» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

cukur jambul dalam adat Melayu

Published on Nov 01 2011 // Uncategorized

Evolusi cukur jambul dalam adat Melayu


 

TERATAK tiga tingkat milik ibu kepada tiga cahaya mata, Aliza Abu Bakar, 38, pada malam itu riuh rendah dan sesak dengan tetamu yang tidak putus-putus hadir bagi meraikan kehadiran ahli keluarga baharu Aliza.

Beberapa khemah didirikan di pekarangan rumah memuatkan deretan juadah makanan bagi menjamu tetamu yang hadir memeriahkan majlis cukur jambul dan akikah putera ketiga Aliza, Ajwad yang selamat dilahirkan pertengahan Ogos lalu.

Orang luar yang sekadar lalu lalang di situ pasti akan menyangka majlis tersebut merupakan majlis pertunangan kerana dekorasi dan persediaan bagi menyambut kelahiran Ajwad dilaksanakan penuh meriah.

“Alhamdulillah, ini merupakan rezeki Allah buat saya sekeluarga, sebelum ini saya tidak pernah membuat majlis sebegini untuk anak-anak terdahulu, jadi oleh kerana pertama kali mengadakan majlis cukur jambul, saya mahukan ia istimewa,” tutur usahawan wanita itu ketika ditemui di majlis tersebut di Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.

Seperti majlis cukur jambul lain, majlis buat Ajwad turut merangkumi marhaban, selawat ke atas nabi dan doa kesyukuran. Namun, istimewanya ia turut diselitkan dengan bacaan berzanji oleh beberapa orang tokoh agama tempatan.

ALIZA melihat Ajwad menjalani upacara tahnik iaitu meletakkan manisan di lelangit bayi.

 

Sambil tetamu meneruskan selawat, Ajwad didukung mengelilingi tetamu yang ada bagi memberi peluang buat mereka menggunting beberapa helai rambut bayi itu sebelum amalan tahnik (belah mulut) di mana sedikit madu diletakkan di lelangit Ajwad.

Kesemua upacara itu kelihatan klise dan bukan lagi asing dalam konteks budaya Melayu melibatkan cukur jambul, namun jelaskah kita akan makna serta tujuan perkara-perkara itu diadakan?

Mengikut kefahaman Aliza, majlis cukur jambul bertujuan menzahirkan kesyukuran kepada Allah atas cahaya mata yang dikurniakan dan pada masa yang sama berkongsi rasa gembira itu bersama-sama orang ramai.

“Ia sebenarnya terpulang kepada individu, tetapi bagi saya apa sahaja tujuannya, ia mestilah dilaksanakan dengan hati ikhlas kerana anak merupakan anugerah Tuhan.

“Akikah contohnya, ada orang mendermakan daging tersebut kepada fakir miskin dan ada juga yang menjamu tetamu yang hadir ke majlis akikah tersebut, jadi ia sebenarnya tidak banyak beza,” jelas Aliza.

Tradisi biasa Melayu

AKIKAH bukan sahaja dilakukan untuk bayi, tetapi boleh juga dibuat untuk orang dewasa.

 

Pelakon dan juga ibu kepada seorang anak, Sari Yanti Mohamad Nazari, 27, juga berkongsi pandangannya terhadap majlis cukur jambul berdasarkan pengalamannya menjalankan majlis sebegitu Oktober tahun lalu.

Walaupun kini dia sedang sarat mengandung anak kedua, majlis buat putera sulungnya, Barr Al Aliy, 1, yang diadakan di Restoran Tajine, Kuala Lumpur masih segar dalam ingatan.

Sama seperti Aliza, Sari turut mengisi majlis cukur jambul tersebut dengan marhaban serta bacaan berzanji, cuma dia turut mendapatkan khidmat pemain gendang bagi menyesuaikan tema Arab buat majlis tersebut.

“Pada saya, cukur jambul merupakan tradisi biasa orang Melayu dan bertujuan memperkenalkan anak yang baru lahir kepada keluarga dan saudara-mara.

“Selain itu, ia juga merupakan pendekatan kita untuk memanjatkan rasa syukur dan terima kasih kepada Allah kerana anugerah yang diberikan,” ujar Sari.

Bagi upacara akikah pula, Sari hanya mengupah orang bagi melaksanakannya dengan menyedekahkan sembelihan dua ekor kambing itu kepada golongan yang memerlukan.

Namun, di sebalik kefahaman itu semua, wujud pengetahuan tentang cukur jambul dan akikah yang perlu diketahui semua orang terutama masyarakat Melayu yang beragama Islam.

