» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN (KEFOTOKALAAN)

Published on Oct 08 2011 // Uncategorized

KAEDAH MENGAJAR SAINS PERTANIAN

TUGASAN:

KERTAS KONSEP DAN RANCANGAN PENGAJARAN AMALI

TAJUK:

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN (KEFOTOKALAAN)

KERTAS KONSEP

PENDAHULUAN

    Tumbuhan merupakan salah satu aspek penting kepada manusia. Selain membekalkan sumber oksigen untuk keperluan manusia, ia juga dapat memberi banyak manfaat pada ekosistem manusia dan organisma lain di bumi ini. Terdapat beberapa faktor yang menjadi keperluan asas untuk pertumbuhan tanaman.

    Salah satu faktor pertumbuhan tanaman yang paling penting adalah jumlah cahaya yang perlu diterima oleh tumbuhan tersebut. Jika tumbuhan tidak mendapat cahaya yang mencukupi, ia tidak akan berbunga walaupun mempunyai daun yang kelihatan sihat. Ini juga akan menyebabkan tumbuhan lambat tumbuh atau kelihatan lemah. Jika tanaman mendapat cahaya yang terlalu banyak, ia mungkin boleh menyebabkan keguguran daun.

    Proses metabolisme tumbuhan melibatkan beberapa siri aktiviti yang bergantung kepada sama ada dengan kehadiran cahaya atau ketiadaan cahaya. Kadar pertumbuhan dan pembungaan ditentukan oleh DNA tanaman tersebut. Walaubagaimanapun, ia masih memerlukan keadaan persekitaran tertentu. Tanaman berbunga yang berbeza adalah bergantung pada bagaimana tempoh siang dan malam mempengaruhi tumbuhan tersebut. Sesetengah tumbuhan memerlukan tempoh pencahayaan yang lebih lama ketika waktu siang untuk berbunga dengan baik, sementara tanaman lain mungkin memerlukan jauh lebih sedikit.

KEFOTOKALAAN

DEFINISI

    Kefotokalaan adalah reaksi tumbuhan terhadap perbezaan panjang tempoh siang dan malam. Ia juga merujuk kepada tempoh tumbuhan tidak menerima cahaya. Secara semulajadi, kefotokalaan akan berubah sepanjang tahun, dengan peningkatan tempoh siang hari di musim panas dan peningkatan tempoh waktu malam di musim sejuk.

TEMPOH PENERIMAAN CAHAYA

    Kefotokalaan juga penting untuk pertumbuhan tanaman dan pembiakan. Sepanjang tempoh pembiakan dan percambahan, lampu harus dibiarkan selama mungkin, sehingga 24 jam setiap hari. Pertumbuhan awal yang baik akan membuatkan tanaman muda lebih sihat dan lebih tahan terhadap penyakit dan akhirnya memberikan hasil yang lebih baik. Ketika tanaman mulai matang, tempoh cahaya perlu dikurangkan secara berperingkat. Kebanyakan tanaman melakukannya dengan baik dengan 14-16 jam cahaya setiap hari semasa tahap vegetatif. Dalam tatacara rumah hijau, lampu tambahan boleh digunakan ketika hari mendung atau untuk melanjutkan tempoh siang hari di musim sejuk. Dengan pencahayaan tambahan, tanaman akan kekal tumbuh secara aktif sepanjang tahun. Kedormanan boleh dicegah bagi sesetengah tanaman, dan pembuahan pada musim sejuk dapat ditingkatkan dengan memberikan cahaya tambahan di musim luruh. Jika anda mempunyai ruangan pertumbuhan tertutup, semua ini tidak akan bermakna. Dalam kes ini, anda mengawal musim dan anda juga mengendalikan tempoh malam dan siang.

    Tumbuhan juga memerlukan kegelapan. Pada waktu gelap atau malam, tumbuhan terus memerangkap oksigen. Ketika waktu ini tanaman akan mengeluarkan karbon dioksida melalui proses yang disebut respirasi. Pada masa ini juga, tanaman menggunakan sebahagian tenaga yang disimpan sebagai gula sepanjang fotosintesis, menghasilkan protein, hormon, dan produk kompleks yang lain. Oleh kerana itu, tanaman yang telah dewasa yang diberi pencahayaan lebih dari 17 jam setengah setiap hari tidak meningkatkan pengeluaran secara signifikan kerana proses fotosintesis akan berkurangan setelah beberapa jam. Pada hakikatnya, tempoh siang yang terlalu penjang juga menjadikan tumbuhan tersebut kontraproduktif, lambat berbunga atau menghalang pembungaan bagi beberapa jenis tanaman.

    Kebanyakan tanaman sensitif terhadap tempoh siang yang panjang. Sesetengah tanaman akan berbunga pada musim bunga dan musim panas, iaitu apabila tempoh siang lebih panjang daripada waktu malam, dan ada juga sesetengahnya berbunga pada musim luruh, iaitu apabila tempoh malam lebih panjang daripada siang. Oleh yang demikian, tanaman boleh diklasifikasikan kepada tanaman yang memerlukan siang yang pendek dan yang memerlukan siang yang panjang. Hormon yang dikenali sebagai “florigen” akan mengawal penunasan dan pembungaan. Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang memerlukan lebih kurang 14 hingga 18 jam cahaya untuk menghasilkan jumlah florigen yang tepat untuk berbunga dan membiak. Tanaman yang memerlukan siang yang pendek pula memerlukan lebih kurang 10-13 jam cahaya. Jika tanaman yang memerlukan tempoh siang yang pendek terdedah terlalu banyak jam cahaya, florigen akan termusnah dan akan mengelakkan bunga menjadi mekar.

(a) TUMBUHAN YANG MEMERLUKAN TEMPOH SIANG PENDEK

    Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang pendek berbunga pada waktu malam yang lebih panjang. Ia tidak boleh berbunga pada waktu siang yang panjang atau terdapat cahaya buatan yang bersinar digunakan selama beberapa minit pada tengah malam. Ini kerana ia memerlukan masa kegelapan yang cukup sebelum pembentukan bunga dapat dimulakan. Cahaya semulajadi pada waktu malam seperti cahaya bulan atau petir adalah tidak termasuk kecerahan yang panjang. Jadi, ia tidak cukup kuat untuk mengganggu pembungaan.

    Secara umumnya, tumbuhan yang memerlukan siang yang pendek akan berbunga ketika waktu siang menjadi semakin singkat selepas 21 Jun iaitu ketika hemisfera utara mengalami musin panas atau luruh. Panjang tempoh malam yang diperlukan untuk merangsang pembungaan adalah berbeza antara spesies tumbuhan dengan tumbuhan yang lain.

