» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

cukur jambul dalam adat Melayu

Published on Nov 01 2011 // Uncategorized

Evolusi cukur jambul dalam adat Melayu


 

TERATAK tiga tingkat milik ibu kepada tiga cahaya mata, Aliza Abu Bakar, 38, pada malam itu riuh rendah dan sesak dengan tetamu yang tidak putus-putus hadir bagi meraikan kehadiran ahli keluarga baharu Aliza.

Beberapa khemah didirikan di pekarangan rumah memuatkan deretan juadah makanan bagi menjamu tetamu yang hadir memeriahkan majlis cukur jambul dan akikah putera ketiga Aliza, Ajwad yang selamat dilahirkan pertengahan Ogos lalu.

Orang luar yang sekadar lalu lalang di situ pasti akan menyangka majlis tersebut merupakan majlis pertunangan kerana dekorasi dan persediaan bagi menyambut kelahiran Ajwad dilaksanakan penuh meriah.

“Alhamdulillah, ini merupakan rezeki Allah buat saya sekeluarga, sebelum ini saya tidak pernah membuat majlis sebegini untuk anak-anak terdahulu, jadi oleh kerana pertama kali mengadakan majlis cukur jambul, saya mahukan ia istimewa,” tutur usahawan wanita itu ketika ditemui di majlis tersebut di Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.

Seperti majlis cukur jambul lain, majlis buat Ajwad turut merangkumi marhaban, selawat ke atas nabi dan doa kesyukuran. Namun, istimewanya ia turut diselitkan dengan bacaan berzanji oleh beberapa orang tokoh agama tempatan.

ALIZA melihat Ajwad menjalani upacara tahnik iaitu meletakkan manisan di lelangit bayi.

 

Sambil tetamu meneruskan selawat, Ajwad didukung mengelilingi tetamu yang ada bagi memberi peluang buat mereka menggunting beberapa helai rambut bayi itu sebelum amalan tahnik (belah mulut) di mana sedikit madu diletakkan di lelangit Ajwad.

Kesemua upacara itu kelihatan klise dan bukan lagi asing dalam konteks budaya Melayu melibatkan cukur jambul, namun jelaskah kita akan makna serta tujuan perkara-perkara itu diadakan?

Mengikut kefahaman Aliza, majlis cukur jambul bertujuan menzahirkan kesyukuran kepada Allah atas cahaya mata yang dikurniakan dan pada masa yang sama berkongsi rasa gembira itu bersama-sama orang ramai.

“Ia sebenarnya terpulang kepada individu, tetapi bagi saya apa sahaja tujuannya, ia mestilah dilaksanakan dengan hati ikhlas kerana anak merupakan anugerah Tuhan.

“Akikah contohnya, ada orang mendermakan daging tersebut kepada fakir miskin dan ada juga yang menjamu tetamu yang hadir ke majlis akikah tersebut, jadi ia sebenarnya tidak banyak beza,” jelas Aliza.

Tradisi biasa Melayu

AKIKAH bukan sahaja dilakukan untuk bayi, tetapi boleh juga dibuat untuk orang dewasa.

 

Pelakon dan juga ibu kepada seorang anak, Sari Yanti Mohamad Nazari, 27, juga berkongsi pandangannya terhadap majlis cukur jambul berdasarkan pengalamannya menjalankan majlis sebegitu Oktober tahun lalu.

Walaupun kini dia sedang sarat mengandung anak kedua, majlis buat putera sulungnya, Barr Al Aliy, 1, yang diadakan di Restoran Tajine, Kuala Lumpur masih segar dalam ingatan.

Sama seperti Aliza, Sari turut mengisi majlis cukur jambul tersebut dengan marhaban serta bacaan berzanji, cuma dia turut mendapatkan khidmat pemain gendang bagi menyesuaikan tema Arab buat majlis tersebut.

“Pada saya, cukur jambul merupakan tradisi biasa orang Melayu dan bertujuan memperkenalkan anak yang baru lahir kepada keluarga dan saudara-mara.

“Selain itu, ia juga merupakan pendekatan kita untuk memanjatkan rasa syukur dan terima kasih kepada Allah kerana anugerah yang diberikan,” ujar Sari.

Bagi upacara akikah pula, Sari hanya mengupah orang bagi melaksanakannya dengan menyedekahkan sembelihan dua ekor kambing itu kepada golongan yang memerlukan.

Namun, di sebalik kefahaman itu semua, wujud pengetahuan tentang cukur jambul dan akikah yang perlu diketahui semua orang terutama masyarakat Melayu yang beragama Islam.

Jangan terkejut jika dikatakan rata-rata orang hanya menyifatkan cukur jambul sebagai adat Melayu yang dicipta sendiri penduduk nusantara dan tidak dipraktikkan Rasulullah SAW.