Jangan terkejut jika dikatakan rata-rata orang hanya menyifatkan cukur jambul sebagai adat Melayu yang dicipta sendiri penduduk nusantara dan tidak dipraktikkan Rasulullah SAW.

Seorang pendakwah, Muhamad Riduan Zainal Abidin, 29, mendedahkan bahawa upacara cukur jambul sebenarnya telah diriwayatkan dalam hadis riwayat Muslim. Rasulullah sendiri menyarankan agar bayi yang baru dilahirkan dicukur kepalanya.

Memandangkan nabi sendiri menggalakkan perkara itu, maka secara tidak langsung ia terletak sebagai sunnah yang wajar diikuti. Bagaimanapun, berdasarkan hadis tersebut, bayi tersebut perlu dicukur kepalanya pada hari ketujuh selepas kelahiran.

Cukur kepala

SARI YANTI antara selebriti yang mengadakan majlis cukur jambul besar-besaran untuk anak sulungnya, Barr Al Aliy.

 

“Dahulu, cukur jambul dipanggil cukur kepala kerana bayi tersebut perlu dicukur habis rambutnya.

“Namun, kini masyarakat akan menggunting sedikit sahaja sebelum ibu bapa bayi tersebut mencukur habis rambut anaknya pada kemudian hari.

“Menurut hadis, rambut bayi yang dicukur itu perlu ditimbang dan berat rambut tersebut perlu dinisbahkan dengan emas dan nilai tersebut kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin,” terang Riduan.

Setelah jelas bahawa cukur jambul merupakan sunah nabi, timbul pula persoalan apakah rasional di sebalik upacara tersebut, apakah hikmah yang diperoleh individu yang melaksanakannya?

Tambah Riduan, cukur jambul sebenarnya bertujuan membuang rambut bayi yang baharu lahir itu kerana mengandungi kotoran yang tidak sihat bagi tumbesaran bayi.

“Selama sembilan bulan bayi tersebut berada di dalam perut ibunya, tempoh tersebut sudah tentu membuatkan rambut bayi tersebut bercampur dengan pelbagai bahan asing.

“Menerusi cukur jambul, ia dapat membersihkan kekotoran tersebut dan hikmahnya sudah tentulah memperoleh keberkatan dan bayi tersebut membesar dengan sihat,” tutur Riduan yang turut mengatakan bahawa cukur jambul dahulu hanya dilaksanakan ibu bapa bayi tersebut sahaja tanpa sebarang majlis.

Menyentuh konsep cukur jambul hari ini, Riduan menyatakan tiada salahnya majlis besar-besaran diadakan asalkan perkara asas serta niat melakukannya betul.

Kekeliruan yang timbul berhubung status cukur jambul hingga ada yang menyatakan ia sekadar budaya. Akui Riduan, ia mungkin disebabkan beberapa pengisian upacara dalam majlis cukur jambul hari ini lebih kepada adat Melayu.

PERSIAPAN majlis cukur jambul hari ini hampir menyerupai majlis pertunangan dan perkahwinan.

 

“Pada asalnya, cukur jambul tidak memerlukan marhaban dan bacaan berzanji, tetapi ia diadakan di negara kita untuk memeriahkan majlis.

“Ia tidak salah tetapi jangan menganggapnya sebagai perkara bidaah hanya kerana ia tidak dilakukan nabi kerana sebenarnya budaya dan sunnah itu telah bergabung membentuk ibadah,” jelasnya lagi.

Keberkatan akikah

Akikah pula yang sememangnya diketahui umum merupakan sunat muakad yang bertujuan mendapatkan keberkatan hidup daripada Allah juga sering kali dilakukan serentak bersama majlis cukur jambul.

Ia juga dituntut nabi agar dibuat pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi, kata Riduan. Daging akikah tersebut akan dinisbahkan seperti mas kahwin dan seperti biasa ia perlu disedekahkan kepada fakir miskin.

Dua ekor kambing afdal bagi bayi lelaki dan seekor kambing bagi bayi perempuan perlu disembelih mengikut hukum Islam bagi upacara akikah. Bagaimanapun terdapat pendapat mengatakan bahawa daging akikah itu tidak boleh dimakan ahli keluarga bayi tersebut.

“Ada orang ingat makan daging akikah keluarga sendiri haram sedangkan tiada hukum yang menyatakan tentang perkara itu.