    Tanaman yang memerlukan siang yang pendek dikatakan memerlukan kurang daripada 12 jam dan tempoh malam yang lebih daripada 12 jam. Banyak tanaman yang berbunga pada musim luruh dan musim sejuk menghabiskan waktu pada musim bunga dan musim panas dalam tahap pertumbuhan vegetatif, menggunakan tenaga untuk pertumbuhan daun dan penyimpanan tenaga. Ketika waktu siang menjadi lebih pendek dan malam menjadi lebih panjang, proses pertumbuhan vegetatif akan berhenti dan bermulanya fasa pembiakan bunga dan buah.

    Kefotokalaan mempengaruhi pembungaan apabila pucuk dipaksa untuk menghasilkan kuntuman bunga selain daun dan tunas. Sesetengah spesies mesti melalui masa juvenilnya di mana ia tidak boleh dipaksa untuk membesar. Contohnya adalah spesies tumbuhan yang mempunyai tempoh usia muda yang sangat pendek dan ia boleh digalakkan untuk berbunga ketika usia cukup kecil. Beberapa tanaman yang memerlukan tempoh siang pendek adalah:

Kekwa Poinsettia

Seri Pagi Kaktus Easter

(b) TUMBUHAN YANG MEMERLUKAN TEMPOH SIANG PANJANG

    Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang panjang memerlukan bilangan jam tertentu bagi jumlah kegelapan dalam setiap tempoh 24-jam untuk merangsang pembungaan. Tanaman ini biasanya berbunga di bahagian hemisfera utara ketika penghujung musim bunga atau awal musim panas iaitu ketika siang yang panjang. Di bahagian hemisfers utara, hari siang terpanjang dalam setahun adalah pada atau sekitar 21 Jun. Selepas tarikh itu, siang muncul lebih pendek (malam menjadi lebih panjang) sehingga 21 Disember. Situasi ini terbalik di bahagian hemisfera selatan (iaitu siang terpanjang adalah 21 Disember dan malam terpendek adalah 21 Jun). Di beberapa bahagian di dunia sama ada “musim dingin” atau “musim panas” mungkin merujuk pada musim hujan atau musim kemarau iaitu waktu paling sejuk atau paling hangat pada tahun tersebut.

    Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang akan memberikan respon kepada peningkatan tempoh waktu siang. Tempoh siang yang lebih panjang memberikan isyarat bahawa musim sejuk telah berlalu dan musim bunga sedang muncul. Tanaman yang berbunga mekar semasa musim bunga dan musim panas memerlukan hari siang yang lebih lama (lebih dari 12 jam) dan hari malam lebih pendek (kurang dari 12 jam) untuk memulakan pembungaan, dan ia tidak akan bunga kecuali keadaan-keadaan ini dipenuhi. Beberapa tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang adalah:

Dahlia Teluki (Carnation)

Bunga Loceng Aster

Cone flowers

PENUTUP

    Kefotokalaan adalah penting kepada tumbuhan selain fotosintesis kerana ia membantu dalam perkembangan dan pembiakan sesuatu tumbuhan. Tahap penerimaan cahaya yang berbeza antara sesuatu tumbuhan adalah bergantung kepada ciri-ciri sesuatu tumbuhan tersebut. Kekurangan atau terlebihnya penerimaan cahaya bagi sesuatu tumbuhan itu daripada tahap keperluan akan menyebabkan ketidakseimbangan perkembangan dan pembentukan tanaman di sesuatu kawasan tersebut.

RUJUKAN

(a) Buku

 1. J. Rombach, 1976, Effects of Light and Phytochrome in Heterotrrophic Growth of Lemna Minor L

(b) Laman Web

 1. http://blogs.unpad.ac.id/poisonivy/2010/06/09/krisan-2/
 2. http://mforum2.cari.com.my/viewthread.php?tid=350899

RANCANGAN PENGAJARAN

Tarikh            : 20 September 2010

Hari                : Isnin

Masa                : 3.00 petang- 4.20 petang

Kelas                : Tingkatan 4 Gigih

Bilangan Pelajar        : 25 orang

Mata Pelajaran        : Sains Pertanian

Topik Pengajaran    : Faktor Yang Mempengaruhi Pertumbuhan dan Hasil Tumbuhan (Kefotokalaan)

Objektif Pembelajaran    : Di akhir pengajaran, pelajar dapat:

 1. Menyatakan definisi kefotokalaan dengan tepat.
 2. Menyatakan jenis reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan dengan betul.
 3. Memberikan sekurang-kurangnya 2 contoh jenis tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang dengan betul.

Isi Pelajaran            :

 1. Definisi Kefotokalaan.
 2. Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang pendek.
 3. Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang panjang.

Nilai-nilai Murni        : Kerjasama, bersistematik.

Kaedah Pengajaran        : Perbincangan

Alat/Bahan Bantu Mengajar:

 • Slaid Power Point, 2 sampel pokok kekwa dan 2 sampel pokok jarak yang mengalami pendedahan cahaya yang berbeza, kertas mahjung, marker pen dan pita pelekat.

Pengetahuan Sedia Ada    :

 1. Pelajar telah mempelajari secara teori tentang kepentingan          cahaya kepada pertumbuhan tumbuhan.
 2. Pelajar telah mempelajari faktor-faktor yang mempengaruhi      penerimaan cahaya oleh tumbuhan

  Bahan Rujukan    : Tai Lung Aik (2002) KBSM Sains Pertanian Tingkatan 4, Percetakan Warni Sdn. Bhd.

Set Induksi (3-5 Minit):

 1. Guru mengimbas kembali perkara yang telah dipelajari ketika kelas teori dengan menanyakan beberapa soalan tentang kepentingan cahaya kepada tumbuhan.
 2. Guru menunjukkan slaid yang mempunyai gambar pokok yang menerima tempoh cahaya yang berbeza.
 3. Guru bertanyakan soalan mengenai sebab keadaan sedemikian berlaku.
 4. Guru merumuskan jawapan pelajar dan mengaitkannya dengan aktiviti yang akan dijalankan dalam amali kali ini.

Prosedur Penyampaian:

Step/Masa Isi pelajaran Kaedah/ Penyampaian
Langkah 1

Penerangan dan Membuat

Pemerhatian

(10 Minit)

1. Mengenalpasti kesan reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan.


 1. Guru menerangkan secara ringkas mengenai aktiviti yang akan dilakukan oleh pelajar.
 2. Guru menunjukkan 2 jenis pokok yang memerlukan tempoh cahaya yang berbeza iaitu:
 • pokok kekwa yang memerlukan waktu siang yang pendek
 • pokok jarak yang memerlukan waktu siang yang panjang.
 1. Dua sampel bagi setiap jenis pokok disediakan yang mana setiap satu daripadanya telah didedahkan kepada tempoh cahaya yang berbeza.
 2. Guru meminta setiap pelajar memerhatikaan perbezaan kedua-dua jenis pokok tersebut.


Langkah 2

Perbincangan

(25 Minit)

1. Definisi Kefotokalaan

 • Reaksi tumbuhan terhadap perbezaan panjang tempoh siang dan malam.

2. Reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan:

 • Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang ysng pendek.
 • Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang panjang.
 1. Guru membahagikan pelajar kepada 5 kumpulan yang terdiri daripada 5 orang pelajar bagi setiap kumpulan.
 • Pelajar dibekalkan kertas mahjung, marker pen, pita pelekat.
 1. Guru menunjukkan slaid yang mengandungi beberapa soalan di mana hanya satu soalan yang perlu dibincangkan bagi setiap kumpulan mengikut nombor kumpulan yang diberi. Soalan yang dikemukakan adalah seperti berikut:
  1. Berikan definisi kepada fenomena yang berlaku dan terangkan sebab berlakunya keadaan sedemikian?
  2. Kelaskan kedua jenis pokok tersebut kepada tumbuhan yang memerlukan siang yang pendek den tempoh siang yang panjang dan berikan sebab.
  3. Apakah yang akan berlaku sekiranya pokok yang memerlukan siang yang pendek didedahkan kepada tempoh siang yang panjang?
  4. Apakah yang akan berlaku sekiranya pokok yang memerlukan siang yang panjang didedahkan kepada tempoh siang yang pendek.
  5. Senaraikan contoh tumbuhan lain yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang.
 2. Setiap kumpulan diminta membincangkan perkara yang dipaparkan dalam slaid.
Langkah 3

Pembentangan

(25 Minit)

1. Membentangkan hasil perbincangan.
 1. Setiap kumpulan diminta membentangkan hasil perbincangan dihadapan pelajar lain.
 2. Setiap kumpulan diberi masa selama 5 minit untuk membentangkan hasil perbincangan.
 3. Semasa sesi pembentangan, pelajar lain diminta untuk memberi maklum balas.
 4. Guru memberikan ulasan serta peneguhan kepada semua jawapan pelajar yang dibentangkan.

Kesimpulan (5 Minit):

Di akhir aktiviti amali yang dijalankan guru merumuskan tentang amali tersebut dan berharap agar pelajar dapat mengetahui kadar penerimaan cahaya terhadap tanaman yang boleh mempengaruhi pertumbuhannya dan kesan terhadap tanaman tersebut dengan betul.

Penilaian (10 Minit):

Di akhir pengajaran dan pembelajaran, guru mengemukakan beberapa secara soalan lisan untuk menguji kefahaman pelajar.

 1. Apakah yang dimaksudkan dengan kefotokalaan?
 2. Nyatakan jenis reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan.
 3. Berikan 2 contoh jenis tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang.

Tugasan Lanjutan:

 1. Guru memberikan latihan tambahan di dalam buku amali sebagai latih tubi kepada pelajar.
 2. Guru meminta pelajar mencari maklumat tambahan untuk memudahkan pelajar mengikuti skop yang akan dibincangkan pada minggu hadapan.

Penilaian Kendiri:

Ulasan Penyelia:

|bunga telukifaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamandata tanaman cili dalam pelbagai suhufaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanfaktor mempengaruhi tumbuhan alpainfaktor yang mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhanfaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamancara penjagaan pokok kekwafaktor mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamansains tahun 4:pembiakan tumbuhansains tahun 4 pembiakan tumbuhanbunga kekwabunga carnationsains tahun 4 tumbuhan membiaknota sains pertanian mempengaruhi pertumbuhannota ringkas biologi tingkatan 4 bab 6gambar bunga kek wapertumbuhan tingkatan 3contoh soalan respirasi dalam tumbuhansains tahun 4/tumbuhancara pembiakan tumbuhan sains tahun 4kekwa flowerbahan bantu mengajar-proses fotosintesisnota sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanproses pertumbuhan pokokdefinisi pertumbuhan pokoktanam kekwafotosintesis tingkatan 2rumah hijau mempengaruhitanaman hiasantanaman kekwafaktor-faktor pertumbuhan pokokqalish com/2011/10/faktorfaktor yang mempengaruhi persekitaran tumbuhanfaktor yang mempengaruhi hasil tanamanset induksi matematik tingkatan 4set induksi faktor pengeluaranciri-ciri bunga telukieksperimen tanaman cili pada suhu berbezasoalan matematik tahun 4 topik panjangcara rumah hijau mempengaruhi sistemfaktor mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanaman malaysiasains pertanian tingkatan 5-bab 3cara menanam pokok kekwafaktor pertumbuhan pokok alpainfaktor yang diperlukan untuk fotosintesissains tahun 4 - tanaman membiakset induksi sains pertanian bab 2pembiakan tanaman dan kepentingannyanota sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertubuhan dan hasil tumbuhanjenis-jenis bunga seri pagiamali sains pertanian tingkatan 5 keperluan cahaya untukpokok kaktus berbungaeksperimen tanam cili pada suhu berbezaamali sain faktor cahayaamali tentang fotosintesiskeperluan klorofil untuk proses fotosintesisamali sains pertanian - fotosintesisthesis faktor penerimaan produk hijaugeografi tingkatan 1definisi kesan rumah hijauobjektif mata pelajaran sains pertanian tingkatan 4 faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanlatihan fotosintesis tingkatan 2nota sains tingkatan 3 tajuk pembiakankonsep tumbuhan semulajadisains tahun 4-pembiakan tumbuhanlakaran bunga kekwasains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanpenaruh angin terhadap pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanpenanaman tumbuhan dalam rumah hijau mempengaruhi kadar fotosintesikertas akhir tahun tingkatan 1 sainskertas soalan akhir tahun sains tingkatan 1 2011pembungaan tanaman kacang panjangsains pertumbuhan pokokfaktor mempengaruhi kefotokalaankesan cahaya terhadap tumbuhanFaktor faktor antara iklim and tumbuh- tumbuhan - rujukansains tingkatan 1 bab oksigen diperlukan untuk respirasidefinisi bahan bantu mengajarmengkaji pertumbuhan pokok cili pada suhu berbezacontoh tanaman mengeluarkan oksigenmusim mempengaruhi pertaniannota sains bab3 spm tingkatan 5nota keperluan asas tumbuhancontoh soalan iklim hujan dalam sains pertanianslaid powerpoint untuk pengajaran & pembelajaranset induksi kesan suhu terhadap pertumbuhan tumbuhannota sains pertanian faktormenanam cili dalam suhu yang berbezasains tingkatan 3 :pembiakan vegetatif tumbuhanfaedah sains pertanianset induksi cahaya mempengaruhi fotosintesisnota sains tahun 4 keperluan asasPOKOK BUNGA ASTEReksperimen pokok cilieksperimen kesan suhu terhadap kadar fotosintesismaklumat sains pertanian amali keperluan cahaya dalam fotosintesiscontoh rph cahaya sains pertanian tingkatan 4sains pertanian tentang faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanfaktor pertumbuhan hasil tanamanpokok bunga kekwarancangan mengajar amali sains pertanianfaktor-faktor dan kesan yang mempengaruhi hasil tanamanfaktor-faktor cahaya yang mempengaruhi pertumbuhan tumbuhanrancangan mengajar penerimaan cahaya terhadap tumbuhanpokok bunga carnationfaktor yang meningkatkan hasil pengeluaran hasil pertanianrancangan pengajaran sains pertanian tentang hujanqalish com/2011/10 faktor-yangpunca pertanian mempengaruhi ekosistem pdffungi phytochrome pada tumbuhan berbungaproses fotosintesis dalam buku tingkatan 5gula dioksida semasa respirasi terangkan proses inifaktor-faktor yang menpengaruhi pertumbuhan dan pengeluran hasil tanamaniklim mempengaruhi tanaman tumbuh-tumbuhaninduksi iklim hujanfaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil pertanianproses pertumbuhan tumbuhanrancangan pengajaran sains pertanian tentang kesan hujan terhadap pertumbuhanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan pokok cilifotosintesis amalipenjagaan pokok kekwakepentingan cahaya terhadap tumbuhanfaktor-faktor yang mempengaruhi hasil tanamanfaktor proses fotosintesis terhadap pertumbuhan hasil tanamankeperluan asas tumbuhan dan kepentingannyafaktor pokok alpainfaktor pertumbuhan tumbuhanperanan musim luruh kepada manusiafaktor yang mempengaruhi jenis tumbuhan alpainrph faktor-faktor yang mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhanFaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran pertaniannota pembiakan tingkatan 3rph kefotokalaanperkembangan dan pertumbuhan pokokrph sains tahun 5 (cahaya)faktor yang mempengaruhi keperluan asasrph set induksi kepentingan tumbuhan semulajadi 1powerpoint genetik sub topik sains pertanian tingkatan 4bab 2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanbiologi tingkatan 4 kertas 3 fotosintesisbagaimana faktor iklim mempengaruhi pertumbuhancara menjaga bunga telukitanaman siang pendekcara menjaga pokok kekwaciri-ciri bunga telukissoalan objektif faktor pertumbuhan tanamantanaman hijau tingkatan 2tumbuhan tempoh siang pendeksoalan sains tingkatan 4 fotosintesissoalan sains tingkatan 1akhir tahunsoalan sains pertanian-iklim-cahayabahan pengajaran sains pertanianalat bahan bantu mengajar sains pertanianaktiviti respirasicara tumbuhan membiakbab5 sains tingkatan1Contoh gambar faktor iklimsoalan topik cahaya sains pertanian tingkatan 4amali fotosintesis tingkatan 4cara-cara tumbuhan membiakbunga loceng astercara menanam bunga kekwabunga dahliateknik menanam bunga kekwacontoh laporan amali mengenai peranan suhu pada tanamantumbuhan yang memerlukan malam yang panjangtanaman yang berbunga apabila mendapat cahaya kurang 12 jam sains pertanianpertumbuhan manusia sain tingkatan 3pertumbuhan manusia tingkatan 3peningkatan panjang tumbuhanpengenalan tajuk tumbuhan sainstumbuh-tumbuhan yang berbungapertumbuhan spesies alpainpertumbuhan tanaman dan faktor yang mempengaruhinyatips menjaga pokok bunga kekwapertumbuhan tumbuhan faktor cahayapengenalan asas bagi ciri-ciri pokok daun bunga dan buahthesis tajuk tentang pertumbuhan pokokpertumbuhan tumbuhan sains tingkatan 3perlukan