» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN (KEFOTOKALAAN)

Published on Oct 08 2011 // Uncategorized

KAEDAH MENGAJAR SAINS PERTANIAN

TUGASAN:

KERTAS KONSEP DAN RANCANGAN PENGAJARAN AMALI

TAJUK:

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN (KEFOTOKALAAN)

KERTAS KONSEP

PENDAHULUAN

    Tumbuhan merupakan salah satu aspek penting kepada manusia. Selain membekalkan sumber oksigen untuk keperluan manusia, ia juga dapat memberi banyak manfaat pada ekosistem manusia dan organisma lain di bumi ini. Terdapat beberapa faktor yang menjadi keperluan asas untuk pertumbuhan tanaman.

    Salah satu faktor pertumbuhan tanaman yang paling penting adalah jumlah cahaya yang perlu diterima oleh tumbuhan tersebut. Jika tumbuhan tidak mendapat cahaya yang mencukupi, ia tidak akan berbunga walaupun mempunyai daun yang kelihatan sihat. Ini juga akan menyebabkan tumbuhan lambat tumbuh atau kelihatan lemah. Jika tanaman mendapat cahaya yang terlalu banyak, ia mungkin boleh menyebabkan keguguran daun.

    Proses metabolisme tumbuhan melibatkan beberapa siri aktiviti yang bergantung kepada sama ada dengan kehadiran cahaya atau ketiadaan cahaya. Kadar pertumbuhan dan pembungaan ditentukan oleh DNA tanaman tersebut. Walaubagaimanapun, ia masih memerlukan keadaan persekitaran tertentu. Tanaman berbunga yang berbeza adalah bergantung pada bagaimana tempoh siang dan malam mempengaruhi tumbuhan tersebut. Sesetengah tumbuhan memerlukan tempoh pencahayaan yang lebih lama ketika waktu siang untuk berbunga dengan baik, sementara tanaman lain mungkin memerlukan jauh lebih sedikit.

KEFOTOKALAAN

DEFINISI

    Kefotokalaan adalah reaksi tumbuhan terhadap perbezaan panjang tempoh siang dan malam. Ia juga merujuk kepada tempoh tumbuhan tidak menerima cahaya. Secara semulajadi, kefotokalaan akan berubah sepanjang tahun, dengan peningkatan tempoh siang hari di musim panas dan peningkatan tempoh waktu malam di musim sejuk.

TEMPOH PENERIMAAN CAHAYA

    Kefotokalaan juga penting untuk pertumbuhan tanaman dan pembiakan. Sepanjang tempoh pembiakan dan percambahan, lampu harus dibiarkan selama mungkin, sehingga 24 jam setiap hari. Pertumbuhan awal yang baik akan membuatkan tanaman muda lebih sihat dan lebih tahan terhadap penyakit dan akhirnya memberikan hasil yang lebih baik. Ketika tanaman mulai matang, tempoh cahaya perlu dikurangkan secara berperingkat. Kebanyakan tanaman melakukannya dengan baik dengan 14-16 jam cahaya setiap hari semasa tahap vegetatif. Dalam tatacara rumah hijau, lampu tambahan boleh digunakan ketika hari mendung atau untuk melanjutkan tempoh siang hari di musim sejuk. Dengan pencahayaan tambahan, tanaman akan kekal tumbuh secara aktif sepanjang tahun. Kedormanan boleh dicegah bagi sesetengah tanaman, dan pembuahan pada musim sejuk dapat ditingkatkan dengan memberikan cahaya tambahan di musim luruh. Jika anda mempunyai ruangan pertumbuhan tertutup, semua ini tidak akan bermakna. Dalam kes ini, anda mengawal musim dan anda juga mengendalikan tempoh malam dan siang.

    Tumbuhan juga memerlukan kegelapan. Pada waktu gelap atau malam, tumbuhan terus memerangkap oksigen. Ketika waktu ini tanaman akan mengeluarkan karbon dioksida melalui proses yang disebut respirasi. Pada masa ini juga, tanaman menggunakan sebahagian tenaga yang disimpan sebagai gula sepanjang fotosintesis, menghasilkan protein, hormon, dan produk kompleks yang lain. Oleh kerana itu, tanaman yang telah dewasa yang diberi pencahayaan lebih dari 17 jam setengah setiap hari tidak meningkatkan pengeluaran secara signifikan kerana proses fotosintesis akan berkurangan setelah beberapa jam. Pada hakikatnya, tempoh siang yang terlalu penjang juga menjadikan tumbuhan tersebut kontraproduktif, lambat berbunga atau menghalang pembungaan bagi beberapa jenis tanaman.

    Kebanyakan tanaman sensitif terhadap tempoh siang yang panjang. Sesetengah tanaman akan berbunga pada musim bunga dan musim panas, iaitu apabila tempoh siang lebih panjang daripada waktu malam, dan ada juga sesetengahnya berbunga pada musim luruh, iaitu apabila tempoh malam lebih panjang daripada siang. Oleh yang demikian, tanaman boleh diklasifikasikan kepada tanaman yang memerlukan siang yang pendek dan yang memerlukan siang yang panjang. Hormon yang dikenali sebagai “florigen” akan mengawal penunasan dan pembungaan. Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang memerlukan lebih kurang 14 hingga 18 jam cahaya untuk menghasilkan jumlah florigen yang tepat untuk berbunga dan membiak. Tanaman yang memerlukan siang yang pendek pula memerlukan lebih kurang 10-13 jam cahaya. Jika tanaman yang memerlukan tempoh siang yang pendek terdedah terlalu banyak jam cahaya, florigen akan termusnah dan akan mengelakkan bunga menjadi mekar.

(a) TUMBUHAN YANG MEMERLUKAN TEMPOH SIANG PENDEK

    Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang pendek berbunga pada waktu malam yang lebih panjang. Ia tidak boleh berbunga pada waktu siang yang panjang atau terdapat cahaya buatan yang bersinar digunakan selama beberapa minit pada tengah malam. Ini kerana ia memerlukan masa kegelapan yang cukup sebelum pembentukan bunga dapat dimulakan. Cahaya semulajadi pada waktu malam seperti cahaya bulan atau petir adalah tidak termasuk kecerahan yang panjang. Jadi, ia tidak cukup kuat untuk mengganggu pembungaan.

    Secara umumnya, tumbuhan yang memerlukan siang yang pendek akan berbunga ketika waktu siang menjadi semakin singkat selepas 21 Jun iaitu ketika hemisfera utara mengalami musin panas atau luruh. Panjang tempoh malam yang diperlukan untuk merangsang pembungaan adalah berbeza antara spesies tumbuhan dengan tumbuhan yang lain.

