» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

MENGUJI MAMPATAN ENJIN DAN MENGIRA KUASA ENJIN

Published on Oct 08 2011 // Uncategorized

TAJUK:

MENGUJI MAMPATAN ENJIN DAN MENGIRA KUASA ENJIN

( TINGKATAN 4 )

PERSEDIAAN MENGAJAR ( SAINS PERTANIAN )

Tarikh: 28 Oktober 2010 ( Isnin )

Masa : 10.35- 11.55 ( 80 minit )

Tingkatan : 4 Beta

Bilangan pelajar : 30 orang

Mata Pelajaran : Automatif Kenderaan

Tajuk Pengajaran : Mampatan dan kuasa enjin

Pengetahuan Sedia Ada:

 1. Semua pelajar tentunya pernah melihat enjin kereta sama ada secara langsung atau menontonnya melalui rancangan televisyen.
 2. Secara teorinya, pelajar telah pun mempelajari berkenaan prinsip edaran empat lejang enjin iaitu lejang mampatan dalam sesi pembelajaran yang lepas.

Objektif Pengajaran: : Pada akhir pengajaran, pelajar akan dapat:

 1. Menguji mampatan enjin dengan betul.
 2. Mengira kuasa enjin dengan tepat.

Isi pelajaran : Enjin

1.1 Menguji mampatan enjin.

1.2 Mengira kuasa enjin.

Nilai-nilai murni : Bekerjasama,Yakin diri, Bertolak ansur.

Alat bantú mengajar : Objek sebenar (enjin 4 lejang), papan putih.

Bahan rujukan : Buku teks (tingkatan 4), buku rujukan (tingkatan 4&5)

Langkah keselamatan: Berhati-hati semasa menjalankan aktiviti amali, ikut peraturan

semasa berada di dalam bengkel bagi mengelakkan berlaku

sebarang kemalangan yang tidak diingini, mendengar setiap

arahan guru semasa melakukan amali.

Set induksi: ( 5 minit )

 1. Guru memulakan pembelajaran dengan menunjukkan spring yang menjadi leper setelah dimampatkan dengan menggunakan tangan.
 2. Kemudian guru menyoal pelajar tentang apa dan kenapa spring tersebut berubah dalam keadaan sedemikian?
 3. Guru mendapatkan jawapan daripada pelajar.
 4. Seterusnya, guru membuat perbincangan dengan pelajar tentang jawapan yang diberi.
 5. Di akhir set induksi, guru akan memberitahu tajuk pembelajaran hari ini.

LANGKAH PENYAMPAIAN

Masa

Isi pelajaran

Kaedah/penyampaian

Langkah 1

( 50 minit )


Menguji mampatan enjin


1. Pergerakan piston:

Kitaran atas sekali (KAS) kepada

Kitaran bawah sekali (KBS)

2. Injap masuk: Tertutup

3. Injap ekzos: Tertutup

4. Campuran udara dan bahan api:

Dimampatkan

5.Pergerakan aci engkol: 360ᵒ


Guru menerangkan salah satu daripada prinsip edaran enjin 4 lejang iaitu lejang mampatan.

Guru menggunakan model enjin selinder 4 lejang bagi menunjukkan cara dan menerangkan bagaimana mampatan enjin berlaku selepas lejang masukan.

Guru membahagikan pelajar kepada 6 kumpulan untuk melakukan kerja amali bagi menguji mampatan enjin,dimana setiap kumpulan terdiri daripada 5 orang.

Setiap kumpulan dibekalkan dengan satu model enjin selinder 4 lejang yang berlainan model dan dikehendaki menguji bagaimana mampatan enjin berlaku selepas lejang masukan.

Antara aspek yang perlu di perhatikan ialah:

 1. Pergerakan piston
 2. Injap masuk
 3. Injap ekzos
 4. Campuran udara dan bahan api
 5. Pergerakan aci engkol

Guru memantau pergerakan pelajar sepanjang proses amali berlangsung

Guru membincangkan dengan pelajar tentang bagimana cara untuk menguji mampatan didalam enjin 4 lejang tersebut.

Guru merumuskan perbincangan yang diperoleh.


Langkah 2

( 19 minit )


Mengira kuasa enjin

Formula mengira kuasa enjin:

ɳ ₒ = 1 – 1

n-1

     r

dimana

r = nisbah mampatan

n= nisbah muatan haba tertentu.


Guru menerangkan tentang kuasa enjin.

Guru menunjukkan cara mengira kuasa enjin berpandukan formula Kitaran Otto.

Setiap kumpulan dikehendaki untuk mengira kuasa enjin bagi setiap model enjin yang dibekalkan.

