» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

MENGUJI MAMPATAN ENJIN DAN MENGIRA KUASA ENJIN

Published on Oct 08 2011 // Uncategorized

TAJUK:

MENGUJI MAMPATAN ENJIN DAN MENGIRA KUASA ENJIN

( TINGKATAN 4 )

PERSEDIAAN MENGAJAR ( SAINS PERTANIAN )

Tarikh: 28 Oktober 2010 ( Isnin )

Masa : 10.35- 11.55 ( 80 minit )

Tingkatan : 4 Beta

Bilangan pelajar : 30 orang

Mata Pelajaran : Automatif Kenderaan

Tajuk Pengajaran : Mampatan dan kuasa enjin

Pengetahuan Sedia Ada:

 1. Semua pelajar tentunya pernah melihat enjin kereta sama ada secara langsung atau menontonnya melalui rancangan televisyen.
 2. Secara teorinya, pelajar telah pun mempelajari berkenaan prinsip edaran empat lejang enjin iaitu lejang mampatan dalam sesi pembelajaran yang lepas.

Objektif Pengajaran: : Pada akhir pengajaran, pelajar akan dapat:

 1. Menguji mampatan enjin dengan betul.
 2. Mengira kuasa enjin dengan tepat.

Isi pelajaran : Enjin

1.1 Menguji mampatan enjin.

1.2 Mengira kuasa enjin.

Nilai-nilai murni : Bekerjasama,Yakin diri, Bertolak ansur.

Alat bantú mengajar : Objek sebenar (enjin 4 lejang), papan putih.

Bahan rujukan : Buku teks (tingkatan 4), buku rujukan (tingkatan 4&5)

Langkah keselamatan: Berhati-hati semasa menjalankan aktiviti amali, ikut peraturan

semasa berada di dalam bengkel bagi mengelakkan berlaku

sebarang kemalangan yang tidak diingini, mendengar setiap

arahan guru semasa melakukan amali.

Set induksi: ( 5 minit )

 1. Guru memulakan pembelajaran dengan menunjukkan spring yang menjadi leper setelah dimampatkan dengan menggunakan tangan.
 2. Kemudian guru menyoal pelajar tentang apa dan kenapa spring tersebut berubah dalam keadaan sedemikian?
 3. Guru mendapatkan jawapan daripada pelajar.
 4. Seterusnya, guru membuat perbincangan dengan pelajar tentang jawapan yang diberi.
 5. Di akhir set induksi, guru akan memberitahu tajuk pembelajaran hari ini.

LANGKAH PENYAMPAIAN

Masa

Isi pelajaran

Kaedah/penyampaian

Langkah 1

( 50 minit )


Menguji mampatan enjin


1. Pergerakan piston:

Kitaran atas sekali (KAS) kepada

Kitaran bawah sekali (KBS)

2. Injap masuk: Tertutup

3. Injap ekzos: Tertutup

4. Campuran udara dan bahan api:

Dimampatkan

5.Pergerakan aci engkol: 360ᵒ


Guru menerangkan salah satu daripada prinsip edaran enjin 4 lejang iaitu lejang mampatan.

Guru menggunakan model enjin selinder 4 lejang bagi menunjukkan cara dan menerangkan bagaimana mampatan enjin berlaku selepas lejang masukan.

Guru membahagikan pelajar kepada 6 kumpulan untuk melakukan kerja amali bagi menguji mampatan enjin,dimana setiap kumpulan terdiri daripada 5 orang.

Setiap kumpulan dibekalkan dengan satu model enjin selinder 4 lejang yang berlainan model dan dikehendaki menguji bagaimana mampatan enjin berlaku selepas lejang masukan.

Antara aspek yang perlu di perhatikan ialah:

 1. Pergerakan piston
 2. Injap masuk
 3. Injap ekzos
 4. Campuran udara dan bahan api
 5. Pergerakan aci engkol

Guru memantau pergerakan pelajar sepanjang proses amali berlangsung

Guru membincangkan dengan pelajar tentang bagimana cara untuk menguji mampatan didalam enjin 4 lejang tersebut.

Guru merumuskan perbincangan yang diperoleh.


Langkah 2

( 19 minit )


Mengira kuasa enjin

Formula mengira kuasa enjin:

ɳ ₒ = 1 – 1

n-1

     r

dimana

r = nisbah mampatan

n= nisbah muatan haba tertentu.


Guru menerangkan tentang kuasa enjin.

Guru menunjukkan cara mengira kuasa enjin berpandukan formula Kitaran Otto.

Setiap kumpulan dikehendaki untuk mengira kuasa enjin bagi setiap model enjin yang dibekalkan.

Jawapan yang diperoleh dicatatkan dan dikira oleh pelajar berpandukan formula

yang telah ditetapkan.

Hasilnya kuasa enjin yang berbeza diperolehi bagi setiap kumpulan disebabkan perbezaan model enjin yang dibekalkan.

