cukur jambulcara permainan dartcukur jambul in englishbacaan marhabaapa itu majlis berendoitema majlis aqiqahteks selawat marhaban rayatips persediaan majlis cukur jambuladat cukur jambul bayitata cara marhabanadat cukur jambul dan berendoibacaan doa pertunanganapakah cukur jambulbacaan doa semasa mengguntingteks marhaban aqiqahteks doa selamat majlis perkahwinanteks doa majlis cukur jambulucapan sempena majlis cukur jambulupacara aqiqah adat melayuteks ucapan majlis pernikahanaqiqah anak sariyantiteks ucapan marhabanbacaan marhaban aqiqahtradisi melayu aqiqahaqiqah vs adat melayuadat akikah orang melayubahan majlis cukur jambulbacaan selawat cukur jambulupacara mencukur rambut bayi wikipediabacaan majlis cukuradat melayu aqiqahmaksud majlis berendoitesk doa majlis perkahwinanmaksud berendoi wikipediatext doa berzanji arabmaksud cukur rambuttesk ucapan majlis pertunanganmAksud bacaab berzanjimajlis selawat selepas kelahiran anakmaksud adat berzanjimakanan buffet untuk majlis kesyukuran bayitext doa ketika melakukan aqiqahmakanan untuk aqiqah adat orang bugis johormaklumat cukur jambul dan belah mulutmakna bacaan marhabanmajlis aqiqah tempoh marhabantext selawat nabi marhabanmakna majlis cukur jambulmakna majlis marhabanmaknamajlis berendoimajlis menyambut kelahiran orang indiatesk bacaan marhabanmaksud majlis cukur jambullirik marhaban selawat nabi untuk majlis cukur jambulmarhaban di taman melawatimarhaban johor lirikmarhaban ketika cukur jambulmarhaban lahiran anakmarhaban lirik arab selawat nabimarhaban melayumarhaban melayu lirikmarhaban selawat nabimarhaban semasatema cukur jambul bayi perempuanmarhaban semasa majlis cukur rambutteksdoamajlis kahwinmarhaban untuk akikahtema majlis cukur jambulmarhaban dalam islammaksud majlis marhabanmaksud majlis tahnikTESK BACAANmaksud marhaban dalam islammanisan sunah rasultempoh mencukur rambut bayitempoh cukur rambut bayi perempuanmanisan sunnah rasulullah mengadakan majlismarhaban akikah anakmarhaban akikah hukummarhaban akiqahmarhaban ANAKtempoh cukur jambultema untuk cukur jambulteks ucapan majlis cukur jambulmajlis marhaban dan cukur jambulmajlis aqiqah sari yantiucapan untuk majlis cukur rambut bayilirik selawat berendoilirik selawat dan marhabanucapan untuk majlis cukur jambulucapan tuan rumah dimajlis cukur jambullirik selawat di majlis aqiqahlirik selawat nabi-jawilirik sholawat marhabanlirik sholawat marhaban potong rambutucapan sempena majlis kesyukuran cukur jambullist cukur jambul dalam islammajlis cukur jambul selawatlist persediaan majlis aqiqahUCAPAN MALJIS AKIKAHupacaar mencakur rambut bayi bagi indiaupacara adat akikahlirik melayu berzanji marhabanwww marhaban cukur rambut di meruwikipedia adat cukur jambul melayulirik lagu selawat cukur jambullirik laguadat berendoi negeri sembilanlirik mahaban semasa aqiqahvidio orang buian madulirik marhaban dalam naik buai bayi pada tradisi melayuvideo penuh marhaban aqiqahlirik marhaban kitaupacara cukur rambut babylirik marhaban majlis berendoiupacara akikahupacara adat melayu akikahlirik marhaban sewaktu akikahmahaban for cukor rambutucapan majlis marhabantradisi menyambut kelahiran bayi masyarakat Melayutradisi menyambut kelahirantradisi melayu cukur jambulmajlis cukur jambul aqiqah berendoimajlis cukur jambul dalam islam wikipediacotoh bacaan selawat nabi marhaban negeri johormajlis cukur jambul dan akikah anak lelakitips majlis aqiqah dan cukur jambultips cukur jambulmajlis cukur jambulpersiapanmajlis cukur rambot in english translationmajlis cukur rambutmajlis cukur rambut bayi wikipediathe mecca