» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN (KEFOTOKALAAN)

Published on Oct 08 2011 // Uncategorized

KAEDAH MENGAJAR SAINS PERTANIAN

TUGASAN:

KERTAS KONSEP DAN RANCANGAN PENGAJARAN AMALI

TAJUK:

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN (KEFOTOKALAAN)

KERTAS KONSEP

PENDAHULUAN

    Tumbuhan merupakan salah satu aspek penting kepada manusia. Selain membekalkan sumber oksigen untuk keperluan manusia, ia juga dapat memberi banyak manfaat pada ekosistem manusia dan organisma lain di bumi ini. Terdapat beberapa faktor yang menjadi keperluan asas untuk pertumbuhan tanaman.

    Salah satu faktor pertumbuhan tanaman yang paling penting adalah jumlah cahaya yang perlu diterima oleh tumbuhan tersebut. Jika tumbuhan tidak mendapat cahaya yang mencukupi, ia tidak akan berbunga walaupun mempunyai daun yang kelihatan sihat. Ini juga akan menyebabkan tumbuhan lambat tumbuh atau kelihatan lemah. Jika tanaman mendapat cahaya yang terlalu banyak, ia mungkin boleh menyebabkan keguguran daun.

    Proses metabolisme tumbuhan melibatkan beberapa siri aktiviti yang bergantung kepada sama ada dengan kehadiran cahaya atau ketiadaan cahaya. Kadar pertumbuhan dan pembungaan ditentukan oleh DNA tanaman tersebut. Walaubagaimanapun, ia masih memerlukan keadaan persekitaran tertentu. Tanaman berbunga yang berbeza adalah bergantung pada bagaimana tempoh siang dan malam mempengaruhi tumbuhan tersebut. Sesetengah tumbuhan memerlukan tempoh pencahayaan yang lebih lama ketika waktu siang untuk berbunga dengan baik, sementara tanaman lain mungkin memerlukan jauh lebih sedikit.

KEFOTOKALAAN

DEFINISI

    Kefotokalaan adalah reaksi tumbuhan terhadap perbezaan panjang tempoh siang dan malam. Ia juga merujuk kepada tempoh tumbuhan tidak menerima cahaya. Secara semulajadi, kefotokalaan akan berubah sepanjang tahun, dengan peningkatan tempoh siang hari di musim panas dan peningkatan tempoh waktu malam di musim sejuk.

TEMPOH PENERIMAAN CAHAYA

    Kefotokalaan juga penting untuk pertumbuhan tanaman dan pembiakan. Sepanjang tempoh pembiakan dan percambahan, lampu harus dibiarkan selama mungkin, sehingga 24 jam setiap hari. Pertumbuhan awal yang baik akan membuatkan tanaman muda lebih sihat dan lebih tahan terhadap penyakit dan akhirnya memberikan hasil yang lebih baik. Ketika tanaman mulai matang, tempoh cahaya perlu dikurangkan secara berperingkat. Kebanyakan tanaman melakukannya dengan baik dengan 14-16 jam cahaya setiap hari semasa tahap vegetatif. Dalam tatacara rumah hijau, lampu tambahan boleh digunakan ketika hari mendung atau untuk melanjutkan tempoh siang hari di musim sejuk. Dengan pencahayaan tambahan, tanaman akan kekal tumbuh secara aktif sepanjang tahun. Kedormanan boleh dicegah bagi sesetengah tanaman, dan pembuahan pada musim sejuk dapat ditingkatkan dengan memberikan cahaya tambahan di musim luruh. Jika anda mempunyai ruangan pertumbuhan tertutup, semua ini tidak akan bermakna. Dalam kes ini, anda mengawal musim dan anda juga mengendalikan tempoh malam dan siang.

    Tumbuhan juga memerlukan kegelapan. Pada waktu gelap atau malam, tumbuhan terus memerangkap oksigen. Ketika waktu ini tanaman akan mengeluarkan karbon dioksida melalui proses yang disebut respirasi. Pada masa ini juga, tanaman menggunakan sebahagian tenaga yang disimpan sebagai gula sepanjang fotosintesis, menghasilkan protein, hormon, dan produk kompleks yang lain. Oleh kerana itu, tanaman yang telah dewasa yang diberi pencahayaan lebih dari 17 jam setengah setiap hari tidak meningkatkan pengeluaran secara signifikan kerana proses fotosintesis akan berkurangan setelah beberapa jam. Pada hakikatnya, tempoh siang yang terlalu penjang juga menjadikan tumbuhan tersebut kontraproduktif, lambat berbunga atau menghalang pembungaan bagi beberapa jenis tanaman.

    Kebanyakan tanaman sensitif terhadap tempoh siang yang panjang. Sesetengah tanaman akan berbunga pada musim bunga dan musim panas, iaitu apabila tempoh siang lebih panjang daripada waktu malam, dan ada juga sesetengahnya berbunga pada musim luruh, iaitu apabila tempoh malam lebih panjang daripada siang. Oleh yang demikian, tanaman boleh diklasifikasikan kepada tanaman yang memerlukan siang yang pendek dan yang memerlukan siang yang panjang. Hormon yang dikenali sebagai “florigen” akan mengawal penunasan dan pembungaan. Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang memerlukan lebih kurang 14 hingga 18 jam cahaya untuk menghasilkan jumlah florigen yang tepat untuk berbunga dan membiak. Tanaman yang memerlukan siang yang pendek pula memerlukan lebih kurang 10-13 jam cahaya. Jika tanaman yang memerlukan tempoh siang yang pendek terdedah terlalu banyak jam cahaya, florigen akan termusnah dan akan mengelakkan bunga menjadi mekar.

(a) TUMBUHAN YANG MEMERLUKAN TEMPOH SIANG PENDEK

    Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang pendek berbunga pada waktu malam yang lebih panjang. Ia tidak boleh berbunga pada waktu siang yang panjang atau terdapat cahaya buatan yang bersinar digunakan selama beberapa minit pada tengah malam. Ini kerana ia memerlukan masa kegelapan yang cukup sebelum pembentukan bunga dapat dimulakan. Cahaya semulajadi pada waktu malam seperti cahaya bulan atau petir adalah tidak termasuk kecerahan yang panjang. Jadi, ia tidak cukup kuat untuk mengganggu pembungaan.

    Secara umumnya, tumbuhan yang memerlukan siang yang pendek akan berbunga ketika waktu siang menjadi semakin singkat selepas 21 Jun iaitu ketika hemisfera utara mengalami musin panas atau luruh. Panjang tempoh malam yang diperlukan untuk merangsang pembungaan adalah berbeza antara spesies tumbuhan dengan tumbuhan yang lain.

    Tanaman yang memerlukan siang yang pendek dikatakan memerlukan kurang daripada 12 jam dan tempoh malam yang lebih daripada 12 jam. Banyak tanaman yang berbunga pada musim luruh dan musim sejuk menghabiskan waktu pada musim bunga dan musim panas dalam tahap pertumbuhan vegetatif, menggunakan tenaga untuk pertumbuhan daun dan penyimpanan tenaga. Ketika waktu siang menjadi lebih pendek dan malam menjadi lebih panjang, proses pertumbuhan vegetatif akan berhenti dan bermulanya fasa pembiakan bunga dan buah.