jangkamasa malam yang pendek untuk berbungatumbuh-tumbuhan memerlukan oksigen?pentingnya cahaya sains tahun 2pentingnya tumbuhan beriklimtumbuhan alpainpenjagaan pokok bunga telukipenyakit pada tanaman kekwapenjagaan pokok bunga dahliatumbuh-tumbuhan sebagai bahan bantu mengajarPERANAN SUHU DAN TEMPOH CAHAYA TERHADAP PERTUMBUHAN POKOKPentingnya keperluan asas tumbuh-tumbuhanpenjagaan bunga kekwaperbezaan tumbuhan berbunga dan tak berbungapercahayaan kekwaperkembangan dan pembiakanpeta minda pembiakan tumbuhan sains tahun 4peta minda sains definisi pertumbuhantempoh proses florigententang penjagaan pokok kekwaterangkan faktor-faktor yang mempengaruhi kadar faedahpower point tentang faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan pada tumbuhanpower point tentang cara tumbuhan membiakpower point tajuk iklim sains pertanian tingkatan 4powerrpoint empat musimpower point sains pertanian tingkatan 4 bab 2power point keperluan asas tumbuh-tumbuhanpower point tentang interaksi tanaman dengan cahayapower point tentang siang dan malampowerpoint tumbuhan semulajadipowerpoint tentang bunga kekwapowerpoint pertahanan semulajadi pada tumbuhantentang keperluab badan bahasa melayupowerpoint ester tingkatan 5power point UBBL -pengudaraan dan pencahayaanpower point tumbuhan semulajadi tingkatan 1power point tumbuhan semulajadipower point faktor yang mempengaruhi fotosintesispower point bagi sub topik pertanian dan manusiapokok mengosigen pada waktu siangtingkatan 1; Sains Kenapa Tumbuh Tumbuhan penting kepada Manusiapokok cili lambat membesartingkatan 4 biologi fotosintesistingkatan 5 sains bab pembiakantip menjaga pokok kekwatip penjagaan pokok bunga telukipokok alpain ciri ciri pertumbuhanpokok akan keluarkan karbon dioksida pada waktu malampokok kekwa dalam persekitaran terkawalpokok keluarkan karbon dioksida pada waktu malampokok mengeluarkan oxygen pada malampokok mengeluarkan karbondioksida pada waktu malampokok mengeluarkan karbondioksida pada malamtingkatan 1 sains kepentingan sainspokok mengeluarkan karbon dioksida waktu malampokok membiak melalui daun-sains tahun 4pokok memberi oksigenpokok membekalkan oksigen pada waktu malampmr kaktus berbungapengeluaran tanaman definasinota sains tingkatan 2 fotosintesisnota sains tahun 4 keperluan asa tumbuhannota sains tahun 3 tumbuhan hijaunota sains pertanian tingkatan4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamannota sains pertanian tingkatan 4 iklimtumbuhan siang pendektumbuhan waktu malamnota sains pertanian tingkatan 4 faktor yangnota sains pertanian tingkatan 4 bab2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhantumbuhan pada musim panasnota sains tahun 4 keperluan asas manusianota sains tingkatan 1 power pointnota sains tentang 4 musimnota sains tajuk aplikasi pembiakan vegetatif dalam tumbuhan berbunganota sains tahun 5-cahayanota sains tahun 5 cahayanota sains tahun 4 tumbuhan tidak berbungatumbuhan musim sejuknota sains tahun 4 keperluan asas tumbuhannota sains pertanian tingkatan 4 bab2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhantumbuhan yang menyebabkan keguguranNota sains pertanian iklimwaktu malam yang pendek pada bunga kekwanota sain pertanian tingkatan 5 - topik 3wikipedia faktor mempengaruhi kitar semulanota ringkas sains pertanian tingkatan 5 iklimnota ringkas keperluan asas tumbuhannota ringkas kepentingan tumbuhan semulajadi di malaysianota ringkas kepentingan tumbuhan semulajadinota ringkas kepentingan tumbuh-tumbuhan semulajadinota sains fotosintesis powerpointnota sains kbsr tahun 4(pembiakan tumbuhan)nota sains pertanian genetiknota sains pertanian faktor yang mempengaruhi perubuhan dan hasil tumbuhannota sains pertanian faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan tumbuhan tingkatan 4video perkembangan tumbuhan#q=video perkembangan tumbuhanwaktu malam dan tumbuh-tumbuhannota sains pertanian asasnota sains organisma tingkatan 1waktu malam pokok mengeluarkan karbon dioksidapembiakan pada tumbuhan berbungapengajaran rph fotosintesistumbuhan dan cahayapenanaman tumbuhan dalam rumah hijau mempegaruhi kadar fotosintesispenanaman pokok kekwaTUMBUHAN DAN IKLIM PDFpenanaman kekwapenanaman bunga dahliatumbuhan di waktu malamtumbuhan karbon dioksida waktu malamtumbuhan bergantungpencahayaan bunga kekwapengajaran perbezaan reproduktif tahun 4pengajaran dalam proses pertumbuhan tumbuhanpenerimaan cahayatumbuhan berbungapencahayaan tanamanpencahayaan tambahan kekwapencahayaan semulajadi dalam rumahtumbuhan berbunga sains tingkatan 1pembungaan pokok biologitumbuhan membiak sains tahun 4pembungaan kacang panjangoksigen pada pokokobjektif pengajaran untuk faktor pengeluarantumbuhan memerlukan oksigen pada waktuobjektif pembelajaran topik tumbuhan sains tahun 3tumbuhan memerlukan oksigen pada waktu malamnota tumbuhan sains tahun 2nota tentang tumbuhannota sains tingkatan 4 cahayatumbuhan memerlukan oksigenoum pertumbuhan tanaman pada suhu berbezapembungaan bergantung kepada cahayapembiakan tumbuhan sains pertanian tingakatan 4pembiakan tumbuhan ( sains tahun 4)pembiakan melalui daun sainspembiakan dan pertumbuhan tumbuhanpdf faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanpaper sains pengenlan tumbuhanpaper sains pengenalan tumbuhantumbuhan mengeluarkan oksigen pada waktu siangtempoh pertumbuhan tanaman campursains pertanian tingkatan 4 bab 2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan udara dan air nota ringkassoalan sains tahun 6 mempengaruhi dan dipengaruhisoalan sains petumbuhan tumbuhan tahun 4sains tahun 4: pembiakan tumbuhansoalan sains pertanian tingkatan 4 (2 5 genetik)sains tahun 5 cahayasains tahun 5 mempelajari tentang pembiakan tumbuhansains tahun 5 pembiakan tumbuhan melalui airsoalan sains akhir tahun tingkatan 1 kertas1sains tahun empat cara pembiakan tumbuhansains tingkatan 1 akhir tahunsains tingkatan 1kepentingan sains kepada manusiasains tingkatan 2 amali fotosintesissains tingkatan 2 cahaya dan fotosintesissains tingkatan 2 tentang cahaya dan tumbuhansoalan sains akhir tahun tingkatan 1 2011sains tingkatan 3 aplikasi tumbuhan vegetatifsains tingkatan 3 keperluan asas tumbuhansains tahun 4 tumbuhan berbungasoalan sains tahun keperluan asas tumbuhansains tahun 4 keperluan asas tumbuhan amalisains pertanian tingkatan 4 bab faktor iklim tanamansains pertanian tingkatan 4 cahayasoalan subjektif faktor faktor yang mempengaruhi tumbuhansains pertanian tingkatan 5 amali keperluan cahayasains pertanian tingkatan 5 bab 4sains pertanian(amali fotosintesis)sains pertanian- faktor mempengaruhisoalan sains tingkatan 3 pertumbuhan manusiaSAINS PERTANIAN- Kefotokalaansains pmr proses tumbuhan hijausains sekolah rendah-gambar tumbuh-tumbuhan membiaksains spm proses pertumbuhan hijausoalan sains ting 1 terengganu 2010sains tahun 2 cahaya dan gelapsains tahun 2 