Guru menerangkan dengan lebih jelas bagaimana mampatan enjin mempengaruhi kuasa enjin. Ini berdasarkan jawapan yang berbeza ditunjukkan oleh setiap kumpulan.

Guru merumuskan hasil pembelajaran yang diperoleh.

Kesimpulan: ( 3 minit )

Guru menyimpulkan pengajaran bahawa diharapkan pelajar telah dapat menguji mampatan enjin dengan betul dan boleh mengira kuasa enjin dengan tepat.

Penilaian : ( 3 minit )

 1. Apakah yang akan berlaku pada enjin selepas lejang masukan?
 2. Nyatakan proses pada enjin yang menyebabkan injap masuk dan injap ekzos tertutup serta pergerakan aci engkol berubah daripada 180ᵒ kepada 360ᵒ ?
 3. Apakah yang menggerakkan enjin?
 4. Apakah formula untuk mengira kuasa enjin?

Tugasan lanjutan :

Guru mengarahkan pelajar membuat latihan dalam buku amali muka surat 56 dan menghantar pada sesi pembelajaran minggu hadapan.

Pelajar juga dikehendaki mencari maklumat tambahan berkaitan lejang kuasa untuk sesi pembelajaran amali pada minggu hadapan.

Ulasan diri :

Ulasan penyelia :

KERANGKA KONSEP MENGUJI MAMPATAN ENJIN DAN MENGIRA KUASA ENJIN

Jenis enjin pembakaran dalaman yang paling lazim digunakan pada kenderaan seperti kereta, bas, lori dan motosikal adalah enjin empat lejang, sama ada enjin petrol atau pun enjin diesel. Satu lejang merujuk kepada gerakan omboh dari titik tetap atas ke titik tetap bawah atau sebaliknya.Maka enjin empat lejang mendapat namanya daripada empat lejang yang masing-masing menjalankan satu fungsi khas iaitu masukan, mampatan, perolehan kuasa dan penyingkiran gas ekzos. Enjin empat lejang terbahagi kepada dua iaitu:

1.Enjin petrol

Sejenis enjin pembakaran dalaman yang berfungsi berasaskan nyalaan bunga api dan direka khusus untuk menggunakan bahan api petrol atau bahan api mudah meruap yang serupa. Ia berbeza dengan enjin diesel mengenai cara udara-bahan api dicampurkan serta kehadiranpalam pencucuh. Di dalam enjin diesel, hanya udara dimampatkan manakala bahan api disuntik pada penghujung lejang mampatan. Di dalam enjin petrol pula, udara dan bahan api dicampurkan dahulu sebelum lejang mampatan. Proses campuran ini dilakukan oleh kaburetor atau suntikan bahan api elektronik. Campuran awal udara-bahan api membolehkan enjin petrol beroperasi pada putaran enjin lebih tinggi daripada enjin diesel,tetapi dengan nisbah mampatan dan kecekapan yang terhad.

2. Enjin diesel

Merupakan sejenis enjin pembakaran dalaman yang beroperasi melalui kitar diesel (dinamakan sempena Dr. Rudolf Diesel). Ciri utama enjin diesel adalah penggunaan udara termampat untuk membakar bahan api, yang disuntik ke dalam kebuk pembakaran semasa penghujung lejang mampatan. Ia bertentangan dengan enjin petrol, di mana campuran udara-bahan api dinyalakan oleh palam pencucuh. Enjin diesel dikeluarkan dalam bentuk 2 lejang dan 4 lejang. Asalnya ia dibina sebagai pengganti enjin wap pegun yang lebih cekap. Sejak 1910an ia digunakan dalam kapal dan kapal selam. Lama kemudian enjin diesel turut digunakan pada lokomotif kereta apilori besar serta penjana elektrik. Pada 1930an, ia mula digunakan dalam beberapa model kereta. Setakat tahun 2007, lebih kurang 50 peratus daripada kereta baru di Eropah menggunakan enjin diesel.

5 komponen utama enjin

1.Silinder
Silinder adalah sebuah tuangan bulat dibuka pada bahagian hujung engkol lain oleh kepala silinder.Disekeliling silinder ada mempunyai jaquet air untuk membolehkan air penyejukan dari sistem penyejukan melaluinya untuk menyejukkan enjin.Silinder diperbuat daripada besi tuang atau logam campuran aluminium.

2.Omboh
Omboh adalah komponen yang bergerak. ia berbentuk timba dan permukaan luar omboh boleh berbentuk rata, cengkung dan cembung. Kesan sendal adalah dibekalkan oleh gelang mampatan. Satu gelang kawalan minyak atau gelang kikis dipasang di bawah gelang mampatan untuk menanggalkan minyak yang berlebihan dari dinding silinder.