    Kefotokalaan mempengaruhi pembungaan apabila pucuk dipaksa untuk menghasilkan kuntuman bunga selain daun dan tunas. Sesetengah spesies mesti melalui masa juvenilnya di mana ia tidak boleh dipaksa untuk membesar. Contohnya adalah spesies tumbuhan yang mempunyai tempoh usia muda yang sangat pendek dan ia boleh digalakkan untuk berbunga ketika usia cukup kecil. Beberapa tanaman yang memerlukan tempoh siang pendek adalah:

Kekwa Poinsettia

Seri Pagi Kaktus Easter

(b) TUMBUHAN YANG MEMERLUKAN TEMPOH SIANG PANJANG

    Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang panjang memerlukan bilangan jam tertentu bagi jumlah kegelapan dalam setiap tempoh 24-jam untuk merangsang pembungaan. Tanaman ini biasanya berbunga di bahagian hemisfera utara ketika penghujung musim bunga atau awal musim panas iaitu ketika siang yang panjang. Di bahagian hemisfers utara, hari siang terpanjang dalam setahun adalah pada atau sekitar 21 Jun. Selepas tarikh itu, siang muncul lebih pendek (malam menjadi lebih panjang) sehingga 21 Disember. Situasi ini terbalik di bahagian hemisfera selatan (iaitu siang terpanjang adalah 21 Disember dan malam terpendek adalah 21 Jun). Di beberapa bahagian di dunia sama ada “musim dingin” atau “musim panas” mungkin merujuk pada musim hujan atau musim kemarau iaitu waktu paling sejuk atau paling hangat pada tahun tersebut.

    Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang akan memberikan respon kepada peningkatan tempoh waktu siang. Tempoh siang yang lebih panjang memberikan isyarat bahawa musim sejuk telah berlalu dan musim bunga sedang muncul. Tanaman yang berbunga mekar semasa musim bunga dan musim panas memerlukan hari siang yang lebih lama (lebih dari 12 jam) dan hari malam lebih pendek (kurang dari 12 jam) untuk memulakan pembungaan, dan ia tidak akan bunga kecuali keadaan-keadaan ini dipenuhi. Beberapa tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang adalah:

Dahlia Teluki (Carnation)

Bunga Loceng Aster

Cone flowers

PENUTUP

    Kefotokalaan adalah penting kepada tumbuhan selain fotosintesis kerana ia membantu dalam perkembangan dan pembiakan sesuatu tumbuhan. Tahap penerimaan cahaya yang berbeza antara sesuatu tumbuhan adalah bergantung kepada ciri-ciri sesuatu tumbuhan tersebut. Kekurangan atau terlebihnya penerimaan cahaya bagi sesuatu tumbuhan itu daripada tahap keperluan akan menyebabkan ketidakseimbangan perkembangan dan pembentukan tanaman di sesuatu kawasan tersebut.

RUJUKAN

(a) Buku

 1. J. Rombach, 1976, Effects of Light and Phytochrome in Heterotrrophic Growth of Lemna Minor L

(b) Laman Web

 1. http://blogs.unpad.ac.id/poisonivy/2010/06/09/krisan-2/
 2. http://mforum2.cari.com.my/viewthread.php?tid=350899

RANCANGAN PENGAJARAN

Tarikh            : 20 September 2010

Hari                : Isnin

Masa                : 3.00 petang- 4.20 petang

Kelas                : Tingkatan 4 Gigih

Bilangan Pelajar        : 25 orang

Mata Pelajaran        : Sains Pertanian

Topik Pengajaran    : Faktor Yang Mempengaruhi Pertumbuhan dan Hasil Tumbuhan (Kefotokalaan)

Objektif Pembelajaran    : Di akhir pengajaran, pelajar dapat:

 1. Menyatakan definisi kefotokalaan dengan tepat.
 2. Menyatakan jenis reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan dengan betul.
 3. Memberikan sekurang-kurangnya 2 contoh jenis tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang dengan betul.

Isi Pelajaran            :

 1. Definisi Kefotokalaan.
 2. Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang pendek.
 3. Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang panjang.

Nilai-nilai Murni        : Kerjasama, bersistematik.

Kaedah Pengajaran        : Perbincangan

Alat/Bahan Bantu Mengajar:

 • Slaid Power Point, 2 sampel pokok kekwa dan 2 sampel pokok jarak yang mengalami pendedahan cahaya yang berbeza, kertas mahjung, marker pen dan pita pelekat.

Pengetahuan Sedia Ada    :

 1. Pelajar telah mempelajari secara teori tentang kepentingan          cahaya kepada pertumbuhan tumbuhan.
 2. Pelajar telah mempelajari faktor-faktor yang mempengaruhi      penerimaan cahaya oleh tumbuhan

  Bahan Rujukan    : Tai Lung Aik (2002) KBSM Sains Pertanian Tingkatan 4, Percetakan Warni Sdn. Bhd.

Set Induksi (3-5 Minit):

 1. Guru mengimbas kembali perkara yang telah dipelajari ketika kelas teori dengan menanyakan beberapa soalan tentang kepentingan cahaya kepada tumbuhan.
 2. Guru menunjukkan slaid yang mempunyai gambar pokok yang menerima tempoh cahaya yang berbeza.
 3. Guru bertanyakan soalan mengenai sebab keadaan sedemikian berlaku.
 4. Guru merumuskan jawapan pelajar dan mengaitkannya dengan aktiviti yang akan dijalankan dalam amali kali ini.

Prosedur Penyampaian:

Step/Masa Isi pelajaran Kaedah/ Penyampaian
Langkah 1

Penerangan dan Membuat

Pemerhatian

(10 Minit)

1. Mengenalpasti kesan reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan.


 1. Guru menerangkan secara ringkas mengenai aktiviti yang akan dilakukan oleh pelajar.
 2. Guru menunjukkan 2 jenis pokok yang memerlukan tempoh cahaya yang berbeza iaitu:
 • pokok kekwa yang memerlukan waktu siang yang pendek
 • pokok jarak yang memerlukan waktu siang yang panjang.
 1. Dua sampel bagi setiap jenis pokok disediakan yang mana setiap satu daripadanya telah didedahkan kepada tempoh cahaya yang berbeza.
 2. Guru meminta setiap pelajar memerhatikaan perbezaan kedua-dua jenis pokok tersebut.


Langkah 2

Perbincangan

(25 Minit)

1. Definisi Kefotokalaan

 • Reaksi tumbuhan terhadap perbezaan panjang tempoh siang dan malam.

2. Reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan:

 • Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang ysng pendek.
 • Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang panjang.
 1. Guru membahagikan pelajar kepada 5 kumpulan yang terdiri daripada 5 orang pelajar bagi setiap kumpulan.
 • Pelajar dibekalkan kertas mahjung, marker pen, pita pelekat.
 1. Guru menunjukkan slaid yang mengandungi beberapa soalan di mana hanya satu soalan yang perlu dibincangkan bagi setiap kumpulan mengikut nombor kumpulan yang diberi. Soalan yang dikemukakan adalah seperti berikut:
  1. Berikan definisi kepada fenomena yang berlaku dan terangkan sebab berlakunya keadaan sedemikian?
  2. Kelaskan kedua jenis pokok tersebut kepada tumbuhan yang memerlukan siang yang pendek den tempoh siang yang panjang dan berikan sebab.
  3. Apakah yang akan berlaku sekiranya pokok yang memerlukan siang yang pendek didedahkan kepada tempoh siang yang panjang?
  4. Apakah yang akan berlaku sekiranya pokok yang memerlukan siang yang panjang didedahkan kepada tempoh siang yang pendek.
  5. Senaraikan contoh tumbuhan lain yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang.
 2. Setiap kumpulan diminta membincangkan perkara yang dipaparkan dalam slaid.
Langkah 3

Pembentangan

(25 Minit)

1. Membentangkan hasil perbincangan.
 1. Setiap kumpulan diminta membentangkan hasil perbincangan dihadapan pelajar lain.
 2. Setiap kumpulan diberi masa selama 5 minit untuk membentangkan hasil perbincangan.
 3. Semasa sesi pembentangan, pelajar lain diminta untuk memberi maklum balas.
 4. Guru memberikan ulasan serta peneguhan kepada semua jawapan pelajar yang dibentangkan.

Kesimpulan (5 Minit):

Di akhir aktiviti amali yang dijalankan guru merumuskan tentang amali tersebut dan berharap agar pelajar dapat mengetahui kadar penerimaan cahaya terhadap tanaman yang boleh mempengaruhi pertumbuhannya dan kesan terhadap tanaman tersebut dengan betul.

Penilaian (10 Minit):

Di akhir pengajaran dan pembelajaran, guru mengemukakan beberapa secara soalan lisan untuk menguji kefahaman pelajar.

 1. Apakah yang dimaksudkan dengan kefotokalaan?
 2. Nyatakan jenis reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan.
 3. Berikan 2 contoh jenis tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang.

Tugasan Lanjutan:

 1. Guru memberikan latihan tambahan di dalam buku amali sebagai latih tubi kepada pelajar.
 2. Guru meminta pelajar mencari maklumat tambahan untuk memudahkan pelajar mengikuti skop yang akan dibincangkan pada minggu hadapan.

Penilaian Kendiri:

Ulasan Penyelia:

|bunga telukifaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamandata tanaman cili dalam pelbagai suhufaktor mempengaruhi tumbuhan alpainfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanfaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhanfaktor mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamancara penjagaan pokok kekwabunga kekwabunga carnationsains tahun 4 pembiakan tumbuhansains tahun 4:pembiakan tumbuhansains tahun 4 tumbuhan membiaknota sains pertanian mempengaruhi pertumbuhancontoh soalan respirasi dalam tumbuhankekwa flowergambar bunga kek wanota sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhandefinisi pertumbuhan pokokcara pembiakan tumbuhan sains tahun 4bahan bantu mengajar-proses fotosintesiscara menanam bunga kekwaproses pertumbuhan pokokpertumbuhan tingkatan 3sains tahun 4/tumbuhannota ringkas biologi tingkatan 4 bab 6tanaman hiasanset induksi matematik tingkatan 4sains pertanian tingkatan 5-bab 3faktor mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanaman malaysiaeksperimen tanam cili pada suhu berbezapembiakan tanaman dan kepentingannyageografi tingkatan 1definisi kesan rumah hijauset induksi sains pertanian bab 2keperluan klorofil untuk proses fotosintesisqalish com/2011/10/faktorsains tahun 4 - tanaman membiakeksperimen tanaman cili pada suhu berbezajenis-jenis bunga seri pagifaktor-faktor pertumbuhan pokokset induksi faktor pengeluarantanam kekwasoalan matematik tahun 4 topik panjangcara menanam pokok kekwapokok kaktus berbungatanaman kekwafotosintesis tingkatan 2amali tentang fotosintesisamali sain faktor cahayacara rumah hijau mempengaruhi sistemrumah hijau mempengaruhifaktor yang diperlukan untuk fotosintesisamali sains pertanian tingkatan 5 keperluan cahaya untukamali sains pertanian - fotosintesisnota sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertubuhan dan hasil tumbuhanfaktor pertumbuhan pokok alpainfaktor yang mempengaruhi hasil tanamanthesis faktor penerimaan produk hijauciri-ciri bunga telukifaktor yang mempengaruhi persekitaran tumbuhanset induksi cahaya mempengaruhi fotosintesisproses pertumbuhan tumbuhanperanan musim luruh kepada manusiaeksperimen kesan suhu terhadap kadar fotosintesisqalish com/2011/10 faktor-yangpenanaman tumbuhan dalam rumah hijau mempengaruhi kadar fotosintesirph set induksi kepentingan tumbuhan semulajadi 1faktor yang meningkatkan hasil pengeluaran hasil pertanianeksperimen pokok cilirancangan mengajar penerimaan cahaya terhadap tumbuhandefinisi bahan bantu mengajarperkembangan dan pertumbuhan pokokciri-ciri bunga telukiscontoh laporan amali mengenai peranan suhu pada tanamancontoh rph cahaya sains pertanian tingkatan 4faktor-faktor dan kesan yang mempengaruhi hasil tanamanpenjagaan pokok kekwafaktor pokok alpainkepentingan cahaya terhadap tumbuhancontoh soalan iklim hujan dalam sains pertanianContoh gambar faktor iklimset induksi kesan suhu terhadap pertumbuhan tumbuhancontoh tanaman mengeluarkan oksigenfaktor-faktor cahaya yang mempengaruhi pertumbuhan tumbuhanpenaruh angin terhadap pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanrancangan mengajar amali sains pertanianslaid powerpoint untuk pengajaran & pembelajaranfaktor-faktor yang mempengaruhi hasil tanamanFaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran pertaniansains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanfaktor-faktor yang menpengaruhi pertumbuhan dan pengeluran hasil tanamanpunca pertanian mempengaruhi ekosistem pdfgula dioksida semasa respirasi terangkan proses inisains pertanian tentang faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanfaktor pertumbuhan hasil tanamanfotosintesis amalifaktor pertumbuhan tumbuhanfaktor proses fotosintesis terhadap pertumbuhan hasil tanamanrph faktor-faktor yang mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhanfungi phytochrome pada tumbuhan berbungapowerpoint genetik sub topik sains pertanian tingkatan 4rph sains tahun 5 (cahaya)faktor yang mempengaruhi jenis tumbuhan alpainfaktor yang mempengaruhi keperluan asasproses fotosintesis dalam buku tingkatan 5faktor mempengaruhi kefotokalaansains pertumbuhan pokokfaedah sains pertaniansains tingkatan 3 :pembiakan vegetatif tumbuhanfaktor angin yang mempengaruhi pertumbuhan tanamansains tingkatan 1 bab oksigen diperlukan untuk respirasiPOKOK BUNGA ASTERpokok bunga carnationfaktor-faktor yang mempengaruhi kepelbagaian jenis tumbuhan semulajadi dangan tepatFaktor faktor antara iklim and tumbuh- tumbuhan - rujukanpokok bunga kekwafaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil pertaniansains tahun 4-pembiakan tumbuhanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanrancangan pengajaran sains pertanian tentang hujanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan pokok ciliinduksi iklim hujaniklim mempengaruhi tanaman tumbuh-tumbuhanrancangan pengajaran sains pertanian tentang kesan hujan terhadap pertumbuhanrph kefotokalaantanaman yang berbunga apabila mendapat cahaya kurang 12 jam sains pertanianamali fotosintesis tingkatan 4nota sains pertanian faktorbiologi tingkatan 4 kertas 3 fotosintesisbunga dahliabunga loceng astersoalan topik cahaya sains pertanian tingkatan 4kertas soalan akhir tahun sains tingkatan 1 2011menanam cili dalam suhu yang berbezasoalan sains tingkatan 4 fotosintesissoalan sains tingkatan 1akhir tahuncara menjaga bunga telukicara menjaga pokok kekwanota sains bab3 spm tingkatan 5kesan cahaya terhadap tumbuhanmaklumat sains pertanian amali keperluan cahaya dalam fotosintesisaktiviti respirasiteknik menanam bunga kekwabab 2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhantanaman siang pendekbab5 sains tingkatan1bagaimana faktor iklim mempengaruhi pertumbuhannota sains tahun 4 keperluan asastanaman hijau tingkatan 2lakaran bunga kekwabahan pengajaran sains pertaniannota sains tingkatan 3 tajuk pembiakanobjektif mata pelajaran sains pertanian tingkatan 4 faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanlatihan fotosintesis tingkatan 2soalan objektif faktor pertumbuhan tanamanalat bahan bantu mengajar sains pertaniankertas akhir tahun tingkatan 1 sainsmusim mempengaruhi pertanianpembungaan tanaman kacang panjangtumbuhan yang memerlukan malam yang panjangnota keperluan asas tumbuhantumbuhan tempoh siang pendeknota pembiakan tingkatan 3keperluan asas tumbuhan dan kepentingannyakonsep tumbuhan semulajadisoalan sains pertanian-iklim-cahayamengkaji pertumbuhan pokok cili pada suhu berbezacara-cara tumbuhan membiakcara tumbuhan membiakpower point tentang siang dan malamnota sains tahun 3 tumbuhan hijaupower point tumbuhan semulajadinota ringkas biologi bab pembiakan dan tumbuhanpower point tumbuhan semulajadi tingkatan 1nota sains pertanian tingkatan4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamannota sains pertanian tingkatan 4 iklimpower point UBBL -pengudaraan dan pencahayaannota sains tahun 4 keperluan asa tumbuhanproses yang