Jawapan yang diperoleh dicatatkan dan dikira oleh pelajar berpandukan formula

yang telah ditetapkan.

Hasilnya kuasa enjin yang berbeza diperolehi bagi setiap kumpulan disebabkan perbezaan model enjin yang dibekalkan.

Guru menerangkan dengan lebih jelas bagaimana mampatan enjin mempengaruhi kuasa enjin. Ini berdasarkan jawapan yang berbeza ditunjukkan oleh setiap kumpulan.

Guru merumuskan hasil pembelajaran yang diperoleh.

Kesimpulan: ( 3 minit )

Guru menyimpulkan pengajaran bahawa diharapkan pelajar telah dapat menguji mampatan enjin dengan betul dan boleh mengira kuasa enjin dengan tepat.

Penilaian : ( 3 minit )

 1. Apakah yang akan berlaku pada enjin selepas lejang masukan?
 2. Nyatakan proses pada enjin yang menyebabkan injap masuk dan injap ekzos tertutup serta pergerakan aci engkol berubah daripada 180ᵒ kepada 360ᵒ ?
 3. Apakah yang menggerakkan enjin?
 4. Apakah formula untuk mengira kuasa enjin?

Tugasan lanjutan :

Guru mengarahkan pelajar membuat latihan dalam buku amali muka surat 56 dan menghantar pada sesi pembelajaran minggu hadapan.

Pelajar juga dikehendaki mencari maklumat tambahan berkaitan lejang kuasa untuk sesi pembelajaran amali pada minggu hadapan.

Ulasan diri :

Ulasan penyelia :

KERANGKA KONSEP MENGUJI MAMPATAN ENJIN DAN MENGIRA KUASA ENJIN

Jenis enjin pembakaran dalaman yang paling lazim digunakan pada kenderaan seperti kereta, bas, lori dan motosikal adalah enjin empat lejang, sama ada enjin petrol atau pun enjin diesel. Satu lejang merujuk kepada gerakan omboh dari titik tetap atas ke titik tetap bawah atau sebaliknya.Maka enjin empat lejang mendapat namanya daripada empat lejang yang masing-masing menjalankan satu fungsi khas iaitu masukan, mampatan, perolehan kuasa dan penyingkiran gas ekzos. Enjin empat lejang terbahagi kepada dua iaitu:

1.Enjin petrol

Sejenis enjin pembakaran dalaman yang berfungsi berasaskan nyalaan bunga api dan direka khusus untuk menggunakan bahan api petrol atau bahan api mudah meruap yang serupa. Ia berbeza dengan enjin diesel mengenai cara udara-bahan api dicampurkan serta kehadiranpalam pencucuh. Di dalam enjin diesel, hanya udara dimampatkan manakala bahan api disuntik pada penghujung lejang mampatan. Di dalam enjin petrol pula, udara dan bahan api dicampurkan dahulu sebelum lejang mampatan. Proses campuran ini dilakukan oleh kaburetor atau suntikan bahan api elektronik. Campuran awal udara-bahan api membolehkan enjin petrol beroperasi pada putaran enjin lebih tinggi daripada enjin diesel,tetapi dengan nisbah mampatan dan kecekapan yang terhad.

2. Enjin diesel

Merupakan sejenis enjin pembakaran dalaman yang beroperasi melalui kitar diesel (dinamakan sempena Dr. Rudolf Diesel). Ciri utama enjin diesel adalah penggunaan udara termampat untuk membakar bahan api, yang disuntik ke dalam kebuk pembakaran semasa penghujung lejang mampatan. Ia bertentangan dengan enjin petrol, di mana campuran udara-bahan api dinyalakan oleh palam pencucuh. Enjin diesel dikeluarkan dalam bentuk 2 lejang dan 4 lejang. Asalnya ia dibina sebagai pengganti enjin wap pegun yang lebih cekap. Sejak 1910an ia digunakan dalam kapal dan kapal selam. Lama kemudian enjin diesel turut digunakan pada lokomotif kereta apilori besar serta penjana elektrik. Pada 1930an, ia mula digunakan dalam beberapa model kereta. Setakat tahun 2007, lebih kurang 50 peratus daripada kereta baru di Eropah menggunakan enjin diesel.

5 komponen utama enjin

1.Silinder
Silinder adalah sebuah tuangan bulat dibuka pada bahagian hujung engkol lain oleh kepala silinder.Disekeliling silinder ada mempunyai jaquet air untuk membolehkan air penyejukan dari sistem penyejukan melaluinya untuk menyejukkan enjin.Silinder diperbuat daripada besi tuang atau logam campuran aluminium.

