» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

cukur jambul dalam adat Melayu

Published on Nov 01 2011 // Uncategorized

Evolusi cukur jambul dalam adat Melayu


 

TERATAK tiga tingkat milik ibu kepada tiga cahaya mata, Aliza Abu Bakar, 38, pada malam itu riuh rendah dan sesak dengan tetamu yang tidak putus-putus hadir bagi meraikan kehadiran ahli keluarga baharu Aliza.

Beberapa khemah didirikan di pekarangan rumah memuatkan deretan juadah makanan bagi menjamu tetamu yang hadir memeriahkan majlis cukur jambul dan akikah putera ketiga Aliza, Ajwad yang selamat dilahirkan pertengahan Ogos lalu.

Orang luar yang sekadar lalu lalang di situ pasti akan menyangka majlis tersebut merupakan majlis pertunangan kerana dekorasi dan persediaan bagi menyambut kelahiran Ajwad dilaksanakan penuh meriah.

“Alhamdulillah, ini merupakan rezeki Allah buat saya sekeluarga, sebelum ini saya tidak pernah membuat majlis sebegini untuk anak-anak terdahulu, jadi oleh kerana pertama kali mengadakan majlis cukur jambul, saya mahukan ia istimewa,” tutur usahawan wanita itu ketika ditemui di majlis tersebut di Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.

Seperti majlis cukur jambul lain, majlis buat Ajwad turut merangkumi marhaban, selawat ke atas nabi dan doa kesyukuran. Namun, istimewanya ia turut diselitkan dengan bacaan berzanji oleh beberapa orang tokoh agama tempatan.

ALIZA melihat Ajwad menjalani upacara tahnik iaitu meletakkan manisan di lelangit bayi.

 

Sambil tetamu meneruskan selawat, Ajwad didukung mengelilingi tetamu yang ada bagi memberi peluang buat mereka menggunting beberapa helai rambut bayi itu sebelum amalan tahnik (belah mulut) di mana sedikit madu diletakkan di lelangit Ajwad.

Kesemua upacara itu kelihatan klise dan bukan lagi asing dalam konteks budaya Melayu melibatkan cukur jambul, namun jelaskah kita akan makna serta tujuan perkara-perkara itu diadakan?

Mengikut kefahaman Aliza, majlis cukur jambul bertujuan menzahirkan kesyukuran kepada Allah atas cahaya mata yang dikurniakan dan pada masa yang sama berkongsi rasa gembira itu bersama-sama orang ramai.

“Ia sebenarnya terpulang kepada individu, tetapi bagi saya apa sahaja tujuannya, ia mestilah dilaksanakan dengan hati ikhlas kerana anak merupakan anugerah Tuhan.

“Akikah contohnya, ada orang mendermakan daging tersebut kepada fakir miskin dan ada juga yang menjamu tetamu yang hadir ke majlis akikah tersebut, jadi ia sebenarnya tidak banyak beza,” jelas Aliza.

Tradisi biasa Melayu

AKIKAH bukan sahaja dilakukan untuk bayi, tetapi boleh juga dibuat untuk orang dewasa.

 

Pelakon dan juga ibu kepada seorang anak, Sari Yanti Mohamad Nazari, 27, juga berkongsi pandangannya terhadap majlis cukur jambul berdasarkan pengalamannya menjalankan majlis sebegitu Oktober tahun lalu.

Walaupun kini dia sedang sarat mengandung anak kedua, majlis buat putera sulungnya, Barr Al Aliy, 1, yang diadakan di Restoran Tajine, Kuala Lumpur masih segar dalam ingatan.

Sama seperti Aliza, Sari turut mengisi majlis cukur jambul tersebut dengan marhaban serta bacaan berzanji, cuma dia turut mendapatkan khidmat pemain gendang bagi menyesuaikan tema Arab buat majlis tersebut.

“Pada saya, cukur jambul merupakan tradisi biasa orang Melayu dan bertujuan memperkenalkan anak yang baru lahir kepada keluarga dan saudara-mara.

“Selain itu, ia juga merupakan pendekatan kita untuk memanjatkan rasa syukur dan terima kasih kepada Allah kerana anugerah yang diberikan,” ujar Sari.

Bagi upacara akikah pula, Sari hanya mengupah orang bagi melaksanakannya dengan menyedekahkan sembelihan dua ekor kambing itu kepada golongan yang memerlukan.

Namun, di sebalik kefahaman itu semua, wujud pengetahuan tentang cukur jambul dan akikah yang perlu diketahui semua orang terutama masyarakat Melayu yang beragama Islam.

