» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

MENGUJI MAMPATAN ENJIN DAN MENGIRA KUASA ENJIN

Published on Oct 08 2011 // Uncategorized

TAJUK:

MENGUJI MAMPATAN ENJIN DAN MENGIRA KUASA ENJIN

( TINGKATAN 4 )

PERSEDIAAN MENGAJAR ( SAINS PERTANIAN )

Tarikh: 28 Oktober 2010 ( Isnin )

Masa : 10.35- 11.55 ( 80 minit )

Tingkatan : 4 Beta

Bilangan pelajar : 30 orang

Mata Pelajaran : Automatif Kenderaan

Tajuk Pengajaran : Mampatan dan kuasa enjin

Pengetahuan Sedia Ada:

 1. Semua pelajar tentunya pernah melihat enjin kereta sama ada secara langsung atau menontonnya melalui rancangan televisyen.
 2. Secara teorinya, pelajar telah pun mempelajari berkenaan prinsip edaran empat lejang enjin iaitu lejang mampatan dalam sesi pembelajaran yang lepas.

Objektif Pengajaran: : Pada akhir pengajaran, pelajar akan dapat:

 1. Menguji mampatan enjin dengan betul.
 2. Mengira kuasa enjin dengan tepat.

Isi pelajaran : Enjin

1.1 Menguji mampatan enjin.

1.2 Mengira kuasa enjin.

Nilai-nilai murni : Bekerjasama,Yakin diri, Bertolak ansur.

Alat bantú mengajar : Objek sebenar (enjin 4 lejang), papan putih.

Bahan rujukan : Buku teks (tingkatan 4), buku rujukan (tingkatan 4&5)

Langkah keselamatan: Berhati-hati semasa menjalankan aktiviti amali, ikut peraturan

semasa berada di dalam bengkel bagi mengelakkan berlaku

sebarang kemalangan yang tidak diingini, mendengar setiap

arahan guru semasa melakukan amali.

Set induksi: ( 5 minit )

 1. Guru memulakan pembelajaran dengan menunjukkan spring yang menjadi leper setelah dimampatkan dengan menggunakan tangan.
 2. Kemudian guru menyoal pelajar tentang apa dan kenapa spring tersebut berubah dalam keadaan sedemikian?
 3. Guru mendapatkan jawapan daripada pelajar.
 4. Seterusnya, guru membuat perbincangan dengan pelajar tentang jawapan yang diberi.
 5. Di akhir set induksi, guru akan memberitahu tajuk pembelajaran hari ini.

LANGKAH PENYAMPAIAN

Masa

Isi pelajaran

Kaedah/penyampaian

Langkah 1

( 50 minit )


Menguji mampatan enjin


1. Pergerakan piston:

Kitaran atas sekali (KAS) kepada

Kitaran bawah sekali (KBS)

2. Injap masuk: Tertutup

3. Injap ekzos: Tertutup

4. Campuran udara dan bahan api:

Dimampatkan

5.Pergerakan aci engkol: 360ᵒ


Guru menerangkan salah satu daripada prinsip edaran enjin 4 lejang iaitu lejang mampatan.

Guru menggunakan model enjin selinder 4 lejang bagi menunjukkan cara dan menerangkan bagaimana mampatan enjin berlaku selepas lejang masukan.

Guru membahagikan pelajar kepada 6 kumpulan untuk melakukan kerja amali bagi menguji mampatan enjin,dimana setiap kumpulan terdiri daripada 5 orang.

Setiap kumpulan dibekalkan dengan satu model enjin selinder 4 lejang yang berlainan model dan dikehendaki menguji bagaimana mampatan enjin berlaku selepas lejang masukan.

Antara aspek yang perlu di perhatikan ialah:

 1. Pergerakan piston
 2. Injap masuk
 3. Injap ekzos
 4. Campuran udara dan bahan api
 5. Pergerakan aci engkol

Guru memantau pergerakan pelajar sepanjang proses amali berlangsung

Guru membincangkan dengan pelajar tentang bagimana cara untuk menguji mampatan didalam enjin 4 lejang tersebut.

Guru merumuskan perbincangan yang diperoleh.


Langkah 2

( 19 minit )


Mengira kuasa enjin

Formula mengira kuasa enjin:

ɳ ₒ = 1 – 1

n-1

     r

dimana

r = nisbah mampatan

n= nisbah muatan haba tertentu.


Guru menerangkan tentang kuasa enjin.

Guru menunjukkan cara mengira kuasa enjin berpandukan formula Kitaran Otto.

Setiap kumpulan dikehendaki untuk mengira kuasa enjin bagi setiap model enjin yang dibekalkan.

Jawapan yang diperoleh dicatatkan dan dikira oleh pelajar berpandukan formula

yang telah ditetapkan.

