» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN (KEFOTOKALAAN)

Published on Oct 08 2011 // Uncategorized

KAEDAH MENGAJAR SAINS PERTANIAN

TUGASAN:

KERTAS KONSEP DAN RANCANGAN PENGAJARAN AMALI

TAJUK:

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN (KEFOTOKALAAN)

KERTAS KONSEP

PENDAHULUAN

    Tumbuhan merupakan salah satu aspek penting kepada manusia. Selain membekalkan sumber oksigen untuk keperluan manusia, ia juga dapat memberi banyak manfaat pada ekosistem manusia dan organisma lain di bumi ini. Terdapat beberapa faktor yang menjadi keperluan asas untuk pertumbuhan tanaman.

    Salah satu faktor pertumbuhan tanaman yang paling penting adalah jumlah cahaya yang perlu diterima oleh tumbuhan tersebut. Jika tumbuhan tidak mendapat cahaya yang mencukupi, ia tidak akan berbunga walaupun mempunyai daun yang kelihatan sihat. Ini juga akan menyebabkan tumbuhan lambat tumbuh atau kelihatan lemah. Jika tanaman mendapat cahaya yang terlalu banyak, ia mungkin boleh menyebabkan keguguran daun.

    Proses metabolisme tumbuhan melibatkan beberapa siri aktiviti yang bergantung kepada sama ada dengan kehadiran cahaya atau ketiadaan cahaya. Kadar pertumbuhan dan pembungaan ditentukan oleh DNA tanaman tersebut. Walaubagaimanapun, ia masih memerlukan keadaan persekitaran tertentu. Tanaman berbunga yang berbeza adalah bergantung pada bagaimana tempoh siang dan malam mempengaruhi tumbuhan tersebut. Sesetengah tumbuhan memerlukan tempoh pencahayaan yang lebih lama ketika waktu siang untuk berbunga dengan baik, sementara tanaman lain mungkin memerlukan jauh lebih sedikit.

KEFOTOKALAAN

DEFINISI

    Kefotokalaan adalah reaksi tumbuhan terhadap perbezaan panjang tempoh siang dan malam. Ia juga merujuk kepada tempoh tumbuhan tidak menerima cahaya. Secara semulajadi, kefotokalaan akan berubah sepanjang tahun, dengan peningkatan tempoh siang hari di musim panas dan peningkatan tempoh waktu malam di musim sejuk.

TEMPOH PENERIMAAN CAHAYA

    Kefotokalaan juga penting untuk pertumbuhan tanaman dan pembiakan. Sepanjang tempoh pembiakan dan percambahan, lampu harus dibiarkan selama mungkin, sehingga 24 jam setiap hari. Pertumbuhan awal yang baik akan membuatkan tanaman muda lebih sihat dan lebih tahan terhadap penyakit dan akhirnya memberikan hasil yang lebih baik. Ketika tanaman mulai matang, tempoh cahaya perlu dikurangkan secara berperingkat. Kebanyakan tanaman melakukannya dengan baik dengan 14-16 jam cahaya setiap hari semasa tahap vegetatif. Dalam tatacara rumah hijau, lampu tambahan boleh digunakan ketika hari mendung atau untuk melanjutkan tempoh siang hari di musim sejuk. Dengan pencahayaan tambahan, tanaman akan kekal tumbuh secara aktif sepanjang tahun. Kedormanan boleh dicegah bagi sesetengah tanaman, dan pembuahan pada musim sejuk dapat ditingkatkan dengan memberikan cahaya tambahan di musim luruh. Jika anda mempunyai ruangan pertumbuhan tertutup, semua ini tidak akan bermakna. Dalam kes ini, anda mengawal musim dan anda juga mengendalikan tempoh malam dan siang.

    Tumbuhan juga memerlukan kegelapan. Pada waktu gelap atau malam, tumbuhan terus memerangkap oksigen. Ketika waktu ini tanaman akan mengeluarkan karbon dioksida melalui proses yang disebut respirasi. Pada masa ini juga, tanaman menggunakan sebahagian tenaga yang disimpan sebagai gula sepanjang fotosintesis, menghasilkan protein, hormon, dan produk kompleks yang lain. Oleh kerana itu, tanaman yang telah dewasa yang diberi pencahayaan lebih dari 17 jam setengah setiap hari tidak meningkatkan pengeluaran secara signifikan kerana proses fotosintesis akan berkurangan setelah beberapa jam. Pada hakikatnya, tempoh siang yang terlalu penjang juga menjadikan tumbuhan tersebut kontraproduktif, lambat berbunga atau menghalang pembungaan bagi beberapa jenis tanaman.

    Kebanyakan tanaman sensitif terhadap tempoh siang yang panjang. Sesetengah tanaman akan berbunga pada musim bunga dan musim panas, iaitu apabila tempoh siang lebih panjang daripada waktu malam, dan ada juga sesetengahnya berbunga pada musim luruh, iaitu apabila tempoh malam lebih panjang daripada siang. Oleh yang demikian, tanaman boleh diklasifikasikan kepada tanaman yang memerlukan siang yang pendek dan yang memerlukan siang yang panjang. Hormon yang dikenali sebagai “florigen” akan mengawal penunasan dan pembungaan. Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang memerlukan lebih kurang 14 hingga 18 jam cahaya untuk menghasilkan jumlah florigen yang tepat untuk berbunga dan membiak. Tanaman yang memerlukan siang yang pendek pula memerlukan lebih kurang 10-13 jam cahaya. Jika tanaman yang memerlukan tempoh siang yang pendek terdedah terlalu banyak jam cahaya, florigen akan termusnah dan akan mengelakkan bunga menjadi mekar.

(a) TUMBUHAN YANG MEMERLUKAN TEMPOH SIANG PENDEK

    Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang pendek berbunga pada waktu malam yang lebih panjang. Ia tidak boleh berbunga pada waktu siang yang panjang atau terdapat cahaya buatan yang bersinar digunakan selama beberapa minit pada tengah malam. Ini kerana ia memerlukan masa kegelapan yang cukup sebelum pembentukan bunga dapat dimulakan. Cahaya semulajadi pada waktu malam seperti cahaya bulan atau petir adalah tidak termasuk kecerahan yang panjang. Jadi, ia tidak cukup kuat untuk mengganggu pembungaan.

    Secara umumnya, tumbuhan yang memerlukan siang yang pendek akan berbunga ketika waktu siang menjadi semakin singkat selepas 21 Jun iaitu ketika hemisfera utara mengalami musin panas atau luruh. Panjang tempoh malam yang diperlukan untuk merangsang pembungaan adalah berbeza antara spesies tumbuhan dengan tumbuhan yang lain.