    Tanaman yang memerlukan siang yang pendek dikatakan memerlukan kurang daripada 12 jam dan tempoh malam yang lebih daripada 12 jam. Banyak tanaman yang berbunga pada musim luruh dan musim sejuk menghabiskan waktu pada musim bunga dan musim panas dalam tahap pertumbuhan vegetatif, menggunakan tenaga untuk pertumbuhan daun dan penyimpanan tenaga. Ketika waktu siang menjadi lebih pendek dan malam menjadi lebih panjang, proses pertumbuhan vegetatif akan berhenti dan bermulanya fasa pembiakan bunga dan buah.

    Kefotokalaan mempengaruhi pembungaan apabila pucuk dipaksa untuk menghasilkan kuntuman bunga selain daun dan tunas. Sesetengah spesies mesti melalui masa juvenilnya di mana ia tidak boleh dipaksa untuk membesar. Contohnya adalah spesies tumbuhan yang mempunyai tempoh usia muda yang sangat pendek dan ia boleh digalakkan untuk berbunga ketika usia cukup kecil. Beberapa tanaman yang memerlukan tempoh siang pendek adalah:

Kekwa Poinsettia

Seri Pagi Kaktus Easter

(b) TUMBUHAN YANG MEMERLUKAN TEMPOH SIANG PANJANG

    Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang panjang memerlukan bilangan jam tertentu bagi jumlah kegelapan dalam setiap tempoh 24-jam untuk merangsang pembungaan. Tanaman ini biasanya berbunga di bahagian hemisfera utara ketika penghujung musim bunga atau awal musim panas iaitu ketika siang yang panjang. Di bahagian hemisfers utara, hari siang terpanjang dalam setahun adalah pada atau sekitar 21 Jun. Selepas tarikh itu, siang muncul lebih pendek (malam menjadi lebih panjang) sehingga 21 Disember. Situasi ini terbalik di bahagian hemisfera selatan (iaitu siang terpanjang adalah 21 Disember dan malam terpendek adalah 21 Jun). Di beberapa bahagian di dunia sama ada “musim dingin” atau “musim panas” mungkin merujuk pada musim hujan atau musim kemarau iaitu waktu paling sejuk atau paling hangat pada tahun tersebut.

    Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang akan memberikan respon kepada peningkatan tempoh waktu siang. Tempoh siang yang lebih panjang memberikan isyarat bahawa musim sejuk telah berlalu dan musim bunga sedang muncul. Tanaman yang berbunga mekar semasa musim bunga dan musim panas memerlukan hari siang yang lebih lama (lebih dari 12 jam) dan hari malam lebih pendek (kurang dari 12 jam) untuk memulakan pembungaan, dan ia tidak akan bunga kecuali keadaan-keadaan ini dipenuhi. Beberapa tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang adalah:

Dahlia Teluki (Carnation)

Bunga Loceng Aster

Cone flowers

PENUTUP

    Kefotokalaan adalah penting kepada tumbuhan selain fotosintesis kerana ia membantu dalam perkembangan dan pembiakan sesuatu tumbuhan. Tahap penerimaan cahaya yang berbeza antara sesuatu tumbuhan adalah bergantung kepada ciri-ciri sesuatu tumbuhan tersebut. Kekurangan atau terlebihnya penerimaan cahaya bagi sesuatu tumbuhan itu daripada tahap keperluan akan menyebabkan ketidakseimbangan perkembangan dan pembentukan tanaman di sesuatu kawasan tersebut.

RUJUKAN

(a) Buku

 1. J. Rombach, 1976, Effects of Light and Phytochrome in Heterotrrophic Growth of Lemna Minor L

(b) Laman Web

 1. http://blogs.unpad.ac.id/poisonivy/2010/06/09/krisan-2/
 2. http://mforum2.cari.com.my/viewthread.php?tid=350899

RANCANGAN PENGAJARAN

Tarikh            : 20 September 2010

Hari                : Isnin

Masa                : 3.00 petang- 4.20 petang

Kelas                : Tingkatan 4 Gigih

Bilangan Pelajar        : 25 orang

Mata Pelajaran        : Sains Pertanian

Topik Pengajaran    : Faktor Yang Mempengaruhi Pertumbuhan dan Hasil Tumbuhan (Kefotokalaan)

Objektif Pembelajaran    : Di akhir pengajaran, pelajar dapat:

 1. Menyatakan definisi kefotokalaan dengan tepat.
 2. Menyatakan jenis reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan dengan betul.
 3. Memberikan sekurang-kurangnya 2 contoh jenis tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang dengan betul.

Isi Pelajaran            :

 1. Definisi Kefotokalaan.
 2. Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang pendek.
 3. Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang panjang.

Nilai-nilai Murni        : Kerjasama, bersistematik.

Kaedah Pengajaran        : Perbincangan

Alat/Bahan Bantu Mengajar:

 • Slaid Power Point, 2 sampel pokok kekwa dan 2 sampel pokok jarak yang mengalami pendedahan cahaya yang berbeza, kertas mahjung, marker pen dan pita pelekat.

Pengetahuan Sedia Ada    :

 1. Pelajar telah mempelajari secara teori tentang kepentingan          cahaya kepada pertumbuhan tumbuhan.
 2. Pelajar telah mempelajari faktor-faktor yang mempengaruhi      penerimaan cahaya oleh tumbuhan

  Bahan Rujukan    : Tai Lung Aik (2002) KBSM Sains Pertanian Tingkatan 4, Percetakan Warni Sdn. Bhd.

Set Induksi (3-5 Minit):

 1. Guru mengimbas kembali perkara yang telah dipelajari ketika kelas teori dengan menanyakan beberapa soalan tentang kepentingan cahaya kepada tumbuhan.
 2. Guru menunjukkan slaid yang mempunyai gambar pokok yang menerima tempoh cahaya yang berbeza.
 3. Guru bertanyakan soalan mengenai sebab keadaan sedemikian berlaku.
 4. Guru merumuskan jawapan pelajar dan mengaitkannya dengan aktiviti yang akan dijalankan dalam amali kali ini.

Prosedur Penyampaian:

Step/Masa Isi pelajaran Kaedah/ Penyampaian
Langkah 1

Penerangan dan Membuat

Pemerhatian

(10 Minit)

1. Mengenalpasti kesan reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan.


 1. Guru menerangkan secara ringkas mengenai aktiviti yang akan dilakukan oleh pelajar.
 2. Guru menunjukkan 2 jenis pokok yang memerlukan tempoh cahaya yang berbeza iaitu:
 • pokok kekwa yang memerlukan waktu siang yang pendek
 • pokok jarak yang memerlukan waktu siang yang panjang.
 1. Dua sampel bagi setiap jenis pokok disediakan yang mana setiap satu daripadanya telah didedahkan kepada tempoh cahaya yang berbeza.
 2. Guru meminta setiap pelajar memerhatikaan perbezaan kedua-dua jenis pokok tersebut.