hari cucur anak rambut videomajlis cukur jtujuan berendoimajlis berendoi tradisionalucapan majlis kesyukuran cukur jambul dan akikahmajelis berendoi anak sari yantimajlis akikah adat atau hukumucapan majlis cukur rambutUcapan majlis berzanjiucapan cukur rambut bayitujuan majlis berendoi kaum melayumajlis akikah dan cukur rambuttujuan majlis berendoimajlis aqiqah dan cukur jambul anak perempuanmajlis aqiqah di restoranmajlis aqiqah kuala terengganusenarai lagu untuk majlis aqiqahmajlis aqiqah/akikahtext selawat nabi untuk kesyukuranmencukur rambut bayi cara orang melayuteks doa aqiqahtatacara majlis cukur jambul dan belah mulutselawat ketika akikahselawat majlis cukur jambultatacara doa kesyukuranselawat majlis perkahwinan lirikselawat majlis tahnikselawat marhabantatacara berendoi kedahtata cara upacara aqiqah adat melayuselawat mp3selawat nabi akikah 4sharedtata cara mencukur rambut anak ketika di marhabantata cara doa akikah marhabahselawat Nabi aqiqah doctatacara majlis tahnik cukur jambulselawat cukur rambuttatacara semasa majlis berendoi dan akikahrasional majlis cukur jambulrestoren majlis akikahteks cukur rambutteks bacaan selawat aqiqahteks bacaan marhabanteks bacaan doa kesyukuranteks bacaan doa cukur rambut bayiselawat aqiqah lirikselawat berendoiSELAWAT BERZANJI DOCselawat burdah semasa perkahwinantek selawat nabi sabelum marhabantek marhabantek bacaan doa ucapan hari pertunanganselawat nabi jawiselawat nabi majlis cukur jambulselawat nabi marhaban jawisenarai persediaan majlis kekahSKRIP MAJLIS CUKUR JAMBULsenarai semak buat majlis cukur jambulsenarai semak msjlid cukur jambulsenari lagu semasa cukur jambulskrip doa majlis kahwin arabSenikata Marhabansenikata marhaban selawat nabisenikata selawat jawisenikata selawat marhabansenikata selawat pengantinsewa buai berendoi di jbskrip cukur jambulsignifikan majlis cukur jambul kepada orang melayudotcomsenarai persediaan majlis cukur jambulskrip marhaban cukur jambulskrip ucapan majlis perkahwinanselawat nabi semasa aqiqahselawat nabi semasa marhabanselawat nabi untuk cukur jselawat nabi untuk marhabanselawat semasa akikahtata cara cukur rambut bayi dalam islamtata cara cukur rambut bayitata cara cukur rambut adat melayutajuk lagu yang biasa di nyanyikan ketika cukur jambulskrip untuk majlis aqiqahselawat untuk majlis cukur kepalaselawatketika cukur rambut bayisenarai buaian cukur jumbulsenarai lagu berzanjisholawat tata cara potong rambut bayi mp3proses aqiqah adat melayu melayumenyapu madu d lelangit bayiperbezaan aqiqah dan cukur jambulperbezaan cukur rambut islam dengan indiaperbezaan ibadah adatperbezaan majlis akikah danperbezaan majlis akikah untuk anak lelaki dan perempuanperbezaan maksud marhaban dan burdahperbezaan selawatperbezaan upacara cukur jambul mengikut negeriperkara yang perlu untuk majlis cukur jambulperkara-perkara yang dilakukan dalam majlis cukur jambulperkhidmatan marhaban berzanji selawat d n sembilanteks selawat marhaban penuhteks selawat kelahiran anakteks marhaban johorperbezaan akikah dan majlis memotong rambutperbezaan adat menyambut kelahiran melayu dan india grafikteks selawat nabimp3 lirik lagu marhabanan waktu anak cukur rambut bayimuat turun salawat cukur jambulteks ucapan majlis berendoiteks ucapan majlis aqiqahpanduan bacaan marhaban untuk aqiqahteks selawat semasa marhabanpanduan bacaan mencukur rambut bayipanduan berdoa majlis cukur rambutteks selawat nabi penuh terengganupengertian marhaban dalam adat berendoiperalatan untuk upacara cukur jambulperbezaan adat berendoi dalam masyarakat melayu dan indiaperbezaan