» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

MENGUJI MAMPATAN ENJIN DAN MENGIRA KUASA ENJIN

Published on Oct 08 2011 // Uncategorized

TAJUK:

MENGUJI MAMPATAN ENJIN DAN MENGIRA KUASA ENJIN

( TINGKATAN 4 )

PERSEDIAAN MENGAJAR ( SAINS PERTANIAN )

Tarikh: 28 Oktober 2010 ( Isnin )

Masa : 10.35- 11.55 ( 80 minit )

Tingkatan : 4 Beta

Bilangan pelajar : 30 orang

Mata Pelajaran : Automatif Kenderaan

Tajuk Pengajaran : Mampatan dan kuasa enjin

Pengetahuan Sedia Ada:

 1. Semua pelajar tentunya pernah melihat enjin kereta sama ada secara langsung atau menontonnya melalui rancangan televisyen.
 2. Secara teorinya, pelajar telah pun mempelajari berkenaan prinsip edaran empat lejang enjin iaitu lejang mampatan dalam sesi pembelajaran yang lepas.

Objektif Pengajaran: : Pada akhir pengajaran, pelajar akan dapat:

 1. Menguji mampatan enjin dengan betul.
 2. Mengira kuasa enjin dengan tepat.

Isi pelajaran : Enjin

1.1 Menguji mampatan enjin.

1.2 Mengira kuasa enjin.

Nilai-nilai murni : Bekerjasama,Yakin diri, Bertolak ansur.

Alat bantú mengajar : Objek sebenar (enjin 4 lejang), papan putih.

Bahan rujukan : Buku teks (tingkatan 4), buku rujukan (tingkatan 4&5)

Langkah keselamatan: Berhati-hati semasa menjalankan aktiviti amali, ikut peraturan

semasa berada di dalam bengkel bagi mengelakkan berlaku

sebarang kemalangan yang tidak diingini, mendengar setiap

arahan guru semasa melakukan amali.

Set induksi: ( 5 minit )

 1. Guru memulakan pembelajaran dengan menunjukkan spring yang menjadi leper setelah dimampatkan dengan menggunakan tangan.
 2. Kemudian guru menyoal pelajar tentang apa dan kenapa spring tersebut berubah dalam keadaan sedemikian?
 3. Guru mendapatkan jawapan daripada pelajar.
 4. Seterusnya, guru membuat perbincangan dengan pelajar tentang jawapan yang diberi.
 5. Di akhir set induksi, guru akan memberitahu tajuk pembelajaran hari ini.

LANGKAH PENYAMPAIAN

Masa

Isi pelajaran

Kaedah/penyampaian

Langkah 1

( 50 minit )


Menguji mampatan enjin


1. Pergerakan piston:

Kitaran atas sekali (KAS) kepada

Kitaran bawah sekali (KBS)

2. Injap masuk: Tertutup

3. Injap ekzos: Tertutup

4. Campuran udara dan bahan api:

Dimampatkan

5.Pergerakan aci engkol: 360ᵒ


Guru menerangkan salah satu daripada prinsip edaran enjin 4 lejang iaitu lejang mampatan.

Guru menggunakan model enjin selinder 4 lejang bagi menunjukkan cara dan menerangkan bagaimana mampatan enjin berlaku selepas lejang masukan.

Guru membahagikan pelajar kepada 6 kumpulan untuk melakukan kerja amali bagi menguji mampatan enjin,dimana setiap kumpulan terdiri daripada 5 orang.

Setiap kumpulan dibekalkan dengan satu model enjin selinder 4 lejang yang berlainan model dan dikehendaki menguji bagaimana mampatan enjin berlaku selepas lejang masukan.

Antara aspek yang perlu di perhatikan ialah:

 1. Pergerakan piston
 2. Injap masuk
 3. Injap ekzos
 4. Campuran udara dan bahan api
 5. Pergerakan aci engkol

Guru memantau pergerakan pelajar sepanjang proses amali berlangsung

Guru membincangkan dengan pelajar tentang bagimana cara untuk menguji mampatan didalam enjin 4 lejang tersebut.

Guru merumuskan perbincangan yang diperoleh.


Langkah 2

( 19 minit )


Mengira kuasa enjin

Formula mengira kuasa enjin:

ɳ ₒ = 1 – 1

n-1

     r

dimana

r = nisbah mampatan

n= nisbah muatan haba tertentu.


Guru menerangkan tentang kuasa enjin.

Guru menunjukkan cara mengira kuasa enjin berpandukan formula Kitaran Otto.

Setiap kumpulan dikehendaki untuk mengira kuasa enjin bagi setiap model enjin yang dibekalkan.

Jawapan yang diperoleh dicatatkan dan dikira oleh pelajar berpandukan formula

yang telah ditetapkan.

