» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

cukur jambul dalam adat Melayu

Published on Nov 01 2011 // Uncategorized

Evolusi cukur jambul dalam adat Melayu


 

TERATAK tiga tingkat milik ibu kepada tiga cahaya mata, Aliza Abu Bakar, 38, pada malam itu riuh rendah dan sesak dengan tetamu yang tidak putus-putus hadir bagi meraikan kehadiran ahli keluarga baharu Aliza.

Beberapa khemah didirikan di pekarangan rumah memuatkan deretan juadah makanan bagi menjamu tetamu yang hadir memeriahkan majlis cukur jambul dan akikah putera ketiga Aliza, Ajwad yang selamat dilahirkan pertengahan Ogos lalu.

Orang luar yang sekadar lalu lalang di situ pasti akan menyangka majlis tersebut merupakan majlis pertunangan kerana dekorasi dan persediaan bagi menyambut kelahiran Ajwad dilaksanakan penuh meriah.

“Alhamdulillah, ini merupakan rezeki Allah buat saya sekeluarga, sebelum ini saya tidak pernah membuat majlis sebegini untuk anak-anak terdahulu, jadi oleh kerana pertama kali mengadakan majlis cukur jambul, saya mahukan ia istimewa,” tutur usahawan wanita itu ketika ditemui di majlis tersebut di Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.

Seperti majlis cukur jambul lain, majlis buat Ajwad turut merangkumi marhaban, selawat ke atas nabi dan doa kesyukuran. Namun, istimewanya ia turut diselitkan dengan bacaan berzanji oleh beberapa orang tokoh agama tempatan.

ALIZA melihat Ajwad menjalani upacara tahnik iaitu meletakkan manisan di lelangit bayi.

 

Sambil tetamu meneruskan selawat, Ajwad didukung mengelilingi tetamu yang ada bagi memberi peluang buat mereka menggunting beberapa helai rambut bayi itu sebelum amalan tahnik (belah mulut) di mana sedikit madu diletakkan di lelangit Ajwad.

Kesemua upacara itu kelihatan klise dan bukan lagi asing dalam konteks budaya Melayu melibatkan cukur jambul, namun jelaskah kita akan makna serta tujuan perkara-perkara itu diadakan?

Mengikut kefahaman Aliza, majlis cukur jambul bertujuan menzahirkan kesyukuran kepada Allah atas cahaya mata yang dikurniakan dan pada masa yang sama berkongsi rasa gembira itu bersama-sama orang ramai.

“Ia sebenarnya terpulang kepada individu, tetapi bagi saya apa sahaja tujuannya, ia mestilah dilaksanakan dengan hati ikhlas kerana anak merupakan anugerah Tuhan.

“Akikah contohnya, ada orang mendermakan daging tersebut kepada fakir miskin dan ada juga yang menjamu tetamu yang hadir ke majlis akikah tersebut, jadi ia sebenarnya tidak banyak beza,” jelas Aliza.

Tradisi biasa Melayu

AKIKAH bukan sahaja dilakukan untuk bayi, tetapi boleh juga dibuat untuk orang dewasa.

 

Pelakon dan juga ibu kepada seorang anak, Sari Yanti Mohamad Nazari, 27, juga berkongsi pandangannya terhadap majlis cukur jambul berdasarkan pengalamannya menjalankan majlis sebegitu Oktober tahun lalu.

Walaupun kini dia sedang sarat mengandung anak kedua, majlis buat putera sulungnya, Barr Al Aliy, 1, yang diadakan di Restoran Tajine, Kuala Lumpur masih segar dalam ingatan.

Sama seperti Aliza, Sari turut mengisi majlis cukur jambul tersebut dengan marhaban serta bacaan berzanji, cuma dia turut mendapatkan khidmat pemain gendang bagi menyesuaikan tema Arab buat majlis tersebut.

“Pada saya, cukur jambul merupakan tradisi biasa orang Melayu dan bertujuan memperkenalkan anak yang baru lahir kepada keluarga dan saudara-mara.

“Selain itu, ia juga merupakan pendekatan kita untuk memanjatkan rasa syukur dan terima kasih kepada Allah kerana anugerah yang diberikan,” ujar Sari.

Bagi upacara akikah pula, Sari hanya mengupah orang bagi melaksanakannya dengan menyedekahkan sembelihan dua ekor kambing itu kepada golongan yang memerlukan.