adat berendoi kaum melayu dan indiaperbezaan adat berendoi masyarakat melayu dan indiateks marhaban dijohorteks marhaban dan maknapersediaan potong jambulteks doa majlis cukur jambul anakpersiapan majlis cukur jambul bayipersiapan majlis potong jambul dan berendoipersiapan menyambut majlis cukur rambutpersiapan untuk majlis akikah dan cukur jambulpersiapan untuk majlis aqiqahpersiapan untuk majlis potong jambulpersiapan utk majlis cukur rambutteks doa majlis aqiqahpetua cukur jambul islampetua cukur rambut bayiteks doa majlis akikahpicture potong jambulpimpinan bacaan untuk majlis marhabanpersiapan majlis berendoiteks doa majlis perkahwinan arabteks doa marhabanpersediaan sebelum majlis aqiqahpersediaan sebelum majlis cukur jambulpersediaan tahnikpersediaan untuk berzanjipersediaan untuk majlis cukur jambulpersediaan untuk majlis cukur jambul dan berendoipersedian majlis akikahteks majlis cukur jambulteks majlis aqiqahpersiapan adat cukur jambulpersiapan berendoipersiapan cukur jambul agama islampersiapan cukur jambul anak lelakiteks doa meraikn tetamuteks doa aqiqah anaklirik lagu marhaban aqiqah bayibahan-bahan majlis berendoibahan cukurbahan buaian berendoibahan bahan untuk mencukur rambut dalam aqiqahbahan bahan persiapan utk cukur jambulbahan bahan mencukur rambut bayibahan bahan majlis cukur jambulbahan bahan di perlukan untuk persiapan cukur rambutbahan bahan di gunakan utk majlis cukur rambutbahan marhabanbahan untuk adat cukur jambul bayibahan- bahan untuk cukur jambulbahan utk cukur rambut babybahan utk cukur jambulbahan untuk mencukurbahan untuk majlis cukur jambul dan tahnikbahan untuk majlis berendoibahan untuk majlis aqiqahbahan untuk aqiqahbahan aqiqah dan cukur jambulbacaan waktu motong rambut babybacaan untuk majlis cukur kepalabacaan selawat marhabanbacaan selawat ketika mencukur rambut bayibacaan selawat ketika cukur kepala bayibacaan selawat dan marhabanbacaan selawat aqiqahbacaan salawat aqiqahbacaan potong jambulbacaan nak cukur rambut bayibacaan selawat nabi majlis cukur jbacaan selawat semasa cukur jambulbacaan untuk cukur jambulbacaan tahnikbacaan sewaktu majlis aqiqahbacaan semasa mengunting rambut bayibacaan semasa mengguntingbacaan semasa memotong rambut bayibacaan semasa majlis akikah anakbacaan semasa cukur bayibacaan n cara buat cukur jambulbahan-bahan untuk cukur rambutcara akikah dengan adat melayubuaian berendoi anak sari yanti yangbuaian berendoibuaian bayi majlis cukur jambul khas untu bayi lelakibuaian bayi cukur jambul buat sendiribuaian bayi cukur jambulbuaiab bayi perempuanBuai berendoi tradisionalbuai berendoi terengganubuaian berendoi cukur jambul di johorbuaian berendoi di johorcara adat majlis cukur jambul di johorbudaya marhaban di negeri johorbudaya berendoi cukur jambulbudaya berendoibuaian cukur jambul di terengganu dan kumpulan marhaban wanitabuaian cukur jambul di terengganubuaian berendoi untuk anak lelakibuaian berendoi lelakibuai berendoi konsep tradisionalbuai berendoi di johor bahrubeza marhaban dan berzanji di sabahberendoi selawatberendoi perempuanberendoi pdfberendoi cukur jambul di kuala terengganuberendoi cukur jambulberendoi adat negeri perakbahan2 cukurjambulbahan2 cukur rambutberzanji ketika upacara aqiqahberzanji sama maksud dengan marhaban?beza cukur jambul dengan aqiqahBEZA BERENDOI DAN CUKUR JAMBULbeza aqiqah dengan cukur jambulbeza aqiqah dan cukur jambulbeza akikah dengan cukur jambulbeza akikah dan cukur jambulbeza adat dan ibadah;ebookberzanji untuk aqiqahbahan-bahan untuk majlis cukur jambulamalan berendoi dan cukur jambul masyarakat