Jangan terkejut jika dikatakan rata-rata orang hanya menyifatkan cukur jambul sebagai adat Melayu yang dicipta sendiri penduduk nusantara dan tidak dipraktikkan Rasulullah SAW.

Seorang pendakwah, Muhamad Riduan Zainal Abidin, 29, mendedahkan bahawa upacara cukur jambul sebenarnya telah diriwayatkan dalam hadis riwayat Muslim. Rasulullah sendiri menyarankan agar bayi yang baru dilahirkan dicukur kepalanya.

Memandangkan nabi sendiri menggalakkan perkara itu, maka secara tidak langsung ia terletak sebagai sunnah yang wajar diikuti. Bagaimanapun, berdasarkan hadis tersebut, bayi tersebut perlu dicukur kepalanya pada hari ketujuh selepas kelahiran.

Cukur kepala

SARI YANTI antara selebriti yang mengadakan majlis cukur jambul besar-besaran untuk anak sulungnya, Barr Al Aliy.

 

“Dahulu, cukur jambul dipanggil cukur kepala kerana bayi tersebut perlu dicukur habis rambutnya.

“Namun, kini masyarakat akan menggunting sedikit sahaja sebelum ibu bapa bayi tersebut mencukur habis rambut anaknya pada kemudian hari.

“Menurut hadis, rambut bayi yang dicukur itu perlu ditimbang dan berat rambut tersebut perlu dinisbahkan dengan emas dan nilai tersebut kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin,” terang Riduan.

Setelah jelas bahawa cukur jambul merupakan sunah nabi, timbul pula persoalan apakah rasional di sebalik upacara tersebut, apakah hikmah yang diperoleh individu yang melaksanakannya?

Tambah Riduan, cukur jambul sebenarnya bertujuan membuang rambut bayi yang baharu lahir itu kerana mengandungi kotoran yang tidak sihat bagi tumbesaran bayi.

“Selama sembilan bulan bayi tersebut berada di dalam perut ibunya, tempoh tersebut sudah tentu membuatkan rambut bayi tersebut bercampur dengan pelbagai bahan asing.

“Menerusi cukur jambul, ia dapat membersihkan kekotoran tersebut dan hikmahnya sudah tentulah memperoleh keberkatan dan bayi tersebut membesar dengan sihat,” tutur Riduan yang turut mengatakan bahawa cukur jambul dahulu hanya dilaksanakan ibu bapa bayi tersebut sahaja tanpa sebarang majlis.

Menyentuh konsep cukur jambul hari ini, Riduan menyatakan tiada salahnya majlis besar-besaran diadakan asalkan perkara asas serta niat melakukannya betul.

Kekeliruan yang timbul berhubung status cukur jambul hingga ada yang menyatakan ia sekadar budaya. Akui Riduan, ia mungkin disebabkan beberapa pengisian upacara dalam majlis cukur jambul hari ini lebih kepada adat Melayu.

PERSIAPAN majlis cukur jambul hari ini hampir menyerupai majlis pertunangan dan perkahwinan.

 

“Pada asalnya, cukur jambul tidak memerlukan marhaban dan bacaan berzanji, tetapi ia diadakan di negara kita untuk memeriahkan majlis.

“Ia tidak salah tetapi jangan menganggapnya sebagai perkara bidaah hanya kerana ia tidak dilakukan nabi kerana sebenarnya budaya dan sunnah itu telah bergabung membentuk ibadah,” jelasnya lagi.

Keberkatan akikah

Akikah pula yang sememangnya diketahui umum merupakan sunat muakad yang bertujuan mendapatkan keberkatan hidup daripada Allah juga sering kali dilakukan serentak bersama majlis cukur jambul.

Ia juga dituntut nabi agar dibuat pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi, kata Riduan. Daging akikah tersebut akan dinisbahkan seperti mas kahwin dan seperti biasa ia perlu disedekahkan kepada fakir miskin.

Dua ekor kambing afdal bagi bayi lelaki dan seekor kambing bagi bayi perempuan perlu disembelih mengikut hukum Islam bagi upacara akikah. Bagaimanapun terdapat pendapat mengatakan bahawa daging akikah itu tidak boleh dimakan ahli keluarga bayi tersebut.

“Ada orang ingat makan daging akikah keluarga sendiri haram sedangkan tiada hukum yang menyatakan tentang perkara itu.