“Tiada salahnya untuk ahli keluarga atau pun individu yang melakukan akikah itu sendiri untuk menjamah daging tersebut tetapi sewajarnya ia diagihkan kepada orang ramai,” ujar Riduan.

|persiapan untuk majlis cukur jambulhukum marhaban bayipersediaan majlis cukur jambuldoa majlis perkahwinanbahan cukur jambullirik marhaban melayuselawat aqiqahlirik bacaan selawat nabikoleksi doa majlis perkahwinanbuaian cukur jambulhukum marhabanlirik marhaban selawat nabibacaan marhaban teksapa itu cukur jambulpersiapan majlis cukur jambullirik marhaban dan berzanjiselawat marhaban tekssari yantilirik lagu berendoilirik lagu cukur jambullirik bacaan marhabanselawat marhaban lirikteks doa cukur jambulpersiapan cukur jambulpersediaan majlis aqiqahaliza abu bakarmarhaban aqiqahlirik marhaban jawibacaan semasa mencukur rambut bayiselawat semasa majlis aqiqah anak perempuanmaksud marhabancontoh doa kesyukuranbuaian berendoi negeri sembilanbuaian berendoi english styleadat aqiqahberzanji lirikcara berendoitatacara majlis berendoiskrip ucapan majlis cukur jambuldefinisi cukur jambulteks selawat marhabanpersiapan majlis akikahmajlis cukur jambul anak sari yantipersiapan majlis aqiqahcara majlis berendoimarhaban dalam cukur jambulbuai anak sariyantiadat cukur jambulupacara aqiqahadat majlis aqiqahbuaian berendoi cukur jambuladat berzanjibudaya cukur jambul masyarakat minangkabaubahan untuk cukur jambulcukur jambulbahan untuk cukur jambul bayimajlis aqiqah dan cukur jambulmajlis aqiqah anak lelakicara cukur jambul bayihukum majlis berendoipersediaan akikahbacaan doa pertunanganlirik marhaban berzanjimajlis cukur jambul di terengganutatacara majlis cukur jambulpersiapan majlis aqiqah dan cukur jambulbahan bahan cukur jambulbacaan marhabantatacara marhabanteks doa tahnikadat cukur jambul bayiteks ucapan selawat nabiucapan majlis cukur jambuldoa perkahwinan arabdoa mencukur rambut bayilirik bacaan berzanjisenikata lagu majlis akikahselawat cukur jambuladat majlis cukur rambutbahan2 untuk cukur jambulCARA CARA ADAT BERZANJI BAGI BAYIlagu cukur jambulucapan majlis akikahcontoh ucapan majlis cukur jambuldoa semasa tahniklagu berendoiapakah majlis cukur rambut itu bidaahpetua cukur jambulcukur rambut adat melayuselawat semasa aqiqahcara permainan darthukum cukur jambulcukur jambul indiaselawat untuk aqiqahbuaian berendoi sariyantiselawat semasa tahnikselawat dan cukur jambulbuian berendoidoa cukur jambulmajlis cukur rambut diadakancukur jambul in englishberendoi tradisionalhikmah cukur jambuldoa bacaan semasa cukur rambut bayirambut potong jambul dipanggil?buai bayi kaum indiabahan-bahan utk majlis cukur jambulSKRIP MAJLIS CUKUR JAMBULmaksud majlis cukor rambutmarhaban untuk aqiqah anak lelakisari yanti potong jambulbahan majlis cukur jambulgambar adat berendoi minangkabaudoa selawat cukur jambuldoa majlis perkahwinan pdfmarhaban berzanji liriktata cara marhabandoa semasa pertunanganbuaian bayi untuk cukur jambulselawat nabi aqiqahmuaturun lirik bacaan marhabanbahan-bahan cukur jambulbacaan selawat semasa cukur jambultradisi melayu aqiqahperbezaan adat menyambut kelahiran bayi dalam masyarakat melayu dan indialagu marhaban kelahiran anak lelakilirik mudah marhaban (jawi)apakah cukur jambulmajlis akikah dan cukur jambullirik berzanji marhabanLagu berendoi anak ketika cukur kepalatema majlis aqiqahpersediaan majlis akikahteks ucapan marhabanaqiqah anak sariyantiteks ucapan majlis pernikahanucapan sempena majlis cukur jambullagu untuk aqiqahapa itu majlis berendoitips persediaan majlis cukur jambultujuan majlis berendoiadat cukur jambul dan berendoilelangit bayilirik berzanji melayulirik berendoipersediaan mencukur jambulcontoh ucapan menyambut persiapan majlis perkahwinancontoh ucapan persiapan untuk majlisadat melayu aqiqahbacaan marhabapersedian majlis cukur jambullirik selawat aqiqahaqiqah vs