3.Rod penghubung

Rod penghubung adalah rod yang menyambungkan omboh dengan aci engkol fungsinya rod penghubung adalah untuk daya omboh kepada aci engkol dan pada masa yang sama menukarkan gerakan salingan omboh kepada gerakan putaran pada aci engkol.

4.Rod Penyambung

Rod penyambung berfungsi untuk menukarkan gerakan salingan omboh kepada

gerakan putaran aci engkol. Rod penyambung diperbuat dari tempaan aloi keluli kekuatan tinggi.

5.Aci Engkol

Ia dianggap aci utama enjin dan dihubungkan kepada omboh menerusi rod

penyambung

Mengukur kuasa enjin

Enjin pembakaran dalaman merupakan suatu enjin yang sempurna, maka tenaga yang dikeluarkan untuk membuat kerja adalah sama dengan tenaga yang terdapat dalam bahanapi yang mengalir masuk ke dalam enjin. Pada hakikatnya ini tidak terjadi. Banyak kuasa hilang menerusi ketidakcekapan pembakaran, mekanikal, geseran, ekzos dan radiasi. Hanya lebih kurang 30 % sahaja daripada kandungan tenaga yang terdapat dalam bahanapi boleh ditukarkan kepada tenaga mekanikal untuk membuat kerja.

Kitaran Otto

Enjin empat lejang yang juga dikenali sebagai enjin kitaran Otto mula dipatenkan oleh Eric B. Davidson dan Felice Matteucci pada 1854 diikuti dengan prototaip pertama pada tahun 1860. Ia juga dikonsepkan oleh jurutera Perancis, Alphonse Beau de Rochas pada tahun 1862 dan secara bebas, oleh jurutera Jerman Nicolaus Otto pada 1876.

Kitaran kuasa terdiri daripada mampatan adiabatik, penambahan haba seisipadu, pengembangan adiabatik serta penyingkiran haba seisipadu, diwakili dengan perwatakan empat lejang, atau gerakan naik-turun omboh di dalam silinder:

1.Lejang masukan –

Omboh bergerak dari takat titik atas ke takat titik bawah. isipadusilinder bertambah menyebabkanpengurangan tekanan dan membentuk separa vakum di dalam silinder. Injap masukan terbuka dan injap ekzos tertutup. Campuran udara dan bahan api memasuki silinder melalalui liang masukan. Aci engkol telah berpusing separuh pusingan.

2.Lejang mampatan –

Kesemua injap masukan dan ekzos tertutup. Omboh bergerak ke atas dan memampatkan campuran udara-bahan api (udara sahaja bagi kes enjin diesel). Pada penghujung lejang mampatan, palam pencucuh dinyalakan bagi membakar campuran udara- bahan api tetapi dalam enjin Diesel, minyak diesel disuntik ke dalam silinder pada penghujung lejang mampatan.

3.Lejang kuasa –

Omboh masih berada di titik takat atas, satu percikan bunga api dihasilkan oleh palam pencucuh. percikan bunga api menghasilkan pembakaran . Campuran yang terbakar ini mengeluarkan haba dan tekanan yang tinggi. Situasi ini menyebabkan omboh tertolak dari titik takat atas ke titik takat bawah. Ketika ini kedua-dua injap tertutup dan aci telah berpusing satu setengah pusingan.

4.Lejang ekzos –

Injap ekzos terbuka. omboh digerak semula dr titik takat bawah ke titik takat atas. Hasil pembakaran akan tertolak keluar dari silinder melalui liang ekzos. Aci engkol telah berpusing sebanyak dua pusingan untuk melengkapkan kitar 4 – lejang.

Menguji mampatan enjin

Antara aspek yang perlu diambilkira ialah:

 1. Pergerakan piston
 2. Injap masuk
 3. Injap ekzos
 4. Campuran udara dan bahan api
 5. Pergerakan aci engkol

Pergerakan piston semasa mampatan enjin ialah dimana piston bergerak daripada

Kitaran atas sekali (KAS) kepada Kitaran bawah sekali (KBS). Disamping itu, sewaktu

mampatan enjin juga injap masuk dan injap ekszos berada dalam keadaan tertutup.keadaan ini menyebabkan campuran udara dan bahan api dimampatkan. Pergerakan aci engkol ialah berada pada 360ᵒ

Lejang

Pergerakan piston

Injap masuk

Injap ekzos

Campuran udara dan bahan api

Pergerakan aci engkol

Masukan

TTA ke TTB

Terbuka

Tertutup

Disedut masuk melalui rongga masukan

Separuh pusingan (180ᵒ)

Mampatan

TTB Ke TTA

Tertutup

Tertutup

Dimampatkan

Satu pusingan (360ᵒ)

Kuasa

TTA ke TTB

Tertutup

Tertutup

Dibakar oleh bunga api dari palam pencucuh

Satu setengah pusingan (540ᵒ)

Ekzos

TTB Ke TTA

Terbuka

Tertutup

Disalurkan ke salur ekzos

ua pusingan (720ᵒ)