Seorang pendakwah, Muhamad Riduan Zainal Abidin, 29, mendedahkan bahawa upacara cukur jambul sebenarnya telah diriwayatkan dalam hadis riwayat Muslim. Rasulullah sendiri menyarankan agar bayi yang baru dilahirkan dicukur kepalanya.

Memandangkan nabi sendiri menggalakkan perkara itu, maka secara tidak langsung ia terletak sebagai sunnah yang wajar diikuti. Bagaimanapun, berdasarkan hadis tersebut, bayi tersebut perlu dicukur kepalanya pada hari ketujuh selepas kelahiran.

Cukur kepala

SARI YANTI antara selebriti yang mengadakan majlis cukur jambul besar-besaran untuk anak sulungnya, Barr Al Aliy.

 

“Dahulu, cukur jambul dipanggil cukur kepala kerana bayi tersebut perlu dicukur habis rambutnya.

“Namun, kini masyarakat akan menggunting sedikit sahaja sebelum ibu bapa bayi tersebut mencukur habis rambut anaknya pada kemudian hari.

“Menurut hadis, rambut bayi yang dicukur itu perlu ditimbang dan berat rambut tersebut perlu dinisbahkan dengan emas dan nilai tersebut kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin,” terang Riduan.

Setelah jelas bahawa cukur jambul merupakan sunah nabi, timbul pula persoalan apakah rasional di sebalik upacara tersebut, apakah hikmah yang diperoleh individu yang melaksanakannya?

Tambah Riduan, cukur jambul sebenarnya bertujuan membuang rambut bayi yang baharu lahir itu kerana mengandungi kotoran yang tidak sihat bagi tumbesaran bayi.

“Selama sembilan bulan bayi tersebut berada di dalam perut ibunya, tempoh tersebut sudah tentu membuatkan rambut bayi tersebut bercampur dengan pelbagai bahan asing.

“Menerusi cukur jambul, ia dapat membersihkan kekotoran tersebut dan hikmahnya sudah tentulah memperoleh keberkatan dan bayi tersebut membesar dengan sihat,” tutur Riduan yang turut mengatakan bahawa cukur jambul dahulu hanya dilaksanakan ibu bapa bayi tersebut sahaja tanpa sebarang majlis.

Menyentuh konsep cukur jambul hari ini, Riduan menyatakan tiada salahnya majlis besar-besaran diadakan asalkan perkara asas serta niat melakukannya betul.

Kekeliruan yang timbul berhubung status cukur jambul hingga ada yang menyatakan ia sekadar budaya. Akui Riduan, ia mungkin disebabkan beberapa pengisian upacara dalam majlis cukur jambul hari ini lebih kepada adat Melayu.

PERSIAPAN majlis cukur jambul hari ini hampir menyerupai majlis pertunangan dan perkahwinan.

 

“Pada asalnya, cukur jambul tidak memerlukan marhaban dan bacaan berzanji, tetapi ia diadakan di negara kita untuk memeriahkan majlis.

“Ia tidak salah tetapi jangan menganggapnya sebagai perkara bidaah hanya kerana ia tidak dilakukan nabi kerana sebenarnya budaya dan sunnah itu telah bergabung membentuk ibadah,” jelasnya lagi.

Keberkatan akikah

Akikah pula yang sememangnya diketahui umum merupakan sunat muakad yang bertujuan mendapatkan keberkatan hidup daripada Allah juga sering kali dilakukan serentak bersama majlis cukur jambul.

Ia juga dituntut nabi agar dibuat pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi, kata Riduan. Daging akikah tersebut akan dinisbahkan seperti mas kahwin dan seperti biasa ia perlu disedekahkan kepada fakir miskin.

Dua ekor kambing afdal bagi bayi lelaki dan seekor kambing bagi bayi perempuan perlu disembelih mengikut hukum Islam bagi upacara akikah. Bagaimanapun terdapat pendapat mengatakan bahawa daging akikah itu tidak boleh dimakan ahli keluarga bayi tersebut.

“Ada orang ingat makan daging akikah keluarga sendiri haram sedangkan tiada hukum yang menyatakan tentang perkara itu.