Hasilnya kuasa enjin yang berbeza diperolehi bagi setiap kumpulan disebabkan perbezaan model enjin yang dibekalkan.

Guru menerangkan dengan lebih jelas bagaimana mampatan enjin mempengaruhi kuasa enjin. Ini berdasarkan jawapan yang berbeza ditunjukkan oleh setiap kumpulan.

Guru merumuskan hasil pembelajaran yang diperoleh.

Kesimpulan: ( 3 minit )

Guru menyimpulkan pengajaran bahawa diharapkan pelajar telah dapat menguji mampatan enjin dengan betul dan boleh mengira kuasa enjin dengan tepat.

Penilaian : ( 3 minit )

 1. Apakah yang akan berlaku pada enjin selepas lejang masukan?
 2. Nyatakan proses pada enjin yang menyebabkan injap masuk dan injap ekzos tertutup serta pergerakan aci engkol berubah daripada 180ᵒ kepada 360ᵒ ?
 3. Apakah yang menggerakkan enjin?
 4. Apakah formula untuk mengira kuasa enjin?

Tugasan lanjutan :

Guru mengarahkan pelajar membuat latihan dalam buku amali muka surat 56 dan menghantar pada sesi pembelajaran minggu hadapan.

Pelajar juga dikehendaki mencari maklumat tambahan berkaitan lejang kuasa untuk sesi pembelajaran amali pada minggu hadapan.

Ulasan diri :

Ulasan penyelia :

KERANGKA KONSEP MENGUJI MAMPATAN ENJIN DAN MENGIRA KUASA ENJIN

Jenis enjin pembakaran dalaman yang paling lazim digunakan pada kenderaan seperti kereta, bas, lori dan motosikal adalah enjin empat lejang, sama ada enjin petrol atau pun enjin diesel. Satu lejang merujuk kepada gerakan omboh dari titik tetap atas ke titik tetap bawah atau sebaliknya.Maka enjin empat lejang mendapat namanya daripada empat lejang yang masing-masing menjalankan satu fungsi khas iaitu masukan, mampatan, perolehan kuasa dan penyingkiran gas ekzos. Enjin empat lejang terbahagi kepada dua iaitu:

1.Enjin petrol

Sejenis enjin pembakaran dalaman yang berfungsi berasaskan nyalaan bunga api dan direka khusus untuk menggunakan bahan api petrol atau bahan api mudah meruap yang serupa. Ia berbeza dengan enjin diesel mengenai cara udara-bahan api dicampurkan serta kehadiranpalam pencucuh. Di dalam enjin diesel, hanya udara dimampatkan manakala bahan api disuntik pada penghujung lejang mampatan. Di dalam enjin petrol pula, udara dan bahan api dicampurkan dahulu sebelum lejang mampatan. Proses campuran ini dilakukan oleh kaburetor atau suntikan bahan api elektronik. Campuran awal udara-bahan api membolehkan enjin petrol beroperasi pada putaran enjin lebih tinggi daripada enjin diesel,tetapi dengan nisbah mampatan dan kecekapan yang terhad.

2. Enjin diesel

Merupakan sejenis enjin pembakaran dalaman yang beroperasi melalui kitar diesel (dinamakan sempena Dr. Rudolf Diesel). Ciri utama enjin diesel adalah penggunaan udara termampat untuk membakar bahan api, yang disuntik ke dalam kebuk pembakaran semasa penghujung lejang mampatan. Ia bertentangan dengan enjin petrol, di mana campuran udara-bahan api dinyalakan oleh palam pencucuh. Enjin diesel dikeluarkan dalam bentuk 2 lejang dan 4 lejang. Asalnya ia dibina sebagai pengganti enjin wap pegun yang lebih cekap. Sejak 1910an ia digunakan dalam kapal dan kapal selam. Lama kemudian enjin diesel turut digunakan pada lokomotif kereta apilori besar serta penjana elektrik. Pada 1930an, ia mula digunakan dalam beberapa model kereta. Setakat tahun 2007, lebih kurang 50 peratus daripada kereta baru di Eropah menggunakan enjin diesel.

5 komponen utama enjin

1.Silinder
Silinder adalah sebuah tuangan bulat dibuka pada bahagian hujung engkol lain oleh kepala silinder.Disekeliling silinder ada mempunyai jaquet air untuk membolehkan air penyejukan dari sistem penyejukan melaluinya untuk menyejukkan enjin.Silinder diperbuat daripada besi tuang atau logam campuran aluminium.

2.Omboh
Omboh adalah komponen yang bergerak. ia berbentuk timba dan permukaan luar omboh boleh berbentuk rata, cengkung dan cembung. Kesan sendal adalah dibekalkan oleh gelang mampatan. Satu gelang kawalan minyak atau gelang kikis dipasang di bawah gelang mampatan untuk menanggalkan minyak yang berlebihan dari dinding silinder.

