» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

Kesan kalsium karbida ke atas kemasakan buah

Published on Oct 08 2011 // Uncategorized


TAJUK:

RANCANGAN PENGAJARAN AMALI

(Kesan kalsium karbida ke atas kemasakan buah)

Kemasakan buah ialah satu proses dalam buah-buahan yang menyebabkan buah – buahab menjadi lebih sedap rasanya. Secara umum, sebiji buah menjadi lebih manis, kurang hijau , dan lebih lembut apabila ia masak. Walaupun keasidan buah meningkat ketikal ia masak, tahap keasidan yang lebih tinggi tidak memberi kesan kepada rasanya yang boleh mendorong kepada salah faham iaitu buah yang lebih tua adalah buah yang lebih manis.

Untuk mempercepatkan kemasakan buah agar buah dapat dipasarkan dengan lebih awal dari masa sebenar kemasakan, buah – buahan memerlukan agen kemasakan buah. Agen kemasakan buah yang selalu digunapakai adalah Kalsium karbida. Ia berlaku apabila banyak buah – buahan tidak dieksport dengan baik contohnya apabila tiba pada pihak pembeli buah – buahan menjadi terlampau masak dan juga tidak elok untuk dijual. Jadi akan mengakibatkan pihak pembeli tidak mahu membayar dengan harga yang sepatutnya. Petani kita akan mengalami kerugian yang besar.

Daripada itu, kaedah menggunakan kaksium karbida ini diperluaskan kepada peladang agar buah – buahan yang akan dieksport mempunyau kualiti yang tinggi dan tidak rosak. Contohnya pisang dituai ketika ia masih lagi berwarna hijau dan belum lagi masak sepenuhnya sebelum penghantaran ke negara luar. Dalam tempoh perjalanan penghantaran, buah pisang diletakkan bersama – sama gas etilena agar apabila setibanya di negara yang dieksport buah pisang akan masak dengan sempurna tanpa berlakunya terlalu masak dan lembik.

Contoh lain adalah buah mangga yang akan dieksport ke luar. Buah mangga juga dituai ketika ia masih hijau dan belum masak. Kemudiannya buah mangga diletakkan dalam kotak – kotak dengan kalsium karbida. Kelembapan udara akan bertindak balas dengan kalsium karbida dan menghasilkan gas asetilena yang mempunyai kesan yang sama seperti gas etilena yang bertindak sebagai agen kemasakan buah.

Kalsium karbida ini adalah satu bahan kimia yang sangat reaktif, ia mempunyai ciri – ciri karsinogenik dan kebanyakannya digunakan dalam bidang kimpalan barangan keluli. Walaupun ia membantu dalam kemasakan buah – buahan, kalsium karbida dinasihatkan oleh pakar agar tidak digunakan. Pengguna dinasihatkan agar mencuci buah serta tangan sebelum makan buah – buahan tersebut, ini adalah kerana pengguna boleh dijangkiti lecur kulit serta penyakit – penyakit lain. Masalah ini tidak akan berlaku jika kalsium karbida yang tulen digunakan. Kebanyakan pengeksport buah – buahan menggunakan kalsium karbida tiruan yang dapat memberi kesan buruk kepada penggemar – penggemar buah.

Kajian juga telah menyatakan, semakin cepat kemasakan buah bermaksud buah tersebut mengandungi bahan yang berbahaya. Ia mengandungi arsenik dan fosforus yang sangat berbahaya kepada kesihatan manusia. Apabila terhasilnya gas etilena, ia mungkin menyebabkan gangguan kepada sistem neurologi seterusnya mengakibatkan sakit kepala berpanjangan, gangguan emosi dan mental, mengantuk, kehilangan ingatan dan hipoksia dalam tempoh yang panjang.

Tindak balas kalsium karbida dengan air telah ditemui oleh Friedrich Wöhler dalam(1862).

 

CaC2 + 2 H2O → C2H2 + Ca(OH)2

 

Tindak balas ini ialah asas perindustrian pengeluaran  asetilena , dan ini ialah digunakan dalam  perindustrian utama kalsium karbida. Di China,asetilena berasal daripada kalsium karbida yang didapati daripada bahan mentah dalam  industri kimia, khususnya pengeluaran polivinil klorida. Asetilena adalah lebih ekonomik daripada menggunakan minyak yang diimport. Pengeluaran kalsium karbida di China telah bertambah. Dalam 2005 output ialah 8.94 million tan, dengan keupayaan menjanakan 17 million tan.