daunsains tahun 2 tajuk tumbuhansoalan sains tajuk : pertumbuhansains tingkatan 5 bab3sains tinkatan 1 tentang tumbuhansoalan proses fotosintesissoalan genetik sains pertanian ting 4soalan fotosintesis tahun 4set induksi penerimaan cahaya terhadap tumbuhansoalan biologi pembiakan diplomaset induksi suhu memengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhansoalan amali microsoft power pointset induksi tumbuhanset induksi tumbuhan semula jadiset induksi untuk fotosintesisset induksi untuk sains pertanian bab 2set pengajaran sains pertanian iklimsistem pembiakan tumbuhan biologi tingkatan 4sistem respirasi tumbuhan pada waktu malamsoalan akhir tahun tingkatan 4 sains terengganusoalan akhir tahun biologi tingkatan 4 2010soalan akhir tahun tingkatan 4 matematik terengganu 2010soalan akhir tahun sains tingkatan 1 2001soalan latihan sain pertanian suhusoalan latihan sains pertanian tajuk iklimset induksi iklim tanamansains tumbuhan spmsatu eksperimen dijalankan untuk membesarkan pokok cili pada suhu yang berbezasoalan pertumbuhan tumbuhan darjah 4www googlesebab berlakunya pengeluaran hasil tanamansebab tanaman hidroponik dapat mengeluarkan hasil yg banyaksebab yang mempengaruhi kepelbagaian tumbuhan semula jadisejarah kefotokalaan tumbuhansoalan objektif sains pertAnian tingkatan 4 subtopik iklimsemasa fotosintesis tumbuhan memerlukansemua faktor yang dapat berpengaruh terhadap pertumbuhan dan hasil tanamansenarai bunga yang memerlukan tempoh siang pendekset induksi berkaitan kesansoalan mengenai tumbuhanset induksi faktor yang mempengaruhi tumbuhanSET INDUKSI FAKTOR-FAKTOR PENGELUARANsoalan latihan tumbuhan semulajadisoalan akhir tahun sains tingkatan 1 2013sains pertanian tentang pokokproses fotosintesis bunga power pointrancangan mengajar kaedah menanaman pokoktanaman di musim panastanaman cili pada suhu yang berbezarancangan mengajar menentukan keperluab cahaya untuk fotosintesisrancangan mengajar menentukan keperluan cahaya untuk fotosintesistanaman beriklim sejuk di eropahrancangan mengajar sains pertanian iklim cahayarancangan pengajaran cara pembiakan tumbuhanrancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 anginrancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 bab iklimrancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 cahayarancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (hujan)rancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 hujantanam pokok cili dengan suhu berbezatanam bunga telukirancangan pengajaran sains tekstur bahanrancangan pengajaran suhu mempengaruhi hasil tanamanrancangan mengajar faktor mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhanrancangan mengajar amali sains pertanian faktor cahayatanaman musim panastempoh pertumbuhan setiap jenis tumbuhanproses fotosintesis dan hasil pokok ciliproses fotosintesis pada tumbuhan upsrproses fotosintesis pokok pada waktu malamtempoh pembungaan kacang panjangproses fotosintesis tingkatan 4proses fotosintesis tumbuhan pada waktu malamproses oksigen tumbuhan pada waktu malamproses pembuahan dan pembungaan tumbuhanRPH iklim hujan sains pertanianproses pertumbuhan penanaman pokok bungatempoh bunga kertas berbungatanamanhidro com mytanaman untuk pencahayaanproses yang dipengaruhi cahaya yang memberi kesan terhadap pertumbuhan dan hasil tumbuhansains bab 3-ting 5tanaman pada musim sejukrph amali cahayarph faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanrph faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (hujan)rumah hijau -kawalan faktor fotosintesis biologi tingkatan 4spm biology paper 3 bab 6 tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisrumah hijau mempengaruhi hasil tanamanrumah hijau mempengaruhi tumbuhansain pertanian tingkatan 4 perbezaan antara kaedah pembiakansain tumbuhansains - tumbuhan semula jadisains bab 3 tingkatan 5soaln objektif untuk topik aplikasi pembikan vegetatif dalamsains kepentingan fotosintesissains pertanian Bab 2soalan topik pertanian tahun 6sains pertanian fotosintesissoalan topik fotosintesissains pertanian iklimsains pertanian iklim pdfsoalan tajuk iklim sains pertaniansub topik dalam sains pertaniansub topik tumbuh-tumbuhan sains tahun 2rujukan pembiakan tumbuhantajuk topik sains tahun 4tahun 4 membiak melalui daunrph fotosentesistahap pertumbuhan pokoksuhu tanaman pokok kekwasuhu pertumbuhan pokok cilirph kt tahun 6 faktor mempengaruhi penanamansuhu meningkatkan hasil cilirph pertumbuhan kacang hijaurph sains pembiakan tingkatan 3rph sains pertanian bab 2 iklimrph sains pertanian faktor hujan yang mempengaruhi pertumbuhansuhu mempengaruhi hasil cilirph sains pertanian subtopik hujanrph sains pertanian tingkatan 4 pembiakansuhu dan pokok kekwasuhu dan kesan pada pokok cilisains pertanian suhu tanamanfaktor cahaya dalam pertumbuhaneksperimen penanaman cili pada suhu yang berbezaeksperimen menanam cili dalam suhu berbezaeksperimen kesan suhu ke atas pertumbuhan cilieksperimen fotosintesis sains pertanianeksperimen cahaya mempengaruhi fotosintesis sains pertanian tingkatan 4dua aplikasi pembiakan vegetatif dalam pertaniandefinisi pertanian semulajadidefinisi pembikan tumbuhancontoh soalan sains tahun 4 tajuk keperluan asas tumbuhaneksperimen penanaman pokok cili pada suhu berbezaeksperimen pertumbuhan pokok cili bergantung kepada suhu berbezaeksperimen pokok cili faktor suhufaktor asas yang mempengaruhi pertumbuhanfaktor asas tumbuhanfaktor - faktor dan kesan yang mempengaruhi hasil pertanianfaktoe mempengaruhi kadar pertumbuhanfaedah mempelajari tajuk tumbuh-tumbuhanempat musim yang mempengaruhi kadar hujaneksperimen suhu tanaman sekolah rendaheksperimen suhu dan hasil tanamaneksperimen sains kesan suhu ke atas cilicontoh soalan sains pertanian tingkatan 4 bab 2 faktor cahayacontoh soalan sains pertanian faktor mempengaruhi penerimaancontoh soalan keperluan asas tumbuhancontoh pembentangan sains pertaniancontoh laporan eksperimen sains tahun 5contoh laporan eksperimen pertumbuhan cili pada kadar suhu yang berbezacontoh hasil rancangan penelitian pengaruh faktor luar terhadap pertumbuhan tumbuhancontoh eksperimen pertumbuhan pokok cilicontoh bbm sains pertanian (bab tanah)contoh amali sains tingkatan 5 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan mikroorganismaciri-ciri pokok pertumbuhan dan perkembanganciri-ciri pokok bunga poinsettiacontoh rancangan pengajaran harian kefotokalaancontoh rancangan pengajaran harian sains pertahanan semula jadi pada tumbuhancontoh rph amali sains pertanian bab iklimcontoh soalan genetik tingkatan 4contoh soalan dan jawapan geografi tingkatan 1tentang iklim dan tumbuhancontoh soalan biologi tingkatan 4 fotosintesismcontoh soalan bab 2 sains pertanian tingkatan 4contoh soalan amali sains tahun 4contoh soalan akhir tahun sains tingkatan 1contoh set induksi keperluan asas tumbuhancontoh