Namun, di sebalik kefahaman itu semua, wujud pengetahuan tentang cukur jambul dan akikah yang perlu diketahui semua orang terutama masyarakat Melayu yang beragama Islam.

Jangan terkejut jika dikatakan rata-rata orang hanya menyifatkan cukur jambul sebagai adat Melayu yang dicipta sendiri penduduk nusantara dan tidak dipraktikkan Rasulullah SAW.

Seorang pendakwah, Muhamad Riduan Zainal Abidin, 29, mendedahkan bahawa upacara cukur jambul sebenarnya telah diriwayatkan dalam hadis riwayat Muslim. Rasulullah sendiri menyarankan agar bayi yang baru dilahirkan dicukur kepalanya.

Memandangkan nabi sendiri menggalakkan perkara itu, maka secara tidak langsung ia terletak sebagai sunnah yang wajar diikuti. Bagaimanapun, berdasarkan hadis tersebut, bayi tersebut perlu dicukur kepalanya pada hari ketujuh selepas kelahiran.

Cukur kepala

SARI YANTI antara selebriti yang mengadakan majlis cukur jambul besar-besaran untuk anak sulungnya, Barr Al Aliy.

 

“Dahulu, cukur jambul dipanggil cukur kepala kerana bayi tersebut perlu dicukur habis rambutnya.

“Namun, kini masyarakat akan menggunting sedikit sahaja sebelum ibu bapa bayi tersebut mencukur habis rambut anaknya pada kemudian hari.

“Menurut hadis, rambut bayi yang dicukur itu perlu ditimbang dan berat rambut tersebut perlu dinisbahkan dengan emas dan nilai tersebut kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin,” terang Riduan.

Setelah jelas bahawa cukur jambul merupakan sunah nabi, timbul pula persoalan apakah rasional di sebalik upacara tersebut, apakah hikmah yang diperoleh individu yang melaksanakannya?

Tambah Riduan, cukur jambul sebenarnya bertujuan membuang rambut bayi yang baharu lahir itu kerana mengandungi kotoran yang tidak sihat bagi tumbesaran bayi.

“Selama sembilan bulan bayi tersebut berada di dalam perut ibunya, tempoh tersebut sudah tentu membuatkan rambut bayi tersebut bercampur dengan pelbagai bahan asing.

“Menerusi cukur jambul, ia dapat membersihkan kekotoran tersebut dan hikmahnya sudah tentulah memperoleh keberkatan dan bayi tersebut membesar dengan sihat,” tutur Riduan yang turut mengatakan bahawa cukur jambul dahulu hanya dilaksanakan ibu bapa bayi tersebut sahaja tanpa sebarang majlis.

Menyentuh konsep cukur jambul hari ini, Riduan menyatakan tiada salahnya majlis besar-besaran diadakan asalkan perkara asas serta niat melakukannya betul.

Kekeliruan yang timbul berhubung status cukur jambul hingga ada yang menyatakan ia sekadar budaya. Akui Riduan, ia mungkin disebabkan beberapa pengisian upacara dalam majlis cukur jambul hari ini lebih kepada adat Melayu.

PERSIAPAN majlis cukur jambul hari ini hampir menyerupai majlis pertunangan dan perkahwinan.

 

“Pada asalnya, cukur jambul tidak memerlukan marhaban dan bacaan berzanji, tetapi ia diadakan di negara kita untuk memeriahkan majlis.

“Ia tidak salah tetapi jangan menganggapnya sebagai perkara bidaah hanya kerana ia tidak dilakukan nabi kerana sebenarnya budaya dan sunnah itu telah bergabung membentuk ibadah,” jelasnya lagi.

Keberkatan akikah

Akikah pula yang sememangnya diketahui umum merupakan sunat muakad yang bertujuan mendapatkan keberkatan hidup daripada Allah juga sering kali dilakukan serentak bersama majlis cukur jambul.

Ia juga dituntut nabi agar dibuat pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi, kata Riduan. Daging akikah tersebut akan dinisbahkan seperti mas kahwin dan seperti biasa ia perlu disedekahkan kepada fakir miskin.

Dua ekor kambing afdal bagi bayi lelaki dan seekor kambing bagi bayi perempuan perlu disembelih mengikut hukum Islam bagi upacara akikah. Bagaimanapun terdapat pendapat mengatakan bahawa daging akikah itu tidak boleh dimakan ahli keluarga bayi tersebut.

“Ada orang ingat makan daging akikah keluarga sendiri haram sedangkan tiada hukum yang menyatakan tentang perkara itu.

