» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN (KEFOTOKALAAN)

Published on Oct 08 2011 // Uncategorized

KAEDAH MENGAJAR SAINS PERTANIAN

TUGASAN:

KERTAS KONSEP DAN RANCANGAN PENGAJARAN AMALI

TAJUK:

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN (KEFOTOKALAAN)

KERTAS KONSEP

PENDAHULUAN

    Tumbuhan merupakan salah satu aspek penting kepada manusia. Selain membekalkan sumber oksigen untuk keperluan manusia, ia juga dapat memberi banyak manfaat pada ekosistem manusia dan organisma lain di bumi ini. Terdapat beberapa faktor yang menjadi keperluan asas untuk pertumbuhan tanaman.

    Salah satu faktor pertumbuhan tanaman yang paling penting adalah jumlah cahaya yang perlu diterima oleh tumbuhan tersebut. Jika tumbuhan tidak mendapat cahaya yang mencukupi, ia tidak akan berbunga walaupun mempunyai daun yang kelihatan sihat. Ini juga akan menyebabkan tumbuhan lambat tumbuh atau kelihatan lemah. Jika tanaman mendapat cahaya yang terlalu banyak, ia mungkin boleh menyebabkan keguguran daun.

    Proses metabolisme tumbuhan melibatkan beberapa siri aktiviti yang bergantung kepada sama ada dengan kehadiran cahaya atau ketiadaan cahaya. Kadar pertumbuhan dan pembungaan ditentukan oleh DNA tanaman tersebut. Walaubagaimanapun, ia masih memerlukan keadaan persekitaran tertentu. Tanaman berbunga yang berbeza adalah bergantung pada bagaimana tempoh siang dan malam mempengaruhi tumbuhan tersebut. Sesetengah tumbuhan memerlukan tempoh pencahayaan yang lebih lama ketika waktu siang untuk berbunga dengan baik, sementara tanaman lain mungkin memerlukan jauh lebih sedikit.

KEFOTOKALAAN

DEFINISI

    Kefotokalaan adalah reaksi tumbuhan terhadap perbezaan panjang tempoh siang dan malam. Ia juga merujuk kepada tempoh tumbuhan tidak menerima cahaya. Secara semulajadi, kefotokalaan akan berubah sepanjang tahun, dengan peningkatan tempoh siang hari di musim panas dan peningkatan tempoh waktu malam di musim sejuk.

TEMPOH PENERIMAAN CAHAYA

    Kefotokalaan juga penting untuk pertumbuhan tanaman dan pembiakan. Sepanjang tempoh pembiakan dan percambahan, lampu harus dibiarkan selama mungkin, sehingga 24 jam setiap hari. Pertumbuhan awal yang baik akan membuatkan tanaman muda lebih sihat dan lebih tahan terhadap penyakit dan akhirnya memberikan hasil yang lebih baik. Ketika tanaman mulai matang, tempoh cahaya perlu dikurangkan secara berperingkat. Kebanyakan tanaman melakukannya dengan baik dengan 14-16 jam cahaya setiap hari semasa tahap vegetatif. Dalam tatacara rumah hijau, lampu tambahan boleh digunakan ketika hari mendung atau untuk melanjutkan tempoh siang hari di musim sejuk. Dengan pencahayaan tambahan, tanaman akan kekal tumbuh secara aktif sepanjang tahun. Kedormanan boleh dicegah bagi sesetengah tanaman, dan pembuahan pada musim sejuk dapat ditingkatkan dengan memberikan cahaya tambahan di musim luruh. Jika anda mempunyai ruangan pertumbuhan tertutup, semua ini tidak akan bermakna. Dalam kes ini, anda mengawal musim dan anda juga mengendalikan tempoh malam dan siang.

    Tumbuhan juga memerlukan kegelapan. Pada waktu gelap atau malam, tumbuhan terus memerangkap oksigen. Ketika waktu ini tanaman akan mengeluarkan karbon dioksida melalui proses yang disebut respirasi. Pada masa ini juga, tanaman menggunakan sebahagian tenaga yang disimpan sebagai gula sepanjang fotosintesis, menghasilkan protein, hormon, dan produk kompleks yang lain. Oleh kerana itu, tanaman yang telah dewasa yang diberi pencahayaan lebih dari 17 jam setengah setiap hari tidak meningkatkan pengeluaran secara signifikan kerana proses fotosintesis akan berkurangan setelah beberapa jam. Pada hakikatnya, tempoh siang yang terlalu penjang juga menjadikan tumbuhan tersebut kontraproduktif, lambat berbunga atau menghalang pembungaan bagi beberapa jenis tanaman.

