» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

cukur jambul dalam adat Melayu

Published on Nov 01 2011 // Uncategorized

Evolusi cukur jambul dalam adat Melayu


 

TERATAK tiga tingkat milik ibu kepada tiga cahaya mata, Aliza Abu Bakar, 38, pada malam itu riuh rendah dan sesak dengan tetamu yang tidak putus-putus hadir bagi meraikan kehadiran ahli keluarga baharu Aliza.

Beberapa khemah didirikan di pekarangan rumah memuatkan deretan juadah makanan bagi menjamu tetamu yang hadir memeriahkan majlis cukur jambul dan akikah putera ketiga Aliza, Ajwad yang selamat dilahirkan pertengahan Ogos lalu.

Orang luar yang sekadar lalu lalang di situ pasti akan menyangka majlis tersebut merupakan majlis pertunangan kerana dekorasi dan persediaan bagi menyambut kelahiran Ajwad dilaksanakan penuh meriah.

“Alhamdulillah, ini merupakan rezeki Allah buat saya sekeluarga, sebelum ini saya tidak pernah membuat majlis sebegini untuk anak-anak terdahulu, jadi oleh kerana pertama kali mengadakan majlis cukur jambul, saya mahukan ia istimewa,” tutur usahawan wanita itu ketika ditemui di majlis tersebut di Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.

Seperti majlis cukur jambul lain, majlis buat Ajwad turut merangkumi marhaban, selawat ke atas nabi dan doa kesyukuran. Namun, istimewanya ia turut diselitkan dengan bacaan berzanji oleh beberapa orang tokoh agama tempatan.

ALIZA melihat Ajwad menjalani upacara tahnik iaitu meletakkan manisan di lelangit bayi.

 

Sambil tetamu meneruskan selawat, Ajwad didukung mengelilingi tetamu yang ada bagi memberi peluang buat mereka menggunting beberapa helai rambut bayi itu sebelum amalan tahnik (belah mulut) di mana sedikit madu diletakkan di lelangit Ajwad.

Kesemua upacara itu kelihatan klise dan bukan lagi asing dalam konteks budaya Melayu melibatkan cukur jambul, namun jelaskah kita akan makna serta tujuan perkara-perkara itu diadakan?

Mengikut kefahaman Aliza, majlis cukur jambul bertujuan menzahirkan kesyukuran kepada Allah atas cahaya mata yang dikurniakan dan pada masa yang sama berkongsi rasa gembira itu bersama-sama orang ramai.

“Ia sebenarnya terpulang kepada individu, tetapi bagi saya apa sahaja tujuannya, ia mestilah dilaksanakan dengan hati ikhlas kerana anak merupakan anugerah Tuhan.

“Akikah contohnya, ada orang mendermakan daging tersebut kepada fakir miskin dan ada juga yang menjamu tetamu yang hadir ke majlis akikah tersebut, jadi ia sebenarnya tidak banyak beza,” jelas Aliza.

Tradisi biasa Melayu

AKIKAH bukan sahaja dilakukan untuk bayi, tetapi boleh juga dibuat untuk orang dewasa.

 

Pelakon dan juga ibu kepada seorang anak, Sari Yanti Mohamad Nazari, 27, juga berkongsi pandangannya terhadap majlis cukur jambul berdasarkan pengalamannya menjalankan majlis sebegitu Oktober tahun lalu.

Walaupun kini dia sedang sarat mengandung anak kedua, majlis buat putera sulungnya, Barr Al Aliy, 1, yang diadakan di Restoran Tajine, Kuala Lumpur masih segar dalam ingatan.

Sama seperti Aliza, Sari turut mengisi majlis cukur jambul tersebut dengan marhaban serta bacaan berzanji, cuma dia turut mendapatkan khidmat pemain gendang bagi menyesuaikan tema Arab buat majlis tersebut.

“Pada saya, cukur jambul merupakan tradisi biasa orang Melayu dan bertujuan memperkenalkan anak yang baru lahir kepada keluarga dan saudara-mara.

“Selain itu, ia juga merupakan pendekatan kita untuk memanjatkan rasa syukur dan terima kasih kepada Allah kerana anugerah yang diberikan,” ujar Sari.

Bagi upacara akikah pula, Sari hanya mengupah orang bagi melaksanakannya dengan menyedekahkan sembelihan dua ekor kambing itu kepada golongan yang memerlukan.

Namun, di sebalik kefahaman itu semua, wujud pengetahuan tentang cukur jambul dan akikah yang perlu diketahui semua orang terutama masyarakat Melayu yang beragama Islam.

Jangan terkejut jika dikatakan rata-rata orang hanya menyifatkan cukur jambul sebagai adat Melayu yang dicipta sendiri penduduk nusantara dan tidak dipraktikkan Rasulullah SAW.