“Tiada salahnya untuk ahli keluarga atau pun individu yang melakukan akikah itu sendiri untuk menjamah daging tersebut tetapi sewajarnya ia diagihkan kepada orang ramai,” ujar Riduan.

|persiapan untuk majlis cukur jambulhukum marhaban bayipersediaan majlis cukur jambuldoa majlis perkahwinanbahan cukur jambulselawat aqiqahkoleksi doa majlis perkahwinanbuaian cukur jambullirik bacaan selawat nabilirik marhaban melayuhukum marhabanlirik marhaban selawat nabibacaan marhaban tekslirik marhaban dan berzanjiselawat marhaban tekspersiapan majlis cukur jambulapa itu cukur jambulpersiapan cukur jambulsari yantializa abu bakarteks doa cukur jambulpersediaan majlis aqiqahlirik lagu cukur jambullirik bacaan marhabanselawat marhaban liriklirik lagu berendoilirik marhaban jawimarhaban aqiqahselawat semasa majlis aqiqah anak perempuanadat aqiqahmaksud marhabancontoh doa kesyukuranbacaan semasa mencukur rambut bayibuaian berendoi negeri sembilanbuaian berendoi english styleteks selawat marhabanberzanji lirikcara majlis berendoibuaian berendoi cukur jambulskrip ucapan majlis cukur jambulmarhaban dalam cukur jambuldefinisi cukur jambulpersiapan majlis akikahtatacara majlis berendoipersiapan majlis aqiqahcara berendoimajlis cukur jambul anak sari yantibuai anak sariyantiadat cukur jambuladat berzanjiupacara aqiqahadat majlis aqiqahtatacara marhabanbacaan marhabanlagu berendoiteks doa tahnikpersediaan akikahucapan majlis cukur jambulmajlis aqiqah anak lelakiadat majlis cukur rambutpersiapan majlis aqiqah dan cukur jambulbacaan doa pertunangancara cukur jambul bayilagu cukur jambullirik bacaan berzanjibahan untuk cukur jambulbahan untuk cukur jambul bayibahan2 untuk cukur jambulsenikata lagu majlis akikahlirik marhaban berzanjitatacara majlis cukur jambulmajlis aqiqah dan cukur jambuladat cukur jambul bayiselawat cukur jambulbudaya cukur jambul masyarakat minangkabauCARA CARA ADAT BERZANJI BAGI BAYIcontoh ucapan majlis cukur jambulucapan majlis akikahapakah majlis cukur rambut itu bidaahdoa semasa tahnikmajlis cukur jambul di terengganuhukum majlis berendoidoa perkahwinan arabteks ucapan selawat nabibahan bahan cukur jambulcukur jambuldoa mencukur rambut bayimajlis cukur jambul dan akikahselawat semasa aqiqahselawat dan cukur jambulbuai bayi kaum indiaselawat nabi aqiqahlirik mudah marhaban (jawi)buaian bayi untuk cukur jambullirik selawat aqiqahdoa semasa pertunanganbuaian berendoi sariyantidoa selawat cukur jambulgambar adat berendoi minangkabaumajlis cukur rambut diadakanhikmah cukur jambullirik lagu majlis cukur jambulSKRIP MAJLIS CUKUR JAMBULbahan-bahan cukur jambulbahan-bahan utk majlis cukur jambulgambar buaian berendoicukur jambul indiaberendoi tradisionalmaksud majlis cukor rambutselawat untuk aqiqahhukum cukur jambulselawat semasa tahniklirik berzanji melayulirik berzanji marhabandoa majlis perkahwinan pdfbuian berendoimajlis akikah dan berendoipersiapan majlis akikah anak lelakicukur jambul in englishcara-cara marhabanmuaturun lirik bacaan marhabancara2 bacaan cukur rambut kanak2majlis akikah dan cukur jambulkoleksi buaian bayipersedian majlis cukur jambulpersediaan mencukur jambullirik berendoipersediaan majlis akikahcontoh ucapan persiapan untuk majlisperbezaan adat menyambut kelahiran bayi dalam masyarakat melayu dan indiacukur rambut adat melayumarhaban untuk aqiqah anak lelakipersiapan majlis pertunanganmajlis cukur jambullelangit bayilagu untuk aqiqahsari yanti potong jambullagu marhaban kelahiran anak lelakimarhaban berzanji lirikmajlis berendoi wikipedialirik lagu marhaban cukur jambulrambut potong jambul dipanggil?Lagu berendoi anak ketika cukur kepalapetua cukur jambuldoa cukur jambuldoa bacaan semasa cukur rambut bayicara permainan dartcontoh ucapan menyambut persiapan majlis perkahwinantips persediaan majlis cukur jambultata cara marhabanadat cukur jambul