» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN (KEFOTOKALAAN)

Published on Oct 08 2011 // Uncategorized

KAEDAH MENGAJAR SAINS PERTANIAN

TUGASAN:

KERTAS KONSEP DAN RANCANGAN PENGAJARAN AMALI

TAJUK:

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN (KEFOTOKALAAN)

KERTAS KONSEP

PENDAHULUAN

    Tumbuhan merupakan salah satu aspek penting kepada manusia. Selain membekalkan sumber oksigen untuk keperluan manusia, ia juga dapat memberi banyak manfaat pada ekosistem manusia dan organisma lain di bumi ini. Terdapat beberapa faktor yang menjadi keperluan asas untuk pertumbuhan tanaman.

    Salah satu faktor pertumbuhan tanaman yang paling penting adalah jumlah cahaya yang perlu diterima oleh tumbuhan tersebut. Jika tumbuhan tidak mendapat cahaya yang mencukupi, ia tidak akan berbunga walaupun mempunyai daun yang kelihatan sihat. Ini juga akan menyebabkan tumbuhan lambat tumbuh atau kelihatan lemah. Jika tanaman mendapat cahaya yang terlalu banyak, ia mungkin boleh menyebabkan keguguran daun.

    Proses metabolisme tumbuhan melibatkan beberapa siri aktiviti yang bergantung kepada sama ada dengan kehadiran cahaya atau ketiadaan cahaya. Kadar pertumbuhan dan pembungaan ditentukan oleh DNA tanaman tersebut. Walaubagaimanapun, ia masih memerlukan keadaan persekitaran tertentu. Tanaman berbunga yang berbeza adalah bergantung pada bagaimana tempoh siang dan malam mempengaruhi tumbuhan tersebut. Sesetengah tumbuhan memerlukan tempoh pencahayaan yang lebih lama ketika waktu siang untuk berbunga dengan baik, sementara tanaman lain mungkin memerlukan jauh lebih sedikit.

KEFOTOKALAAN

DEFINISI

    Kefotokalaan adalah reaksi tumbuhan terhadap perbezaan panjang tempoh siang dan malam. Ia juga merujuk kepada tempoh tumbuhan tidak menerima cahaya. Secara semulajadi, kefotokalaan akan berubah sepanjang tahun, dengan peningkatan tempoh siang hari di musim panas dan peningkatan tempoh waktu malam di musim sejuk.

TEMPOH PENERIMAAN CAHAYA

    Kefotokalaan juga penting untuk pertumbuhan tanaman dan pembiakan. Sepanjang tempoh pembiakan dan percambahan, lampu harus dibiarkan selama mungkin, sehingga 24 jam setiap hari. Pertumbuhan awal yang baik akan membuatkan tanaman muda lebih sihat dan lebih tahan terhadap penyakit dan akhirnya memberikan hasil yang lebih baik. Ketika tanaman mulai matang, tempoh cahaya perlu dikurangkan secara berperingkat. Kebanyakan tanaman melakukannya dengan baik dengan 14-16 jam cahaya setiap hari semasa tahap vegetatif. Dalam tatacara rumah hijau, lampu tambahan boleh digunakan ketika hari mendung atau untuk melanjutkan tempoh siang hari di musim sejuk. Dengan pencahayaan tambahan, tanaman akan kekal tumbuh secara aktif sepanjang tahun. Kedormanan boleh dicegah bagi sesetengah tanaman, dan pembuahan pada musim sejuk dapat ditingkatkan dengan memberikan cahaya tambahan di musim luruh. Jika anda mempunyai ruangan pertumbuhan tertutup, semua ini tidak akan bermakna. Dalam kes ini, anda mengawal musim dan anda juga mengendalikan tempoh malam dan siang.

    Tumbuhan juga memerlukan kegelapan. Pada waktu gelap atau malam, tumbuhan terus memerangkap oksigen. Ketika waktu ini tanaman akan mengeluarkan karbon dioksida melalui proses yang disebut respirasi. Pada masa ini juga, tanaman menggunakan sebahagian tenaga yang disimpan sebagai gula sepanjang fotosintesis, menghasilkan protein, hormon, dan produk kompleks yang lain. Oleh kerana itu, tanaman yang telah dewasa yang diberi pencahayaan lebih dari 17 jam setengah setiap hari tidak meningkatkan pengeluaran secara signifikan kerana proses fotosintesis akan berkurangan setelah beberapa jam. Pada hakikatnya, tempoh siang yang terlalu penjang juga menjadikan tumbuhan tersebut kontraproduktif, lambat berbunga atau menghalang pembungaan bagi beberapa jenis tanaman.

    Kebanyakan tanaman sensitif terhadap tempoh siang yang panjang. Sesetengah tanaman akan berbunga pada musim bunga dan musim panas, iaitu apabila tempoh siang lebih panjang daripada waktu malam, dan ada juga sesetengahnya berbunga pada musim luruh, iaitu apabila tempoh malam lebih panjang daripada siang. Oleh yang demikian, tanaman boleh diklasifikasikan kepada tanaman yang memerlukan siang yang pendek dan yang memerlukan siang yang panjang. Hormon yang dikenali sebagai “florigen” akan mengawal penunasan dan pembungaan. Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang memerlukan lebih kurang 14 hingga 18 jam cahaya untuk menghasilkan jumlah florigen yang tepat untuk berbunga dan membiak. Tanaman yang memerlukan siang yang pendek pula memerlukan lebih kurang 10-13 jam cahaya. Jika tanaman yang memerlukan tempoh siang yang pendek terdedah terlalu banyak jam cahaya, florigen akan termusnah dan akan mengelakkan bunga menjadi mekar.

(a) TUMBUHAN YANG MEMERLUKAN TEMPOH SIANG PENDEK

    Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang pendek berbunga pada waktu malam yang lebih panjang. Ia tidak boleh berbunga pada waktu siang yang panjang atau terdapat cahaya buatan yang bersinar digunakan selama beberapa minit pada tengah malam. Ini kerana ia memerlukan masa kegelapan yang cukup sebelum pembentukan bunga dapat dimulakan. Cahaya semulajadi pada waktu malam seperti cahaya bulan atau petir adalah tidak termasuk kecerahan yang panjang. Jadi, ia tidak cukup kuat untuk mengganggu pembungaan.

    Secara umumnya, tumbuhan yang memerlukan siang yang pendek akan berbunga ketika waktu siang menjadi semakin singkat selepas 21 Jun iaitu ketika hemisfera utara mengalami musin panas atau luruh. Panjang tempoh malam yang diperlukan untuk merangsang pembungaan adalah berbeza antara spesies tumbuhan dengan tumbuhan yang lain.

    Tanaman yang memerlukan siang yang pendek dikatakan memerlukan kurang daripada 12 jam dan tempoh malam yang lebih daripada 12 jam. Banyak tanaman yang berbunga pada musim luruh dan musim sejuk menghabiskan waktu pada musim bunga dan musim panas dalam tahap pertumbuhan vegetatif, menggunakan tenaga untuk pertumbuhan daun dan penyimpanan tenaga. Ketika waktu siang menjadi lebih pendek dan malam menjadi lebih panjang, proses pertumbuhan vegetatif akan berhenti dan bermulanya fasa pembiakan bunga dan buah.