Seorang pendakwah, Muhamad Riduan Zainal Abidin, 29, mendedahkan bahawa upacara cukur jambul sebenarnya telah diriwayatkan dalam hadis riwayat Muslim. Rasulullah sendiri menyarankan agar bayi yang baru dilahirkan dicukur kepalanya.

Memandangkan nabi sendiri menggalakkan perkara itu, maka secara tidak langsung ia terletak sebagai sunnah yang wajar diikuti. Bagaimanapun, berdasarkan hadis tersebut, bayi tersebut perlu dicukur kepalanya pada hari ketujuh selepas kelahiran.

Cukur kepala

SARI YANTI antara selebriti yang mengadakan majlis cukur jambul besar-besaran untuk anak sulungnya, Barr Al Aliy.

 

“Dahulu, cukur jambul dipanggil cukur kepala kerana bayi tersebut perlu dicukur habis rambutnya.

“Namun, kini masyarakat akan menggunting sedikit sahaja sebelum ibu bapa bayi tersebut mencukur habis rambut anaknya pada kemudian hari.

“Menurut hadis, rambut bayi yang dicukur itu perlu ditimbang dan berat rambut tersebut perlu dinisbahkan dengan emas dan nilai tersebut kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin,” terang Riduan.

Setelah jelas bahawa cukur jambul merupakan sunah nabi, timbul pula persoalan apakah rasional di sebalik upacara tersebut, apakah hikmah yang diperoleh individu yang melaksanakannya?

Tambah Riduan, cukur jambul sebenarnya bertujuan membuang rambut bayi yang baharu lahir itu kerana mengandungi kotoran yang tidak sihat bagi tumbesaran bayi.

“Selama sembilan bulan bayi tersebut berada di dalam perut ibunya, tempoh tersebut sudah tentu membuatkan rambut bayi tersebut bercampur dengan pelbagai bahan asing.

“Menerusi cukur jambul, ia dapat membersihkan kekotoran tersebut dan hikmahnya sudah tentulah memperoleh keberkatan dan bayi tersebut membesar dengan sihat,” tutur Riduan yang turut mengatakan bahawa cukur jambul dahulu hanya dilaksanakan ibu bapa bayi tersebut sahaja tanpa sebarang majlis.

Menyentuh konsep cukur jambul hari ini, Riduan menyatakan tiada salahnya majlis besar-besaran diadakan asalkan perkara asas serta niat melakukannya betul.

Kekeliruan yang timbul berhubung status cukur jambul hingga ada yang menyatakan ia sekadar budaya. Akui Riduan, ia mungkin disebabkan beberapa pengisian upacara dalam majlis cukur jambul hari ini lebih kepada adat Melayu.

PERSIAPAN majlis cukur jambul hari ini hampir menyerupai majlis pertunangan dan perkahwinan.

 

“Pada asalnya, cukur jambul tidak memerlukan marhaban dan bacaan berzanji, tetapi ia diadakan di negara kita untuk memeriahkan majlis.

“Ia tidak salah tetapi jangan menganggapnya sebagai perkara bidaah hanya kerana ia tidak dilakukan nabi kerana sebenarnya budaya dan sunnah itu telah bergabung membentuk ibadah,” jelasnya lagi.

Keberkatan akikah

Akikah pula yang sememangnya diketahui umum merupakan sunat muakad yang bertujuan mendapatkan keberkatan hidup daripada Allah juga sering kali dilakukan serentak bersama majlis cukur jambul.

Ia juga dituntut nabi agar dibuat pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi, kata Riduan. Daging akikah tersebut akan dinisbahkan seperti mas kahwin dan seperti biasa ia perlu disedekahkan kepada fakir miskin.

Dua ekor kambing afdal bagi bayi lelaki dan seekor kambing bagi bayi perempuan perlu disembelih mengikut hukum Islam bagi upacara akikah. Bagaimanapun terdapat pendapat mengatakan bahawa daging akikah itu tidak boleh dimakan ahli keluarga bayi tersebut.

“Ada orang ingat makan daging akikah keluarga sendiri haram sedangkan tiada hukum yang menyatakan tentang perkara itu.