3.Rod penghubung

Rod penghubung adalah rod yang menyambungkan omboh dengan aci engkol fungsinya rod penghubung adalah untuk daya omboh kepada aci engkol dan pada masa yang sama menukarkan gerakan salingan omboh kepada gerakan putaran pada aci engkol.

4.Rod Penyambung

Rod penyambung berfungsi untuk menukarkan gerakan salingan omboh kepada

gerakan putaran aci engkol. Rod penyambung diperbuat dari tempaan aloi keluli kekuatan tinggi.

5.Aci Engkol

Ia dianggap aci utama enjin dan dihubungkan kepada omboh menerusi rod

penyambung

Mengukur kuasa enjin

Enjin pembakaran dalaman merupakan suatu enjin yang sempurna, maka tenaga yang dikeluarkan untuk membuat kerja adalah sama dengan tenaga yang terdapat dalam bahanapi yang mengalir masuk ke dalam enjin. Pada hakikatnya ini tidak terjadi. Banyak kuasa hilang menerusi ketidakcekapan pembakaran, mekanikal, geseran, ekzos dan radiasi. Hanya lebih kurang 30 % sahaja daripada kandungan tenaga yang terdapat dalam bahanapi boleh ditukarkan kepada tenaga mekanikal untuk membuat kerja.

Kitaran Otto

Enjin empat lejang yang juga dikenali sebagai enjin kitaran Otto mula dipatenkan oleh Eric B. Davidson dan Felice Matteucci pada 1854 diikuti dengan prototaip pertama pada tahun 1860. Ia juga dikonsepkan oleh jurutera Perancis, Alphonse Beau de Rochas pada tahun 1862 dan secara bebas, oleh jurutera Jerman Nicolaus Otto pada 1876.

Kitaran kuasa terdiri daripada mampatan adiabatik, penambahan haba seisipadu, pengembangan adiabatik serta penyingkiran haba seisipadu, diwakili dengan perwatakan empat lejang, atau gerakan naik-turun omboh di dalam silinder:

1.Lejang masukan –

Omboh bergerak dari takat titik atas ke takat titik bawah. isipadusilinder bertambah menyebabkanpengurangan tekanan dan membentuk separa vakum di dalam silinder. Injap masukan terbuka dan injap ekzos tertutup. Campuran udara dan bahan api memasuki silinder melalalui liang masukan. Aci engkol telah berpusing separuh pusingan.

2.Lejang mampatan –

Kesemua injap masukan dan ekzos tertutup. Omboh bergerak ke atas dan memampatkan campuran udara-bahan api (udara sahaja bagi kes enjin diesel). Pada penghujung lejang mampatan, palam pencucuh dinyalakan bagi membakar campuran udara- bahan api tetapi dalam enjin Diesel, minyak diesel disuntik ke dalam silinder pada penghujung lejang mampatan.

3.Lejang kuasa –

Omboh masih berada di titik takat atas, satu percikan bunga api dihasilkan oleh palam pencucuh. percikan bunga api menghasilkan pembakaran . Campuran yang terbakar ini mengeluarkan haba dan tekanan yang tinggi. Situasi ini menyebabkan omboh tertolak dari titik takat atas ke titik takat bawah. Ketika ini kedua-dua injap tertutup dan aci telah berpusing satu setengah pusingan.

4.Lejang ekzos –

Injap ekzos terbuka. omboh digerak semula dr titik takat bawah ke titik takat atas. Hasil pembakaran akan tertolak keluar dari silinder melalui liang ekzos. Aci engkol telah berpusing sebanyak dua pusingan untuk melengkapkan kitar 4 – lejang.

Menguji mampatan enjin

Antara aspek yang perlu diambilkira ialah:

 1. Pergerakan piston
 2. Injap masuk
 3. Injap ekzos
 4. Campuran udara dan bahan api
 5. Pergerakan aci engkol

Pergerakan piston semasa mampatan enjin ialah dimana piston bergerak daripada

Kitaran atas sekali (KAS) kepada Kitaran bawah sekali (KBS). Disamping itu, sewaktu

mampatan enjin juga injap masuk dan injap ekszos berada dalam keadaan tertutup.keadaan ini menyebabkan campuran udara dan bahan api dimampatkan. Pergerakan aci engkol ialah berada pada 360ᵒ

Lejang

Pergerakan piston

Injap masuk

Injap ekzos

Campuran udara dan bahan api

Pergerakan aci engkol

Masukan

TTA ke TTB

Terbuka

Tertutup

Disedut masuk melalui rongga masukan

Separuh pusingan (180ᵒ)

Mampatan

TTB Ke TTA

Tertutup

Tertutup

Dimampatkan

Satu pusingan (360ᵒ)

Kuasa

TTA ke TTB

Tertutup

Tertutup

Dibakar oleh bunga api dari palam pencucuh

Satu setengah pusingan (540ᵒ)