Hasilnya kuasa enjin yang berbeza diperolehi bagi setiap kumpulan disebabkan perbezaan model enjin yang dibekalkan.

Guru menerangkan dengan lebih jelas bagaimana mampatan enjin mempengaruhi kuasa enjin. Ini berdasarkan jawapan yang berbeza ditunjukkan oleh setiap kumpulan.

Guru merumuskan hasil pembelajaran yang diperoleh.

Kesimpulan: ( 3 minit )

Guru menyimpulkan pengajaran bahawa diharapkan pelajar telah dapat menguji mampatan enjin dengan betul dan boleh mengira kuasa enjin dengan tepat.

Penilaian : ( 3 minit )

 1. Apakah yang akan berlaku pada enjin selepas lejang masukan?
 2. Nyatakan proses pada enjin yang menyebabkan injap masuk dan injap ekzos tertutup serta pergerakan aci engkol berubah daripada 180ᵒ kepada 360ᵒ ?
 3. Apakah yang menggerakkan enjin?
 4. Apakah formula untuk mengira kuasa enjin?

Tugasan lanjutan :

Guru mengarahkan pelajar membuat latihan dalam buku amali muka surat 56 dan menghantar pada sesi pembelajaran minggu hadapan.

Pelajar juga dikehendaki mencari maklumat tambahan berkaitan lejang kuasa untuk sesi pembelajaran amali pada minggu hadapan.

Ulasan diri :

Ulasan penyelia :

KERANGKA KONSEP MENGUJI MAMPATAN ENJIN DAN MENGIRA KUASA ENJIN

Jenis enjin pembakaran dalaman yang paling lazim digunakan pada kenderaan seperti kereta, bas, lori dan motosikal adalah enjin empat lejang, sama ada enjin petrol atau pun enjin diesel. Satu lejang merujuk kepada gerakan omboh dari titik tetap atas ke titik tetap bawah atau sebaliknya.Maka enjin empat lejang mendapat namanya daripada empat lejang yang masing-masing menjalankan satu fungsi khas iaitu masukan, mampatan, perolehan kuasa dan penyingkiran gas ekzos. Enjin empat lejang terbahagi kepada dua iaitu:

1.Enjin petrol

Sejenis enjin pembakaran dalaman yang berfungsi berasaskan nyalaan bunga api dan direka khusus untuk menggunakan bahan api petrol atau bahan api mudah meruap yang serupa. Ia berbeza dengan enjin diesel mengenai cara udara-bahan api dicampurkan serta kehadiranpalam pencucuh. Di dalam enjin diesel, hanya udara dimampatkan manakala bahan api disuntik pada penghujung lejang mampatan. Di dalam enjin petrol pula, udara dan bahan api dicampurkan dahulu sebelum lejang mampatan. Proses campuran ini dilakukan oleh kaburetor atau suntikan bahan api elektronik. Campuran awal udara-bahan api membolehkan enjin petrol beroperasi pada putaran enjin lebih tinggi daripada enjin diesel,tetapi dengan nisbah mampatan dan kecekapan yang terhad.

2. Enjin diesel

Merupakan sejenis enjin pembakaran dalaman yang beroperasi melalui kitar diesel (dinamakan sempena Dr. Rudolf Diesel). Ciri utama enjin diesel adalah penggunaan udara termampat untuk membakar bahan api, yang disuntik ke dalam kebuk pembakaran semasa penghujung lejang mampatan. Ia bertentangan dengan enjin petrol, di mana campuran udara-bahan api dinyalakan oleh palam pencucuh. Enjin diesel dikeluarkan dalam bentuk 2 lejang dan 4 lejang. Asalnya ia dibina sebagai pengganti enjin wap pegun yang lebih cekap. Sejak 1910an ia digunakan dalam kapal dan kapal selam. Lama kemudian enjin diesel turut digunakan pada lokomotif kereta apilori besar serta penjana elektrik. Pada 1930an, ia mula digunakan dalam beberapa model kereta. Setakat tahun 2007, lebih kurang 50 peratus daripada kereta baru di Eropah menggunakan enjin diesel.

5 komponen utama enjin

1.Silinder
Silinder adalah sebuah tuangan bulat dibuka pada bahagian hujung engkol lain oleh kepala silinder.Disekeliling silinder ada mempunyai jaquet air untuk membolehkan air penyejukan dari sistem penyejukan melaluinya untuk menyejukkan enjin.Silinder diperbuat daripada besi tuang atau logam campuran aluminium.

2.Omboh
Omboh adalah komponen yang bergerak. ia berbentuk timba dan permukaan luar omboh boleh berbentuk rata, cengkung dan cembung. Kesan sendal adalah dibekalkan oleh gelang mampatan. Satu gelang kawalan minyak atau gelang kikis dipasang di bawah gelang mampatan untuk menanggalkan minyak yang berlebihan dari dinding silinder.