“Tiada salahnya untuk ahli keluarga atau pun individu yang melakukan akikah itu sendiri untuk menjamah daging tersebut tetapi sewajarnya ia diagihkan kepada orang ramai,” ujar Riduan.

|persiapan untuk majlis cukur jambulhukum marhaban bayipersediaan majlis cukur jambuldoa majlis perkahwinanbahan cukur jambullirik marhaban melayukoleksi doa majlis perkahwinanbuaian cukur jambulselawat aqiqahlirik bacaan selawat nabilirik marhaban dan berzanjipersiapan majlis cukur jambulselawat marhaban tekslirik marhaban selawat nabibacaan marhaban tekshukum marhabanapa itu cukur jambulaliza abu bakarsari yantilirik bacaan marhabanpersiapan cukur jambullirik lagu cukur jambulpersediaan majlis aqiqahlirik lagu berendoiselawat marhaban lirikteks doa cukur jambullirik marhaban jawibacaan semasa mencukur rambut bayimaksud marhabanadat aqiqahbuaian berendoi english styleselawat semasa majlis aqiqah anak perempuancontoh doa kesyukuranbuaian berendoi negeri sembilanmarhaban aqiqahbuaian berendoi cukur jambulteks selawat marhabanberzanji lirikcara berendoimarhaban dalam cukur jambulupacara aqiqahmajlis cukur jambul anak sari yantiadat majlis aqiqahpersiapan majlis aqiqahadat berzanjibuai anak sariyantipersiapan majlis akikahcara majlis berendoitatacara majlis berendoiskrip ucapan majlis cukur jambulbahan untuk cukur jambuldoa perkahwinan arabbahan2 untuk cukur jambulteks ucapan selawat nabibahan bahan cukur jambultatacara majlis cukur jambulmajlis aqiqah anak lelakimajlis aqiqah dan cukur jambulteks doa tahniksenikata lagu majlis akikahbacaan marhabandoa mencukur rambut bayidoa semasa tahnikhukum majlis berendoibahan untuk cukur jambul bayimajlis cukur jambul di terengganutatacara marhabanlagu berendoiapakah majlis cukur rambut itu bidaahpersiapan majlis aqiqah dan cukur jambullirik marhaban berzanjidefinisi cukur jambullirik bacaan berzanjicara cukur jambul bayibudaya cukur jambul masyarakat minangkabauselawat cukur jambulucapan majlis cukur jambulucapan majlis akikahcontoh ucapan majlis cukur jambulpersediaan akikahCARA CARA ADAT BERZANJI BAGI BAYIcukur jambuladat majlis cukur rambutlagu cukur jambulcara permainan dartdoa semasa pertunangancontoh ucapan menyambut persiapan majlis perkahwinanmaksud majlis cukor rambutpersiapan majlis akikah anak lelakicara-cara marhabangambar adat berendoi minangkabaupersediaan majlis akikahpersediaan mencukur jambulperbezaan adat menyambut kelahiran bayi dalam masyarakat melayu dan indiagambar buaian berendoipersedian majlis cukur jambultata cara marhabanpersiapan majlis pertunangancara2 bacaan cukur rambut kanak2bahan majlis cukur jambulbahan-bahan cukur jambulcontoh ucapan persiapan untuk majlisdoa selawat cukur jambulmarhaban untuk aqiqah anak lelakibuian berendoimarhaban berzanji lirikselawat dan cukur jambulbuaian berendoi sariyantibuai bayi kaum indiadoa cukur jambulselawat nabi aqiqahdoa bacaan semasa cukur rambut bayiselawat semasa tahnikselawat untuk aqiqahbahan-bahan utk majlis cukur jambulpetua cukur jambulmuaturun lirik bacaan marhabancukur jambul in englishcukur jambul indialirik lagu majlis cukur jambulcukur rambut adat melayudoa majlis perkahwinan pdfsari yanti potong jambulbuaian bayi untuk cukur jambulhikmah cukur jambulbacaan marhabakoleksi buaian bayiteks selawat marhaban rayatujuan majlis berendoiadat melayu aqiqahtema majlis aqiqahteks marhaban aqiqahbacaan doa pertunanganmajlis berendoi wikipediabacaan doa semasa mengguntingucapan sempena majlis cukur jambullirik berzanji marhabanteks doa selamat majlis perkahwinanlirik berzanji melayubacaan marhaban aqiqahlirik mudah marhaban (jawi)aqiqah vs adat melayulagu untuk aqiqahapa itu majlis berendoilagu marhaban