Ekzos

TTB Ke TTA

Terbuka

Tertutup

Disalurkan ke salur ekzos

ua pusingan (720ᵒ)

Proses kitaran enjin 4 lejang

(Gambarajah: Sumber dari The Middle Ages of the Internal combustion Engine)

Nisbah mampatan

Nisbah mampatan adalah nisbah antara jumlah isipadu pada peringkat awal dan akhir lejang mampatan. Lazimnya, lebih tinggi nisbah mampatan, lebih cekap enjin beroperasi. Walau bagaimanapun, nisbah mampatan terpaksa dihadkan untuk mengelakkan pra-nyalaan campuran udara-bahan api yang seterusnya mengakibatkan ketukan enjin dan seterusnya kerosakan pada enjin. Enjin kereta moden umumnya mempunyai nisbah mampatan antara 9:1 dan 10:1, tetapi nisbah tersebut boleh jadi setinggi 11 atau 12:1 bagi enjin berprestasi tinggi yang menggunakan petrol.

Rumus nisbah mampatan:

Nisbah mampatan = Isipadu kelegaan + Isipadu anjakan

Isipadu kelegaan

Mengira kuasa enjin

Mengira kuasa enjin berpandukan formula dalam Kitaran Otto iaitu:

ɳ ₒ = 1 – 1

n-1

     r

dimana

r = nisbah mampatan

n= nisbah muatan haba tertentu.

Bentuk enjin empat lejang tidak serupa dengan bentuk enjin dua lejang tetapi asas perjalanannya adalah sama. Pergerakan omboh bagi enjin empat lejang bergantung kepada kedudukan silinder, sama ada menegak atau menirus seperti bentuk V. Semua omboh di dalam sesebuah enjin berada di atas satu aci engkol.

Apabila aci engkol dipusingkan, semua omboh yang bergerak bebas di dalam silinder akan turun naik mengikut aturan yang telah ditentukan. Asas perjalanan enjin empat lejang boleh dibahagikan kepada emapt peringkat seperti yang di atas. Satu lejang bermaksud jarak perjalanan omboh bermula dari kedudukan paling atas ke kedudukan paling bawah.

Enjin petrol empat lejang bagi operasi lejang mampatan ialah dari kedudukan paling bawah omboh bergerak semula ke atas. Pada masa ini kedua-dua injap akan menutup saluran masuk dan saluran keluar. Keadaan ini menyebabkan campuran udara dan bahan api yang masuk tadi akan dimampatkan. Pergerakan ini menghasilkan setengah pusingan aci engkol. Lejang ini dinamakan lejang mampatan.Enjin diesel empat lejang bagi operasi lajang mampatan ialah omboh akan bergerak semula ke atas, dan kedua-dua injap menutup saluran masuk dan saluran keluar. Udara yang terperangkap tadi akan dimampatkan dengan kuat di dalam silinder. Mampatan yang kuat ini menyebabkan suhu di dalam silinder menjadi tinggi iaitu sehingga 540◦C

Rujukan :

