» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

Kesan kalsium karbida ke atas kemasakan buah

Published on Oct 08 2011 // Uncategorized


TAJUK:

RANCANGAN PENGAJARAN AMALI

(Kesan kalsium karbida ke atas kemasakan buah)

Kemasakan buah ialah satu proses dalam buah-buahan yang menyebabkan buah – buahab menjadi lebih sedap rasanya. Secara umum, sebiji buah menjadi lebih manis, kurang hijau , dan lebih lembut apabila ia masak. Walaupun keasidan buah meningkat ketikal ia masak, tahap keasidan yang lebih tinggi tidak memberi kesan kepada rasanya yang boleh mendorong kepada salah faham iaitu buah yang lebih tua adalah buah yang lebih manis.

Untuk mempercepatkan kemasakan buah agar buah dapat dipasarkan dengan lebih awal dari masa sebenar kemasakan, buah – buahan memerlukan agen kemasakan buah. Agen kemasakan buah yang selalu digunapakai adalah Kalsium karbida. Ia berlaku apabila banyak buah – buahan tidak dieksport dengan baik contohnya apabila tiba pada pihak pembeli buah – buahan menjadi terlampau masak dan juga tidak elok untuk dijual. Jadi akan mengakibatkan pihak pembeli tidak mahu membayar dengan harga yang sepatutnya. Petani kita akan mengalami kerugian yang besar.

Daripada itu, kaedah menggunakan kaksium karbida ini diperluaskan kepada peladang agar buah – buahan yang akan dieksport mempunyau kualiti yang tinggi dan tidak rosak. Contohnya pisang dituai ketika ia masih lagi berwarna hijau dan belum lagi masak sepenuhnya sebelum penghantaran ke negara luar. Dalam tempoh perjalanan penghantaran, buah pisang diletakkan bersama – sama gas etilena agar apabila setibanya di negara yang dieksport buah pisang akan masak dengan sempurna tanpa berlakunya terlalu masak dan lembik.

Contoh lain adalah buah mangga yang akan dieksport ke luar. Buah mangga juga dituai ketika ia masih hijau dan belum masak. Kemudiannya buah mangga diletakkan dalam kotak – kotak dengan kalsium karbida. Kelembapan udara akan bertindak balas dengan kalsium karbida dan menghasilkan gas asetilena yang mempunyai kesan yang sama seperti gas etilena yang bertindak sebagai agen kemasakan buah.

Kalsium karbida ini adalah satu bahan kimia yang sangat reaktif, ia mempunyai ciri – ciri karsinogenik dan kebanyakannya digunakan dalam bidang kimpalan barangan keluli. Walaupun ia membantu dalam kemasakan buah – buahan, kalsium karbida dinasihatkan oleh pakar agar tidak digunakan. Pengguna dinasihatkan agar mencuci buah serta tangan sebelum makan buah – buahan tersebut, ini adalah kerana pengguna boleh dijangkiti lecur kulit serta penyakit – penyakit lain. Masalah ini tidak akan berlaku jika kalsium karbida yang tulen digunakan. Kebanyakan pengeksport buah – buahan menggunakan kalsium karbida tiruan yang dapat memberi kesan buruk kepada penggemar – penggemar buah.

Kajian juga telah menyatakan, semakin cepat kemasakan buah bermaksud buah tersebut mengandungi bahan yang berbahaya. Ia mengandungi arsenik dan fosforus yang sangat berbahaya kepada kesihatan manusia. Apabila terhasilnya gas etilena, ia mungkin menyebabkan gangguan kepada sistem neurologi seterusnya mengakibatkan sakit kepala berpanjangan, gangguan emosi dan mental, mengantuk, kehilangan ingatan dan hipoksia dalam tempoh yang panjang.

Tindak balas kalsium karbida dengan air telah ditemui oleh Friedrich Wöhler dalam(1862).

 

CaC2 + 2 H2O → C2H2 + Ca(OH)2

 

Tindak balas ini ialah asas perindustrian pengeluaran  asetilena , dan ini ialah digunakan dalam  perindustrian utama kalsium karbida. Di China,asetilena berasal daripada kalsium karbida yang didapati daripada bahan mentah dalam  industri kimia, khususnya pengeluaran polivinil klorida. Asetilena adalah lebih ekonomik daripada menggunakan minyak yang diimport. Pengeluaran kalsium karbida di China telah bertambah. Dalam 2005 output ialah 8.94 million tan, dengan keupayaan menjanakan 17 million tan.