“Tiada salahnya untuk ahli keluarga atau pun individu yang melakukan akikah itu sendiri untuk menjamah daging tersebut tetapi sewajarnya ia diagihkan kepada orang ramai,” ujar Riduan.

|hukum marhaban bayipersiapan untuk majlis cukur jambulpersediaan majlis cukur jambuldoa majlis perkahwinanbahan cukur jambulbuaian cukur jambullirik bacaan selawat nabiselawat aqiqahkoleksi doa majlis perkahwinanhukum marhabanlirik marhaban melayulirik marhaban selawat nabipersiapan majlis cukur jambulbacaan marhaban teksadat cukur jambulselawat marhaban tekslirik marhaban dan berzanjiapa itu cukur jambulsari yantiselawat marhaban lirikpersediaan majlis aqiqahteks doa cukur jambullirik lagu berendoipersiapan cukur jambullirik bacaan marhabanlirik lagu cukur jambulaliza abu bakarmarhaban aqiqahselawat semasa majlis aqiqah anak perempuanmaksud marhabanbuaian berendoi english stylebuaian berendoi negeri sembilanlirik marhaban jawibacaan semasa mencukur rambut bayiadat aqiqahcontoh doa kesyukuranskrip ucapan majlis cukur jambuladat berzanjiupacara aqiqahteks selawat marhabanbuai anak sariyanticara berendoimarhaban dalam cukur jambulbuaian berendoi cukur jambullagu berendoitatacara majlis berendoimajlis cukur jambul anak sari yantidefinisi cukur jambuladat majlis aqiqahcara majlis berendoiberzanji lirikpersiapan majlis aqiqahpersiapan majlis akikahteks doa tahniksenikata lagu majlis akikahbahan untuk cukur jambul bayiteks ucapan selawat nabibahan2 untuk cukur jambultatacara marhabandoa mencukur rambut bayidoa semasa tahniktatacara majlis cukur jambulbahan bahan cukur jambulhukum majlis berendoibacaan doa pertunanganmajlis cukur jambul di terengganudoa perkahwinan arabbahan untuk cukur jambulmajlis aqiqah anak lelakiapakah majlis cukur rambut itu bidaahcontoh ucapan majlis cukur jambulpersiapan majlis aqiqah dan cukur jambulcara cukur jambul bayilirik bacaan berzanjiadat cukur jambul bayiucapan majlis akikahcukur jambuladat majlis cukur rambutucapan majlis cukur jambulCARA CARA ADAT BERZANJI BAGI BAYIpersediaan akikahmajlis aqiqah dan cukur jambullagu cukur jambulselawat cukur jambulbudaya cukur jambul masyarakat minangkabaulirik marhaban berzanjibacaan marhabancara2 bacaan cukur rambut kanak2cara-cara marhabanSKRIP MAJLIS CUKUR JAMBULpersiapan majlis akikah anak lelakibahan-bahan cukur jambulmaksud majlis cukor rambutdoa selawat cukur jambulpersedian majlis cukur jambulperbezaan adat menyambut kelahiran bayi dalam masyarakat melayu dan indiatata cara marhabanpersiapan majlis pertunangangambar buaian berendoibahan majlis cukur jambulpersediaan mencukur jambulcontoh ucapan persiapan untuk majlisgambar adat berendoi minangkabaupersediaan majlis akikahhikmah cukur jambulcontoh ucapan menyambut persiapan majlis perkahwinanbahan-bahan utk majlis cukur jambulcara permainan dartbuai bayi kaum indiadoa majlis perkahwinan pdfbuaian bayi untuk cukur jambulbuian berendoimarhaban untuk aqiqah anak lelakimarhaban berzanji lirikselawat nabi aqiqahdoa bacaan semasa cukur rambut bayiselawat dan cukur jambuldoa cukur jambulsari yanti potong jambulselawat semasa aqiqahdoa semasa pertunanganrambut potong jambul dipanggil?cukur jambul in englishcukur jambul indiaberendoi tradisionalmuaturun lirik bacaan marhabanpetua cukur jambulcukur rambut adat melayuselawat untuk aqiqahselawat semasa tahnikbuaian berendoi sariyantiapa itu majlis berendoiteks selawat marhaban rayatujuan majlis berendoiadat melayu aqiqahmajlis berendoi wikipedialirik selawat aqiqahteks marhaban aqiqahlirik mudah marhaban (jawi)bacaan doa semasa mengguntingmajlis cukur jambulbacaan majlis cukurteks doa selamat majlis perkahwinanbacaan marhaban aqiqahlirik berzanji marhabanucapan sempena majlis cukur jambullirik berendoiteks selawat nabi majlis cukur jambulkoleksi buaian bayilagu untuk aqiqahlagu marhaban kelahiran anak lelakimajlis akikah dan berendoimajlis akikah dan cukur