    Tanaman yang memerlukan siang yang pendek dikatakan memerlukan kurang daripada 12 jam dan tempoh malam yang lebih daripada 12 jam. Banyak tanaman yang berbunga pada musim luruh dan musim sejuk menghabiskan waktu pada musim bunga dan musim panas dalam tahap pertumbuhan vegetatif, menggunakan tenaga untuk pertumbuhan daun dan penyimpanan tenaga. Ketika waktu siang menjadi lebih pendek dan malam menjadi lebih panjang, proses pertumbuhan vegetatif akan berhenti dan bermulanya fasa pembiakan bunga dan buah.

    Kefotokalaan mempengaruhi pembungaan apabila pucuk dipaksa untuk menghasilkan kuntuman bunga selain daun dan tunas. Sesetengah spesies mesti melalui masa juvenilnya di mana ia tidak boleh dipaksa untuk membesar. Contohnya adalah spesies tumbuhan yang mempunyai tempoh usia muda yang sangat pendek dan ia boleh digalakkan untuk berbunga ketika usia cukup kecil. Beberapa tanaman yang memerlukan tempoh siang pendek adalah:

Kekwa Poinsettia

Seri Pagi Kaktus Easter

(b) TUMBUHAN YANG MEMERLUKAN TEMPOH SIANG PANJANG

    Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang panjang memerlukan bilangan jam tertentu bagi jumlah kegelapan dalam setiap tempoh 24-jam untuk merangsang pembungaan. Tanaman ini biasanya berbunga di bahagian hemisfera utara ketika penghujung musim bunga atau awal musim panas iaitu ketika siang yang panjang. Di bahagian hemisfers utara, hari siang terpanjang dalam setahun adalah pada atau sekitar 21 Jun. Selepas tarikh itu, siang muncul lebih pendek (malam menjadi lebih panjang) sehingga 21 Disember. Situasi ini terbalik di bahagian hemisfera selatan (iaitu siang terpanjang adalah 21 Disember dan malam terpendek adalah 21 Jun). Di beberapa bahagian di dunia sama ada “musim dingin” atau “musim panas” mungkin merujuk pada musim hujan atau musim kemarau iaitu waktu paling sejuk atau paling hangat pada tahun tersebut.

    Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang akan memberikan respon kepada peningkatan tempoh waktu siang. Tempoh siang yang lebih panjang memberikan isyarat bahawa musim sejuk telah berlalu dan musim bunga sedang muncul. Tanaman yang berbunga mekar semasa musim bunga dan musim panas memerlukan hari siang yang lebih lama (lebih dari 12 jam) dan hari malam lebih pendek (kurang dari 12 jam) untuk memulakan pembungaan, dan ia tidak akan bunga kecuali keadaan-keadaan ini dipenuhi. Beberapa tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang adalah:

Dahlia Teluki (Carnation)

Bunga Loceng Aster

Cone flowers

PENUTUP

    Kefotokalaan adalah penting kepada tumbuhan selain fotosintesis kerana ia membantu dalam perkembangan dan pembiakan sesuatu tumbuhan. Tahap penerimaan cahaya yang berbeza antara sesuatu tumbuhan adalah bergantung kepada ciri-ciri sesuatu tumbuhan tersebut. Kekurangan atau terlebihnya penerimaan cahaya bagi sesuatu tumbuhan itu daripada tahap keperluan akan menyebabkan ketidakseimbangan perkembangan dan pembentukan tanaman di sesuatu kawasan tersebut.

RUJUKAN

(a) Buku

 1. J. Rombach, 1976, Effects of Light and Phytochrome in Heterotrrophic Growth of Lemna Minor L

(b) Laman Web

 1. http://blogs.unpad.ac.id/poisonivy/2010/06/09/krisan-2/
 2. http://mforum2.cari.com.my/viewthread.php?tid=350899

RANCANGAN PENGAJARAN

Tarikh            : 20 September 2010

Hari                : Isnin

Masa                : 3.00 petang- 4.20 petang

Kelas                : Tingkatan 4 Gigih

Bilangan Pelajar        : 25 orang

Mata Pelajaran        : Sains Pertanian

Topik Pengajaran    : Faktor Yang Mempengaruhi Pertumbuhan dan Hasil Tumbuhan (Kefotokalaan)

Objektif Pembelajaran    : Di akhir pengajaran, pelajar dapat:

 1. Menyatakan definisi kefotokalaan dengan tepat.
 2. Menyatakan jenis reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan dengan betul.
 3. Memberikan sekurang-kurangnya 2 contoh jenis tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang dengan betul.

Isi Pelajaran            :

 1. Definisi Kefotokalaan.
 2. Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang pendek.
 3. Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang panjang.

Nilai-nilai Murni        : Kerjasama, bersistematik.

Kaedah Pengajaran        : Perbincangan

Alat/Bahan Bantu Mengajar:

 • Slaid Power Point, 2 sampel pokok kekwa dan 2 sampel pokok jarak yang mengalami pendedahan cahaya yang berbeza, kertas mahjung, marker pen dan pita pelekat.

Pengetahuan Sedia Ada    :

 1. Pelajar telah mempelajari secara teori tentang kepentingan          cahaya kepada pertumbuhan tumbuhan.
 2. Pelajar telah mempelajari faktor-faktor yang mempengaruhi      penerimaan cahaya oleh tumbuhan

  Bahan Rujukan    : Tai Lung Aik (2002) KBSM Sains Pertanian Tingkatan 4, Percetakan Warni Sdn. Bhd.

Set Induksi (3-5 Minit):

 1. Guru mengimbas kembali perkara yang telah dipelajari ketika kelas teori dengan menanyakan beberapa soalan tentang kepentingan cahaya kepada tumbuhan.
 2. Guru menunjukkan slaid yang mempunyai gambar pokok yang menerima tempoh cahaya yang berbeza.
 3. Guru bertanyakan soalan mengenai sebab keadaan sedemikian berlaku.
 4. Guru merumuskan jawapan pelajar dan mengaitkannya dengan aktiviti yang akan dijalankan dalam amali kali ini.

Prosedur Penyampaian:

Step/Masa Isi pelajaran Kaedah/ Penyampaian
Langkah 1

Penerangan dan Membuat

Pemerhatian

(10 Minit)

1. Mengenalpasti kesan reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan.


 1. Guru menerangkan secara ringkas mengenai aktiviti yang akan dilakukan oleh pelajar.
 2. Guru menunjukkan 2 jenis pokok yang memerlukan tempoh cahaya yang berbeza iaitu:
 • pokok kekwa yang memerlukan waktu siang yang pendek
 • pokok jarak yang memerlukan waktu siang yang panjang.
 1. Dua sampel bagi setiap jenis pokok disediakan yang mana setiap satu daripadanya telah didedahkan kepada tempoh cahaya yang berbeza.
 2. Guru meminta setiap pelajar memerhatikaan perbezaan kedua-dua jenis pokok tersebut.


Langkah 2

Perbincangan

(25 Minit)

1. Definisi Kefotokalaan

 • Reaksi tumbuhan terhadap perbezaan panjang tempoh siang dan malam.

2. Reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan:

 • Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang ysng pendek.
 • Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang panjang.
 1. Guru membahagikan pelajar kepada 5 kumpulan yang terdiri daripada 5 orang pelajar bagi setiap kumpulan.
 • Pelajar dibekalkan kertas mahjung, marker pen, pita pelekat.
 1. Guru menunjukkan slaid yang mengandungi beberapa soalan di mana hanya satu soalan yang perlu dibincangkan bagi setiap kumpulan mengikut nombor kumpulan yang diberi. Soalan yang dikemukakan adalah seperti berikut:
  1. Berikan definisi kepada fenomena yang berlaku dan terangkan sebab berlakunya keadaan sedemikian?
  2. Kelaskan kedua jenis pokok tersebut kepada tumbuhan yang memerlukan siang yang pendek den tempoh siang yang panjang dan berikan sebab.
  3. Apakah yang akan berlaku sekiranya pokok yang memerlukan siang yang pendek didedahkan kepada tempoh siang yang panjang?
  4. Apakah yang akan berlaku sekiranya pokok yang memerlukan siang yang panjang didedahkan kepada tempoh siang yang pendek.
  5. Senaraikan contoh tumbuhan lain yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang.
 2. Setiap kumpulan diminta membincangkan perkara yang dipaparkan dalam slaid.
Langkah 3

Pembentangan

(25 Minit)

1. Membentangkan hasil perbincangan.
 1. Setiap kumpulan diminta membentangkan hasil perbincangan dihadapan pelajar lain.
 2. Setiap kumpulan diberi masa selama 5 minit untuk membentangkan hasil perbincangan.
 3. Semasa sesi pembentangan, pelajar lain diminta untuk memberi maklum balas.
 4. Guru memberikan ulasan serta peneguhan kepada semua jawapan pelajar yang dibentangkan.

Kesimpulan (5 Minit):

Di akhir aktiviti amali yang dijalankan guru merumuskan tentang amali tersebut dan berharap agar pelajar dapat mengetahui kadar penerimaan cahaya terhadap tanaman yang boleh mempengaruhi pertumbuhannya dan kesan terhadap tanaman tersebut dengan betul.

Penilaian (10 Minit):

Di akhir pengajaran dan pembelajaran, guru mengemukakan beberapa secara soalan lisan untuk menguji kefahaman pelajar.

 1. Apakah yang dimaksudkan dengan kefotokalaan?
 2. Nyatakan jenis reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan.
 3. Berikan 2 contoh jenis tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang.

Tugasan Lanjutan:

 1. Guru memberikan latihan tambahan di dalam buku amali sebagai latih tubi kepada pelajar.
 2. Guru meminta pelajar mencari maklumat tambahan untuk memudahkan pelajar mengikuti skop yang akan dibincangkan pada minggu hadapan.

Penilaian Kendiri:

Ulasan Penyelia:

|bunga telukifaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamandata tanaman cili dalam pelbagai suhufaktor mempengaruhi tumbuhan alpainfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhanfaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamancara penjagaan pokok kekwanota sains pertanian mempengaruhi pertumbuhansains tahun 4:pembiakan tumbuhansains tahun 4 tumbuhan membiaksains tahun 4 pembiakan tumbuhanbunga carnationbunga kekwapertumbuhan tingkatan 3nota sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhansains tahun 4/tumbuhancontoh soalan respirasi dalam tumbuhangambar bunga kek wakekwa flowerdefinisi pertumbuhan pokokbahan bantu mengajar-proses fotosintesiscara pembiakan tumbuhan sains tahun 4proses pertumbuhan pokoknota ringkas biologi tingkatan 4 bab 6eksperimen tanaman cili pada suhu berbezaqalish com/2011/10/faktorset induksi faktor pengeluaransains pertanian tingkatan 5-bab 3faktor pertumbuhan pokok alpainset induksi matematik tingkatan 4geografi tingkatan 1definisi kesan rumah hijaufaktor yang diperlukan untuk fotosintesissoalan matematik tahun 4 topik panjangsains tahun 4 - tanaman membiaktanaman kekwajenis-jenis bunga seri pagitanaman hiasanciri-ciri bunga telukipokok kaktus berbungaeksperimen tanam cili pada suhu berbezapembiakan tanaman dan kepentingannyathesis faktor penerimaan produk hijaucara menanam pokok kekwafaktor yang mempengaruhi hasil tanamancara rumah hijau mempengaruhi sistemamali sains pertanian - fotosintesisamali sains pertanian tingkatan 5 keperluan cahaya untuknota sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertubuhan dan hasil tumbuhanrumah hijau mempengaruhiamali sain faktor cahayatanam kekwaamali tentang fotosintesiskeperluan klorofil untuk proses fotosintesisfaktor yang mempengaruhi persekitaran tumbuhanset induksi sains pertanian bab 2faktor-faktor pertumbuhan pokokfotosintesis tingkatan 2ciri-ciri bunga telukisset induksi cahaya mempengaruhi fotosintesiseksperimen pokok cilieksperimen kesan suhu terhadap kadar fotosintesisperanan musim luruh kepada manusiabagaimana faktor iklim mempengaruhi pertumbuhansoalan objektif faktor pertumbuhan tanamankepentingan cahaya terhadap tumbuhancontoh soalan iklim hujan dalam sains pertaniancontoh tanaman mengeluarkan oksigencontoh rph cahaya sains pertanian tingkatan 4definisi bahan bantu mengajarslaid powerpoint untuk pengajaran & pembelajaranset induksi kesan suhu terhadap pertumbuhan tumbuhanpenjagaan pokok kekwacontoh laporan amali mengenai peranan suhu pada tanamanperkembangan dan pertumbuhan pokokContoh gambar faktor iklimqalish com/2011/10 faktor-yangkeperluan asas tumbuhan dan kepentingannyafaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil pertanianrph sains tahun 5 (cahaya)fotosintesis amalirph faktor-faktor yang mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhanproses pertumbuhan tumbuhanrph kefotokalaanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan pokok ciliFaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran pertanianrph set induksi kepentingan tumbuhan semulajadi 1fungi phytochrome pada tumbuhan berbungapunca pertanian mempengaruhi ekosistem pdffaktor-faktor yang menpengaruhi pertumbuhan dan pengeluran hasil tanamanrancangan mengajar penerimaan cahaya terhadap tumbuhanfaktor-faktor dan kesan yang mempengaruhi hasil tanamanfaktor-faktor cahaya yang mempengaruhi pertumbuhan tumbuhanfaktor-faktor yang mempengaruhi hasil tanamanrancangan mengajar amali sains pertanianfaktor yang meningkatkan hasil pengeluaran hasil pertanianrancangan pengajaran sains pertanian tentang hujanrancangan pengajaran sains pertanian tentang kesan hujan terhadap pertumbuhanfaktor yang mempengaruhi keperluan asasfaktor yang mempengaruhi jenis tumbuhan alpainproses fotosintesis dalam buku tingkatan 5induksi iklim hujanfaktor mempengaruhi kefotokalaansains tahun 4-pembiakan tumbuhansains tingkatan 1 bab oksigen diperlukan untuk respirasipokok bunga kekwasains tingkatan 3 :pembiakan vegetatif tumbuhanpokok bunga carnationPOKOK BUNGA ASTERiklim mempengaruhi tanaman tumbuh-tumbuhansains pertumbuhan pokokpowerpoint genetik sub topik sains pertanian tingkatan 4faktor proses fotosintesis terhadap pertumbuhan hasil tanamangula dioksida semasa respirasi terangkan proses inifaktor pokok alpainsains pertanian tentang faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanfaktor pertumbuhan tumbuhanfaktor pertumbuhan hasil tanamansains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanfaedah sains pertanianbab5 sains tingkatan1amali fotosintesis tingkatan 4nota sains tahun 4 keperluan asasbunga dahliabunga loceng astermengkaji pertumbuhan pokok cili pada suhu berbezapembungaan tanaman kacang panjangsoalan topik cahaya sains pertanian tingkatan 4cara menanam bunga kekwamusim mempengaruhi pertaniancara menjaga bunga telukicara menjaga pokok kekwaaktiviti respirasimenanam cili dalam suhu yang berbezabiologi tingkatan 4 kertas 3 fotosintesisteknik menanam bunga kekwanota sains tingkatan 3 tajuk pembiakantanaman siang pendekobjektif mata pelajaran sains pertanian tingkatan 4 faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanbab 2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhantanaman hijau tingkatan 2latihan fotosintesis tingkatan 2bahan pengajaran sains pertaniantanaman yang berbunga apabila mendapat cahaya kurang 12 jam sains pertanianlakaran bunga kekwakonsep tumbuhan semulajadimaklumat sains pertanian amali keperluan cahaya dalam fotosintesiskesan cahaya terhadap tumbuhansoalan sains tingkatan 4 fotosintesisnota pembiakan tingkatan 3cara-cara tumbuhan membiakpenaruh angin terhadap pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamankertas akhir tahun tingkatan 1 sainsnota keperluan asas tumbuhannota sains bab3 spm tingkatan 5tumbuhan yang memerlukan malam yang panjangtumbuhan tempoh siang pendekcara tumbuhan membiaknota sains pertanian faktoralat bahan bantu mengajar sains pertaniankertas soalan akhir tahun sains tingkatan 1 2011penanaman tumbuhan dalam rumah hijau mempengaruhi kadar fotosintesisoalan sains tingkatan 1akhir tahunsoalan sains pertanian-iklim-cahayanota sains fotosintesis powerpointpowerrpoint empat musimnota sains tentang 4 musimnota sains tajuk aplikasi pembiakan vegetatif dalam tumbuhan berbungapowerpoint ester tingkatan 5nota sains tahun 5 cahayanota sains tahun 5-cahayapowerpoint tumbuhan semulajadipowerpoint pertahanan semulajadi pada tumbuhannota sain pertanian tingkatan 5 - topik 3power point UBBL -pengudaraan dan pencahayaanpowerpoint tentang bunga kekwapower point tentang faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan pada tumbuhannota sains tingkatan 4 cahayapower point tentang interaksi tanaman dengan cahayapower