PERSEDIAAN MENGAJAR

Mata pelajaran: Sains Pertanian

Tarikh: 24 Oktober 2010

Masa: 8.00 – 9.20 (80min)

Tingkatan: 4 Tekun

Bilangan: 25 orang

Tajuk pengajaran:

Pengetahuan sedia ada:

 1. Pelajar pernah mempelajari tentang lima jenis pengawalatur pertumbuhan dan kesan umumnya kepada tumbuhan.
 • Auksin
 • Giberilin
 • Gas etilina
 • Sitokinin
 • Perencat pertumbuhan

Objektif pengajaran:

Pada akhir pembelajaran pelajar dapat:

 1. Mengenalpasti kelengkapan dan bahan untuk menjalankan eksperimen ini.
 2. Mengenalpasti tentang panduan menggunakan kalsium karbida.
 3. Melakukan eksperimen dengan teratur dan mengikut urutan yang telah ditentukan.

Isi pelajaran:

Nilai-nilai murni: Disiplin, Yakin diri, Bekerjasama, Bertanggungjawab, Berusaha, Kekemasan, Kebersihan.

Media Pengajaran :

 1. Kalsium Karbida
 2. Air suling
 3. Spatula
 4. Bikar 50ml
 5. Plastik bertudung
 6. Buah pisang yang masak dan yang hijau

Langkah-langkah keselamatan :

 1. Pelajar perlu memakai apron serta memakai kasut bertutup.
 2. Pelajar hendaklah beratur sebelum memasuki bengkel elektrik dan elektronik.
 3. Pelajar dilarang sama sekali membawa makanan serta minuman ke dalam makmal.
 4. Pelajar dilarang bergurau-senda ketika menjalankan eksperimen di dalam makmal.
 5. Pelajar perlu berhati-hati semasa menjalankan eksperimen.
 6. Pelajar hendaklah menyimpan alat dan membuang baki bahan eksperimen setelah digunakan.

Set Induksi ( 5minit)

 1. Guru memperkenalkan tentang tajuk eksperimen hari ini iaitu kesan kalsium karbida ke atas kemasakan buah.
 2. Guru menerangkan tentang hormon dan kegunaannya ke atas tumbuhan.

Langkah penyampaian:

Langkah/Masa (minit) Isi pelajaran Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Media pengajaran
Langkah 1 (10minit) Mengenalpasti kelengkapan dan bahan yang akan digunakan dalam eksperimen.
 1. Guru menunjukkan alat dan bahan yang akan digunakan dalam eksperimen.
 2. Guru menunjukkan kuantiti kalsium karbida yang perlu dalam eksperimen iaitu hanya ¼ sudu pepejal untuk 2-3 biji pisang.
 • Kalsium Karbida
 • Air suling
 • Spatula
 • Bikar 50ml
 • Plastik bertudung
 • Buah pisang yang masak dan yang hijau
Langkah 2
(5 minit)

Mengenalpasti tentang panduan menggunakan kalsium karbida

 1. Guru menerangkan tentang panduan menggunakan kalsium karbida
 • Kalsium Karbida dalam larutan akan menghasilkan gas yang mudah terbakar.
 • Sesetengah sumber kalsium karbida mengandungi kimia beracun iaitu arsenik dan fosforus.


Langkah 3 (50minit) Melakukan eksperimen dengan baik dan lancar.
 1. Guru menunjukkan cara proses melakukan eksperimen bermula dengan langkah A dan seterusnya langkah B.
 2. Guru juga menerangkan bahawa pelajar perlu membuat pemerhatian dan juga mencatatkan perubahan ke atas dua set eksperimen yang telah dijalankan setelah 2-3 hari dalam bentuk jadual yang dilakar di papan tulis.

 3. Guru membenarkan pelajar melakukan eksperimen dan mengingatkan agar melakukan eksperimen dengan berhati – hati.
 • Papan tulis

Kesimpulan (5minit)

Guru menerangkan tentang hasil pembelajaran hari ini dan juga tentang perkaitan pelajaran hari ini dengan pelajaran yang lepas.