3.Rod penghubung

Rod penghubung adalah rod yang menyambungkan omboh dengan aci engkol fungsinya rod penghubung adalah untuk daya omboh kepada aci engkol dan pada masa yang sama menukarkan gerakan salingan omboh kepada gerakan putaran pada aci engkol.

4.Rod Penyambung

Rod penyambung berfungsi untuk menukarkan gerakan salingan omboh kepada

gerakan putaran aci engkol. Rod penyambung diperbuat dari tempaan aloi keluli kekuatan tinggi.

5.Aci Engkol

Ia dianggap aci utama enjin dan dihubungkan kepada omboh menerusi rod

penyambung

Mengukur kuasa enjin

Enjin pembakaran dalaman merupakan suatu enjin yang sempurna, maka tenaga yang dikeluarkan untuk membuat kerja adalah sama dengan tenaga yang terdapat dalam bahanapi yang mengalir masuk ke dalam enjin. Pada hakikatnya ini tidak terjadi. Banyak kuasa hilang menerusi ketidakcekapan pembakaran, mekanikal, geseran, ekzos dan radiasi. Hanya lebih kurang 30 % sahaja daripada kandungan tenaga yang terdapat dalam bahanapi boleh ditukarkan kepada tenaga mekanikal untuk membuat kerja.

Kitaran Otto

Enjin empat lejang yang juga dikenali sebagai enjin kitaran Otto mula dipatenkan oleh Eric B. Davidson dan Felice Matteucci pada 1854 diikuti dengan prototaip pertama pada tahun 1860. Ia juga dikonsepkan oleh jurutera Perancis, Alphonse Beau de Rochas pada tahun 1862 dan secara bebas, oleh jurutera Jerman Nicolaus Otto pada 1876.

Kitaran kuasa terdiri daripada mampatan adiabatik, penambahan haba seisipadu, pengembangan adiabatik serta penyingkiran haba seisipadu, diwakili dengan perwatakan empat lejang, atau gerakan naik-turun omboh di dalam silinder:

1.Lejang masukan –

Omboh bergerak dari takat titik atas ke takat titik bawah. isipadusilinder bertambah menyebabkanpengurangan tekanan dan membentuk separa vakum di dalam silinder. Injap masukan terbuka dan injap ekzos tertutup. Campuran udara dan bahan api memasuki silinder melalalui liang masukan. Aci engkol telah berpusing separuh pusingan.

2.Lejang mampatan –

Kesemua injap masukan dan ekzos tertutup. Omboh bergerak ke atas dan memampatkan campuran udara-bahan api (udara sahaja bagi kes enjin diesel). Pada penghujung lejang mampatan, palam pencucuh dinyalakan bagi membakar campuran udara- bahan api tetapi dalam enjin Diesel, minyak diesel disuntik ke dalam silinder pada penghujung lejang mampatan.

3.Lejang kuasa –

Omboh masih berada di titik takat atas, satu percikan bunga api dihasilkan oleh palam pencucuh. percikan bunga api menghasilkan pembakaran . Campuran yang terbakar ini mengeluarkan haba dan tekanan yang tinggi. Situasi ini menyebabkan omboh tertolak dari titik takat atas ke titik takat bawah. Ketika ini kedua-dua injap tertutup dan aci telah berpusing satu setengah pusingan.

4.Lejang ekzos –

Injap ekzos terbuka. omboh digerak semula dr titik takat bawah ke titik takat atas. Hasil pembakaran akan tertolak keluar dari silinder melalui liang ekzos. Aci engkol telah berpusing sebanyak dua pusingan untuk melengkapkan kitar 4 – lejang.

Menguji mampatan enjin

Antara aspek yang perlu diambilkira ialah:

 1. Pergerakan piston
 2. Injap masuk
 3. Injap ekzos
 4. Campuran udara dan bahan api
 5. Pergerakan aci engkol

Pergerakan piston semasa mampatan enjin ialah dimana piston bergerak daripada

Kitaran atas sekali (KAS) kepada Kitaran bawah sekali (KBS). Disamping itu, sewaktu

mampatan enjin juga injap masuk dan injap ekszos berada dalam keadaan tertutup.keadaan ini menyebabkan campuran udara dan bahan api dimampatkan. Pergerakan aci engkol ialah berada pada 360ᵒ

Lejang

Pergerakan piston

Injap masuk

Injap ekzos

Campuran udara dan bahan api

Pergerakan aci engkol

Masukan

TTA ke TTB

Terbuka

Tertutup

Disedut masuk melalui rongga masukan

Separuh pusingan (180ᵒ)

Mampatan

TTB Ke TTA

Tertutup

Tertutup

Dimampatkan

Satu pusingan (360ᵒ)