melayuadat mencukur jambulADAT MEMBUAT AKIKAHadat melayu dalam ibadah aqiqahadat melayuadat majlis cukur jambul anak melayu wikipediaadat majlis cukur jambuladat majlis cuker jambuladat majlis aqiqah di terengganuadat mencukur jambul bayiadat mencukur jambul dalam islamakikah melayuakikah dan cukur jambulAKIKAH CARA NABIakikah adatmelayuadat tahnik sunnahadat perkahwinan cukur rambutadat menggunting rambut babyadat mencukur rambut bayiadat majlis aqiqah dan cukur jambuladat majlis akikah dan cukur jambuladat cukur kepalaadat berendoi cukur jambuladat berendoi atau cukur jambuladat berendoiadat belah mulut melayuadat aqiqah melayuadat akiqah dan cukur jambuladat akikah kaum melayuadat akikah anakadat berendoi dan cukur jambuladat berendoi orang bugisadat cukur jambul terengganuadat cukur jambul pdfadat cukur jambul masyarakat melayu di kajang selangoradat cukur jambul masyarakat melayuadat cukur jambul masa kiniadat cukur jambul di terengganuadat cukur jambul bayi selangoradat cukur jambuladat adat majlis cukur rambotapa hukum marhabanbacaan marhaban teks pdsbacaan doa marhabanbacaan doa dalam tahnikbacaan doa cukur kepala bayibacaan doa cukur jambulbacaan dan tatacara memotong rambut bayibacaan dan doa untuk cukur jambulbacaan dalam marhabanbacaan dalam majlis aqiqahbacaan doa masa tahnikbacaan doa semasa cukur rambut bayibacaan marhaban teks jawibacaan marhaban taman sutera johorbacaan marhaban semasa cukur rambutbacaan marhaban cukurbacaan marhaban bayiadakah marhaban bidaahbacaan lepas cukor rambut bayibacaan ketika majlis akikah adat banjarBAcaan cukur rambut bayibacaan cukur jambulbacaan berzanji dalam mengunting rambut bayiapakah maksud cukur jambulapakah makna cukur jambulapakah hukumnya majlis marhaban untuk cukur rambut?apa maksud berendoi aqiqah cukur jambulAPA majlis cukur bayiapa itu majlis cukur rambutAPA ITU MAJLIS CUKUR JAMBULapa itu cukur rambutapakah tujuan majlis berendoiaqiqah adat kelahiran kaum melayubacaan berendoibacaan akikahartikel ucapan majlis pertunanganaqiqah dan selawat nabiaqiqah berzanjiaqiqah anak sari yanti tajineaqiqah anak lelaki adat melayuaqiqah adat melayuapa itu adat cukur jambulhukum marhabbanhimpunan teks doa majlis perkahwinanhikmah di sebalik cukur rambut bayihadis berkaitan cukur jambulgambar cukur jambulgambar buaian adat berendoigambar berendoifoto akikah adat melayuevolusi cukur jambul dalam adat melayu to translate this pagehukum berendoihukum berendoi cukur jambulhukum marhaban dan berzanjihukum marhaban aqiqah anakhukum islam marhaban memotong rambut bayihukum dan tips majlis aqiqah berendoi dan cukur jambulhukum cukur jambul dan buaian berendoihukum cukur jambul dan berendoihukum buat marhaban ketika aqiqahhukum berzanji bagi wanitadownload free selawat nabi dalam marhabandoa2 didalam majlis cukur jambuldoa2 belah mulut bayidoa marhaban majlis cukur jambuldoa marhaban cukur jambuldoa marhabandoa majlis cukur jambul dan akikahdoa majlis aqiqah dan cukur jambulDoa kesyukuran dan aqiqahdoa dan cara2 cukur jambuldoa dalam majlis pertunangan melayudoa pertunangan bacaandoa potong jambuldoa untuk majlis bertunangdoa untuk bayi di majlis cukur jambuldoa untuk anak yang baru lahirdoa tahnik bayidoa srlamat bagi majlis cukur jambul anakdoa semasa selepas bayi cukur rambutDoa semasa cukur jambuldoa selamat dan maknadoa cukur rambut bayihukum selawat akikahlirik lagu majlis berendoilirik berzanji cukur rambutlirik berzanji cukur jambullirik berzanji buaianlirik berzanji -mp3 arablirik berzanjilirik bacaan marhaban berzanjilirik bacaan ketika marhabanLIRIK bacaan