2.Omboh
Omboh adalah komponen yang bergerak. ia berbentuk timba dan permukaan luar omboh boleh berbentuk rata, cengkung dan cembung. Kesan sendal adalah dibekalkan oleh gelang mampatan. Satu gelang kawalan minyak atau gelang kikis dipasang di bawah gelang mampatan untuk menanggalkan minyak yang berlebihan dari dinding silinder.

3.Rod penghubung

Rod penghubung adalah rod yang menyambungkan omboh dengan aci engkol fungsinya rod penghubung adalah untuk daya omboh kepada aci engkol dan pada masa yang sama menukarkan gerakan salingan omboh kepada gerakan putaran pada aci engkol.

4.Rod Penyambung

Rod penyambung berfungsi untuk menukarkan gerakan salingan omboh kepada

gerakan putaran aci engkol. Rod penyambung diperbuat dari tempaan aloi keluli kekuatan tinggi.

5.Aci Engkol

Ia dianggap aci utama enjin dan dihubungkan kepada omboh menerusi rod

penyambung

Mengukur kuasa enjin

Enjin pembakaran dalaman merupakan suatu enjin yang sempurna, maka tenaga yang dikeluarkan untuk membuat kerja adalah sama dengan tenaga yang terdapat dalam bahanapi yang mengalir masuk ke dalam enjin. Pada hakikatnya ini tidak terjadi. Banyak kuasa hilang menerusi ketidakcekapan pembakaran, mekanikal, geseran, ekzos dan radiasi. Hanya lebih kurang 30 % sahaja daripada kandungan tenaga yang terdapat dalam bahanapi boleh ditukarkan kepada tenaga mekanikal untuk membuat kerja.

Kitaran Otto

Enjin empat lejang yang juga dikenali sebagai enjin kitaran Otto mula dipatenkan oleh Eric B. Davidson dan Felice Matteucci pada 1854 diikuti dengan prototaip pertama pada tahun 1860. Ia juga dikonsepkan oleh jurutera Perancis, Alphonse Beau de Rochas pada tahun 1862 dan secara bebas, oleh jurutera Jerman Nicolaus Otto pada 1876.

Kitaran kuasa terdiri daripada mampatan adiabatik, penambahan haba seisipadu, pengembangan adiabatik serta penyingkiran haba seisipadu, diwakili dengan perwatakan empat lejang, atau gerakan naik-turun omboh di dalam silinder:

1.Lejang masukan –

Omboh bergerak dari takat titik atas ke takat titik bawah. isipadusilinder bertambah menyebabkanpengurangan tekanan dan membentuk separa vakum di dalam silinder. Injap masukan terbuka dan injap ekzos tertutup. Campuran udara dan bahan api memasuki silinder melalalui liang masukan. Aci engkol telah berpusing separuh pusingan.

2.Lejang mampatan –

Kesemua injap masukan dan ekzos tertutup. Omboh bergerak ke atas dan memampatkan campuran udara-bahan api (udara sahaja bagi kes enjin diesel). Pada penghujung lejang mampatan, palam pencucuh dinyalakan bagi membakar campuran udara- bahan api tetapi dalam enjin Diesel, minyak diesel disuntik ke dalam silinder pada penghujung lejang mampatan.

3.Lejang kuasa –

Omboh masih berada di titik takat atas, satu percikan bunga api dihasilkan oleh palam pencucuh. percikan bunga api menghasilkan pembakaran . Campuran yang terbakar ini mengeluarkan haba dan tekanan yang tinggi. Situasi ini menyebabkan omboh tertolak dari titik takat atas ke titik takat bawah. Ketika ini kedua-dua injap tertutup dan aci telah berpusing satu setengah pusingan.

4.Lejang ekzos –

Injap ekzos terbuka. omboh digerak semula dr titik takat bawah ke titik takat atas. Hasil pembakaran akan tertolak keluar dari silinder melalui liang ekzos. Aci engkol telah berpusing sebanyak dua pusingan untuk melengkapkan kitar 4 – lejang.

Menguji mampatan enjin

Antara aspek yang perlu diambilkira ialah:

 1. Pergerakan piston
 2. Injap masuk
 3. Injap ekzos
 4. Campuran udara dan bahan api
 5. Pergerakan aci engkol

Pergerakan piston semasa mampatan enjin ialah dimana piston bergerak daripada

Kitaran atas sekali (KAS) kepada Kitaran bawah sekali (KBS). Disamping itu, sewaktu

mampatan enjin juga injap masuk dan injap ekszos berada dalam keadaan tertutup.keadaan ini menyebabkan campuran udara dan bahan api dimampatkan. Pergerakan aci engkol ialah berada pada 360ᵒ