point tentang siang dan malamrancangan mengajar kaedah menanaman pokokrancangan mengajar faktor mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhanpower point tumbuhan semulajadinota ringkas sains pertanian tingkatan 5 iklimpower point tumbuhan semulajadi tingkatan 1rancangan mengajar amali sains pertanian faktor cahayanota sains tingkatan 2 fotosintesisnota sains tingkatan 1 power pointproses fotosintesis bunga power pointnota sains tahun 4 tumbuhan tidak berbunganota sains pertanian tingkatan 4 faktor yangproses pembuahan dan pembungaan tumbuhannota sains pertanian tingkatan 4 bab2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhannota sains pertanian faktor yang mempengaruhi perubuhan dan hasil tumbuhannota sains pertanian tingkatan 4 bab2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhanproses pertumbuhan penanaman pokok bunganota sains pertanian asasNota sains pertanian iklimnota sains pertanian genetikPentingnya keperluan asas tumbuh-tumbuhannota ringkas keperluan asas tumbuhanproses yang dipengaruhi cahaya yang memberi kesan terhadap pertumbuhan dan hasil tumbuhannota sains organisma tingkatan 1proses fotosintesis tumbuhan pada waktu malamproses fotosintesis tingkatan 4nota sains tahun 4 keperluan asas tumbuhannota sains tahun 4 keperluan asas manusiaproses fotosintesis dan hasil pokok cilisatu eksperimen dijalankan untuk membesarkan pokok cili pada suhu yang berbezaproses oksigen tumbuhan pada waktu malamnota sains tahun 4 keperluan asa tumbuhanproses fotosintesis pada tumbuhan upsrnota sains pertanian tingkatan4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamannota sains pertanian tingkatan 4 iklimnota sains kbsr tahun 4(pembiakan tumbuhan)penyakit pada tanaman kekwaproses fotosintesis pokok pada waktu malamnota sains pertanian faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan tumbuhan tingkatan 4power point tentang cara tumbuhan membiakpengajaran dalam proses pertumbuhan tumbuhanperbezaan tumbuhan berbunga dan tak berbungapercahayaan kekwaperkembangan dan pembiakanpenanaman pokok kekwapenanaman kekwapenanaman bunga dahliapembungaan pokok biologiperlukan jangkamasa malam yang pendek untuk berbungapertumbuhan manusia sain tingkatan 3pembungaan kacang panjangpertumbuhan manusia tingkatan 3pertumbuhan spesies alpainpertumbuhan tanaman dan faktor yang mempengaruhinyapembungaan bergantung kepada cahayapembiakan tumbuhan sains pertanian tingakatan 4PERANAN SUHU DAN TEMPOH CAHAYA TERHADAP PERTUMBUHAN POKOKpenanaman tumbuhan dalam rumah hijau mempegaruhi kadar fotosintesispentingnya tumbuhan beriklimpenerimaan cahayapencahayaan tanamanpencahayaan tambahan kekwapengajaran perbezaan reproduktif tahun 4pengajaran rph fotosintesispengeluaran tanaman definasipencahayaan semulajadi dalam rumahpengenalan asas bagi ciri-ciri pokok daun bunga dan buahpengenalan tajuk tumbuhan sainspeningkatan panjang tumbuhanpenjagaan bunga kekwapenjagaan pokok bunga dahliapenjagaan pokok bunga telukipencahayaan bunga kekwapentingnya cahaya sains tahun 2pertumbuhan tumbuhan faktor cahayapertumbuhan tumbuhan sains tingkatan 3peta minda pembiakan tumbuhan sains tahun 4pokok mengeluarkan karbon dioksida waktu malamoum pertumbuhan tanaman pada suhu berbezaoksigen pada pokokobjektif pengajaran untuk faktor pengeluaranpokok mengeluarkan karbondioksida pada malampokok mengeluarkan karbondioksida pada waktu malamobjektif pembelajaran topik tumbuhan sains tahun 3pokok mengeluarkan oxygen pada malampokok mengosigen pada waktu siangpower point bagi sub topik pertanian dan manusiapower point faktor yang mempengaruhi fotosintesisnota tumbuhan sains tahun 2nota tentang tumbuhanpower point keperluan asas tumbuh-tumbuhanpower point sains pertanian tingkatan 4 bab 2pokok membiak melalui daun-sains tahun 4pokok memberi oksigenpokok membekalkan oksigen pada waktu malampembiakan tumbuhan ( sains tahun 4)peta minda sains definisi pertumbuhanpembiakan pada tumbuhan berbungapembiakan melalui daun sainspmr kaktus berbungapokok akan keluarkan karbon dioksida pada waktu malampokok alpain ciri ciri pertumbuhanpembiakan dan pertumbuhan tumbuhanpdf faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanpokok cili lambat membesarpaper sains pengenlan tumbuhanpokok kekwa dalam persekitaran terkawalnota sains tahun 3 tumbuhan hijaupokok keluarkan karbon dioksida pada waktu malampaper sains pengenalan tumbuhanpower point tajuk iklim sains pertanian tingkatan 4tanaman musim panassuhu dan pokok kekwasuhu dan kesan pada pokok cilisub topik tumbuh-tumbuhan sains tahun 2sub topik dalam sains pertanianspm biology paper 3 bab 6 tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesissoaln objektif untuk topik aplikasi pembikan vegetatif dalamsoalan topik pertanian tahun 6soalan topik fotosintesissoalan tajuk iklim sains pertaniansuhu mempengaruhi hasil cilisuhu meningkatkan hasil cilisuhu pertumbuhan pokok cilitanaman di musim panastanaman cili pada suhu yang berbezatanaman beriklim sejuk di eropahtanam pokok cili dengan suhu berbezatanam bunga telukitajuk topik sains tahun 4tahun 4 membiak melalui dauntahap pertumbuhan pokoksuhu tanaman pokok kekwasoalan subjektif faktor faktor yang mempengaruhi tumbuhansoalan sains tingkatan 3 pertumbuhan manusiasoalan latihan tumbuhan semulajadisoalan latihan sains pertanian tajuk iklimsoalan latihan sain pertanian suhusoalan genetik sains pertanian ting 4soalan fotosintesis tahun 4soalan biologi pembiakan diplomasoalan amali microsoft power pointsoalan akhir tahun tingkatan 4 sains terengganusoalan akhir tahun tingkatan 4 matematik terengganu 2010soalan mengenai tumbuhansoalan objektif sains pertAnian tingkatan 4 subtopik iklimsoalan pertumbuhan tumbuhan darjah 4soalan sains ting 1 terengganu 2010soalan sains tajuk : pertumbuhansoalan sains tahun keperluan asas tumbuhansoalan sains tahun 6 mempengaruhi dan dipengaruhisoalan sains petumbuhan tumbuhan tahun 4soalan sains pertanian tingkatan 4 (2 5 genetik)soalan sains akhir tahun tingkatan 1 kertas1soalan sains akhir tahun tingkatan 1 2011soalan proses fotosintesissoalan akhir tahun sains tingkatan 1 2013wikipedia faktor mempengaruhi kitar semulatumbuhan memerlukan oksigentumbuhan membiak sains tahun 4tumbuhan karbon dioksida waktu malamtumbuhan di waktu malamTUMBUHAN DAN IKLIM PDFtumbuhan dan cahayatumbuhan bergantungtumbuhan berbunga sains tingkatan 1tumbuhan berbungatumbuhan memerlukan oksigen pada waktutumbuhan memerlukan oksigen pada waktu malamtumbuhan mengeluarkan oksigen pada waktu siangwaktu malam yang pendek pada bunga kekwawaktu malam pokok mengeluarkan karbon dioksidawaktu malam dan tumbuh-tumbuhanvideo perkembangan tumbuhan#q=video perkembangan tumbuhantumbuhan yang menyebabkan kegugurantumbuhan waktu malamtumbuhan