dipengaruhi cahaya yang memberi kesan terhadap pertumbuhan dan hasil tumbuhanpower point tentang interaksi tanaman dengan cahayapower point bagi sub topik pertanian dan manusiaNOTA PENGELUARAN TANAMAN TINGnota sains tahun 4 keperluan asas tumbuhanpower point faktor yang mempengaruhi fotosintesispower point keperluan asas tumbuh-tumbuhanpower point sains pertanian tingkatan 4 bab 2power point tajuk iklim sains pertanian tingkatan 4power point tentang cara tumbuhan membiaknota sains tahun 4 keperluan asas manusiaNOTA PENGELUARAN TANAMAN TINGKATAN 4power point tentang faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan pada tumbuhannota pertumbuhan dan pembiakan tumbuhannota sains tahun 4 tumbuhan tidak berbunganota sains pertanian tingkatan 4 faktor yangpowerpoint ester tingkatan 5proses oksigen tumbuhan pada waktu malamnota sains organisma tingkatan 1nota ringkas kepentingan tumbuhan semulajadiproses fotosintesis pada tumbuhan upsrnota sains kbsr tahun 4(pembiakan tumbuhan)proses fotosintesis pokok pada waktu malamproses fotosintesis tumbuhan pada waktu malamnota ringkas kepentingan tumbuhan semulajadi di malaysiasains tingkatan 3 keperluan asas tumbuhannota ringkas keperluan asas tumbuhannota sains fotosintesis powerpointnota ringkas sains pertanian tingkatan 5 iklimnota sains pertanian genetiknota sain pertanian tingkatan 5 - topik 3nota sains pencahayaan spmproses fotosintesis dan hasil pokok cilinota sains pertanian tingkatan 4 bab2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhannota sains pertanian tingkatan 4 bab2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhanNota sains pertanian iklimpowerpoint pertahanan semulajadi pada tumbuhannota sains pertanian asaspowerpoint tentang bunga kekwaproses pertumbuhan penanaman pokok bunganota sains pertanian faktor yang mempengaruhi perubuhan dan hasil tumbuhanpowerpoint tumbuhan semulajadinota ringkas kepentingan tumbuh-tumbuhan semulajadipowerrpoint empat musimnota sains pertanian faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan tumbuhan tingkatan 4proses fotosintesis bunga power pointproses pembuahan dan pembungaan tumbuhanproses fotosintesis tingkatan 4penanaman tumbuhan dalam rumah hijau mempegaruhi kadar fotosintesispembungaan kacang panjangpentingnya cahaya sains tahun 2pembungaan bergantung kepada cahayapembiakan tumbuhan sains pertanian tingakatan 4pembiakan tumbuhan ( sains tahun 4)Pentingnya keperluan asas tumbuh-tumbuhanpentingnya tumbuhan beriklimpenyakit pada tanaman kekwapembiakan pada tumbuhan berbungaPERANAN SUHU DAN TEMPOH CAHAYA TERHADAP PERTUMBUHAN POKOKperbezaan tumbuhan berbunga dan tak berbungapercahayaan kekwaperkembangan dan pembiakanperlukan jangkamasa malam yang pendek untuk berbungapertumbuhan manusia sain tingkatan 3pembiakan melalui daun sainspenjagaan pokok bunga telukipenjagaan pokok bunga dahliapenjagaan bunga kekwapenanaman pokok kekwapencahayaan bunga kekwapencahayaan semulajadi dalam rumahpencahayaan tambahan kekwapencahayaan tanamanpenerimaan cahayapenanaman kekwapenanaman bunga dahliapengajaran dalam proses pertumbuhan tumbuhanpengajaran perbezaan reproduktif tahun 4pengajaran rph fotosintesispengeluaran tanaman definasipembungaan pokok biologipengenalan asas bagi ciri-ciri pokok daun bunga dan buahpengenalan tajuk tumbuhan sainspeningkatan panjang tumbuhanpertumbuhan manusia tingkatan 3pertumbuhan spesies alpainpertumbuhan tanaman dan faktor yang mempengaruhinyapokok cili lambat membesarnota sains tingkatan 2 fotosintesisnota sains tingkatan 1 power pointnota sains tentang 4 musimpokok kekwa dalam persekitaran terkawalpokok keluarkan karbon dioksida pada waktu malampokok membekalkan oksigen pada waktu malampokok memberi oksigennota sains tajuk aplikasi pembiakan vegetatif dalam tumbuhan berbunganota sains tahun 5-cahayapokok membiak melalui daun-sains tahun 4pokok mengeluarkan karbon dioksida waktu malampokok mengeluarkan karbondioksida pada malampokok mengeluarkan karbondioksida pada waktu malampokok mengeluarkan oxygen pada malamnota sains tahun 5 cahayanota sains tingkatan 4 cahayanota tentang tumbuhannota tumbuhan sains tahun 2pembiakan kaktuspembiakan dan pertumbuhan tumbuhanpdf faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanpertumbuhan tumbuhan faktor cahayapaper sains pengenlan tumbuhanpaper sains pengenalan tumbuhanpertumbuhan tumbuhan sains tingkatan 3peta minda pembiakan tumbuhan sains tahun 4oum pertumbuhan tanaman pada suhu berbezapeta minda sains definisi pertumbuhanoksigen pada pokokpmr kaktus berbungapokok akan keluarkan karbon dioksida pada waktu malampokok alpain ciri ciri pertumbuhanobjektif pengajaran untuk faktor pengeluaranobjektif pembelajaran topik tumbuhan sains tahun 3pokok mengosigen pada waktu siangtanaman cili pada suhu yang berbezasub topik tumbuh-tumbuhan sains tahun 2sub topik dalam sains pertanianspm biology paper 3 bab 6 tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesissoaln objektif untuk topik aplikasi pembikan vegetatif dalamsoalan topik pertanian tahun 6soalan topik fotosintesissoalan tajuk iklim sains pertaniansoalan subjektif faktor faktor yang mempengaruhi tumbuhansoalan sains tingkatan 3 pertumbuhan manusiasuhu dan kesan pada pokok cilisuhu dan pokok kekwasuhu mempengaruhi hasil cilitanaman beriklim sejuk di eropahtanam pokok cili dengan suhu berbezatanam bunga telukitajuk topik sains tahun 4tahun 4 membiak melalui dauntahap pertumbuhan pokoksuhu tanaman pokok kekwasuhu pertumbuhan pokok cilisuhu meningkatkan hasil cilisoalan sains ting 1 terengganu 2010soalan sains tajuk : pertumbuhansoalan latihan sains pertanian tajuk iklimsoalan latihan sain pertanian suhusoalan genetik sains pertanian ting 4soalan fotosintesis tahun 4soalan biologi pembiakan diplomasoalan amali microsoft power pointsoalan akhir tahun tingkatan 4 sains terengganusoalan akhir tahun tingkatan 4 matematik terengganu 2010soalan akhir tahun sains tingkatan 1 2013soalan latihan tumbuhan semulajadisoalan mengenai tumbuhanwww googlesoalan sains tahun keperluan asas tumbuhansoalan sains tahun 6 mempengaruhi dan dipengaruhisoalan sains petumbuhan tumbuhan tahun 4soalan sains pertanian tingkatan 4 (2 5 genetik)soalan sains akhir tahun tingkatan 1 kertas1soalan sains akhir tahun tingkatan 1 2011soalan proses fotosintesissoalan pertumbuhan tumbuhan darjah 4soalan objektif sains pertAnian tingkatan 4 subtopik iklimsoalan akhir tahun sains tingkatan 1 2001tanaman di musim panaswikipedia faktor mempengaruhi kitar semulatumbuhan memerlukan oksigentumbuhan membiak sains tahun 4tumbuhan karbon dioksida waktu malamtumbuhan di waktu malamTUMBUHAN DAN IKLIM PDFtumbuhan dan cahayatumbuhan bergantungtumbuhan berbunga sains tingkatan 1tumbuhan berbungatumbuhan memerlukan oksigen pada waktutumbuhan memerlukan oksigen pada waktu malamtumbuhan mengeluarkan oksigen pada waktu siangwaktu malam yang pendek pada bunga kekwawaktu malam pokok mengeluarkan karbon dioksidawaktu