Langkah 2

Perbincangan

(25 Minit)

1. Definisi Kefotokalaan

 • Reaksi tumbuhan terhadap perbezaan panjang tempoh siang dan malam.

2. Reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan:

 • Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang ysng pendek.
 • Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang panjang.
 1. Guru membahagikan pelajar kepada 5 kumpulan yang terdiri daripada 5 orang pelajar bagi setiap kumpulan.
 • Pelajar dibekalkan kertas mahjung, marker pen, pita pelekat.
 1. Guru menunjukkan slaid yang mengandungi beberapa soalan di mana hanya satu soalan yang perlu dibincangkan bagi setiap kumpulan mengikut nombor kumpulan yang diberi. Soalan yang dikemukakan adalah seperti berikut:
  1. Berikan definisi kepada fenomena yang berlaku dan terangkan sebab berlakunya keadaan sedemikian?
  2. Kelaskan kedua jenis pokok tersebut kepada tumbuhan yang memerlukan siang yang pendek den tempoh siang yang panjang dan berikan sebab.
  3. Apakah yang akan berlaku sekiranya pokok yang memerlukan siang yang pendek didedahkan kepada tempoh siang yang panjang?
  4. Apakah yang akan berlaku sekiranya pokok yang memerlukan siang yang panjang didedahkan kepada tempoh siang yang pendek.
  5. Senaraikan contoh tumbuhan lain yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang.
 2. Setiap kumpulan diminta membincangkan perkara yang dipaparkan dalam slaid.
Langkah 3

Pembentangan

(25 Minit)

1. Membentangkan hasil perbincangan.
 1. Setiap kumpulan diminta membentangkan hasil perbincangan dihadapan pelajar lain.
 2. Setiap kumpulan diberi masa selama 5 minit untuk membentangkan hasil perbincangan.
 3. Semasa sesi pembentangan, pelajar lain diminta untuk memberi maklum balas.
 4. Guru memberikan ulasan serta peneguhan kepada semua jawapan pelajar yang dibentangkan.

Kesimpulan (5 Minit):

Di akhir aktiviti amali yang dijalankan guru merumuskan tentang amali tersebut dan berharap agar pelajar dapat mengetahui kadar penerimaan cahaya terhadap tanaman yang boleh mempengaruhi pertumbuhannya dan kesan terhadap tanaman tersebut dengan betul.

Penilaian (10 Minit):

Di akhir pengajaran dan pembelajaran, guru mengemukakan beberapa secara soalan lisan untuk menguji kefahaman pelajar.

 1. Apakah yang dimaksudkan dengan kefotokalaan?
 2. Nyatakan jenis reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan.
 3. Berikan 2 contoh jenis tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang.

Tugasan Lanjutan:

 1. Guru memberikan latihan tambahan di dalam buku amali sebagai latih tubi kepada pelajar.
 2. Guru meminta pelajar mencari maklumat tambahan untuk memudahkan pelajar mengikuti skop yang akan dibincangkan pada minggu hadapan.

Penilaian Kendiri:

Ulasan Penyelia:

|bunga telukifaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamandata tanaman cili dalam pelbagai suhufaktor mempengaruhi tumbuhan alpainfaktor yang mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanfaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamancara penjagaan pokok kekwasains tahun 4:pembiakan tumbuhannota sains pertanian mempengaruhi pertumbuhanbunga kekwabunga carnationsains tahun 4 pembiakan tumbuhansains tahun 4 tumbuhan membiaksains tahun 4/tumbuhangambar bunga kek wapertumbuhan tingkatan 3definisi pertumbuhan pokokcara pembiakan tumbuhan sains tahun 4nota ringkas biologi tingkatan 4 bab 6contoh soalan respirasi dalam tumbuhanbahan bantu mengajar-proses fotosintesiskekwa flowernota sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanqalish com/2011/10/faktorgeografi tingkatan 1definisi kesan rumah hijausains tahun 4 - tanaman membiaktanaman kekwathesis faktor penerimaan produk hijaufaktor yang mempengaruhi persekitaran tumbuhantanam kekwafaktor yang mempengaruhi hasil tanamantanaman hiasanfaktor-faktor pertumbuhan pokokfaktor yang diperlukan untuk fotosintesisfaktor pertumbuhan pokok alpainrumah hijau mempengaruhicara menanam pokok kekwafotosintesis tingkatan 2jenis-jenis bunga seri pagisains pertanian tingkatan 5-bab 3pokok kaktus berbunganota sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertubuhan dan hasil tumbuhanset induksi faktor pengeluaranpembiakan tanaman dan kepentingannyasoalan matematik tahun 4 topik panjangeksperimen tanam cili pada suhu berbezaset induksi matematik tingkatan 4eksperimen tanaman cili pada suhu berbezaset induksi sains pertanian bab 2keperluan klorofil untuk proses fotosintesisamali sain faktor cahayaciri-ciri bunga telukiamali tentang fotosintesiscara rumah hijau mempengaruhi sistemamali sains pertanian - fotosintesisamali sains pertanian tingkatan 5 keperluan cahaya untukdefinisi bahan bantu mengajarcontoh tanaman mengeluarkan oksigenset induksi kesan suhu terhadap pertumbuhan tumbuhanslaid powerpoint untuk pengajaran & pembelajaranrph sains tahun 5 (cahaya)contoh soalan iklim hujan dalam sains pertaniancontoh rph cahaya sains pertanian tingkatan 4faktor yang mempengaruhi keperluan asasfaktor yang mempengaruhi jenis tumbuhan alpainrph set induksi kepentingan tumbuhan semulajadi 1faktor-faktor yang mempengaruhi hasil tanamanfaktor mempengaruhi kefotokalaansains tahun 4-pembiakan tumbuhansains pertumbuhan pokoksains tingkatan 1 bab oksigen diperlukan untuk respirasisains tingkatan 3 :pembiakan vegetatif tumbuhansains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanfaedah sains pertaniansains pertanian tentang faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanfaktor pertumbuhan hasil tanamanfaktor pokok alpaineksperimen pokok cilieksperimen kesan suhu terhadap kadar fotosintesisset induksi cahaya mempengaruhi fotosintesisfaktor proses fotosintesis terhadap pertumbuhan hasil tanamannota sains bab3 spm tingkatan 5pembungaan tanaman kacang panjangkesan cahaya terhadap tumbuhankertas soalan akhir tahun sains tingkatan 1 2011kertas akhir tahun tingkatan 1 sainspenanaman tumbuhan dalam rumah hijau mempengaruhi kadar fotosintesipenaruh angin terhadap pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamankeperluan asas tumbuhan dan kepentingannyakepentingan cahaya terhadap tumbuhanpenjagaan pokok kekwaperanan musim luruh kepada manusiaperkembangan dan pertumbuhan pokokkonsep tumbuhan semulajadilakaran bunga kekwanota pembiakan tingkatan 3nota keperluan asas tumbuhannota sains pertanian faktormusim mempengaruhi pertanianmengkaji pertumbuhan pokok cili pada suhu berbezamenanam cili dalam suhu yang berbezamaklumat sains pertanian amali keperluan cahaya dalam fotosintesisnota sains tahun 4 keperluan asaslatihan fotosintesis tingkatan 2nota sains tingkatan 3 tajuk pembiakanobjektif mata pelajaran sains pertanian tingkatan 4 faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanPOKOK BUNGA ASTERpokok bunga carnationqalish com/2011/10 faktor-yangrancangan mengajar amali sains pertanianfaktor-faktor dan kesan yang mempengaruhi hasil tanamanfaktor-faktor cahaya yang mempengaruhi pertumbuhan tumbuhanrancangan mengajar penerimaan cahaya terhadap tumbuhanfaktor yang meningkatkan hasil pengeluaran hasil pertanianrancangan pengajaran sains pertanian tentang hujanrancangan pengajaran sains pertanian tentang kesan hujan terhadap pertumbuhanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan pokok cilirph faktor-faktor yang mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhanFaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran pertanianpunca pertanian mempengaruhi ekosistem pdfproses pertumbuhan tumbuhanpokok bunga kekwainduksi iklim hujaniklim mempengaruhi tanaman tumbuh-tumbuhangula dioksida semasa respirasi terangkan proses inipowerpoint genetik sub topik sains pertanian tingkatan 4fungi phytochrome pada tumbuhan berbungaproses fotosintesis dalam buku tingkatan 5fotosintesis amalifaktor-faktor yang menpengaruhi pertumbuhan dan pengeluran hasil tanamanfaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil pertanianproses pertumbuhan pokokrph kefotokalaanamali fotosintesis tingkatan 4bunga dahliabahan pengajaran sains pertaniancara tumbuhan membiaktanaman hijau tingkatan 2cara-cara tumbuhan membiaksoalan objektif faktor pertumbuhan tanamantumbuhan tempoh siang pendekciri-ciri bunga telukissoalan sains pertanian-iklim-cahayaaktiviti respirasialat bahan bantu mengajar sains pertaniansoalan topik cahaya sains pertanian tingkatan 4cara menanam bunga kekwabunga loceng astercara menjaga pokok kekwasoalan sains tingkatan 4 fotosintesissoalan sains tingkatan 1akhir tahunbiologi tingkatan 4 kertas 3 fotosintesisteknik menanam bunga kekwatumbuhan yang memerlukan malam yang panjangbab5 sains tingkatan1tanaman siang pendekbagaimana faktor iklim mempengaruhi pertumbuhanContoh gambar faktor iklimtanaman yang berbunga apabila mendapat cahaya kurang 12 jam sains pertaniancara menjaga bunga telukicontoh laporan amali mengenai peranan suhu pada tanamanbab 2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanpertumbuhan manusia tingkatan 3tumbuh-tumbuhan memerlukan oksigen?PERANAN SUHU DAN TEMPOH CAHAYA TERHADAP PERTUMBUHAN POKOKperbezaan tumbuhan berbunga dan tak berbungapercahayaan kekwatip penjagaan pokok bunga telukipowerpoint ester tingkatan 5perkembangan dan pembiakanpertumbuhan tanaman dan faktor yang mempengaruhinyaperlukan jangkamasa malam yang pendek untuk berbungapertumbuhan spesies alpainpower point UBBL -pengudaraan dan pencahayaanpertumbuhan manusia sain tingkatan 3tips menjaga pokok bunga kekwatempoh pertumbuhan tanaman campurpenyakit