» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

cukur jambul dalam adat Melayu

Published on Nov 01 2011 // Uncategorized

Evolusi cukur jambul dalam adat Melayu


 

TERATAK tiga tingkat milik ibu kepada tiga cahaya mata, Aliza Abu Bakar, 38, pada malam itu riuh rendah dan sesak dengan tetamu yang tidak putus-putus hadir bagi meraikan kehadiran ahli keluarga baharu Aliza.

Beberapa khemah didirikan di pekarangan rumah memuatkan deretan juadah makanan bagi menjamu tetamu yang hadir memeriahkan majlis cukur jambul dan akikah putera ketiga Aliza, Ajwad yang selamat dilahirkan pertengahan Ogos lalu.

Orang luar yang sekadar lalu lalang di situ pasti akan menyangka majlis tersebut merupakan majlis pertunangan kerana dekorasi dan persediaan bagi menyambut kelahiran Ajwad dilaksanakan penuh meriah.

“Alhamdulillah, ini merupakan rezeki Allah buat saya sekeluarga, sebelum ini saya tidak pernah membuat majlis sebegini untuk anak-anak terdahulu, jadi oleh kerana pertama kali mengadakan majlis cukur jambul, saya mahukan ia istimewa,” tutur usahawan wanita itu ketika ditemui di majlis tersebut di Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.

Seperti majlis cukur jambul lain, majlis buat Ajwad turut merangkumi marhaban, selawat ke atas nabi dan doa kesyukuran. Namun, istimewanya ia turut diselitkan dengan bacaan berzanji oleh beberapa orang tokoh agama tempatan.

ALIZA melihat Ajwad menjalani upacara tahnik iaitu meletakkan manisan di lelangit bayi.

 

Sambil tetamu meneruskan selawat, Ajwad didukung mengelilingi tetamu yang ada bagi memberi peluang buat mereka menggunting beberapa helai rambut bayi itu sebelum amalan tahnik (belah mulut) di mana sedikit madu diletakkan di lelangit Ajwad.

Kesemua upacara itu kelihatan klise dan bukan lagi asing dalam konteks budaya Melayu melibatkan cukur jambul, namun jelaskah kita akan makna serta tujuan perkara-perkara itu diadakan?

Mengikut kefahaman Aliza, majlis cukur jambul bertujuan menzahirkan kesyukuran kepada Allah atas cahaya mata yang dikurniakan dan pada masa yang sama berkongsi rasa gembira itu bersama-sama orang ramai.

“Ia sebenarnya terpulang kepada individu, tetapi bagi saya apa sahaja tujuannya, ia mestilah dilaksanakan dengan hati ikhlas kerana anak merupakan anugerah Tuhan.

“Akikah contohnya, ada orang mendermakan daging tersebut kepada fakir miskin dan ada juga yang menjamu tetamu yang hadir ke majlis akikah tersebut, jadi ia sebenarnya tidak banyak beza,” jelas Aliza.

Tradisi biasa Melayu

AKIKAH bukan sahaja dilakukan untuk bayi, tetapi boleh juga dibuat untuk orang dewasa.

 

Pelakon dan juga ibu kepada seorang anak, Sari Yanti Mohamad Nazari, 27, juga berkongsi pandangannya terhadap majlis cukur jambul berdasarkan pengalamannya menjalankan majlis sebegitu Oktober tahun lalu.

Walaupun kini dia sedang sarat mengandung anak kedua, majlis buat putera sulungnya, Barr Al Aliy, 1, yang diadakan di Restoran Tajine, Kuala Lumpur masih segar dalam ingatan.

Sama seperti Aliza, Sari turut mengisi majlis cukur jambul tersebut dengan marhaban serta bacaan berzanji, cuma dia turut mendapatkan khidmat pemain gendang bagi menyesuaikan tema Arab buat majlis tersebut.

“Pada saya, cukur jambul merupakan tradisi biasa orang Melayu dan bertujuan memperkenalkan anak yang baru lahir kepada keluarga dan saudara-mara.

“Selain itu, ia juga merupakan pendekatan kita untuk memanjatkan rasa syukur dan terima kasih kepada Allah kerana anugerah yang diberikan,” ujar Sari.

Bagi upacara akikah pula, Sari hanya mengupah orang bagi melaksanakannya dengan menyedekahkan sembelihan dua ekor kambing itu kepada golongan yang memerlukan.