dan berendoiapakah cukur jambulapa itu majlis berendoiucapan sempena majlis cukur jambulbacaan marhabateks selawat marhaban rayabacaan selawat semasa cukur jambuladat melayu aqiqahbacaan doa semasa mengguntingbacaan selawat cukur jambulteks marhaban aqiqahtujuan majlis berendoiteks doa majlis cukur jambulteks doa selamat majlis perkahwinantradisi melayu aqiqahbacaan marhaban aqiqahupacara aqiqah adat melayuaqiqah anak sariyantiadat akikah orang melayubacaan majlis cukuradat berendoiteks ucapan marhabanaqiqah vs adat melayuteks ucapan majlis pernikahanbahan majlis cukur jambultema majlis aqiqahupacara mencukur rambut bayi wikipediamaknamajlis berendoimaksud adat berzanjitema majlis cukur jambulmAksud bacaab berzanjimaksud berendoi wikipediamaksud cukur rambutmaksud majlis berendoitema untuk cukur jambulthe mecca hari cucur anak rambut videomaksud majlis cukur jambultext selawat nabi untuk kesyukuranmakna majlis marhabanmencukur rambut bayi cara orang melayumajlis marhabbanmajlis menyambut kelahiran orang indiamajlis selawat selepas kelahiran anaktips majlis aqiqah dan cukur jambulmakanan buffet untuk majlis kesyukuran bayimakanan untuk aqiqah adat orang bugis johormp3 lirik lagu marhabanan waktu anak cukur rambut bayimarhaban untuk akikahtips cukur jambulmaklumat cukur jambul dan belah mulutmajlis aqiqah tempoh marhabanmakna bacaan marhabanmenyapu madu d lelangit bayimakna majlis cukur jambulmaksud majlis marhabantext selawat nabi marhabantempoh mencukur rambut bayimarhaban cukur rambutmarhaban dalam islamMARHABAN DALAM MAJLISmarhaban di taman melawatimarhaban johor liriktempoh cukur rambut bayi perempuanmarhaban ketika cukur jambulmarhaban melayu liriktempoh cukur jambulmuat turun salawat cukur jambulmarhaban lahiran anakmarhaban lirik arab selawat nabiTESK BACAANmarhaban ANAKtesk bacaan marhabantesk ucapan majlis pertunanganmaksud majlis tahniktext doa ketika melakukan aqiqahmarhaban semasa majlis cukur rambutmaksud marhaban dalam islammanisan sunah rasulmarhaban semasamarhaban selawat nabimanisan sunnah rasulullah mengadakan majlismarhaban akikah anakmarhaban akikah hukummarhaban akiqahtesk doa majlis perkahwinanmarhaban melayumajlis aqiqah sari yantiupacara akikahlirik selawat berendoiupacara adat melayu akikahlirik selawat cukur rambutlirik selawat dan marhabanupacara adat akikahupacaar mencakur rambut bayi bagi indialirik selawat di majlis aqiqahlirik selawat nabi-jawilirik sholawat marhabanlirik sholawat marhaban potong rambutlist cukur jambul dalam islamucapan untuk majlis cukur rambut bayilist persediaan majlis aqiqahucapan untuk majlis cukur jambulmahaban for cukor rambutupacara cukur rambut babylirik melayu berzanji marhabanlirik lagu selawat cukur jambulwww marhaban cukur rambut di merulirik laguadat berendoi negeri sembilanwikipedia adat cukur jambul melayulirik mahaban semasa aqiqahvidio orang buian madulirik marhaban dalam jawilirik marhaban dalam naik buai bayi pada tradisi melayuvideo penuh marhaban aqiqahvideo majlis berendoilirik marhaban kitalirik marhaban majlis berendoiupacara memotong rambut aqiqah dalam kalangan masyarakat bugisupacara cukur rambut bayilirik marhaban selawat nabi untuk majlis cukur jambullirik marhaban sewaktu akikahmajelis berendoi anak sari yantiucapan tuan rumah dimajlis cukur jambulmajlis akikah adat atau hukummajlis cukur jambul aqiqah berendoimajlis cukur jambul dalam islam wikipediatujuan cukur jambulmajlis cukur jambul dan akikah anak lelakitujuan berendoitradisi menyambut kelahiran bayi masyarakat Melayutradisi menyambut kelahiranmajlis cukur jambul selawatmajlis cukur jambuldalam bahasa inggerismajlis cukur jambulpersiapanmajlis cukur rambot in english translationtradisi melayu cukur jambulmajlis cukur rambutmajlis cukur rambut bayi wikipediaMajlis cukur rambut dan tahnikmajlis marhabantujuan majlis berendoi