» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN (KEFOTOKALAAN)

Published on Oct 08 2011 // Uncategorized

KAEDAH MENGAJAR SAINS PERTANIAN

TUGASAN:

KERTAS KONSEP DAN RANCANGAN PENGAJARAN AMALI

TAJUK:

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN (KEFOTOKALAAN)

KERTAS KONSEP

PENDAHULUAN

    Tumbuhan merupakan salah satu aspek penting kepada manusia. Selain membekalkan sumber oksigen untuk keperluan manusia, ia juga dapat memberi banyak manfaat pada ekosistem manusia dan organisma lain di bumi ini. Terdapat beberapa faktor yang menjadi keperluan asas untuk pertumbuhan tanaman.

    Salah satu faktor pertumbuhan tanaman yang paling penting adalah jumlah cahaya yang perlu diterima oleh tumbuhan tersebut. Jika tumbuhan tidak mendapat cahaya yang mencukupi, ia tidak akan berbunga walaupun mempunyai daun yang kelihatan sihat. Ini juga akan menyebabkan tumbuhan lambat tumbuh atau kelihatan lemah. Jika tanaman mendapat cahaya yang terlalu banyak, ia mungkin boleh menyebabkan keguguran daun.

    Proses metabolisme tumbuhan melibatkan beberapa siri aktiviti yang bergantung kepada sama ada dengan kehadiran cahaya atau ketiadaan cahaya. Kadar pertumbuhan dan pembungaan ditentukan oleh DNA tanaman tersebut. Walaubagaimanapun, ia masih memerlukan keadaan persekitaran tertentu. Tanaman berbunga yang berbeza adalah bergantung pada bagaimana tempoh siang dan malam mempengaruhi tumbuhan tersebut. Sesetengah tumbuhan memerlukan tempoh pencahayaan yang lebih lama ketika waktu siang untuk berbunga dengan baik, sementara tanaman lain mungkin memerlukan jauh lebih sedikit.

KEFOTOKALAAN

DEFINISI

    Kefotokalaan adalah reaksi tumbuhan terhadap perbezaan panjang tempoh siang dan malam. Ia juga merujuk kepada tempoh tumbuhan tidak menerima cahaya. Secara semulajadi, kefotokalaan akan berubah sepanjang tahun, dengan peningkatan tempoh siang hari di musim panas dan peningkatan tempoh waktu malam di musim sejuk.

TEMPOH PENERIMAAN CAHAYA

    Kefotokalaan juga penting untuk pertumbuhan tanaman dan pembiakan. Sepanjang tempoh pembiakan dan percambahan, lampu harus dibiarkan selama mungkin, sehingga 24 jam setiap hari. Pertumbuhan awal yang baik akan membuatkan tanaman muda lebih sihat dan lebih tahan terhadap penyakit dan akhirnya memberikan hasil yang lebih baik. Ketika tanaman mulai matang, tempoh cahaya perlu dikurangkan secara berperingkat. Kebanyakan tanaman melakukannya dengan baik dengan 14-16 jam cahaya setiap hari semasa tahap vegetatif. Dalam tatacara rumah hijau, lampu tambahan boleh digunakan ketika hari mendung atau untuk melanjutkan tempoh siang hari di musim sejuk. Dengan pencahayaan tambahan, tanaman akan kekal tumbuh secara aktif sepanjang tahun. Kedormanan boleh dicegah bagi sesetengah tanaman, dan pembuahan pada musim sejuk dapat ditingkatkan dengan memberikan cahaya tambahan di musim luruh. Jika anda mempunyai ruangan pertumbuhan tertutup, semua ini tidak akan bermakna. Dalam kes ini, anda mengawal musim dan anda juga mengendalikan tempoh malam dan siang.

    Tumbuhan juga memerlukan kegelapan. Pada waktu gelap atau malam, tumbuhan terus memerangkap oksigen. Ketika waktu ini tanaman akan mengeluarkan karbon dioksida melalui proses yang disebut respirasi. Pada masa ini juga, tanaman menggunakan sebahagian tenaga yang disimpan sebagai gula sepanjang fotosintesis, menghasilkan protein, hormon, dan produk kompleks yang lain. Oleh kerana itu, tanaman yang telah dewasa yang diberi pencahayaan lebih dari 17 jam setengah setiap hari tidak meningkatkan pengeluaran secara signifikan kerana proses fotosintesis akan berkurangan setelah beberapa jam. Pada hakikatnya, tempoh siang yang terlalu penjang juga menjadikan tumbuhan tersebut kontraproduktif, lambat berbunga atau menghalang pembungaan bagi beberapa jenis tanaman.

    Kebanyakan tanaman sensitif terhadap tempoh siang yang panjang. Sesetengah tanaman akan berbunga pada musim bunga dan musim panas, iaitu apabila tempoh siang lebih panjang daripada waktu malam, dan ada juga sesetengahnya berbunga pada musim luruh, iaitu apabila tempoh malam lebih panjang daripada siang. Oleh yang demikian, tanaman boleh diklasifikasikan kepada tanaman yang memerlukan siang yang pendek dan yang memerlukan siang yang panjang. Hormon yang dikenali sebagai “florigen” akan mengawal penunasan dan pembungaan. Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang memerlukan lebih kurang 14 hingga 18 jam cahaya untuk menghasilkan jumlah florigen yang tepat untuk berbunga dan membiak. Tanaman yang memerlukan siang yang pendek pula memerlukan lebih kurang 10-13 jam cahaya. Jika tanaman yang memerlukan tempoh siang yang pendek terdedah terlalu banyak jam cahaya, florigen akan termusnah dan akan mengelakkan bunga menjadi mekar.

(a) TUMBUHAN YANG MEMERLUKAN TEMPOH SIANG PENDEK

    Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang pendek berbunga pada waktu malam yang lebih panjang. Ia tidak boleh berbunga pada waktu siang yang panjang atau terdapat cahaya buatan yang bersinar digunakan selama beberapa minit pada tengah malam. Ini kerana ia memerlukan masa kegelapan yang cukup sebelum pembentukan bunga dapat dimulakan. Cahaya semulajadi pada waktu malam seperti cahaya bulan atau petir adalah tidak termasuk kecerahan yang panjang. Jadi, ia tidak cukup kuat untuk mengganggu pembungaan.

    Secara umumnya, tumbuhan yang memerlukan siang yang pendek akan berbunga ketika waktu siang menjadi semakin singkat selepas 21 Jun iaitu ketika hemisfera utara mengalami musin panas atau luruh. Panjang tempoh malam yang diperlukan untuk merangsang pembungaan adalah berbeza antara spesies tumbuhan dengan tumbuhan yang lain.