adat melayuupacara mencukur rambut bayi wikipediamajlis cukur jambulbacaan doa semasa mengguntingpersiapan majlis pertunanganbacaan majlis cukurbacaan marhaban aqiqahteks doa selamat majlis perkahwinanmajlis akikah dan berendoimajlis cukur jambul dan akikahbacaan selawat cukur jambullirik lagu majlis cukur jambulteks doa majlis cukur jambulteks marhaban aqiqahmajlis berendoi wikipediaupacara aqiqah adat melayukoleksi buaian bayiteks selawat nabi majlis cukur jambulgambar buaian berendoiteks selawat marhaban rayacara2 bacaan cukur rambut kanak2persiapan majlis akikah anak lelakicara-cara marhabanlirik lagu marhaban cukur jambuladat berendoiadat akikah orang melayuperbezaan maksud marhaban dan burdahperbezaan majlis akikah untuk anak lelaki dan perempuanperbezaan cukur jambul adat orang melayu dengan orang jawaperbezaan majlis akikah danperbezaan ibadah adatmarhaban lirik arab selawat nabiperbezaan cukur rambut islam dengan indiaperbezaan aqiqah dan cukur jambulperbezaan adat berendoi masyarakat melayu dan indiaperbezaan adat berendoi kaum melayu dan indiamp3 lirik lagu marhabanan waktu anak cukur rambut bayimuat turun salawat cukur jambulpanduan bacaan marhaban untuk aqiqahpanduan bacaan mencukur rambut bayiperbezaan adat berendoi dalam masyarakat melayu dan indiaperalatan untuk upacara cukur jambulperalatan teknik dan cukur jambulmenyapu madu d lelangit bayimencukur rambut bayi cara orang melayumarhaban untuk akikahperbezaan akikah dan majlis memotong rambutmarhaban melayumarhaban melayu lirikmarhaban selawat nabiperbezaan adat menyambut kelahiran melayu dan india grafikmarhaban semasapengertian marhaban dalam adat berendoimarhaban semasa majlis cukur rambutperbezaan adat berendoi tradisional dengan moden\panduan berdoa majlis cukur rambutmarhaban lahiran anaklirik mahaban semasa aqiqahmajlis akikah dan cukur rambutmajlis akikah masyarakat bugismajlis aqiqah dan cukur jambul anak perempuanmajlis aqiqah di restoranmajlis aqiqah kuala terengganumajlis aqiqah sari yantimajlis aqiqah tempoh marhabanmajlis aqiqah/akikahmajlis berendoi tradisionalmajlis cukur jmajlis cukur jambul aqiqah berendoimajlis cukur jambul dan akikah anak lelakimajlis cukur jambul selawatmajlis cukur jambuldalam bahasa inggerismajlis cukur jambulpersiapanmajlis cukur kepalamajlis akikah adat atau hukummajelis berendoi anak sari yantimahaban for cukor rambutlirik marhaban dalam jawilirik marhaban dalam naik buai bayi pada tradisi melayulirik marhaban kitalirik marhaban majlis berendoilirik marhaban selawat nabi untuk majlis cukur jambullirik marhaban sewaktu akikahlirik melayu berzanji marhabanlirik selawat berendoilirik selawat cukur rambutlirik selawat dan marhabanlirik selawat di majlis aqiqahlirik selawat nabi-jawilirik sholawat marhabanlirik sholawat marhaban potong rambutlist cukur jambul dalam islamlist persediaan majlis aqiqahmajlis cukur rambot in english translationmajlis cukur rambutmaksud majlis berendoimaksud majlis cukur jambulmaksud majlis marhabanmaksud majlis tahnikmaksud marhaban dalam islammanisan sunah rasulmanisan sunnah rasulullah mengadakan majlismarhaban akikah anakmarhaban akikah hukummarhaban akiqahmarhaban ANAKmarhaban cukur rambutmarhaban dalam islamMARHABAN DALAM MAJLISmarhaban di taman melawatimarhaban johor lirikmaksud cukur rambutmaksud berendoi wikipediamAksud bacaab berzanjimajlis cukur rambut bayi wikipediaMajlis cukur rambut dan tahnikmajlis marhabanmajlis marhaban dan cukur jambulmajlis marhabbanmajlis menyambut kelahiran orang indiamajlis selawat selepas kelahiran anakmakanan buffet untuk majlis kesyukuran bayimakanan untuk aqiqah adat orang bugis johormajlis cukur jambul dalam islam wikipediamaklumat cukur jambul dan belah mulutmakna bacaan marhabanmakna majlis cukur jambulmakna majlis marhabanmaknamajlis berendoimaksud adat berzanjimarhaban ketika cukur