PERSEDIAAN MENGAJAR

Mata pelajaran: Sains Pertanian

Tarikh: 24 Oktober 2010

Masa: 8.00 – 9.20 (80min)

Tingkatan: 4 Tekun

Bilangan: 25 orang

Tajuk pengajaran:

Pengetahuan sedia ada:

 1. Pelajar pernah mempelajari tentang lima jenis pengawalatur pertumbuhan dan kesan umumnya kepada tumbuhan.
 • Auksin
 • Giberilin
 • Gas etilina
 • Sitokinin
 • Perencat pertumbuhan

Objektif pengajaran:

Pada akhir pembelajaran pelajar dapat:

 1. Mengenalpasti kelengkapan dan bahan untuk menjalankan eksperimen ini.
 2. Mengenalpasti tentang panduan menggunakan kalsium karbida.
 3. Melakukan eksperimen dengan teratur dan mengikut urutan yang telah ditentukan.

Isi pelajaran:

Nilai-nilai murni: Disiplin, Yakin diri, Bekerjasama, Bertanggungjawab, Berusaha, Kekemasan, Kebersihan.

Media Pengajaran :

 1. Kalsium Karbida
 2. Air suling
 3. Spatula
 4. Bikar 50ml
 5. Plastik bertudung
 6. Buah pisang yang masak dan yang hijau

Langkah-langkah keselamatan :

 1. Pelajar perlu memakai apron serta memakai kasut bertutup.
 2. Pelajar hendaklah beratur sebelum memasuki bengkel elektrik dan elektronik.
 3. Pelajar dilarang sama sekali membawa makanan serta minuman ke dalam makmal.
 4. Pelajar dilarang bergurau-senda ketika menjalankan eksperimen di dalam makmal.
 5. Pelajar perlu berhati-hati semasa menjalankan eksperimen.
 6. Pelajar hendaklah menyimpan alat dan membuang baki bahan eksperimen setelah digunakan.

Set Induksi ( 5minit)

 1. Guru memperkenalkan tentang tajuk eksperimen hari ini iaitu kesan kalsium karbida ke atas kemasakan buah.
 2. Guru menerangkan tentang hormon dan kegunaannya ke atas tumbuhan.

Langkah penyampaian:

Langkah/Masa (minit) Isi pelajaran Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Media pengajaran
Langkah 1 (10minit) Mengenalpasti kelengkapan dan bahan yang akan digunakan dalam eksperimen.
 1. Guru menunjukkan alat dan bahan yang akan digunakan dalam eksperimen.
 2. Guru menunjukkan kuantiti kalsium karbida yang perlu dalam eksperimen iaitu hanya ¼ sudu pepejal untuk 2-3 biji pisang.
 • Kalsium Karbida
 • Air suling
 • Spatula
 • Bikar 50ml
 • Plastik bertudung
 • Buah pisang yang masak dan yang hijau
Langkah 2
(5 minit)

Mengenalpasti tentang panduan menggunakan kalsium karbida

 1. Guru menerangkan tentang panduan menggunakan kalsium karbida
 • Kalsium Karbida dalam larutan akan menghasilkan gas yang mudah terbakar.
 • Sesetengah sumber kalsium karbida mengandungi kimia beracun iaitu arsenik dan fosforus.


Langkah 3 (50minit) Melakukan eksperimen dengan baik dan lancar.
 1. Guru menunjukkan cara proses melakukan eksperimen bermula dengan langkah A dan seterusnya langkah B.
 2. Guru juga menerangkan bahawa pelajar perlu membuat pemerhatian dan juga mencatatkan perubahan ke atas dua set eksperimen yang telah dijalankan setelah 2-3 hari dalam bentuk jadual yang dilakar di papan tulis.

 3. Guru membenarkan pelajar melakukan eksperimen dan mengingatkan agar melakukan eksperimen dengan berhati – hati.
 • Papan tulis

Kesimpulan (5minit)

Guru menerangkan tentang hasil pembelajaran hari ini dan juga tentang perkaitan pelajaran hari ini dengan pelajaran yang lepas.