Penilaian (5minit)

Pelajar diberikan beberapa soalan untuk dijawab bagi membolehkan mereka mengimbas apa yang dipelajari.

 1. Apakah gas yang dilepaskan apabila kalsium karbida dilarutkan dengan air suling?
 2. Huraikan bagaimanakah pemasakan buah pisang boleh dipercepatkan.
 3. Namakan gas yang dilepaskan apabila buah pisang mula masak.

Tugasan/Kerja Lanjutan

Pelajar dibahagikan kepada lima kumpulan yang terdiri daripada lima orang. Pelajar ditugaskan menyediakan peta minda berkaitan tentang hormon atau pengawalatur tumbuhan serta kegunaannya dan dihantar pada kelas akan datang. Pelajar juga dibekalkan dengan kertas manila kad.

|kerja amali kimia tingkatan 4peta minda kimia tingkatan 5buah langkauamali kimia tingkatan 4 bab 2peta minda sains tingkatan 3kesan kalsium karbida ke atas kemasakan buahsoalan sce 3105peta minda sains tingkatan 3 bab 1contoh laporan amali kimiapeta minda sains pertaniancontoh soalan sce 3105etilena dalam buah-buahankesan kalsium karbida keatas kemasakan buahamali kemasakan buahkalsium karbidakesan kalcium karbida ke atas kemasakan buahkerja amali biologi tingkatan 4amali sains pertanian tingkatan 4-PISANGamali 4SCE3105nota peta minda kimia tingkatan 5sains pertanian tingkatan 4 final examekspiremen kesan kalsium karbida ke atas proses kemasakan buah pisanglaporan amali kimia tingkatan 4peta minda pertanianpeta minda peternakan kambingeksperimen keasidan pada buahcontoh laporan amali fizikgas yang dilepaskan apabila kalsium karbida dilarutkan dengan air sulingfizik tingkatan 4 dalam peta mindapeta konsep sains pertanianproses buah untuk masaksoalan amali kimiacontoh soalan amali kimiaKimia Nilam Publicationexperiman kesan kalsium karbidaeksperimen kesan kalsium karbida ke atas pemasakan buah pisangPETA MINDA SAINS TINGAKATAN 2contoh kerja amali sainseksperimen mendorong kematangan buah dengan kalsium karbidapeta minda kimia tingkatan 4 bab elektrokimiapeta minda kimia tingkatan 4 bab 3contoh kerja amali kimia tingkatan 4peta minda kimia bab 1 tingkatan 4contoh kerja amali biologipeta minda sains tingkatan 4 bab 1peta minda sains tingkatan 5 bab 2contoh eksperimen kimia tingkatan 4 bab 4eksperimen kalsium karbida terhadap pisangeksperimen kalsium karbidapeta minda dalam sains pertanianpenggunaan peta minda dalam pengajaran sainsgas yang dilepaskan oleh kalsium karbidacontoh soalan amali kimia amcontoh soalan test amali kimiapengawalatur atur tumbuhancontoh rancangan pengajaran amalicontoh persediaan mengajar sains pertanian bab 1kajian kalsium karbidapemasakan pisangcontoh laporan eksperimen biologi tingkatan 4 bab1peta minda sains form2amali kimia babnota sains tingkatan 5 bab 1 peta mindapersediaan mengajar (sains pertanian)modul kimia tingkatan 5 nilam publicationkesan buruk kalsium karbidaamali kesan kalsium karbida ke atas kemasakan buahlaporan eksperimen sains tingkatan 4kesan kalsium karbida kepada kemasakan buahset induksi pengawalatur tumbuhanbahan kimia kalsium klorida dalam buah-buahanlangkah langkah melakukan eksperimen penggunaan kalsium karbidakesan kalsium karbidasain kerja amali kimia tingkatan 4amali pengawalatur pertumbuhanamali proses sains bilingualkimia tingkatan 4 kerja amalikerja amali kimia tingkatan 3kemasakan buah manggacara percepatkan pengeluaran buah pisangamali biologi tingkatan 4 bab 2mendorong kematangan buah dengan kalsium karbidamempercepatkan kemasakan buah pisangkualiti pisang untuk di eksportkimia bab 