    Kefotokalaan mempengaruhi pembungaan apabila pucuk dipaksa untuk menghasilkan kuntuman bunga selain daun dan tunas. Sesetengah spesies mesti melalui masa juvenilnya di mana ia tidak boleh dipaksa untuk membesar. Contohnya adalah spesies tumbuhan yang mempunyai tempoh usia muda yang sangat pendek dan ia boleh digalakkan untuk berbunga ketika usia cukup kecil. Beberapa tanaman yang memerlukan tempoh siang pendek adalah:

Kekwa Poinsettia

Seri Pagi Kaktus Easter

(b) TUMBUHAN YANG MEMERLUKAN TEMPOH SIANG PANJANG

    Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang panjang memerlukan bilangan jam tertentu bagi jumlah kegelapan dalam setiap tempoh 24-jam untuk merangsang pembungaan. Tanaman ini biasanya berbunga di bahagian hemisfera utara ketika penghujung musim bunga atau awal musim panas iaitu ketika siang yang panjang. Di bahagian hemisfers utara, hari siang terpanjang dalam setahun adalah pada atau sekitar 21 Jun. Selepas tarikh itu, siang muncul lebih pendek (malam menjadi lebih panjang) sehingga 21 Disember. Situasi ini terbalik di bahagian hemisfera selatan (iaitu siang terpanjang adalah 21 Disember dan malam terpendek adalah 21 Jun). Di beberapa bahagian di dunia sama ada “musim dingin” atau “musim panas” mungkin merujuk pada musim hujan atau musim kemarau iaitu waktu paling sejuk atau paling hangat pada tahun tersebut.

    Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang akan memberikan respon kepada peningkatan tempoh waktu siang. Tempoh siang yang lebih panjang memberikan isyarat bahawa musim sejuk telah berlalu dan musim bunga sedang muncul. Tanaman yang berbunga mekar semasa musim bunga dan musim panas memerlukan hari siang yang lebih lama (lebih dari 12 jam) dan hari malam lebih pendek (kurang dari 12 jam) untuk memulakan pembungaan, dan ia tidak akan bunga kecuali keadaan-keadaan ini dipenuhi. Beberapa tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang adalah:

Dahlia Teluki (Carnation)

Bunga Loceng Aster

Cone flowers

PENUTUP

    Kefotokalaan adalah penting kepada tumbuhan selain fotosintesis kerana ia membantu dalam perkembangan dan pembiakan sesuatu tumbuhan. Tahap penerimaan cahaya yang berbeza antara sesuatu tumbuhan adalah bergantung kepada ciri-ciri sesuatu tumbuhan tersebut. Kekurangan atau terlebihnya penerimaan cahaya bagi sesuatu tumbuhan itu daripada tahap keperluan akan menyebabkan ketidakseimbangan perkembangan dan pembentukan tanaman di sesuatu kawasan tersebut.

RUJUKAN

(a) Buku

 1. J. Rombach, 1976, Effects of Light and Phytochrome in Heterotrrophic Growth of Lemna Minor L

(b) Laman Web

 1. http://blogs.unpad.ac.id/poisonivy/2010/06/09/krisan-2/
 2. http://mforum2.cari.com.my/viewthread.php?tid=350899

RANCANGAN PENGAJARAN

Tarikh            : 20 September 2010

Hari                : Isnin

Masa                : 3.00 petang- 4.20 petang

Kelas                : Tingkatan 4 Gigih

Bilangan Pelajar        : 25 orang

Mata Pelajaran        : Sains Pertanian

Topik Pengajaran    : Faktor Yang Mempengaruhi Pertumbuhan dan Hasil Tumbuhan (Kefotokalaan)

Objektif Pembelajaran    : Di akhir pengajaran, pelajar dapat:

 1. Menyatakan definisi kefotokalaan dengan tepat.
 2. Menyatakan jenis reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan dengan betul.
 3. Memberikan sekurang-kurangnya 2 contoh jenis tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang dengan betul.

Isi Pelajaran            :

 1. Definisi Kefotokalaan.
 2. Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang pendek.
 3. Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang panjang.

Nilai-nilai Murni        : Kerjasama, bersistematik.

Kaedah Pengajaran        : Perbincangan

Alat/Bahan Bantu Mengajar:

 • Slaid Power Point, 2 sampel pokok kekwa dan 2 sampel pokok jarak yang mengalami pendedahan cahaya yang berbeza, kertas mahjung, marker pen dan pita pelekat.

Pengetahuan Sedia Ada    :

 1. Pelajar telah mempelajari secara teori tentang kepentingan          cahaya kepada pertumbuhan tumbuhan.
 2. Pelajar telah mempelajari faktor-faktor yang mempengaruhi      penerimaan cahaya oleh tumbuhan

  Bahan Rujukan    : Tai Lung Aik (2002) KBSM Sains Pertanian Tingkatan 4, Percetakan Warni Sdn. Bhd.

Set Induksi (3-5 Minit):

 1. Guru mengimbas kembali perkara yang telah dipelajari ketika kelas teori dengan menanyakan beberapa soalan tentang kepentingan cahaya kepada tumbuhan.
 2. Guru menunjukkan slaid yang mempunyai gambar pokok yang menerima tempoh cahaya yang berbeza.
 3. Guru bertanyakan soalan mengenai sebab keadaan sedemikian berlaku.
 4. Guru merumuskan jawapan pelajar dan mengaitkannya dengan aktiviti yang akan dijalankan dalam amali kali ini.

Prosedur Penyampaian:

Step/Masa Isi pelajaran Kaedah/ Penyampaian
Langkah 1

Penerangan dan Membuat

Pemerhatian

(10 Minit)

1. Mengenalpasti kesan reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan.


 1. Guru menerangkan secara ringkas mengenai aktiviti yang akan dilakukan oleh pelajar.
 2. Guru menunjukkan 2 jenis pokok yang memerlukan tempoh cahaya yang berbeza iaitu:
 • pokok kekwa yang memerlukan waktu siang yang pendek
 • pokok jarak yang memerlukan waktu siang yang panjang.
 1. Dua sampel bagi setiap jenis pokok disediakan yang mana setiap satu daripadanya telah didedahkan kepada tempoh cahaya yang berbeza.
 2. Guru meminta setiap pelajar memerhatikaan perbezaan kedua-dua jenis pokok tersebut.


Langkah 2

Perbincangan

(25 Minit)

1. Definisi Kefotokalaan

 • Reaksi tumbuhan terhadap perbezaan panjang tempoh siang dan malam.

2. Reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan:

 • Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang ysng pendek.
 • Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang panjang.
 1. Guru membahagikan pelajar kepada 5 kumpulan yang terdiri daripada 5 orang pelajar bagi setiap kumpulan.
 • Pelajar dibekalkan kertas mahjung, marker pen, pita pelekat.
 1. Guru menunjukkan slaid yang mengandungi beberapa soalan di mana hanya satu soalan yang perlu dibincangkan bagi setiap kumpulan mengikut nombor kumpulan yang diberi. Soalan yang dikemukakan adalah seperti berikut:
  1. Berikan definisi kepada fenomena yang berlaku dan terangkan sebab berlakunya keadaan sedemikian?
  2. Kelaskan kedua jenis pokok tersebut kepada tumbuhan yang memerlukan siang yang pendek den tempoh siang yang panjang dan berikan sebab.
  3. Apakah yang akan berlaku sekiranya pokok yang memerlukan siang yang pendek didedahkan kepada tempoh siang yang panjang?
  4. Apakah yang akan berlaku sekiranya pokok yang memerlukan siang yang panjang didedahkan kepada tempoh siang yang pendek.
  5. Senaraikan contoh tumbuhan lain yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang.
 2. Setiap kumpulan diminta membincangkan perkara yang dipaparkan dalam slaid.
Langkah 3

Pembentangan

(25 Minit)

1. Membentangkan hasil perbincangan.
 1. Setiap kumpulan diminta membentangkan hasil perbincangan dihadapan pelajar lain.
 2. Setiap kumpulan diberi masa selama 5 minit untuk membentangkan hasil perbincangan.
 3. Semasa sesi pembentangan, pelajar lain diminta untuk memberi maklum balas.
 4. Guru memberikan ulasan serta peneguhan kepada semua jawapan pelajar yang dibentangkan.

Kesimpulan (5 Minit):

Di akhir aktiviti amali yang dijalankan guru merumuskan tentang amali tersebut dan berharap agar pelajar dapat mengetahui kadar penerimaan cahaya terhadap tanaman yang boleh mempengaruhi pertumbuhannya dan kesan terhadap tanaman tersebut dengan betul.

Penilaian (10 Minit):

Di akhir pengajaran dan pembelajaran, guru mengemukakan beberapa secara soalan lisan untuk menguji kefahaman pelajar.

 1. Apakah yang dimaksudkan dengan kefotokalaan?
 2. Nyatakan jenis reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan.
 3. Berikan 2 contoh jenis tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang.

Tugasan Lanjutan:

 1. Guru memberikan latihan tambahan di dalam buku amali sebagai latih tubi kepada pelajar.
 2. Guru meminta pelajar mencari maklumat tambahan untuk memudahkan pelajar mengikuti skop yang akan dibincangkan pada minggu hadapan.

Penilaian Kendiri:

Ulasan Penyelia:

|bunga telukifaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamandata tanaman cili dalam pelbagai suhufaktor mempengaruhi tumbuhan alpainfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanfaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhanfaktor mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamancara penjagaan pokok kekwasains tahun 4:pembiakan tumbuhansains tahun 4 pembiakan tumbuhannota sains pertanian mempengaruhi pertumbuhanbunga kekwasains tahun 4 tumbuhan membiakbunga carnationproses pertumbuhan pokokpertumbuhan tingkatan 3gambar bunga kek wacara menanam bunga kekwasains tahun 4/tumbuhannota ringkas biologi tingkatan 4 bab 6contoh soalan respirasi dalam tumbuhancara pembiakan tumbuhan sains tahun 4kekwa flowernota sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhandefinisi pertumbuhan pokokbahan bantu mengajar-proses fotosintesissains tahun 4 - tanaman membiakgeografi tingkatan 1definisi kesan rumah hijaufotosintesis tingkatan 2thesis faktor penerimaan produk hijaufaktor mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanaman malaysiafaktor yang diperlukan untuk fotosintesisrumah hijau mempengaruhifaktor yang mempengaruhi hasil tanamanfaktor pertumbuhan pokok alpaintanaman hiasanqalish com/2011/10/faktortanaman kekwacara menanam pokok kekwafaktor-faktor pertumbuhan pokoktanam kekwafaktor yang mempengaruhi persekitaran tumbuhancara rumah hijau mempengaruhi sistemset induksi sains pertanian bab 2amali sains pertanian - fotosintesiseksperimen tanaman cili pada suhu berbezakeperluan klorofil untuk proses fotosintesiseksperimen tanam cili pada suhu berbezapembiakan tanaman dan kepentingannyaciri-ciri bunga telukiset induksi faktor pengeluaranset induksi matematik tingkatan 4nota sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertubuhan dan hasil tumbuhansoalan matematik tahun 4 topik panjangamali sain faktor cahayajenis-jenis bunga seri pagiamali tentang fotosintesispokok kaktus berbungaamali sains pertanian tingkatan 5 keperluan cahaya untuksains pertanian tingkatan 5-bab 3sains tingkatan 3 :pembiakan vegetatif tumbuhanset induksi cahaya mempengaruhi fotosintesissains tahun 4-pembiakan tumbuhancontoh tanaman mengeluarkan oksigenset induksi kesan suhu terhadap pertumbuhan tumbuhancontoh soalan iklim hujan dalam sains pertaniandefinisi bahan bantu mengajarrph set induksi kepentingan tumbuhan semulajadi 1rph sains tahun 5 (cahaya)contoh rph cahaya sains pertanian tingkatan 4faktor pokok alpainfaktor pertumbuhan tumbuhanfaedah sains pertanianfaktor angin yang mempengaruhi pertumbuhan tanamansains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanFaktor faktor antara iklim and tumbuh- tumbuhan - rujukansains pertumbuhan pokoksains tingkatan 1 bab oksigen diperlukan untuk respirasisains pertanian tentang faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanfaktor mempengaruhi kefotokalaaneksperimen pokok cilifaktor pertumbuhan hasil tanamaneksperimen kesan suhu terhadap kadar fotosintesisproses pertumbuhan tumbuhanfaktor proses fotosintesis terhadap pertumbuhan hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi jenis tumbuhan alpainnota pembiakan tingkatan 3kertas akhir tahun tingkatan 1 sainspembungaan tanaman kacang panjangkeperluan asas tumbuhan dan kepentingannyapenanaman tumbuhan dalam rumah hijau mempengaruhi kadar fotosintesipenaruh angin terhadap pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamankepentingan cahaya terhadap tumbuhanpenjagaan pokok kekwaperanan musim luruh kepada manusiaperkembangan dan pertumbuhan pokoknota sains tingkatan 3 tajuk pembiakanPOKOK BUNGA ASTERkertas soalan akhir tahun sains tingkatan 1 2011kesan cahaya terhadap tumbuhanobjektif mata pelajaran sains pertanian tingkatan 4 faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamannota keperluan asas tumbuhanmusim mempengaruhi pertanianmengkaji pertumbuhan pokok cili pada suhu berbezanota sains bab3 spm tingkatan 5menanam cili dalam suhu yang berbezanota sains pertanian faktormaklumat sains pertanian amali keperluan cahaya dalam fotosintesislatihan fotosintesis tingkatan 2nota sains tahun 4 keperluan asaslakaran bunga kekwakonsep tumbuhan semulajadipokok bunga carnationpokok bunga kekwainduksi iklim hujanfaktor-faktor cahaya yang mempengaruhi pertumbuhan tumbuhanrancangan mengajar penerimaan cahaya terhadap tumbuhanfaktor yang meningkatkan hasil pengeluaran hasil pertanianslaid powerpoint untuk pengajaran & pembelajaranrancangan pengajaran sains pertanian tentang hujanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanrancangan pengajaran sains pertanian tentang kesan hujan terhadap pertumbuhanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan pokok ciliFaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran pertanianrph faktor-faktor yang mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhanrph kefotokalaanfaktor-faktor dan kesan yang mempengaruhi hasil tanamanrancangan mengajar amali sains pertanianqalish com/2011/10 faktor-yangiklim mempengaruhi tanaman tumbuh-tumbuhangula dioksida semasa respirasi terangkan proses inifungi phytochrome pada tumbuhan berbungapowerpoint genetik sub topik sains pertanian tingkatan 4proses fotosintesis dalam buku tingkatan 5fotosintesis amalifaktor-faktor yang menpengaruhi pertumbuhan dan pengeluran hasil tanamanfaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil pertanianfaktor-faktor yang mempengaruhi kepelbagaian jenis tumbuhan semulajadi dangan tepatfaktor-faktor yang mempengaruhi hasil tanamanpunca pertanian mempengaruhi ekosistem pdffaktor yang mempengaruhi keperluan asasamali fotosintesis tingkatan 4bunga dahliasoalan objektif faktor pertumbuhan tanamancara-cara tumbuhan membiakbahan pengajaran sains pertanianciri-ciri bunga telukistanaman hijau tingkatan 2tumbuhan tempoh siang pendektumbuhan yang memerlukan malam yang panjangtanaman siang pendekaktiviti respirasisoalan sains pertanian-iklim-cahayasoalan sains tingkatan 4 fotosintesisbunga loceng astercara menjaga bunga telukicara menjaga pokok kekwasoalan sains tingkatan 1akhir tahunsoalan topik cahaya sains pertanian tingkatan 4alat bahan bantu mengajar sains pertanianbiologi tingkatan 4 kertas 3 fotosintesisbab5 sains tingkatan1tanaman yang berbunga apabila mendapat cahaya kurang 12 jam sains pertaniancontoh laporan amali mengenai peranan suhu pada tanamancara tumbuhan membiakbagaimana faktor iklim mempengaruhi pertumbuhanbab 2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanteknik menanam bunga kekwaContoh gambar faktor iklimPERANAN SUHU DAN TEMPOH CAHAYA TERHADAP PERTUMBUHAN POKOKtentang keperluab badan bahasa melayupenyakit pada tanaman kekwapentingnya tumbuhan beriklimPentingnya keperluan asas tumbuh-tumbuhanperbezaan tumbuhan berbunga dan tak berbungapercahayaan kekwapower point tumbuhan semulajadi tingkatan 1pertumbuhan spesies alpainpertumbuhan manusia tingkatan 3pertumbuhan manusia sain tingkatan 3perlukan jangkamasa malam yang pendek untuk berbungapower