Kuasa

TTA ke TTB

Tertutup

Tertutup

Dibakar oleh bunga api dari palam pencucuh

Satu setengah pusingan (540ᵒ)

Ekzos

TTB Ke TTA

Terbuka

Tertutup

Disalurkan ke salur ekzos

ua pusingan (720ᵒ)

Proses kitaran enjin 4 lejang

(Gambarajah: Sumber dari The Middle Ages of the Internal combustion Engine)

Nisbah mampatan

Nisbah mampatan adalah nisbah antara jumlah isipadu pada peringkat awal dan akhir lejang mampatan. Lazimnya, lebih tinggi nisbah mampatan, lebih cekap enjin beroperasi. Walau bagaimanapun, nisbah mampatan terpaksa dihadkan untuk mengelakkan pra-nyalaan campuran udara-bahan api yang seterusnya mengakibatkan ketukan enjin dan seterusnya kerosakan pada enjin. Enjin kereta moden umumnya mempunyai nisbah mampatan antara 9:1 dan 10:1, tetapi nisbah tersebut boleh jadi setinggi 11 atau 12:1 bagi enjin berprestasi tinggi yang menggunakan petrol.

Rumus nisbah mampatan:

Nisbah mampatan = Isipadu kelegaan + Isipadu anjakan

Isipadu kelegaan

Mengira kuasa enjin

Mengira kuasa enjin berpandukan formula dalam Kitaran Otto iaitu:

ɳ ₒ = 1 – 1

n-1

     r

dimana

r = nisbah mampatan

n= nisbah muatan haba tertentu.

Bentuk enjin empat lejang tidak serupa dengan bentuk enjin dua lejang tetapi asas perjalanannya adalah sama. Pergerakan omboh bagi enjin empat lejang bergantung kepada kedudukan silinder, sama ada menegak atau menirus seperti bentuk V. Semua omboh di dalam sesebuah enjin berada di atas satu aci engkol.

Apabila aci engkol dipusingkan, semua omboh yang bergerak bebas di dalam silinder akan turun naik mengikut aturan yang telah ditentukan. Asas perjalanan enjin empat lejang boleh dibahagikan kepada emapt peringkat seperti yang di atas. Satu lejang bermaksud jarak perjalanan omboh bermula dari kedudukan paling atas ke kedudukan paling bawah.

Enjin petrol empat lejang bagi operasi lejang mampatan ialah dari kedudukan paling bawah omboh bergerak semula ke atas. Pada masa ini kedua-dua injap akan menutup saluran masuk dan saluran keluar. Keadaan ini menyebabkan campuran udara dan bahan api yang masuk tadi akan dimampatkan. Pergerakan ini menghasilkan setengah pusingan aci engkol. Lejang ini dinamakan lejang mampatan.Enjin diesel empat lejang bagi operasi lajang mampatan ialah omboh akan bergerak semula ke atas, dan kedua-dua injap menutup saluran masuk dan saluran keluar. Udara yang terperangkap tadi akan dimampatkan dengan kuat di dalam silinder. Mampatan yang kuat ini menyebabkan suhu di dalam silinder menjadi tinggi iaitu sehingga 540◦C

Rujukan :