“Tiada salahnya untuk ahli keluarga atau pun individu yang melakukan akikah itu sendiri untuk menjamah daging tersebut tetapi sewajarnya ia diagihkan kepada orang ramai,” ujar Riduan.

|hukum marhaban bayipersiapan untuk majlis cukur jambulpersediaan majlis cukur jambuldoa majlis perkahwinanbahan cukur jambullirik bacaan selawat nabilirik marhaban melayuselawat aqiqahkoleksi doa majlis perkahwinanhukum marhabanbuaian cukur jambulbacaan marhaban teksselawat marhaban teksadat cukur jambulpersiapan majlis cukur jambullirik marhaban dan berzanjilirik marhaban selawat nabiapa itu cukur jambulteks doa cukur jambulselawat marhaban lirikpersediaan majlis aqiqahaliza abu bakarsari yantilirik lagu berendoilirik bacaan marhabanlirik lagu cukur jambulpersiapan cukur jambulmarhaban aqiqahlirik marhaban jawicontoh doa kesyukuranmaksud marhabanbuaian berendoi english stylebuaian berendoi negeri sembilanbacaan semasa mencukur rambut bayiselawat semasa majlis aqiqah anak perempuanadat aqiqahbuaian berendoi cukur jambulmarhaban dalam cukur jambuldefinisi cukur jambulpersiapan majlis akikahteks selawat marhabanlagu berendoipersiapan majlis aqiqahcara majlis berendoiupacara aqiqahadat berzanjiberzanji liriktatacara majlis berendoiskrip ucapan majlis cukur jambuladat majlis aqiqahbuai anak sariyantimajlis cukur jambul anak sari yanticara berendoicukur jambulbacaan doa pertunanganbahan untuk cukur jambulbahan2 untuk cukur jambulbahan untuk cukur jambul bayilirik marhaban berzanjipersediaan akikahcontoh ucapan majlis cukur jambulcara cukur jambul bayisenikata lagu majlis akikahbahan bahan cukur jambulbacaan marhabanteks doa tahnikselawat cukur jambulbudaya cukur jambul masyarakat minangkabaupersiapan majlis aqiqah dan cukur jambultatacara marhabanCARA CARA ADAT BERZANJI BAGI BAYItatacara majlis cukur jambulteks ucapan selawat nabidoa perkahwinan arablagu cukur jambullirik bacaan berzanjiucapan majlis akikahdoa mencukur rambut bayiucapan majlis cukur jambuladat cukur jambul bayimajlis aqiqah anak lelakimajlis aqiqah dan cukur jambulhukum majlis berendoidoa semasa tahnikapakah majlis cukur rambut itu bidaahadat majlis cukur rambutmajlis cukur jambul di terengganubuaian bayi untuk cukur jambullagu marhaban kelahiran anak lelakiselawat nabi aqiqahlirik berendoibuian berendoiLagu berendoi anak ketika cukur kepalakoleksi buaian bayiselawat dan cukur jambulgambar buaian berendoibuaian berendoi sariyantibuai bayi kaum indiamajlis akikah dan cukur jambullirik lagu majlis cukur jambullirik berzanji melayuSKRIP MAJLIS CUKUR JAMBULlirik berzanji marhabanbahan-bahan cukur jambulbahan-bahan utk majlis cukur jambullirik mudah marhaban (jawi)lirik selawat aqiqahberendoi tradisionalselawat untuk aqiqahselawat semasa tahniklelangit bayimajlis akikah dan berendoiselawat semasa aqiqahlagu untuk aqiqahlirik lagu marhaban cukur jambulmajlis cukur jambulmajlis cukur jambul dan akikahdoa selawat cukur jambulmuaturun lirik bacaan marhabanpersedian majlis cukur jambulmarhaban berzanji lirikpersediaan mencukur jambuldoa majlis perkahwinan pdfmarhaban cukur rambutpersediaan majlis akikahdoa cukur jambulcontoh ucapan menyambut persiapan majlis perkahwinancontoh ucapan persiapan untuk majlisperbezaan adat menyambut kelahiran bayi dalam masyarakat melayu dan indiacukur jambul in englishcukur jambul indiamarhaban untuk aqiqah anak lelakicara2 bacaan cukur rambut kanak2persiapan majlis akikah anak lelakicara-cara marhabandoa bacaan semasa cukur rambut bayisari yanti potong jambulmajlis cukur rambut diadakanmajlis doa selamat dan skukur jambul akikhah dandoa selamat dalam bahasa melayumajlis berendoi wikipediarambut potong jambul dipanggil?hukum cukur jambulpetua cukur jambulhikmah cukur jambulcara permainan dartgambar adat berendoi minangkabaupersiapan majlis pertunanganmaksud majlis cukor rambutmaksudmajlis kesyukurandoa semasa pertunangancukur rambut adat melayuteks selawat marhaban rayaupacara