Namun, di sebalik kefahaman itu semua, wujud pengetahuan tentang cukur jambul dan akikah yang perlu diketahui semua orang terutama masyarakat Melayu yang beragama Islam.

Jangan terkejut jika dikatakan rata-rata orang hanya menyifatkan cukur jambul sebagai adat Melayu yang dicipta sendiri penduduk nusantara dan tidak dipraktikkan Rasulullah SAW.

Seorang pendakwah, Muhamad Riduan Zainal Abidin, 29, mendedahkan bahawa upacara cukur jambul sebenarnya telah diriwayatkan dalam hadis riwayat Muslim. Rasulullah sendiri menyarankan agar bayi yang baru dilahirkan dicukur kepalanya.

Memandangkan nabi sendiri menggalakkan perkara itu, maka secara tidak langsung ia terletak sebagai sunnah yang wajar diikuti. Bagaimanapun, berdasarkan hadis tersebut, bayi tersebut perlu dicukur kepalanya pada hari ketujuh selepas kelahiran.

Cukur kepala

SARI YANTI antara selebriti yang mengadakan majlis cukur jambul besar-besaran untuk anak sulungnya, Barr Al Aliy.

 

“Dahulu, cukur jambul dipanggil cukur kepala kerana bayi tersebut perlu dicukur habis rambutnya.

“Namun, kini masyarakat akan menggunting sedikit sahaja sebelum ibu bapa bayi tersebut mencukur habis rambut anaknya pada kemudian hari.

“Menurut hadis, rambut bayi yang dicukur itu perlu ditimbang dan berat rambut tersebut perlu dinisbahkan dengan emas dan nilai tersebut kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin,” terang Riduan.

Setelah jelas bahawa cukur jambul merupakan sunah nabi, timbul pula persoalan apakah rasional di sebalik upacara tersebut, apakah hikmah yang diperoleh individu yang melaksanakannya?

Tambah Riduan, cukur jambul sebenarnya bertujuan membuang rambut bayi yang baharu lahir itu kerana mengandungi kotoran yang tidak sihat bagi tumbesaran bayi.

“Selama sembilan bulan bayi tersebut berada di dalam perut ibunya, tempoh tersebut sudah tentu membuatkan rambut bayi tersebut bercampur dengan pelbagai bahan asing.

“Menerusi cukur jambul, ia dapat membersihkan kekotoran tersebut dan hikmahnya sudah tentulah memperoleh keberkatan dan bayi tersebut membesar dengan sihat,” tutur Riduan yang turut mengatakan bahawa cukur jambul dahulu hanya dilaksanakan ibu bapa bayi tersebut sahaja tanpa sebarang majlis.

Menyentuh konsep cukur jambul hari ini, Riduan menyatakan tiada salahnya majlis besar-besaran diadakan asalkan perkara asas serta niat melakukannya betul.

Kekeliruan yang timbul berhubung status cukur jambul hingga ada yang menyatakan ia sekadar budaya. Akui Riduan, ia mungkin disebabkan beberapa pengisian upacara dalam majlis cukur jambul hari ini lebih kepada adat Melayu.

PERSIAPAN majlis cukur jambul hari ini hampir menyerupai majlis pertunangan dan perkahwinan.

 

“Pada asalnya, cukur jambul tidak memerlukan marhaban dan bacaan berzanji, tetapi ia diadakan di negara kita untuk memeriahkan majlis.

“Ia tidak salah tetapi jangan menganggapnya sebagai perkara bidaah hanya kerana ia tidak dilakukan nabi kerana sebenarnya budaya dan sunnah itu telah bergabung membentuk ibadah,” jelasnya lagi.

Keberkatan akikah

Akikah pula yang sememangnya diketahui umum merupakan sunat muakad yang bertujuan mendapatkan keberkatan hidup daripada Allah juga sering kali dilakukan serentak bersama majlis cukur jambul.

Ia juga dituntut nabi agar dibuat pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi, kata Riduan. Daging akikah tersebut akan dinisbahkan seperti mas kahwin dan seperti biasa ia perlu disedekahkan kepada fakir miskin.

Dua ekor kambing afdal bagi bayi lelaki dan seekor kambing bagi bayi perempuan perlu disembelih mengikut hukum Islam bagi upacara akikah. Bagaimanapun terdapat pendapat mengatakan bahawa daging akikah itu tidak boleh dimakan ahli keluarga bayi tersebut.