Proses kitaran enjin 4 lejang

(Gambarajah: Sumber dari The Middle Ages of the Internal combustion Engine)

Nisbah mampatan

Nisbah mampatan adalah nisbah antara jumlah isipadu pada peringkat awal dan akhir lejang mampatan. Lazimnya, lebih tinggi nisbah mampatan, lebih cekap enjin beroperasi. Walau bagaimanapun, nisbah mampatan terpaksa dihadkan untuk mengelakkan pra-nyalaan campuran udara-bahan api yang seterusnya mengakibatkan ketukan enjin dan seterusnya kerosakan pada enjin. Enjin kereta moden umumnya mempunyai nisbah mampatan antara 9:1 dan 10:1, tetapi nisbah tersebut boleh jadi setinggi 11 atau 12:1 bagi enjin berprestasi tinggi yang menggunakan petrol.

Rumus nisbah mampatan:

Nisbah mampatan = Isipadu kelegaan + Isipadu anjakan

Isipadu kelegaan

Mengira kuasa enjin

Mengira kuasa enjin berpandukan formula dalam Kitaran Otto iaitu:

ɳ ₒ = 1 – 1

n-1

     r

dimana

r = nisbah mampatan

n= nisbah muatan haba tertentu.

Bentuk enjin empat lejang tidak serupa dengan bentuk enjin dua lejang tetapi asas perjalanannya adalah sama. Pergerakan omboh bagi enjin empat lejang bergantung kepada kedudukan silinder, sama ada menegak atau menirus seperti bentuk V. Semua omboh di dalam sesebuah enjin berada di atas satu aci engkol.

Apabila aci engkol dipusingkan, semua omboh yang bergerak bebas di dalam silinder akan turun naik mengikut aturan yang telah ditentukan. Asas perjalanan enjin empat lejang boleh dibahagikan kepada emapt peringkat seperti yang di atas. Satu lejang bermaksud jarak perjalanan omboh bermula dari kedudukan paling atas ke kedudukan paling bawah.

Enjin petrol empat lejang bagi operasi lejang mampatan ialah dari kedudukan paling bawah omboh bergerak semula ke atas. Pada masa ini kedua-dua injap akan menutup saluran masuk dan saluran keluar. Keadaan ini menyebabkan campuran udara dan bahan api yang masuk tadi akan dimampatkan. Pergerakan ini menghasilkan setengah pusingan aci engkol. Lejang ini dinamakan lejang mampatan.Enjin diesel empat lejang bagi operasi lajang mampatan ialah omboh akan bergerak semula ke atas, dan kedua-dua injap menutup saluran masuk dan saluran keluar. Udara yang terperangkap tadi akan dimampatkan dengan kuat di dalam silinder. Mampatan yang kuat ini menyebabkan suhu di dalam silinder menjadi tinggi iaitu sehingga 540◦C

Rujukan :