point UBBL -pengudaraan dan pencahayaantumbuh-tumbuhan memerlukan oksigen?perkembangan dan pembiakanpowerpoint ester tingkatan 5pentingnya cahaya sains tahun 2pengajaran dalam proses pertumbuhan tumbuhanpengajaran perbezaan reproduktif tahun 4pengajaran rph fotosintesispengeluaran tanaman definasipowerpoint tentang bunga kekwatumbuhan alpainpengenalan asas bagi ciri-ciri pokok daun bunga dan buahpowerpoint pertahanan semulajadi pada tumbuhanpengenalan tajuk tumbuhan sainspeningkatan panjang tumbuhantingkatan 4 biologi fotosintesispenjagaan bunga kekwapenjagaan pokok bunga telukitempoh pertumbuhan tanaman campurtempoh proses florigentumbuh-tumbuhan yang berbungapenjagaan pokok bunga dahliatumbuh-tumbuhan sebagai bahan bantu mengajarpertumbuhan tanaman dan faktor yang mempengaruhinyatips menjaga pokok bunga kekwapokok memberi oksigenpokok membiak melalui daun-sains tahun 4pokok mengeluarkan karbon dioksida waktu malampokok mengeluarkan karbondioksida pada malampokok mengeluarkan karbondioksida pada waktu malampower point tentang cara tumbuhan membiakpokok mengeluarkan oxygen pada malampokok mengosigen pada waktu siangpower point keperluan asas tumbuh-tumbuhanpower point bagi sub topik pertanian dan manusiapower point faktor yang mempengaruhi fotosintesispokok akan keluarkan karbon dioksida pada waktu malamterangkan faktor-faktor yang mempengaruhi kadar faedahtentang penjagaan pokok kekwapower point tentang interaksi tanaman dengan cahayapower point tajuk iklim sains pertanian tingkatan 4pokok membekalkan oksigen pada waktu malampower point tentang faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan pada tumbuhanpokok keluarkan karbon dioksida pada waktu malampertumbuhan tumbuhan faktor cahayapertumbuhan tumbuhan sains tingkatan 3peta minda pembiakan tumbuhan sains tahun 4tip penjagaan pokok bunga telukipeta minda sains definisi pertumbuhanpower point tumbuhan semulajadipmr kaktus berbungapower point tentang siang dan malampokok alpain ciri ciri pertumbuhantip menjaga pokok kekwatingkatan 5 sains bab pembiakanpokok cili lambat membesartingkatan 1; Sains Kenapa Tumbuh Tumbuhan penting kepada Manusiatingkatan 1 sains kepentingan sainspokok kekwa dalam persekitaran terkawalthesis tajuk tentang pertumbuhan pokokpower point sains pertanian tingkatan 4 bab 2nota sains tahun 5-cahayatumbuhan pada musim panastumbuhan siang pendeknota sains pertanian tingkatan 4 faktor yangnota sains pertanian tingkatan 4 bab2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhannota sains pertanian tingkatan 4 bab2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhanNota sains pertanian iklimnota sains pertanian genetiktumbuhan waktu malamtumbuhan musim sejuknota sains pertanian tingkatan 4 iklimnota sains pertanian tingkatan4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamannota sains tahun 5 cahayanota sains tahun 4 tumbuhan tidak berbungaNOTA PENGELUARAN TANAMAN TINGKATAN 4nota sains tahun 4 keperluan asas tumbuhannota sains tahun 4 keperluan asas manusiatumbuhan mengeluarkan oksigen pada waktu siangnota sains tahun 4 keperluan asa tumbuhannota sains tahun 3 tumbuhan hijaunota sains pertanian faktor yang mempengaruhi perubuhan dan hasil tumbuhannota sains pertanian faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan tumbuhan tingkatan 4nota ringkas kepentingan tumbuhan semulajadi di malaysiawaktu malam pokok mengeluarkan karbon dioksidanota ringkas kepentingan tumbuhan semulajadinota ringkas kepentingan tumbuh-tumbuhan semulajadiwaktu malam yang pendek pada bunga kekwanota ringkas biologi bab pembiakan dan tumbuhannota pertumbuhan dan pembiakan tumbuhanwikipedia faktor mempengaruhi kitar semulanota ringkas keperluan asas tumbuhanwaktu malam dan tumbuh-tumbuhannota ringkas sains pertanian tingkatan 5 iklimnota sains pertanian asasnota sains pencahayaan spmnota sains organisma tingkatan 1tumbuhan yang menyebabkan kegugurannota sains kbsr tahun 4(pembiakan tumbuhan)nota sains fotosintesis powerpointvideo perkembangan tumbuhan#q=video perkembangan tumbuhannota sain pertanian tingkatan 5 - topik 3www googlenota sains tajuk aplikasi pembiakan vegetatif dalam tumbuhan berbungapenerimaan cahayatumbuhan dan cahayaTUMBUHAN DAN IKLIM PDFpembungaan pokok biologipembungaan kacang panjangpembungaan bergantung kepada cahayapembiakan tumbuhan sains pertanian tingakatan 4pembiakan tumbuhan ( sains tahun 4)tumbuhan di waktu malampenanaman bunga dahliapenanaman kekwatumbuhan bergantungpencahayaan tanamanpencahayaan tambahan kekwapencahayaan semulajadi dalam rumahpencahayaan bunga kekwatumbuhan berbungatumbuhan berbunga sains tingkatan 1penanaman tumbuhan dalam rumah hijau mempegaruhi kadar fotosintesispenanaman pokok kekwatumbuhan karbon dioksida waktu malampembiakan pada tumbuhan berbungatumbuhan memerlukan oksigennota tumbuhan sains tahun 2nota tentang tumbuhannota sains tingkatan 4 cahayatumbuhan memerlukan oksigen pada waktunota sains tingkatan 2 fotosintesisnota sains tingkatan 1 power pointtumbuhan memerlukan oksigen pada waktu malamobjektif pembelajaran topik tumbuhan sains tahun 3objektif pengajaran untuk faktor pengeluaranoksigen pada pokoktumbuhan membiak sains tahun 4pembiakan melalui daun sainspembiakan kaktuspembiakan dan pertumbuhan tumbuhanpdf faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanpaper sains pengenlan tumbuhanpaper sains pengenalan tumbuhanoum pertumbuhan tanaman pada suhu berbezanota sains tentang 4 musimsains pertanian suhu tanamansoalan proses fotosintesissains tahun 4: pembiakan tumbuhansoalan sains akhir tahun tingkatan 1 2011soalan sains akhir tahun tingkatan 1 kertas1soalan sains pertanian tingkatan 4 (2 5 genetik)sains tahun 4 tumbuhan berbungasains tahun 4 keperluan asas tumbuhan amalisoalan sains petumbuhan tumbuhan tahun 4soalan pertumbuhan tumbuhan darjah 4sains tahun 5 cahayasains tingkatan 2 cahaya dan fotosintesissains tingkatan 2 amali fotosintesissains tingkatan 1kepentingan sains kepada manusiasoalan objektif sains pertAnian tingkatan 4 subtopik iklimsains tingkatan 1 akhir tahunsains tahun empat cara pembiakan tumbuhansains tahun 5 pembiakan tumbuhan melalui airsains tahun 5 mempelajari tentang pembiakan tumbuhansains tahun 2 tajuk tumbuhansains tahun 2 daunsoalan sains ting 1 terengganu 2010sains pertanian tingkatan 5 bab 4sains pertanian tingkatan 5 amali keperluan cahayasains pertanian tingkatan 4 cahayasains pertanian tingkatan 4 bab faktor iklim tanamansains pertanian tingkatan 4 bab 2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan udara dan air nota ringkassains pertanian tentang pokoksoalan sains tingkatan 3 pertumbuhan manusiasoalan sains tajuk : pertumbuhansains pertanian(amali fotosintesis)sains tahun 2 cahaya dan gelapsains spm proses pertumbuhan hijausains sekolah rendah-gambar tumbuh-tumbuhan membiaksains pmr proses tumbuhan hijausoalan sains tahun 6 mempengaruhi dan dipengaruhisoalan sains tahun keperluan asas tumbuhanSAINS PERTANIAN- Kefotokalaansains pertanian- faktor