jambulperbezaan selawattema untuk cukur jambulteks selawat cukur jambul anakteks salawat marhabanteks marhaban johorteks marhaban dijohorteks marhaban dan maknateks majlis cukur jambulteks majlis aqiqahteks doa meraikn tetamuteks selawat kelahiran anakteks selawat marhaban penuhteks selawat nabitema majlis cukur jambultema cukur jambul bayi perempuanteksdoamajlis kahwinteks ucapan majlis cukur jambulteks ucapan majlis berendoiteks ucapan majlis aqiqahteks selawat semasa marhabanteks selawat nabi penuh terengganuteks doa marhabanteks doa majlis perkahwinan arabteks doa majlis cukur jambul anaktek marhabantek bacaan doa ucapan hari pertunangantatacara semasa majlis berendoi dan akikahadakah marhaban bidaahtatacara majlis tahnik cukur jambultatacara majlis cukur jambul dan belah muluttatacara doa kesyukurantatacara berendoi kedahtek selawat nabi sabelum marhabanteknik marhaban kelahiran anakteks bacaan doa cukur rambut bayiteks doa majlis aqiqahteks doa majlis akikahteks doa aqiqah anakteks doa aqiqahteks cukur rambutteks bacaan selawat aqiqahteks bacaan marhabanteks bacaan doa kesyukurantata cara upacara aqiqah adat melayuwww marhaban cukur rambut di meruucapan untuk majlis cukur rambut bayiucapan untuk majlis cukur jambulucapan tuan rumah dimajlis cukur jambulucapan sempena majlis kesyukuran cukur jambulUCAPAN MALJIS AKIKAHucapan majlis marhabanucapan majlis kesyukuran cukur jambul dan akikahucapan majlis cukur rambutupacaar mencakur rambut bayi bagi indiaupacara adat akikahupacara adat melayu akikahwikipedia adat cukur jambul melayuvidio orang buian maduvideo penuh marhaban aqiqahvideo majlis berendoiupacara memotong rambut aqiqah dalam kalangan masyarakat bugisupacara cukur rambut bayiupacara cukur rambut babyupacara akikahUcapan majlis berzanjiucapan cukur rambut bayitujuanmajlis berendoitext doa ketika melakukan aqiqahtext doa berzanji arabtesk ucapan majlis pertunangantesk doa majlis perkahwinantesk bacaan marhabanTESK BACAANtempoh mencukur rambut bayitempoh cukur rambut bayi perempuantext selawat nabi marhabantext selawat nabi untuk kesyukuranthe mecca hari cucur anak rambut videotujuan majlis berendoi kaum melayutujuan cukur jambultujuan berendoitradisi menyambut kelahiran bayi masyarakat Melayutradisi menyambut kelahirantradisi melayu cukur jambultips majlis aqiqah dan cukur jambultips cukur jambultempoh cukur jambulselawat majlis cukur jambulrasional majlis cukur jambulproses aqiqah adat melayu melayupimpinan bacaan untuk majlis marhabanpicture potong jambulpetua cukur rambut bayipetua cukur jambul islampersiapan utk majlis cukur rambutpersiapan untuk majlis potong jambulrasional mengadakan majlis mencukur jambulrestoren majlis akikahsenarai semak buat majlis cukur jambulselawat ketika akikahselawat cukur rambutselawat burdah semasa perkahwinanSELAWAT BERZANJI DOCselawat berendoiselawat aqiqah lirikselawat aqiqah anaksejarah berendoipersiapan untuk majlis aqiqahpersiapan untuk majlis akikah dan cukur jambulpersiapan menyambut majlis cukur rambutpersediaan untuk berzanjipersediaan tahnikpersediaan sebelum majlis cukur jambulpersediaan sebelum majlis aqiqahpersediaan potong jambulperkhidmatan marhaban berzanji selawat d n sembilanperkara-perkara yang dilakukan dalam majlis cukur jambulperkara yang perlu untuk majlis cukur jambulpersediaan untuk majlis cukur jambulpersediaan untuk majlis cukur jambul dan berendoipersedian majlis akikahpersiapan majlis potong jambul dan berendoipersiapan majlis cukur jambul bayipersiapan majlis berendoipersiapan majilis cukur rambutpersiapan cukur jambul anak lelakipersiapan cukur jambul agama islampersiapan berendoipersiapan adat cukur jambulperbezaan upacara cukur jambul mengikut negeritata cara mencukur rambut anak ketika di marhabansholawat tata cara potong rambut bayi mp3sewa buai berendoi di jbsewa buai berendoi dan