 1. Rimfiel Janius. (1988). Asas-Asas Pembakaran Enjin Dalaman. Kuala Lumpur: UPM Serdang. .
 2. Hardenberg & Horst O. (1999). The Middle Ages of the Internal combustion Engine. Society of Automotive Engineers (SAE).
 3. http://ms.wikipedia.org/wiki/Enjin_empat_lejang.
|ujian mampatan enjinfungsi gelang ombohprinsip edaran empat lejangpenguji mampatankesimpulan ujian mampatankuasa enjinujian mampatan enjin KERETApengenalan ujian mampatan enjinMaksud nisbah mampatanmengira kuasa enjintujuan ujian mampatan enjincara penyampaian fuel ke enginemaksud nisbah campurancara-cara melakukan kerja menguji mampatan enjinnisbah mampatan enjin petrolberapakah tekanan mampatan yang normal bagi enjin petrolsimulasi enjin petrol empat lejang bagi keretalajang mampatanUJI TEKANAN MAMPATAN SILINDER ENJINgambar rajah pistonkomponen elektronik tingkatan 3ujian tekanan mampatan enjinkesimpulan enjinujian tekanan sistem penyejukanlangkah untuk melakukan ujian amalitujuan ujian mamapatan kenderaanpengenalan ujian mampatantujuan ujian mampatantujuan ujian mampatan pada enjinmaksud tta dalam enjin pembakaran dalamkaedah mampatanedaran enjin 4 lejang 1 silinderproses ujian mampatan enjinprinsip suntikan bahan api elektronikprinsip enjin 4 lejangterangkan nisbah udara di dAlam enjin empat lejang dengan betulpermasalahan mengenai kelegaan injap keretagambar rajah bergerakgambar rajah ombohpengujian mampatanpengiraan kuasa enjincara menguji mampatanujian mampatan keretaujian mampatan pada enjinlaporan ujian mampatan enjinMengira mampatan pistonkitaran ottokitaran enjin 4 lejangmenguji tekanan enjinmaksud TTAmaksud lejanguji tekanan mampatanlangkah langkah melakukan ujian tekanan minyak pelincirmenguji mampatangambar enjin loriprinsip kerja sistem penyampaian bahan api dalam sistem keretalangkah-langkah pengujian penjana kuasalangkah-langkah bunyi ketukan enjinprinsip enjin 2 lejanggambar enjin petrolgambar enjin 4 lejanglaporan amali enjinprosedur ujian mampatanenjin pembakaran empat lejang kaedah suntikan elektronikcara menguji silinder ngvmaksud rimfielmaksud ujian mampatan enjinCara uji mampatan enjinrumusan tentang enjin motosikalcara untuk membuat pengujian mamapatan enjinmakna nisbah mampatan enjinrph amali automotivecontoh laporan amali enjinlaporan ujian mampatanenjin kuasa waplangkah langkah ujian mampatangambar lejang mampatankuasa enginkepala silinder keretakaedah mampatan premixpenggunaan tolok penguji mampatanpengertian tta dan ttbkiraan tolok bahan api keretakaedah ujian mampatanKesimpulan ujian mampatan enjinkesan kalsium karbida ke atas kemasakan buah rph amalikemuatan enjin isipadu anjakannisbah campuran udara dan bahan api engin efipenguji enjinjenis kerosakan enjingambar rajah enjinmenguji mampatan enjingambaran dalaman model enjin petrolgelang pistonhead yang boleh masuk enjin 4g63langkah kerja nisbah mampatanhuraikan lejang mampataninjap mampataninjap masukanpengujian enjinpengenalan ombohcara kira kerja bagi enjin keretacara membuat ujian tekanan sistem penyejukanterangkan perjalanan sesuatu enjin petrolcara membuat ujian mampatanalatan menguji kerosakan injinbuku teks automotif kenderaan (tingkatan 4 & 5)ujian mampatan kenderaancara cara membuat ujian mampatanujian mampatan enjin petrolcara guna penguji mampatankiraan kitaran ottocara mengira isipadu enjinuji mampatan2 jenis ujian mampatanujian tekanan enjintujuan amali radiatoralat pengujian mampatan engineaci engkolterangkan enjin 4 lejang dan 2 lejangtekanan mampatan silinderujian tekanan mampatanterangkan cara melakukan kerja menguji mampatan enjinNISBAH TEKANAN ENJINnyatakan operasi lejang kuasaujian mampatan ke atas enjin petrolnota automotif ngvnisbah pembakaran enjinujian mampatan pada enjin kenderaanminyak motor 4 lejangmodel injap sains ting 5 spmnilai mampatan enjin petrolnisbah campuran bahan api dengan udaraujian mampatan minyak enjinujian mampatan kiubnisbah mamapatan 4lejangujian mampatan kepala silindermenjalankan ujian mampatan langkah dan prosedur kerjaujian ke atas otto cycleuji tekanan enjinuji tekanan enjin motosikalpelajaran enjin keretapemasangan enjin 4 lejangpemeriksaan mampatan sistem penyejukanpemeriksaan tekanan enjinpencapaian objektif ert tingkatan 4pengenalan enjin petroluji mampatan wikepidiapengenalan omboh dalam enjin keretapada tekanan berapa injap keselamatan tertutupoperasi ujian mampatanobjektif tujuan amali radiatorobjektif