aqiqah adat melayutujuan majlis berendoitata cara marhabantips persediaan majlis cukur jambulaqiqah vs adat melayuapakah cukur jambuladat cukur jambul dan berendoiteks marhaban aqiqahbacaan selawat cukur jambuladat melayu aqiqahapa itu majlis berendoibacaan selawat semasa cukur jambulbacaan doa semasa mengguntingteks selawat nabi majlis cukur jambulucapan sempena majlis cukur jambulbacaan majlis cukurtradisi melayu aqiqahbacaan marhaban aqiqahteks ucapan majlis pernikahanteks ucapan marhabanbahan majlis cukur jambulteks doa selamat majlis perkahwinanteks doa majlis cukur jambuladat akikah orang melayuaqiqah anak sariyantitema majlis aqiqahteks ucapan majlis aqiqahadat berendoiupacara mencukur rambut bayi wikipediabacaan marhabamaksud marhaban dalam islamthe mecca hari cucur anak rambut videomaksud majlis tahnikmaksud majlis berendoimajlis marhabbantips cukur jambulmaksud majlis marhabanmaksud majlis cukur jambulmajlis syukur rambut bahan2maksud berendoi wikipediamakanan buffet untuk majlis kesyukuran bayimakanan untuk aqiqah adat orang bugis johormaklumat cukur jambul dan belah mulutmajlis selawat selepas kelahiran anakmakna bacaan marhabanmakna majlis cukur jambultips majlis aqiqah dan cukur jambulrestoren majlis akikahmakna majlis marhabanmaknamajlis berendoimaksud adat berzanjimAksud bacaab berzanjimajlis menyambut kelahiran orang indiamaksud cukur rambuttext selawat nabi untuk kesyukuranmarhaban johor lirikmarhaban ketika cukur jambulmarhaban lahiran anakmarhaban lirik arab selawat nabimarhaban untuk akikahtema untuk cukur jambulmarhaban melayutema majlis cukur jambulmarhaban melayu lirikmarhaban selawat nabimarhaban semasamarhaban semasa majlis cukur rambutmencukur rambut bayi cara orang melayumenyapu madu d lelangit bayimp3 lirik lagu marhabanan waktu anak cukur rambut bayimarhaban di taman melawatiMARHABAN DALAM MAJLISmarhaban dalam islamtext selawat nabi marhabantext doa ketika melakukan aqiqahmanisan sunah rasultext doa berzanji arabmanisan sunnah rasulullah mengadakan majlismarhaban akikah anaktesk ucapan majlis pertunangantesk doa majlis perkahwinanmarhaban akiqahmarhaban ANAKtesk bacaan marhabanTESK BACAANtempoh mencukur rambut bayitempoh cukur rambut bayi perempuantempoh cukur jambultema cukur jambul bayi perempuanmarhaban akikah hukumlirik selawat nabi-jawiupacara akikahlirik sholawat marhabanupacara adat melayu akikahlirik sholawat marhaban potong rambutlist cukur jambul dalam islamupacara adat akikahupacaar mencakur rambut bayi bagi indialist persediaan majlis aqiqahmahaban for cukor rambutmajelis berendoi anak sari yantimajlis akikah adat atau hukumucapan untuk majlis cukur rambut bayiucapan untuk majlis cukur jambulucapan tuan rumah dimajlis cukur jambulucapan sempena majlis kesyukuran cukur jambullirik selawat di majlis aqiqahlirik selawat dan marhabanlirik selawat cukur rambutlirik marhaban dalam jawiwww marhaban cukur rambut di merulirik marhaban dalam naik buai bayi pada tradisi melayuwikipedia adat cukur jambul melayuvidio orang buian maduvideo penuh marhaban aqiqahlirik marhaban kitalirik marhaban majlis berendoivideo majlis berendoilirik marhaban selawat nabi untuk majlis cukur jambullirik marhaban sewaktu akikahlirik melayu berzanji marhabanupacara memotong rambut aqiqah dalam kalangan masyarakat bugisupacara cukur rambut bayiupacara cukur rambut babylirik selawat berendoimajlis akikah dan cukur rambutmajlis akikah di restoranmajlis akikah di restoran hadramauttujuan majlis berendoi kaum melayumajlis cukur jambul selawatmajlis cukur jambuldalam bahasa inggerismajlis cukur jambulpersiapanmajlis cukur kepalamajlis cukur rambot in english translationmajlis cukur rambuttujuan cukur jambultujuan berendoimajlis cukur rambut bayi wikipediaMajlis cukur rambut dan tahniktradisi menyambut kelahiran bayi masyarakat MelayuMAJLIS DIADAKAN BERZANJI DAN MARHABANtradisi menyambut kelahirantradisi melayu cukur jambulmajlis marhabanmajlis