 1. Rimfiel Janius. (1988). Asas-Asas Pembakaran Enjin Dalaman. Kuala Lumpur: UPM Serdang. .
 2. Hardenberg & Horst O. (1999). The Middle Ages of the Internal combustion Engine. Society of Automotive Engineers (SAE).
 3. http://ms.wikipedia.org/wiki/Enjin_empat_lejang.
|ujian mampatan enjinfungsi gelang ombohprinsip edaran empat lejangkesimpulan ujian mampatankuasa enjinujian mampatan enjin KERETApengenalan ujian mampatan enjinmengira kuasa enjinMaksud nisbah mampatanmaksud nisbah campurancara penyampaian fuel ke enginepenguji mampatancara-cara melakukan kerja menguji mampatan enjintujuan ujian mampatan enjinnisbah mampatan enjin petrolkomponen elektronik tingkatan 3UJI TEKANAN MAMPATAN SILINDER ENJINkesimpulan enjingambar rajah pistonberapakah tekanan mampatan yang normal bagi enjin petrollajang mampatanlangkah untuk melakukan ujian amaliujian tekanan sistem penyejukanujian tekanan mampatan enjinsimulasi enjin petrol empat lejang bagi keretatujuan ujian mampatan pada enjinpengenalan ujian mampatanlangkah langkah melakukan ujian tekanan minyak pelincirlaporan ujian mampatan enjinmaksud TTAtujuan ujian mampatanmaksud lejangcara menguji mampatankaedah mampatangambar rajah ombohpengujian mampatanpermasalahan mengenai kelegaan injap keretagambar rajah bergerakproses ujian mampatan enjintujuan ujian mamapatan kenderaanterangkan nisbah udara di dAlam enjin empat lejang dengan betulpengiraan kuasa enjinprinsip suntikan bahan api elektronikmaksud tta dalam enjin pembakaran dalamkitaran enjin 4 lejangkitaran ottoujian mampatan keretamenguji mampatanedaran enjin 4 lejang 1 silinderMengira mampatan pistonujian mampatan pada enjinprinsip enjin 4 lejanguji tekanan mampatanmenguji tekanan enjincontoh laporan amali enjingambar lejang mampatancara untuk membuat pengujian mamapatan enjingambar rajah enjinprosedur ujian mampatangambar enjin 4 lejangenjin kuasa wapprinsip kerja sistem penyampaian bahan api dalam sistem keretaCara uji mampatan enjingambar enjin petrollangkah langkah ujian mampatanrumusan tentang enjin motosikalprinsip enjin 2 lejangrph amali automotivecara menguji silinder ngvgambar enjin lorigambaran dalaman model enjin petrolkesan kalsium karbida ke atas kemasakan buah rph amaliKesimpulan ujian mampatan enjinkiraan kitaran ottokiraan tolok bahan api keretakuasa enginnisbah campuran udara dan bahan api engin efilangkah kerja nisbah mampatanmenguji mampatan enjinlangkah-langkah pengujian penjana kuasalaporan amali enjinlaporan ujian mampatanmakna nisbah mampatan enjinmaksud rimfielkepala silinder keretapengenalan ombohgelang pistonpengujian enjinhuraikan lejang mampataninjap mampataninjap masukanjenis kerosakan enjinpenguji enjinkaedah mampatan premixpenggunaan tolok penguji mampatanpengertian tta dan ttbkaedah ujian mampatanlangkah-langkah bunyi ketukan enjinkemuatan enjin isipadu anjakanmaksud ujian mampatan enjinujian tekanan mampatanalat pengujian mampatan engineterangkan cara melakukan kerja menguji mampatan enjinbuku teks automotif kenderaan (tingkatan 4 & 5)tekanan mampatan silinderalatan menguji kerosakan injincara guna penguji mampatancara cara membuat ujian mampatanujian mampatan enjin petrolcara mengira isipadu enjincara kira kerja bagi enjin keretauji mampatanujian tekanan enjincara membuat ujian tekanan sistem penyejukancara membuat ujian mampatanaci engkolenjin pembakaran empat lejang kaedah suntikan elektroniktujuan amali radiatorterangkan perjalanan sesuatu enjin petrol2 jenis ujian mampatanterangkan enjin 4 lejang dan 2 lejangujian mampatan silinderujian mampatan kepala silinderminyak motor 4 lejangnota automotif ngvujian mampatan pada enjin kenderaanmodel injap sains ting 5 spmNISBAH TEKANAN ENJINujian mampatan kiubnilai mampatan enjin petrolnisbah pembakaran enjinnisbah campuran bahan api dengan udaraujian mampatan pada kenderaannisbah mamapatan 4lejangujian mampatan minyak enjinmenjalankan ujian mampatan langkah dan prosedur kerjanyatakan operasi lejang kuasapelajaran enjin keretauji tekanan enjin motosikalpemasangan enjin 4 lejangpemeriksaan mampatan sistem penyejukanpemeriksaan tekanan enjinpencapaian objektif ert tingkatan 4uji tekanan enjinpengenalan enjin petroluji mampatan wikepidiapengenalan omboh dalam enjin keretapada tekanan berapa injap keselamatan tertutupUJI TEKANAN MAMPATAN SILINDERoperasi ujian