    Tanaman yang memerlukan siang yang pendek dikatakan memerlukan kurang daripada 12 jam dan tempoh malam yang lebih daripada 12 jam. Banyak tanaman yang berbunga pada musim luruh dan musim sejuk menghabiskan waktu pada musim bunga dan musim panas dalam tahap pertumbuhan vegetatif, menggunakan tenaga untuk pertumbuhan daun dan penyimpanan tenaga. Ketika waktu siang menjadi lebih pendek dan malam menjadi lebih panjang, proses pertumbuhan vegetatif akan berhenti dan bermulanya fasa pembiakan bunga dan buah.

    Kefotokalaan mempengaruhi pembungaan apabila pucuk dipaksa untuk menghasilkan kuntuman bunga selain daun dan tunas. Sesetengah spesies mesti melalui masa juvenilnya di mana ia tidak boleh dipaksa untuk membesar. Contohnya adalah spesies tumbuhan yang mempunyai tempoh usia muda yang sangat pendek dan ia boleh digalakkan untuk berbunga ketika usia cukup kecil. Beberapa tanaman yang memerlukan tempoh siang pendek adalah:

Kekwa Poinsettia

Seri Pagi Kaktus Easter

(b) TUMBUHAN YANG MEMERLUKAN TEMPOH SIANG PANJANG

    Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang panjang memerlukan bilangan jam tertentu bagi jumlah kegelapan dalam setiap tempoh 24-jam untuk merangsang pembungaan. Tanaman ini biasanya berbunga di bahagian hemisfera utara ketika penghujung musim bunga atau awal musim panas iaitu ketika siang yang panjang. Di bahagian hemisfers utara, hari siang terpanjang dalam setahun adalah pada atau sekitar 21 Jun. Selepas tarikh itu, siang muncul lebih pendek (malam menjadi lebih panjang) sehingga 21 Disember. Situasi ini terbalik di bahagian hemisfera selatan (iaitu siang terpanjang adalah 21 Disember dan malam terpendek adalah 21 Jun). Di beberapa bahagian di dunia sama ada “musim dingin” atau “musim panas” mungkin merujuk pada musim hujan atau musim kemarau iaitu waktu paling sejuk atau paling hangat pada tahun tersebut.

    Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang akan memberikan respon kepada peningkatan tempoh waktu siang. Tempoh siang yang lebih panjang memberikan isyarat bahawa musim sejuk telah berlalu dan musim bunga sedang muncul. Tanaman yang berbunga mekar semasa musim bunga dan musim panas memerlukan hari siang yang lebih lama (lebih dari 12 jam) dan hari malam lebih pendek (kurang dari 12 jam) untuk memulakan pembungaan, dan ia tidak akan bunga kecuali keadaan-keadaan ini dipenuhi. Beberapa tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang adalah:

Dahlia Teluki (Carnation)

Bunga Loceng Aster

Cone flowers

PENUTUP

    Kefotokalaan adalah penting kepada tumbuhan selain fotosintesis kerana ia membantu dalam perkembangan dan pembiakan sesuatu tumbuhan. Tahap penerimaan cahaya yang berbeza antara sesuatu tumbuhan adalah bergantung kepada ciri-ciri sesuatu tumbuhan tersebut. Kekurangan atau terlebihnya penerimaan cahaya bagi sesuatu tumbuhan itu daripada tahap keperluan akan menyebabkan ketidakseimbangan perkembangan dan pembentukan tanaman di sesuatu kawasan tersebut.

RUJUKAN

(a) Buku

 1. J. Rombach, 1976, Effects of Light and Phytochrome in Heterotrrophic Growth of Lemna Minor L

(b) Laman Web

 1. http://blogs.unpad.ac.id/poisonivy/2010/06/09/krisan-2/
 2. http://mforum2.cari.com.my/viewthread.php?tid=350899

RANCANGAN PENGAJARAN

Tarikh            : 20 September 2010

Hari                : Isnin

Masa                : 3.00 petang- 4.20 petang

Kelas                : Tingkatan 4 Gigih

Bilangan Pelajar        : 25 orang

Mata Pelajaran        : Sains Pertanian

Topik Pengajaran    : Faktor Yang Mempengaruhi Pertumbuhan dan Hasil Tumbuhan (Kefotokalaan)

Objektif Pembelajaran    : Di akhir pengajaran, pelajar dapat:

 1. Menyatakan definisi kefotokalaan dengan tepat.
 2. Menyatakan jenis reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan dengan betul.
 3. Memberikan sekurang-kurangnya 2 contoh jenis tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang dengan betul.

Isi Pelajaran            :

 1. Definisi Kefotokalaan.
 2. Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang pendek.
 3. Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang panjang.

Nilai-nilai Murni        : Kerjasama, bersistematik.

Kaedah Pengajaran        : Perbincangan

Alat/Bahan Bantu Mengajar:

 • Slaid Power Point, 2 sampel pokok kekwa dan 2 sampel pokok jarak yang mengalami pendedahan cahaya yang berbeza, kertas mahjung, marker pen dan pita pelekat.

Pengetahuan Sedia Ada    :

 1. Pelajar telah mempelajari secara teori tentang kepentingan          cahaya kepada pertumbuhan tumbuhan.
 2. Pelajar telah mempelajari faktor-faktor yang mempengaruhi      penerimaan cahaya oleh tumbuhan

  Bahan Rujukan    : Tai Lung Aik (2002) KBSM Sains Pertanian Tingkatan 4, Percetakan Warni Sdn. Bhd.

Set Induksi (3-5 Minit):

 1. Guru mengimbas kembali perkara yang telah dipelajari ketika kelas teori dengan menanyakan beberapa soalan tentang kepentingan cahaya kepada tumbuhan.
 2. Guru menunjukkan slaid yang mempunyai gambar pokok yang menerima tempoh cahaya yang berbeza.
 3. Guru bertanyakan soalan mengenai sebab keadaan sedemikian berlaku.
 4. Guru merumuskan jawapan pelajar dan mengaitkannya dengan aktiviti yang akan dijalankan dalam amali kali ini.

Prosedur Penyampaian:

Step/Masa Isi pelajaran Kaedah/ Penyampaian
Langkah 1

Penerangan dan Membuat

Pemerhatian

(10 Minit)

1. Mengenalpasti kesan reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan.


 1. Guru menerangkan secara ringkas mengenai aktiviti yang akan dilakukan oleh pelajar.
 2. Guru menunjukkan 2 jenis pokok yang memerlukan tempoh cahaya yang berbeza iaitu:
 • pokok kekwa yang memerlukan waktu siang yang pendek
 • pokok jarak yang memerlukan waktu siang yang panjang.
 1. Dua sampel bagi setiap jenis pokok disediakan yang mana setiap satu daripadanya telah didedahkan kepada tempoh cahaya yang berbeza.
 2. Guru meminta setiap pelajar memerhatikaan perbezaan kedua-dua jenis pokok tersebut.