mempengaruhisains tingkatan 2 tentang cahaya dan tumbuhansains tingkatan 3 aplikasi tumbuhan vegetatifsoalan mengenai tumbuhansoalan akhir tahun sains tingkatan 1 2001soalan akhir tahun sains tingkatan 1 2013soalan akhir tahun tingkatan 4 matematik terengganu 2010set induksi iklim tanamanSET INDUKSI FAKTOR-FAKTOR PENGELUARANset induksi faktor yang mempengaruhi tumbuhansoalan akhir tahun tingkatan 4 sains terengganusoalan amali microsoft power pointset induksi penerimaan cahaya terhadap tumbuhansoalan akhir tahun biologi tingkatan 4 2010sistem pembiakan tumbuhan biologi tingkatan 4rancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 hujanset pengajaran sains pertanian iklimset induksi untuk sains pertanian bab 2set induksi untuk fotosintesisset induksi tumbuhan semula jadiset induksi tumbuhanset induksi suhu memengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhansoalan biologi pembiakan diplomaset induksi faktor penerimaan cahayasebab tanaman hidroponik dapat mengeluarkan hasil yg banyaksebab berlakunya pengeluaran hasil tanamansatu eksperimen dijalankan untuk membesarkan pokok cili pada suhu yang berbezasains tumbuhan spmsains tinkatan 1 tentang tumbuhansoalan latihan sains pertanian tajuk iklimsoalan latihan tumbuhan semulajadisains tingkatan 5 bab3sebab yang mempengaruhi kepelbagaian tumbuhan semula jadisejarah kefotokalaan tumbuhansoalan fotosintesis tahun 4soalan genetik sains pertanian ting 4set induksi berkaitan penerimaan cahayaset induksi berkaitan kesansenarai bunga yang memerlukan tempoh siang pendeksemua faktor yang dapat berpengaruh terhadap pertumbuhan dan hasil tanamansoalan latihan sain pertanian suhusemasa fotosintesis tumbuhan memerlukansistem respirasi tumbuhan pada waktu malamsains pertanian iklim pdfpowerpoint tumbuhan semulajaditanam pokok cili dengan suhu berbezarancangan mengajar menentukan keperluan cahaya untuk fotosintesisrancangan mengajar menentukan keperluab cahaya untuk fotosintesisrancangan mengajar kaedah menanaman pokokrancangan mengajar faktor mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhanrancangan mengajar amali sains pertanian faktor cahayatanaman beriklim sejuk di eropahtanaman cili pada suhu yang berbezarancangan mengajar sains pertanian iklim cahayarancangan pengajaran cara pembiakan tumbuhantahap pertumbuhan pokoktahun 4 membiak melalui dauntajuk topik sains tahun 4tanam bunga telukirancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (hujan)rancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 cahayarancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 bab iklimrancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 angintanaman di musim panastanaman musim panasproses fotosintesis tingkatan 4proses fotosintesis pokok pada waktu malamproses fotosintesis pada tumbuhan upsrproses fotosintesis dan hasil pokok cilitempoh pembungaan kacang panjangproses fotosintesis bunga power pointtempoh pertumbuhan setiap jenis tumbuhanpowerrpoint empat musimtempoh bunga kertas berbungaproses fotosintesis tumbuhan pada waktu malamtanaman pada musim sejukproses yang dipengaruhi cahaya yang memberi kesan terhadap pertumbuhan dan hasil tumbuhansains tingkatan 3 keperluan asas tumbuhanproses pertumbuhan penanaman pokok bungatanaman untuk pencahayaanproses pembuahan dan pembungaan tumbuhantanamanhidro com myproses oksigen tumbuhan pada waktu malamrancangan pengajaran sains tekstur bahansuhu tanaman pokok kekwarancangan pengajaran suhu mempengaruhi hasil tanamansain pertanian tingkatan 4 perbezaan antara kaedah pembiakanrumah hijau mempengaruhi tumbuhanrumah hijau mempengaruhi hasil tanamanrumah hijau -kawalan faktor fotosintesis biologi tingkatan 4rujukan pembiakan tumbuhansoalan topik pertanian tahun 6soaln objektif untuk topik aplikasi pembikan vegetatif dalamrph sains pertanian tingkatan 4 pembiakansain tumbuhansoalan topik fotosintesissains pertanian fotosintesissoalan subjektif faktor faktor yang mempengaruhi tumbuhansains pertanian Bab 2sains kepentingan fotosintesissoalan tajuk iklim sains pertaniansains bab 3-ting 5sains bab 3 tingkatan 5sains - tumbuhan semula jadispm biology paper 3 bab 6 tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesissub topik dalam sains pertanianrph fotosentesissuhu mempengaruhi hasil cilirph faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (hujan)rph faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhansuhu meningkatkan hasil cilirph faktor mempengaruhi penerimaan cahayasuhu pertumbuhan pokok cilirph amali cahayaRPH iklim hujan sains pertaniansuhu dan pokok kekwarph sains pertanian subtopik hujanrph sains pertanian faktor hujan yang mempengaruhi pertumbuhanrph sains pertanian bab 2 iklimsub topik tumbuh-tumbuhan sains tahun 2rph sains pembiakan tingkatan 3rph pertumbuhan kacang hijaurph kt tahun 6 faktor mempengaruhi penanamansuhu dan kesan pada pokok cilisains pertanian iklimNOTA PENGELUARAN TANAMAN TINGfaktor asas yang mempengaruhi pertumbuhaneksperimen menanam cili dalam suhu berbezaeksperimen kesan suhu keatas kadar fotosintesiseksperimen kesan suhu ke atas pertumbuhan cilieksperimen fotosintesis sains pertanianeksperimen cahaya mempengaruhi fotosintesis sains pertanian tingkatan 4dua aplikasi pembiakan vegetatif dalam pertaniandefinisi pertanian semulajadidefinisi pembikan tumbuhancontoh soalan sains tahun 4 tajuk keperluan asas tumbuhancontoh soalan sains pertanian tingkatan 4 bab 2 faktor cahayaeksperimen penanaman cili pada suhu yang berbezaeksperimen penanaman pokok cili pada suhu berbezafaktor asas tumbuhanfaktor - faktor dan kesan yang mempengaruhi hasil pertanianfaktoe mempengaruhi kadar pertumbuhanfaedah mempelajari tajuk tumbuh-tumbuhanempat musim yang mempengaruhi kadar hujaneksperimen suhu tanaman sekolah rendaheksperimen suhu dan hasil tanamaneksperimen sains kesan suhu ke atas cilieksperimen pokok cili faktor suhueksperimen pertumbuhan pokok cili bergantung kepada suhu berbezacontoh soalan sains pertanian faktor mempengaruhi penerimaancontoh soalan keperluan asas tumbuhancontoh soalan genetik tingkatan 4contoh laporan eksperimen sains tahun 5contoh laporan eksperimen pertumbuhan cili pada kadar suhu yang berbezacontoh hasil rancangan penelitian pengaruh faktor luar terhadap pertumbuhan tumbuhancontoh eksperimen pertumbuhan pokok cilicontoh bbm sains pertanian (bab tanah)contoh amali sains tingkatan 5 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan mikroorganismaciri-ciri pokok pertumbuhan dan perkembanganciri-ciri pokok bunga poinsettiaciri-ciri daun aspenciri ciri setiap tumbuhan tahun 3 pbscontoh pembentangan sains pertaniancontoh rancangan pengajaran harian kefotokalaancontoh soalan dan jawapan geografi tingkatan 1tentang iklim dan tumbuhancontoh soalan biologi tingkatan 4 fotosintesismcontoh soalan bab 2 sains pertanian tingkatan 4contoh soalan amali sains tahun 4contoh soalan akhir tahun sains tingkatan 1contoh set induksi keperluan asas tumbuhancontoh set induksi fotosintesiscontoh rphfaktor