“Ada orang ingat makan daging akikah keluarga sendiri haram sedangkan tiada hukum yang menyatakan tentang perkara itu.

“Tiada salahnya untuk ahli keluarga atau pun individu yang melakukan akikah itu sendiri untuk menjamah daging tersebut tetapi sewajarnya ia diagihkan kepada orang ramai,” ujar Riduan.

|persiapan untuk majlis cukur jambulhukum marhaban bayipersediaan majlis cukur jambuldoa majlis perkahwinanbahan cukur jambulselawat aqiqahbuaian cukur jambullirik bacaan selawat nabikoleksi doa majlis perkahwinanlirik marhaban melayulirik marhaban selawat nabipersiapan majlis cukur jambullirik marhaban dan berzanjiselawat marhaban teksapa itu cukur jambulbacaan marhaban tekslirik lagu cukur jambulteks doa cukur jambulsari yantihukum marhabanlirik bacaan marhabanselawat marhaban lirikaliza abu bakarlirik lagu berendoipersiapan cukur jambulpersediaan majlis aqiqahbacaan semasa mencukur rambut bayilirik marhaban jawicontoh doa kesyukuranmarhaban aqiqahselawat semasa majlis aqiqah anak perempuanmaksud marhabanadat aqiqahtatacara majlis berendoicara berendoiupacara aqiqahskrip ucapan majlis cukur jambulteks selawat marhabanbuai anak sariyantibuaian berendoi negeri sembilanbuaian berendoi english stylemarhaban dalam cukur jambulbuaian berendoi cukur jambulpersiapan majlis akikahberzanji lirikpersiapan majlis aqiqahadat berzanjimajlis cukur jambul anak sari yantiadat majlis aqiqahtatacara marhabanbahan untuk cukur jambulbahan untuk cukur jambul bayibahan bahan cukur jambulhukum majlis berendoidoa semasa tahnikmajlis cukur jambul di terengganubahan2 untuk cukur jambulbacaan marhabanteks doa tahniktatacara majlis cukur jambulsenikata lagu majlis akikahdoa perkahwinan arabdoa mencukur rambut bayiCARA CARA ADAT BERZANJI BAGI BAYImajlis aqiqah dan cukur jambulmajlis aqiqah anak lelakilagu berendoiadat majlis cukur rambutcontoh ucapan majlis cukur jambulbudaya cukur jambul masyarakat minangkabauucapan majlis cukur jambullirik marhaban berzanjidefinisi cukur jambullirik bacaan berzanjicara cukur jambul bayicara majlis berendoiucapan majlis akikahpersiapan majlis aqiqah dan cukur jambulpersediaan akikahselawat cukur jambulteks ucapan selawat nabiapakah majlis cukur rambut itu bidaahlagu cukur jambulcukur jambuldoa semasa pertunanganbahan-bahan cukur jambulpersiapan majlis akikah anak lelakicara permainan dartmuaturun lirik bacaan marhabancontoh ucapan persiapan untuk majliscontoh ucapan menyambut persiapan majlis perkahwinanpersediaan majlis akikahgambar buaian berendoigambar adat berendoi minangkabaupersediaan mencukur jambulperbezaan adat menyambut kelahiran bayi dalam masyarakat melayu dan indiacara2 bacaan cukur rambut kanak2bahan majlis cukur jambulcara-cara marhabanpersedian majlis cukur jambulmajlis cukur rambut diadakanmaksud majlis cukor rambutdoa majlis perkahwinan pdfbuian berendoibuai bayi kaum indiasari yanti potong jambulselawat nabi aqiqahbuaian berendoi sariyantimarhaban berzanji lirikdoa cukur jambuldoa bacaan semasa cukur rambut bayilirik lagu marhaban cukur jambulcukur rambut adat melayuberendoi tradisionaldoa selawat cukur jambulpersiapan majlis pertunanganbahan-bahan utk majlis cukur jambulselawat semasa tahnikcukur jambul in englishcukur jambul indiapetua cukur jambulmarhaban untuk aqiqah anak lelakiselawat untuk aqiqahselawat dan cukur jambulbuaian bayi untuk cukur jambultema majlis aqiqahapakah cukur jambulupacara aqiqah adat melayuteks ucapan majlis pernikahanLagu berendoi anak ketika cukur kepalaaqiqah anak sariyantimajlis akikah dan berendoiaqiqah vs