Langkah 2

Perbincangan

(25 Minit)

1. Definisi Kefotokalaan

 • Reaksi tumbuhan terhadap perbezaan panjang tempoh siang dan malam.

2. Reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan:

 • Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang ysng pendek.
 • Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang panjang.
 1. Guru membahagikan pelajar kepada 5 kumpulan yang terdiri daripada 5 orang pelajar bagi setiap kumpulan.
 • Pelajar dibekalkan kertas mahjung, marker pen, pita pelekat.
 1. Guru menunjukkan slaid yang mengandungi beberapa soalan di mana hanya satu soalan yang perlu dibincangkan bagi setiap kumpulan mengikut nombor kumpulan yang diberi. Soalan yang dikemukakan adalah seperti berikut:
  1. Berikan definisi kepada fenomena yang berlaku dan terangkan sebab berlakunya keadaan sedemikian?
  2. Kelaskan kedua jenis pokok tersebut kepada tumbuhan yang memerlukan siang yang pendek den tempoh siang yang panjang dan berikan sebab.
  3. Apakah yang akan berlaku sekiranya pokok yang memerlukan siang yang pendek didedahkan kepada tempoh siang yang panjang?
  4. Apakah yang akan berlaku sekiranya pokok yang memerlukan siang yang panjang didedahkan kepada tempoh siang yang pendek.
  5. Senaraikan contoh tumbuhan lain yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang.
 2. Setiap kumpulan diminta membincangkan perkara yang dipaparkan dalam slaid.
Langkah 3

Pembentangan

(25 Minit)

1. Membentangkan hasil perbincangan.
 1. Setiap kumpulan diminta membentangkan hasil perbincangan dihadapan pelajar lain.
 2. Setiap kumpulan diberi masa selama 5 minit untuk membentangkan hasil perbincangan.
 3. Semasa sesi pembentangan, pelajar lain diminta untuk memberi maklum balas.
 4. Guru memberikan ulasan serta peneguhan kepada semua jawapan pelajar yang dibentangkan.

Kesimpulan (5 Minit):

Di akhir aktiviti amali yang dijalankan guru merumuskan tentang amali tersebut dan berharap agar pelajar dapat mengetahui kadar penerimaan cahaya terhadap tanaman yang boleh mempengaruhi pertumbuhannya dan kesan terhadap tanaman tersebut dengan betul.

Penilaian (10 Minit):

Di akhir pengajaran dan pembelajaran, guru mengemukakan beberapa secara soalan lisan untuk menguji kefahaman pelajar.

 1. Apakah yang dimaksudkan dengan kefotokalaan?
 2. Nyatakan jenis reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan.
 3. Berikan 2 contoh jenis tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang.

Tugasan Lanjutan:

 1. Guru memberikan latihan tambahan di dalam buku amali sebagai latih tubi kepada pelajar.
 2. Guru meminta pelajar mencari maklumat tambahan untuk memudahkan pelajar mengikuti skop yang akan dibincangkan pada minggu hadapan.

Penilaian Kendiri:

Ulasan Penyelia:

|bunga telukidata tanaman cili dalam pelbagai suhufaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor mempengaruhi tumbuhan alpainfaktor yang mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanfaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamancara penjagaan pokok kekwabunga carnationbunga kekwasains tahun 4 pembiakan tumbuhannota sains pertanian mempengaruhi pertumbuhansains tahun 4 tumbuhan membiaksains tahun 4:pembiakan tumbuhannota sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhankekwa flowerdefinisi pertumbuhan pokokcontoh soalan respirasi dalam tumbuhansains tahun 4/tumbuhanpertumbuhan tingkatan 3gambar bunga kek wacara pembiakan tumbuhan sains tahun 4bahan bantu mengajar-proses fotosintesisnota ringkas biologi tingkatan 4 bab 6eksperimen tanaman cili pada suhu berbezageografi tingkatan 1definisi kesan rumah hijauamali sain faktor cahayathesis faktor penerimaan produk hijaufaktor yang diperlukan untuk fotosintesistanaman kekwaset induksi faktor pengeluaranfaktor pertumbuhan pokok alpainpokok kaktus berbungasains pertanian tingkatan 5-bab 3soalan matematik tahun 4 topik panjangjenis-jenis bunga seri pagitanaman hiasansains tahun 4 - tanaman membiakset induksi matematik tingkatan 4amali tentang fotosintesiscara rumah hijau mempengaruhi sistemeksperimen tanam cili pada suhu berbezaqalish com/2011/10/faktorkeperluan klorofil untuk proses fotosintesisfaktor-faktor pertumbuhan pokoknota sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertubuhan dan hasil tumbuhanfaktor yang mempengaruhi persekitaran tumbuhanfotosintesis tingkatan 2cara menanam pokok kekwaamali sains pertanian - fotosintesisfaktor yang mempengaruhi hasil tanamanset induksi sains pertanian bab 2ciri-ciri bunga telukiamali sains pertanian tingkatan 5 keperluan cahaya untukrumah hijau mempengaruhifaktor-faktor yang mempengaruhi hasil tanamancara-cara tumbuhan membiakeksperimen kesan suhu terhadap kadar fotosintesisciri-ciri bunga telukissoalan sains pertanian-iklim-cahayaeksperimen pokok ciliset induksi cahaya mempengaruhi fotosintesiskeperluan asas tumbuhan dan kepentingannyaContoh gambar faktor iklimset induksi kesan suhu terhadap pertumbuhan tumbuhancontoh soalan iklim hujan dalam sains pertanianperkembangan dan pertumbuhan pokokperanan musim luruh kepada manusiacontoh rph cahaya sains pertanian tingkatan 4kepentingan cahaya terhadap tumbuhanslaid powerpoint untuk pengajaran & pembelajarancontoh laporan amali mengenai peranan suhu pada tanamandefinisi bahan bantu mengajarpenjagaan pokok kekwacontoh tanaman mengeluarkan oksigenPOKOK BUNGA ASTERrph set induksi kepentingan tumbuhan semulajadi 1Faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran pertanianrph kefotokalaanfotosintesis amalifaktor yang mempengaruhi pertumbuhan pokok cilirph faktor-faktor yang mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhanproses pertumbuhan tumbuhanfaktor-faktor yang menpengaruhi pertumbuhan dan pengeluran hasil tanamanrancangan pengajaran sains pertanian tentang kesan hujan terhadap pertumbuhanrancangan pengajaran sains pertanian tentang hujanfaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil pertanianpunca pertanian mempengaruhi ekosistem pdffaktor yang meningkatkan hasil pengeluaran hasil pertanianqalish com/2011/10 faktor-yangrancangan mengajar amali sains pertanianrancangan mengajar penerimaan cahaya terhadap tumbuhanfaktor-faktor cahaya yang mempengaruhi pertumbuhan tumbuhanfaktor yang mempengaruhi keperluan asasfaktor yang mempengaruhi jenis tumbuhan alpainfungi phytochrome pada tumbuhan berbungasains tingkatan 3 :pembiakan vegetatif tumbuhanfaedah sains pertanianpokok bunga carnationpokok bunga kekwasains tingkatan 1 bab oksigen diperlukan untuk respirasisains tahun 4-pembiakan tumbuhaninduksi iklim hujaniklim mempengaruhi tanaman tumbuh-tumbuhanfaktor mempengaruhi kefotokalaansains pertumbuhan pokoksains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhangula dioksida semasa respirasi terangkan proses inisains pertanian tentang faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanfaktor pokok alpainpowerpoint genetik sub topik sains pertanian tingkatan 4faktor proses fotosintesis terhadap pertumbuhan hasil tanamanproses fotosintesis dalam buku tingkatan 5faktor-faktor dan kesan yang mempengaruhi hasil tanamansoalan objektif faktor pertumbuhan tanamankonsep tumbuhan semulajadilatihan fotosintesis tingkatan 2tanaman hijau tingkatan 2mengkaji pertumbuhan pokok cili pada suhu berbezasoalan topik cahaya sains pertanian tingkatan 4kesan cahaya terhadap tumbuhansoalan sains tingkatan 4 fotosintesismusim mempengaruhi pertanianalat bahan bantu mengajar sains pertanianobjektif mata pelajaran sains pertanian tingkatan 4 faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanaktiviti respirasibunga loceng asterbunga dahlialakaran bunga kekwabahan pengajaran sains pertanianmaklumat sains pertanian amali keperluan cahaya dalam fotosintesisnota sains tahun 4 keperluan asasrph sains tahun 5 (cahaya)bagaimana faktor iklim mempengaruhi pertumbuhanbiologi tingkatan 4 kertas 3 fotosintesisamali fotosintesis tingkatan 4menanam cili dalam suhu yang berbezapembungaan tanaman kacang panjangsoalan sains tingkatan 1akhir tahunkertas akhir tahun tingkatan 1 sainstumbuhan yang memerlukan malam yang panjangtanaman siang pendeknota sains bab3 spm tingkatan 5nota sains pertanian faktorteknik menanam bunga kekwapenanaman tumbuhan dalam rumah hijau mempengaruhi kadar fotosintesibab5 sains tingkatan1bab 2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhannota pembiakan tingkatan 3cara menjaga bunga telukicara menjaga pokok kekwanota sains tingkatan 3 tajuk pembiakancara tumbuhan membiaknota keperluan asas tumbuhankertas soalan akhir tahun sains tingkatan 1 2011tumbuhan tempoh siang pendekpowerpoint tumbuhan semulajadipowerrpoint empat musimproses fotosintesis bunga power pointnota sains tahun 5 cahayapower point tentang faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan pada tumbuhannota sains tingkatan 2 fotosintesispower point tentang cara tumbuhan membiakpowerpoint tentang bunga kekwapower point tentang interaksi tanaman dengan cahayapowerpoint pertahanan semulajadi pada tumbuhanpower point tumbuhan semulajadi tingkatan 1nota sains tingkatan 1 power pointpower point tumbuhan semulajadipower point tentang siang dan malampower point UBBL -pengudaraan dan pencahayaannota