3 amali tingkatan 4kualiti pisang yang di eksport ke jepunpeta konsep kimia tingkatan 5 bab 1penggunaan kimia di dalam kemasakan buahpenggunaan gas karbida dalam memasakkn buahkertas soalan amali kimiapeta minda sains ting2pengawalturan tumbuhankimia tingkatan 4 bab 1 peta mindakoleksi soalan amali biologipeta konsep amali fizik sce 3105kimia tingkatan 4 bab 10 peta mindakimia tingkatan 4 bab 1 nilam publicationpertanian peta mindakimia tingkatan 5 nilam publicationpenghantaran buah pisangkimia tingkatan 5 peta mindapeta konsep kimia tingkatan 5Kimia bab8 garamkimia amali tingkatanlangkah penanaman cili hbsc2203laporan kimia amali tingkatan 4laporan fizik sce 3105laporan kerja amali kimia tingkatan 4LAPORAN PISANG KALSIUM KARBIDAnota peta minda biologi tingkatan 5 bab satunota bab 1 peta minda kimia tingkatan 5mempercepatkan kemasakan buahmendorong kematangan buah dengan menggunakan kalsium karbidanilam publication fiziknegatif buah langkaumengadaptasi pengajaran sains kepada\kanak-kanak bandar dan luar bandarmengenal pasti buah yang mengandungi karbidamodul kimia tingkatan 4 nilam publicationnota peta minda kimia tingkatan5nota peta minda sains ting 5 2013langkah-langkah keselamatan amali masakanLAPORAN AMALI 4 SCE 3105laporan amali auksinlaporan amali fizik sce 3105laporan amali kesan kalsium karbida ke atas kemasakan buahpengamatan buah pisang menggunakan karbidapembeli kimialaporan amali kesan melancappanduan amali pemprosesanlaporan amali kimia tingkataan 4laporan amali proses osmosislaporan eksperimen kimia bab 1nota sains tingkatan 3 bab 1 peta mindamicro pengajaran sains pertanian youtubepeta konsep sain bab 1 tingkatan 5youtube eksperimen sains pmrrancangan pengajaran tahunan kimia tingkatan 4 2012rancangan pengajaran tahunan KIMIA TINGKATAN 4 2013rancangan persediaan mengajar kimiasain pertanian amali-mengkaji kesan kalsium keatas kemasukan buah pisangsain tingkatan 2 :kesan kekurangan kalsiumsains pertanian kemasakan buahsains pertanian langkah keselamatan menggunakan gas asetilenasains pertanian spm uji kesan karbida ke atas buahrancangan pengajaran kimiaRANCANGAN PENGAJARAN AMALI (Kesan kalsium karbida ke ataskemasakan buah)proses buah pisang masakyoutube- tindak balas kalsium dengan airproses kemasakan oleh eteleneproses kemasakan pisangproses pemasakan buahproses pemasakan buah mangga dalam pertanianProses pisang masakRANCANGAN PENGAJARAN AMALI (Kesan kalsium karbida ke atas kemasakan buah)sains peta minda tingkatan 2sains tingkatan 1 bab 5 peta mindasoalan tahun lepas fizik sce 3105strategi mengadaptasi pengajaran sains kepada kanak-kanak luar bandar dan bandarstrategi mengadaptasi pengajaran sains kepada murid bandar dan luar bandartanaman pisang-eksperimen kesan kalsium karbidatopik 1amali bioujikaji kimia amaliujikaji sains menggunakan kertasutube cara mengajar sains pertanian tingkatan 4soalan soalan sce 3105soalan sce3105 tahun lepassains tingkatan 5 bab 1 peta mindasains tingkatan 5 bab1 eksperimensatu experimen menunjukkan kesan kalsium karbida ke atas proses kemasakan buahsce 3105 soalansce3105 contoh soalanscribd laporan amali fizik sce 3105sitokinin dengan buah yang masaksoalan sce3105proses buah menjadi masakproses buah masakproses buah mangga mentah menjadi masakpeta minda kimia tingkatan 5 bab 2peta minda kimia tingkatan 5 bab 5peta minda kimia tingkatan 5 bab 5 bahan kimia untuk penggunapeta minda kimia tingkatan 5 bmwpeta minda kimia tingktan 