Penilaian (5minit)

Pelajar diberikan beberapa soalan untuk dijawab bagi membolehkan mereka mengimbas apa yang dipelajari.

 1. Apakah gas yang dilepaskan apabila kalsium karbida dilarutkan dengan air suling?
 2. Huraikan bagaimanakah pemasakan buah pisang boleh dipercepatkan.
 3. Namakan gas yang dilepaskan apabila buah pisang mula masak.

Tugasan/Kerja Lanjutan

Pelajar dibahagikan kepada lima kumpulan yang terdiri daripada lima orang. Pelajar ditugaskan menyediakan peta minda berkaitan tentang hormon atau pengawalatur tumbuhan serta kegunaannya dan dihantar pada kelas akan datang. Pelajar juga dibekalkan dengan kertas manila kad.

|kerja amali kimia tingkatan 4peta minda kimia tingkatan 5buah langkauamali kimia tingkatan 4 bab 2peta minda sains tingkatan 3kesan kalsium karbida ke atas kemasakan buahsoalan sce 3105peta minda sains tingkatan 3 bab 1contoh laporan amali kimiapeta minda sains pertaniankesan kalsium karbida keatas kemasakan buahcontoh soalan sce 3105kalsium karbidaetilena dalam buah-buahanamali kemasakan buahcontoh soalan amali kimiaamali sains pertanian tingkatan 4-PISANGkesan kalcium karbida ke atas kemasakan buahnota peta minda kimia tingkatan 5amali 4SCE3105kerja amali biologi tingkatan 4laporan amali kimia tingkatan 4eksperimen keasidan pada buahfizik tingkatan 4 dalam peta mindapeta minda pertanianproses buah untuk masakpeta minda peternakan kambingcontoh laporan amali fizikgas yang dilepaskan apabila kalsium karbida dilarutkan dengan air sulingexperiman kesan kalsium karbidasains pertanian tingkatan 4 final exampeta konsep sains pertanianekspiremen kesan kalsium karbida ke atas proses kemasakan buah pisangsoalan amali kimiaKimia Nilam Publicationpersediaan mengajar (sains pertanian)eksperimen kesan kalsium karbida ke atas pemasakan buah pisangeksperimen mendorong kematangan buah dengan kalsium karbidaPETA MINDA SAINS TINGAKATAN 2contoh kerja amali sainscontoh kerja amali kimia tingkatan 4peta minda kimia tingkatan 4 bab 3modul kimia tingkatan 5 nilam publicationcontoh kerja amali biologipeta minda sains tingkatan 4 bab 1contoh eksperimen kimia tingkatan 4 bab 4contoh rancangan pengajaran amalipemasakan pisangeksperimen kalsium karbida terhadap pisangeksperimen kalsium karbidagas yang dilepaskan oleh kalsium karbidacontoh soalan amali kimia ampeta minda kimia tingkatan 4 bab elektrokimiapengawalatur atur tumbuhangemilang pertanian kesan kalsium karbida keatas kemasakan buahcontoh soalan amalicontoh persediaan mengajar sains pertanian bab 1peta minda kimia bab 1 tingkatan 4contoh soalan test amali kimianota sains tingkatan 5 bab 1 peta mindacontoh laporan eksperimen biologi tingkatan 4 bab1kajian kalsium karbidapeta minda sains form2peta minda dalam sains pertanianpenggunaan peta minda dalam pengajaran sainspeta minda sains tingkatan 5 bab 2amali proses sains bilinguallaporan eksperimen sains tingkatan 4kesan kalsium karbidaamali kesan kalsium karbida ke atas kemasakan buahsain kerja amali kimia tingkatan 4amali kimia babkimia tingkatan 4 kerja amalikerja amali kimia tingkatan 3bahan kimia kalsium klorida dalam buah-buahankesan kalsium karbida kepada kemasakan buahkesan buruk kalsium karbidakemasakan buah manggaset induksi pengawalatur tumbuhanmendorong kematangan buah dengan kalsium karbidamempercepatkan kemasakan buah pisangamali pengawalatur pertumbuhancara percepatkan pengeluaran buah pisanglangkah langkah melakukan eksperimen penggunaan kalsium karbidaamali biologi tingkatan 4 bab 2koleksi soalan amali biologikimia tingkatan 5 nilam