pada tanaman kekwapengenalan asas bagi ciri-ciri pokok daun bunga dan buahpengenalan tajuk tumbuhan sainstempoh pertumbuhan setiap jenis tumbuhanpeningkatan panjang tumbuhanpenjagaan bunga kekwapenjagaan pokok bunga dahliapenjagaan pokok bunga telukitumbuhan alpainpowerpoint tentang bunga kekwapowerpoint pertahanan semulajadi pada tumbuhantumbuh-tumbuhan yang berbungatingkatan 1; Sains Kenapa Tumbuh Tumbuhan penting kepada Manusiapentingnya cahaya sains tahun 2Pentingnya keperluan asas tumbuh-tumbuhanpentingnya tumbuhan beriklimtumbuh-tumbuhan sebagai bahan bantu mengajarpower point tumbuhan semulajadi tingkatan 1pertumbuhan tumbuhan faktor cahayapokok memberi oksigenpokok membiak melalui daun-sains tahun 4pokok mengeluarkan karbon dioksida waktu malamthesis tajuk tentang pertumbuhan pokokpokok mengeluarkan karbondioksida pada malamterangkan faktor-faktor yang mempengaruhi kadar faedahpokok mengeluarkan karbondioksida pada waktu malampokok mengeluarkan oxygen pada malampokok mengosigen pada waktu siangpower point bagi sub topik pertanian dan manusiapower point faktor yang mempengaruhi fotosintesispower point keperluan asas tumbuh-tumbuhanpower point tentang faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan pada tumbuhanpower point tentang cara tumbuhan membiakpower point sains pertanian tingkatan 4 bab 2power point tentang interaksi tanaman dengan cahayatentang penjagaan pokok kekwatempoh proses florigenpertumbuhan tumbuhan sains tingkatan 3power point tumbuhan semulajadipower point tentang siang dan malampeta minda pembiakan tumbuhan sains tahun 4peta minda sains definisi pertumbuhanpmr kaktus berbungapokok akan keluarkan karbon dioksida pada waktu malampokok alpain ciri ciri pertumbuhantip menjaga pokok kekwatingkatan 5 sains bab pembiakantingkatan 4 biologi fotosintesispokok cili lambat membesartingkatan 1 sains kepentingan sainspokok kekwa dalam persekitaran terkawalpokok keluarkan karbon dioksida pada waktu malampokok membekalkan oksigen pada waktu malampower point tajuk iklim sains pertanian tingkatan 4pengeluaran tanaman definasinota ringkas kepentingan tumbuhan semulajadi di malaysianota sains tahun 4 keperluan asa tumbuhantumbuhan musim sejuknota sains tahun 3 tumbuhan hijaunota sains pertanian tingkatan4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamannota sains pertanian tingkatan 4 iklimtumbuhan pada musim panastumbuhan siang pendeknota sains pertanian tingkatan 4 faktor yangtumbuhan mengeluarkan oksigen pada waktu siangnota sains tahun 4 keperluan asas manusianota sains tingkatan 1 power pointnota sains tentang 4 musimnota sains tajuk aplikasi pembiakan vegetatif dalam tumbuhan berbungatumbuhan memerlukan oksigen pada waktu malamnota sains tahun 5-cahayanota sains tahun 5 cahayanota sains tahun 4 tumbuhan tidak berbunganota sains tahun 4 keperluan asas tumbuhannota sains pertanian tingkatan 4 bab2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhannota sains pertanian tingkatan 4 bab2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhanwaktu malam yang pendek pada bunga kekwanota sains kbsr tahun 4(pembiakan tumbuhan)nota sains fotosintesis powerpointwikipedia faktor mempengaruhi kitar semulanota sain pertanian tingkatan 5 - topik 3nota ringkas sains pertanian tingkatan 5 iklimwww googlenota ringkas keperluan asas tumbuhanwaktu malam pokok mengeluarkan karbon dioksidanota sains organisma tingkatan 1Nota sains pertanian iklimnota sains pertanian genetiktumbuhan yang menyebabkan kegugurannota sains pertanian faktor yang mempengaruhi perubuhan dan hasil tumbuhannota sains pertanian faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan tumbuhan tingkatan 4video perkembangan tumbuhan#q=video perkembangan tumbuhanwaktu malam dan tumbuh-tumbuhannota sains pertanian asasnota sains tingkatan 2 fotosintesistumbuhan memerlukan oksigen pada waktutumbuhan dan cahayapenanaman tumbuhan dalam rumah hijau mempegaruhi kadar fotosintesispenanaman pokok kekwaTUMBUHAN DAN IKLIM PDFpenanaman kekwapenanaman bunga dahliatumbuhan di waktu malamtumbuhan karbon dioksida waktu malamtumbuhan bergantungtumbuhan berbunga sains tingkatan 1pengajaran perbezaan reproduktif tahun 4pengajaran dalam proses pertumbuhan tumbuhanpenerimaan cahayapencahayaan tanamantumbuhan berbungapencahayaan tambahan kekwapencahayaan semulajadi dalam rumahpencahayaan bunga kekwapembungaan pokok biologipembungaan kacang panjangoum pertumbuhan tanaman pada suhu berbezaoksigen pada pokokobjektif pengajaran untuk faktor pengeluaranobjektif pembelajaran topik tumbuhan sains tahun 3tumbuhan memerlukan oksigennota tumbuhan sains tahun 2nota tentang tumbuhannota sains tingkatan 4 cahayapaper sains pengenalan tumbuhanpaper sains pengenlan tumbuhanpembungaan bergantung kepada cahayapembiakan tumbuhan sains pertanian tingakatan 4pembiakan tumbuhan ( sains tahun 4)tumbuhan membiak sains tahun 4pembiakan pada tumbuhan berbungapembiakan melalui daun sainspembiakan dan pertumbuhan tumbuhanpdf faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanpengajaran rph fotosintesispowerpoint tumbuhan semulajadisoalan subjektif faktor faktor yang mempengaruhi tumbuhansoalan sains tajuk : pertumbuhansains tahun 4 tumbuhan berbungasoalan sains tahun keperluan asas tumbuhansoalan sains tahun 6 mempengaruhi dan dipengaruhisoalan sains petumbuhan tumbuhan tahun 4sains tahun 4: pembiakan tumbuhansains tahun 5 cahayasains tahun 5 mempelajari tentang pembiakan tumbuhansains tahun 5 pembiakan tumbuhan melalui airsains tahun empat cara pembiakan tumbuhansains tingkatan 1 akhir tahunsoalan sains pertanian tingkatan 4 (2 5 genetik)sains tingkatan 1kepentingan sains kepada manusiasains tingkatan 2 amali fotosintesissains tingkatan 2 cahaya dan fotosintesissains tingkatan 2 tentang cahaya dan tumbuhansoalan sains akhir tahun tingkatan 1 kertas1sains tahun 4 keperluan asas tumbuhan amalisoalan sains ting 1 terengganu 2010sains pertanian tentang pokoksains pertanian tingkatan 4 bab 2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan udara dan air nota ringkassains pertanian tingkatan 4 bab faktor iklim tanamansains pertanian tingkatan 4 cahayasoalan akhir tahun tingkatan 4 sains terengganusains pertanian tingkatan 5 amali keperluan cahayasains pertanian tingkatan 5 bab 4sains pertanian(amali fotosintesis)sains pertanian- faktor mempengaruhiSAINS PERTANIAN- Kefotokalaansoalan sains tingkatan 3 pertumbuhan manusiasains pmr proses tumbuhan hijausains sekolah rendah-gambar tumbuh-tumbuhan membiaksains spm proses pertumbuhan hijausains tahun 2 cahaya dan gelapsains tahun 2 daunsains tahun 2 tajuk tumbuhansains tingkatan 3 aplikasi tumbuhan vegetatifsoalan sains akhir