malam dan tumbuh-tumbuhanvideo perkembangan tumbuhan#q=video perkembangan tumbuhantumbuhan yang menyebabkan kegugurantumbuhan waktu malamtumbuhan siang pendektumbuhan pada musim panastumbuhan musim sejuktumbuhan alpaintumbuh-tumbuhan yang berbungatentang keperluab badan bahasa melayutempoh proses florigentempoh pertumbuhan tanaman campurtempoh pertumbuhan setiap jenis tumbuhantempoh pembungaan kacang panjangtempoh bunga kertas berbungatanamanhidro com mytanaman untuk pencahayaantanaman pada musim sejuktentang penjagaan pokok kekwaterangkan faktor-faktor yang mempengaruhi kadar faedahthesis tajuk tentang pertumbuhan pokoktumbuh-tumbuhan sebagai bahan bantu mengajartumbuh-tumbuhan memerlukan oksigen?tips menjaga pokok bunga kekwatip penjagaan pokok bunga telukitip menjaga pokok kekwatingkatan 5 sains bab pembiakantingkatan 4 biologi fotosintesistingkatan 1; Sains Kenapa Tumbuh Tumbuhan penting kepada Manusiatingkatan 1 sains kepentingan sainstanaman musim panassoalan akhir tahun biologi tingkatan 4 2010sains pertanian tingkatan 5 amali keperluan cahayasains - tumbuhan semula jadisain tumbuhansain pertanian tingkatan 4 perbezaan antara kaedah pembiakanrumah hijau mempengaruhi tumbuhanrumah hijau mempengaruhi hasil tanamanrumah hijau -kawalan faktor fotosintesis biologi tingkatan 4rujukan pembiakan tumbuhanrph sains pertanian tingkatan 4 pembiakanrph sains pertanian subtopik hujansains bab 3 tingkatan 5sains bab 3-ting 5sains kepentingan fotosintesissains pertanian tingkatan 4 cahayasains pertanian tingkatan 4 bab faktor iklim tanamansains pertanian tingkatan 4 bab 2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan udara dan air nota ringkassains pertanian tentang pokoksains pertanian suhu tanamansains pertanian iklim pdfsains pertanian iklimsains pertanian fotosintesissains pertanian Bab 2rph sains pertanian faktor hujan yang mempengaruhi pertumbuhanrph sains pertanian bab 2 iklimrancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 cahayarancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 bab iklimrancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 anginrancangan pengajaran cara pembiakan tumbuhanrancangan mengajar sains pertanian iklim cahayarancangan mengajar menentukan keperluan cahaya untuk fotosintesisrancangan mengajar menentukan keperluab cahaya untuk fotosintesisrancangan mengajar kaedah menanaman pokokrancangan mengajar faktor mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhanrancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (hujan)rancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 hujanrancangan pengajaran sains tekstur bahanrph sains pembiakan tingkatan 3rph pertumbuhan kacang hijaurph kt tahun 6 faktor mempengaruhi penanamanRPH iklim hujan sains pertanianrph fotosentesisrph faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (hujan)rph faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanrph amali cahayarancangan pengajaran suhu mempengaruhi hasil tanamanrancangan mengajar amali sains pertanian faktor cahayasains pertanian tingkatan 5 bab 4sistem respirasi tumbuhan pada waktu malamsenarai bunga yang memerlukan tempoh siang pendeksemua faktor yang dapat berpengaruh terhadap pertumbuhan dan hasil tanamansemasa fotosintesis tumbuhan memerlukansejarah kefotokalaan tumbuhansebab yang mempengaruhi kepelbagaian tumbuhan semula jadisebab tanaman hidroponik dapat mengeluarkan hasil yg banyaksebab berlakunya pengeluaran hasil tanamansatu eksperimen dijalankan untuk membesarkan pokok cili pada suhu yang berbezasains tumbuhan spmset induksi berkaitan kesanset induksi faktor yang mempengaruhi tumbuhanSET INDUKSI FAKTOR-FAKTOR PENGELUARANsistem pembiakan tumbuhan biologi tingkatan 4set pengajaran sains pertanian iklimset induksi untuk sains pertanian bab 2set induksi untuk fotosintesisset induksi tumbuhan semula jadiset induksi tumbuhanset induksi suhu memengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanset induksi penerimaan cahaya terhadap tumbuhanset induksi iklim tanamansains tinkatan 1 tentang tumbuhansains tingkatan 5 bab3sains tahun 4 keperluan asas tumbuhan amalisains tahun 2 tajuk tumbuhansains tahun 2 daunsains tahun 2 cahaya dan gelapsains spm proses pertumbuhan hijausains sekolah rendah-gambar tumbuh-tumbuhan membiaksains pmr proses tumbuhan hijauSAINS PERTANIAN- Kefotokalaansains pertanian- faktor mempengaruhisains tahun 4 tumbuhan berbungasains tahun 4: pembiakan tumbuhansains tahun 5 cahayasains tingkatan 3 aplikasi tumbuhan vegetatifsains tingkatan 2 tentang cahaya dan tumbuhansains tingkatan 2 cahaya dan fotosintesissains tingkatan 2 amali fotosintesissains tingkatan 1kepentingan sains kepada manusiasains tingkatan 1 akhir tahunsains tahun empat cara pembiakan tumbuhansains tahun 5 pembiakan tumbuhan melalui airsains tahun 5 mempelajari tentang pembiakan tumbuhansains pertanian(amali fotosintesis)faktor asas yang mempengaruhi pertumbuhaneksperimen menanam cili dalam suhu berbezaeksperimen kesan suhu keatas kadar fotosintesiseksperimen kesan suhu ke atas pertumbuhan cilieksperimen fotosintesis sains pertanianeksperimen cahaya mempengaruhi fotosintesis sains pertanian tingkatan 4dua aplikasi pembiakan vegetatif dalam pertaniandefinisi pertanian semulajadidefinisi pembikan tumbuhancontoh soalan sains tahun 4 tajuk keperluan asas tumbuhancontoh soalan sains pertanian tingkatan 4 bab 2 faktor cahayaeksperimen penanaman cili pada suhu yang berbezaeksperimen penanaman pokok cili pada suhu berbezafaktor asas tumbuhanfaktor - faktor dan kesan yang mempengaruhi hasil pertanianfaktoe mempengaruhi kadar pertumbuhanfaedah mempelajari tajuk tumbuh-tumbuhanempat musim yang mempengaruhi kadar hujaneksperimen suhu tanaman sekolah rendaheksperimen suhu dan hasil tanamaneksperimen sains kesan suhu ke atas cilieksperimen pokok cili faktor suhueksperimen pertumbuhan pokok cili bergantung kepada suhu berbezacontoh soalan sains pertanian faktor mempengaruhi penerimaancontoh soalan keperluan asas tumbuhancontoh pembentangan sains pertaniancontoh laporan eksperimen sains tahun 5contoh laporan eksperimen pertumbuhan cili pada kadar suhu yang berbezacontoh hasil rancangan penelitian pengaruh faktor luar terhadap pertumbuhan tumbuhancontoh eksperimen pertumbuhan pokok cilicontoh bbm sains pertanian (bab tanah)contoh amali sains tingkatan 5 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan mikroorganismaciri-ciri pokok pertumbuhan dan perkembanganciri-ciri pokok bunga poinsettiaciri-ciri daun aspencontoh rancangan pengajaran harian kefotokalaancontoh rancangan pengajaran harian sains pertahanan semula jadi pada tumbuhancontoh soalan genetik tingkatan 4contoh soalan dan jawapan geografi tingkatan 1tentang iklim dan tumbuhancontoh soalan biologi tingkatan 4 fotosintesismcontoh soalan bab 2 sains pertanian tingkatan 4contoh soalan amali sains tahun 4contoh soalan akhir tahun sains tingkatan 1contoh set induksi keperluan asas tumbuhancontoh