publicationpengawalturan tumbuhanpembeli kimiapengamatan buah pisang menggunakan karbidakualiti pisang untuk di eksportkimia tingkatan 5 peta mindakimia tingkatan 4 bab 10 peta mindamengenal pasti buah yang mengandungi karbidakesan pemasakan pisang menggunakan kalsium karbidakesan penggunaan kalsium karbidakimia amali tingkatanpertanian peta mindakimia bab 3 amali tingkatan 4Kimia bab8 garampenggunaan gas karbida dalam memasakkn buahkimia tingkatan 4 bab 1 nilam publicationpenghantaran buah pisangpenggunaan kimia di dalam kemasakan buahkimia tingkatan 4 bab 1 peta mindapeta konsep amali fizik sce 3105kualiti pisang yang di eksport ke jepunlaporan amali proses osmosislaporan eksperimen karbit pada pisanglaporan eksperimen kimia bab 1nilam publication fiziknegatif buah langkaulaporan fizik sce 3105laporan kerja amali kimia tingkatan 4modul kimia tingkatan 4 nilam publicationlaporan kimia amali tingkatan 4LAPORAN PISANG KALSIUM KARBIDAmempercepatkan kemasakan buahmicro pengajaran sains pertanian youtubemendorong kematangan buah dengan menggunakan kalsium karbidanota bab 1 peta minda kimia tingkatan 5nota peta minda biologi tingkatan 5 bab satukesan masak tumbuhanlangkah penanaman cili hbsc2203langkah-langkah keselamatan amali masakanpanduan amali pemprosesanLAPORAN AMALI 4 SCE 3105laporan amali auksinnota sains tingkatan 3 bab 1 peta mindanota peta minda sains ting 5 2013laporan amali fizik sce 3105nota peta minda kimia tingkatan5laporan amali kesan kalsium karbida ke atas kemasakan buahlaporan amali kesan melancaplaporan amali kimia tingkataan 4mengadaptasi pengajaran sains kepada\kanak-kanak bandar dan luar bandarpeta konsep kimia tingkatan 5proses buah mangga mentah menjadi masakrancangan pengajaran tahunan kimia tingkatan 4 2012rancangan pengajaran tahunan KIMIA TINGKATAN 4 2013rancangan persediaan mengajar kimiasain pertanian amali-mengkaji kesan kalsium keatas kemasukan buah pisangsain tingkatan 2 :kesan kekurangan kalsiumsains pertanian kemasakan buahsains pertanian langkah keselamatan menggunakan gas asetilenasains pertanian spm uji kesan karbida ke atas buahrancangan pengajaran kimiaRANCANGAN PENGAJARAN AMALI (Kesan kalsium karbida ke ataskemasakan buah)RANCANGAN PENGAJARAN AMALI (Kesan kalsium karbida ke atas kemasakan buah)proses buah masakproses buah menjadi masakproses buah pisang masakproses kemasakan oleh eteleneproses kemasakan pisangproses pemasakan buahproses pemasakan buah mangga dalam pertanianProses pisang masaksains peta minda tingkatan 2sains tingkatan 1 bab 5 peta mindastrategi mengadaptasi pengajaran sains kepada kanak-kanak luar bandar dan bandarstrategi mengadaptasi pengajaran sains kepada murid bandar dan luar bandartanaman pisang-eksperimen kesan kalsium karbidatopik 1amali bioujikaji kimia amaliujikaji sains menggunakan kertasutube cara mengajar sains pertanian tingkatan 4youtube eksperimen sains pmrsoalan tahun lepas fizik sce 3105soalan soalan sce 3105soalan sce3105 tahun lepassains tingkatan 5 bab 1 peta mindasains tingkatan 5 bab1 eksperimensatu experimen menunjukkan kesan kalsium karbida ke atas proses kemasakan buahsce 3105 soalansce3105 contoh soalanscribd laporan amali fizik sce 3105sitokinin dengan buah yang masaksoalan sce3105youtube- tindak balas kalsium dengan airpeta konsep kimia tingkatan 5 bab 1peta minda kimia tingkatan 4 bab 6peta minda sains ting 2- slidesharepeta minda kimia tingkatan 5 bab 2peta minda kimia tingkatan 5 bab 5peta minda kimia tingkatan 5 bab 5 bahan kimia untuk penggunapeta minda kimia tingkatan 5 