Lejang

Pergerakan piston

Injap masuk

Injap ekzos

Campuran udara dan bahan api

Pergerakan aci engkol

Masukan

TTA ke TTB

Terbuka

Tertutup

Disedut masuk melalui rongga masukan

Separuh pusingan (180ᵒ)

Mampatan

TTB Ke TTA

Tertutup

Tertutup

Dimampatkan

Satu pusingan (360ᵒ)

Kuasa

TTA ke TTB

Tertutup

Tertutup

Dibakar oleh bunga api dari palam pencucuh

Satu setengah pusingan (540ᵒ)

Ekzos

TTB Ke TTA

Terbuka

Tertutup

Disalurkan ke salur ekzos

ua pusingan (720ᵒ)

Proses kitaran enjin 4 lejang

(Gambarajah: Sumber dari The Middle Ages of the Internal combustion Engine)

Nisbah mampatan

Nisbah mampatan adalah nisbah antara jumlah isipadu pada peringkat awal dan akhir lejang mampatan. Lazimnya, lebih tinggi nisbah mampatan, lebih cekap enjin beroperasi. Walau bagaimanapun, nisbah mampatan terpaksa dihadkan untuk mengelakkan pra-nyalaan campuran udara-bahan api yang seterusnya mengakibatkan ketukan enjin dan seterusnya kerosakan pada enjin. Enjin kereta moden umumnya mempunyai nisbah mampatan antara 9:1 dan 10:1, tetapi nisbah tersebut boleh jadi setinggi 11 atau 12:1 bagi enjin berprestasi tinggi yang menggunakan petrol.

Rumus nisbah mampatan:

Nisbah mampatan = Isipadu kelegaan + Isipadu anjakan

Isipadu kelegaan

Mengira kuasa enjin

Mengira kuasa enjin berpandukan formula dalam Kitaran Otto iaitu:

ɳ ₒ = 1 – 1

n-1

     r

dimana

r = nisbah mampatan

n= nisbah muatan haba tertentu.

Bentuk enjin empat lejang tidak serupa dengan bentuk enjin dua lejang tetapi asas perjalanannya adalah sama. Pergerakan omboh bagi enjin empat lejang bergantung kepada kedudukan silinder, sama ada menegak atau menirus seperti bentuk V. Semua omboh di dalam sesebuah enjin berada di atas satu aci engkol.

Apabila aci engkol dipusingkan, semua omboh yang bergerak bebas di dalam silinder akan turun naik mengikut aturan yang telah ditentukan. Asas perjalanan enjin empat lejang boleh dibahagikan kepada emapt peringkat seperti yang di atas. Satu lejang bermaksud jarak perjalanan omboh bermula dari kedudukan paling atas ke kedudukan paling bawah.

Enjin petrol empat lejang bagi operasi lejang mampatan ialah dari kedudukan paling bawah omboh bergerak semula ke atas. Pada masa ini kedua-dua injap akan menutup saluran masuk dan saluran keluar. Keadaan ini menyebabkan campuran udara dan bahan api yang masuk tadi akan dimampatkan. Pergerakan ini menghasilkan setengah pusingan aci engkol. Lejang ini dinamakan lejang mampatan.Enjin diesel empat lejang bagi operasi lajang mampatan ialah omboh akan bergerak semula ke atas, dan kedua-dua injap menutup saluran masuk dan saluran keluar. Udara yang terperangkap tadi akan dimampatkan dengan kuat di dalam silinder. Mampatan yang kuat ini menyebabkan suhu di dalam silinder menjadi tinggi iaitu sehingga 540◦C

Rujukan :