5peta minda nota kimia tingkatan 5peta minda sain bab 1 tingkatan 5peta minda sains alkali tingkatan 2peta minda kimia tingkatan 4 bab 6peta minda kimia bab 2 tingkatan 4peta minda bab 1 kimia tingkatan 4peta minda bab 1 sains tingkatan 4peta minda bab 1 sains tingkatan 5peta minda bab 2 elektronikpeta minda bab tingkatan 5 sains bab1peta minda biodiversiti buku text sain tingkatan 2peta minda fizik sce3105peta minda kesan perindustrianpeta minda sains bab 2 tingkatan 5peta minda sains bab 5 tingkatan 4peta minda sains tingkatan 5 2013peta minda sains tingkatan 5 bab 5peta minda sains tingkatan2 bab 2peta minda setiap bab kimiapeta minda tajuk biodiversiti sains tingkatan 2peta minda tentang pertanianpeta minta sain bab 1 tingkatan 5prosedur kerja amali kimia stpmpeta minda sains tingkatan 4 bab1peta minda sains tingkatan 2 bab 2peta minda sains bab 6 tingkatan 4peta minda sains pertanian tingkatan 5peta minda sains spm bab1peta minda sains spm tingkatan 4 bab 3peta minda sains ting 2- slidesharepeta minda sains ting 3 bab 1peta minda sains ting 4peta minda sains tingkatan 1peta mind sains pertanianbiologi tingkatan 4 laporan amalicontoh contoh peta minda tentang biologi tingkatan 4contoh eksperimen guru sains pertanian tingkatan 4contoh eksperimen kimia tngkatan 4 bab 8contoh eksperimen sains tingkatan 4 berkaitan tumbuhancontoh kajian eksperimen osmosiscontoh kerja amalicontoh kerja amali fizikcontoh kerja amali kimiacontoh amali sains pertaniancontoh amali kimia tingkatan 4biologi tingkatan 5 bab 1 peta mindabiologi tingkatan 5 peta minda bab 1buah lankaucara kerja kalsium karbidacara melakukan eksperiman kesan kemasakan buah pisangcara pemasakan buah berlakucara semak kerja amali fizikcontoh amali kimia tignkatan 3contoh kerja amali tingkatan 5contoh kerja praktical eksperimencontoh kerja praktical eksperimen biology stpmcontoh laporan eksperimen kimiacontoh laporan kerja amali kimiacontoh laporan kerja amali kimia fizikcontoh laporan ujikaji osmosis tumbuhancontoh perancangan amali sainscontoh soalan amalicontoh soalan amali fizikcontoh soalan amali kimia stpmcontoh laporan eksperimen di bengkelcontoh laporan eksperimen biologi tingkatan 4 bab 2contoh laporan amali biologi bab 2contoh laporan amali biologi tingkatan 4 bab 2contoh laporan amali fizik graviticontoh laporan amali fizik sce 3105contoh laporan amali fizik tingkatan empatcontoh laporan amali sce3105contoh laporan eksperimen biologi tingkatan 4 babcontoh laporan eksperimen biologi tingkatan 4 bab 1contoh soalan amali maintenacebiologi tingkatan 4 bab2 amaliagen kalsium karbidaamali kimiaamali Kimia bab 3 ting 4amali kimia bab7 tingkatan 4amali kimia fizik pass yearamali kimia tingkatan 4 2012amali kimia tingkatan 4 bab 1amali kimia tingkatan 4 bab 2 terengganuamali kimia tingkatan 4 bab 4AMALI KESAN KEMASAKAN PISANGamali kesan kalsium carbida ke atas kemasakanagen kemasakan buah kalsium karbidaagen pemasakan buahamali 6 transformer sce 3105 fizikamali biologi tingkatan 4 bab 2]amali fizik tingkatan 4 bab 1amali kalsium karbidaamali kalsium karbida pemasakan buahamali kesan jangkamasa memasak terhadapamali kimia tingkatan 4 bab 8amali kimia tingkatan 4 garamamali mendorong kematangan buah dengan menggunakan kalsium karbidabagaimana kalsium karbida mempercepatkan proses pemasakan buahbahan bantu mempercepatkan masak buahbahan dan peralatan proses pemasakan buah menggunakan kalsium karbiadbahan kimia