set induksi fotosintesiscontoh rphfaktor tanah sains pertanian tingkatan 4contoh rph amali sains pertanian bab iklimciri ciri setiap tumbuhan tahun 3 pbsfaktor cahaya dalam pertumbuhanfaktor tumbuhan alpainfaktor penanaman pokok manggafaktor pembiakan tumbuhanfaktor pembiakan tanamanfaktor musim panasfaktor musim bungafaktor mempengaruhitumbuhan semulajadifaktor mempengaruhi pokok alpainfaktor mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor mempengaruhi pertumbuhan dan hasil pertanianfaktor mempengaruhi pengeluaran tanamanfaktor penentu pertumbuhan dan hasil tanaman dalam sistem pertanianfaktor pengaruhi pencahayaan semulajadifaktor terhadap tanaman hiasanfaktor tanaman yang mempengaruhi kesan terhadap pengeluaran hasil pertanianfaktor spesis tumbuhan alpainfaktor proses fotosintesisfaktor pokok bunga xberbungafaktor pertumbuhan tunbuh-tumbuhanfaktor pertumbuhan tanamanfaktor pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor pertumbuhan alpainfaktor persekitaran manggafaktor mempengaruhi penerimaan hujanfaktor mempengaruhi penanaman cilifaktor faktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanfaktor faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor faktor pertumbuhan pokok yang sihatfaktor faktor mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor dan kesan yang mempengaruhi pengeluaran hasil cilifaktor dan kesan yang mempengaruhi hasil tanamanfaktor dan kesan kadar fotosintesisfaktor dan kesan bab 4 tingkatan 2faktor cahaya terhadap pertumbuhan tanamanfaktor cahaya terhadap bunga mekarfaktor faktor yang mempengaruhi perumbuhan dan hasil tanamanfaktor genetik yang mempengaruhi pertumbuhan tumbuhanfaktor mempengaruhi minat terhadap sains pertanianfaktor mempengaruhi kadar pertumbuhan manusiafaktor mempengaruhi fotosintesisfaktor mempengaruhi cahaya semulajadifaktor mempengaruhi bilangan organismafaktor mempangaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor iklim yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran tanamanfaktor iklim yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor iklim terhadap tanamanfaktor iklim mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor cahaya dalam pertumbuhan pokokciri ciri bunga telukibab 2 genetik/ sains pertanian ting 4apakah faktor sainsapakah faktor mempengaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan Alpainamali tahun 4 keperluan asas tumbuhanamali sains tahun 4 tumbuhan memerlukan airamali sains pertanian fotosintesisamali sains keperluan asas tumbuhanamali sains cahayaamali sain pertanian cara pembiakan pokok manggaamali sain faktor cahaya tindakanamali fotosintesis sains pertanianapakah faktor yang mempengaruhi alpainapakah faktor yang mempengaruhi jenis tumbuhan alpainbab 2 faktor yang mempengaruhinya pertumbuhan dan hasil tumbuhanaplikasi sains dalam pertumbuhan pokokaplikasi fotosintesis kertas 3 biologiapehilion mempengaruhi panjang siang dan malamapakah tumbuhan memerlukan oksigenapakah suhu menpengaruhi fotosintesisapakah proses tumbuhan pada waktu malamapakah mineral asas untuk pertumbuhan pokok tanamanapakah keperluan tumbuhanapakah faktor yang mempengaruhi pertumbuhan pokokamali faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisamali 6 fotosintesisadakah pokok mengeluarkan karbondioksida pada malam hariadakah pokok mengeluarkan karbon dioksidaadakah pokok kaktus menghasilkan oksigenadakah chahaya lampu boleh dalam fotosintesisadakah cahaya mempengaruhi pertumbuhan pokok9 senaraikan lima (5) faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tanaman5 kegunaan tumbuhan5 kegunaan sains terhadap tumbuhan5 faktor yang mempengaruhi tumbuhan spesis tumbuhan5 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanadakah pokok mengeluarkan oksigen pada waktu malam?adakah tumbuh tumbuhan menggunakan oksigen pada waktu malamalpain pokok faktoraloi cebih tahan akisan sains tingkatan 5alat bantu mengajar-empat musimalat bantu mengajar tema tumbuh-tumbuhan (daun)alat bantu mengajar dari tumbuhanaktiviti tumbuhan di waktu malamaktiviti manusia mempengaruhi kepada kadar fotosintesisair adalah keperluan asas tumbuhanadakah tumbuhan menjalankan fotosintesis di waktu malamadakah tumbuhan mengeluarkan karbon?3 faktor mempengaruhi penerimaan cahaya kepade tumbuhanbab 4 sains tingkatan 1kepentingan kepelbagaian sumber bumi kepada manusiacara-cara penjagaan pokok kekwacara pembiakan bunga kertacara menanam kekwacahaya untuk tumbuhancahaya merupakan faktor yang di perlukan tumbuhan pada waktu apa?bunga yg berbunga pada waktu malam\bunga telukisbunga poinsettiabungabuku rujukan sains pertanian buah mangga spmbuku panduan penanaman manggacara pembiakan bunga telukicara pembiakan kaktuscara untuk tanam bunga telukicara tumbuhan membiak sains tahun 4cara tumbuhan membesarcara tanaman tingkatan 2cara tanaman rumah hijaucara tanaman kekwacara tanam pokok kekwacara tanam kekwacara penjagaan bunga telukicara pembiakan pokok kaktusbuku panduan guru sains pertanian kbsm tingkatan 4 dan 5 2002buku amali sains tingkatan 4 bab 3bahan bantu mengajar tumbuh-tumbuhanbahan bantu mengajar sains tumbuhan hijaubagaimana suhu mempengaruhi pertumbuhan sesuatu tanamanbagaimana suhu mempengaruhi jumlah hasil tanamanbagaimana pokok memberi oksigen pada manusiabagaimana pokok membekalkan oksigen?bagaimana pertumbuhan tumbuhan jika tidak mendapat cahayabagaimana pertumbuhan pokokbagaimana hujan itu mempengaruhi hasil pertumbuhanbab 6 biologi tingkatan 4 faktor-faktor yang mempengaruhi fotosintesisbank soalan sains akhir tahun tingkatan 1bbm sains pertanianbiologi tingkatan 5 bab pembiakanbiologi tingkatan 4- kesan suhu terhadap fotosintesisbiologi tingkatan 4 keperluan tenaga harianbiologi tingkatan 4 bab 6 kaedah meningkatkan hasil tanamanBiologi Faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesis tingkatan empatbiologibilangan pelajar mempengaruhibelajar sains tahun lima bab cahayabelajar pertambahan matematik tahun 1beberapa faktor yang menyebabkan hasil pertanianbab 5 peta geografi tingkatan 1tentang gambaran ringkaskesan suhu terhadap pertumbuhan pokok cilikeperluan pokok cilikeperluan musim luruhkeperluan cahaya dalam fotosintesiskeperluan asas tumbuhan sains sekolah rendah tahun 4keperluan asas tumbuhan sainkepentingan tumbuhan terhadap proses biologikepentingan tumbuhan semulajadi di malaysia powerpointkepentingan sistem pembiakan pada manusiakepentingan sains tumbuhankepentingan pertanian semula jadikeperluan pokokcilikeperluan sains pertaniankesan suhu terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman rancangan pengajarankesan suhu pada pertumbuhan bilangan buahkesan pertumbuhan lebihan daun pada pokok bunga kekwakesan mempengaruhi hasil tanamankesan lagu pada pertumbuhan pokokkesan cahaya pada biologi manusiakesan angin terhadap pertumbuhan dan hasil tumbuhan alat bantu mengajarkertas latihan sains tingkatan 4kertas latihan bab khb ert tingkatan3keperluan