mampatanobjektif tujuan amali radiatorujian mampatan kenderaanoperasi sistem penyampaian bahan api enjin petrol efiujian mampatan ke atas enjin petroloperasi EFI enjin petrolujian mampatan enjin 4 silinderujian kelegaan injapujian ke atas otto cycleoperasi sistem penyampaian bahan api petrol efioperasi sistem penyampaian bahan api petrol efi secara ringkasobjektif ujian mampatan enjinmenjalankan ujian mampatan langkah & prosedur kerjaomboh 4 lejangmelakukan pemasangan kepala silindermelakukan ujian mampatan enginemelakukan ujian mampatan enjinmembuat ujian mampatan enjinmempelajari bilangan kuasa kuda pada kekuatan sesebuah engineujikaji kitar penyejukanujian tekanan sistem pelinciranmenarik 4 lejang enjin petrol and terangkan bagaimana kerja enginmencari nisbah mampatan injinmendiagnosis sistem penyampaian bahan api untuk enjin petrol efimeguji tekanan sistem peyejukanvideo cara injin efi beroperasiwww fungsi aci engkolvideo ujian mampatanMaksud ujian mampatan keretavideo cara pengunaan penguji tekanan silindermampatan gasmampatan piston blockmampatan silinder keretamampatan wikepidiamaskud nisbah campuranmeguji mampatan enjinmengapa ujian mampatan enjin kenderaanmengapakah ujian mampatan perlu dilakukan pada sesebuah enjinujian tekanan radiatorujian putaran acimenguji mampatan silindermenguji sistem penyejukanmenguji tekananmenguji tekanan bahan api pada enjin efiujian pada TEKANAN MAMPATANmenguji tekanan enjin kenderaanmenguji tekanan enjing kenderaanmenguji tekanan minyak pelincirmenguji tekanan radiatormenguji mampatan engineujian tekanan bahan apimengenai enjin 2 lejang dan 4 lejang slideujian tekanan pada enjinujian tekanan omboh enjin keretamengira mampatan dalam silindermengira nisbah mampatan silindermengira ratio mampatanmenguji keelegaan injapujiam mampatan enjinmenguji kepala silindermenguji kuasa enjinujian otto cycleprinsip enjin suntikan elektronikprosedur ujian mampatan silinderprosedure pengujian keretaproses mampatan udaraproses pergerakan enjin keretateranggan jenis jenis ujian mampatanproses ujian pegun kenderaanpunca kerosakan ujian mampatanqalish com menguji-mampatan-enjin-dan-mengira-kuasa-enjin-2rajah cara penyampaian fuel ke enjinrancangan mengajar amali otomotifprosedur ujian mampatan enjinterangkan 4 lejang dan operasi lejang-gelang tersebutprinsip enjin wapprinsip kerja mampatanprinsip kerja sistem penyampaian bahan api dalam EFIterangkan cara menguji modemPRINSIP PERHERAKAN INJAP ENJINprinsip sistem enjin pembakaran dalam jenis empat lejangprosedur kerja menanggalkan enjinprosedur membuat ujian mampatanprosedur menjalankan ujian mampatan pada enginprosedur menjalankan ujian pada enjinRimfiel Janius (1988) Asas-Asas Pembakaran Enjin Dalaman Kuala Lumpur: UPM Serdangteknik kira ratio dua lejangtekanan silinder enjinsuntikan bahan api elektronik 2 lejangsoalan ujian enjin pembakaransimulasi enjin satu silinder empat lejangsimulasi wap termampat dan kitaran kuasa gabungansistem enjin lori isuzusistem penyampain udara efislide show sistem pelinciranslideshow edaran enjin 4soalan latihan enjin dua lejang dan empat lejangsoalan peperiksaan drebar enjin pembakaran dalamanset ujian suntikan bahan apiset mampatanrumus kira kuasa enjinrumus mengira tekanan separa gas bagi campuran gasrumus nisbah mampatan pembakaran dalam enjintekanan mampatan normal enjin petrolsains tingkatan 5 tajuk injap masuk dan injap ekzostekanan mampatan normal bagi engine petroltekanan mampatan bagi enjin petrolset induksi aplikasi tekananset induksi tajuk tangantekanan mampatan alzaSOALAN UJIAN ASAS ENJIN 4 LEJANGpengenalan tentang enjin keretatujuan membuat ujian mampatan padapengiraan mampatanpenguji gas yang diberi kuasaset enjin haba dalam pembelajarantujuan mampatan enjinpenguji tekanan suntikan bahan apitujuan mampatantujuan laras kelegaraan injaptujuan lakukan ujian mampatan enjinpeperiksaan drebar enjinpengiraan konsep enjin habatujuan mendapatkan ujian mampatanpengenalan uji mampatanpengenalan ujian mamapatantujuan ujian springtujuan ujian mampatan pada enjin ngvtujuan ujian mampatan enginetujuan ujian mampatan dilakukantujuan uji tekanan mampatantujuan uajian mampatan enginpengiraan kitaran ottotujuan piston keretaperalatan sistem peyejukan keretaperalatan ujian mampatan enjin kenderaanperanan gelang pistontip mengira kuasa dan