tahun tingkatan 1 2011sains tingkatan 3 keperluan asas tumbuhanset induksi iklim tanamansoalan latihan sain pertanian suhusoalan genetik sains pertanian ting 4soalan fotosintesis tahun 4set induksi penerimaan cahaya terhadap tumbuhansoalan biologi pembiakan diplomaset induksi suhu memengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanset induksi tumbuhanset induksi tumbuhan semula jadiset induksi untuk fotosintesisset induksi untuk sains pertanian bab 2set pengajaran sains pertanian iklimsistem pembiakan tumbuhan biologi tingkatan 4sistem respirasi tumbuhan pada waktu malamsoalan amali microsoft power pointsoalan akhir tahun biologi tingkatan 4 2010soalan akhir tahun sains tingkatan 1 2001soalan latihan sains pertanian tajuk iklimsoalan latihan tumbuhan semulajadisains tingkatan 5 bab3soalan proses fotosintesissains tinkatan 1 tentang tumbuhansains tumbuhan spmsatu eksperimen dijalankan untuk membesarkan pokok cili pada suhu yang berbezasebab berlakunya pengeluaran hasil tanamansoalan pertumbuhan tumbuhan darjah 4sebab tanaman hidroponik dapat mengeluarkan hasil yg banyaksejarah kefotokalaan tumbuhansemasa fotosintesis tumbuhan memerlukansemua faktor yang dapat berpengaruh terhadap pertumbuhan dan hasil tanamansoalan objektif sains pertAnian tingkatan 4 subtopik iklimsenarai bunga yang memerlukan tempoh siang pendekset induksi berkaitan kesansoalan mengenai tumbuhanset induksi faktor yang mempengaruhi tumbuhanSET INDUKSI FAKTOR-FAKTOR PENGELUARANsoalan akhir tahun tingkatan 4 matematik terengganu 2010soalan tajuk iklim sains pertaniantempoh pembungaan kacang panjangtanaman cili pada suhu yang berbezarancangan mengajar amali sains pertanian faktor cahayarancangan mengajar faktor mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhantanaman beriklim sejuk di eropahtanam pokok cili dengan suhu berbezarancangan mengajar kaedah menanaman pokokrancangan mengajar menentukan keperluab cahaya untuk fotosintesisrancangan mengajar menentukan keperluan cahaya untuk fotosintesisrancangan mengajar sains pertanian iklim cahayarancangan pengajaran cara pembiakan tumbuhantanam bunga telukirancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 anginrancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 bab iklimrancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 cahayarancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (hujan)rancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 hujantajuk topik sains tahun 4tanaman di musim panastanaman musim panaspowerrpoint empat musimproses fotosintesis bunga power pointtempoh bunga kertas berbungaproses fotosintesis dan hasil pokok ciliproses fotosintesis pada tumbuhan upsrproses fotosintesis pokok pada waktu malamproses fotosintesis tingkatan 4proses fotosintesis tumbuhan pada waktu malamproses oksigen tumbuhan pada waktu malamsuhu pertumbuhan pokok ciliproses pembuahan dan pembungaan tumbuhanproses pertumbuhan penanaman pokok bungatanamanhidro com mytanaman untuk pencahayaansains - tumbuhan semula jadiproses yang dipengaruhi cahaya yang memberi kesan terhadap pertumbuhan dan hasil tumbuhantanaman pada musim sejuktahun 4 membiak melalui daunrancangan pengajaran sains tekstur bahanrancangan pengajaran suhu mempengaruhi hasil tanamanrujukan pembiakan tumbuhanspm biology paper 3 bab 6 tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisrumah hijau -kawalan faktor fotosintesis biologi tingkatan 4rumah hijau mempengaruhi hasil tanamansoaln objektif untuk topik aplikasi pembikan vegetatif dalamrumah hijau mempengaruhi tumbuhansain pertanian tingkatan 4 perbezaan antara kaedah pembiakansain tumbuhansoalan topik pertanian tahun 6sains bab 3 tingkatan 5sains bab 3-ting 5soalan topik fotosintesissains kepentingan fotosintesissains pertanian Bab 2sains pertanian fotosintesissains pertanian iklimsains pertanian iklim pdfsub topik dalam sains pertaniansub topik tumbuh-tumbuhan sains tahun 2rph amali cahayarph faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhantahap pertumbuhan pokokrph faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (hujan)suhu tanaman pokok kekwarph fotosentesissuhu meningkatkan hasil cilisuhu mempengaruhi hasil cilirph kt tahun 6 faktor mempengaruhi penanamanrph pertumbuhan kacang hijaurph sains pembiakan tingkatan 3rph sains pertanian bab 2 iklimrph sains pertanian faktor hujan yang mempengaruhi pertumbuhansuhu dan pokok kekwarph sains pertanian subtopik hujanrph sains pertanian tingkatan 4 pembiakansuhu dan kesan pada pokok cilisains pertanian suhu tanamanfaktor asas yang mempengaruhi pertumbuhaneksperimen menanam cili dalam suhu berbezaeksperimen kesan suhu ke atas pertumbuhan cilieksperimen fotosintesis sains pertanianeksperimen cahaya mempengaruhi fotosintesis sains pertanian tingkatan 4dua aplikasi pembiakan vegetatif dalam pertaniandefinisi pertanian semulajadidefinisi pembikan tumbuhancontoh soalan sains tahun 4 tajuk keperluan asas tumbuhancontoh soalan sains pertanian tingkatan 4 bab 2 faktor cahayaeksperimen penanaman cili pada suhu yang berbezaeksperimen penanaman pokok cili pada suhu berbezaeksperimen pertumbuhan pokok cili bergantung kepada suhu berbezafaktor asas tumbuhanfaktor - faktor dan kesan yang mempengaruhi hasil pertanianfaktoe mempengaruhi kadar pertumbuhanfaedah mempelajari tajuk tumbuh-tumbuhanempat musim yang mempengaruhi kadar hujaneksperimen suhu tanaman sekolah rendaheksperimen suhu dan hasil tanamaneksperimen sains kesan suhu ke atas cilieksperimen pokok cili faktor suhucontoh soalan sains pertanian faktor mempengaruhi penerimaancontoh soalan keperluan asas tumbuhancontoh soalan genetik tingkatan 4contoh laporan eksperimen sains tahun 5contoh laporan eksperimen pertumbuhan cili pada kadar suhu yang berbezacontoh hasil rancangan penelitian pengaruh faktor luar terhadap pertumbuhan tumbuhancontoh eksperimen pertumbuhan pokok cilicontoh bbm sains pertanian (bab tanah)contoh amali sains tingkatan 5 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan mikroorganismaciri-ciri pokok pertumbuhan dan perkembanganciri-ciri pokok bunga poinsettiaciri-ciri daun aspencontoh pembentangan sains pertaniancontoh rancangan pengajaran harian kefotokalaancontoh rancangan pengajaran harian sains pertahanan semula jadi pada tumbuhancontoh soalan dan jawapan geografi tingkatan 1tentang iklim dan tumbuhancontoh soalan biologi tingkatan 4 fotosintesismcontoh soalan bab 2 sains pertanian tingkatan 4contoh soalan amali sains tahun 4contoh soalan akhir tahun sains tingkatan 1contoh set induksi keperluan asas tumbuhancontoh set induksi fotosintesiscontoh rphfaktor tanah sains pertanian tingkatan 4contoh rph amali sains pertanian bab