cukur jambul dan akikah anak lelakitujuanmajlis berendoimajlis cukur jambul dalam islam wikipediamajlis akikah masyarakat bugisUCAPAN MALJIS AKIKAHucapan majlis marhabanucapan majlis kesyukuran cukur jambul dan akikahmajlis aqiqah dan cukur jambul anak perempuanmajlis aqiqah di restoranmajlis aqiqah kuala terengganumajlis aqiqah sari yantiucapan majlis cukur rambutUcapan majlis berzanjimajlis aqiqah tempoh marhabanmajlis aqiqah/akikahmajlis berendoi tradisionalmajlis cukur jucapan cukur rambut bayimajlis cukur jambul aqiqah berendoimajlis marhaban dan cukur jambulmuat turun salawat cukur jambulsejarah berendoiselawat majlis tahnikselawat marhabanteks bacaan doa cukur rambut bayiteknik marhaban kelahiran anaktek selawat nabi sabelum marhabanselawat mp3selawat nabi akikah 4sharedtek marhabantek bacaan doa ucapan hari pertunanganselawat Nabi aqiqah docselawat nabi jawiselawat nabi majlis cukur jambulselawat nabi marhaban jawiselawat nabi semasa aqiqahselawat nabi semasa marhabanselawat nabi untuk cukur jteks bacaan doa kesyukuranselawat majlis perkahwinan lirikselawat akikahteks doa majlis aqiqahteks doa majlis akikahselawat aqiqah anakteks doa aqiqah anakselawat aqiqah lirikselawat berendoiSELAWAT BERZANJI DOCteks doa aqiqahselawat burdah semasa perkahwinanteks cukur rambutselawat cukur rambutteks bacaan selawat aqiqahselawat ketika akikahselawat majlis cukur jambulteks bacaan marhabanselawat nabi untuk marhabantatacara semasa majlis berendoi dan akikahtatacara majlis tahnik cukur jambulsenikata marhaban selawat nabitata cara cukur rambut bayi dalam islamsenikata selawat jawisenikata selawat marhabantata cara cukur rambut bayisenikata selawat pengantinsewa buai berendoi dan marhaban di terengganusewa buai berendoi di jbtata cara cukur rambut adat melayusholawat tata cara potong rambut bayi mp3signifikan majlis cukur jambul kepada orang melayudotcomskrip cukur jambulskrip doa majlis kahwin arabtata cara berzanjiskrip marhaban cukur jambultajuk lagu yang biasa di nyanyikan ketika cukur jambulSenikata Marhabantata cara doa akikah marhabahselawat semasa akikahtatacara majlis cukur jambul dan belah muluttatacara doa kesyukurantatacara berendoi kedahtata cara upacara aqiqah adat melayuselawat untuk majlis cukur kepalaselawatketika cukur rambut bayisenarai buaian cukur jumbulsenarai lagu berzanjisenarai lagu untuk majlis aqiqahsenarai persediaan majlis cukur jambultata cara mencukur rambut anak ketika di marhabansenarai persediaan majlis kekahsenarai semak buat majlis cukur jambulsenarai semak msjlid cukur jambulsenari lagu semasa cukur jambulskrip untuk majlis aqiqahskrip ucapan majlis perkahwinanteksdoamajlis kahwinperbezaan cukur rambut islam dengan indiaperbezaan ibadah adatperbezaan majlis akikah danperbezaan majlis akikah untuk anak lelaki dan perempuanperbezaan maksud marhaban dan burdahperbezaan selawatperbezaan upacara cukur jambul mengikut negeriperkara yang perlu untuk majlis cukur jambulperkara-perkara yang dilakukan dalam majlis cukur jambulperkhidmatan marhaban berzanji selawat d n sembilanteks selawat semasa marhabanteks selawat nabi penuh terengganuteks selawat nabipersediaan potong jambulpersediaan sebelum majlis aqiqahpersediaan sebelum majlis cukur jambulperbezaan cukur jambul adat orang melayu dengan orang jawateks ucapan cukur jambulpanduan bacaan marhaban untuk aqiqahpanduan bacaan mencukur rambut bayiteks ucapan majlis cukur jambulpanduan berdoa majlis cukur rambutpengertian marhaban dalam adat berendoiperalatan teknik dan cukur jambulperalatan untuk upacara cukur jambulperbezaan adat berendoi dalam masyarakat melayu dan indiateks ucapan majlis berendoiperbezaan adat berendoi kaum melayu dan indiaperbezaan adat berendoi masyarakat melayu dan indiaperbezaan adat berendoi tradisional dengan moden\perbezaan adat menyambut kelahiran melayu dan india grafikteks ucapan majlis akikahperbezaan akikah dan majlis memotong