ujian mampatan enjinujian mampatan enjin 4 silinderomboh 4 lejangujian kelegaan injapoperasi EFI enjin petrolujiam mampatan enjinoperasi sistem penyampaian bahan api enjin petrol efioperasi sistem penyampaian bahan api petrol efioperasi sistem penyampaian bahan api petrol efi secara ringkaspengenalan tentang enjin keretamenjalankan ujian mampatan langkah & prosedur kerjamenguji kepala silindermelakukan pemasangan kepala silindermelakukan ujian mampatan enginemelakukan ujian mampatan enjinmembuat ujian mampatan enjinujian tekanan sistem pelinciranujian tekanan radiatormempelajari bilangan kuasa kuda pada kekuatan sesebuah enginemenarik 4 lejang enjin petrol and terangkan bagaimana kerja enginmencari nisbah mampatan injinmendiagnosis sistem penyampaian bahan api untuk enjin petrol efimeguji tekanan sistem peyejukanmeguji mampatan enjinujikaji kitar penyejukanwww fungsi aci engkolvideo ujian mampatanvideo cara pengunaan penguji tekanan silindervideo cara injin efi beroperasiMaksud ujian mampatan keretamampatan gasmampatan piston blockmampatan silinder keretamampatan wikepidiamaskud nisbah campuranmengapa ujian mampatan enjin kenderaanujian tekanan pada enjinujian otto cyclemenguji mampatan silindermenguji sistem penyejukanmenguji tekananmenguji tekanan bahan api pada enjin efiujian mampatan silindermenguji tekanan enjin kenderaanmenguji tekanan enjing kenderaanmenguji tekanan minyak pelincirujian mampatan pada kenderaanmenguji mampatan engineujian pada TEKANAN MAMPATANmenguji kuasa enjinmengapakah ujian mampatan perlu dilakukan pada sesebuah enjinujian tekanan omboh enjin keretamengenai enjin 2 lejang dan 4 lejang slidemengira mampatan dalam silinderujian tekanan bahan apimengira nisbah mampatan silindermengira ratio mampatanujian putaran acimenguji keelegaan injapUJI TEKANAN MAMPATAN SILINDERmenguji tekanan radiatorpengenalan uji mampatanprinsip enjin wapprosedur ujian mampatan silindertekanan silinder enjinprosedure pengujian keretaproses mampatan udaraproses pergerakan enjin keretaproses ujian pegun kenderaanpunca kerosakan ujian mampatanqalish com menguji-mampatan-enjin-dan-mengira-kuasa-enjin-2rajah cara penyampaian fuel ke enjinrancangan mengajar amali otomotifprosedur ujian mampatan enjinteknik kira ratio dua lejangprosedur penguji mampatanprinsip kerja mampatanprinsip kerja sistem penyampaian bahan api dalam EFIterangkan 4 lejang dan operasi lejang-gelang tersebutPRINSIP PERHERAKAN INJAP ENJINprinsip sistem enjin pembakaran dalam jenis empat lejangteranggan jenis jenis ujian mampatanprosedur kerja menanggalkan enjinprosedur membuat ujian mampatanprosedur menjalankan ujian mampatan pada enginprosedur menjalankan ujian pada enjintekanan mampatan normal enjin petrolRimfiel Janius (1988) Asas-Asas Pembakaran Enjin Dalaman Kuala Lumpur: UPM Serdangset mampatanset ujian suntikan bahan apisetenjin adalahsoalan peperiksaan drebar enjin pembakaran dalamansimulasi enjin satu silinder empat lejangsimulasi wap termampat dan kitaran kuasa gabungansistem enjin lori isuzusistem penyampain udara efislide show sistem pelinciranslideshow edaran enjin 4SOALAN UJIAN ASAS ENJIN 4 LEJANGset induksi tajuk tanganset induksi aplikasi tekanantekanan mampatan normal bagi engine petrolrumus kira kuasa enjintekanan mampatan bagi enjin petrolrumus mengira tekanan separa gas bagi campuran gasrumus nisbah mampatan pembakaran dalam enjintekanan mampatan alzasuntikan bahan api elektronik 2 lejangsains tingkatan 5 tajuk injap masuk dan injap ekzosset enjin haba dalam pembelajaransoalan ujian enjin pembakaransoalan latihan enjin dua lejang dan empat lejangpengenalan ujian mamapatanpenguji gas yang diberi kuasapenguji tekanan suntikan bahan apitujuan mampatantujuan laras kelegaraan injaptujuan lakukan ujian mampatan enjintujuan enjin mampatanpeperiksaan drebar enjinperalatan sistem peyejukan keretaperalatan ujian mampatan enjin kenderaanperalatan utk ujian mampatan kenderaantujuan mampatan enjinpengiraan mampatantujuan membuat ujian mampatan padatujuan ujian springtujuan ujian mampatan pada enjin ngvtujuan ujian mampatan enginetujuan ujian mampatan dilakukantujuan uji tekanan mampatantujuan uajian mampatan enginpengiraan kitaran ottopengiraan konsep enjin habatujuan piston keretatujuan mendapatkan ujian mampatanperanan gelang pistonperbezaan enjin 2 lejang dan 4 lejangterangkan pergerakan sistem pelincirTerangkan operasi enjin