sains tentang 4 musimpowerpoint ester tingkatan 5nota sains tajuk aplikasi pembiakan vegetatif dalam tumbuhan berbunganota sains tahun 5-cahayanota sains tahun 4 tumbuhan tidak berbunganota sains tahun 4 keperluan asas tumbuhanproses pertumbuhan pokokNota sains pertanian iklimrancangan mengajar faktor mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhannota sains pertanian genetiknota sains pertanian faktor yang mempengaruhi perubuhan dan hasil tumbuhannota sains pertanian faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan tumbuhan tingkatan 4proses yang dipengaruhi cahaya yang memberi kesan terhadap pertumbuhan dan hasil tumbuhannota sains pertanian asassains tingkatan 3 keperluan asas tumbuhannota sains organisma tingkatan 1nota sains kbsr tahun 4(pembiakan tumbuhan)nota sains fotosintesis powerpointnota sain pertanian tingkatan 5 - topik 3nota sains pertanian tingkatan 4 bab2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhannota sains pertanian tingkatan 4 bab2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanproses pertumbuhan penanaman pokok bungaproses fotosintesis dan hasil pokok cilinota sains tahun 4 keperluan asas manusiaproses fotosintesis pada tumbuhan upsrnota sains tahun 3 tumbuhan hijauproses fotosintesis pokok pada waktu malamnota sains pertanian tingkatan4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamannota sains pertanian tingkatan 4 iklimnota sains tahun 4 keperluan asa tumbuhanproses fotosintesis tingkatan 4proses fotosintesis tumbuhan pada waktu malamproses oksigen tumbuhan pada waktu malamproses pembuahan dan pembungaan tumbuhannota sains pertanian tingkatan 4 faktor yangrancangan mengajar amali sains pertanian faktor cahayapengajaran dalam proses pertumbuhan tumbuhanperbezaan tumbuhan berbunga dan tak berbungapercahayaan kekwapenanaman pokok kekwaperkembangan dan pembiakanpenanaman kekwapenanaman bunga dahliaperlukan jangkamasa malam yang pendek untuk berbungapertumbuhan manusia sain tingkatan 3pembungaan pokok biologipembungaan kacang panjangpertumbuhan manusia tingkatan 3pembungaan bergantung kepada cahayapertumbuhan spesies alpainpertumbuhan tanaman dan faktor yang mempengaruhinyapembiakan tumbuhan sains pertanian tingakatan 4PERANAN SUHU DAN TEMPOH CAHAYA TERHADAP PERTUMBUHAN POKOKpenyakit pada tanaman kekwapentingnya tumbuhan beriklimpenerimaan cahayapengajaran perbezaan reproduktif tahun 4pencahayaan tanamanpencahayaan tambahan kekwapencahayaan semulajadi dalam rumahpengajaran rph fotosintesispengeluaran tanaman definasipengenalan asas bagi ciri-ciri pokok daun bunga dan buahpengenalan tajuk tumbuhan sainspeningkatan panjang tumbuhanpenjagaan pokok bunga dahliapencahayaan bunga kekwapentingnya cahaya sains tahun 2Pentingnya keperluan asas tumbuh-tumbuhanpenanaman tumbuhan dalam rumah hijau mempegaruhi kadar fotosintesispertumbuhan tumbuhan faktor cahayapertumbuhan tumbuhan sains tingkatan 3pokok membiak melalui daun-sains tahun 4oksigen pada pokokpokok mengeluarkan karbon dioksida waktu malamobjektif pengajaran untuk faktor pengeluaranobjektif pembelajaran topik tumbuhan sains tahun 3pokok mengeluarkan karbondioksida pada malampokok mengeluarkan karbondioksida pada waktu malampokok mengeluarkan oxygen pada malampower point bagi sub topik pertanian dan manusianota tumbuhan sains tahun 2power point faktor yang mempengaruhi fotosintesispower point keperluan asas tumbuh-tumbuhannota tentang tumbuhanpower point sains pertanian tingkatan 4 bab 2power point tajuk iklim sains pertanian tingkatan 4pokok memberi oksigenpokok membekalkan oksigen pada waktu malamoum pertumbuhan tanaman pada suhu berbezapeta minda pembiakan tumbuhan sains tahun 4peta minda sains definisi pertumbuhanpembiakan tumbuhan ( sains tahun 4)pmr kaktus berbungapokok akan keluarkan karbon dioksida pada waktu malampokok alpain ciri ciri pertumbuhanpembiakan pada tumbuhan berbungapembiakan melalui daun sainspembiakan dan pertumbuhan tumbuhanpdf faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanpaper sains pengenlan tumbuhannota ringkas sains pertanian tingkatan 5 iklimpokok kekwa dalam persekitaran terkawalpaper sains pengenalan tumbuhanpokok keluarkan karbon dioksida pada waktu malamnota sains tingkatan 4 cahayatanaman musim panassuhu mempengaruhi hasil cilisuhu dan pokok kekwasuhu dan kesan pada pokok cilisub topik tumbuh-tumbuhan sains tahun 2sub topik dalam sains pertaniansoaln objektif untuk topik aplikasi pembikan vegetatif dalamsoalan topik pertanian tahun 6soalan topik fotosintesissoalan tajuk iklim sains pertaniansuhu meningkatkan hasil cilisuhu pertumbuhan pokok cilitanaman di musim panastanaman cili pada suhu yang berbezatanaman beriklim sejuk di eropahtanam pokok cili dengan suhu berbezatanam bunga telukitajuk topik sains tahun 4tahun 4 membiak melalui dauntahap pertumbuhan pokoksuhu tanaman pokok kekwasoalan subjektif faktor faktor yang mempengaruhi tumbuhansoalan sains tingkatan 3 pertumbuhan manusiasoalan latihan tumbuhan semulajadisoalan latihan sains pertanian tajuk iklimsoalan latihan sain pertanian suhusoalan genetik sains pertanian ting 4soalan fotosintesis tahun 4soalan biologi pembiakan diplomasoalan amali microsoft power pointsoalan akhir tahun tingkatan 4 sains terengganusoalan akhir tahun tingkatan 4 matematik terengganu 2010soalan mengenai tumbuhansoalan objektif sains pertAnian tingkatan 4 subtopik iklimsoalan sains ting 1 terengganu 2010soalan sains tajuk : pertumbuhansoalan sains tahun keperluan asas tumbuhansoalan sains petumbuhan tumbuhan tahun 4soalan sains pertanian tingkatan 4 (2 5 genetik)soalan sains akhir tahun tingkatan 1 kertas1soalan sains akhir tahun tingkatan 1 2011soalan proses fotosintesissoalan pertumbuhan tumbuhan darjah 4soalan akhir tahun sains tingkatan 1 2001www googletumbuhan memerlukan oksigen pada waktutumbuhan memerlukan oksigentumbuhan membiak sains tahun 4tumbuhan karbon dioksida waktu malamtumbuhan di waktu malamTUMBUHAN DAN IKLIM PDFtumbuhan dan cahayatumbuhan bergantungtumbuhan berbunga sains tingkatan 1tumbuhan memerlukan oksigen pada waktu malamtumbuhan mengeluarkan oksigen pada waktu siangwikipedia faktor mempengaruhi kitar semulawaktu malam yang pendek pada bunga kekwawaktu malam pokok mengeluarkan karbon dioksidawaktu malam dan tumbuh-tumbuhanvideo perkembangan tumbuhan#q=video perkembangan tumbuhantumbuhan yang menyebabkan kegugurantumbuhan siang pendektumbuhan pada musim