jambullelangit bayitema majlis aqiqahtips persediaan majlis cukur jambulLagu berendoi anak ketika cukur kepalateks ucapan marhabanteks ucapan majlis pernikahantradisi melayu aqiqahapakah cukur jambulaqiqah anak sariyantiaqiqah vs adat melayulirik berzanji melayubacaan selawat cukur jambuladat cukur jambul dan berendoiteks doa majlis cukur jambulupacara aqiqah adat melayulirik lagu marhaban cukur jambuladat akikah orang melayuupacara mencukur rambut bayi wikipediamajlis cukur rambut diadakanhukum cukur jambulbacaan marhabamajlis cukur jambul dan akikahlirik lagu majlis cukur jambulbacaan selawat semasa cukur jambuladat berendoiperbezaan cukur jambul adat orang melayu dengan orang jawalirik mahaban semasa aqiqahmarhaban semasalirik selawat dan marhabanlirik marhaban dalam jawiperbezaan cukur rambut islam dengan indiamencukur rambut bayi cara orang melayulirik sholawat marhabanmahaban for cukor rambutlist persediaan majlis aqiqahmarhaban semasa majlis cukur rambutlist cukur jambul dalam islamperbezaan majlis akikah untuk anak lelaki dan perempuanperbezaan majlis akikah danlirik sholawat marhaban potong rambutperbezaan ibadah adatmenyapu madu d lelangit bayimarhaban untuk akikahmp3 lirik lagu marhabanan waktu anak cukur rambut bayimuat turun salawat cukur jambulpengertian marhaban dalam adat berendoiperalatan teknik dan cukur jambulperbezaan adat berendoi tradisional dengan moden\lirik marhaban kitaperbezaan adat berendoi masyarakat melayu dan indialirik melayu berzanji marhabanlirik marhaban sewaktu akikahlirik marhaban majlis berendoiperbezaan adat berendoi dalam masyarakat melayu dan indialirik marhaban selawat nabi untuk majlis cukur jambulmakanan buffet untuk majlis kesyukuran bayipanduan berdoa majlis cukur rambutlirik marhaban dalam naik buai bayi pada tradisi melayulirik selawat nabi-jawiperbezaan aqiqah dan cukur jambulperbezaan adat berendoi kaum melayu dan indiaperbezaan akikah dan majlis memotong rambutlirik selawat di majlis aqiqahperbezaan adat menyambut kelahiran melayu dan india grafikpanduan bacaan marhaban untuk aqiqahlirik selawat cukur rambutlirik selawat berendoipanduan bacaan mencukur rambut bayiperalatan untuk upacara cukur jambulmajelis berendoi anak sari yantiMajlis cukur rambut dan tahnikmakna majlis cukur jambulmakna majlis marhabanmaknamajlis berendoimaksud adat berzanjimAksud bacaab berzanjimaksud berendoi wikipediamaksud cukur rambutmaksud majlis berendoimajlis cukur jambul dalam islam wikipediamajlis cukur jambul aqiqah berendoimaksud majlis cukur jambulmaksud majlis marhabanMAJLIS DIADAKAN BERZANJI DAN MARHABANmajlis cukur jambul dan akikah anak lelakimajlis cukur jambul selawatmajlis cukur jambuldalam bahasa inggerismajlis marhabanmajlis marhaban dan cukur jambulmajlis marhabbanmajlis cukur rambut bayi wikipediamajlis cukur rambutmajlis menyambut kelahiran orang indiamajlis selawat selepas kelahiran anakmajlis cukur rambot in english translationmakanan untuk aqiqah adat orang bugis johormajlis cukur kepalamaklumat cukur jambul dan belah mulutmajlis cukur jambulpersiapanmakna bacaan marhabanmaksud majlis tahnikmajlis cukur jmajlis akikah di restoran hadramautmarhaban dalam islamMARHABAN DALAM MAJLISmarhaban di taman melawatimarhaban johor lirikmajlis akikah di restoranmajlis akikah dan cukur rambutmarhaban ketika cukur jambulmarhaban lahiran anakmajlis akikah adat atau hukummarhaban lirik arab selawat nabimarhaban melayumarhaban melayu lirikmajlis akikah masyarakat bugismarhaban cukur rambutmajlis aqiqah dan cukur jambul anak perempuanmaksud marhaban dalam islammanisan sunah rasulmanisan sunnah rasulullah mengadakan majlismajlis berendoi tradisionalmarhaban akikah anakmajlis aqiqah/akikahmajlis aqiqah tempoh marhabanmajlis aqiqah sari yantimajlis aqiqah kuala terengganumarhaban akikah hukummarhaban akiqahmajlis aqiqah di restoranmarhaban ANAKmarhaban selawat nabiperbezaan maksud