adat melayukoleksi buaian bayiteks selawat marhaban rayamajlis akikah dan cukur jambulteks marhaban aqiqahlelangit bayiteks doa selamat majlis perkahwinanbacaan doa pertunanganbacaan doa semasa mengguntinglagu marhaban kelahiran anak lelakiapa itu majlis berendoilirik lagu majlis cukur jambuladat akikah orang melayuupacara mencukur rambut bayi wikipediaadat cukur jambul bayiadat cukur jambul dan berendoiucapan sempena majlis cukur jambullirik berzanji melayulirik berzanji marhabanteks ucapan marhabanlirik mudah marhaban (jawi)adat melayu aqiqahlirik selawat aqiqahtradisi melayu aqiqahtips persediaan majlis cukur jambullirik berendoilagu untuk aqiqahteks doa majlis cukur jambultata cara marhabanbacaan selawat cukur jambulmajlis cukur jambul dan akikahmajlis cukur jambulmajlis berendoi wikipediabacaan marhabahukum cukur jambulbacaan marhaban aqiqahhikmah cukur jambulbacaan majlis cukurmenyapu madu d lelangit bayilirik selawat berendoilirik marhaban selawat nabi untuk majlis cukur jambulmakanan buffet untuk majlis kesyukuran bayimajlis cukur rambot in english translationmaknamajlis berendoilirik marhaban majlis berendoipanduan bacaan marhaban untuk aqiqahpanduan bacaan mencukur rambut bayimarhaban lahiran anakmakna majlis cukur jambulmp3 lirik lagu marhabanan waktu anak cukur rambut bayimajlis cukur jambul selawatmajlis cukur jambulpersiapanmaklumat cukur jambul dan belah mulutmuat turun salawat cukur jambulmencukur rambut bayi cara orang melayumakanan untuk aqiqah adat orang bugis johormakna bacaan marhabanlirik marhaban sewaktu akikahmajlis cukur rambutlirik marhaban kitalirik laguadat berendoi negeri sembilanperbezaan majlis akikah danmajlis marhaban dan cukur jambullirik lagu selawat cukur jambulmanisan sunah rasulperbezaan adat menyambut kelahiran melayu dan india grafikperbezaan akikah dan majlis memotong rambutperbezaan aqiqah dan cukur jambulperbezaan cukur rambut islam dengan indiamajlis cukur rambut bayi wikipediaperbezaan adat berendoi masyarakat melayu dan indiaperbezaan adat berendoi kaum melayu dan indiamajlis selawat selepas kelahiran anakmajlis menyambut kelahiran orang indialirik marhaban dalam naik buai bayi pada tradisi melayupanduan berdoa majlis cukur rambutlirik mahaban semasa aqiqahpengertian marhaban dalam adat berendoimajelis berendoi anak sari yantiperalatan untuk upacara cukur jambulperbezaan adat berendoi dalam masyarakat melayu dan indiaperbezaan ibadah adatlirik selawat dan marhabanmajlis berendoi tradisionalmaksud majlis marhabanmajlis aqiqah dan cukur jambul anak perempuanmaksud majlis cukur jambulmajlis akikah dan cukur rambutmajlis cukur jmajlis cukur jambul aqiqah berendoimajlis cukur jambul dalam islam wikipediamarhaban dalam islammajlis akikah adat atau hukummarhaban akiqahmarhaban akikah hukummarhaban akikah anakmajlis cukur jambul dan akikah anak lelakimajlis aqiqah/akikahmaksud majlis tahnikmajlis aqiqah tempoh marhabanmajlis aqiqah sari yantimaksud marhaban dalam islammajlis aqiqah kuala terengganumajlis aqiqah di restoranmanisan sunnah rasulullah mengadakan majlismarhaban di taman melawatimaksud majlis berendoilirik sholawat marhaban potong rambutmarhaban melayu lirikmarhaban selawat nabimarhaban semasalirik sholawat marhabanmarhaban ANAKmarhaban semasa majlis cukur rambutlirik selawat nabi-jawimarhaban untuk akikahlist cukur jambul dalam islamlist persediaan majlis aqiqahmarhaban melayumarhaban johor liriklirik melayu berzanji marhabanmaksud cukur rambutmarhaban ketika cukur jambulmaksud berendoi wikipediamAksud bacaab