 1. Rimfiel Janius. (1988). Asas-Asas Pembakaran Enjin Dalaman. Kuala Lumpur: UPM Serdang. .
 2. Hardenberg & Horst O. (1999). The Middle Ages of the Internal combustion Engine. Society of Automotive Engineers (SAE).
 3. http://ms.wikipedia.org/wiki/Enjin_empat_lejang.
|ujian mampatan enjinfungsi gelang ombohprinsip edaran empat lejangpenguji mampatankesimpulan ujian mampatantujuan ujian mampatan enjinpengenalan ujian mampatan enjinkuasa enjinujian mampatan enjin KERETAmengira kuasa enjinMaksud nisbah mampatanmaksud nisbah campurancara-cara melakukan kerja menguji mampatan enjincara penyampaian fuel ke engineUJI TEKANAN MAMPATAN SILINDER ENJINberapakah tekanan mampatan yang normal bagi enjin petrolkesimpulan enjinlajang mampatanujian mampatan kenderaanujian tekanan sistem penyejukannisbah mampatan enjin petrolsimulasi enjin petrol empat lejang bagi keretaujian tekanan mampatan enjinkomponen elektronik tingkatan 3gambar rajah pistonlangkah untuk melakukan ujian amalitujuan ujian mampatan pada enjinuji tekanan mampatanproses ujian mampatan enjingambar rajah bergeraktujuan ujian mampatanedaran enjin 4 lejang 1 silinderprinsip suntikan bahan api elektronikcara menguji mampatanpermasalahan mengenai kelegaan injap keretagambar rajah ombohpengujian mampatanpengiraan kuasa enjinkaedah mampatanpengenalan ujian mampatantujuan ujian mamapatan kenderaanprinsip enjin 4 lejangujian tekanan enjinmaksud TTAmenguji tekanan enjinmenguji mampatanlaporan ujian mampatan enjinujian mampatan keretakitaran ottomaksud lejanglangkah langkah melakukan ujian tekanan minyak pelincirujian mampatan pada enjinkitaran enjin 4 lejangMengira mampatan pistonterangkan nisbah udara di dAlam enjin empat lejang dengan betulmaksud tta dalam enjin pembakaran dalamCara uji mampatan enjinprinsip enjin 2 lejanglaporan ujian mampatanenjin pembakaran empat lejang kaedah suntikan elektronikgambar enjin 4 lejanggambar enjin lorigambar enjin petrolgambar lejang mampatanmakna nisbah mampatan enjinprinsip kerja sistem penyampaian bahan api dalam sistem keretaformula kiraan ratio enjinKesimpulan ujian mampatan enjinrumusan tentang enjin motosikalmaksud rimfielcara untuk membuat pengujian mamapatan enjinrph amali automotivemaksud ujian mampatan enjincontoh laporan amali enjinprosedur ujian mampatanenjin kuasa wappengenalan ombohlaporan amali enjingambar rajah enjinkaedah mampatan premixmenguji mampatan enjinlangkah kerja nisbah mampatanlangkah-langkah pengujian penjana kuasakaedah ujian mampatankuasa enginkemuatan enjin isipadu anjakankepala silinder keretakesan kalsium karbida ke atas kemasakan buah rph amalinisbah campuran udara dan bahan api engin efikiraan tolok bahan api keretacara kira kerja bagi enjin keretapengertian tta dan ttbpenggunaan tolok penguji mampatanlangkah-langkah bunyi ketukan enjingambaran dalaman model enjin petrolgelang pistonhead yang boleh masuk enjin 4g63pengujian enjinlangkah langkah ujian mampatanhuraikan lejang mampataninjap mampataninjap masukanpenguji enjinjenis kerosakan enjinkiraan kitaran ottocara menguji silinder ngvcara mengira isipadu enjincara cara membuat ujian mampatanterangkan enjin 4 lejang dan 2 lejangcara guna penguji mampatancara membuat ujian tekanan sistem penyejukanujian tekanan mampatantujuan amali radiatorujian mampatan enjin petrolalat penguji mampatantekanan mampatan silinderterangkan perjalanan sesuatu enjin petrolalat pengujian mampatan engineuji mampatanterangkan cara melakukan kerja menguji mampatan enjincara membuat ujian mampatan2 jenis ujian mampatanalat menguji mampatanbuku teks automotif kenderaan (tingkatan 4 & 5)alatan menguji kerosakan injinaci engkolmenguji tekanan radiatornisbah pembakaran enjinmenguji tekanan minyak pelincirujian kelegaan injapujian mampatan enjin 4 silindernisbah mamapatan 4lejangmenjalankan ujian mampatan langkah & prosedur kerjaminyak motor 4 lejangmodel injap sains ting 5 spmujian mampatan kepala silinderujian mampatan kiubujian mampatan ke atas enjin petrolujian mampatan minyak enjinnisbah campuran bahan api dengan udaramenjalankan ujian mampatan langkah dan prosedur kerjanilai mampatan enjin petrolujiam mampatan enjinNISBAH TEKANAN ENJINoperasi ujian mampatanpada tekanan berapa injap keselamatan tertutuptujuan ujian springpelajaran enjin keretapemasangan enjin 4 lejangpemeriksaan mampatan sistem penyejukantujuan ujian mampatan pada enjin ngvpemeriksaan tekanan enjinpencapaian objektif ert tingkatan 4pengenalan enjin petroloperasi sistem