tanah sains pertanian tingkatan 4contoh rph amali sains pertanian bab iklimcontoh rancangan pengajaran harian sains pertahanan semula jadi pada tumbuhanciri ciri bunga telukifaktor tumbuhan alpainfaktor penanaman pokok manggafaktor pembiakan tumbuhanfaktor pembiakan tanamanfaktor musim panasfaktor musim bungafaktor mempengaruhitumbuhan semulajadifaktor mempengaruhi pokok alpainfaktor mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor mempengaruhi pertumbuhan dan hasil pertanianfaktor mempengaruhi pengeluaran tanamanfaktor penentu pertumbuhan dan hasil tanaman dalam sistem pertanianfaktor pengaruhi pencahayaan semulajadifaktor terhadap tanaman hiasanfaktor tanaman yang mempengaruhi kesan terhadap pengeluaran hasil pertanianfaktor spesis tumbuhan alpainfaktor proses fotosintesisfaktor pokok bunga xberbungafaktor pertumbuhan tunbuh-tumbuhanfaktor pertumbuhan tanamanfaktor pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor pertumbuhan alpainfaktor persekitaran manggafaktor mempengaruhi penerimaan hujanfaktor mempengaruhi penanaman cilifaktor mempengaruhi minat terhadap sains pertanianfaktor faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor faktor pertumbuhan pokok yang sihatfaktor faktor mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor dan kesan yang mempengaruhi pengeluaran hasil cilifaktor dan kesan yang mempengaruhi hasil tanamanfaktor dan kesan kadar fotosintesisfaktor dan kesan bab 4 tingkatan 2faktor cahaya terhadap pertumbuhan tanamanfaktor cahaya terhadap bunga mekarfaktor cahaya dalam pertumbuhan pokokfaktor faktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanfaktor faktor yang mempengaruhi perumbuhan dan hasil tanamanfaktor mempengaruhi kadar pertumbuhan manusiafaktor mempengaruhi fotosintesisfaktor mempengaruhi cahaya semulajadifaktor mempengaruhi bilangan organismafaktor mempangaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor iklim yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran tanamanfaktor iklim yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor iklim terhadap tanamanfaktor iklim mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor genetik yang mempengaruhi pertumbuhan tumbuhanfaktor cahaya dalam pertumbuhanbab 5 peta geografi tingkatan 1tentang gambaran ringkasapakah faktor yang mempengaruhi jenis tumbuhan alpainapakah faktor yang mempengaruhi alpainapakah faktor sainsapakah faktor mempengaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan Alpainamali tahun 4 keperluan asas tumbuhanamali sains tahun 4 tumbuhan memerlukan airamali sains pertanian fotosintesisamali sains keperluan asas tumbuhanamali sains cahayaamali sain pertanian cara pembiakan pokok manggaapakah faktor yang mempengaruhi pertumbuhan pokokapakah keperluan tumbuhanbab 4 sains tingkatan 1kepentingan kepelbagaian sumber bumi kepada manusiabab 2 genetik/ sains pertanian ting 4bab 2 faktor yang mempengaruhinya pertumbuhan dan hasil tumbuhanaplikasi sains dalam pertumbuhan pokokaplikasi fotosintesis kertas 3 biologiapehilion mempengaruhi panjang siang dan malamapakah tumbuhan memerlukan oksigenapakah suhu menpengaruhi fotosintesisapakah proses tumbuhan pada waktu malamapakah mineral asas untuk pertumbuhan pokok tanamanamali sain faktor cahaya tindakanamali fotosintesis sains pertanianamali faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisadakah pokok mengeluarkan oksigen pada waktu malam?adakah pokok mengeluarkan karbondioksida pada malam hariadakah pokok mengeluarkan karbon dioksidaadakah pokok kaktus menghasilkan oksigenadakah chahaya lampu boleh dalam fotosintesisadakah cahaya mempengaruhi pertumbuhan pokok9 senaraikan lima (5) faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tanaman5 kegunaan tumbuhan5 kegunaan sains terhadap tumbuhan5 faktor yang mempengaruhi tumbuhan spesis tumbuhanadakah tumbuh tumbuhan menggunakan oksigen pada waktu malamadakah tumbuhan mengeluarkan karbon?amali 6 fotosintesisalpain pokok faktoraloi cebih tahan akisan sains tingkatan 5alat bantu mengajar-empat musimalat bantu mengajar tema tumbuh-tumbuhan (daun)alat bantu mengajar dari tumbuhanaktiviti tumbuhan di waktu malamaktiviti manusia mempengaruhi kepada kadar fotosintesisair adalah keperluan asas tumbuhanadakah tumbuhan menjalankan fotosintesis di waktu malam5 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamancara-cara penjagaan pokok kekwacara pembiakan kaktuscara pembiakan bunga telukicara pembiakan bunga kertacara menanam kekwacahaya untuk tumbuhancahaya merupakan faktor yang di perlukan tumbuhan pada waktu apa?bunga yg berbunga pada waktu malam\bunga telukisbunga poinsettiabungacara pembiakan pokok kaktuscara pembiakan tumbuh-tumbuhan sains tahun 3cara untuk tanam bunga telukicara tumbuhan membiak sains tahun 4cara tumbuhan membesarcara tanaman tingkatan 2cara tanaman rumah hijaucara tanaman kekwacara tanam pokok kekwacara tanam kekwacara penjagaan bunga teluki3 faktor mempengaruhi penerimaan cahaya kepade tumbuhanbuku rujukan sains pertanian buah mangga spmbuku panduan penanaman manggabuku panduan guru sains pertanian kbsm tingkatan 4 dan 5 2002bank soalan sains akhir tahun tingkatan 1bahan bantu mengajar tumbuh-tumbuhanbahan bantu mengajar sains tumbuhan hijaubagaimana suhu mempengaruhi pertumbuhan sesuatu tanamanbagaimana suhu mempengaruhi jumlah hasil tanamanbagaimana pokok memberi oksigen pada manusiabagaimana pokok membekalkan oksigen?bagaimana pertumbuhan tumbuhan jika tidak mendapat cahayabagaimana pertumbuhan pokokbagaimana hujan itu mempengaruhi hasil pertumbuhanbbm sains pertanianbeberapa faktor yang menyebabkan hasil pertanianbuku amali sains tingkatan 4 bab 3biologi tingkatan 5 bab pembiakanbiologi tingkatan 4- kesan suhu terhadap fotosintesisbiologi tingkatan 4 keperluan tenaga harianbiologi tingkatan 4 bab 6 kaedah meningkatkan hasil tanamanBiologi Faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesis tingkatan empatbiologibilangan pelajar mempengaruhibelajar sains tahun lima bab cahayabelajar pertambahan matematik tahun 1bab 6 biologi tingkatan 4 faktor-faktor yang mempengaruhi fotosintesiskesan suhu terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman rancangan pengajarankeperluan musim luruhkeperluan cahaya dalam fotosintesiskeperluan asas tumbuhan sains sekolah rendah tahun 4keperluan asas tumbuhan sainkepentingan tumbuhan terhadap proses biologikepentingan tumbuhan semulajadi di malaysia powerpointkepentingan sistem pembiakan pada manusiakepentingan sains tumbuhankepentingan pertanian semula jadikepentingan keperluan asas tumbuhan rancangan pelajarankeperluan pokok cilikeperluan pokokcilikesan suhu pada pertumbuhan bilangan buahkesan pertumbuhan lebihan daun pada pokok bunga kekwakesan mempengaruhi hasil tanamankesan lagu pada pertumbuhan pokokkesan cahaya pada biologi manusiakesan angin terhadap pertumbuhan dan hasil tumbuhan alat bantu mengajarkertas latihan sains tingkatan 4kertas latihan bab khb ert tingkatan3keperluan sesuatu tumbuhankeperluan