marhaban di terengganusenikata selawat pengantinsenikata selawat marhabansenikata selawat jawisenikata marhaban selawat nabiSenikata Marhabansignifikan majlis cukur jambul kepada orang melayudotcomskrip cukur jambulskrip doa majlis kahwin arabtata cara doa akikah marhabahtata cara cukur rambut bayi dalam islamtata cara cukur rambut bayitata cara cukur rambut adat melayutajuk lagu yang biasa di nyanyikan ketika cukur jambulskrip untuk majlis aqiqahskrip ucapan majlis perkahwinanskrip marhaban cukur jambulsenari lagu semasa cukur jambulsenarai semak msjlid cukur jambulsenarai persediaan majlis kekahselawat nabi marhaban jawiselawat nabi majlis cukur jambulselawat nabi jawiselawat Nabi aqiqah docselawat nabi akikah 4sharedselawat mp3selawat marhabanselawat majlis tahnikselawat nabi semasa aqiqahselawat nabi semasa marhabanselawat nabi untuk cukur jsenarai persediaan majlis cukur jambulsenarai lagu untuk majlis aqiqahsenarai lagu berzanjisenarai buaian cukur jumbulselawatketika cukur rambut bayiselawat untuk majlis cukur kepalaselawat semasa akikahselawat nabi untuk marhabanselawat majlis perkahwinan liriklirik laguadat berendoi negeri sembilanberendoi cukur jambul di kuala terengganubahan untuk majlis cukur jambul dan tahnikbahan untuk majlis berendoibahan untuk majlis aqiqahbahan untuk aqiqahbahan untuk adat cukur jambul bayibahan marhabanbahan cukur rambutbahan cukurbahan buaian berendoibahan untuk mencukurbahan utk cukur jambulberendoi cukur jambulberendoi adat negeri perakbahan2 cukurjambulbahan2 cukur rambutbahan-bahan untuk majlis cukur jambulbahan-bahan untuk cukur rambutbahan-bahan majlis berendoibahan- bahan untuk cukur jambulbahan utk cukur rambut babybahan bahan untuk mencukur rambut dalam aqiqahbahan bahan persiapan utk cukur jambulbacaan semasa mengguntingbacaan semasa memotong rambut bayibacaan semasa majlis akikah anakbacaan semasa cukur bayibacaan selawat nabi majlis cukur jbacaan selawat marhabanbacaan selawat ketika mencukur rambut bayibacaan selawat ketika cukur kepala bayibacaan selawat dan marhabanbacaan semasa mengunting rambut bayibacaan sewaktu majlis aqiqahbahan bahan mencukur rambut bayibahan bahan majlis cukur jambulbahan bahan di perlukan untuk persiapan cukur rambutbahan bahan di gunakan utk majlis cukur rambutbahan aqiqah dan cukur jambulbacaan waktu motong rambut babybacaan untuk majlis cukur kepalabacaan untuk cukur jambulbacaan tahnikbacaan selawat aqiqahberendoi pdfcara cukur rambut bayibudaya berendoibuaian cukur jambul di terengganu dan kumpulan marhaban wanitabuaian cukur jambul di terengganubuaian berendoi untuk anak lelakibuaian berendoi lelakibuaian berendoi di johorbuaian berendoi cukur jambul di johorbuaian berendoi buat sendiribuaian berendoi anak sari yanti yangbudaya berendoi cukur jambulbudaya marhaban di negeri johorcara cukur kepala bayicara cukur jambul bayi perempuancara cukur jambul anak perempuancara cara membuat buian cukur jambulcara cara marhaban dan bacaan nyecara buat majlis cukur jambul untuk anak perempuancara bacaan adat marhabancara akikah dengan adat melayucara adat majlis cukur jambul di johorbuaian berendoibuaian bayi majlis cukur jambul khas untu bayi lelakibeza aqiqah dan cukur jambulbeza akikah dengan cukur jambulbeza akikah dan cukur jambulbeza adat dan ibadah;ebookberzanji untuk aqiqahberzanji sama maksud dengan marhaban?berzanji marhaban tata caraberzanji ketika upacara aqiqahberendoi selawatbeza aqiqah dengan cukur jambulBEZA BERENDOI DAN CUKUR JAMBULbuaian bayi cukur jambul buat sendiribuaian bayi cukur jambulbuaiab bayi perempuanBuai berendoi tradisionalbuai berendoi terengganubuai berendoi konsep tradisionalbuai berendoi di johor bahrubeza marhaban dan berzanji di sabahbeza cukur jambul dengan aqiqahberendoi perempuanbacaan salawat aqiqahapa itu adat cukur jambuladat mencukur rambut bayiadat mencukur