penyampaian bahan api petrol efi secara ringkasoperasi sistem penyampaian bahan api petrol efioperasi sistem penyampaian bahan api enjin petrol efiUJI TEKANAN MAMPATAN SILINDERobjektif tujuan amali radiatornota automotif ngvuji tekanan enjin motosikaluji tekanan enjinnyatakan operasi lejang kuasaobjektif ujian mampatan enjinuji mampatan wikepidiaomboh 4 lejangoperasi EFI enjin petroltujuan ujian mampatan enginemenguji tekanan enjing kenderaanmenguji tekanan bahan api pada enjin efimeguji mampatan enjinmeguji tekanan sistem peyejukanujian tekanan sistem pelinciranujian tekanan radiatormelakukan pemasangan kepala silindermelakukan ujian mampatan enginemelakukan ujian mampatan enjinmembuat ujian mampatan enjinmempelajari bilangan kuasa kuda pada kekuatan sesebuah engineujian tekanan pada enjinmaskud nisbah campuranmampatan wikepidiawww fungsi aci engkolvideo ujian mampatanvideo cara pengunaan penguji tekanan silindermaksud suntikan elektronikvideo cara injin efi beroperasiujikaji kitar penyejukanMaksud ujian mampatan keretamampatan gasmampatan piston blockmampatan silinder keretamenarik 4 lejang enjin petrol and terangkan bagaimana kerja enginujian tekanan omboh enjin keretamencari nisbah mampatan injinmenguji kepala silindermenguji kuasa enjinujian otto cyclemenguji mampatan engineujian mampatan silindermenguji mampatan silindermenguji sistem penyejukanujian mampatan pada kenderaanmenguji tekananujian mampatan pada enjin kenderaanmenguji keelegaan injapmengira ratio mampatanmendiagnosis sistem penyampaian bahan api untuk enjin petrol efimengapa ujian mampatan enjin kenderaanmengapakah perlu menjalankan ujian mampatan pada enjinmengapakah ujian mampatan perlu dilakukan pada sesebuah enjinmengenai enjin 2 lejang dan 4 lejang slideujian tekanan bahan apiujian putaran acimengira mampatan dalam silinderujian pada TEKANAN MAMPATANmengira nisbah mampatan silindermenguji tekanan enjin kenderaanteranggan jenis jenis ujian mampatantekanan mampatan normal enjin petrolprosedur ujian mampatan enjinprosedur ujian mampatan silinderprosedure pengujian keretaproses mampatan udaratekanan mampatan normal bagi engine petrolproses pergerakan enjin keretatekanan mampatan bagi enjin petrolproses ujian pegun kenderaanpunca kerosakan ujian mampatanprosedur penguji mampatanprosedur menjalankan ujian pada enjinprosedur menjalankan ujian mampatan pada enginprinsip enjin suntikan elektronikprinsip enjin wapprinsip kerja mampatanprinsip kerja sistem penyampaian bahan api dalam EFIteknik kira ratio dua lejangPRINSIP PERHERAKAN INJAP ENJINprinsip sistem enjin pembakaran dalam jenis empat lejangtekanan silinder enjinprosedur kerja menanggalkan enjinprosedur membuat ujian mampatantekanan mampatan alzaqalish com menguji-mampatan-enjin-dan-mengira-kuasa-enjin-2set enjin haba dalam pembelajaranset induksi aplikasi tekananset induksi tajuk tanganset mampatanset ujian suntikan bahan apisetenjin adalahslide show sistem pelinciransimulasi enjin satu silinder empat lejangsimulasi wap termampat dan kitaran kuasa gabungansistem enjin lori isuzuslideshow edaran enjin 4sains tingkatan 5 tajuk injap masuk dan injap ekzossoalan latihan enjin dua lejang dan empat lejangrajah cara penyampaian fuel ke enjinrancangan mengajar amali otomotifsuntikan bahan api elektronik 2 lejangRimfiel Janius (1988) Asas-Asas Pembakaran Enjin Dalaman Kuala Lumpur: UPM Serdangsoalan ujian enjin pembakaranSOALAN UJIAN ASAS ENJIN 4 LEJANGrumus kira kuasa enjinrumus mengira tekanan separa gas bagi campuran gasrumus nisbah mampatan pembakaran dalam enjinsoalan peperiksaan drebar enjin pembakaran dalamansistem penyampain udara efiterangkan 4 lejang dan operasi lejang-gelang tersebutpengenalan omboh dalam enjin keretatujuan mampatantujuan laras kelegaraan injaptujuan lakukan ujian mampatan enjinpenguji gas yang diberi kuasatujuan enjin mampatanpenguji tekanan suntikan bahan apitugasan amali sains pertanianpeperiksaan drebar enjinperalatan sistem peyejukan keretatolok mampatan enjin 4 lejangpengiraan mampatantujuan mampatan enjinpengiraan konsep enjin habatujuan ujian mampatan dilakukanpengenalan tentang enjin keretapengenalan uji mampatanpengenalan ujian mamapatantujuan uji tekanan mampatantujuan uajian mampatan engintujuan piston keretatujuan mendapatkan ujian mampatantujuan membuat ujian mampatan padapengiraan kitaran ottotip mengira kuasa dan mampatan enjin 2 lejangperalatan ujian mampatan enjin kenderaanterangkan langkah-langkah dalam melakukan