kelahiran anak lelakiapakah cukur jambulLagu berendoi anak ketika cukur kepalalelangit bayitips persediaan majlis cukur jambultradisi melayu aqiqahteks ucapan marhabanteks ucapan majlis pernikahanaqiqah anak sariyantimajlis akikah dan berendoimajlis akikah dan cukur jambullirik selawat aqiqahlirik berendoimajlis cukur jambulupacara aqiqah adat melayuadat akikah orang melayulirik lagu marhaban cukur jambulupacara mencukur rambut bayi wikipediabacaan selawat cukur jambulbacaan majlis cukurmajlis cukur rambut diadakanhukum cukur jambuladat cukur jambul dan berendoiberendoi tradisionaladat cukur jambul bayiteks doa majlis cukur jambulmajlis cukur jambul dan akikahmenyapu madu d lelangit bayilirik selawat berendoiperbezaan majlis akikah danlirik lagu selawat cukur jambullirik lagu marhaban aqiqah bayimanisan sunah rasulmencukur rambut bayi cara orang melayuperbezaan upacara cukur jambul mengikut negerilirik sholawat marhaban potong rambutperbezaan selawatlirik sholawat marhabanlirik selawat nabi-jawiperbezaan maksud marhaban dan burdahlirik selawat di majlis aqiqahlirik selawat dan marhabanperbezaan ibadah adatmp3 lirik lagu marhabanan waktu anak cukur rambut bayimuat turun salawat cukur jambulmarhaban selawat nabilirik marhaban sewaktu akikahlirik marhaban selawat nabi untuk majlis cukur jambullirik marhaban majlis berendoiperalatan untuk upacara cukur jambulperbezaan adat berendoi masyarakat melayu dan indialirik marhaban kitalirik mahaban semasa aqiqahperbezaan adat berendoi kaum melayu dan indiapengertian marhaban dalam adat berendoipanduan berdoa majlis cukur rambutperbezaan cukur rambut islam dengan indiaperbezaan aqiqah dan cukur jambulperbezaan akikah dan majlis memotong rambutperbezaan adat menyambut kelahiran melayu dan india grafiklirik laguadat berendoi negeri sembilanpanduan bacaan marhaban untuk aqiqahperbezaan majlis akikah untuk anak lelaki dan perempuanperbezaan adat berendoi dalam masyarakat melayu dan indiapanduan bacaan mencukur rambut bayilirik marhaban dalam naik buai bayi pada tradisi melayumarhaban untuk akikahmajlis marhabanmaksud adat berzanjimajlis cukur jambul dan akikah anak lelakimAksud bacaab berzanjimaksud berendoi wikipediamaksud cukur rambutmaksud majlis berendoimajlis cukur jambul dalam islam wikipediamaksud majlis cukur jambulmaksud majlis marhabanmaksud majlis tahnikmajlis marhaban dan cukur jambulmajlis cukur jmajlis cukur jambul selawatmaknamajlis berendoimajlis cukur jambulpersiapanmajlis menyambut kelahiran orang indiamajlis selawat selepas kelahiran anakMajlis cukur rambut dan tahnikmajlis cukur rambut bayi wikipediamakanan buffet untuk majlis kesyukuran bayimajlis cukur rambutmakanan untuk aqiqah adat orang bugis johormajlis cukur rambot in english translationmaklumat cukur jambul dan belah mulutmakna bacaan marhabanmakna majlis cukur jambulmakna majlis marhabanmaksud marhaban dalam islammajlis cukur jambul aqiqah berendoimanisan sunnah rasulullah mengadakan majlismarhaban ketika cukur jambulmajlis akikah adat atau hukummarhaban lahiran anaklirik melayu berzanji marhabanmarhaban lirik arab selawat nabimarhaban melayumarhaban melayu lirikmajelis berendoi anak sari yantimahaban for cukor rambutlist persediaan majlis aqiqahmarhaban semasamarhaban semasa majlis cukur rambutmarhaban johor lirikmarhaban di taman melawatimarhaban dalam islammajlis berendoi tradisionalmarhaban akikah anakmajlis aqiqah/akikahmajlis aqiqah tempoh marhabanmarhaban akikah hukummajlis aqiqah sari yantimajlis aqiqah kuala terengganumajlis aqiqah di restoranmarhaban akiqahmarhaban ANAKmajlis aqiqah dan cukur jambul anak perempuanmajlis akikah dan cukur rambutlist cukur jambul