 1. Rimfiel Janius. (1988). Asas-Asas Pembakaran Enjin Dalaman. Kuala Lumpur: UPM Serdang. .
 2. Hardenberg & Horst O. (1999). The Middle Ages of the Internal combustion Engine. Society of Automotive Engineers (SAE).
 3. http://ms.wikipedia.org/wiki/Enjin_empat_lejang.
|ujian mampatan enjinfungsi gelang ombohprinsip edaran empat lejangkesimpulan ujian mampatankuasa enjinujian mampatan enjin KERETAmengira kuasa enjinMaksud nisbah mampatanpengenalan ujian mampatan enjincara penyampaian fuel ke enginecara-cara melakukan kerja menguji mampatan enjintujuan ujian mampatan enjinmaksud nisbah campuranpenguji mampatansimulasi enjin petrol empat lejang bagi keretakesimpulan enjinkomponen elektronik tingkatan 3nisbah mampatan enjin petrollajang mampatanberapakah tekanan mampatan yang normal bagi enjin petrolUJI TEKANAN MAMPATAN SILINDER ENJINlangkah untuk melakukan ujian amaligambar rajah pistonujian tekanan mampatan enjinlangkah langkah melakukan ujian tekanan minyak pelincirterangkan nisbah udara di dAlam enjin empat lejang dengan betullaporan ujian mampatan enjinuji tekanan mampatangambar rajah ombohpengenalan ujian mampatanmenguji tekanan enjinpermasalahan mengenai kelegaan injap keretacara menguji mampatantujuan ujian mampatanmenguji mampatanprinsip suntikan bahan api elektronikpengiraan kuasa enjinmaksud tta dalam enjin pembakaran dalamMengira mampatan pistonkitaran enjin 4 lejangujian tekanan sistem penyejukanpengujian mampatangambar rajah bergerakmaksud lejangprinsip enjin 4 lejangujian mampatan pada enjinkitaran ottoproses ujian mampatan enjinedaran enjin 4 lejang 1 silindermaksud TTAkaedah mampatanprinsip kerja sistem penyampaian bahan api dalam sistem keretagambar rajah enjinlangkah-langkah pengujian penjana kuasaterangkan enjin 4 lejang dan 2 lejangenjin pembakaran empat lejang kaedah suntikan elektroniknisbah campuran udara dan bahan api engin efiterangkan cara melakukan kerja menguji mampatan enjinkiraan tolok bahan api keretarph amali automotivekiraan kitaran ottoKesimpulan ujian mampatan enjintekanan mampatan silindercara untuk membuat pengujian mamapatan enjinkuasa enginprosedur ujian mampatancontoh laporan amali enjingambar lejang mampatanCara uji mampatan enjinkesan kalsium karbida ke atas kemasakan buah rph amaligambar enjin 4 lejangpengenalan ombohgambar enjin lorirumusan tentang enjin motosikalenjin kuasa wapgambar enjin petrolpenggunaan tolok penguji mampatankaedah mampatan premixujian mampatan keretapengujian enjinmakna nisbah mampatan enjinkaedah ujian mampatanujian mampatan enjin petroluji mampatanlangkah-langkah bunyi ketukan enjinlaporan ujian mampatanhuraikan lejang mampataninjap mampatanalatan menguji kerosakan injinaci engkol2 jenis ujian mampatanmaksud ujian mampatan enjinujian tekanan mampatanujian tekanan enjinmaksud rimfieljenis kerosakan enjininjap masukanpenguji enjincara membuat ujian mampatanprinsip enjin 2 lejangcara guna penguji mampatancara kira kerja bagi enjin keretaalat pengujian mampatan enginelangkah langkah ujian mampatantujuan amali radiatorlangkah kerja nisbah mampatanterangkan perjalanan sesuatu enjin petrolcara cara membuat ujian mampatankemuatan enjin isipadu anjakancara membuat ujian tekanan sistem penyejukantujuan ujian mampatan pada enjingambaran dalaman model enjin petrolkepala silinder keretalaporan amali enjinbuku teks automotif kenderaan (tingkatan 4 & 5)peralatan sistem peyejukan keretapengiraan kitaran ottopengenalan tentang enjin keretapengenalan enjin petrolpengenalan ujian mamapatanpengiraan konsep enjin habamencari nisbah mampatan injinpengenalan omboh dalam enjin keretapenguji tekanan suntikan bahan apipenguji gas yang diberi kuasapengenalan uji mampatanpengiraan mampatanpeperiksaan drebar enjinmeguji mampatan enjinmaskud nisbah campuranmenguji keelegaan injapmenguji kepala silindermenguji kuasa enjinmenguji mampatan enjinmenguji mampatan silindermenguji sistem penyejukanujian ke atas otto cyclemenguji tekananmenguji tekanan bahan api pada enjin efimenguji tekanan enjing kenderaanmengira ratio mampatanmengira nisbah mampatan silindermeguji