berzanjimahaban for cukor rambutmaksud adat berzanjimarhaban lirik arab selawat nabilirik selawat di majlis aqiqahperbezaan majlis akikah untuk anak lelaki dan perempuantata cara cukur rambut adat melayuteks doa majlis akikahteks doa majlis aqiqahteks doa majlis cukur jambul anakteks doa majlis perkahwinan arabteks doa marhabanteks doa meraikn tetamuteks majlis aqiqahteks majlis cukur jambulteks marhaban dan maknateks marhaban dijohorteks marhaban johorteks selawat marhaban penuhteks selawat nabiteks selawat nabi penuh terengganuteks selawat semasa marhabanteks ucapan majlis aqiqahteks ucapan majlis berendoiteks doa aqiqah anakteks doa aqiqahteks cukur rambuttata cara cukur rambut bayitata cara cukur rambut bayi dalam islamtata cara doa akikah marhabahtata cara mencukur rambut anak ketika di marhabantata cara upacara aqiqah adat melayutatacara berendoi kedahtatacara doa kesyukurantatacara majlis cukur jambul dan belah muluttatacara majlis tahnik cukur jambultatacara semasa majlis berendoi dan akikahtek bacaan doa ucapan hari pertunangantek marhabantek selawat nabi sabelum marhabanteks bacaan doa cukur rambut bayiteks bacaan doa kesyukuranteks bacaan marhabanteks bacaan selawat aqiqahteks ucapan majlis cukur jambulteksdoamajlis kahwintema cukur jambul bayi perempuanucapan cukur rambut bayiUcapan majlis berzanjiucapan majlis cukur rambutucapan majlis kesyukuran cukur jambul dan akikahucapan majlis marhabanUCAPAN MALJIS AKIKAHucapan sempena majlis kesyukuran cukur jambulucapan untuk majlis cukur jambulucapan untuk majlis cukur rambut bayiupacaar mencakur rambut bayi bagi indiaupacara adat akikahupacara adat melayu akikahupacara akikahupacara cukur rambut babyvideo penuh marhaban aqiqahvidio orang buian maduwikipedia adat cukur jambul melayutujuan berendoitradisi menyambut kelahiran bayi masyarakat Melayutradisi menyambut kelahirantema majlis cukur jambultema untuk cukur jambultempoh cukur jambultempoh cukur rambut bayi perempuantempoh mencukur rambut bayiTESK BACAANtesk bacaan marhabantesk doa majlis perkahwinantesk ucapan majlis pertunangantext doa berzanji arabtext doa ketika melakukan aqiqahtext selawat nabi marhabantext selawat nabi untuk kesyukuranthe mecca hari cucur anak rambut videotips cukur jambultips majlis aqiqah dan cukur jambultradisi melayu cukur jambulwww marhaban cukur rambut di meruperbezaan maksud marhaban dan burdahpersiapan menyambut majlis cukur rambutpersiapan untuk majlis akikah dan cukur jambulpersiapan untuk majlis aqiqahpersiapan untuk majlis potong jambulpersiapan utk majlis cukur rambutpetua cukur jambul islampetua cukur rambut bayipicture potong jambulsenarai lagu berzanjipimpinan bacaan untuk majlis marhabanproses aqiqah adat melayu melayurasional majlis cukur jambulrestoren majlis akikahselawat aqiqah lirikselawat berendoiSELAWAT BERZANJI DOCselawat burdah semasa perkahwinanpersiapan majlis potong jambul dan berendoipersiapan majlis cukur jambul bayipersiapan majlis berendoiperbezaan selawatperbezaan upacara cukur jambul mengikut negeriperkara yang perlu untuk majlis cukur jambulperkara-perkara yang dilakukan dalam majlis cukur jambulperkhidmatan marhaban berzanji selawat d n sembilanpersediaan potong jambulpersediaan sebelum majlis aqiqahpersediaan sebelum majlis cukur jambulpersediaan tahnikpersediaan untuk berzanjipersediaan untuk majlis cukur jambulpersediaan untuk majlis cukur jambul dan berendoipersedian majlis akikahpersiapan adat cukur jambulpersiapan berendoipersiapan cukur jambul agama islampersiapan cukur jambul anak lelakiselawat