mampatan enjin 2 lejangpiston rata 4 lejangterangkan pergerakan sistem pelinciranprinsip asas 4 lejang enjin petrolterangkan pergerakan sistem pelincirprinsip asas enjin empat lejang serta terangkan perjalanan operasinyaTerangkan operasi enjin ketika lejang kuasaprinsip dan kaedah yang dalam mampatanterangkan langkah-langkah dalam melakukan ujian tekanan minyak pelincirterangkan langkah langkah pemasangan kepala silinder ke enjintolok mampatan enjin 4 lejangpergerakkan pistonperbezaan enjin 2 lejang dan 4 lejangtujuan enjin mampatanperbezaan nisbah mampatan dan gearbox motosikalperbezaan tekanan langsung dgn tekanan dan mampatan langsungperbincangan kelegaan injapperbincangan tentang kelegaan injappergerakan injap keretapergerakan ombohtugasan amali sains pertanianpergerakan piston empat lejangterangkan induksi kuasaCara kira lejang motosikalcara mengira isipadu enjin keretacara mengira kecekapan enjincara mengira kuasa injinCara mengira kuasa mampatan dan kuasa injincara mengira mampatan enjin motorcara mengira ujian mampatan kiubcara menguji kepala silinderCARA MENGUJI KEROSAKAN EFI ENJINcara menguji kuasa enjin 4g63cara menguji pistoncara meningkatkan nisbah mampatan enjincara menjalankan injincara mengira horse power keretacara membuat ujian pada palam pencucuhcara membuat ujian mampatan keretacara kira nisbah mampatan enjincara kira nisbah mampatan enjin 4 lejangcara kira power ratiocara kiraan kuasa enjin motorcara kiraan tekanan ratio didalam silindercara kitaran enjin wapcara laras kelegaan injapcara melakukan ujian mampatan ke atas enjin petrolcara melakukan ujian mampatan pada enjincara melakukan ujian mampatan pada kendaraancara melaras tepet keretacara membuat enjin lori kuatcara penggunaan penguji tekanan minyak enjincara pengiraan isipadu enjin cccara pengiraan lejang motorcontoh ujian otomotif keretadownload lembaran kerja empat lejangEDU 3075 KAEDAH MENGAJAR SAINS PERTANIAN RANCANGAN MENGAJAR ( 80 MINIT )engine ujian mampatanenjin 4 lejang bergerakenjin 4 lejang menggunakan kaedah suntikan elektonikenjin 4 lejang petrolenjin pembakaran dalam 4 lejang suntikan elektronik1 kiraan kuasa kudaENJIN PERGERAKAN PISTONenjin tingkatan 3enjin_tujuan mengujicontoh laporan pergerakan pistoncontoh keputusan ujian mampatan bagi enjincontoh kenderaan petrol 4 lejangcara pengiraan power motosikal 2 lejangcara pengujian pistoncara penyampaian bahan apicara penyampaian fuel kecara setting padu 2 lejangcara terangkan cara menguji mamapatan enjincara ujian mampatancara ujian tekanan penyejukan kenderaancara ujian untuk pencemaran udaracara untuk mengira cc enjincara untuk menguji mampatan isipadu enjincara-cara melaras tepet lori isuzufomula pengiraan kuasa enjincara kira kuasa enjin2 TERANGKAN BAGAIMANA ALAT UJI SUIS TEKANAN MINYAK PELINCIR BEKERJA ATAU BERFUNGSIalat untuk menguji sistem penyejukan enjin keretaalat untuk menguji tekanan mampatan silinderalat untuk periksa tekanan bahan apiAlatan digunakan dalam Ujian mampatan enjinalatan digunakan untuk menguji kerosakan pada enjinalatan kereta_fungsianalisa ujian mampatan injinapa itu nisbah mampatanapa itu nisbah mampatan enjinapa itu ujian mampatanapakah alat untuk menguji mampatan keretaapakah maksud horse power dalan sebuah enjinalat untuk menguji sistem pelinciran kereta enjin petrolAlat ujian mampatan enjinalat pengujian kereta4 PROSES KITARAN ASAS KENDERAANalat menguji injap airalat menguji kelegaanalat menguji kuasa putaranalat menguji mampatanalat menguji mampatan pistonalat menguji tekanan minyak pelinciralat pembelajaran kenderaanalat penguji ekzosalat penguji enjinalat penguji mampatanalat penguji minyak enjinapakah maksud nisbah mampatanapakah ujian mampatanapc skpandan jayaberapa nisbah mampatan 4lejangberapa tekanan minyak enjinberapakah nilai umum tekanan mampatan enjin modenberapakah tekanan mampatan enjin?berapakah tekanan mampatan normal bagi enjin petrolBerapakah tekanan mampatan yang normal bagi enjin petrol?beza kitaran kuasa wap dan kitaran kuasa gasbrapa nisbah mampatan 4lejangcara alat penguji mampatan enjinCara buat enjin lori isuzu kuatcara cara menguji mamapatan enjincara cara menjalankan ujian mampatan pada enjinberapa nisbah mampatan 4 lejangberapa nilai tekanan mampatan lejang mampatanbengkel pemasangan enjin 4 lejangasas enjin 4 injapasas pembelajaran