kaum melayutujuanmajlis berendoiucapan sempena majlis kesyukuran cukur jambulUCAPAN MALJIS AKIKAHucapan majlis marhabanmajlis akikah dan cukur rambutmajlis akikah masyarakat bugisucapan majlis kesyukuran cukur jambul dan akikahucapan majlis cukur rambutUcapan majlis berzanjimajlis aqiqah dan cukur jambul anak perempuanmajlis aqiqah di restoranmajlis aqiqah kuala terengganurestoren majlis akikahmajlis aqiqah/akikahmajlis berendoi tradisionalucapan cukur rambut bayimajlis cukur jmajlis marhaban dan cukur jambulteks doa majlis aqiqahteknik marhaban kelahiran anakselawat majlis tahnikselawat marhabantek selawat nabi sabelum marhabantek marhabanselawat mp3tek bacaan doa ucapan hari pertunanganselawat nabi akikah 4sharedtatacara semasa majlis berendoi dan akikahselawat Nabi aqiqah docselawat nabi jawiselawat nabi majlis cukur jambulselawat nabi marhaban jawiselawat nabi semasa aqiqahselawat nabi semasa marhabanpersiapan majilis cukur rambutselawat majlis perkahwinan lirikteks bacaan doa cukur rambut bayisejarah berendoiteks doa majlis akikahtext doa berzanji arabteks doa aqiqah anakselawat aqiqah lirikselawat berendoiSELAWAT BERZANJI DOCteks doa aqiqahselawat burdah semasa perkahwinanteks cukur rambutselawat cukur rambutteks bacaan selawat aqiqahselawat ketika akikahteks bacaan marhabanselawat majlis cukur jambulteks bacaan doa kesyukurantatacara majlis tahnik cukur jambulselawat nabi untuk cukur jselawat nabi untuk marhabanSenikata Marhabansenikata marhaban selawat nabitata cara cukur rambut bayisenikata selawat jawisenikata selawat marhabansenikata selawat pengantintata cara cukur rambut adat melayusewa buai berendoi dan marhaban di terengganusewa buai berendoi di jbsholawat tata cara potong rambut bayi mp3signifikan majlis cukur jambul kepada orang melayudotcomskrip cukur jambulskrip doa majlis kahwin arabtajuk lagu yang biasa di nyanyikan ketika cukur jambulskrip untuk majlis aqiqahskrip marhaban cukur jambultata cara cukur rambut bayi dalam islamtata cara doa akikah marhabahselawat semasa akikahtatacara majlis cukur jambul dan belah muluttatacara doa kesyukurantatacara berendoi kedahtata cara upacara aqiqah adat melayuselawat untuk majlis cukur kepalaselawatketika cukur rambut bayisenarai buaian cukur jumbulsenarai lagu berzanjitata cara mencukur rambut anak ketika di marhabansenarai lagu untuk majlis aqiqahsenarai persediaan majlis cukur jambulsenarai persediaan majlis kekahsenarai semak buat majlis cukur jambulsenarai semak msjlid cukur jambulsenari lagu semasa cukur jambulskrip ucapan majlis perkahwinantema cukur jambul bayi perempuanperbezaan ibadah adatperbezaan majlis akikah danperbezaan majlis akikah untuk anak lelaki dan perempuanperbezaan maksud marhaban dan burdahperbezaan selawatperbezaan upacara cukur jambul mengikut negeriperkara yang perlu untuk majlis cukur jambulperkara-perkara yang dilakukan dalam majlis cukur jambulperkhidmatan marhaban berzanji selawat d n sembilanteks ucapan majlis aqiqahteks selawat semasa marhabanteks selawat nabi penuh terengganuteks selawat nabi majlis cukur jambulteks selawat nabipersediaan potong jambulpersediaan sebelum majlis aqiqahperbezaan cukur rambut islam dengan indiaperbezaan cukur jambul adat orang melayu dengan orang jawateksdoamajlis kahwinpanduan bacaan marhaban untuk aqiqahpanduan bacaan mencukur rambut bayipanduan berdoa majlis cukur rambutpengertian marhaban dalam adat berendoiperalatan teknik dan cukur jambulperalatan untuk upacara cukur jambulperbezaan adat berendoi dalam masyarakat melayu dan indiaperbezaan adat berendoi kaum melayu dan indiaperbezaan adat berendoi masyarakat melayu dan indiaperbezaan adat berendoi tradisional dengan moden\teks ucapan majlis cukur jambulteks ucapan majlis berendoiperbezaan adat menyambut kelahiran melayu dan india grafikperbezaan akikah dan majlis memotong