cukur rambutselawat ketika akikahselawat majlis cukur jambulsenarai semak buat majlis cukur jambulsenarai semak msjlid cukur jambulsenari lagu semasa cukur jambulSenikata Marhabansenikata marhaban selawat nabisenikata selawat jawisenikata selawat marhabansenikata selawat pengantinsewa buai berendoi di jbsholawat tata cara potong rambut bayi mp3signifikan majlis cukur jambul kepada orang melayudotcomskrip cukur jambulskrip doa majlis kahwin arabSKRIP MAJLIS CUKUR JAMBULskrip marhaban cukur jambulskrip ucapan majlis perkahwinanskrip untuk majlis aqiqahsenarai persediaan majlis kekahsenarai persediaan majlis cukur jambulsenarai lagu untuk majlis aqiqahselawat majlis perkahwinan lirikselawat majlis tahnikselawat marhabanselawat mp3selawat nabi akikah 4sharedselawat Nabi aqiqah docselawat nabi jawiselawat nabi majlis cukur jambulselawat nabi marhaban jawiselawat nabi semasa aqiqahselawat nabi semasa marhabanselawat nabi untuk cukur jselawat nabi untuk marhabanselawat semasa akikahselawat untuk majlis cukur kepalaselawatketika cukur rambut bayisenarai buaian cukur jumbultajuk lagu yang biasa di nyanyikan ketika cukur jambulbacaan nak cukur rambut bayibahan untuk adat cukur jambul bayibahan marhabanbahan cukurbahan buaian berendoibahan bahan untuk mencukur rambut dalam aqiqahbahan bahan persiapan utk cukur jambulbahan bahan mencukur rambut bayibahan bahan majlis cukur jambulbahan untuk aqiqahbahan untuk majlis aqiqahbahan-bahan untuk cukur rambutbahan-bahan majlis berendoibahan- bahan untuk cukur jambulbahan utk cukur rambut babybahan utk cukur jambulbahan untuk mencukurbahan untuk majlis cukur jambul dan tahnikbahan untuk majlis berendoibahan bahan di perlukan untuk persiapan cukur rambutbahan bahan di gunakan utk majlis cukur rambutbacaan selawat semasa cukur jambulbacaan selawat nabi majlis cukur jbacaan selawat marhabanbacaan selawat ketika mencukur rambut bayibacaan selawat dan marhabanbacaan selawat aqiqahbacaan salawat aqiqahbacaan potong jambulbacaan semasa cukur bayibacaan semasa majlis akikah anakbahan aqiqah dan cukur jambulbacaan waktu motong rambut babybacaan untuk majlis cukur kepalabacaan untuk cukur jambulbacaan sewaktu majlis aqiqahbacaan semasa mengunting rambut bayibacaan semasa mengguntingbacaan semasa memotong rambut bayibahan-bahan untuk majlis cukur jambulbahan2 cukur rambutbahan2 cukurjambulbuaian berendoi anak sari yanti yangbuaian berendoiadakah marhaban bidaahbuaian bayi majlis cukur jambul khas untu bayi lelakibuaian bayi cukur jambul buat sendiribuaian bayi cukur jambulbuaiab bayi perempuanBuai berendoi tradisionalbuaian berendoi cukur jambul di johorbuaian berendoi di johorcara adat majlis cukur jambul di johorbudaya marhaban di negeri johorbudaya berendoi cukur jambulbudaya berendoibuaian cukur jambul di terengganu dan kumpulan marhaban wanitabuaian cukur jambul di terengganubuaian berendoi untuk anak lelakibuaian berendoi lelakibuai berendoi terengganubuai berendoi konsep tradisionalberzanji sama maksud dengan marhaban?berzanji ketika upacara aqiqahberendoi selawatberendoi perempuanberendoi pdfberendoi cukur jambul di kuala terengganuberendoi cukur jambulberendoi adat negeri perakberzanji untuk aqiqahbeza adat dan ibadah;ebookbuai berendoi di johor bahrubeza marhaban dan berzanji di sabahbeza cukur jambul dengan aqiqahBEZA BERENDOI DAN CUKUR JAMBULbeza aqiqah dengan cukur jambulbeza aqiqah dan cukur jambulbeza akikah dengan cukur jambulbeza akikah dan cukur jambulcara akikah dengan adat melayubacaan n cara buat cukur jambuladat adat