siang pendektumbuhan pada musim panastumbuhan musim sejuktumbuhan alpaintumbuh-tumbuhan yang berbungatentang keperluab badan bahasa melayutempoh proses florigentempoh pertumbuhan tanaman campurtempoh pertumbuhan setiap jenis tumbuhantempoh pembungaan kacang panjangtempoh bunga kertas berbungatanamanhidro com mytanaman untuk pencahayaanwww googletentang penjagaan pokok kekwaterangkan faktor-faktor yang mempengaruhi kadar faedahthesis tajuk tentang pertumbuhan pokoktumbuh-tumbuhan sebagai bahan bantu mengajartumbuh-tumbuhan memerlukan oksigen?tips menjaga pokok bunga kekwatip penjagaan pokok bunga telukitip menjaga pokok kekwatingkatan 5 sains bab pembiakantingkatan 4 biologi fotosintesistingkatan 1; Sains Kenapa Tumbuh Tumbuhan penting kepada Manusiatingkatan 1 sains kepentingan sainstanaman pada musim sejuksains pertanian- faktor mempengaruhisains kepentingan fotosintesissains bab 3-ting 5sains bab 3 tingkatan 5sains - tumbuhan semula jadisain tumbuhansain pertanian tingkatan 4 perbezaan antara kaedah pembiakanrumah hijau mempengaruhi tumbuhanrumah hijau mempengaruhi hasil tanamanrumah hijau -kawalan faktor fotosintesis biologi tingkatan 4sains pertanian Bab 2sains pertanian fotosintesissains pertanian iklimsains pertanian(amali fotosintesis)sains pertanian tingkatan 5 bab 4sains pertanian tingkatan 5 amali keperluan cahayasains pertanian tingkatan 4 cahayasains pertanian tingkatan 4 bab faktor iklim tanamansains pertanian tingkatan 4 bab 2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan udara dan air nota ringkassains pertanian tentang pokoksains pertanian suhu tanamansains pertanian iklim pdfrujukan pembiakan tumbuhanrph sains pertanian tingkatan 4 pembiakanrancangan pengajaran sains tekstur bahanrancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 hujanrancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (hujan)rancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 cahayarancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 bab iklimrancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 anginrancangan pengajaran cara pembiakan tumbuhanrancangan mengajar sains pertanian iklim cahayarancangan mengajar menentukan keperluan cahaya untuk fotosintesisrancangan pengajaran suhu mempengaruhi hasil tanamanrph amali cahayarph faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanrph sains pertanian subtopik hujanrph sains pertanian faktor hujan yang mempengaruhi pertumbuhanrph sains pertanian bab 2 iklimrph sains pembiakan tingkatan 3rph pertumbuhan kacang hijaurph kt tahun 6 faktor mempengaruhi penanamanRPH iklim hujan sains pertanianrph fotosentesisrph faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (hujan)rancangan mengajar menentukan keperluab cahaya untuk fotosintesissoalan akhir tahun sains tingkatan 1 2001set induksi faktor yang mempengaruhi tumbuhanset induksi berkaitan kesansenarai bunga yang memerlukan tempoh siang pendeksemua faktor yang dapat berpengaruh terhadap pertumbuhan dan hasil tanamansemasa fotosintesis tumbuhan memerlukansejarah kefotokalaan tumbuhansebab yang mempengaruhi kepelbagaian tumbuhan semula jadisebab tanaman hidroponik dapat mengeluarkan hasil yg banyaksebab berlakunya pengeluaran hasil tanamanSET INDUKSI FAKTOR-FAKTOR PENGELUARANset induksi iklim tanamanset induksi penerimaan cahaya terhadap tumbuhansoalan akhir tahun biologi tingkatan 4 2010sistem respirasi tumbuhan pada waktu malamsistem pembiakan tumbuhan biologi tingkatan 4set pengajaran sains pertanian iklimset induksi untuk sains pertanian bab 2set induksi untuk fotosintesisset induksi tumbuhan semula jadiset induksi tumbuhanset induksi suhu memengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhansains tumbuhan spmsains tinkatan 1 tentang tumbuhansains tahun 4: pembiakan tumbuhansains tahun 4 tumbuhan berbungasains tahun 4 keperluan asas tumbuhan amalisains tahun 2 tajuk tumbuhansains tahun 2 daunsains tahun 2 cahaya dan gelapsains spm proses pertumbuhan hijausains sekolah rendah-gambar tumbuh-tumbuhan membiaksains pmr proses tumbuhan hijausains tahun 5 cahayasains tahun 5 mempelajari tentang pembiakan tumbuhansains tahun 5 pembiakan tumbuhan melalui airsains tingkatan 5 bab3sains tingkatan 3 keperluan asas tumbuhansains tingkatan 3 aplikasi tumbuhan vegetatifsains tingkatan 2 tentang cahaya dan tumbuhansains tingkatan 2 cahaya dan fotosintesissains tingkatan 2 amali fotosintesissains tingkatan 1kepentingan sains kepada manusiasains tingkatan 1 akhir tahunsains tahun empat cara pembiakan tumbuhanSAINS PERTANIAN- Kefotokalaannota ringkas kepentingan tumbuhan semulajadi di malaysiafaktor cahaya dalam pertumbuhaneksperimen penanaman cili pada suhu yang berbezaeksperimen menanam cili dalam suhu berbezaeksperimen kesan suhu ke atas pertumbuhan cilieksperimen fotosintesis sains pertanianeksperimen cahaya mempengaruhi fotosintesis sains pertanian tingkatan 4dua aplikasi pembiakan vegetatif dalam pertaniandefinisi pertanian semulajadidefinisi pembikan tumbuhancontoh soalan sains tahun 4 tajuk keperluan asas tumbuhaneksperimen penanaman pokok cili pada suhu berbezaeksperimen pertumbuhan pokok cili bergantung kepada suhu berbezaeksperimen pokok cili faktor suhufaktor asas yang mempengaruhi pertumbuhanfaktor asas tumbuhanfaktor - faktor dan kesan yang mempengaruhi hasil pertanianfaktoe mempengaruhi kadar pertumbuhanfaedah mempelajari tajuk tumbuh-tumbuhanempat musim yang mempengaruhi kadar hujaneksperimen suhu tanaman sekolah rendaheksperimen suhu dan hasil tanamaneksperimen sains kesan suhu ke atas cilicontoh soalan sains pertanian tingkatan 4 bab 2 faktor cahayacontoh soalan sains pertanian faktor mempengaruhi penerimaancontoh soalan keperluan asas tumbuhancontoh pembentangan sains pertaniancontoh laporan eksperimen sains tahun 5contoh laporan eksperimen pertumbuhan cili pada kadar suhu yang berbezacontoh hasil rancangan penelitian pengaruh faktor luar terhadap pertumbuhan tumbuhancontoh eksperimen pertumbuhan pokok cilicontoh bbm sains pertanian (bab tanah)contoh amali sains tingkatan 5 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan mikroorganismaciri-ciri pokok pertumbuhan dan perkembanganciri-ciri pokok bunga poinsettiacontoh rancangan pengajaran harian kefotokalaancontoh rancangan pengajaran harian sains pertahanan semula jadi pada tumbuhancontoh rph amali sains pertanian bab iklimcontoh soalan genetik tingkatan 4contoh soalan dan jawapan geografi tingkatan 1tentang iklim dan tumbuhancontoh soalan biologi tingkatan 4 fotosintesismcontoh soalan bab 2 sains pertanian tingkatan 4contoh soalan amali sains tahun 4contoh soalan akhir tahun sains tingkatan 1contoh set induksi keperluan asas tumbuhancontoh set induksi fotosintesiscontoh rphfaktor tanah sains