marhaban dan burdahtema majlis cukur jambulteks selawat cukur jambul anakteks salawat marhabanteks marhaban johorteks marhaban dijohorteks marhaban dan maknateks majlis cukur jambulteks majlis aqiqahteks doa meraikn tetamuteks selawat kelahiran anakteks selawat marhaban penuhteks selawat nabitema cukur jambul bayi perempuanteksdoamajlis kahwinteks ucapan majlis cukur jambulteks ucapan majlis berendoiteks ucapan majlis aqiqahteks ucapan majlis akikahteks selawat semasa marhabanteks selawat nabi penuh terengganuteks doa marhabanteks doa majlis perkahwinan arabteks doa majlis cukur jambul anaktek marhabantek bacaan doa ucapan hari pertunangantatacara semasa majlis berendoi dan akikahtatacara majlis tahnik cukur jambultatacara majlis cukur jambul dan belah muluttatacara doa kesyukurantatacara berendoi kedahtata cara upacara aqiqah adat melayutek selawat nabi sabelum marhabanteknik marhaban kelahiran anakteks bacaan doa cukur rambut bayiteks doa majlis aqiqahteks doa majlis akikahteks doa aqiqah anakteks doa aqiqahteks cukur rambutteks bacaan selawat aqiqahteks bacaan marhabanteks bacaan doa kesyukurantata cara mencukur rambut anak ketika di marhabantema untuk cukur jambulwww marhaban cukur rambut di meruucapan untuk majlis cukur rambut bayiucapan untuk majlis cukur jambulucapan tuan rumah dimajlis cukur jambulucapan sempena majlis kesyukuran cukur jambulUCAPAN MALJIS AKIKAHucapan majlis marhabanucapan majlis kesyukuran cukur jambul dan akikahucapan majlis cukur rambutupacaar mencakur rambut bayi bagi indiaupacara adat akikahupacara adat melayu akikahwikipedia adat cukur jambul melayuvidio orang buian maduvideo penuh marhaban aqiqahvideo majlis berendoiupacara memotong rambut aqiqah dalam kalangan masyarakat bugisupacara cukur rambut bayiupacara cukur rambut babyupacara akikahUcapan majlis berzanjiucapan cukur rambut bayitujuanmajlis berendoitext doa ketika melakukan aqiqahtext doa berzanji arabtesk ucapan majlis pertunangantesk doa majlis perkahwinantesk bacaan marhabanTESK BACAANtempoh mencukur rambut bayitempoh cukur rambut bayi perempuantext selawat nabi marhabantext selawat nabi untuk kesyukuranthe mecca hari cucur anak rambut videotujuan majlis berendoi kaum melayutujuan cukur jambultujuan berendoitradisi menyambut kelahiran bayi masyarakat Melayutradisi menyambut kelahirantradisi melayu cukur jambultips majlis aqiqah dan cukur jambultips cukur jambultempoh cukur jambulselawat majlis cukur jambulproses aqiqah adat melayu melayupimpinan bacaan untuk majlis marhabanpicture potong jambulpetua cukur rambut bayipetua cukur jambul islampersiapan utk majlis cukur rambutpersiapan untuk majlis potong jambulpersiapan untuk majlis aqiqahrasional majlis cukur jambulrasional mengadakan majlis mencukur jambulrestoren majlis akikahselawat ketika akikahselawat cukur rambutselawat burdah semasa perkahwinanSELAWAT BERZANJI DOCselawat berendoiselawat aqiqah lirikselawat aqiqah anaksejarah berendoipersiapan untuk majlis akikah dan cukur jambulpersiapan menyambut majlis cukur rambutpersiapan majlis potong jambul dan berendoipersediaan tahnikpersediaan sebelum majlis cukur jambulpersediaan sebelum majlis aqiqahpersediaan potong jambulperkhidmatan marhaban berzanji selawat d n sembilanperkara-perkara yang dilakukan dalam majlis cukur jambulperkara yang perlu untuk majlis cukur jambulperbezaan upacara cukur jambul mengikut negeripersediaan untuk berzanjipersediaan untuk majlis cukur jambulpersediaan untuk majlis cukur jambul dan berendoipersiapan majlis cukur jambul bayipersiapan majlis berendoipersiapan majilis cukur rambutpersiapan cukur jambul anak lelakipersiapan cukur jambul agama islampersiapan berendoipersiapan adat cukur jambulpersedian majlis akikahperbezaan selawatselawat majlis perkahwinan liriktata cara doa akikah marhabahsholawat tata cara potong rambut bayi mp3sewa buai berendoi di jbsewa buai berendoi dan marhaban