panastumbuhan musim sejuktumbuhan berbungatumbuhan alpainterangkan faktor-faktor yang mempengaruhi kadar faedahtentang penjagaan pokok kekwatempoh proses florigentempoh pertumbuhan tanaman campurtempoh pertumbuhan setiap jenis tumbuhantempoh pembungaan kacang panjangtempoh bunga kertas berbungatanamanhidro com mytanaman untuk pencahayaanthesis tajuk tentang pertumbuhan pokoktingkatan 1 sains kepentingan sainstumbuh-tumbuhan yang berbungatumbuh-tumbuhan sebagai bahan bantu mengajartumbuh-tumbuhan memerlukan oksigen?tips menjaga pokok bunga kekwatip penjagaan pokok bunga telukitip menjaga pokok kekwatingkatan 5 sains bab pembiakantingkatan 4 biologi fotosintesistingkatan 1; Sains Kenapa Tumbuh Tumbuhan penting kepada Manusiatanaman pada musim sejuksoalan akhir tahun biologi tingkatan 4 2010sains pertanian(amali fotosintesis)sains kepentingan fotosintesissains bab 3-ting 5sains bab 3 tingkatan 5sains - tumbuhan semula jadisain tumbuhansain pertanian tingkatan 4 perbezaan antara kaedah pembiakanrumah hijau mempengaruhi tumbuhanrumah hijau mempengaruhi hasil tanamanrumah hijau -kawalan faktor fotosintesis biologi tingkatan 4sains pertanian Bab 2sains pertanian fotosintesissains pertanian tingkatan 5 bab 4sains pertanian tingkatan 5 amali keperluan cahayasains pertanian tingkatan 4 cahayasains pertanian tingkatan 4 bab faktor iklim tanamansains pertanian tingkatan 4 bab 2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan udara dan air nota ringkassains pertanian tentang pokoksains pertanian suhu tanamansains pertanian iklim pdfsains pertanian iklimrujukan pembiakan tumbuhanrph sains pertanian subtopik hujanrancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 hujanrancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (hujan)rancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 cahayarancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 bab iklimrancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 anginrancangan pengajaran cara pembiakan tumbuhanrancangan mengajar sains pertanian iklim cahayarancangan mengajar menentukan keperluan cahaya untuk fotosintesisrancangan mengajar menentukan keperluab cahaya untuk fotosintesisrancangan pengajaran sains tekstur bahanrancangan pengajaran suhu mempengaruhi hasil tanamanrph sains pertanian faktor hujan yang mempengaruhi pertumbuhanrph sains pertanian bab 2 iklimrph sains pembiakan tingkatan 3rph pertumbuhan kacang hijaurph kt tahun 6 faktor mempengaruhi penanamanrph fotosentesisrph faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (hujan)rph faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanrph amali cahayarancangan mengajar kaedah menanaman pokoksistem respirasi tumbuhan pada waktu malamset induksi berkaitan kesansenarai bunga yang memerlukan tempoh siang pendeksemua faktor yang dapat berpengaruh terhadap pertumbuhan dan hasil tanamansemasa fotosintesis tumbuhan memerlukansejarah kefotokalaan tumbuhansebab tanaman hidroponik dapat mengeluarkan hasil yg banyaksebab berlakunya pengeluaran hasil tanamansatu eksperimen dijalankan untuk membesarkan pokok cili pada suhu yang berbezasains tumbuhan spmset induksi faktor yang mempengaruhi tumbuhanSET INDUKSI FAKTOR-FAKTOR PENGELUARANsistem pembiakan tumbuhan biologi tingkatan 4set pengajaran sains pertanian iklimset induksi untuk sains pertanian bab 2set induksi untuk fotosintesisset induksi tumbuhan semula jadiset induksi tumbuhanset induksi suhu memengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanset induksi penerimaan cahaya terhadap tumbuhanset induksi iklim tanamansains tinkatan 1 tentang tumbuhansains tingkatan 5 bab3sains tahun 4 tumbuhan berbungasains tahun 4 keperluan asas tumbuhan amalisains tahun 2 tajuk tumbuhansains tahun 2 daunsains tahun 2 cahaya dan gelapsains spm proses pertumbuhan hijausains sekolah rendah-gambar tumbuh-tumbuhan membiaksains pmr proses tumbuhan hijauSAINS PERTANIAN- Kefotokalaansains tahun 4: pembiakan tumbuhansains tahun 5 cahayasains tingkatan 3 aplikasi tumbuhan vegetatifsains tingkatan 2 tentang cahaya dan tumbuhansains tingkatan 2 cahaya dan fotosintesissains tingkatan 2 amali fotosintesissains tingkatan 1kepentingan sains kepada manusiasains tingkatan 1 akhir tahunsains tahun empat cara pembiakan tumbuhansains tahun 5 pembiakan tumbuhan melalui airsains tahun 5 mempelajari tentang pembiakan tumbuhansains pertanian- faktor mempengaruhifaktoe mempengaruhi kadar pertumbuhaneksperimen fotosintesis sains pertanianeksperimen cahaya mempengaruhi fotosintesis sains pertanian tingkatan 4definisi pertanian semulajadidefinisi pembikan tumbuhancontoh soalan sains tahun 4 tajuk keperluan asas tumbuhancontoh soalan sains pertanian tingkatan 4 bab 2 faktor cahayacontoh soalan sains pertanian faktor mempengaruhi penerimaancontoh soalan keperluan asas tumbuhancontoh soalan genetik tingkatan 4eksperimen kesan suhu ke atas pertumbuhan cilieksperimen menanam cili dalam suhu berbezafaedah mempelajari tajuk tumbuh-tumbuhanempat musim yang mempengaruhi kadar hujaneksperimen suhu tanaman sekolah rendaheksperimen suhu dan hasil tanamaneksperimen sains kesan suhu ke atas cilieksperimen pokok cili faktor suhueksperimen pertumbuhan pokok cili bergantung kepada suhu berbezaeksperimen penanaman pokok cili pada suhu berbezaeksperimen penanaman cili pada suhu yang berbezacontoh soalan dan jawapan geografi tingkatan 1tentang iklim dan tumbuhancontoh soalan biologi tingkatan 4 fotosintesismcontoh soalan bab 2 sains pertanian tingkatan 4contoh hasil rancangan penelitian pengaruh faktor luar terhadap pertumbuhan tumbuhancontoh eksperimen pertumbuhan pokok cilicontoh bbm sains pertanian (bab tanah)contoh amali sains tingkatan 5 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan mikroorganismaciri-ciri pokok pertumbuhan dan perkembanganciri-ciri pokok bunga poinsettiaciri-ciri daun aspenciri ciri setiap tumbuhan tahun 3 pbsciri ciri bunga telukicontoh laporan eksperimen pertumbuhan cili pada kadar suhu yang berbezacontoh laporan eksperimen sains tahun 5contoh soalan amali sains tahun 4contoh soalan akhir tahun sains tingkatan 1contoh set induksi keperluan asas tumbuhancontoh set induksi fotosintesiscontoh rphfaktor tanah sains pertanian tingkatan 4contoh rph amali sains pertanian bab iklimcontoh rancangan pengajaran harian sains pertahanan semula jadi pada tumbuhancontoh rancangan pengajaran harian kefotokalaancontoh pembentangan sains pertaniancara-cara