bmwpeta minda kimia tingktan 5peta minda nota kimia tingkatan 5peta minda kimia bab 2 tingkatan 4peta minda kesan perindustrianpeta minda fizik sce3105peta konsep sain bab 1 tingkatan 5peta mind sains pertanianpeta minda bab 1 kimia tingkatan 4peta minda bab 1 sains tingkatan 4peta minda bab 1 sains tingkatan 5peta minda bab 2 elektronikpeta minda bab tingkatan 5 sains bab1peta minda biodiversiti buku text sain tingkatan 2peta minda sain bab 1 tingkatan 5peta minda sains alkali tingkatan 2peta minda sains tingkatan 4 bab1peta minda sains tingkatan 5 2013peta minda sains tingkatan 5 bab 5peta minda sains tingkatan2 bab 2peta minda setiap bab kimiapeta minda tajuk biodiversiti sains tingkatan 2peta minda tentang pertanianpeta minta sain bab 1 tingkatan 5peta minda sains tingkatan 2 bab 2peta minda sains tingkatan 1peta minda sains ting2peta minda sains bab 2 tingkatan 5peta minda sains bab 5 tingkatan 4peta minda sains bab 6 tingkatan 4peta minda sains pertanian tingkatan 5peta minda sains spm bab1peta minda sains spm tingkatan 4 bab 3peta minda sains ting 3 bab 1peta minda sains ting 4prosedur kerja amali kimia stpmkesan lecur kimpalanbiologi tingkatan 4 bab2 amalicontoh contoh peta minda tentang biologi tingkatan 4contoh eksperimen guru sains pertanian tingkatan 4contoh eksperimen kimia tngkatan 4 bab 8contoh eksperimen sains tingkatan 4 berkaitan tumbuhancontoh kajian eksperimen osmosiscontoh kerja amalicontoh kerja amali fizikcontoh kerja amali kimiacontoh amali sains pertaniancontoh amali kimia tingkatan 4contoh amali kimia tignkatan 3biologi tingkatan 4 laporan amalibiologi tingkatan 5 bab 1 peta mindabiologi tingkatan 5 peta minda bab 1buah lankaucara kerja kalsium karbidacara melakukan eksperiman kesan kemasakan buah pisangcara pemasakan buah berlakucara semak kerja amali fizikcontoh kerja amali tingkatan 5contoh kerja praktical eksperimencontoh laporan eksperimen kimiacontoh laporan kerja amali kimiacontoh laporan kerja amali kimia fizikcontoh laporan ujikaji osmosis tumbuhancontoh perancangan amali sainscontoh soalan amali fizikcontoh soalan amali kimia stpmcontoh soalan amali maintenacecontoh laporan eksperimen di bengkelcontoh laporan eksperimen biologi tingkatan 4 bab 2contoh laporan eksperimen biologi tingkatan 4 bab 1contoh kerja praktical eksperimen biology stpmcontoh laporan amali biologi bab 2contoh laporan amali biologi tingkatan 4 bab 2contoh laporan amali fizik graviticontoh laporan amali fizik sce 3105contoh laporan amali fizik tingkatan empatcontoh laporan amali sce3105contoh laporan eksperimen biologi tingkatan 4 babcontoh soalan amali sainsbiologi tingkatan 4 bab 2 amaliagen kalsium karbidaamali kimiaamali Kimia bab 3 ting 4amali kimia bab7 tingkatan 4amali kimia fizik pass yearamali kimia tingkatan 4 2012amali kimia tingkatan 4 bab 1amali kimia tingkatan 4 bab 2 terengganuamali kimia tingkatan 4 bab 4AMALI KESAN KEMASAKAN PISANGamali kesan kalsium carbida ke atas kemasakanamali kesan jangkamasa memasak terhadapagen kemasakan buah kalsium karbidaagen pemasakan buahamali 6 transformer sce 3105 fizikamali biologi tingkatan 4 bab 2]amali fizik tingkatan 4 bab 1amali kalsium karbidaamali kalsium karbida pemasakan buahamali kematangan buah dengan kalsium karbidaamali kimia tingkatan 4 bab 8amali kimia tingkatan 4 garambagaimana kalsium karbida mempercepatkan proses pemasakan buahbahan bantu mempercepatkan masak buahbahan dan peralatan proses pemasakan buah menggunakan kalsium karbiadbahan kimia yang mempercepatkan buah masakbahan untuk mempercepatkan