yang mempercepatkan buah masakbahan untuk mempercepatkan kemasakan buahbilingualamali proses sains biologybiologi tingkatan 4 amali bab 2biologi tingkatan 4 amali bab 2]bagaimana ethephon mempercepatkan dalam buah pemasakanbagaimana buah pisang masakamali proses perladangan buah-buahanamali proses sains pbs tingkAtan2amali sains pertanian tingkatan 4 kalsium karbidaanswer for kerja amali kimia tingkatan 4apakah kalsium karbida?arsenik dalam pisangasetilena udarabab 1 sains tingkatan 4 2013 (peta minda)biologi tingkatan 4 bab 2 amalicontoh soalan amali sainskeburukan guna kalsium karbidakerja amali kimia tingkatan 4 ( teacher edition)kerja amali kimia tingkatan 4 bab 1kerja amali kimia tingkatan 4 bab 2kerja amali kimia tingkatan 4 bab 3kerja amali kimia tingkatan 4 bab6kerja amali kimia tingkatan 5kerja amali sains pertaniankerja amali sains pertanian tingkatan 5kerja amali biologi tingatan 4 2013kerja amali bio tingkatan 4keburukan hormon pemasakan buah kepada manusiakeburukan kerja amalikeburukan pengawalatur pertumbuhankekurangan pengawalatur pertumbuhankelemahan pengawalatur pertumbuhankemasakan buah adalahkemasakan pisang ambonKepentingan Kalsiumkerja amali tingkatan 4kerja amali tingkatan 4 kimiakerja amali tngkatan 4 kimiakesan kalsium terhadap manusiaKESAN KALSIUM TERLAMPAU TINGGIkesan kemasakan buah pisang menggunakan kalsium karbidakesan kemasakan pisang menggunakan kalsium karbidakesan kesan buah buahankesan lecur kimpalankesan masak tumbuhankesan pemasakan pisang menggunakan kalsium karbidaKESAN KALSIUM KARBIDA PADA PEMASAKAN PISANGkesan kalsium karbida ka atas ke masakkan buahbank soalan sce 3105kertas soalan amali kimia tingkatan 4kesan auksin terhadap perkembangan buahkesan buah langkaukesan buruk hormon etilena pada tumbuhankesan gas atelena kepada tanamankesan gas ethylene ke atas buah buahankesan hormon atas kemasakan buahkesan penggunaan kalsium karbidakeburukan gas asetilenacontoh soalan amali sains pertanianeksperimen garam tingkatan 4eksperimen ke atas buah-buahaneksperimen kematangan buah guna kalsium kloridaeksperimen kesan karbidaeksperimen kimia tingkatan 4 bab 8eksperimen mendorong kematangan buah dengan menggunakan kalsium kalbidaeksperimen mengkaji proses osmosisEKSPERIMEN SAINS osmosiseksperimen fizik tingkatan 4 tentang buah kelapaeksperimen atas buahcontoh soalan bab elektronik tingkatan 2contoh soalan eksperimen kimiacontoh soalan kuiz kimia umumcontoh soalan past year amali kimiacontoh soalan peperiksaan fizik 3105contoh solan sce 3105contoh-contoh amali-amali fizik tingkatan 4 dan 5contoh-contoh soalan kimia amalieksperimen sains tingkatan 2 untuk mencari keasidan bahan menggunakanelektrik tingkatan3etilena- bahan kimia untuk pemasakan pisangkaedah menjalankan amali proses osmosis buahkajian kalsium karbida terhadap kemasakan buahkajian kesan gas asetilena terhadap buah manggakalsium kalbida untuk buahkapur mempercepatkan proses pemasakankarbida dalam makanankeberkesanan penggunaan peta konsep dalam kimia 2012keburukan auksinkaedah karbida sains pertanianjurnal pematangan buah pisang menggunakan kalsium karbidafaktor negatif tentang buah manggafaktor penggunaan kalsium karbida ke atas buah buahanfizik amali menggunakan biji benih dan minyakfizik nilam publicationgambar peta minda tentang peternakan kambinggaram bab 8 kimia tingkatan 4gas etilinaharga kalsium karbidakeburukan etilena|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!