set induksi fotosintesiscontoh rphfaktor tanah sains pertanian tingkatan 4ciri-ciri daun aspenfaktor cahaya dalam pertumbuhan pokokfaktor untuk pertumbuhan tumbuhan yang sihatfaktor penanaman pokok manggafaktor pembiakan tumbuhanfaktor pembiakan tanamanfaktor musim panasfaktor musim bungafaktor mempengaruhitumbuhan semulajadifaktor mempengaruhi pokok alpainfaktor mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor mempengaruhi pertumbuhan dan hasil pertanianfaktor penentu pertumbuhan dan hasil tanaman dalam sistem pertanianfaktor pengaruhi pencahayaan semulajadifaktor persekitaran manggafaktor tumbuhan alpainfaktor tanaman yang mempengaruhi kesan terhadap pengeluaran hasil pertanianfaktor spesis tumbuhan alpainfaktor proses fotosintesisfaktor pokok bunga xberbungafaktor pertumbuhan tunbuh-tumbuhanfaktor pertumbuhan tanamanfaktor pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor pertumbuhan alpainfaktor mempengaruhi pengeluaran tanamanfaktor mempengaruhi penerimaan hujanfaktor mempengaruhi penanaman cilifaktor faktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanfaktor faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor faktor pertumbuhan pokok yang sihatfaktor faktor mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor dan kesan yang mempengaruhi pengeluaran hasil cilifaktor dan kesan yang mempengaruhi hasil tanamanfaktor dan kesan kadar fotosintesisfaktor dan kesan bab 4 tingkatan 2faktor cahaya terhadap pertumbuhan tanamanfaktor faktor yang mempengaruhi perumbuhan dan hasil tanamanfaktor genetik yang mempengaruhi pertumbuhan tumbuhanfaktor iklim mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor mempengaruhi minat terhadap sains pertanianfaktor mempengaruhi kadar pertumbuhan manusiafaktor mempengaruhi fotosintesisfaktor mempengaruhi cahaya semulajadifaktor mempengaruhi bilangan organismafaktor mempangaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor iklim yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran tanamanfaktor iklim yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor iklim terhadap tanamanfaktor cahaya terhadap bunga mekarciri ciri setiap tumbuhan tahun 3 pbsbab 2 genetik/ sains pertanian ting 4apakah faktor sainsapakah faktor mempengaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan Alpainamali tahun 4 keperluan asas tumbuhanamali sains tahun 4 tumbuhan memerlukan airamali sains pertanian fotosintesisamali sains keperluan asas tumbuhanamali sains cahayaamali sain pertanian cara pembiakan pokok manggaamali sain faktor cahaya tindakanapakah faktor yang mempengaruhi alpainapakah faktor yang mempengaruhi jenis tumbuhan alpainapakah faktor yang mempengaruhi pertumbuhan pokokbab 2 faktor yang mempengaruhinya pertumbuhan dan hasil tumbuhanaplikasi sains dalam pertumbuhan pokokaplikasi fotosintesis kertas 3 biologiapehilion mempengaruhi panjang siang dan malamapakah tumbuhan memerlukan oksigenapakah suhu menpengaruhi fotosintesisapakah proses tumbuhan pada waktu malamapakah mineral asas untuk pertumbuhan pokok tanamanapakah keperluan tumbuhanamali fotosintesis sains pertanianamali faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisamali 6 fotosintesisadakah pokok mengeluarkan karbon dioksidaadakah pokok kaktus menghasilkan oksigenadakah chahaya lampu boleh dalam fotosintesisadakah cahaya mempengaruhi pertumbuhan pokok9 senaraikan lima (5) faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tanaman5 kegunaan tumbuhan5 kegunaan sains terhadap tumbuhan5 faktor yang mempengaruhi tumbuhan spesis tumbuhan5 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanadakah pokok mengeluarkan karbondioksida pada malam hariadakah pokok mengeluarkan oksigen pada waktu malam?adakah tumbuh tumbuhan menggunakan oksigen pada waktu malamalpain pokok faktoraloi cebih tahan akisan sains tingkatan 5alat bantu mengajar-empat musimalat bantu mengajar tema tumbuh-tumbuhan (daun)alat bantu mengajar dari tumbuhanaktiviti manusia mempengaruhi kepada kadar fotosintesisair adalah keperluan asas tumbuhanadakah tumbuhan menjalankan fotosintesis di waktu malamadakah tumbuhan mengeluarkan karbon?3 faktor mempengaruhi penerimaan cahaya kepade tumbuhanbab 4 sains tingkatan 1kepentingan kepelbagaian sumber bumi kepada manusiaciri ciri bunga telukicara pembiakan bunga telukicara pembiakan bunga kertacara menanam kekwacahaya untuk tumbuhancahaya merupakan faktor yang di perlukan tumbuhan pada waktu apa?bunga yg berbunga pada waktu malam\bunga telukisbunga poinsettiabuku rujukan sains pertanian buah mangga spmcara pembiakan kaktuscara pembiakan tumbuh-tumbuhan sains tahun 3cara penjagaan bunga telukicara-cara penjagaan pokok kekwacara untuk tanam bunga telukicara tumbuhan membiak sains tahun 4cara tumbuhan membesarcara tanaman tingkatan 2cara tanaman rumah hijaucara tanaman kekwacara tanam pokok kekwacara tanam kekwabuku panduan guru sains pertanian kbsm tingkatan 4 dan 5 2002buku amali sains tingkatan 4 bab 3biologi tingkatan 5 bab pembiakanbahan bantu mengajar sains tumbuhan hijaubagaimana suhu mempengaruhi pertumbuhan sesuatu tanamanbagaimana suhu mempengaruhi jumlah hasil tanamanbagaimana pokok memberi oksigen pada manusiabagaimana pokok membekalkan oksigen?bagaimana pertumbuhan tumbuhan jika tidak mendapat cahayabagaimana pertumbuhan pokokbagaimana hujan itu mempengaruhi hasil pertumbuhanbab 6 biologi tingkatan 4 faktor-faktor yang mempengaruhi fotosintesisbahan bantu mengajar tumbuh-tumbuhanbank soalan sains akhir tahun tingkatan 1bbm sains pertanianbiologi tingkatan 4- kesan suhu terhadap fotosintesisbiologi tingkatan 4 keperluan tenaga harianbiologi tingkatan 4 bab 6 kaedah meningkatkan hasil tanamanBiologi Faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesis tingkatan empatbiologibilangan pelajar mempengaruhibelajar sains tahun lima bab cahayabelajar pertambahan matematik tahun 1beberapa faktor yang menyebabkan hasil pertanianbab 5 peta geografi tingkatan 1tentang gambaran ringkasfaktor yang bantu pembiakan mirkoorganisma dalam cahayakesankefotokalaankeperluan sains pertaniankeperluan pokokcilikeperluan pokok cilikeperluan musim luruhkeperluan cahaya dalam fotosintesiskeperluan asas tumbuhan sains sekolah rendah tahun 4keperluan asas tumbuhan sainkepentingan tumbuhan terhadap proses biologikepentingan tumbuhan semulajadi di malaysia powerpointkeperluan sesuatu tumbuhankertas latihan bab khb ert tingkatan3kertas latihan sains tingkatan 4kesan tempoh pencahayaan terhadap pertumbuhan ayam pdfkesan suhu terhadap pertumbuhan pokok cilikesan suhu terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman rancangan pengajarankesan suhu pada pertumbuhan bilangan buahkesan pertumbuhan lebihan daun pada pokok bunga kekwakesan mempengaruhi hasil tanamankesan lagu pada pertumbuhan pokokkesan cahaya pada biologi manusiakesan angin terhadap