sains pertaniankepentingan keperluan asas tumbuhankepentingan daun dalam fotosintesiskepentingan cahaya untuk kekwakebaikan belajar tumbuhan kepada pelajarkeadaan yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhanyang sihatkeadaan yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhan yang sihatkeadaan untuk pertumbuhan tumbuhankeadaan pertumbuhan tumbuhan yang sihatkeadaan pertumbuhan tumbuhankaedah tanaman powerpointkaedah tanaman di musim sejukkaedah sistem pembiakan tumbuhan untuk murid tahun 4kaedah pembiakan tumbuhan tahun 5kebaikan fotosintesiskebaikan menanam pokok bungakepentingan cahaya kepada tanamankepentingan cahaya dalam fotosintesiskepentingan belajar sains tanamankepentingan aktiviti menggambar kepada pertumbuhan kanak- kanakkekwakegunaan tumbuhan musim panaskegunaan cahaya kepada tumbuhanKedormanan dalam pertaniankeberkesanan fotosistesis terhadap pertumbuhankebaikan penanaman kaedah rumah hijaukaedah pembiakan pokok kaktusnota pembiakan tumbuhanmenanam bunga eaktu malammempengaruhi pertumbuhan tumbuhan alpainmembiak kekwamaksud sains pembiakan manusiamaksud phytochromemaksud fotosintesis untuk sains tingkatan 2lima faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tumbuhanlatihan tentang faktor fotosintesislatihan sains topik cahayalatihan sains tingkatan 1 bab 1menanam pokok bunga dahliamenanam pokok bunga mempengaruhi kesan rumah hijaunota biologi tingkatan 4 proses fotosintesisnota biologi hormonnota bio ting 4 bab 6 penggiliran tanamannota bio bab 6 fotosintesisnilai murni terhadap tumbuhan semula jadimusim mempengaruhi manusiamodal mempengaruhi pengeluaran hasil pertanian-pdfmenggambar dengan keperluan kanak-kanakmengajar kanak-kanak sistem pembiakan manusiamenentukan faktor-faktor keperluan karbon dioksida dalam fotosintesislatihan sains tahun 4:pembiakan tumbuhanlatihan sains pertanian iklimlatihan objektif sain tingkatan 1lakaran rumah hijau tanamanlagu keperluan asa tumbuhankos tingkatan 4 sainskonsep tumbuh tumbuhan semula jadikonsep pembiakankesimpulan pembiakan sains pertanian tingkatan 4kesimpulan bagi amali percambahankesankefotokalaankesan terhadap tanaman hiasankesan tempoh pencahayaan terhadap pertumbuhan ayam pdflangkah-langkah fotosintesislangkah-langkah kedormananlatihan faktor perkembangan pertanianlatihan dalam kumpulan tajuk fotosintesislatihan amali sains tahun 4latih tubi genetik sains pertanianlaporan eksperimen pertumbuhan cili pada kadar suhu yang berbezalaporan eksperimen penanaman cili pada suhu yang berbezalaporan eksperimen cili suhulaporan eksperimen biologi tingkatan 4 kertas 3 bab 6 faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisslaporan amali tanaman cili dalam pelbagai suhulaporan amali sains pembiakan pokok cilikesan suhu terhadap pertumbuhan pokok cilifaktormempengaruhi pertumbuhan spesies tumbuhan alpainfaktor –faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor yg mempengaruhi tumbuhanfaktor yg mempengaruhi tumbuh-tumbuhanfaktor yg mempengaruhi pada tumbuhan cahayafaktor yang perlu untuk fotosintesisfaktor yang mempengaruhi tumbuhan semulajadi dan kepentingannya tahun 5faktor yang mempengaruhi tumbuhan sejuk di malaysiafaktor yang mempengaruhi tumbuhan dan hasil tumbuhanfaktor yang mempengaruhi tumbuhan alpainfaktor yang mempengaruhi tumbuh-tumbuhanfaktor-faktor am sekitar yang mempengaruhi kadar fotosintesisfaktor-faktor mempengaruhi hasil tanamanfaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan penghasilan tumbuh tumbuhanfaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanfaktor-faktor yang mempengaruhi penanamanfaktor-faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisfaktor-faktor yang mempengaruhi fotosintesis bab 6 tingkatan 4faktor-faktor yang diperlukan fotosentisisfaktor-faktor tanaman englishfaktor-faktor pengeluaran hasil tanamanfaktor-faktor mempengaruhi tumbuh-tumbuhan semulajadi di malaysia pptfaktor-faktor mempengaruhi kadar fotosintesisfaktor yang mempengaruhi tanaman ketika masa aklimatisasifaktor yang mempengaruhi pokok bunga kertasfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanaman_sains pertanianfaktor yang mempengaruhi minda sihatfaktor yang mempengaruhi manusia terhadap tumbuhanfaktor yang mempengaruhi kadar pertumbuhan sains tingkatan 3faktor yang mempengaruhi kadar pertumbuhan pokokFaktor yang mempengaruhi kadar fotosintesis tingkatan empatfaktor yang mempengaruhi fotosintesisfaktor yang mempengaruhi aktiviti penanamanfaktor yang mempengaruh pertumbuhan dan hasil tanamanfaktor yang diperlukan dalam fotosintesisfaktor yang bantu pembiakan mirkoorganisma dalam cahayafaktor yang mempengaruhi pembungaanfaktor yang mempengaruhi pengeluaran hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan spesies alpain geografifaktor yang mempengaruhi pertumbuhan hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tanaman(sains pertanian)faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (genetik)faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamfaktor yang mempengaruhi persekitaran tumbuhan semulajadi pdffaktor yang mempengaruhi perkembangan pokokfaktor yang mempengaruhi perbezaan tumbuhan semulajadi pdffaktor yang mempengaruhi perbezaan tumbuhan semulajadi di dunia pdffaktor untuk pertumbuhan tumbuhan yang sihatkaedah galak kaktus berbungainteraksi tanaman dan faktor yang mempengaruhinyainduksi set eksperimen menentukan keperluan cahaya untuk fotosintesisinduksi set bagi tanaman hiasan tingkatan 2image alat bantu mengajar tema bungaiklim di eropah mempengaruhi bunga untuk berbungaiklim bagi tanaman kekwahujan mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanhormon tumbuh tanaman malaysiahormon lain yang boleh menganggu proses pertumbuhan pokokhidroponik tingkatan 5jarak tanaman pokok cilijawapan amalikadar pertumbuhan tanamankadar fotosintesis tingkatan 4jurnul keperluan asas tumbuhan tahun 2jurnal penanaman tanaman hiasanjurnal hasil tanamanjurnal faktor penerimaan produk hijaujenis-jenis bunga kek wajenis tumbuhan yang menyebabkan keguguranjawapan tumbuhan membiak melalui daunjawapan buku aktiviti amali sains tahun4hidroponik aplikasi dalam fotosintesishiasan bunga dihadapan rumah imejhasil tumbuhan 4 musimfungsi yang mempengaruhi kadar fotosintesisfotosintesis-tingkatan 2 bab 4fotosintesis-tingkatan 2fotosintesis tumbuhanpada waktu malamfotosintesis tumbuhan musim luruhfotosintesis tingkatan duafotosintesis sains pertanianfotosintesis sain pertanianfotosintesis pada waktu malam?fotosintesis bab 6gambar bunga telukigambar faktor dan kesan rumah hijauhasil tanaman yang banyakhasil tanaman suhugambarajah pokok & fungsi sistem pertumbuhangambarajah kefotokalaangambarajah eksperimen suhu mempengaruhi pertumbuhan ciligambar tumbuhan musim sejukgambar proses pertumbuhan pokok ciligambar keperluan asas tumbuhan sains tahun 4gambar kepentingan tumbuhan semulajadigambar faktor fotosintesisfolio sains tahun 2 tajuk tumbuh tumbuhan|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!