ketika lejang kuasapiston rata 4 lejangterangkan langkah-langkah dalam melakukan ujian tekanan minyak pelincirprinsip asas 4 lejang enjin petrolterangkan langkah langkah pemasangan kepala silinder ke enjinprinsip asas enjin empat lejang serta terangkan perjalanan operasinyaterangkan induksi kuasaprinsip dan kaedah yang dalam mampatanterangkan cara menguji modemterangkan pergerakan sistem pelinciranpergerakkan pistonpergerakan piston empat lejangtugasan amali sains pertanianperbezaan enjin 4g63#perbezaan nisbah mampatan dan gearbox motosikalperbezaan tekanan langsung dgn tekanan dan mampatan langsungperbincangan kelegaan injapperbincangan tentang kelegaan injappergerakan injap keretatolok mampatan enjin 4 lejangtip mengira kuasa dan mampatan enjin 2 lejangpergerakan ombohprinsip enjin suntikan elektronikCara kira lejang motosikalcara mengira horse power keretacara mengira isipadu enjin keretacara mengira kecekapan enjincara mengira kuasa injinCara mengira kuasa mampatan dan kuasa injincara mengira mampatan enjin motorcara mengira ujian mampatan kiubcara menguji kepala silinderCARA MENGUJI KEROSAKAN EFI ENJINcara menguji kuasa enjin 4g63cara menguji pistoncara meningkatkan nisbah mampatan enjincara menjalankan injincara membuat ujian pada palam pencucuhcara membuat ujian mampatan keretacara kira nisbah head ex5cara kira nisbah mampatan enjincara kira nisbah mampatan enjin 4 lejangcara kira power ratiocara kiraan kuasa enjin motorcara kiraan tekanan ratio didalam silindercara kitaran enjin wapcara laras kelegaan injapcara melakukan ujian mampatan ke atas enjin petrolcara melakukan ujian mampatan pada enjincara melakukan ujian mampatan pada kendaraancara melaras tepet keretacara membuat enjin lori kuatcara penggunaan penguji tekanan minyak enjincara pengiraan isipadu enjin cccara pengiraan kekuatan enginecontoh laporan pergerakan pistoncontoh soalan objektif jenis kerosakan enjincontoh ujian otomotif keretadownload lembaran kerja empat lejangEDU 3075 KAEDAH MENGAJAR SAINS PERTANIAN RANCANGAN MENGAJAR ( 80 MINIT )engine ujian mampatanenjin 4 lejang bergerakenjin 4 lejang menggunakan kaedah suntikan elektonikenjin 4 lejang petrolenjin pembakaran dalam 4 lejang suntikan elektronikENJIN PERGERAKAN PISTONenjin tingkatan 3enjin_tujuan mengujicontoh keputusan ujian mampatan bagi enjincontoh kenderaan petrol 4 lejangcara pengiraan lejang motorcara pengiraan power motosikal 2 lejangcara pengujian pistoncara penyampaian bahan apicara penyampaian fuel kecara setting padu 2 lejangcara terangkan cara menguji mamapatan enjincara ujian mampatancara ujian tekanan penyejukan kenderaancara ujian untuk pencemaran udaracara untuk mengira cc enjincara untuk menguji mampatan isipadu enjincara-cara melaras tepet lori isuzufomula pengiraan kuasa enjin1 kiraan kuasa kudaalat untuk menguji sistem pelinciran kereta enjin petrolalat untuk menguji sistem penyejukan enjin keretaalat untuk menguji tekanan mampatan silinderalat untuk periksa tekanan bahan apiAlatan digunakan dalam Ujian mampatan enjinalatan digunakan untuk menguji kerosakan pada enjinalatan kereta_fungsianalisa ujian mampatan injinapa itu nisbah mampatanapa itu nisbah mampatan enjinapa itu ujian mampatanapakah alat untuk menguji mampatan keretaapakah maksud horse power dalan sebuah enjinAlat ujian mampatan enjinalat pengujian kereta2 TERANGKAN BAGAIMANA ALAT UJI SUIS TEKANAN MINYAK PELINCIR BEKERJA ATAU BERFUNGSI4 PROSES KITARAN ASAS KENDERAANalat menguji injap airalat menguji kelegaanalat menguji kuasa putaranalat menguji mampatanalat menguji mampatan pistonalat menguji tekanan minyak pelinciralat pembelajaran kenderaanalat penguji ekzosalat penguji enjinalat penguji mampatanalat penguji minyak enjinapakah maksud nisbah mampatanapakah ujian mampatanapc skpandan jayaberapa nisbah mampatan 4lejangberapa tekanan minyak enjinberapakah nilai umum tekanan mampatan enjin modenberapakah tekanan mampatan enjin?berapakah tekanan mampatan normal bagi enjin petrolBerapakah tekanan mampatan yang normal bagi enjin petrol?beza kitaran kuasa wap dan kitaran kuasa gasbrapa nisbah mampatan 4lejangcara alat penguji mampatan enjinCara buat enjin lori isuzu kuatcara cara menguji mamapatan enjincara cara menjalankan ujian mampatan pada enjincara kira cc motor 2 lejangberapa nisbah mampatan 4 lejangberapa nilai tekanan mampatan lejang mampatanasas enjin 4 injapasas pembelajaran jurutera enjinasas