pertanian tingkatan 4ciri-ciri daun aspenfaktor cahaya dalam pertumbuhan pokokfaktor yang mempengaruh pertumbuhan dan hasil tanamanfaktor persekitaran manggafaktor pengaruhi pencahayaan semulajadifaktor penentu pertumbuhan dan hasil tanaman dalam sistem pertanianfaktor pembiakan tumbuhanfaktor pembiakan tanamanfaktor musim panasfaktor musim bungafaktor mempengaruhitumbuhan semulajadifaktor mempengaruhi pokok alpainfaktor pertumbuhan alpainfaktor pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor pertumbuhan tanamanfaktor yang diperlukan dalam fotosintesisfaktor yang bantu pembiakan mirkoorganisma dalam cahayafaktor untuk pertumbuhan tumbuhan yang sihatfaktor tumbuhan alpainfaktor tanaman yang mempengaruhi kesan terhadap pengeluaran hasil pertanianfaktor spesis tumbuhan alpainfaktor proses fotosintesisfaktor pokok bunga xberbungafaktor pertumbuhan tunbuh-tumbuhanfaktor mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor mempengaruhi pengeluaran tanamanfaktor mempengaruhi penerimaan hujanfaktor faktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanfaktor faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor faktor pertumbuhan pokok yang sihatfaktor faktor mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor dan kesan yang mempengaruhi pengeluaran hasil cilifaktor dan kesan yang mempengaruhi hasil tanamanfaktor dan kesan kadar fotosintesisfaktor dan kesan bab 4 tingkatan 2faktor cahaya terhadap pertumbuhan tanamanfaktor faktor yang mempengaruhi perumbuhan dan hasil tanamanfaktor genetik yang mempengaruhi pertumbuhan tumbuhanfaktor iklim mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor mempengaruhi penanaman cilifaktor mempengaruhi kadar pertumbuhan manusiafaktor mempengaruhi fotosintesisfaktor mempengaruhi cahaya semulajadifaktor mempengaruhi bilangan organismafaktor mempangaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor iklim yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran tanamanfaktor iklim yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor iklim terhadap tanamanfaktor cahaya terhadap bunga mekarbab 2 genetik/ sains pertanian ting 4apakah faktor sainsapakah faktor mempengaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan Alpainamali tahun 4 keperluan asas tumbuhanamali sains tahun 4 tumbuhan memerlukan airamali sains pertanian fotosintesisamali sains keperluan asas tumbuhanamali sains cahayaamali sain pertanian cara pembiakan pokok manggaamali sain faktor cahaya tindakanapakah faktor yang mempengaruhi alpainapakah faktor yang mempengaruhi jenis tumbuhan alpainapakah faktor yang mempengaruhi pertumbuhan pokokbab 2 faktor yang mempengaruhinya pertumbuhan dan hasil tumbuhanaplikasi sains dalam pertumbuhan pokokaplikasi fotosintesis kertas 3 biologiapehilion mempengaruhi panjang siang dan malamapakah tumbuhan memerlukan oksigenapakah suhu menpengaruhi fotosintesisapakah proses tumbuhan pada waktu malamapakah mineral asas untuk pertumbuhan pokok tanamanapakah keperluan tumbuhanamali fotosintesis sains pertanianamali faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisamali 6 fotosintesisadakah pokok mengeluarkan karbon dioksidaadakah pokok kaktus menghasilkan oksigenadakah chahaya lampu boleh dalam fotosintesisadakah cahaya mempengaruhi pertumbuhan pokok9 senaraikan lima (5) faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tanaman5 kegunaan tumbuhan5 kegunaan sains terhadap tumbuhan5 faktor yang mempengaruhi tumbuhan spesis tumbuhan5 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanadakah pokok mengeluarkan karbondioksida pada malam hariadakah pokok mengeluarkan oksigen pada waktu malam?adakah tumbuh tumbuhan menggunakan oksigen pada waktu malamalpain pokok faktoraloi cebih tahan akisan sains tingkatan 5alat bantu mengajar-empat musimalat bantu mengajar tema tumbuh-tumbuhan (daun)alat bantu mengajar dari tumbuhanaktiviti manusia mempengaruhi kepada kadar fotosintesisair adalah keperluan asas tumbuhanadakah tumbuhan menjalankan fotosintesis di waktu malamadakah tumbuhan mengeluarkan karbon?3 faktor mempengaruhi penerimaan cahaya kepade tumbuhanbab 4 sains tingkatan 1kepentingan kepelbagaian sumber bumi kepada manusiaciri ciri setiap tumbuhan tahun 3 pbscara pembiakan kaktuscara pembiakan bunga telukicara pembiakan bunga kertacara menanam kekwacahaya untuk tumbuhancahaya merupakan faktor yang di perlukan tumbuhan pada waktu apa?bunga yg berbunga pada waktu malam\bunga telukisbunga poinsettiacara pembiakan tumbuh-tumbuhan sains tahun 3cara penjagaan bunga telukicara tanam kekwaciri ciri bunga telukicara-cara penjagaan pokok kekwacara untuk tanam bunga telukicara tumbuhan membiak sains tahun 4cara tumbuhan membesarcara tanaman tingkatan 2cara tanaman rumah hijaucara tanaman kekwacara tanam pokok kekwabuku rujukan sains pertanian buah mangga spmbuku panduan guru sains pertanian kbsm tingkatan 4 dan 5 2002buku amali sains tingkatan 4 bab 3bahan bantu mengajar sains tumbuhan hijaubagaimana suhu mempengaruhi pertumbuhan sesuatu tanamanbagaimana suhu mempengaruhi jumlah hasil tanamanbagaimana pokok memberi oksigen pada manusiabagaimana pokok membekalkan oksigen?bagaimana pertumbuhan tumbuhan jika tidak mendapat cahayabagaimana pertumbuhan pokokbagaimana hujan itu mempengaruhi hasil pertumbuhanbab 6 biologi tingkatan 4 faktor-faktor yang mempengaruhi fotosintesisbahan bantu mengajar tumbuh-tumbuhanbank soalan sains akhir tahun tingkatan 1bbm sains pertanianbiologi tingkatan 5 bab pembiakanbiologi tingkatan 4- kesan suhu terhadap fotosintesisbiologi tingkatan 4 keperluan tenaga harianbiologi tingkatan 4 bab 6 kaedah meningkatkan hasil tanamanBiologi Faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesis tingkatan empatbiologibilangan pelajar mempengaruhibelajar sains tahun lima bab cahayabelajar pertambahan matematik tahun 1bab 5 peta geografi tingkatan 1tentang gambaran ringkaskesimpulan pembiakan sains pertanian tingkatan 4kertas latihan bab khb ert tingkatan3keperluan sesuatu tumbuhankeperluan sains pertaniankeperluan pokokcilikeperluan pokok cilikeperluan musim luruhkeperluan cahaya dalam fotosintesiskeperluan asas tumbuhan sains sekolah rendah tahun 4keperluan asas tumbuhan sainkertas latihan sains tingkatan 4kesan angin terhadap pertumbuhan dan hasil tumbuhan alat bantu mengajarkesan cahaya pada biologi manusiakesimpulan bagi amali percambahankesankefotokalaankesan tempoh pencahayaan terhadap pertumbuhan ayam pdfkesan suhu terhadap pertumbuhan pokok cilikesan suhu terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman rancangan pengajarankesan suhu pada pertumbuhan bilangan buahkesan pertumbuhan lebihan daun pada pokok bunga kekwakesan mempengaruhi hasil tanamankesan lagu pada pertumbuhan pokokkepentingan