di terengganusenikata selawat pengantinsenikata selawat marhabansenikata selawat jawisenikata marhaban selawat nabiSenikata Marhabansignifikan majlis cukur jambul kepada orang melayudotcomskrip cukur jambulskrip doa majlis kahwin arabtata cara cukur rambut bayi dalam islamtata cara cukur rambut bayitata cara cukur rambut adat melayutata cara berzanjitajuk lagu yang biasa di nyanyikan ketika cukur jambulskrip untuk majlis aqiqahskrip ucapan majlis perkahwinanskrip marhaban cukur jambulsenari lagu semasa cukur jambulsenarai semak msjlid cukur jambulsenarai semak buat majlis cukur jambulselawat nabi semasa aqiqahselawat nabi marhaban jawiselawat nabi majlis cukur jambulselawat nabi jawiselawat Nabi aqiqah docselawat nabi akikah 4sharedselawat mp3selawat marhabanselawat nabi semasa marhabanselawat nabi untuk cukur jselawat nabi untuk marhabansenarai persediaan majlis kekahsenarai persediaan majlis cukur jambulsenarai lagu untuk majlis aqiqahsenarai lagu berzanjisenarai buaian cukur jumbulselawatketika cukur rambut bayiselawat untuk majlis cukur kepalaselawat semasa akikahselawat majlis tahniklirik laguadat berendoi negeri sembilanberendoi cukur jambul di kuala terengganubahan untuk majlis cukur jambul dan tahnikbahan untuk majlis berendoibahan untuk majlis aqiqahbahan untuk aqiqahbahan untuk adat cukur jambul bayibahan marhabanbahan cukur rambutbahan cukurbahan buaian berendoibahan untuk mencukurbahan utk cukur jambulberendoi cukur jambulberendoi adat negeri perakbahan2 cukurjambulbahan2 cukur rambutbahan-bahan untuk majlis cukur jambulbahan-bahan untuk cukur rambutbahan-bahan majlis berendoibahan- bahan untuk cukur jambulbahan utk cukur rambut babybahan bahan untuk mencukur rambut dalam aqiqahbahan bahan persiapan utk cukur jambulbahan bahan mencukur rambut bayibacaan semasa memotong rambut bayibacaan semasa majlis akikah anakbacaan semasa cukur bayibacaan selawat nabi majlis cukur jbacaan selawat marhabanbacaan selawat ketika mencukur rambut bayibacaan selawat ketika cukur kepala bayibacaan selawat dan marhabanbacaan selawat aqiqahbacaan semasa mengguntingbacaan semasa mengunting rambut bayibahan bahan majlis cukur jambulbahan bahan di perlukan untuk persiapan cukur rambutbahan bahan di gunakan utk majlis cukur rambutbahan aqiqah dan cukur jambulbacaan waktu motong rambut babybacaan untuk majlis cukur kepalabacaan untuk cukur jambulbacaan tahnikbacaan sewaktu majlis aqiqahbacaan salawat aqiqahcara cukur kepala bayibudaya berendoibuaian cukur jambul di terengganu dan kumpulan marhaban wanitabuaian cukur jambul di terengganubuaian berendoi untuk anak lelakibuaian berendoi lelakibuaian berendoi di johorbuaian berendoi cukur jambul di johorbuaian berendoi buat sendiribuaian berendoi anak sari yanti yangbudaya berendoi cukur jambulbudaya marhaban di negeri johorcara cukur jambul bayi perempuancara cukur jambul anak perempuancara cara membuat buian cukur jambulcara cara marhaban dan bacaan nyecara buat majlis cukur jambul untuk anak perempuancara bacaan adat marhabancara akikah dengan adat melayucara adat majlis cukur jambul di johorbuffet cukur rambutbuaian berendoibuaian bayi majlis cukur jambul khas untu bayi lelakibuaian bayi cukur jambul buat sendiribeza akikah dengan cukur jambulbeza akikah dan cukur jambulbeza adat dan ibadah;ebookberzanji untuk aqiqahberzanji sama maksud dengan marhaban?berzanji marhaban tata caraberzanji ketika upacara aqiqahberendoi selawatberendoi perempuanbeza aqiqah dan cukur jambulbeza aqiqah dengan cukur jambulbuaian bayi cukur jambulbuaiab bayi perempuanBuai berendoi tradisionalbuai berendoi terengganubuai berendoi konsep tradisionalbuai berendoi di johor bahrubeza marhaban dan berzanji di sabahbeza cukur jambul dengan aqiqahBEZA BERENDOI DAN CUKUR JAMBULberendoi pdfbacaan potong jambulapa itu buaian berendoiadat menggunting rambut babyadat mencukur rambut bayiadat mencukur jambul