penjagaan pokok kekwafaktor untuk pertumbuhan tumbuhan yang sihatfaktor penentu pertumbuhan dan hasil tanaman dalam sistem pertanianfaktor pembiakan tumbuhanfaktor pembiakan tanamanfaktor musim panasfaktor musim bungafaktor mempengaruhitumbuhan semulajadifaktor mempengaruhi pokok alpainfaktor mempengaruhi pengeluaran tanamanfaktor mempengaruhi penerimaan hujanfaktor pengaruhi pencahayaan semulajadifaktor pertumbuhan alpainfaktor tumbuhan alpainfaktor tanaman yang mempengaruhi kesan terhadap pengeluaran hasil pertanianfaktor spesis tumbuhan alpainfaktor proses fotosintesisfaktor pokok bunga xberbungafaktor pertumbuhan tunbuh-tumbuhanfaktor pertumbuhan tumbuhanfaktor pertumbuhan tanamanfaktor pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor mempengaruhi penanaman cilifaktor mempengaruhi kadar pertumbuhan manusiafaktor mempengaruhi fotosintesisfaktor dan kesan yang mempengaruhi hasil tanamanfaktor dan kesan kadar fotosintesisfaktor dan kesan bab 4 tingkatan 2faktor cahaya terhadap pertumbuhan tanamanfaktor cahaya terhadap bunga mekarfaktor cahaya dalam pertumbuhan pokokfaktor cahaya dalam pertumbuhanfaktor asas yang mempengaruhi pertumbuhanfaktor asas tumbuhanfaktor dan kesan yang mempengaruhi pengeluaran hasil cilifaktor faktor pertumbuhan pokok yang sihatfaktor mempengaruhi cahaya semulajadifaktor mempengaruhi bilangan organismafaktor mempangaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor iklim yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran tanamanfaktor iklim yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor iklim mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor genetik yang mempengaruhi pertumbuhan tumbuhanfaktor faktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanfaktor faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor - faktor dan kesan yang mempengaruhi hasil pertaniancara untuk tanam bunga telukibab 2 faktor yang mempengaruhinya pertumbuhan dan hasil tumbuhanapakah faktor mempengaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan Alpainamali tahun 4 keperluan asas tumbuhanamali sains tahun 4 tumbuhan memerlukan airamali sains pertanian fotosintesisamali sains keperluan asas tumbuhanamali sains cahayaamali sain pertanian cara pembiakan pokok manggaamali sain faktor cahaya tindakanamali fotosintesis sains pertanianapakah faktor sainsapakah faktor yang mempengaruhi alpainaplikasi fotosintesis kertas 3 biologiapehilion mempengaruhi panjang siang dan malamapakah tumbuhan memerlukan oksigenapakah suhu menpengaruhi fotosintesisapakah proses tumbuhan pada waktu malamapakah mineral asas untuk pertumbuhan pokok tanamanapakah keperluan tumbuhanapakah faktor yang mempengaruhi pertumbuhan pokokapakah faktor yang mempengaruhi jenis tumbuhan alpainamali faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisamali 6 fotosintesisalpain pokok faktoradakah pokok mengeluarkan karbon dioksidaadakah pokok kaktus menghasilkan oksigenadakah chahaya lampu boleh dalam fotosintesisadakah cahaya mempengaruhi pertumbuhan pokok9 senaraikan lima (5) faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tanaman5 kegunaan tumbuhan5 kegunaan sains terhadap tumbuhan5 faktor yang mempengaruhi tumbuhan spesis tumbuhan5 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanadakah pokok mengeluarkan karbondioksida pada malam hariadakah pokok mengeluarkan oksigen pada waktu malam?aloi cebih tahan akisan sains tingkatan 5alat bantu mengajar-empat musimalat bantu mengajar tema tumbuh-tumbuhan (daun)alat bantu mengajar dari tumbuhanaktiviti manusia mempengaruhi kepada kadar fotosintesisair adalah keperluan asas tumbuhanadakah tumbuhan menjalankan fotosintesis di waktu malamadakah tumbuhan mengeluarkan karbon?adakah tumbuh tumbuhan menggunakan oksigen pada waktu malam3 faktor mempengaruhi penerimaan cahaya kepade tumbuhancara tumbuhan membiak sains tahun 4cara menanam kekwacara menanam bunga kekwacahaya untuk tumbuhancahaya merupakan faktor yang di perlukan tumbuhan pada waktu apa?bunga yg berbunga pada waktu malam\bunga telukisbunga poinsettiabuku rujukan sains pertanian buah mangga spmbuku panduan guru sains pertanian kbsm tingkatan 4 dan 5 2002cara pembiakan bunga kertacara pembiakan bunga telukicara tumbuhan membesarcara tanaman tingkatan 2cara tanaman rumah hijaucara tanaman kekwacara tanam pokok kekwacara tanam kekwacara penjagaan bunga telukicara pembiakan tumbuh-tumbuhan sains tahun 3cara pembiakan kaktusbuku amali sains tingkatan 4 bab 3biologi tingkatan 5 bab pembiakanbiologi tingkatan 4- kesan suhu terhadap fotosintesisbagaimana suhu mempengaruhi jumlah hasil tanamanbagaimana pokok memberi oksigen pada manusiabagaimana pokok membekalkan oksigen?bagaimana pertumbuhan tumbuhan jika tidak mendapat cahayabagaimana pertumbuhan pokokbagaimana hujan itu mempengaruhi hasil pertumbuhanbab 6 biologi tingkatan 4 faktor-faktor yang mempengaruhi fotosintesisbab 5 peta geografi tingkatan 1tentang gambaran ringkasbab 4 sains tingkatan 1kepentingan kepelbagaian sumber bumi kepada manusiabagaimana suhu mempengaruhi pertumbuhan sesuatu tanamanbahan bantu mengajar sains tumbuhan hijaubiologi tingkatan 4 bab 6 kaedah meningkatkan hasil tanamanBiologi Faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesis tingkatan empatbiologibilangan pelajar mempengaruhibelajar sains tahun lima bab cahayabelajar pertambahan matematik tahun 1bbm sains pertanianbank soalan sains akhir tahun tingkatan 1bahan bantu mengajar tumbuh-tumbuhanbab 2 genetik/ sains pertanian ting 4faktor yang bantu pembiakan mirkoorganisma dalam cahayakonsep pembiakankertas latihan sains tingkatan 4kertas latihan bab khb ert tingkatan3keperluan sesuatu tumbuhankeperluan sains pertaniankeperluan musim luruhkeperluan cahaya dalam fotosintesiskeperluan asas tumbuhan sains sekolah rendah tahun 4keperluan asas tumbuhan sainkepentingan tumbuhan terhadap proses biologikesan angin terhadap pertumbuhan dan hasil tumbuhan alat bantu mengajarkesan cahaya pada biologi manusiakesimpulan pembiakan sains pertanian tingkatan 4kesimpulan bagi amali percambahankesankefotokalaankesan tempoh pencahayaan terhadap pertumbuhan ayam pdfkesan suhu terhadap pertumbuhan pokok cilikesan suhu terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman rancangan pengajarankesan suhu pada pertumbuhan bilangan buahkesan mempengaruhi hasil tanamankesan lagu pada pertumbuhan pokokkepentingan tumbuhan semulajadi