perjalanan enjin 4asas perjalanan enjin 4 lejangaturan kuasa 4 lejangaturan pembakaran enjin empat lejangaturan pergerakan enjinautomotif definisi ujian tekanan sistem penyejukanbagaimana mengira ratio gearbagaimana mengira ratio gearbox keretabagaimana menguji kuasa enjinbahan dan alatan semasa melaras kelegaan injapbengkel pemasangan enjin 4 lejangcara kira kuasa enjinkesimpulan tentang enjinkurangkan tekanan dalam sistem penyampaian bahan apikurangkan tekanan dalam sistem penyampaian bahan api petrollangkah kerja membuat enjin petrollangkah kerja membuat ujian tekanan pada radiatorlangkah kerja menguji tekanan pada enjinlangkah kerja pemasangan enjinlangkah kerja penyampaian bahan api petrol efilangkah kerja sistem pelinciranlangkah kerja ujian mampatanlangkah kerja ujian mampatan enjinlangkah kerja ujian tekanan sistem penyejukanlangkah keselamatanLANGKAH KESELAMATAN KENDERAANkuasa tenaga dan kerjakuasa mampatan akan menyebabkan apakesimpulan tentang enjin kenderaankesimpulan ujian kiubkesimpulan ujian tekanan ricihkiraan lejang enjin motorkitar kuasa wapkitaran bawah sekalikitaran enjin 4 lejang petrol palam pencucuhkitaran kuasa wapkitaran melaraskan tepetkitaran udara kitar ottokuaa enjinkuasa 4 pistonkuasa enjin 2 lejanglangkah keselamatan semasa membuat amali di bengkel automotivelangkah keselamatan semasa membuat ujian airlangkah langkah kerja bagi membuat ujian tekanan pada radiatorlaporan ujikaji 4 lejang otto cyclelaporana amali enjin keretalatihan enjin tingkatan 3lejang arahanlejang mampatanlejang masukkan atau arahanmakna ujian mampatanmaksud analisa kerosakan enjinMaksud brassicasmaksud campuran dan mampatan sainsmaksud enjin 2 lejangMAKSUD KUASA ENJINmaksud NISBAH CAMPURAN UDARA DAN BAHAN APIlaporan kertas kerja langkah menukar minyak pelincir kendranlaporan kerja amali enjinlangkah langkah keselamatan semasa melakukan amali automotiflangkah langkah melakukan ujian tekanan minyak pelinciran pada enjinlangkah langkah memasang alat menguji tekanan minyak pelincirlangkah melakukan ujian mampatanlangkah melakukan ujian tekanan minyak pelincirkecekapan enjin dua lejanglangkah-langkah melakukan ujian mampatanlangkah-langkah membuat ujian mampatan pada enjin petrollangkah-langkah menguji suis tekanan minyak pelincirlaporan amali bahan api otomotiflaporan amali sains eksperimen kapal selam tingkatan 1 slide sharelaporan amali sains tingkatan 5laporan amali sistem bahan api kenderaanmaksud suntikan elektronikformula cara mengira kuasa kudagambar enjin pergerakkan kereta apigambar kuasa mampatangambar pergerakan enjin 4 lejanggambar rajah cara piston bekerjagambar rajah enjin 2 lejanggambar rajah enjin petrolgambar sistem enjin pembakaran jenis empat lejanggambarajah ejin keretagambarajah enjin 4 lejanggambarajah enjin 4 silinder dan cara over houlgambarajah enjin keretagambarajah exzos moto 4 lejanghuraian cara penyampaian fuel kegambar enjin 4 lejang tingkatan 3gambar engine petrol empat lejangformula kuasa enjinFORMULA KUASA ENJIN KERETAformula mampatan springformula mengira kuasa enjinfungsi acifungsi alat penguji mampatanfungsi gelang omboh\fungsi gelang pelincir didalam penjanafungsi injap kepala selinder keretafungsi kaedah mampatanfungsi mampatan enjinfungsi piston dan gelang pistonfungsi ujian mampatanhuraian cara penyampaian fuel ke enginehuraian enjin keretahuraian hos power keretakedudukan atas sekali dalam enjin pembakaran dalamkegunaan aci engkolkegunaan alat uji mampatan enjinkelegaaan injap motosikalkenapa bunyi ekzos 4 lejang berbeza dengan 2 lejangkenapa gelang mampatan mempunyai dua gelangkenapa perlu melakukan ujian mampatan pada enjinkepentingan ujian mampatan automotifkeputusan ujian mampatan enjinkeputusan ujian mampatan keretakerja menguji mamptan enjinkerosakkan pada MAMPATAN ENJINkesimpulan alat penguji pencemaran udarakaedah suntikan bahan api elektronikkaedah pergerakkan injap elektrikHuraian komponen kaburetorhuraian ujian mampatan enjinhuraikan cara penyampaian fuel ke enginejenis jenis ujian ke atas komponen kepala silinderjenis setenjinjenis tolok mampatanjenis ujian mampatan kenderaanjeniskomponen yang terdapat pada enjin 4 lejangjenis_jenis ujian mampatan enjinkaedah kaedah membuat ujian mampatankaedah menguji pistonkaedah pengiraan kuasa enjinkaedah pengujian tekanan bahan apikesimpulan alat pengujian|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!