rambutperbezaan aqiqah dan cukur jambulpersediaan sebelum majlis cukur jambulpersediaan tahnikpersediaan untuk berzanjipersiapan majlis potong jambul dan berendoipersiapan menyambut majlis cukur rambutpersiapan untuk majlis akikah dan cukur jambulpersiapan untuk majlis aqiqahpersiapan untuk majlis potong jambulpersiapan utk majlis cukur rambutteks doa meraikn tetamupetua cukur jambul islampetua cukur rambut bayipicture potong jambulpimpinan bacaan untuk majlis marhabanproses aqiqah adat melayu melayuteks doa marhabanrasional majlis cukur jambulrasional mengadakan majlis mencukur jambulteks doa majlis perkahwinan arabteks majlis aqiqahpersiapan majlis cukur jambul bayipersediaan untuk majlis cukur jambulpersediaan untuk majlis cukur jambul dan berendoipersedian majlis akikahteks selawat marhaban penuhpersiapan adat cukur jambulpersiapan berendoiteks selawat kelahiran anakpersiapan cukur jambul agama islampersiapan cukur jambul anak lelakiteks selawat cukur jambul anakteks salawat marhabanteks marhaban johorteks marhaban dijohorteks marhaban dan maknateks majlis cukur jambulpersiapan majlis berendoiteks doa majlis cukur jambul anakberendoi cukur jambulbahan untuk majlis berendoibahan untuk majlis aqiqahbahan untuk aqiqahbahan untuk adat cukur jambul bayibahan marhabanbahan cukur rambutbahan cukurbahan buaian berendoibahan bahan untuk mencukur rambut dalam aqiqahbahan untuk majlis cukur jambul dan tahnikbahan untuk mencukurberendoi adat negeri perakbahan2 cukurjambulbahan2 cukur rambutbahan-bahan untuk majlis cukur jambulbahan-bahan untuk cukur rambutbahan-bahan majlis berendoibahan- bahan untuk cukur jambulbahan utk cukur rambut babybahan utk cukur jambulbahan bahan persiapan utk cukur jambulbahan bahan mencukur rambut bayibacaan semasa memotong rambut bayibacaan semasa majlis akikah anakbacaan semasa cukur bayibacaan selawat nabi majlis cukur jbacaan selawat marhabanbacaan selawat ketika mencukur rambut bayibacaan selawat ketika cukur kepala bayibacaan selawat dan marhabanbacaan selawat aqiqahbacaan semasa mengguntingbacaan semasa mengunting rambut bayibahan bahan majlis cukur jambulbahan bahan di perlukan untuk persiapan cukur rambutbahan bahan di gunakan utk majlis cukur rambutbahan aqiqah dan cukur jambulbacaan waktu motong rambut babybacaan untuk majlis cukur kepalabacaan untuk cukur jambulbacaan tahnikbacaan sewaktu majlis aqiqahbacaan salawat aqiqahberendoi cukur jambul di kuala terengganucara cukur kepala bayibuaian cukur jambul di terengganu dan kumpulan marhaban wanitabuaian cukur jambul di terengganubuaian berendoi untuk anak lelakibuaian berendoi lelakibuaian berendoi di johorbuaian berendoi cukur jambul di johorbuaian berendoi buat sendiribuaian berendoi anak sari yanti yangbuaian berendoibudaya berendoibudaya berendoi cukur jambulcara cukur jambul bayi perempuancara cukur jambul anak perempuancara cara membuat buian cukur jambulcara cara marhaban dan bacaan nyecara buat majlis cukur jambul untuk anak perempuancara bacaan adat marhabancara akikah dengan adat melayucara adat majlis cukur jambul di johorbudaya marhaban di negeri johorbuaian bayi majlis cukur jambul khas untu bayi lelakibuaian bayi cukur jambul buat sendiribeza akikah dengan cukur jambulbeza akikah dan cukur jambulbeza adat dan ibadah;ebookberzanji untuk aqiqahberzanji sama maksud dengan marhaban?berzanji marhaban tata caraberzanji ketika upacara aqiqahberendoi selawatberendoi perempuanbeza aqiqah dan cukur jambulbeza aqiqah dengan cukur jambulbuaian bayi cukur jambulbuaiab bayi perempuanBuai berendoi tradisionalbuai berendoi terengganubuai berendoi konsep tradisionalbuai berendoi di johor bahrubeza marhaban dan berzanji di sabahbeza cukur jambul dengan aqiqahBEZA BERENDOI DAN CUKUR JAMBULberendoi pdfbacaan potong jambulapa itu adat cukur jambuladat mencukur rambut bayiadat mencukur