iklimciri ciri setiap tumbuhan tahun 3 pbsfaktor yang bantu pembiakan mirkoorganisma dalam cahayafaktor penentu pertumbuhan dan hasil tanaman dalam sistem pertanianfaktor pembiakan tumbuhanfaktor pembiakan tanamanfaktor musim panasfaktor musim bungafaktor mempengaruhitumbuhan semulajadifaktor mempengaruhi pokok alpainfaktor mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor mempengaruhi pengeluaran tanamanfaktor pengaruhi pencahayaan semulajadifaktor pertumbuhan alpainfaktor pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor untuk pertumbuhan tumbuhan yang sihatfaktor tumbuhan alpainfaktor tanaman yang mempengaruhi kesan terhadap pengeluaran hasil pertanianfaktor spesis tumbuhan alpainfaktor proses fotosintesisfaktor pokok bunga xberbungafaktor pertumbuhan tunbuh-tumbuhanfaktor pertumbuhan tumbuhanfaktor pertumbuhan tanamanfaktor mempengaruhi penerimaan hujanfaktor mempengaruhi penanaman cilifaktor mempengaruhi kadar pertumbuhan manusiafaktor faktor pertumbuhan pokok yang sihatfaktor faktor mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor dan kesan yang mempengaruhi pengeluaran hasil cilifaktor dan kesan yang mempengaruhi hasil tanamanfaktor dan kesan kadar fotosintesisfaktor dan kesan bab 4 tingkatan 2faktor cahaya terhadap pertumbuhan tanamanfaktor cahaya terhadap bunga mekarfaktor cahaya dalam pertumbuhan pokokfaktor faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor faktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanfaktor faktor yang mempengaruhi perumbuhan dan hasil tanamanfaktor mempengaruhi fotosintesisfaktor mempengaruhi cahaya semulajadifaktor mempengaruhi bilangan organismafaktor mempangaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor iklim yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran tanamanfaktor iklim yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor iklim terhadap tanamanfaktor iklim mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor genetik yang mempengaruhi pertumbuhan tumbuhanfaktor cahaya dalam pertumbuhanbab 4 sains tingkatan 1kepentingan kepelbagaian sumber bumi kepada manusiaapakah faktor yang mempengaruhi alpainapakah faktor sainsapakah faktor mempengaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan Alpainamali tahun 4 keperluan asas tumbuhanamali sains tahun 4 tumbuhan memerlukan airamali sains pertanian fotosintesisamali sains keperluan asas tumbuhanamali sains cahayaamali sain pertanian cara pembiakan pokok manggaapakah faktor yang mempengaruhi jenis tumbuhan alpainapakah faktor yang mempengaruhi pertumbuhan pokokapakah keperluan tumbuhanbab 2 genetik/ sains pertanian ting 4bab 2 faktor yang mempengaruhinya pertumbuhan dan hasil tumbuhanaplikasi sains dalam pertumbuhan pokokaplikasi fotosintesis kertas 3 biologiapehilion mempengaruhi panjang siang dan malamapakah tumbuhan memerlukan oksigenapakah suhu menpengaruhi fotosintesisapakah proses tumbuhan pada waktu malamapakah mineral asas untuk pertumbuhan pokok tanamanamali sain faktor cahaya tindakanamali fotosintesis sains pertanianamali faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisadakah pokok mengeluarkan karbondioksida pada malam hariadakah pokok mengeluarkan karbon dioksidaadakah pokok kaktus menghasilkan oksigenadakah chahaya lampu boleh dalam fotosintesisadakah cahaya mempengaruhi pertumbuhan pokok9 senaraikan lima (5) faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tanaman5 kegunaan tumbuhan5 kegunaan sains terhadap tumbuhan5 faktor yang mempengaruhi tumbuhan spesis tumbuhanadakah pokok mengeluarkan oksigen pada waktu malam?adakah tumbuh tumbuhan menggunakan oksigen pada waktu malamadakah tumbuhan mengeluarkan karbon?amali 6 fotosintesisalpain pokok faktoraloi cebih tahan akisan sains tingkatan 5alat bantu mengajar-empat musimalat bantu mengajar tema tumbuh-tumbuhan (daun)alat bantu mengajar dari tumbuhanaktiviti manusia mempengaruhi kepada kadar fotosintesisair adalah keperluan asas tumbuhanadakah tumbuhan menjalankan fotosintesis di waktu malam5 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanciri ciri bunga telukicara pembiakan kaktuscara pembiakan bunga telukicara pembiakan bunga kertacara menanam kekwacahaya untuk tumbuhancahaya merupakan faktor yang di perlukan tumbuhan pada waktu apa?bunga yg berbunga pada waktu malam\bunga telukisbunga poinsettiacara pembiakan tumbuh-tumbuhan sains tahun 33 faktor mempengaruhi penerimaan cahaya kepade tumbuhancara penjagaan bunga telukicara-cara penjagaan pokok kekwacara untuk tanam bunga telukicara tumbuhan membiak sains tahun 4cara tumbuhan membesarcara tanaman tingkatan 2cara tanaman rumah hijaucara tanaman kekwacara tanam pokok kekwacara tanam kekwabuku rujukan sains pertanian buah mangga spmbuku panduan guru sains pertanian kbsm tingkatan 4 dan 5 2002buku amali sains tingkatan 4 bab 3bahan bantu mengajar sains tumbuhan hijaubagaimana suhu mempengaruhi pertumbuhan sesuatu tanamanbagaimana suhu mempengaruhi jumlah hasil tanamanbagaimana pokok memberi oksigen pada manusiabagaimana pokok membekalkan oksigen?bagaimana pertumbuhan tumbuhan jika tidak mendapat cahayabagaimana pertumbuhan pokokbagaimana hujan itu mempengaruhi hasil pertumbuhanbab 6 biologi tingkatan 4 faktor-faktor yang mempengaruhi fotosintesisbahan bantu mengajar tumbuh-tumbuhanbank soalan sains akhir tahun tingkatan 1bbm sains pertanianbiologi tingkatan 5 bab pembiakanbiologi tingkatan 4- kesan suhu terhadap fotosintesisbiologi tingkatan 4 keperluan tenaga harianbiologi tingkatan 4 bab 6 kaedah meningkatkan hasil tanamanBiologi Faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesis tingkatan empatbiologibilangan pelajar mempengaruhibelajar sains tahun lima bab cahayabelajar pertambahan matematik tahun 1bab 5 peta geografi tingkatan 1tentang gambaran ringkaskesimpulan pembiakan sains pertanian tingkatan 4keperluan sesuatu tumbuhankeperluan sains pertaniankeperluan pokokcilikeperluan pokok cilikeperluan musim luruhkeperluan cahaya dalam fotosintesiskeperluan asas tumbuhan sains sekolah rendah tahun 4keperluan asas tumbuhan sainkepentingan tumbuhan terhadap proses biologikertas latihan bab khb ert tingkatan3kertas latihan sains tingkatan 4kesan angin terhadap pertumbuhan dan hasil tumbuhan alat bantu mengajarkesimpulan bagi amali percambahankesankefotokalaankesan tempoh pencahayaan terhadap pertumbuhan ayam pdfkesan suhu terhadap pertumbuhan pokok cilikesan suhu terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman rancangan pengajarankesan suhu pada pertumbuhan bilangan buahkesan mempengaruhi hasil tanamankesan lagu pada pertumbuhan pokokkesan cahaya pada biologi manusiakepentingan tumbuhan semulajadi di malaysia