dalam islamadat mencukur jambul bayiadat mencukur jambulADAT MEMBUAT AKIKAHadat melayu dalam ibadah aqiqahadat melayuadat majlis cukur jambul anak melayu wikipediaadat perkahwinan cukur rambutadat tahnik sunnahapa itu adat cukur jambulapa hukum marhabanamalan berendoi dan cukur jambul masyarakat melayuakikah melayuakikah dan cukur jambulAKIKAH CARA NABIakikah bugisakikah adatmelayuadat-adat dalam majlis “maccera” (aqiqah) kaum bugisadat majlis cukur jambuladat majlis cuker jambuladat majlis aqiqah di terengganuadat berendoi kaum melayuadat berendoi dan cukur jambuladat berendoi cukur jambuladat berendoi atau cukur jambuladat belah mulut melayuadat aqiqah melayuadat akiqah dan cukur jambuladat akikah kaum melayuadat akikah anakadat berendoi orang bugisadat cukur jambul bayi selangoradat majlis aqiqah dan cukur jambuladat majlis akikah dan cukur jambuladat cukur kepalaadat cukur jambul terengganuadat cukur jambul pdfadat cukur jambul masyarakat melayu di kajang selangoradat cukur jambul masyarakat melayuadat cukur jambul masa kiniadat cukur jambul di terengganuadat adat majlis cukur rambotbacaan nak cukur rambut bayibacaan doa masa tahnikbacaan doa marhabanbacaan doa dalam tahnikbacaan doa cukur kepala bayibacaan doa cukur jambulbacaan dan tatacara memotong rambut bayibacaan dan doa untuk cukur jambulbacaan dalam marhabanbacaan dalam majlis aqiqahbacaan doa semasa cukur rambut bayibacaan ketika majlis akikah adat banjarbacaan n cara buat cukur jambulbacaan marhaban teks pdsbacaan marhaban teks jawibacaan marhaban taman sutera johorbacaan marhaban semasa cukur rambutbacaan marhaban cukurbacaan marhaban bayiadakah marhaban bidaahbacaan lepas cukor rambut bayiBAcaan cukur rambut bayibacaan cukur jambulbacaan berzanji dalam mengunting rambut bayiapakah maksud cukur jambulapakah makna cukur jambulapakah hukumnya majlis marhaban untuk cukur rambut?apakah hukum marhabanapa yang dilakukan ketika cukur jambulapa maksud berendoi aqiqah cukur jambulAPA majlis cukur bayiapa itu majlis cukur rambutAPA ITU MAJLIS CUKUR JAMBULapakah tujuan majlis berendoiaqiqah adat kelahiran kaum melayubacaan berendoibacaan akikahartikel ucapan majlis pertunanganaqiqah dan selawat nabiaqiqah dalam bugisaqiqah berzanjiaqiqah anak sari yanti tajineaqiqah anak lelaki adat melayuaqiqah adat melayuapa itu cukur rambutcara cukur rambut bayihukum selawat selepas kelahiran bayihukum cukur jambul dan berendoihukum buat marhaban ketika aqiqahhukum berzanji bagi wanitahukum berendoi cukur jambulhukum berendoihimpunan teks doa majlis perkahwinanhikmah di sebalik cukur rambut bayihikmah bayi cukur rambuthadis berkaitan cukur jambulhukum cukur jambul dan buaian berendoihukum dan tips majlis aqiqah berendoi dan cukur jambulhukum selawat selepas cukur rambut bayi baru lahirhukum selawat akikahhukum selamatan aqiqah dengan marhabanhukum marhabbanhukum marhaban untuk aqiqah anakhukum marhaban dan berzanjihukum marhaban aqiqah anakhukum mahabanhukum islam marhaban memotong rambut bayigambar cukur jambulgambar buaian adat berendoigambar berendoidoa srlamat bagi majlis cukur jambul anakdoa semasa selepas bayi cukur rambutDoa semasa cukur jambuldoa selamat dan maknadoa potong jambuldoa pertunangan bacaandoa marhaban majlis cukur jambuldoa marhaban cukur jambuldoa marhaban cukur bayidoa tahnik bayidoa untuk anak yang baru lahirfoto akikah adat melayuevolusi cukur jambul dalam adat melayu to translate this pagedownload free selawat nabi dalam marhabandoacukurjambuldalambahasamelayudoa2 didalam majlis cukur jambuldoa2 belah mulut bayidoa untuk tahnik bayi bahasa arab terjemah bahasa melayudoa untuk majlis bertunangdoa untuk bayi di majlis cukur jambuldoa marhabanlirik lagu selawat cukur jambullirik berzanji dan marhabanlirik berzanji cukur rambutlirik berzanji cukur jambullirik berzanji buaianlirik berzanji -mp3 arablirik berzanjilirik bacaan marhaban berzanjilirik