majlis cukur rambotADAT MEMBUAT AKIKAHadat melayu dalam ibadah aqiqahadat melayuadat majlis cukur jambul anak melayu wikipediaadat majlis cukur jambuladat majlis cuker jambuladat majlis aqiqah di terengganuadat majlis aqiqah dan cukur jambuladat mencukur jambuladat mencukur jambul bayiakikah dan cukur jambulAKIKAH CARA NABIakikah adatmelayuadat tahnik sunnahadat perkahwinan cukur rambutadat menggunting rambut babyadat mencukur rambut bayiadat mencukur jambul dalam islamadat majlis akikah dan cukur jambuladat cukur kepalaadat berendoi cukur jambuladat berendoi atau cukur jambuladat berendoiadat belah mulut melayuadat aqiqah melayuadat akiqah dan cukur jambuladat akikah kaum melayuadat akikah anakadat berendoi dan cukur jambuladat berendoi orang bugisadat cukur jambul terengganuadat cukur jambul pdfadat cukur jambul masyarakat melayu di kajang selangoradat cukur jambul masyarakat melayuadat cukur jambul masa kiniadat cukur jambul di terengganuadat cukur jambul bayi selangoradat cukur jambulakikah melayuamalan berendoi dan cukur jambul masyarakat melayuapa hukum marhabanbacaan doa dalam tahnikbacaan doa cukur kepala bayibacaan doa cukur jambulbacaan dan tatacara memotong rambut bayibacaan dan doa untuk cukur jambulbacaan dalam marhabanbacaan dalam majlis aqiqahBAcaan cukur rambut bayibacaan doa marhabanbacaan doa masa tahnikbacaan marhaban teks jawibacaan marhaban taman sutera johorbacaan marhaban semasa cukur rambutbacaan marhaban cukurbacaan marhaban bayibacaan lepas cukor rambut bayibacaan ketika majlis akikah adat banjarbacaan doa semasa cukur rambut bayibacaan cukur jambulbacaan berzanji dalam mengunting rambut bayiapakah makna cukur jambulapakah hukumnya majlis marhaban untuk cukur rambut?apa maksud berendoi aqiqah cukur jambulAPA majlis cukur bayiapa itu majlis cukur rambutAPA ITU MAJLIS CUKUR JAMBULapa itu cukur rambutapa itu adat cukur jambulapakah maksud cukur jambulaqiqah adat kelahiran kaum melayubacaan berendoibacaan akikahartikel ucapan majlis pertunanganaqiqah dan selawat nabiaqiqah berzanjiaqiqah anak sari yanti tajineaqiqah anak lelaki adat melayuaqiqah adat melayubacaan marhaban teks pdsdoa cukur rambut bayihikmah di sebalik cukur rambut bayihadis berkaitan cukur jambulgambar cukur jambulgambar buaian adat berendoigambar berendoifoto akikah adat melayuevolusi cukur jambul dalam adat melayu to translate this pagedownload free selawat nabi dalam marhabanhimpunan teks doa majlis perkahwinanhukum berendoihukum marhaban dan berzanjihukum marhaban aqiqah anakhukum islam marhaban memotong rambut bayihukum dan tips majlis aqiqah berendoi dan cukur jambulhukum cukur jambul dan buaian berendoihukum buat marhaban ketika aqiqahhukum berzanji bagi wanitahukum berendoi cukur jambuldoa2 didalam majlis cukur jambuldoa2 belah mulut bayidoa marhaban majlis cukur jambuldoa marhaban cukur jambuldoa marhabandoa majlis cukur jambul dan akikahdoa majlis aqiqah dan cukur jambulDoa kesyukuran dan aqiqahdoa dan cara2 cukur jambuldoa dalam majlis pertunangan melayudoa pertunangan bacaandoa potong jambuldoa untuk majlis bertunangdoa untuk bayi di majlis cukur jambuldoa untuk anak yang baru lahirdoa tahnik bayidoa srlamat bagi majlis cukur jambul anakdoa semasa selepas bayi cukur rambutDoa semasa cukur jambuldoa selamat dan maknahukum marhabbanhukum selawat akikahhukum selawat selepas cukur rambut bayi baru lahirlirik berzanji dan marhabanlirik berzanji cukur rambutlirik berzanji cukur jambullirik berzanji buaianlirik berzanji -mp3 arablirik berzanjilirik bacaan marhaban