ujian tekanan minyak pelincirpergerakan ombohterangkan langkah langkah pemasangan kepala silinder ke enjinpergerakan piston empat lejangterangkan induksi kuasapergerakkan pistonterangkan cara menguji modempiston rata 4 lejangprinsip asas 4 lejang enjin petrolprinsip asas enjin empat lejang serta terangkan perjalanan operasinyapergerakan injap keretaujian ke atas otto cycleperbincangan tentang kelegaan injapperalatan utk ujian mampatan kenderaanperanan gelang pistonperbezaan enjin 2 lejang dan 4 lejangperbezaan enjin 4g63#perbezaan nisbah mampatan dan gearbox motosikalterangkan pergerakan sistem pelinciranterangkan pergerakan sistem pelincirperbezaan tekanan langsung dgn tekanan dan mampatan langsungperbincangan kelegaan injapTerangkan operasi enjin ketika lejang kuasaprinsip dan kaedah yang dalam mampatancara kira nisbah head ex5cara mengira isipadu enjin keretacara mengira kecekapan enjincara mengira kuasa injincara mengira kuasa kda keretaCara mengira kuasa mampatan dan kuasa injincara mengira mampatan enjin motorcara mengira ujian mampatan kiubcara menguji kepala silinderCARA MENGUJI KEROSAKAN EFI ENJINcara menguji kuasa enjin 4g63cara menguji pistoncara meningkatkan nisbah mampatan enjincara menjalankan injincara mengira isipadu engine cccara mengira horse power keretacara membuat ujian pada palam pencucuhcara kira nisbah mampatan enjincara kira nisbah mampatan enjin 4 lejangcara kira power ratiocara kiraan kuasa enjin motorcara kiraan tekanan ratio didalam silindercara kitaran enjin wapcara laras kelegaan injapcara melakukan ujian mampatan ke atas enjin petrolcara melakukan ujian mampatan pada enjincara melakukan ujian mampatan pada kendaraancara melaras tepet keretacara membuat enjin lori kuatcara membuat ujian mampatan keretacara nak membuat ujian mampatan pada enjincara penggunaan penguji tekanan minyak enjincontoh keputusan ujian mampatan bagi enjincontoh laporan pergerakan pistoncontoh soalan objektif jenis kerosakan enjincontoh ujian otomotif keretadownload lembaran kerja empat lejangEDU 3075 KAEDAH MENGAJAR SAINS PERTANIAN RANCANGAN MENGAJAR ( 80 MINIT )ekzos 2 lejangengine ujian mampatanenjin 4 lejang bergerakenjin 4 lejang menggunakan kaedah suntikan elektonikenjin 4 lejang petrolenjin pembakaran dalam 4 lejang suntikan elektronikENJIN PERGERAKAN PISTONcontoh kenderaan petrol 4 lejangcara-cara melaras tepet lori isuzucara untuk menguji mampatan isipadu enjincara pengiraan isipadu enjin cccara pengiraan kekuatan enginecara pengiraan lejang motorcara pengiraan power motosikal 2 lejangcara pengujian pistoncara penyampaian bahan apicara penyampaian fuel kecara setting padu 2 lejangcara terangkan cara menguji mamapatan enjincara ujian mampatancara ujian tekanan penyejukan kenderaancara ujian untuk pencemaran udaracara untuk mengira cc enjinenjin tingkatan 32 TERANGKAN BAGAIMANA ALAT UJI SUIS TEKANAN MINYAK PELINCIR BEKERJA ATAU BERFUNGSIalat untuk periksa tekanan bahan apiAlatan digunakan dalam Ujian mampatan enjinalatan digunakan untuk menguji kerosakan pada enjinalatan kereta_fungsianalisa ujian mampatan injinapa itu nisbah mampatanapa itu nisbah mampatan enjinapa itu ujian mampatanapakah alat untuk menguji kekuatan mampatan enjin motosikalapakah alat untuk menguji mampatan keretaapakah maksud horse power dalan sebuah enjinapakah maksud nisbah mampatanapakah ujian mampatanalat untuk menguji tekanan mampatan silinderalat untuk menguji sistem penyejukan enjin keretaalat untuk menguji sistem pelinciran kereta enjin petrol4 PROSES KITARAN ASAS KENDERAAN4g63perbezaanalat menguji injap airalat menguji kelegaanalat menguji kuasa putaranalat menguji mampatan pistonalat menguji tekanan minyak pelinciralat pembelajaran kenderaanalat penguji ekzosalat penguji enjinalat penguji minyak enjinalat pengujian keretaAlat ujian mampatan enjinapc skpandan jayaasas enjin 4 injapberapakah nilai umum tekanan mampatan enjin modenberapakah tekanan mampatan enjin?berapakah tekanan mampatan normal bagi enjin petrolBerapakah tekanan mampatan yang normal bagi enjin petrol?beza kitaran kuasa wap dan kitaran kuasa gasbrapa nisbah mampatan 4lejangcara alat penguji mampatan enjinCara buat enjin lori isuzu kuatcara cara menguji mamapatan enjincara cara menjalankan ujian mampatan pada enjincara kira cc motor 2 lejang1 kiraan kuasa kudacara kira kuasa enjinberapa tekanan minyak enjinberapa nisbah mampatan 4lejangberapa nisbah mampatan 4 lejangasas pembelajaran jurutera enjinasas perjalanan enjin 4asas