rambutperbezaan aqiqah dan cukur jambulpersediaan tahnikpersediaan untuk berzanjipersediaan untuk majlis cukur jambulpersiapan majlis potong jambul dan berendoipersiapan menyambut majlis cukur rambutpersiapan untuk majlis akikah dan cukur jambulpersiapan untuk majlis aqiqahpersiapan untuk majlis potong jambulpersiapan utk majlis cukur rambutpetua cukur jambul islampetua cukur rambut bayipicture potong jambulpimpinan bacaan untuk majlis marhabanproses aqiqah adat melayu melayuteks doa meraikn tetamurasional majlis cukur jambulrasional mengadakan majlis mencukur jambulteks doa marhabanteks doa majlis perkahwinan arabteks majlis aqiqahpersiapan majlis cukur jambul bayipersediaan untuk majlis cukur jambul dan berendoiteks selawat marhaban penuhpersedian majlis akikahteks selawat kelahiran anakpersiapan adat cukur jambulpersiapan berendoiteks selawat cukur jambul anakpersiapan cukur jambul agama islampersiapan cukur jambul anak lelakipersiapan majilis cukur rambutteks salawat marhabanteks marhaban johorteks marhaban dijohorteks marhaban dan maknateks majlis cukur jambulpersiapan majlis berendoiteks doa majlis cukur jambul anaklirik mahaban semasa aqiqahberendoi pdfbahan untuk mencukurbahan untuk majlis cukur jambul dan tahnikbahan untuk majlis berendoibahan untuk majlis aqiqahbahan untuk aqiqahbahan untuk adat cukur jambul bayibahan marhabanbahan cukur rambutbahan cukurbahan utk cukur jambulbahan utk cukur rambut babyberendoi cukur jambul di kuala terengganuberendoi cukur jambulberendoi adat negeri perakbahan2 cukurjambulbahan2 cukur rambutbahan-bahan untuk majlis cukur jambulbahan-bahan untuk cukur rambutbahan-bahan majlis berendoibahan- bahan untuk cukur jambulbahan buaian berendoibahan bahan untuk mencukur rambut dalam aqiqahbahan bahan persiapan utk cukur jambulbacaan semasa mengguntingbacaan semasa memotong rambut bayibacaan semasa majlis akikah anakbacaan semasa cukur bayibacaan selawat nabi majlis cukur jbacaan selawat marhabanbacaan selawat ketika mencukur rambut bayibacaan selawat ketika cukur kepala bayibacaan selawat dan marhabanbacaan semasa mengunting rambut bayibacaan sewaktu majlis aqiqahbahan bahan mencukur rambut bayibahan bahan majlis cukur jambulbahan bahan di perlukan untuk persiapan cukur rambutbahan bahan di gunakan utk majlis cukur rambutbahan aqiqah dan cukur jambulbacaan waktu motong rambut babybacaan untuk majlis cukur kepalabacaan untuk cukur jambulbacaan tahnikbacaan selawat aqiqahberendoi perempuancara cukur rambut bayibudaya berendoi cukur jambulbudaya berendoibuaian cukur jambul di terengganu dan kumpulan marhaban wanitabuaian cukur jambul di terengganubuaian berendoi untuk anak lelakiadakah marhaban bidaahbuaian berendoi lelakibuaian berendoi di johorbuaian berendoi cukur jambul di johorbudaya marhaban di negeri johorbuffet cukur rambutcara cukur kepala bayicara cukur jambul bayi perempuancara cukur jambul anak perempuancara cara membuat buian cukur jambulcara cara marhaban dan bacaan nyecara buat majlis cukur jambul untuk anak perempuancara bacaan adat marhabancara akikah dengan adat melayucara adat majlis cukur jambul di johorbuaian berendoi buat sendiribuaian berendoi anak sari yanti yangbuaian berendoibeza aqiqah dengan cukur jambulbeza aqiqah dan cukur jambulbeza akikah dengan cukur jambulbeza akikah dan cukur jambulbeza adat dan ibadah;ebookberzanji untuk aqiqahberzanji sama maksud dengan marhaban?berzanji marhaban tata caraberzanji ketika upacara aqiqahBEZA BERENDOI DAN CUKUR JAMBULbeza cukur jambul dengan aqiqahbuaian bayi majlis cukur jambul khas untu bayi lelakibuaian bayi cukur jambul buat sendiribuaian bayi cukur jambulbuaiab bayi perempuanBuai berendoi tradisionalbuai berendoi terengganubuai berendoi konsep tradisionalbuai berendoi di johor bahrubeza marhaban dan berzanji di sabahberendoi selawatbacaan salawat aqiqahapa itu adat cukur jambuladat mencukur rambut bayiadat mencukur jambul dalam islamadat mencukur