bacaan ketika marhabanLIRIK bacaan doa berzanjilirik berzanji doclirik berzanji untuk cukur jambullirik lagu marhaban aqiqah bayilirik lagu majlis berendoilirik lagu berzanji melayulirik lagu berzanji berendoi menyambut kelahiranlirik lagu berzanjilirik lagu berendoi- orang kawinlirik lagu berendoi marhabanlirik lagu berendoi cukur jambullirik doa berzanjilangkah persiapan untuk majlis cukur jambullangkah langkah cukur jambullagu-lagu cukur jambulkhidmat majlis cukur jambul di terengganukhidmat majlis cukur jambul dan marhaban sekitar klangkhidmat cukur kepala bayi di kuala lumpurkeadaan bayi pada malam sebelum cukur jambulkarangan esei adat cukur jambulkarangan adat cukur jambuljuadah untuk majlis akikahjuadah majlis akikahjohor marhaban lirikkoleksi lagu berendoi anakkoleksi marhaban majlis cukur jambullagu untuk majlis cukur jambul dan al aqiqahlagu untuk cukur rambutLagu sholawat mp3 gunting rambut marhabanlagu marhaban cukur jambullagu marhaban aqiqahlagu buai berendoilagu berendoi negeri sembilankumpulan marhaban taman melawatikuam pada mulut babyidea tema upacara cukur jambuldoa majlis cukur jambul dan akikahcontoh selawat majlis perkahwinan pdfCONTOH doa KESYUKURAN cukur jambulcontoh buaian berendoicontoh buaiab=n berendoi tradisionalcontoh berzanji/marhaban lirikcontoh berzanjicontoh bacaan selawat majlis perkahwinancontoh bacaan doa marhabancontoh bacaan doa majliscontoh bacaan doa aqiqahcontoh doa majlis aqiqahcontoh doa majlis cucur jambulcontoh salawat dalam majlis cukur rambut bayicontoh lirik bacaan selawat nabiCONTOH KAD TERIMA KASIH KEKAHcontoh doa untuk majlis perkahwinancontoh doa ucapan syukur pernikahancontoh doa mula majliscontoh doa marhabancontoh doa majlis cukur jambulcontoh doa majlis cukurcontoh adat perisiancara-cara marhaban di johorCARA-CARA MAJLIS MARHABAN JOHORcara membuat buaian cukur jambulcara membuat buaian berendoicara melakukan majlis berendoicara melakukan aqiqah dan cukur jambulcara majlis aqiqah dilakukancara doa cukur jambul bayicara dan bahan bahan cukur rambut bayicara dan bacaan cukur rambut bayicara dan adat majlis cukur jambul di johorcara mengadakan majlis berendoicara mengadakan majlis cukur rambutcara-cara buat buaian cukur jambulcara-cara bacaan dalam akikahcara tradisional majlis cukur jambulCara tahnik dan cukur rambut bayicara selawat cukur kepala bayicara selawat akikahcara potong jambulcara menyambut majlis aqiqah seperti rasulullahcara menjalankan majlis akikahcara dan adat majlis cukur jambul aqiqah diadakandoa majlis aqiqah dan cukur jambuldekorasi untuk majlis pertunangan di restoranDEKORASI UNIQ UNTUK MAJLIS CUKUR RAMBUTdekorasi majlis bertema melayu nusantaradekorasi majlis aqiqah lelakidekorasi majlis akikah kedahdekorasi buaian cukur jambuldefinisi cukurcukur rambut marhaban perlikan apacukur rambut dan berendoi adakah bidaahdoa anak cukurdoa aqiqah potong rambut bayiDoa kesyukuran dan aqiqahdoa dan cara2 cukur jambuldoa dalam majlis pertunangan melayudoa cukur rambut bayidoa cukur rambutdoa cukur jambul comdoa cukur jambul bayidoa bercukur rambut dan belah mulut bayidoa bacaan cukor rambut bayicukur kepalabayicukur jambul tanpa buaiCukur jambul dua kalicontoh ucapan majlis aqiqahcontoh ucapan cukur jambulCONTOH UCAP MAJLIS CUKUR RAMBUTcontoh tex bacaan doa selamat hari jadicontoh tema untuk majlis aqiqahcontoh teks ucapan terima kasih majlis cukurcontoh teks berzanjicontoh tek doa marhaban dan berendoicontoh tek doacontoh ucapan majlis marhaban cukur jambulcontoh ucapan menyambut persiapan majliscukur jambul boleh dilakukan nakcukur jambul babycukur jambul adat orang melayucukur jambul adatcukur dan akikahcukur bayi tipscotoh bacaan selawat nabi marhaban negeri johorcontoh upacara cukur babycontoh ucapan terima kasih majlis potong jambolcontoh soalan yang berkaitan adat cukur jambul|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!