tekanan sistem peyejukanmelakukan pemasangan kepala silindermelakukan ujian mampatan enginemelakukan ujian mampatan enjinmembuat ujian mampatan enjinmenarik 4 lejang enjin petrol and terangkan bagaimana kerja enginmendiagnosis sistem penyampaian bahan api untuk enjin petrol efimengapa ujian mampatan enjin kenderaanmengapakah ujian mampatan perlu dilakukan pada sesebuah enjinmengenai enjin 2 lejang dan 4 lejang slidemengira mampatan dalam silindermenguji tekanan minyak pelincirmenguji tekanan radiatorobjektif ujian mampatan enjinomboh 4 lejangoperasi EFI enjin petroloperasi sistem penyampaian bahan api enjin petrol efioperasi sistem penyampaian bahan api petrol efioperasi sistem penyampaian bahan api petrol efi secara ringkasoperasi ujian mampatanpada tekanan berapa injap keselamatan tertutuppemasangan enjin 4 lejangpemeriksaan mampatan sistem penyejukanpemeriksaan tekanan enjinobjektif tujuan amali radiatornyatakan operasi lejang kuasamenjalankan ujian mampatan langkah & prosedur kerjamenjalankan ujian mampatan langkah dan prosedur kerjaminyak motor 4 lejangmodel injap sains ting 5 spmnilai mampatan enjin petrolnisbah campuran bahan api dengan udaranisbah mamapatan 4lejangmenguji tekanan enjin kenderaannisbah pembakaran enjinNISBAH TEKANAN ENJINnota automotif ngvpencapaian objektif ert tingkatan 4peralatan ujian mampatan enjin kenderaantekanan silinder enjintujuan lakukan ujian mampatan enjintujuan laras kelegaraan injaptujuan mampatantujuan mampatan enjintujuan membuat ujian mampatan padatujuan mendapatkan ujian mampatantujuan piston keretatujuan uajian mampatan engintujuan uji tekanan mampatantujuan ujian mampatan dilakukantujuan ujian mampatan enginetujuan ujian mampatan pada enjin ngvtujuan enjin mampatantugasan amali sains pertanianteknik kira ratio dua lejangteranggan jenis jenis ujian mampatanterangkan 4 lejang dan operasi lejang-gelang tersebutterangkan cara menguji modemterangkan induksi kuasaterangkan langkah langkah pemasangan kepala silinder ke enjinterangkan langkah-langkah dalam melakukan ujian tekanan minyak pelincirTerangkan operasi enjin ketika lejang kuasaterangkan pergerakan sistem pelincirterangkan pergerakan sistem pelincirantip mengira kuasa dan mampatan enjin 2 lejangtolok mampatan enjin 4 lejangtujuan ujian springuji mampatan wikepidiaujian otto cycleujian pada TEKANAN MAMPATANujian putaran aciujian tekanan bahan apiujian tekanan omboh enjin keretaujian tekanan pada enjinujian tekanan radiatorujian tekanan sistem pelinciranujikaji kitar penyejukanvideo cara injin efi beroperasivideo cara pengunaan penguji tekanan silindervideo ujian mampatanujian mampatan silinderujian mampatan pada kenderaanuji tekanan enjinuji tekanan enjin motosikalUJI TEKANAN MAMPATAN SILINDERujiam mampatan enjinujian kelegaan injapujian mampatan enjin 4 silinderujian mampatan ke atas enjin petrolujian mampatan kenderaanujian mampatan kepala silinderujian mampatan kiubujian mampatan minyak enjinujian mampatan pada enjin kenderaanwww fungsi aci engkoltekanan mampatan normal bagi engine petrolperanan gelang pistonprinsip enjin wapprinsip kerja mampatanprinsip kerja sistem penyampaian bahan api dalam EFIset mampatanPRINSIP PERHERAKAN INJAP ENJINprinsip sistem enjin pembakaran dalam jenis empat lejangprosedur kerja menanggalkan enjinprosedur membuat ujian mampatanprosedur menjalankan ujian mampatan pada enginprosedur menjalankan ujian pada enjinprosedur ujian mampatan enjinprosedur ujian mampatan silinderprinsip enjin suntikan elektronikprinsip dan kaedah yang dalam mampatanperbezaan enjin 2 lejang dan 4 lejangperbezaan nisbah mampatan dan gearbox motosikalperbezaan tekanan langsung dgn tekanan dan mampatan langsungperbincangan kelegaan injapperbincangan tentang kelegaan injappergerakan injap keretapergerakan ombohpergerakan piston empat lejangpergerakkan pistonpiston rata 4 lejangprinsip asas 4 lejang enjin petrolprinsip asas enjin empat lejang serta terangkan perjalanan operasinyaprosedure pengujian keretaproses mampatan udarasimulasi enjin satu silinder empat lejangsimulasi wap termampat dan kitaran