dalam islamtema cukur jambul bayi perempuanteks selawat cukur jambul anakteks salawat marhabanteks marhaban johorteks marhaban dijohorteks marhaban dan maknateks majlis cukur jambulteks majlis aqiqahteks doa meraikn tetamuteks selawat kelahiran anakteks selawat marhaban penuhteksdoamajlis kahwinteks ucapan majlis cukur jambulteks ucapan majlis berendoiteks ucapan majlis aqiqahteks selawat semasa marhabanteks selawat nabi penuh terengganuteks selawat nabi majlis cukur jambulteks selawat nabiteks doa marhabanteks doa majlis perkahwinan arabteks doa majlis cukur jambul anakteknik marhaban kelahiran anaktek selawat nabi sabelum marhabantek marhabantek bacaan doa ucapan hari pertunangantatacara semasa majlis berendoi dan akikahtatacara majlis tahnik cukur jambultatacara majlis cukur jambul dan belah muluttatacara doa kesyukuranteks bacaan doa cukur rambut bayiteks bacaan doa kesyukuranteks doa majlis aqiqahteks doa majlis akikahtesk doa majlis perkahwinanteks doa aqiqah anakteks doa aqiqahteks cukur rambutteks bacaan selawat aqiqahteks bacaan marhabantatacara berendoi kedahtema majlis cukur jambulwww marhaban cukur rambut di meruucapan untuk majlis cukur jambulucapan tuan rumah dimajlis cukur jambulucapan sempena majlis kesyukuran cukur jambulUCAPAN MALJIS AKIKAHucapan majlis marhabanucapan majlis kesyukuran cukur jambul dan akikahucapan majlis cukur rambutUcapan majlis berzanjiucapan untuk majlis cukur rambut bayiupacaar mencakur rambut bayi bagi indiawikipedia adat cukur jambul melayuvidio orang buian maduvideo penuh marhaban aqiqahupacara cukur rambut bayiupacara cukur rambut babyupacara akikahupacara adat melayu akikahupacara adat akikahucapan cukur rambut bayitujuanmajlis berendoitujuan majlis berendoi kaum melayutext doa ketika melakukan aqiqahtext doa berzanji arabtesk ucapan majlis pertunangantesk bacaan marhabanTESK BACAANtempoh mencukur rambut bayitempoh cukur rambut bayi perempuantempoh cukur jambultext selawat nabi marhabantext selawat nabi untuk kesyukurantujuan cukur jambultujuan berendoitradisi menyambut kelahiran bayi masyarakat Melayutradisi menyambut kelahirantradisi melayu cukur jambultips majlis aqiqah dan cukur jambultips cukur jambulthe mecca hari cucur anak rambut videotema untuk cukur jambulselawat marhabanrestoren majlis akikahrasional majlis cukur jambulproses aqiqah adat melayu melayupimpinan bacaan untuk majlis marhabanpicture potong jambulpetua cukur rambut bayipetua cukur jambul islampersiapan utk majlis cukur rambutsenarai semak msjlid cukur jambulselawat aqiqah lirikselawat majlis tahnikselawat majlis perkahwinan lirikselawat majlis cukur jambulselawat ketika akikahselawat cukur rambutselawat burdah semasa perkahwinanSELAWAT BERZANJI DOCselawat berendoipersiapan untuk majlis potong jambulpersiapan untuk majlis aqiqahpersiapan untuk majlis akikah dan cukur jambulpersediaan untuk majlis cukur jambulpersediaan untuk berzanjipersediaan tahnikpersediaan sebelum majlis cukur jambulpersediaan sebelum majlis aqiqahpersediaan potong jambulperkhidmatan marhaban berzanji selawat d n sembilanperkara-perkara yang dilakukan dalam majlis cukur jambulpersediaan untuk majlis cukur jambul dan berendoipersedian majlis akikahpersiapan menyambut majlis cukur rambutpersiapan majlis potong jambul dan berendoipersiapan majlis cukur jambul bayipersiapan majlis berendoipersiapan cukur jambul anak lelakipersiapan cukur jambul agama islampersiapan berendoipersiapan adat cukur jambulperkara yang perlu untuk majlis cukur jambulselawat mp3tata cara upacara aqiqah adat melayuskrip doa majlis kahwin arabskrip cukur jambulsignifikan majlis cukur jambul kepada orang melayudotcomsholawat tata cara