doa berzanjilirik berzanji dan marhabanlirik berzanji doclirik lagu berzanji melayulirik lagu berzanji berendoi menyambut kelahiranlirik lagu berzanjilirik lagu berendoi- orang kawinlirik lagu berendoi marhabanlirik lagu berendoi cukur jambullirik doa berzanjilirik berzanji untuk cukur jambullangkah persiapan untuk majlis cukur jambullagu-lagu cukur jambullagu untuk majlis cukur jambul dan al aqiqahkeadaan bayi pada malam sebelum cukur jambulkarangan esei adat cukur jambulkarangan adat cukur jambuljuadah untuk majlis akikahjuadah majlis akikahjohor marhaban lirikidea tema upacara cukur jambulhukum selawat selepas kelahiran bayikhidmat cukur kepala bayi di kuala lumpurkhidmat majlis cukur jambul dan marhaban sekitar klanglagu untuk cukur rambutLagu sholawat mp3 gunting rambut marhabanlagu marhaban aqiqahlagu buai berendoikumpulan marhaban taman melawatikoleksi marhaban majlis cukur jambulkoleksi lagu berendoi anakkhidmat majlis cukur jambul di terengganuhukum selawat selepas cukur rambut bayi baru lahircontoh doa majlis cucur jambulcontoh adat perisiancara-cara marhaban di johorCARA-CARA MAJLIS MARHABAN JOHORcara-cara buat buaian cukur jambulcara-cara bacaan dalam akikahcara tradisional majlis cukur jambulCara tahnik dan cukur rambut bayicara selawat cukur kepala bayicontoh bacaan doa aqiqahcontoh bacaan doa majliscontoh doa majlis aqiqahCONTOH doa KESYUKURAN cukur jambulcontoh buaian berendoicontoh buaiab=n berendoi tradisionalcontoh berzanji/marhaban lirikcontoh berzanjicontoh bacaan selawat majlis perkahwinancontoh bacaan doa marhabancara selawat akikahcara potong jambulcara menyambut majlis aqiqah seperti rasulullahcara dan bacaan cukur rambut bayicara dan adat majlis cukur jambul di johorcara dan adat majlis cukur jambul aqiqah diadakancara cukur rambut bayicara cukur jambul bayi perempuancara cukur jambul anak perempuancara cara membuat buian cukur jambulcara buat majlis cukur jambul untuk anak perempuancara dan bahan bahan cukur rambut bayicara doa cukur jambul bayicara menjalankan majlis akikahcara mengadakan majlis cukur rambutcara mengadakan majlis berendoicara membuat buaian cukur jambulcara membuat buaian berendoicara melakukan majlis berendoicara melakukan aqiqah dan cukur jambulcara majlis aqiqah dilakukancara bacaan adat marhabancontoh doa majlis cukurdoa cukur rambutdekorasi buaian cukur jambulcukur rambut dan berendoi adakah bidaahcukur kepalabayicukur jambul tanpa buaiCukur jambul dua kalicukur jambul boleh dilakukan nakcukur jambul adatcukur bayi tipsdekorasi majlis akikah kedahdekorasi majlis aqiqah lelakidoa cukur jambul comdoa cukur jambul bayidoa bacaan cukor rambut bayidoa aqiqah potong rambut bayidoa anak cukurdekorasi untuk majlis pertunangan di restoranDEKORASI UNIQ UNTUK MAJLIS CUKUR RAMBUTdekorasi majlis bertema melayu nusantaracontoh upacara cukur babycontoh ucapan terima kasih majlis potong jambolcontoh ucapan menyambut persiapan majliscontoh selawat majlis perkahwinan pdfcontoh salawat dalam majlis cukur rambut bayicontoh lirik bacaan selawat nabiCONTOH KAD TERIMA KASIH KEKAHcontoh doa untuk majlis perkahwinancontoh doa ucapan syukur pernikahancontoh doa mula majliscontoh doa marhabancontoh tek doacontoh tek doa marhaban dan berendoicontoh ucapan majlis marhaban cukur jambulcontoh ucapan majlis aqiqahcontoh ucapan cukur jambulCONTOH UCAP MAJLIS CUKUR RAMBUTcontoh tex bacaan doa selamat hari jadicontoh tema untuk majlis aqiqahcontoh teks ucapan terima kasih majlis cukurcontoh teks berzanjicontoh doa majlis cukur jambul|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!