kuasa gabungansistem enjin lori isuzusistem penyampain udara efislide show sistem pelinciranslideshow edaran enjin 4soalan latihan enjin dua lejang dan empat lejangsoalan peperiksaan drebar enjin pembakaran dalamanSOALAN UJIAN ASAS ENJIN 4 LEJANGsoalan ujian enjin pembakaransuntikan bahan api elektronik 2 lejangtekanan mampatan alzaset ujian suntikan bahan apiset induksi tajuk tanganproses pergerakan enjin keretaproses ujian pegun kenderaanpunca kerosakan ujian mampatanqalish com menguji-mampatan-enjin-dan-mengira-kuasa-enjin-2rajah cara penyampaian fuel ke enjinrancangan mengajar amali otomotifrumus kira kuasa enjinrumus mengira tekanan separa gas bagi campuran gasrumus nisbah mampatan pembakaran dalam enjinsains tingkatan 5 tajuk injap masuk dan injap ekzosset enjin haba dalam pembelajaranset induksi aplikasi tekanantekanan mampatan bagi enjin petrolcara kiraan kuasa enjin motorcara menguji kepala silinderCARA MENGUJI KEROSAKAN EFI ENJINcara menguji kuasa enjin 4g63cara menguji pistoncara meningkatkan nisbah mampatan enjincara menjalankan injincara penggunaan penguji tekanan minyak enjincara pengiraan isipadu enjin cccara pengiraan lejang motorcara pengiraan power motosikal 2 lejangcara pengujian pistoncara penyampaian bahan apicara mengira ujian mampatan kiubcara mengira mampatan enjin motorcara kiraan tekanan ratio didalam silindercara laras kelegaan injapcara melakukan ujian mampatan ke atas enjin petrolcara melakukan ujian mampatan pada enjincara melakukan ujian mampatan pada kendaraancara membuat enjin lori kuatcara membuat ujian mampatan keretacara membuat ujian pada palam pencucuhcara mengira horse power keretacara mengira kecekapan enjincara mengira kuasa injinCara mengira kuasa mampatan dan kuasa injincara penyampaian fuel kecara terangkan cara menguji mamapatan enjinenjin 4 lejang petrolenjin pembakaran dalam 4 lejang suntikan elektronikENJIN PERGERAKAN PISTONenjin tingkatan 3enjin_tujuan mengujifomula pengiraan kuasa enjinformula cara mengira kuasa kudaformula kuasa enjinFORMULA KUASA ENJIN KERETAformula mampatan springformula mengira kuasa enjinfungsi acienjin 4 lejang menggunakan kaedah suntikan elektonikenjin 4 lejang bergerakcara ujian mampatancara ujian tekanan penyejukan kenderaancara ujian untuk pencemaran udaracara untuk mengira cc enjincara-cara melaras tepet lori isuzucontoh kenderaan petrol 4 lejangcontoh keputusan ujian mampatan bagi enjincontoh laporan pergerakan pistoncontoh ujian otomotif keretadownload lembaran kerja empat lejangEDU 3075 KAEDAH MENGAJAR SAINS PERTANIAN RANCANGAN MENGAJAR ( 80 MINIT )engine ujian mampatanfungsi alat penguji mampatancara kira nisbah mampatan enjin 4 lejang1 kiraan kuasa kudaalat untuk menguji sistem penyejukan enjin keretaalat untuk menguji tekanan mampatan silinderalat untuk periksa tekanan bahan apiAlatan digunakan dalam Ujian mampatan enjinalatan digunakan untuk menguji kerosakan pada enjinalatan kereta_fungsiapa itu nisbah mampatanapa itu nisbah mampatan enjinapa itu ujian mampatanapakah alat untuk menguji mampatan keretaapakah maksud nisbah mampatanapakah ujian mampatanalat untuk menguji sistem pelinciran kereta enjin petrolalat pengujian kereta2 TERANGKAN BAGAIMANA ALAT UJI SUIS TEKANAN MINYAK PELINCIR BEKERJA ATAU BERFUNGSI4 PROSES KITARAN ASAS KENDERAANalat menguji injap airalat menguji kelegaanalat menguji kuasa putaranalat menguji mampatanalat menguji mampatan pistonalat menguji tekanan minyak pelinciralat pembelajaran kenderaanalat penguji ekzosalat penguji enjinalat penguji mampatanapc skpandan jayaasas enjin 4 injapberapa nisbah mampatan 4lejangberapakah nilai umum tekanan mampatan enjin modenberapakah tekanan mampatan enjin?berapakah tekanan mampatan normal bagi enjin petrolbeza kitaran kuasa wap dan kitaran kuasa gasbrapa nisbah mampatan 4lejangcara alat penguji mampatan enjinCara buat enjin lori isuzu kuatcara cara menguji mamapatan enjincara cara menjalankan ujian mampatan pada enjincara kira cc motor 2 lejangcara kira kuasa enjinberapa nisbah mampatan 4 lejangberapa nilai tekanan mampatan lejang mampatanasas pembelajaran