jambul dalam islamadat mencukur jambul bayiadat mencukur jambulADAT MEMBUAT AKIKAHadat melayu dalam ibadah aqiqahadat melayuadat majlis cukur jambul anak melayu wikipediaadat majlis cukur jambuladat menggunting rambut babyadat perkahwinan cukur rambutapa hukum marhabanamalan berendoi dan cukur jambul masyarakat melayuakikah melayuakikah dan cukur jambulAKIKAH CARA NABIakikah bugisakikah adatmelayuadat-adat dalam majlis “maccera” (aqiqah) kaum bugisadat tahnik sunnahadat majlis cuker jambuladat majlis aqiqah di terengganuadat berendoi kaum melayuadat berendoi dan cukur jambuladat berendoi cukur jambuladat berendoi atau cukur jambuladat belah mulut melayuadat aqiqah melayuadat akiqah dan cukur jambuladat akikah kaum melayuadat akikah anakadat berendoi orang bugisadat cukur jambul bayi selangoradat majlis aqiqah dan cukur jambuladat majlis akikah dan cukur jambuladat cukur kepalaadat cukur jambul terengganuadat cukur jambul pdfadat cukur jambul masyarakat melayu di kajang selangoradat cukur jambul masyarakat melayuadat cukur jambul masa kiniadat cukur jambul di terengganuadat adat majlis cukur rambotapa itu buaian berendoibacaan potong jambulbacaan doa masa tahnikbacaan doa marhabanbacaan doa dalam tahnikbacaan doa cukur kepala bayibacaan doa cukur jambulbacaan dan tatacara memotong rambut bayibacaan dan doa untuk cukur jambulbacaan dalam marhabanbacaan dalam majlis aqiqahbacaan doa semasa cukur rambut bayibacaan ketika majlis akikah adat banjarbacaan nak cukur rambut bayibacaan n cara buat cukur jambulbacaan marhaban teks pdsbacaan marhaban teks jawibacaan marhaban taman sutera johorbacaan marhaban semasa cukur rambutbacaan marhaban cukurbacaan marhaban bayibacaan lepas cukor rambut bayiBAcaan cukur rambut bayibacaan cukur jambulapakah tujuan majlis berendoiapakah maksud cukur jambulapakah makna cukur jambulapakah hukumnya majlis marhaban untuk cukur rambut?apakah hukum marhabanapa maksud berendoi aqiqah cukur jambulAPA majlis cukur bayiapa itu majlis cukur rambutAPA ITU MAJLIS CUKUR JAMBULaqiqah adat kelahiran kaum melayuaqiqah adat melayubacaan berzanji dalam mengunting rambut bayibacaan berendoibacaan akikahartikel ucapan majlis pertunanganaqiqah dan selawat nabiaqiqah dalam bugisaqiqah berzanjiaqiqah anak sari yanti tajineaqiqah anak lelaki adat melayuapa itu cukur rambuthukum selawat selepas cukur rambut bayi baru lahirhukum berzanji bagi wanitahukum berendoi cukur jambulhukum berendoihimpunan teks doa majlis perkahwinanhikmah di sebalik cukur rambut bayihikmah bayi cukur rambuthadis berkaitan cukur jambulgambar cukur jambulgambar buaian adat berendoihukum buat marhaban ketika aqiqahhukum cukur jambul dan berendoihukum selawat akikahhukum selamatan aqiqah dengan marhabanhukum marhabbanhukum marhaban dan berzanjihukum marhaban aqiqah anakhukum mahabanhukum islam marhaban memotong rambut bayihukum dan tips majlis aqiqah berendoi dan cukur jambulhukum cukur jambul dan buaian berendoigambar berendoifoto akikah adat melayudoa semasa selepas bayi cukur rambutDoa semasa cukur jambuldoa selamat dan maknadoa potong jambuldoa pertunangan bacaandoa marhaban majlis cukur jambuldoa marhaban cukur jambuldoa marhaban cukur bayidoa marhabandoa srlamat bagi majlis cukur jambul anakdoa tahnik bayievolusi cukur jambul dalam adat melayu to translate this pagedownload free selawat nabi dalam marhabandoacukurjambuldalambahasamelayudoa2 didalam majlis cukur jambuldoa2 belah mulut bayidoa untuk tahnik bayi bahasa arab terjemah bahasa melayudoa untuk majlis bertunangdoa untuk bayi di majlis cukur jambuldoa untuk anak yang baru lahirdoa majlis cukur jambul dan akikahhukum selawat selepas kelahiran bayilirik lagu selawat cukur jambullirik berzanji dan marhabanlirik berzanji cukur rambutlirik berzanji cukur jambullirik berzanji buaianlirik berzanji -mp3 arablirik berzanjilirik bacaan