sesuatu tumbuhankepentingan keperluan asas tumbuhan rancangan pelajarankepentingan keperluan asas tumbuhankebaikan menanam pokok bungakebaikan fotosintesiskebaikan belajar tumbuhan kepada pelajarkeadaan yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhanyang sihatkeadaan yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhan yang sihatkeadaan untuk pertumbuhan tumbuhankeadaan pertumbuhan tumbuhan yang sihatkeadaan pertumbuhan tumbuhankaedah tanaman powerpointkaedah tanaman di musim sejukkebaikan penanaman kaedah rumah hijaukeberkesanan fotosistesis terhadap pertumbuhankepentingan daun dalam fotosintesiskepentingan cahaya untuk kekwakepentingan cahaya kepada tanamankepentingan cahaya dalam fotosintesiskepentingan belajar sains tanamankepentingan aktiviti menggambar kepada pertumbuhan kanak- kanakkekwakegunaan tumbuhan musim panaskegunaan cahaya kepada tumbuhanKedormanan dalam pertaniankaedah sistem pembiakan tumbuhan untuk murid tahun 4kesan tempoh pencahayaan terhadap pertumbuhan ayam pdfnota pembiakan tumbuhanmenanam bunga eaktu malammempengaruhi pertumbuhan tumbuhan alpainmembiak kekwamaksud sains pembiakan manusiamaksud phytochromemaksud fotosintesis untuk sains tingkatan 2lima faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tumbuhanlatihan tentang faktor fotosintesislatihan sains topik cahayalatihan sains tingkatan 1 bab 1menanam pokok bunga dahliamenanam pokok bunga mempengaruhi kesan rumah hijaunota biologi tingkatan 4 proses fotosintesisnota biologi hormonnota bio ting 4 bab 6 penggiliran tanamannota bio bab 6 fotosintesisnilai murni terhadap tumbuhan semula jadimusim mempengaruhi manusiamodal mempengaruhi pengeluaran hasil pertanian-pdfmenggambar dengan keperluan kanak-kanakmengajar kanak-kanak sistem pembiakan manusiamenentukan faktor-faktor keperluan karbon dioksida dalam fotosintesislatihan sains tahun 4:pembiakan tumbuhanlatihan sains pertanian iklimlangkah-langkah fotosintesislakaran rumah hijau tanamanlagu keperluan asa tumbuhankos tingkatan 4 sainscara pembiakan tumbuh-tumbuhan sains tahun 3konsep tumbuh tumbuhan semula jadikonsep pembiakankesimpulan pembiakan sains pertanian tingkatan 4kesimpulan bagi amali percambahankesankefotokalaanlangkah-langkah kedormananlaporan amali sains pembiakan pokok cililatihan objektif sain tingkatan 1latihan faktor perkembangan pertanianlatihan dalam kumpulan tajuk fotosintesislatihan amali sains tahun 4latih tubi genetik sains pertanianlaporan eksperimen pertumbuhan cili pada kadar suhu yang berbezalaporan eksperimen penanaman cili pada suhu yang berbezalaporan eksperimen cili suhulaporan eksperimen biologi tingkatan 4 kertas 3 bab 6 faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisslaporan amali tanaman cili dalam pelbagai suhukesan terhadap tanaman hiasankaedah pembiakan tumbuhan tahun 5faktormempengaruhi pertumbuhan spesies tumbuhan alpainfaktor yg mempengaruhi tumbuhanfaktor yg mempengaruhi tumbuh-tumbuhanfaktor yg mempengaruhi pada tumbuhan cahayafaktor yang perlu untuk fotosintesisfaktor yang mempengaruhi tumbuhan semulajadi dan kepentingannya tahun 5faktor yang mempengaruhi tumbuhan sejuk di malaysiafaktor yang mempengaruhi tumbuhan dan hasil tumbuhanfaktor yang mempengaruhi tumbuhan alpainfaktor yang mempengaruhi tumbuh-tumbuhanfaktor yang mempengaruhi tanaman ketika masa aklimatisasifaktor –faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor-faktor am sekitar yang mempengaruhi kadar fotosintesisfaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanfaktor-faktor yang mempengaruhi penanamanfaktor-faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisfaktor-faktor yang mempengaruhi fotosintesis bab 6 tingkatan 4faktor-faktor yang diperlukan fotosentisisfaktor-faktor tanaman englishfaktor-faktor pengeluaran hasil tanamanfaktor-faktor mempengaruhi tumbuh-tumbuhan semulajadi di malaysia pptfaktor-faktor mempengaruhi kadar fotosintesisfaktor-faktor mempengaruhi hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi pokok bunga kertasfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanaman_sains pertanianfaktor yang mempengaruhi minda sihatfaktor yang mempengaruhi manusia terhadap tumbuhanfaktor yang mempengaruhi kadar pertumbuhan sains tingkatan 3faktor yang mempengaruhi kadar pertumbuhan pokokFaktor yang mempengaruhi kadar fotosintesis tingkatan empatfaktor yang mempengaruhi fotosintesisfaktor yang mempengaruhi aktiviti penanamanfaktor yang mempengaruh pertumbuhan dan hasil tanamanfaktor yang diperlukan dalam fotosintesisfaktor yang bantu pembiakan mirkoorganisma dalam cahayafaktor yang mempengaruhi pembungaanfaktor yang mempengaruhi pengeluaran hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan spesies alpain geografifaktor yang mempengaruhi pertumbuhan hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tanaman(sains pertanian)faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (genetik)faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamfaktor yang mempengaruhi persekitaran tumbuhan semulajadi pdffaktor yang mempengaruhi perkembangan pokokfaktor yang mempengaruhi perbezaan tumbuhan semulajadi pdffaktor yang mempengaruhi perbezaan tumbuhan semulajadi di dunia pdffaktor untuk pertumbuhan tumbuhan yang sihatfolio sains tahun 2 tajuk tumbuh tumbuhankaedah pembiakan pokok kaktusjarak tanaman pokok ciliinteraksi tanaman dan faktor yang mempengaruhinyainduksi set eksperimen menentukan keperluan cahaya untuk fotosintesisinduksi set bagi tanaman hiasan tingkatan 2image alat bantu mengajar tema bungaiklim di eropah mempengaruhi bunga untuk berbungaiklim bagi tanaman kekwahujan mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanhormon tumbuh tanaman malaysiahormon lain yang boleh menganggu proses pertumbuhan pokokjawapan amalijawapan buku aktiviti amali sains tahun4kaedah galak kaktus berbungakadar pertumbuhan tanamankadar fotosintesis tingkatan 4jurnul keperluan asas tumbuhan tahun 2jurnal penanaman tanaman hiasanjurnal hasil tanamanjurnal faktor penerimaan produk hijaujenis-jenis bunga kek wajenis tumbuhan yang menyebabkan keguguranjawapan tumbuhan membiak melalui daunhidroponik tingkatan 5hidroponik aplikasi dalam fotosintesisgambar bunga telukifungsi yang mempengaruhi kadar fotosintesisfotosintesis-tingkatan 2 bab 4fotosintesis-tingkatan 2fotosintesis tumbuhanpada waktu malamfotosintesis tumbuhan musim luruhfotosintesis tingkatan duafotosintesis sains pertanianfotosintesis sain pertanianfotosintesis pada waktu malam?gambar faktor dan kesan rumah hijaugambar faktor fotosintesishasil tumbuhan 4 musimhasil tanaman yang banyakhasil tanaman suhugambarajah pokok & fungsi sistem pertumbuhangambarajah kefotokalaangambarajah eksperimen suhu mempengaruhi pertumbuhan ciligambar tumbuhan musim sejukgambar proses pertumbuhan pokok ciligambar keperluan asas tumbuhan sains tahun 4gambar kepentingan tumbuhan semulajadifotosintesis bab 6|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!