potong rambut bayi mp3sewa buai berendoi di jbsewa buai berendoi dan marhaban di terengganusenikata selawat pengantinsenikata selawat marhabanSKRIP MAJLIS CUKUR JAMBULskrip marhaban cukur jambultata cara mencukur rambut anak ketika di marhabantata cara doa akikah marhabahtata cara cukur rambut bayi dalam islamtata cara cukur rambut bayitata cara cukur rambut adat melayutajuk lagu yang biasa di nyanyikan ketika cukur jambulskrip untuk majlis aqiqahskrip ucapan majlis perkahwinansenikata selawat jawisenikata marhaban selawat nabiSenikata Marhabanselawat nabi untuk marhabanselawat nabi untuk cukur jselawat nabi semasa marhabanselawat nabi semasa aqiqahselawat nabi marhaban jawiselawat nabi majlis cukur jambulselawat nabi jawiselawat Nabi aqiqah docselawat semasa akikahselawat untuk majlis cukur kepalasenari lagu semasa cukur jambulsenarai semak buat majlis cukur jambulsenarai persediaan majlis kekahsenarai persediaan majlis cukur jambulsenarai lagu untuk majlis aqiqahsenarai lagu berzanjisenarai buaian cukur jumbulselawatketika cukur rambut bayiselawat nabi akikah 4sharedbahan-bahan untuk majlis cukur jambulbahan marhabanbahan cukurbahan buaian berendoibahan bahan untuk mencukur rambut dalam aqiqahbahan bahan persiapan utk cukur jambulbahan bahan mencukur rambut bayibahan bahan majlis cukur jambulbahan bahan di perlukan untuk persiapan cukur rambutbahan untuk adat cukur jambul bayibahan untuk aqiqahbahan untuk majlis aqiqahbahan-bahan untuk cukur rambutbahan-bahan majlis berendoibahan- bahan untuk cukur jambulbahan utk cukur rambut babybahan utk cukur jambulbahan untuk mencukurbahan untuk majlis cukur jambul dan tahnikbahan untuk majlis berendoibahan bahan di gunakan utk majlis cukur rambutbahan aqiqah dan cukur jambulbacaan selawat nabi majlis cukur jbacaan selawat marhabanbacaan selawat ketika mencukur rambut bayibacaan selawat ketika cukur kepala bayibacaan selawat dan marhabanbacaan selawat aqiqahbacaan salawat aqiqahbacaan potong jambulbacaan selawat semasa cukur jambulbacaan semasa cukur bayibacaan semasa majlis akikah anakbacaan waktu motong rambut babybacaan untuk majlis cukur kepalabacaan untuk cukur jambulbacaan tahnikbacaan sewaktu majlis aqiqahbacaan semasa mengunting rambut bayibacaan semasa mengguntingbacaan semasa memotong rambut bayibacaan nak cukur rambut bayibahan2 cukur rambutcara bacaan adat marhabanbuaian berendoi buat sendiribuaian berendoi anak sari yanti yangbuaian berendoibuaian bayi majlis cukur jambul khas untu bayi lelakibuaian bayi cukur jambul buat sendiribuaian bayi cukur jambulbuaiab bayi perempuanBuai berendoi tradisionalbuaian berendoi cukur jambul di johorbuaian berendoi di johorbuaian berendoi lelakicara akikah dengan adat melayucara adat majlis cukur jambul di johorbudaya marhaban di negeri johorbudaya berendoi cukur jambulbudaya berendoibuaian cukur jambul di terengganu dan kumpulan marhaban wanitabuaian cukur jambul di terengganubuaian berendoi untuk anak lelakibuai berendoi terengganubuai berendoi konsep tradisionalberzanji marhaban tata caraberzanji ketika upacara aqiqahberendoi selawatberendoi perempuanberendoi pdfberendoi cukur jambul di kuala terengganuberendoi cukur jambulberendoi adat negeri perakberzanji sama maksud dengan marhaban?berzanji untuk aqiqahbeza adat dan ibadah;ebookbuai berendoi di johor bahrubeza marhaban dan berzanji di sabahbeza cukur jambul dengan aqiqahBEZA BERENDOI DAN CUKUR JAMBULbeza aqiqah dengan cukur jambulbeza aqiqah dan cukur jambulbeza akikah dengan cukur jambulbeza akikah dan cukur jambulbahan2 cukurjambulbacaan n cara buat cukur jambulamalan berendoi dan cukur jambul masyarakat melayuADAT MEMBUAT AKIKAHadat melayu