berzanjilirik bacaan ketika marhabanlirik berzanji doclirik berzanji untuk cukur jambullirik lagu majlis berendoilirik lagu berzanji melayulirik lagu berzanji berendoi menyambut kelahiranlirik lagu berzanjilirik lagu berendoi- orang kawinlirik lagu berendoi marhabanlirik lagu berendoi cukur jambullirik doa berzanjiLIRIK bacaan doa berzanjilangkah persiapan untuk majlis cukur jambulkeadaan bayi pada malam sebelum cukur jambulkarangan esei adat cukur jambulkarangan adat cukur jambuljuadah untuk majlis akikahjuadah majlis akikahjohor marhaban lirikidea tema upacara cukur jambulhukum selawat selepas kelahiran bayikhidmat cukur kepala bayi di kuala lumpurkhidmat majlis cukur jambul dan marhaban sekitar klanglagu-lagu cukur jambullagu untuk majlis cukur jambul dan al aqiqahLagu sholawat mp3 gunting rambut marhabanlagu marhaban aqiqahlagu buai berendoikoleksi marhaban majlis cukur jambulkoleksi lagu berendoi anakkhidmat majlis cukur jambul di terengganulirik lagu marhaban aqiqah bayidoa cukur rambutcara bacaan adat marhabancontoh adat perisiancara-cara marhaban di johorCARA-CARA MAJLIS MARHABAN JOHORcara-cara buat buaian cukur jambulcara tradisional majlis cukur jambulCara tahnik dan cukur rambut bayicara selawat cukur kepala bayicara selawat akikahcontoh bacaan doa aqiqahcontoh bacaan doa majliscontoh doa majlis cucur jambulcontoh doa majlis aqiqahCONTOH doa KESYUKURAN cukur jambulcontoh buaian berendoicontoh buaiab=n berendoi tradisionalcontoh berzanji/marhaban lirikcontoh berzanjicontoh bacaan selawat majlis perkahwinancara potong jambulcara menyambut majlis aqiqah seperti rasulullahcara dan bacaan cukur rambut bayicara dan adat majlis cukur jambul di johorcara dan adat majlis cukur jambul aqiqah diadakancara cukur rambut bayicara cukur jambul bayi perempuancara cukur jambul anak perempuancara cara membuat buian cukur jambulcara buat majlis cukur jambul untuk anak perempuancara dan bahan bahan cukur rambut bayicara doa cukur jambul bayicara menjalankan majlis akikahcara mengadakan majlis cukur rambutcara mengadakan majlis berendoicara membuat buaian cukur jambulcara membuat buaian berendoicara melakukan majlis berendoicara melakukan aqiqah dan cukur jambulcara majlis aqiqah dilakukancontoh doa majlis cukurcontoh doa majlis cukur jambulcontoh doa marhabancukur rambut dan berendoi adakah bidaahcukur kepalabayicukur jambul tanpa buaiCukur jambul dua kalicukur jambul boleh dilakukan nakcukur jambul adatcukur bayi tipscotoh bacaan selawat nabi marhaban negeri johordekorasi buaian cukur jambuldekorasi majlis akikah kedahdoa cukur jambul bayidoa bacaan cukor rambut bayidoa aqiqah potong rambut bayidoa anak cukurdekorasi untuk majlis pertunangan di restoranDEKORASI UNIQ UNTUK MAJLIS CUKUR RAMBUTdekorasi majlis bertema melayu nusantaradekorasi majlis aqiqah lelakicontoh upacara cukur babycontoh ucapan terima kasih majlis potong jambolcontoh tek doacontoh selawat majlis perkahwinan pdfcontoh salawat dalam majlis cukur rambut bayicontoh lirik bacaan selawat nabiCONTOH KAD TERIMA KASIH KEKAHcontoh doa untuk majlis perkahwinancontoh doa ucapan syukur pernikahancontoh doa mula majliscontoh tek doa marhaban dan berendoicontoh teks berzanjicontoh ucapan menyambut persiapan majliscontoh ucapan majlis marhaban cukur jambulcontoh ucapan majlis aqiqahcontoh ucapan cukur jambulCONTOH UCAP MAJLIS CUKUR RAMBUTcontoh tex bacaan doa selamat hari jadicontoh tema untuk majlis aqiqahcontoh teks ucapan terima kasih majlis cukurdoa cukur jambul com|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!