powerpointkepentingan sistem pembiakan pada manusiakepentingan sains tumbuhankebaikan penanaman kaedah rumah hijaukebaikan menanam pokok bungakebaikan fotosintesiskebaikan belajar tumbuhan kepada pelajarkeadaan yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhanyang sihatkeadaan yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhan yang sihatkeadaan untuk pertumbuhan tumbuhankeadaan pertumbuhan tumbuhan yang sihatkeadaan pertumbuhan tumbuhankeberkesanan fotosistesis terhadap pertumbuhankegunaan cahaya kepada tumbuhankegunaan tumbuhan musim panaskepentingan pertanian semula jadikepentingan keperluan asas tumbuhan rancangan pelajarankepentingan keperluan asas tumbuhankepentingan daun dalam fotosintesiskepentingan cahaya untuk kekwakepentingan cahaya kepada tanamankepentingan cahaya dalam fotosintesiskepentingan belajar sains tanamankepentingan aktiviti menggambar kepada pertumbuhan kanak- kanakkaedah tanaman powerpointnota ringkas kepentingan tumbuhan semulajadimengajar kanak-kanak sistem pembiakan manusiamenentukan faktor-faktor keperluan karbon dioksida dalam fotosintesismenanam pokok bunga mempengaruhi kesan rumah hijaumenanam pokok bunga dahliamenanam bunga eaktu malammempengaruhi pertumbuhan tumbuhan alpainmembiak kekwamaksud sains pembiakan manusiamaksud phytochromemenggambar dengan keperluan kanak-kanakmodal mempengaruhi pengeluaran hasil pertanian-pdfmusim mempengaruhi manusianota ringkas kepentingan tumbuh-tumbuhan semulajadinota ringkas biologi bab pembiakan dan tumbuhannota pertumbuhan dan pembiakan tumbuhanNOTA PENGELUARAN TANAMAN TINGKATAN 4NOTA PENGELUARAN TANAMAN TINGnota pembiakan tumbuhannota biologi tingkatan 4 proses fotosintesisnota biologi hormonnilai murni terhadap tumbuhan semula jadimaksud fotosintesis untuk sains tingkatan 2lima faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tumbuhanlatihan tentang faktor fotosintesislaporan eksperimen biologi tingkatan 4 kertas 3 bab 6 faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisslaporan amali tanaman cili dalam pelbagai suhulaporan amali sains pembiakan pokok cililangkah-langkah kedormananlangkah-langkah fotosintesislakaran rumah hijau tanamanlagu keperluan asa tumbuhankos tingkatan 4 sainskonsep tumbuh tumbuhan semula jadilaporan eksperimen cili suhulaporan eksperimen penanaman cili pada suhu yang berbezalaporan eksperimen pertumbuhan cili pada kadar suhu yang berbezalatihan sains topik cahayalatihan sains tingkatan 1 bab 1latihan sains tahun 4:pembiakan tumbuhanlatihan sains pertanian iklimlatihan objektif sain tingkatan 1latihan faktor perkembangan pertanianlatihan dalam kumpulan tajuk fotosintesislatihan amali sains tahun 4latih tubi genetik sains pertaniankonsep pembiakanfotosintesis bab 6faktor –faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor yg mempengaruhi tumbuhanfaktor yg mempengaruhi tumbuh-tumbuhanfaktor yg mempengaruhi pada tumbuhan cahayafaktor yang perlu untuk fotosintesisfaktor yang mempengaruhi tumbuhan semulajadi dan kepentingannya tahun 5faktor yang mempengaruhi tumbuhan sejuk di malaysiafaktor yang mempengaruhi tumbuhan dan hasil tumbuhanfaktor yang mempengaruhi tumbuhan alpainfaktor-faktor am sekitar yang mempengaruhi kadar fotosintesisfaktor-faktor mempengaruhi hasil tanamanfaktor-faktor mempengaruhi kadar fotosintesisfolio sains tahun 2 tajuk tumbuh tumbuhanfaktormempengaruhi pertumbuhan spesies tumbuhan alpainfaktor-faktor yang mempengaruhi penanamanfaktor-faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisfaktor-faktor yang mempengaruhi fotosintesis bab 6 tingkatan 4faktor-faktor yang diperlukan fotosentisisfaktor-faktor tanaman englishfaktor-faktor pengeluaran hasil tanamanfaktor-faktor mempengaruhi tumbuh-tumbuhan semulajadi di malaysia pptfaktor yang mempengaruhi tumbuh-tumbuhanfaktor yang mempengaruhi tanaman ketika masa aklimatisasifaktor yang mempengaruhi pokok bunga kertasfaktor yang mempengaruhi pengeluaran hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi pembungaanfaktor yang mempengaruhi minda sihatfaktor yang mempengaruhi manusia terhadap tumbuhanfaktor yang mempengaruhi kadar pertumbuhan pokokFaktor yang mempengaruhi kadar fotosintesis tingkatan empatfaktor yang mempengaruhi fotosintesisfaktor yang mempengaruhi aktiviti penanamanfaktor yang mempengaruh pertumbuhan dan hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi perbezaan tumbuhan semulajadi di dunia pdffaktor yang mempengaruhi perbezaan tumbuhan semulajadi pdffaktor yang mempengaruhi perkembangan pokokfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanaman_sains pertanianfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan spesies alpain geografifaktor yang mempengaruhi pertumbuhan hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tanaman(sains pertanian)faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (genetik)faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamfaktor yang mempengaruhi persekitaran tumbuhan semulajadi pdffaktor yang diperlukan dalam fotosintesiskaedah tanaman di musim sejukjawapan buku aktiviti amali sains tahun4jawapan amaliinteraksi tanaman dan faktor yang mempengaruhinyainduksi set eksperimen menentukan keperluan cahaya untuk fotosintesisinduksi set bagi tanaman hiasan tingkatan 2image alat bantu mengajar tema bungaiklim di eropah mempengaruhi bunga untuk berbungaiklim bagi tanaman kekwahujan mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanjawapan tumbuhan membiak melalui daunjenis tumbuhan yang menyebabkan keguguranjenis-jenis bunga kek wakaedah sistem pembiakan tumbuhan untuk murid tahun 4kaedah pembiakan tumbuhan tahun 5kaedah pembiakan pokok kaktuskaedah galak kaktus berbungakadar pertumbuhan tanamankadar fotosintesis tingkatan 4jurnul keperluan asas tumbuhan tahun 2jurnal hasil tanamanjurnal faktor penerimaan produk hijauhormon tumbuh tanaman malaysiahormon lain yang boleh menganggu proses pertumbuhan pokokhidroponik tingkatan 5gambar bunga telukifungsi yang mempengaruhi kadar fotosintesisfotosintesis-tingkatan 2 bab 4fotosintesis-tingkatan 2fotosintesis tumbuhanpada waktu malamfotosintesis tumbuhan musim luruhfotosintesis tingkatan duafotosintesis sains pertanianfotosintesis sain pertaniangambar faktor dan kesan rumah hijaugambar faktor fotosintesisgambar kepentingan tumbuhan semulajadihidroponik aplikasi dalam fotosintesishasil tumbuhan 4 musimhasil tanaman yang banyakhasil tanaman suhugambarajah pokok & fungsi sistem pertumbuhangambarajah kefotokalaangambarajah eksperimen suhu mempengaruhi pertumbuhan ciligambar tumbuhan musim sejukgambar keperluan asas tumbuhan sains tahun 4fotosintesis pada waktu malam?|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!