jurutera enjinasas perjalanan enjin 4asas perjalanan enjin 4 lejangaturan kuasa 4 lejangaturan pembakaran enjin empat lejangaturan pergerakan enjinautomotif definisi ujian tekanan sistem penyejukanbagaimana mengira ratio gearbagaimana mengira ratio gearbox keretabagaimana menguji kuasa enjinbahan dan alatan semasa melaras kelegaan injapcara kira cc motor 2 lejangformula cara mengira kuasa kudakesimpulan ujian kiublangkah kerja membuat enjin petrollangkah kerja membuat ujian tekanan pada radiatorlangkah kerja menguji tekanan pada enjinlangkah kerja pemasangan enjinlangkah kerja penyampaian bahan api petrol efilangkah kerja sistem pelinciranlangkah kerja ujian mampatanlangkah kerja ujian mampatan enjinlangkah kerja ujian tekanan sistem penyejukanlangkah keselamatanLANGKAH KESELAMATAN KENDERAANlangkah keselamatan semasa membuat amali di bengkel automotivekurangkan tekanan dalam sistem penyampaian bahan api petrolkurangkan tekanan dalam sistem penyampaian bahan apikuasa tenaga dan kerjakesimpulan ujian tekanan ricihkiraan lejang enjin motorkitar kuasa wapkitaran bawah sekalikitaran enjin 4 lejang petrol palam pencucuhkitaran kuasa wapkitaran melaraskan tepetkitaran udara kitar ottokuaa enjinkuasa 4 pistonkuasa enjin 2 lejangkuasa mampatan akan menyebabkan apalangkah keselamatan semasa membuat ujian airlangkah langkah kerja bagi membuat ujian tekanan pada radiatorlangkah langkah keselamatan semasa melakukan amali automotiflaporana amali enjin keretalatihan enjin tingkatan 3lejang arahanlejang mampatanlejang masukkan atau arahanmakna ujian mampatanmaksud analisa kerosakan enjinMaksud brassicasmaksud campuran dan mampatan sainsmaksud enjin 2 lejangMAKSUD KUASA ENJINmaksud NISBAH CAMPURAN UDARA DAN BAHAN APIlaporan ujikaji 4 lejang otto cyclelaporan kertas kerja langkah menukar minyak pelincir kendranlaporan kerja amali enjinlangkah langkah melakukan ujian tekanan minyak pelinciran pada enjinlangkah langkah memasang alat menguji tekanan minyak pelincirlangkah melakukan ujian mampatanlangkah melakukan ujian tekanan minyak pelincirkedudukan atas sekali dalam enjin pembakaran dalamlangkah-langkah melakukan ujian mampatanlangkah-langkah membuat ujian mampatan pada enjin petrollangkah-langkah menguji suis tekanan minyak pelincirlaporan amali bahan api otomotiflaporan amali sains eksperimen kapal selam tingkatan 1 slide sharelaporan amali sains tingkatan 5laporan amali sistem bahan api kenderaanmaksud suntikan elektronikkesimpulan tentang enjin kenderaanformula kuasa enjingambar kuasa mampatangambar pergerakan enjin 4 lejanggambar rajah cara piston bekerjagambar rajah enjin 2 lejanggambar rajah enjin petrolgambar sistem enjin pembakaran jenis empat lejanggambarajah ejin keretagambarajah enjin 4 lejanggambarajah enjin 4 silinder dan cara over houlgambarajah enjin keretagambarajah exzos moto 4 lejanghuraian cara penyampaian fuel kegambar enjin pergerakkan kereta apigambar enjin 4 lejang tingkatan 3gambar engine petrol empat lejangFORMULA KUASA ENJIN KERETAformula mampatan springformula mengira kuasa enjinfungsi acifungsi alat penguji mampatanfungsi gelang omboh\fungsi gelang pelincir didalam penjanafungsi injap kepala selinder keretafungsi kaedah mampatanfungsi mampatan enjinfungsi piston dan gelang pistonfungsi ujian mampatanhuraian cara penyampaian fuel ke enginehuraian enjin keretahuraian hos power keretakegunaan aci engkolkegunaan alat uji mampatan enjinkelegaaan injap motosikalkenapa bunyi ekzos 4 lejang berbeza dengan 2 lejangkenapa gelang mampatan mempunyai dua gelangkenapa perlu melakukan ujian mampatan pada enjinkepentingan ujian mampatan automotifkeputusan ujian mampatan enjinkeputusan ujian mampatan keretakerosakkan pada MAMPATAN ENJINkesimpulan alat penguji pencemaran udarakesimpulan alat pengujiankecekapan enjin dua lejangkaedah suntikan bahan api elektronikkaedah pergerakkan injap elektrikHuraian komponen kaburetorhuraian ujian mampatan enjinhuraikan cara penyampaian fuel ke enginejenis jenis ujian ke atas komponen kepala silinderjenis setenjinjenis tolok mampatanjenis ujian mampatan kenderaanjeniskomponen yang terdapat pada enjin 4 lejangjenis_jenis ujian mampatan enjinkaedah kaedah membuat ujian mampatankaedah menguji pistonkaedah pengiraan kuasa enjinkesimpulan tentang enjin|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!