jambul bayiadat mencukur jambulADAT MEMBUAT AKIKAHadat melayu dalam ibadah aqiqahadat melayuadat majlis cukur jambul anak melayu wikipediaadat majlis cukur jambuladat menggunting rambut babyadat perkahwinan cukur rambutapa hukum marhabanamalan berendoi dan cukur jambul masyarakat melayuakikah melayuakikah dan cukur jambulAKIKAH CARA NABIakikah bugisakikah adatmelayuadat-adat dalam majlis “maccera” (aqiqah) kaum bugisadat tahnik sunnahadat majlis cuker jambuladat majlis berendoiadat majlis aqiqah di terengganuadat berendoi kaum melayuadat berendoi dan cukur jambuladat berendoi cukur jambuladat berendoi atau cukur jambuladat belah mulut melayuadat aqiqah melayuadat akiqah dan cukur jambuladat akikah kaum melayuadat akikah anakadat berendoi orang bugisadat cukur jambul bayi selangoradat majlis aqiqah dan cukur jambuladat majlis akikah dan cukur jambuladat cukur kepalaadat cukur jambul terengganuadat cukur jambul pdfadat cukur jambul masyarakat melayu di kajang selangoradat cukur jambul masyarakat melayuadat cukur jambul masa kiniadat cukur jambul di terengganuadat adat majlis cukur rambotapa itu buaian berendoibacaan potong jambulbacaan doa masa tahnikbacaan doa marhabanbacaan doa dalam tahnikbacaan doa cukur kepala bayibacaan doa cukur jambulbacaan dan tatacara memotong rambut bayibacaan dan doa untuk cukur jambulbacaan dalam marhabanbacaan dalam majlis aqiqahbacaan doa semasa cukur rambut bayibacaan ketika majlis akikah adat banjarbacaan nak cukur rambut bayibacaan n cara buat cukur jambulbacaan marhaban teks pdsbacaan marhaban teks jawibacaan marhaban taman sutera johorbacaan marhaban semasa cukur rambutbacaan marhaban cukurbacaan marhaban bayibacaan lepas cukor rambut bayiBAcaan cukur rambut bayibacaan cukur jambulbacaan berzanji dalam mengunting rambut bayiapakah maksud cukur jambulapakah makna cukur jambulapakah hukumnya majlis marhaban untuk cukur rambut?apakah hukum marhabanapa yang dilakukan ketika cukur jambulapa maksud berendoi aqiqah cukur jambulAPA majlis cukur bayiapa itu majlis cukur rambutAPA ITU MAJLIS CUKUR JAMBULapakah tujuan majlis berendoiaqiqah adat kelahiran kaum melayubacaan berendoibacaan akikahartikel ucapan majlis pertunanganaqiqah dan selawat nabiaqiqah dalam bugisaqiqah berzanjiaqiqah anak sari yanti tajineaqiqah anak lelaki adat melayuaqiqah adat melayuapa itu cukur rambutcara dan adat majlis cukur jambul aqiqah diadakanjohor marhaban lirikhukum dan tips majlis aqiqah berendoi dan cukur jambulhukum cukur jambul dan buaian berendoihukum cukur jambul dan berendoihukum buat marhaban ketika aqiqahhukum berzanji bagi wanitahukum berendoi cukur jambulhukum berendoihimpunan teks doa majlis perkahwinanhikmah di sebalik cukur rambut bayihukum islam marhaban memotong rambut bayihukum mahabanidea tema upacara cukur jambulhukum selawat selepas kelahiran bayihukum selawat selepas cukur rambut bayi baru lahirhukum selawat akikahhukum selamatan aqiqah dengan marhabanhukum marhabbanhukum marhaban untuk aqiqah anakhukum marhaban dan berzanjihukum marhaban aqiqah anakhikmah bayi cukur rambuthadis berkaitan cukur jambulgambar cukur jambuldoa untuk bayi di majlis cukur jambuldoa untuk anak yang baru lahirdoa tahnik bayidoa srlamat bagi majlis cukur jambul anakdoa semasa selepas bayi cukur rambutDoa semasa cukur jambuldoa selamat dan maknadoa potong jambuldoa pertunangan bacaandoa untuk majlis bertunangdoa untuk tahnik bayi bahasa arab terjemah bahasa melayugambar buaian adat berendoigambar berendoifoto akikah adat melayuevolusi cukur jambul dalam adat melayu to translate this pageerti jamboldownload free selawat nabi dalam marhabandoacukurjambuldalambahasamelayudoa2 didalam majlis cukur jambuldoa2 belah mulut bayidoa marhaban majlis cukur jambuljuadah majlis akikahlirik laguadat berendoi negeri sembilanlirik berzanji doclirik berzanji dan marhabanlirik berzanji cukur rambutlirik berzanji cukur jambullirik berzanji buaianlirik berzanji -mp3 arablirik berzanjilirik bacaan marhaban berzanjilirik bacaan ketika marhabanlirik berzanji untuk cukur jambullirik doa berzanjilirik lagu selawat cukur jambullirik lagu marhaban aqiqah bayilirik lagu majlis berendoilirik lagu berzanji melayulirik lagu berzanji berendoi menyambut kelahiranlirik lagu berzanjilirik lagu berendoi- orang kawinlirik lagu berendoi marhabanlirik lagu berendoi cukur jambulLIRIK bacaan doa berzanjilangkah persiapan untuk majlis cukur jambullangkah langkah cukur jambulkoleksi marhaban majlis cukur jambulkoleksi lirik lagu marhabankoleksi lagu berendoi anakkhidmat majlis cukur jambul di terengganukhidmat majlis cukur jambul dan marhaban sekitar klangkhidmat cukur kepala bayi di kuala lumpurkeadaan bayi pada malam sebelum cukur jambulkarangan esei adat cukur jambulkarangan adat cukur jambulkuam pada mulut babykumpulan marhaban taman melawatilagu-lagu cukur jambullagu untuk majlis cukur jambul dan al aqiqahlagu untuk cukur rambutLagu sholawat mp3 gunting rambut marhabanlagu marhaban cukur jambullagu marhaban aqiqahlagu buai berendoilagu berendoi negeri sembilancukur kepalabayijuadah untuk majlis akikahdoa marhaban cukur jambulcontoh soalan yang berkaitan adat cukur jambulcontoh doa majlis aqiqahCONTOH doa KESYUKURAN cukur jambulcontoh buaian berendoicontoh buaiab=n berendoi tradisionalcontoh berzanji/marhaban lirikcontoh berzanjicontoh bacaan selawat majlis perkahwinancontoh bacaan doa marhabancontoh bacaan doa majliscontoh doa majlis cucur jambulcontoh doa majlis cukurcontoh selawat majlis perkahwinan pdfcontoh salawat dalam majlis cukur rambut bayicontoh lirik bacaan selawat nabiCONTOH KAD TERIMA KASIH KEKAHcontoh doa untuk majlis perkahwinancontoh doa ucapan syukur pernikahancontoh doa mula majliscontoh doa marhabancontoh doa majlis cukur jambulcontoh bacaan doa aqiqahcontoh adat perisiancara-cara marhaban di johorcara mengadakan majlis berendoicara membuat buaian cukur jambulcara membuat buaian berendoicara melakukan majlis berendoicara melakukan aqiqah dan cukur jambulcara majlis aqiqah dilakukancara doa cukur jambul bayicara dan bahan bahan cukur rambut bayicara dan bacaan cukur rambut bayicara mengadakan majlis cukur rambutcara menjalankan majlis akikahCARA-CARA MAJLIS MARHABAN JOHORcara-cara buat buaian cukur jambulcara-cara bacaan dalam akikahcara tradisional majlis cukur jambulCara tahnik dan cukur rambut bayicara selawat cukur kepala bayicara selawat akikahcara potong jambulcara menyambut majlis aqiqah seperti rasulullahcara dan adat majlis cukur jambul di johorcontoh tek doadoa marhaban cukur bayidoa bacaan cukor rambut bayidoa aqiqah potong rambut bayidoa anak cukurdekorasi untuk majlis pertunangan di restoranDEKORASI UNIQ UNTUK MAJLIS CUKUR RAMBUTdekorasi majlis bertema melayu nusantaradekorasi majlis aqiqah lelakidekorasi majlis akikah kedahdekorasi buaian cukur jambuldoa bercukur rambut dan belah mulut bayidoa cukur jambul bayidoa marhabandoa majlis cukur jambul dan akikahdoa majlis aqiqah dan cukur jambulDoa kesyukuran dan aqiqahdoa dan cara2 cukur jambuldoa dalam majlis pertunangan melayudoa cukur rambut bayidoa cukur rambutdoa cukur jambul comdefinisi cukurcukur rambut marhaban perlikan apacukur rambut dan berendoi adakah bidaahcontoh ucapan menyambut persiapan majliscontoh ucapan majlis marhaban cukur jambulcontoh ucapan majlis aqiqahcontoh ucapan cukur jambulCONTOH UCAP MAJLIS CUKUR RAMBUTcontoh tex bacaan doa selamat hari jadicontoh tema untuk majlis aqiqahcontoh teks ucapan terima kasih majlis cukurcontoh teks berzanjicontoh ucapan terima kasih majlis potong jambolcontoh upacara cukur babycukur jambul tanpa buaiCukur jambul dua kalicukur jambul boleh dilakukan nakcukur jambul babycukur jambul adat orang melayucukur jambul adatcukur dan akikahcukur bayi tipscotoh bacaan selawat nabi marhaban negeri johorcontoh tek doa marhaban dan berendoi|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!