kemasakan buahbank soalan sce 3105bilingualamali proses sains biologybiologi tingkatan 4 amali bab 2bagaimana ethephon mempercepatkan dalam buah pemasakanbagaimana buah pisang masakbab 1 sains tingkatan 4 2013 (peta minda)amali mendorong kematangan buah dengan menggunakan kalsium karbidaamali proses perladangan buah-buahanamali proses sains pbs tingkAtan2amali sains pertanian tingkatan 4 kalsium karbidaanswer for kerja amali kimia tingkatan 4apakah kalsium karbida?arsenik dalam pisangasetilena udarabiologi tingkatan 4 amali bab 2]contoh soalan amali sains pertaniankeberkesanan penggunaan peta konsep dalam kimia 2012kemasakan pisang ambonKepentingan Kalsiumkerja amali bio tingkatan 4kerja amali biologi tingatan 4 2013kerja amali kimia tingkatan 4 ( teacher edition)kerja amali kimia tingkatan 4 bab 1kerja amali kimia tingkatan 4 bab 2kerja amali kimia tingkatan 4 bab 3kemasakan buah buahan dikawal oleh hormonkemasakan buah adalahkelemahan pengawalatur pertumbuhankeburukan auksinkeburukan etilenakeburukan gas asetilenakeburukan guna kalsium karbidakeburukan hormon pemasakan buah kepada manusiakeburukan kerja amalikeburukan pengawalatur pertumbuhankekurangan pengawalatur pertumbuhankerja amali kimia tingkatan 4 bab6kerja amali kimia tingkatan 5kesan gas ethylene ke atas buah buahankesan hormon atas kemasakan buahkesan kalsium karbida ka atas ke masakkan buahKESAN KALSIUM KARBIDA PADA PEMASAKAN PISANGkesan kalsium terhadap manusiaKESAN KALSIUM TERLAMPAU TINGGIkesan kemasakan buah pisang menggunakan kalsium karbidakesan kemasakan pisang menggunakan kalsium karbidakesan gas atelena kepada tanamankesan buruk hormon etilena pada tumbuhankesan buah langkaukerja amali sains pertaniankerja amali sains pertanian tingkatan 5kerja amali tingkatan 4kerja amali tingkatan 4 kimiakerja amali tngkatan 4 kimiakertas soalan amali kimiakertas soalan amali kimia tingkatan 4kesan auksin terhadap perkembangan buahkesan kesan buah buahankarbida dalam makanancontoh soalan amali untuk elektrikeksperimen ke atas buah-buahaneksperimen kematangan buah guna kalsium kloridaeksperimen kesan karbidaeksperimen kimia tingkatan 4 bab 8eksperimen mendorong kematangan buah dengan menggunakan kalsium kalbidaeksperimen mengkaji proses osmosiseksperimen menunjukkan kesan kalsium karbida ke atas kemasakan buahEKSPERIMEN SAINS osmosiseksperimen garam tingkatan 4eksperimen fizik tingkatan 4 tentang buah kelapaeksperimen atas buahcontoh soalan bab elektronik tingkatan 2contoh soalan eksperimen kimiacontoh soalan kuiz kimia umumcontoh soalan past year amali kimiacontoh soalan peperiksaan fizik 3105contoh solan sce 3105contoh-contoh amali-amali fizik tingkatan 4 dan 5contoh-contoh soalan kimia amalieksperimen sains tingkatan 2 untuk mencari keasidan bahan menggunakanelektrik tingkatan3jurnal pematangan buah pisang menggunakan kalsium karbidakaedah kalbidakaedah karbida sains pertaniankaedah menjalankan amali proses osmosis buahkajian kalsium karbida terhadap kemasakan buahkajian kesan gas asetilena terhadap buah manggakalsium kalbida untuk buahkalsium karbida buat buahharga kalsium karbidagas etilinagas atielea buah malaysiaetilena- bahan kimia untuk pemasakan pisangfaktor negatif tentang buah manggafaktor penggunaan kalsium karbida ke atas buah buahanfizik amali menggunakan biji benih dan minyakfizik nilam publicationgaleri soalan amali kimiagambar peta minda tentang peternakan kambinggaram bab 8 kimia tingkatan 4kapur mempercepatkan proses pemasakan|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!