marhaban berzanjilirik bacaan ketika marhabanLIRIK bacaan doa berzanjilirik berzanji doclirik berzanji untuk cukur jambullirik lagu marhaban aqiqah bayilirik lagu majlis berendoilirik lagu berzanji melayulirik lagu berzanji berendoi menyambut kelahiranlirik lagu berzanjilirik lagu berendoi- orang kawinlirik lagu berendoi marhabanlirik lagu berendoi cukur jambullirik doa berzanjilangkah persiapan untuk majlis cukur jambullangkah langkah cukur jambulkhidmat majlis cukur jambul di terengganukhidmat majlis cukur jambul dan marhaban sekitar klangkhidmat cukur kepala bayi di kuala lumpurkeadaan bayi pada malam sebelum cukur jambulkarangan esei adat cukur jambulkarangan adat cukur jambuljuadah untuk majlis akikahjuadah majlis akikahjohor marhaban lirikkoleksi lagu berendoi anakkoleksi marhaban majlis cukur jambullagu-lagu cukur jambullagu untuk majlis cukur jambul dan al aqiqahlagu untuk cukur rambutLagu sholawat mp3 gunting rambut marhabanlagu marhaban cukur jambullagu marhaban aqiqahlagu buai berendoikumpulan marhaban taman melawatikuam pada mulut babyidea tema upacara cukur jambuldoa majlis aqiqah dan cukur jambulcontoh salawat dalam majlis cukur rambut bayicontoh buaian berendoicontoh buaiab=n berendoi tradisionalcontoh berzanji/marhaban lirikcontoh berzanjicontoh bacaan selawat majlis perkahwinancontoh bacaan doa marhabancontoh bacaan doa majliscontoh bacaan doa aqiqahcontoh adat perisianCONTOH doa KESYUKURAN cukur jambulcontoh doa majlis aqiqahcontoh lirik bacaan selawat nabiCONTOH KAD TERIMA KASIH KEKAHcontoh doa untuk majlis perkahwinancontoh doa ucapan syukur pernikahancontoh doa mula majliscontoh doa marhabancontoh doa majlis cukur jambulcontoh doa majlis cukurcontoh doa majlis cucur jambulcara-cara marhaban di johorCARA-CARA MAJLIS MARHABAN JOHORcara membuat buaian cukur jambulcara membuat buaian berendoicara melakukan majlis berendoicara melakukan aqiqah dan cukur jambulcara majlis aqiqah dilakukancara doa cukur jambul bayicara dan bahan bahan cukur rambut bayicara dan bacaan cukur rambut bayicara dan adat majlis cukur jambul di johorcara mengadakan majlis berendoicara mengadakan majlis cukur rambutcara-cara buat buaian cukur jambulcara-cara bacaan dalam akikahcara tradisional majlis cukur jambulCara tahnik dan cukur rambut bayicara selawat cukur kepala bayicara selawat akikahcara potong jambulcara menyambut majlis aqiqah seperti rasulullahcara menjalankan majlis akikahcara dan adat majlis cukur jambul aqiqah diadakancontoh selawat majlis perkahwinan pdfDoa kesyukuran dan aqiqahDEKORASI UNIQ UNTUK MAJLIS CUKUR RAMBUTdekorasi majlis bertema melayu nusantaradekorasi majlis aqiqah lelakidekorasi majlis akikah kedahdekorasi buaian cukur jambuldefinisi cukurcukur rambut marhaban perlikan apacukur rambut dan berendoi adakah bidaahcukur kepalabayidekorasi untuk majlis pertunangan di restorandoa anak cukurdoa dan cara2 cukur jambuldoa dalam majlis pertunangan melayudoa cukur rambut bayidoa cukur rambutdoa cukur jambul comdoa cukur jambul bayidoa bercukur rambut dan belah mulut bayidoa bacaan cukor rambut bayidoa aqiqah potong rambut bayicukur jambul tanpa buaiCukur jambul dua kalicontoh ucapan majlis aqiqahcontoh ucapan cukur jambulCONTOH UCAP MAJLIS CUKUR RAMBUTcontoh tex bacaan doa selamat hari jadicontoh tema untuk majlis aqiqahcontoh teks ucapan terima kasih majlis cukurcontoh teks berzanjicontoh tek doa marhaban dan berendoicontoh tek doacontoh ucapan majlis marhaban cukur jambulcontoh ucapan menyambut persiapan majliscukur jambul boleh dilakukan nakcukur jambul babycukur jambul adat orang melayucukur jambul adatcukur dan akikahcukur bayi tipscotoh bacaan selawat nabi marhaban negeri johorcontoh upacara cukur babycontoh ucapan terima kasih majlis potong jambolcontoh soalan yang berkaitan adat cukur jambul|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!