di malaysia powerpointkepentingan sistem pembiakan pada manusiakepentingan sains tumbuhankeberkesanan fotosistesis terhadap pertumbuhankebaikan penanaman kaedah rumah hijaukebaikan menanam pokok bungakebaikan fotosintesiskebaikan belajar tumbuhan kepada pelajarkeadaan yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhanyang sihatkeadaan yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhan yang sihatkeadaan untuk pertumbuhan tumbuhankeadaan pertumbuhan tumbuhan yang sihatkegunaan cahaya kepada tumbuhankegunaan tumbuhan musim panaskepentingan pertanian semula jadikepentingan keperluan asas tumbuhan rancangan pelajarankepentingan keperluan asas tumbuhankepentingan daun dalam fotosintesiskepentingan cahaya untuk kekwakepentingan cahaya kepada tanamankepentingan cahaya dalam fotosintesiskepentingan belajar sains tanamankepentingan aktiviti menggambar kepada pertumbuhan kanak- kanakkeadaan pertumbuhan tumbuhannota ringkas keperluan asas tumbuhanmusim mempengaruhi manusiamodal mempengaruhi pengeluaran hasil pertanian-pdfmenggambar dengan keperluan kanak-kanakmengajar kanak-kanak sistem pembiakan manusiamenanam pokok bunga dahliamenanam bunga eaktu malammempengaruhi pertumbuhan tumbuhan alpainmembiak kekwamaksud sains pembiakan manusianilai murni terhadap tumbuhan semula jadinota biologi hormonnota ringkas kepentingan tumbuhan semulajadi di malaysianota ringkas kepentingan tumbuhan semulajadinota ringkas kepentingan tumbuh-tumbuhan semulajadinota ringkas biologi bab pembiakan dan tumbuhannota pertumbuhan dan pembiakan tumbuhanNOTA PENGELUARAN TANAMAN TINGKATAN 4NOTA PENGELUARAN TANAMAN TINGnota pembiakan tumbuhannota biologi tingkatan 4 proses fotosintesismaksud phytochromemaksud fotosintesis untuk sains tingkatan 2lima faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tumbuhanlaporan eksperimen penanaman cili pada suhu yang berbezalaporan eksperimen cili suhulaporan amali tanaman cili dalam pelbagai suhulaporan amali sains pembiakan pokok cililangkah-langkah kedormananlangkah-langkah fotosintesislakaran rumah hijau tanamanlagu keperluan asa tumbuhankos tingkatan 4 sainslaporan eksperimen pertumbuhan cili pada kadar suhu yang berbezalatih tubi genetik sains pertanianlatihan tentang faktor fotosintesislatihan sains topik cahayalatihan sains tingkatan 1 bab 1latihan sains tahun 4:pembiakan tumbuhanlatihan sains pertanian iklimlatihan objektif sain tingkatan 1latihan faktor perkembangan pertanianlatihan dalam kumpulan tajuk fotosintesislatihan amali sains tahun 4konsep tumbuh tumbuhan semula jadikaedah tanaman powerpointfolio sains tahun 2 tajuk tumbuh tumbuhanfaktor –faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor yg mempengaruhi tumbuhanfaktor yg mempengaruhi tumbuh-tumbuhanfaktor yg mempengaruhi pada tumbuhan cahayafaktor yang perlu untuk fotosintesisfaktor yang mempengaruhi tumbuhan semulajadi dan kepentingannya tahun 5faktor yang mempengaruhi tumbuhan sejuk di malaysiafaktor yang mempengaruhi tumbuhan dan hasil tumbuhanfaktor yang mempengaruhi tumbuhan alpainfaktor-faktor am sekitar yang mempengaruhi kadar fotosintesisfaktor-faktor mempengaruhi hasil tanamanfaktormempengaruhi pertumbuhan spesies tumbuhan alpainfaktor-faktor yang mempengaruhi penanamanfaktor-faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisfaktor-faktor yang mempengaruhi fotosintesis bab 6 tingkatan 4faktor-faktor yang diperlukan fotosentisisfaktor-faktor tanaman englishfaktor-faktor pengeluaran hasil tanamanfaktor-faktor mempengaruhi tumbuh-tumbuhan semulajadi di malaysia pptfaktor-faktor mempengaruhi kadar fotosintesisfaktor yang mempengaruhi tumbuh-tumbuhanfaktor yang mempengaruhi tanaman ketika masa aklimatisasifaktor yang mempengaruhi pokok bunga kertasfaktor yang mempengaruhi perbezaan tumbuhan semulajadi di dunia pdffaktor yang mempengaruhi pengeluaran hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi minda sihatfaktor yang mempengaruhi manusia terhadap tumbuhanfaktor yang mempengaruhi kadar pertumbuhan pokokFaktor yang mempengaruhi kadar fotosintesis tingkatan empatfaktor yang mempengaruhi fotosintesisfaktor yang mempengaruhi aktiviti penanamanfaktor yang mempengaruh pertumbuhan dan hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi perbezaan tumbuhan semulajadi pdffaktor yang mempengaruhi perkembangan pokokfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanaman_sains pertanianfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan spesies alpain geografifaktor yang mempengaruhi pertumbuhan hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tanaman(sains pertanian)faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (genetik)faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamfaktor yang mempengaruhi persekitaran tumbuhan semulajadi pdffaktor yang diperlukan dalam fotosintesiskaedah tanaman di musim sejukjawapan tumbuhan membiak melalui daunjawapan buku aktiviti amali sains tahun4jawapan amaliinteraksi tanaman dan faktor yang mempengaruhinyainduksi set eksperimen menentukan keperluan cahaya untuk fotosintesisinduksi set bagi tanaman hiasan tingkatan 2iklim di eropah mempengaruhi bunga untuk berbungaiklim bagi tanaman kekwahujan mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanjenis tumbuhan yang menyebabkan keguguranjenis-jenis bunga kek wakaedah sistem pembiakan tumbuhan untuk murid tahun 4kaedah pembiakan tumbuhan tahun 5kaedah pembiakan pokok kaktuskaedah galak kaktus berbungakadar pertumbuhan tanamankadar fotosintesis tingkatan 4jurnul keperluan asas tumbuhan tahun 2jurnal hasil tanamanjurnal faktor penerimaan produk hijauhormon tumbuh tanaman malaysiahormon lain yang boleh menganggu proses pertumbuhan pokokhidroponik tingkatan 5gambar faktor dan kesan rumah hijaugambar bunga telukifungsi yang mempengaruhi kadar fotosintesisfotosintesis tumbuhanpada waktu malamfotosintesis tumbuhan musim luruhfotosintesis tingkatan duafotosintesis sains pertanianfotosintesis sain pertanianfotosintesis pada waktu malam?gambar faktor fotosintesisgambar kepentingan tumbuhan semulajadihidroponik aplikasi dalam fotosintesishasil tumbuhan 4 musimhasil tanaman yang banyakhasil tanaman suhugambarajah pokok & fungsi sistem pertumbuhangambarajah kefotokalaangambarajah eksperimen suhu mempengaruhi pertumbuhan ciligambar tumbuhan musim sejukgambar keperluan asas tumbuhan sains tahun 4fotosintesis bab 6|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!