perjalanan enjin 4 lejangaturan kuasa 4 lejangaturan pembakaran enjin empat lejangaturan pergerakan enjinautomotif definisi ujian tekanan sistem penyejukanbagaimana mengira ratio gearbagaimana mengira ratio gearbox keretabagaimana menguji kuasa enjinbahan dan alatan semasa melaras kelegaan injapbengkel pemasangan enjin 4 lejangberapa nilai tekanan mampatan lejang mampatanCara kira lejang motosikalkesimpulan alat penguji pencemaran udarakuasa mampatan akan menyebabkan apakuasa tenaga dan kerjakurangkan tekanan dalam sistem penyampaian bahan apikurangkan tekanan dalam sistem penyampaian bahan api petrollangkah kerja membuat enjin petrollangkah kerja membuat ujian tekanan pada radiatorlangkah kerja menguji tekanan pada enjinlangkah kerja pemasangan enjinlangkah kerja penyampaian bahan api petrol efilangkah kerja sistem pelinciranlangkah kerja ujian mampatanlangkah kerja ujian mampatan enjinlangkah kerja ujian tekanan sistem penyejukankuasa enjin 2 lejangkuasa 4 pistonkuaa enjinkesimpulan alat pengujiankesimpulan tentang enjinkesimpulan tentang enjin kenderaankesimpulan ujian kiubkesimpulan ujian tekanan ricihkiraan lejang enjin motorkitar kuasa wapkitaran bawah sekalikitaran enjin 4 lejang petrol palam pencucuhkitaran kuasa wapkitaran melaraskan tepetkitaran udara kitar ottokonsep enjin motor 4lejanglangkah keselamatanLANGKAH KESELAMATAN KENDERAANlaporan kertas kerja langkah menukar minyak pelincir kendranlaporan ujikaji 4 lejang otto cyclelaporana amali enjin keretalatihan enjin tingkatan 3lejang arahanlejang mampatanlejang masukkan atau arahanmakna ujian mampatanmaksud analisa kerosakan enjinMaksud brassicasmaksud campuran dan mampatan sainsmaksud enjin 2 lejangMAKSUD KUASA ENJINlaporan kerja amali enjinlaporan amali sistem bahan api kenderaanlaporan amali sains tingkatan 5langkah keselamatan semasa membuat amali di bengkel automotivelangkah keselamatan semasa membuat ujian airlangkah langkah kerja bagi membuat ujian tekanan pada radiatorlangkah langkah keselamatan semasa melakukan amali automotiflangkah langkah melakukan ujian tekanan minyak pelinciran pada enjinlangkah langkah memasang alat menguji tekanan minyak pelincirlangkah melakukan ujian mampatanlangkah melakukan ujian tekanan minyak pelincirlangkah-langkah melakukan ujian mampatanlangkah-langkah membuat ujian mampatan pada enjin petrollangkah-langkah menguji suis tekanan minyak pelincirlaporan amali bahan api otomotiflaporan amali sains eksperimen kapal selam tingkatan 1 slide sharemaksud NISBAH CAMPURAN UDARA DAN BAHAN APIenjin_tujuan mengujigambar enjin 4 lejang tingkatan 3gambar enjin pergerakkan kereta apigambar kuasa mampatangambar pergerakan enjin 4 lejanggambar rajah cara piston bekerjagambar rajah enjin 2 lejanggambar rajah enjin petrolgambar sistem enjin pembakaran jenis empat lejanggambarajah ejin keretagambarajah enjin 4 lejanggambarajah enjin 4 silinder dan cara over houlgambarajah enjin keretagambarajah exzos moto 4 lejanggambar engine petrol empat lejangfungsi ujian mampatanfungsi piston dan gelang pistonfomula pengiraan kuasa enjinformula cara mengira kuasa kudaformula kuasa enjinFORMULA KUASA ENJIN KERETAformula mampatan springformula mengira kuasa enjinfungsi acifungsi alat penguji mampatanfungsi gelang omboh\fungsi gelang pelincir didalam penjanafungsi injap kepala selinder keretafungsi kaedah mampatanfungsi mampatan enjinhuraian cara penyampaian fuel kehuraian cara penyampaian fuel ke enginekaedah suntikan bahan api elektronikkecekapan enjin dua lejangkedudukan atas sekali dalam enjin pembakaran dalamkegunaan aci engkolkegunaan alat uji mampatan enjinkelegaaan injap motosikalkenapa bunyi ekzos 4 lejang berbeza dengan 2 lejangkenapa gelang mampatan mempunyai dua gelangkenapa perlu melakukan ujian mampatan pada enjinkepentingan ujian mampatan automotifkeputusan ujian mampatan enjinkeputusan ujian mampatan keretakerja menguji mamptan enjinkaedah pergerakkan injap elektrikkaedah pengujian tekanan bahan apikaedah pengiraan kuasa enjinhuraian enjin keretahuraian hos power keretaHuraian komponen kaburetorhuraian ujian mampatan enjinhuraikan cara penyampaian fuel ke enginejenis jenis ujian ke atas komponen kepala silinderjenis setenjinjenis tolok mampatanjenis ujian mampatan kenderaanjeniskomponen yang terdapat pada enjin 4 lejangjenis_jenis ujian mampatan enjinkaedah kaedah membuat ujian mampatankaedah menguji pistonkerosakkan pada MAMPATAN ENJIN|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!