dalam ibadah aqiqahadat melayuadat majlis cukur jambul anak melayu wikipediaadat majlis cukur jambuladat majlis cuker jambuladat majlis aqiqah di terengganuadat majlis aqiqah dan cukur jambuladat mencukur jambuladat mencukur jambul bayiadat mencukur jambul dalam islamakikah melayuakikah dan cukur jambulAKIKAH CARA NABIakikah adatmelayuadat tahnik sunnahadat perkahwinan cukur rambutadat menggunting rambut babyadat mencukur rambut bayiadat majlis akikah dan cukur jambuladat cukur kepalaadat berendoi cukur jambuladat berendoi atau cukur jambuladat berendoiadat belah mulut melayuadat aqiqah melayuadat akiqah dan cukur jambuladat akikah kaum melayuadat akikah anakadat berendoi dan cukur jambuladat berendoi kaum melayuadat berendoi orang bugisadat cukur jambul terengganuadat cukur jambul pdfadat cukur jambul masyarakat melayu di kajang selangoradat cukur jambul masyarakat melayuadat cukur jambul masa kiniadat cukur jambul di terengganuadat cukur jambul bayi selangoradat cukur jambuladat adat majlis cukur rambotapa hukum marhabanbacaan marhaban teks pdsbacaan doa dalam tahnikbacaan doa cukur kepala bayibacaan doa cukur jambulbacaan dan tatacara memotong rambut bayibacaan dan doa untuk cukur jambulbacaan dalam marhabanbacaan dalam majlis aqiqahBAcaan cukur rambut bayibacaan doa marhabanbacaan doa masa tahnikbacaan doa semasa cukur rambut bayibacaan marhaban teks jawibacaan marhaban taman sutera johorbacaan marhaban semasa cukur rambutbacaan marhaban cukurbacaan marhaban bayiadakah marhaban bidaahbacaan lepas cukor rambut bayibacaan ketika majlis akikah adat banjarbacaan cukur jambulbacaan berzanji dalam mengunting rambut bayiapakah makna cukur jambulapakah hukumnya majlis marhaban untuk cukur rambut?apa maksud berendoi aqiqah cukur jambulAPA majlis cukur bayiapa itu majlis cukur rambutAPA ITU MAJLIS CUKUR JAMBULapa itu cukur rambutapa itu buaian berendoiapakah maksud cukur jambulapakah tujuan majlis berendoiaqiqah adat kelahiran kaum melayubacaan berendoibacaan akikahartikel ucapan majlis pertunanganaqiqah dan selawat nabiaqiqah berzanjiaqiqah anak sari yanti tajineaqiqah anak lelaki adat melayuaqiqah adat melayuapa itu adat cukur jambulcara buat majlis cukur jambul untuk anak perempuanhukum selawat selepas cukur rambut bayi baru lahirhukum berendoihimpunan teks doa majlis perkahwinanhikmah di sebalik cukur rambut bayihikmah bayi cukur rambuthadis berkaitan cukur jambulgambar cukur jambulgambar buaian adat berendoigambar berendoihukum berendoi cukur jambulhukum berzanji bagi wanitahukum buat marhaban ketika aqiqahhukum selawat akikahhukum marhabbanhukum marhaban dan berzanjihukum marhaban aqiqah anakhukum islam marhaban memotong rambut bayihukum dan tips majlis aqiqah berendoi dan cukur jambulhukum cukur jambul dan buaian berendoihukum cukur jambul dan berendoifoto akikah adat melayuevolusi cukur jambul dalam adat melayu to translate this pagedoa potong jambuldoa pertunangan bacaandoa marhaban majlis cukur jambuldoa marhaban cukur jambuldoa marhaban cukur bayidoa marhabandoa majlis cukur jambul dan akikahdoa majlis aqiqah dan cukur jambuldoa selamat dan maknaDoa semasa cukur jambuldoa semasa selepas bayi cukur rambutdownload free selawat nabi dalam marhabandoa2 didalam majlis cukur jambuldoa2 belah mulut bayidoa untuk majlis bertunangdoa untuk bayi di majlis cukur jambuldoa untuk anak yang baru lahirdoa tahnik bayidoa srlamat bagi majlis cukur jambul anakDoa kesyukuran dan aqiqahhukum selawat selepas kelahiran bayilirik lagu majlis berendoilirik berzanji cukur jambullirik berzanji buaianlirik berzanji -mp3 arablirik berzanjilirik bacaan marhaban berzanjilirik bacaan ketika marhabanLIRIK bacaan doa