jambul dalam islamadat mencukur jambul bayiadat mencukur jambulADAT MEMBUAT AKIKAHadat melayu dalam ibadah aqiqahadat melayuadat majlis cukur jambul anak melayu wikipediaadat majlis cukur jambuladat menggunting rambut babyadat perkahwinan cukur rambutapa hukum marhabanamalan berendoi dan cukur jambul masyarakat melayuakikah melayuakikah dan cukur jambulAKIKAH CARA NABIakikah bugisakikah adatmelayuadat-adat dalam majlis “maccera” (aqiqah) kaum bugisadat tahnik sunnahadat majlis cuker jambuladat majlis aqiqah di terengganuadat berendoi kaum melayuadat berendoi dan cukur jambuladat berendoi cukur jambuladat berendoi atau cukur jambuladat belah mulut melayuadat aqiqah melayuadat akiqah dan cukur jambuladat akikah kaum melayuadat akikah anakadat berendoi orang bugisadat cukur jambul bayi selangoradat majlis aqiqah dan cukur jambuladat majlis akikah dan cukur jambuladat cukur kepalaadat cukur jambul terengganuadat cukur jambul pdfadat cukur jambul masyarakat melayu di kajang selangoradat cukur jambul masyarakat melayuadat cukur jambul masa kiniadat cukur jambul di terengganuadat adat majlis cukur rambotapa itu buaian berendoibacaan nak cukur rambut bayibacaan doa masa tahnikbacaan doa marhabanbacaan doa dalam tahnikbacaan doa cukur kepala bayibacaan doa cukur jambulbacaan dan tatacara memotong rambut bayibacaan dan doa untuk cukur jambulbacaan dalam marhabanbacaan dalam majlis aqiqahbacaan doa semasa cukur rambut bayibacaan ketika majlis akikah adat banjarbacaan n cara buat cukur jambulbacaan marhaban teks pdsbacaan marhaban teks jawibacaan marhaban taman sutera johorbacaan marhaban semasa cukur rambutbacaan marhaban cukurbacaan marhaban bayiadakah marhaban bidaahbacaan lepas cukor rambut bayiBAcaan cukur rambut bayibacaan cukur jambulapakah tujuan majlis berendoiapakah maksud cukur jambulapakah makna cukur jambulapakah hukumnya majlis marhaban untuk cukur rambut?apakah hukum marhabanapa maksud berendoi aqiqah cukur jambulAPA majlis cukur bayiapa itu majlis cukur rambutAPA ITU MAJLIS CUKUR JAMBULaqiqah adat kelahiran kaum melayuaqiqah adat melayubacaan berzanji dalam mengunting rambut bayibacaan berendoibacaan akikahartikel ucapan majlis pertunanganaqiqah dan selawat nabiaqiqah dalam bugisaqiqah berzanjiaqiqah anak sari yanti tajineaqiqah anak lelaki adat melayuapa itu cukur rambuthukum selawat akikahhukum berendoi cukur jambulhukum berendoihimpunan teks doa majlis perkahwinanhikmah di sebalik cukur rambut bayihikmah bayi cukur rambuthadis berkaitan cukur jambulgambar cukur jambulgambar buaian adat berendoigambar berendoihukum berzanji bagi wanitahukum buat marhaban ketika aqiqahhukum selamatan aqiqah dengan marhabanhukum marhabbanhukum marhaban dan berzanjihukum marhaban aqiqah anakhukum mahabanhukum islam marhaban memotong rambut bayihukum dan tips majlis aqiqah berendoi dan cukur jambulhukum cukur jambul dan buaian berendoihukum cukur jambul dan berendoifoto akikah adat melayuevolusi cukur jambul dalam adat melayu to translate this pageDoa semasa cukur jambuldoa selamat dan maknadoa potong jambuldoa pertunangan bacaandoa marhaban majlis cukur jambuldoa marhaban cukur jambuldoa marhaban cukur bayidoa marhabandoa majlis cukur jambul dan akikahdoa semasa selepas bayi cukur rambutdoa srlamat bagi majlis cukur jambul anakdownload free selawat nabi dalam marhabandoacukurjambuldalambahasamelayudoa2 didalam majlis cukur jambuldoa2 belah mulut bayidoa untuk tahnik bayi bahasa arab terjemah bahasa melayudoa untuk majlis bertunangdoa untuk bayi di majlis cukur jambuldoa untuk anak yang baru lahirdoa tahnik bayidoa majlis aqiqah dan cukur jambulhukum selawat selepas cukur rambut bayi baru lahirlirik lagu marhaban aqiqah bayilirik berzanji cukur rambutlirik berzanji cukur jambullirik berzanji buaianlirik berzanji -mp3 arablirik berzanjilirik bacaan marhaban berzanjilirik