tumbuhan terhadap proses biologikepentingan tumbuhan semulajadi di malaysia powerpointkepentingan sistem pembiakan pada manusiaKedormanan dalam pertaniankeberkesanan fotosistesis terhadap pertumbuhankebaikan penanaman kaedah rumah hijaukebaikan menanam pokok bungakebaikan fotosintesiskebaikan belajar tumbuhan kepada pelajarkeadaan yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhanyang sihatkeadaan yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhan yang sihatkeadaan untuk pertumbuhan tumbuhankegunaan cahaya kepada tumbuhankegunaan tumbuhan musim panaskepentingan aktiviti menggambar kepada pertumbuhan kanak- kanakkepentingan sains tumbuhankepentingan pertanian semula jadikepentingan keperluan asas tumbuhan rancangan pelajarankepentingan keperluan asas tumbuhankepentingan daun dalam fotosintesiskepentingan cahaya untuk kekwakepentingan cahaya kepada tanamankepentingan cahaya dalam fotosintesiskepentingan belajar sains tanamankeadaan pertumbuhan tumbuhan yang sihatkonsep pembiakannota ringkas kepentingan tumbuhan semulajadimenggambar dengan keperluan kanak-kanakmengajar kanak-kanak sistem pembiakan manusiamenentukan faktor-faktor keperluan karbon dioksida dalam fotosintesismenanam pokok bunga mempengaruhi kesan rumah hijaumenanam pokok bunga dahliamenanam bunga eaktu malammempengaruhi pertumbuhan tumbuhan alpainmembiak kekwamaksud sains pembiakan manusiamodal mempengaruhi pengeluaran hasil pertanian-pdfmusim mempengaruhi manusianilai murni terhadap tumbuhan semula jadinota ringkas kepentingan tumbuh-tumbuhan semulajadinota ringkas biologi bab pembiakan dan tumbuhannota pertumbuhan dan pembiakan tumbuhanNOTA PENGELUARAN TANAMAN TINGKATAN 4NOTA PENGELUARAN TANAMAN TINGnota pembiakan tumbuhannota biologi tingkatan 4 proses fotosintesisnota biologi hormonnota bio ting 4 bab 6 penggiliran tanamanmaksud phytochromemaksud fotosintesis untuk sains tingkatan 2lima faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tumbuhanlaporan eksperimen cili suhulaporan eksperimen biologi tingkatan 4 kertas 3 bab 6 faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisslaporan amali tanaman cili dalam pelbagai suhulaporan amali sains pembiakan pokok cililangkah-langkah kedormananlangkah-langkah fotosintesislakaran rumah hijau tanamanlagu keperluan asa tumbuhankos tingkatan 4 sainslaporan eksperimen penanaman cili pada suhu yang berbezalaporan eksperimen pertumbuhan cili pada kadar suhu yang berbezalatih tubi genetik sains pertanianlatihan tentang faktor fotosintesislatihan sains topik cahayalatihan sains tingkatan 1 bab 1latihan sains tahun 4:pembiakan tumbuhanlatihan sains pertanian iklimlatihan objektif sain tingkatan 1latihan faktor perkembangan pertanianlatihan dalam kumpulan tajuk fotosintesislatihan amali sains tahun 4konsep tumbuh tumbuhan semula jadifotosintesis sain pertanianfaktor-faktor mempengaruhi hasil tanamanfaktor-faktor am sekitar yang mempengaruhi kadar fotosintesisfaktor –faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor yg mempengaruhi tumbuhanfaktor yg mempengaruhi tumbuh-tumbuhanfaktor yg mempengaruhi pada tumbuhan cahayafaktor yang perlu untuk fotosintesisfaktor yang mempengaruhi tumbuhan semulajadi dan kepentingannya tahun 5faktor yang mempengaruhi tumbuhan sejuk di malaysiafaktor-faktor mempengaruhi kadar fotosintesisfaktor-faktor mempengaruhi tumbuh-tumbuhan semulajadi di malaysia pptfaktor-faktor pengeluaran hasil tanamanfotosintesis pada waktu malam?fotosintesis bab 6folio sains tahun 2 tajuk tumbuh tumbuhanfaktormempengaruhi pertumbuhan spesies tumbuhan alpainfaktor-faktor yang mempengaruhi penanamanfaktor-faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisfaktor-faktor yang mempengaruhi fotosintesis bab 6 tingkatan 4faktor-faktor yang diperlukan fotosentisisfaktor-faktor tanaman englishfaktor yang mempengaruhi tumbuhan dan hasil tumbuhanfaktor yang mempengaruhi tumbuhan alpainfaktor yang mempengaruhi tumbuh-tumbuhanfaktor yang mempengaruhi perbezaan tumbuhan semulajadi pdffaktor yang mempengaruhi perbezaan tumbuhan semulajadi di dunia pdffaktor yang mempengaruhi pengeluaran hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi pembungaanfaktor yang mempengaruhi minda sihatfaktor yang mempengaruhi manusia terhadap tumbuhanfaktor yang mempengaruhi kadar pertumbuhan pokokFaktor yang mempengaruhi kadar fotosintesis tingkatan empatfaktor yang mempengaruhi fotosintesisfaktor yang mempengaruhi perkembangan pokokfaktor yang mempengaruhi persekitaran tumbuhan semulajadi pdffaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamfaktor yang mempengaruhi tanaman ketika masa aklimatisasifaktor yang mempengaruhi pokok bunga kertasfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanaman_sains pertanianfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan spesies alpain geografifaktor yang mempengaruhi pertumbuhan hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tanaman(sains pertanian)faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (genetik)faktor yang mempengaruhi aktiviti penanamanfotosintesis sains pertaniankeadaan pertumbuhan tumbuhanjenis tumbuhan yang menyebabkan keguguranjawapan tumbuhan membiak melalui daunjawapan buku aktiviti amali sains tahun4jawapan amalijarak tanaman pokok ciliinteraksi tanaman dan faktor yang mempengaruhinyainduksi set eksperimen menentukan keperluan cahaya untuk fotosintesisinduksi set bagi tanaman hiasan tingkatan 2image alat bantu mengajar tema bungajenis-jenis bunga kek wajurnal faktor penerimaan produk hijaujurnal hasil tanamankaedah tanaman powerpointkaedah tanaman di musim sejukkaedah sistem pembiakan tumbuhan untuk murid tahun 4kaedah pembiakan tumbuhan tahun 5kaedah pembiakan pokok kaktuskaedah galak kaktus berbungakadar pertumbuhan tanamankadar fotosintesis tingkatan 4jurnul keperluan asas tumbuhan tahun 2iklim di eropah mempengaruhi bunga untuk berbungaiklim bagi tanaman kekwahujan mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhangambar kepentingan tumbuhan semulajadigambar faktor fotosintesisgambar faktor dan kesan rumah hijaugambar bunga telukifungsi yang mempengaruhi kadar fotosintesisfotosintesis-tingkatan 2 bab 4fotosintesis-tingkatan 2fotosintesis tumbuhanpada waktu malamfotosintesis tumbuhan musim luruhgambar keperluan asas tumbuhan sains tahun 4gambar tumbuhan musim sejukgambarajah eksperimen suhu mempengaruhi pertumbuhan cilihormon tumbuh tanaman malaysiahormon lain yang boleh menganggu proses pertumbuhan pokokhidroponik tingkatan 5hidroponik aplikasi dalam fotosintesishasil tumbuhan 4 musimhasil tanaman yang banyakhasil tanaman suhugambarajah pokok & fungsi sistem pertumbuhangambarajah kefotokalaanfotosintesis tingkatan dua|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!