berzanjilangkah persiapan untuk majlis cukur jambullirik berzanji cukur rambutlirik berzanji dan marhabanlirik berzanji doclirik lagu berzanji melayulirik lagu berzanji berendoi menyambut kelahiranlirik lagu berzanjilirik lagu berendoi- orang kawinlirik lagu berendoi marhabanlirik lagu berendoi cukur jambullirik doa berzanjilirik berzanji untuk cukur jambullangkah langkah cukur jambullagu-lagu cukur jambulkhidmat majlis cukur jambul dan marhaban sekitar klangkhidmat cukur kepala bayi di kuala lumpurkeadaan bayi pada malam sebelum cukur jambulkarangan esei adat cukur jambulkarangan adat cukur jambuljuadah untuk majlis akikahjuadah majlis akikahjohor marhaban lirikkhidmat majlis cukur jambul di terengganukoleksi lagu berendoi anakkoleksi marhaban majlis cukur jambullagu untuk majlis cukur jambul dan al aqiqahlagu untuk cukur rambutLagu sholawat mp3 gunting rambut marhabanlagu marhaban cukur jambullagu marhaban aqiqahlagu buai berendoikumpulan marhaban taman melawatikuam pada mulut babyidea tema upacara cukur jambuldoa dan cara2 cukur jambulcontoh doa majlis cukur jambulcontoh bacaan doa aqiqahcontoh adat perisiancara-cara marhaban di johorCARA-CARA MAJLIS MARHABAN JOHORcara-cara buat buaian cukur jambulcara-cara bacaan dalam akikahcara tradisional majlis cukur jambulCara tahnik dan cukur rambut bayicontoh bacaan doa majliscontoh bacaan doa marhabancontoh bacaan selawat majlis perkahwinancontoh doa majlis cukurcontoh doa majlis cucur jambulcontoh doa majlis aqiqahCONTOH doa KESYUKURAN cukur jambulcontoh buaian berendoicontoh buaiab=n berendoi tradisionalcontoh berzanji/marhaban lirikcontoh berzanjicara selawat cukur kepala bayicara selawat akikahcara dan bahan bahan cukur rambut bayicara dan bacaan cukur rambut bayicara dan adat majlis cukur jambul di johorcara dan adat majlis cukur jambul aqiqah diadakancara cukur rambut bayicara cukur kepala bayicara cukur jambul bayi perempuancara cukur jambul anak perempuancara doa cukur jambul bayicara majlis aqiqah dilakukancara melakukan aqiqah dan cukur jambulcara potong jambulcara menyambut majlis aqiqah seperti rasulullahcara menjalankan majlis akikahcara mengadakan majlis cukur rambutcara mengadakan majlis berendoicara membuat buaian cukur jambulcara membuat buaian berendoicara melakukan majlis berendoicara cara membuat buian cukur jambulcontoh doa marhabandoa dalam majlis pertunangan melayudekorasi majlis akikah kedahdekorasi buaian cukur jambulcukur rambut dan berendoi adakah bidaahcukur kepalabayicukur jambul tanpa buaiCukur jambul dua kalicukur jambul boleh dilakukan nakcukur jambul adatdekorasi majlis aqiqah lelakidekorasi majlis bertema melayu nusantaraDEKORASI UNIQ UNTUK MAJLIS CUKUR RAMBUTdoa cukur rambut bayidoa cukur rambutdoa cukur jambul comdoa cukur jambul bayidoa bacaan cukor rambut bayidoa aqiqah potong rambut bayidoa anak cukurdekorasi untuk majlis pertunangan di restorancukur bayi tipscotoh bacaan selawat nabi marhaban negeri johorcontoh tek doa marhaban dan berendoicontoh tek doacontoh selawat majlis perkahwinan pdfcontoh salawat dalam majlis cukur rambut bayicontoh lirik bacaan selawat nabiCONTOH KAD TERIMA KASIH KEKAHcontoh doa untuk majlis perkahwinancontoh doa ucapan syukur pernikahancontoh teks berzanjicontoh teks ucapan terima kasih majlis cukurcontoh tema untuk majlis aqiqahcontoh upacara cukur babycontoh ucapan terima kasih majlis potong jambolcontoh ucapan menyambut persiapan majliscontoh ucapan majlis marhaban cukur jambulcontoh ucapan majlis aqiqahcontoh ucapan cukur jambulCONTOH UCAP MAJLIS CUKUR RAMBUTcontoh tex bacaan doa selamat hari jadicontoh doa mula majlis|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!