jurutera enjinasas perjalanan enjin 4asas perjalanan enjin 4 lejangaturan kuasa 4 lejangaturan pembakaran enjin empat lejangaturan pergerakan enjinautomotif definisi ujian tekanan sistem penyejukanbagaimana mengira ratio gearbagaimana mengira ratio gearbox keretabagaimana menguji kuasa enjinbahan dan alatan semasa melaras kelegaan injapbengkel pemasangan enjin 4 lejangCara kira lejang motosikalkitaran bawah sekalilangkah kerja pemasangan enjinlangkah kerja penyampaian bahan api petrol efilangkah kerja sistem pelinciranlangkah kerja ujian mampatanlangkah kerja ujian mampatan enjinlangkah kerja ujian tekanan sistem penyejukanlangkah keselamatanLANGKAH KESELAMATAN KENDERAANlangkah keselamatan semasa membuat amali di bengkel automotivelangkah keselamatan semasa membuat ujian airlangkah langkah kerja bagi membuat ujian tekanan pada radiatorlangkah langkah keselamatan semasa melakukan amali automotiflangkah kerja menguji tekanan pada enjinlangkah kerja membuat ujian tekanan pada radiatorkitaran enjin 4 lejang petrol palam pencucuhkitaran kuasa wapkitaran melaraskan tepetkitaran udara kitar ottokuaa enjinkuasa 4 pistonkuasa enjin 2 lejangkuasa mampatan akan menyebabkan apakuasa tenaga dan kerjakurangkan tekanan dalam sistem penyampaian bahan apikurangkan tekanan dalam sistem penyampaian bahan api petrollangkah kerja membuat enjin petrollangkah langkah melakukan ujian tekanan minyak pelinciran pada enjinlangkah langkah memasang alat menguji tekanan minyak pelincirlejang masukkan atau arahanmakna ujian mampatanMaksud brassicasmaksud campuran dan mampatan sainsmaksud enjin 2 lejangMAKSUD KUASA ENJINmaksud NISBAH CAMPURAN UDARA DAN BAHAN APImaksud suntikan elektronikMaksud ujian mampatan keretamampatan gasmampatan piston blockmampatan silinder keretalejang arahanlatihan enjin tingkatan 3langkah melakukan ujian mampatanlangkah melakukan ujian tekanan minyak pelincirlangkah-langkah membuat ujian mampatan pada enjin petrollangkah-langkah menguji suis tekanan minyak pelincirkenapa gelang mampatan mempunyai dua gelanglaporan amali bahan api otomotiflaporan amali sains eksperimen kapal selam tingkatan 1 slide sharelaporan amali sains tingkatan 5laporan amali sistem bahan api kenderaanlaporan kerja amali enjinlaporan ujikaji 4 lejang otto cyclelaporana amali enjin keretamampatan wikepidiakitar kuasa wapfungsi gelang omboh\gambarajah ejin keretagambarajah enjin 4 lejanggambarajah enjin 4 silinder dan cara over houlgambarajah enjin keretagambarajah exzos moto 4 lejanggelang pistonhuraian cara penyampaian fuel kehuraian cara penyampaian fuel ke enginehuraian enjin keretahuraian hos power keretaHuraian komponen kaburetorhuraian ujian mampatan enjingambar sistem enjin pembakaran jenis empat lejanggambar rajah enjin petrolfungsi gelang pelincir didalam penjanafungsi injap kepala selinder keretafungsi kaedah mampatanfungsi mampatan enjinfungsi piston dan gelang pistonfungsi ujian mampatangambar enjin 4 lejang tingkatan 3gambar enjin pergerakkan kereta apigambar kuasa mampatangambar pergerakan enjin 4 lejanggambar rajah cara piston bekerjagambar rajah enjin 2 lejanghuraikan cara penyampaian fuel ke enginejenis setenjinkenapa bunyi ekzos 4 lejang berbeza dengan 2 lejangkenapa perlu melakukan ujian mampatan pada enjinkepentingan ujian mampatan automotifkeputusan ujian mampatan enjinkeputusan ujian mampatan keretakerosakkan pada MAMPATAN ENJINkesimpulan alat penguji pencemaran udarakesimpulan alat pengujiankesimpulan tentang enjinkesimpulan tentang enjin kenderaankesimpulan ujian kiubkesimpulan ujian tekanan ricihkelegaaan injap motosikalkegunaan alat uji mampatan enjinjenis tolok mampatanjenis ujian mampatan kenderaanjeniskomponen yang terdapat pada enjin 4 lejangjenis_jenis ujian mampatan enjinkaedah kaedah membuat ujian mampatankaedah menguji pistonkaedah pengiraan kuasa enjinkaedah pergerakkan injap elektrikkaedah suntikan bahan api elektronikkecekapan enjin dua lejangkedudukan atas sekali dalam enjin pembakaran dalamkegunaan aci engkolkiraan lejang enjin motor|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!