bacaan ketika marhabanLIRIK bacaan doa berzanjilangkah persiapan untuk majlis cukur jambullirik berzanji dan marhabanlirik berzanji doclirik lagu majlis berendoilirik lagu berzanji melayulirik lagu berzanji berendoi menyambut kelahiranlirik lagu berzanjilirik lagu berendoi- orang kawinlirik lagu berendoi marhabanlirik lagu berendoi cukur jambullirik doa berzanjilirik berzanji untuk cukur jambullangkah langkah cukur jambullagu-lagu cukur jambulkhidmat majlis cukur jambul dan marhaban sekitar klangkhidmat cukur kepala bayi di kuala lumpurkeadaan bayi pada malam sebelum cukur jambulkarangan esei adat cukur jambulkarangan adat cukur jambuljuadah untuk majlis akikahjuadah majlis akikahjohor marhaban lirikidea tema upacara cukur jambulkhidmat majlis cukur jambul di terengganukoleksi lagu berendoi anaklagu untuk majlis cukur jambul dan al aqiqahlagu untuk cukur rambutLagu sholawat mp3 gunting rambut marhabanlagu marhaban cukur jambullagu marhaban aqiqahlagu buai berendoikumpulan marhaban taman melawatikuam pada mulut babykoleksi marhaban majlis cukur jambulhukum selawat selepas kelahiran bayiDoa kesyukuran dan aqiqahcontoh lirik bacaan selawat nabicontoh buaiab=n berendoi tradisionalcontoh berzanji/marhaban lirikcontoh berzanjicontoh bacaan selawat majlis perkahwinancontoh bacaan doa marhabancontoh bacaan doa majliscontoh bacaan doa aqiqahcontoh adat perisiancara-cara marhaban di johorcontoh buaian berendoiCONTOH doa KESYUKURAN cukur jambulCONTOH KAD TERIMA KASIH KEKAHcontoh doa untuk majlis perkahwinancontoh doa ucapan syukur pernikahancontoh doa mula majliscontoh doa marhabancontoh doa majlis cukur jambulcontoh doa majlis cukurcontoh doa majlis cucur jambulcontoh doa majlis aqiqahCARA-CARA MAJLIS MARHABAN JOHORcara-cara buat buaian cukur jambulcara membuat buaian berendoicara melakukan majlis berendoicara melakukan aqiqah dan cukur jambulcara majlis aqiqah dilakukancara doa cukur jambul bayicara dan bahan bahan cukur rambut bayicara dan bacaan cukur rambut bayicara dan adat majlis cukur jambul di johorcara dan adat majlis cukur jambul aqiqah diadakancara membuat buaian cukur jambulcara mengadakan majlis berendoicara-cara bacaan dalam akikahcara tradisional majlis cukur jambulCara tahnik dan cukur rambut bayicara selawat cukur kepala bayicara selawat akikahcara potong jambulcara menyambut majlis aqiqah seperti rasulullahcara menjalankan majlis akikahcara mengadakan majlis cukur rambutcara cukur rambut bayicontoh salawat dalam majlis cukur rambut bayidoa dan cara2 cukur jambuldekorasi majlis bertema melayu nusantaradekorasi majlis aqiqah lelakidekorasi majlis akikah kedahdekorasi buaian cukur jambuldefinisi cukurcukur rambut marhaban perlikan apacukur rambut dan berendoi adakah bidaahcukur kepalabayicukur jambul tanpa buaiDEKORASI UNIQ UNTUK MAJLIS CUKUR RAMBUTdekorasi untuk majlis pertunangan di restorandoa dalam majlis pertunangan melayudoa cukur rambut bayidoa cukur rambutdoa cukur jambul comdoa cukur jambul bayidoa bercukur rambut dan belah mulut bayidoa bacaan cukor rambut bayidoa aqiqah potong rambut bayidoa anak cukurCukur jambul dua kalicukur jambul boleh dilakukan nakcontoh ucapan cukur jambulCONTOH UCAP MAJLIS CUKUR RAMBUTcontoh tex bacaan doa selamat hari jadicontoh tema untuk majlis aqiqahcontoh teks ucapan terima kasih majlis cukurcontoh teks berzanjicontoh tek doa marhaban dan berendoicontoh tek doacontoh soalan yang berkaitan adat cukur jambulcontoh ucapan majlis aqiqahcontoh ucapan majlis marhaban cukur jambulcukur jambul babycukur jambul adat orang melayucukur jambul adatcukur dan akikahcukur bayi tipscotoh bacaan selawat nabi marhaban negeri johorcontoh upacara cukur babycontoh ucapan terima kasih majlis potong jambolcontoh ucapan menyambut persiapan majliscontoh selawat majlis perkahwinan pdf|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!