pertumbuhan dan hasil tumbuhan alat bantu mengajarkepentingan sistem pembiakan pada manusiakepentingan sains tumbuhankepentingan pertanian semula jadikebaikan penanaman kaedah rumah hijaukebaikan menanam pokok bungakebaikan fotosintesiskebaikan belajar tumbuhan kepada pelajarkeadaan yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhanyang sihatkeadaan yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhan yang sihatkeadaan untuk pertumbuhan tumbuhankeadaan pertumbuhan tumbuhan yang sihatkeadaan pertumbuhan tumbuhankeberkesanan fotosistesis terhadap pertumbuhanKedormanan dalam pertaniankegunaan cahaya kepada tumbuhankepentingan keperluan asas tumbuhan rancangan pelajarankepentingan keperluan asas tumbuhankepentingan daun dalam fotosintesiskepentingan cahaya untuk kekwakepentingan cahaya kepada tanamankepentingan cahaya dalam fotosintesiskepentingan belajar sains tanamankepentingan aktiviti menggambar kepada pertumbuhan kanak- kanakkegunaan tumbuhan musim panaskaedah tanaman powerpointkesimpulan bagi amali percambahannota ringkas biologi bab pembiakan dan tumbuhanmenentukan faktor-faktor keperluan karbon dioksida dalam fotosintesismenanam pokok bunga mempengaruhi kesan rumah hijaumenanam pokok bunga dahliamenanam bunga eaktu malammempengaruhi pertumbuhan tumbuhan alpainmembiak kekwamaksud sains pembiakan manusiamaksud phytochromemaksud fotosintesis untuk sains tingkatan 2mengajar kanak-kanak sistem pembiakan manusiamenggambar dengan keperluan kanak-kanakmodal mempengaruhi pengeluaran hasil pertanian-pdfnota pertumbuhan dan pembiakan tumbuhanNOTA PENGELUARAN TANAMAN TINGKATAN 4NOTA PENGELUARAN TANAMAN TINGnota pembiakan tumbuhannota biologi tingkatan 4 proses fotosintesisnota biologi hormonnota bio ting 4 bab 6 penggiliran tanamannilai murni terhadap tumbuhan semula jadimusim mempengaruhi manusialima faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tumbuhanlatihan tentang faktor fotosintesislatihan sains topik cahayalaporan amali tanaman cili dalam pelbagai suhulaporan amali sains pembiakan pokok cililangkah-langkah kedormananlangkah-langkah fotosintesislakaran rumah hijau tanamanlagu keperluan asa tumbuhankos tingkatan 4 sainskonsep tumbuh tumbuhan semula jadikonsep pembiakanlaporan eksperimen biologi tingkatan 4 kertas 3 bab 6 faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisslaporan eksperimen cili suhulaporan eksperimen penanaman cili pada suhu yang berbezalatihan sains tingkatan 1 bab 1latihan sains tahun 4:pembiakan tumbuhanlatihan sains pertanian iklimlatihan objektif sain tingkatan 1latihan faktor perkembangan pertanianlatihan dalam kumpulan tajuk fotosintesislatihan amali sains tahun 4latih tubi genetik sains pertanianlaporan eksperimen pertumbuhan cili pada kadar suhu yang berbezakesimpulan pembiakan sains pertanian tingkatan 4kaedah tanaman di musim sejukfotosintesis bab 6faktor –faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor yg mempengaruhi tumbuhanfaktor yg mempengaruhi tumbuh-tumbuhanfaktor yg mempengaruhi pada tumbuhan cahayafaktor yang perlu untuk fotosintesisfaktor yang mempengaruhi tumbuhan semulajadi dan kepentingannya tahun 5faktor yang mempengaruhi tumbuhan sejuk di malaysiafaktor yang mempengaruhi tumbuhan dan hasil tumbuhanfaktor yang mempengaruhi tumbuhan alpainfaktor-faktor am sekitar yang mempengaruhi kadar fotosintesisfaktor-faktor mempengaruhi hasil tanamanfaktor-faktor mempengaruhi kadar fotosintesisfolio sains tahun 2 tajuk tumbuh tumbuhanfaktormempengaruhi pertumbuhan spesies tumbuhan alpainfaktor-faktor yang mempengaruhi penanamanfaktor-faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisfaktor-faktor yang mempengaruhi fotosintesis bab 6 tingkatan 4faktor-faktor yang diperlukan fotosentisisfaktor-faktor tanaman englishfaktor-faktor pengeluaran hasil tanamanfaktor-faktor mempengaruhi tumbuh-tumbuhan semulajadi di malaysia pptfaktor yang mempengaruhi tumbuh-tumbuhanfaktor yang mempengaruhi tanaman ketika masa aklimatisasifaktor yang mempengaruhi pokok bunga kertasfaktor yang mempengaruhi pengeluaran hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi pembungaanfaktor yang mempengaruhi minda sihatfaktor yang mempengaruhi manusia terhadap tumbuhanfaktor yang mempengaruhi kadar pertumbuhan pokokFaktor yang mempengaruhi kadar fotosintesis tingkatan empatfaktor yang mempengaruhi fotosintesisfaktor yang mempengaruhi aktiviti penanamanfaktor yang mempengaruh pertumbuhan dan hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi perbezaan tumbuhan semulajadi di dunia pdffaktor yang mempengaruhi perbezaan tumbuhan semulajadi pdffaktor yang mempengaruhi perkembangan pokokfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanaman_sains pertanianfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan spesies alpain geografifaktor yang mempengaruhi pertumbuhan hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tanaman(sains pertanian)faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (genetik)faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamfaktor yang mempengaruhi persekitaran tumbuhan semulajadi pdffaktor yang diperlukan dalam fotosintesisfotosintesis pada waktu malam?kaedah sistem pembiakan tumbuhan untuk murid tahun 4jawapan amalijarak tanaman pokok ciliinteraksi tanaman dan faktor yang mempengaruhinyainduksi set eksperimen menentukan keperluan cahaya untuk fotosintesisinduksi set bagi tanaman hiasan tingkatan 2image alat bantu mengajar tema bungaiklim di eropah mempengaruhi bunga untuk berbungaiklim bagi tanaman kekwahujan mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanjawapan buku aktiviti amali sains tahun4jawapan tumbuhan membiak melalui daunjenis tumbuhan yang menyebabkan kegugurankaedah pembiakan tumbuhan tahun 5kaedah pembiakan pokok kaktuskaedah galak kaktus berbungakadar pertumbuhan tanamankadar fotosintesis tingkatan 4jurnul keperluan asas tumbuhan tahun 2jurnal hasil tanamanjurnal faktor penerimaan produk hijaujenis-jenis bunga kek wahormon tumbuh tanaman malaysiahormon lain yang boleh menganggu proses pertumbuhan pokokhidroponik tingkatan 5gambar faktor dan kesan rumah hijaugambar bunga telukifungsi yang mempengaruhi kadar fotosintesisfotosintesis-tingkatan 2 bab 4fotosintesis-tingkatan 2fotosintesis tumbuhanpada waktu malamfotosintesis tumbuhan musim luruhfotosintesis tingkatan duafotosintesis sains pertaniangambar faktor fotosintesisgambar kepentingan tumbuhan semulajadigambar keperluan asas tumbuhan sains tahun 4hidroponik aplikasi dalam fotosintesishasil tumbuhan 4 musimhasil tanaman yang banyakhasil tanaman suhugambarajah pokok & fungsi sistem pertumbuhangambarajah kefotokalaangambarajah eksperimen suhu mempengaruhi pertumbuhan ciligambar tumbuhan musim sejukgambar proses pertumbuhan pokok cilifotosintesis sain pertanian|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!