    Kebanyakan tanaman sensitif terhadap tempoh siang yang panjang. Sesetengah tanaman akan berbunga pada musim bunga dan musim panas, iaitu apabila tempoh siang lebih panjang daripada waktu malam, dan ada juga sesetengahnya berbunga pada musim luruh, iaitu apabila tempoh malam lebih panjang daripada siang. Oleh yang demikian, tanaman boleh diklasifikasikan kepada tanaman yang memerlukan siang yang pendek dan yang memerlukan siang yang panjang. Hormon yang dikenali sebagai “florigen” akan mengawal penunasan dan pembungaan. Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang memerlukan lebih kurang 14 hingga 18 jam cahaya untuk menghasilkan jumlah florigen yang tepat untuk berbunga dan membiak. Tanaman yang memerlukan siang yang pendek pula memerlukan lebih kurang 10-13 jam cahaya. Jika tanaman yang memerlukan tempoh siang yang pendek terdedah terlalu banyak jam cahaya, florigen akan termusnah dan akan mengelakkan bunga menjadi mekar.

(a) TUMBUHAN YANG MEMERLUKAN TEMPOH SIANG PENDEK

    Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang pendek berbunga pada waktu malam yang lebih panjang. Ia tidak boleh berbunga pada waktu siang yang panjang atau terdapat cahaya buatan yang bersinar digunakan selama beberapa minit pada tengah malam. Ini kerana ia memerlukan masa kegelapan yang cukup sebelum pembentukan bunga dapat dimulakan. Cahaya semulajadi pada waktu malam seperti cahaya bulan atau petir adalah tidak termasuk kecerahan yang panjang. Jadi, ia tidak cukup kuat untuk mengganggu pembungaan.

    Secara umumnya, tumbuhan yang memerlukan siang yang pendek akan berbunga ketika waktu siang menjadi semakin singkat selepas 21 Jun iaitu ketika hemisfera utara mengalami musin panas atau luruh. Panjang tempoh malam yang diperlukan untuk merangsang pembungaan adalah berbeza antara spesies tumbuhan dengan tumbuhan yang lain.

    Tanaman yang memerlukan siang yang pendek dikatakan memerlukan kurang daripada 12 jam dan tempoh malam yang lebih daripada 12 jam. Banyak tanaman yang berbunga pada musim luruh dan musim sejuk menghabiskan waktu pada musim bunga dan musim panas dalam tahap pertumbuhan vegetatif, menggunakan tenaga untuk pertumbuhan daun dan penyimpanan tenaga. Ketika waktu siang menjadi lebih pendek dan malam menjadi lebih panjang, proses pertumbuhan vegetatif akan berhenti dan bermulanya fasa pembiakan bunga dan buah.

    Kefotokalaan mempengaruhi pembungaan apabila pucuk dipaksa untuk menghasilkan kuntuman bunga selain daun dan tunas. Sesetengah spesies mesti melalui masa juvenilnya di mana ia tidak boleh dipaksa untuk membesar. Contohnya adalah spesies tumbuhan yang mempunyai tempoh usia muda yang sangat pendek dan ia boleh digalakkan untuk berbunga ketika usia cukup kecil. Beberapa tanaman yang memerlukan tempoh siang pendek adalah:

Kekwa Poinsettia

Seri Pagi Kaktus Easter

(b) TUMBUHAN YANG MEMERLUKAN TEMPOH SIANG PANJANG

    Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang panjang memerlukan bilangan jam tertentu bagi jumlah kegelapan dalam setiap tempoh 24-jam untuk merangsang pembungaan. Tanaman ini biasanya berbunga di bahagian hemisfera utara ketika penghujung musim bunga atau awal musim panas iaitu ketika siang yang panjang. Di bahagian hemisfers utara, hari siang terpanjang dalam setahun adalah pada atau sekitar 21 Jun. Selepas tarikh itu, siang muncul lebih pendek (malam menjadi lebih panjang) sehingga 21 Disember. Situasi ini terbalik di bahagian hemisfera selatan (iaitu siang terpanjang adalah 21 Disember dan malam terpendek adalah 21 Jun). Di beberapa bahagian di dunia sama ada “musim dingin” atau “musim panas” mungkin merujuk pada musim hujan atau musim kemarau iaitu waktu paling sejuk atau paling hangat pada tahun tersebut.

    Tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang akan memberikan respon kepada peningkatan tempoh waktu siang. Tempoh siang yang lebih panjang memberikan isyarat bahawa musim sejuk telah berlalu dan musim bunga sedang muncul. Tanaman yang berbunga mekar semasa musim bunga dan musim panas memerlukan hari siang yang lebih lama (lebih dari 12 jam) dan hari malam lebih pendek (kurang dari 12 jam) untuk memulakan pembungaan, dan ia tidak akan bunga kecuali keadaan-keadaan ini dipenuhi. Beberapa tanaman yang memerlukan tempoh siang yang panjang adalah:

Dahlia Teluki (Carnation)

Bunga Loceng Aster

Cone flowers

PENUTUP

    Kefotokalaan adalah penting kepada tumbuhan selain fotosintesis kerana ia membantu dalam perkembangan dan pembiakan sesuatu tumbuhan. Tahap penerimaan cahaya yang berbeza antara sesuatu tumbuhan adalah bergantung kepada ciri-ciri sesuatu tumbuhan tersebut. Kekurangan atau terlebihnya penerimaan cahaya bagi sesuatu tumbuhan itu daripada tahap keperluan akan menyebabkan ketidakseimbangan perkembangan dan pembentukan tanaman di sesuatu kawasan tersebut.

RUJUKAN

(a) Buku

 1. J. Rombach, 1976, Effects of Light and Phytochrome in Heterotrrophic Growth of Lemna Minor L

(b) Laman Web

 1. http://blogs.unpad.ac.id/poisonivy/2010/06/09/krisan-2/
 2. http://mforum2.cari.com.my/viewthread.php?tid=350899

RANCANGAN PENGAJARAN

Tarikh            : 20 September 2010

Hari                : Isnin

Masa                : 3.00 petang- 4.20 petang

Kelas                : Tingkatan 4 Gigih

Bilangan Pelajar        : 25 orang

Mata Pelajaran        : Sains Pertanian

Topik Pengajaran    : Faktor Yang Mempengaruhi Pertumbuhan dan Hasil Tumbuhan (Kefotokalaan)

Objektif Pembelajaran    : Di akhir pengajaran, pelajar dapat:

 1. Menyatakan definisi kefotokalaan dengan tepat.
 2. Menyatakan jenis reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan dengan betul.
 3. Memberikan sekurang-kurangnya 2 contoh jenis tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang dengan betul.

Isi Pelajaran            :

 1. Definisi Kefotokalaan.
 2. Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang pendek.
 3. Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang panjang.

Nilai-nilai Murni        : Kerjasama, bersistematik.

Kaedah Pengajaran        : Perbincangan

Alat/Bahan Bantu Mengajar:

 • Slaid Power Point, 2 sampel pokok kekwa dan 2 sampel pokok jarak yang mengalami pendedahan cahaya yang berbeza, kertas mahjung, marker pen dan pita pelekat.

Pengetahuan Sedia Ada    :

 1. Pelajar telah mempelajari secara teori tentang kepentingan          cahaya kepada pertumbuhan tumbuhan.
 2. Pelajar telah mempelajari faktor-faktor yang mempengaruhi      penerimaan cahaya oleh tumbuhan

  Bahan Rujukan    : Tai Lung Aik (2002) KBSM Sains Pertanian Tingkatan 4, Percetakan Warni Sdn. Bhd.

Set Induksi (3-5 Minit):

 1. Guru mengimbas kembali perkara yang telah dipelajari ketika kelas teori dengan menanyakan beberapa soalan tentang kepentingan cahaya kepada tumbuhan.
 2. Guru menunjukkan slaid yang mempunyai gambar pokok yang menerima tempoh cahaya yang berbeza.
 3. Guru bertanyakan soalan mengenai sebab keadaan sedemikian berlaku.
 4. Guru merumuskan jawapan pelajar dan mengaitkannya dengan aktiviti yang akan dijalankan dalam amali kali ini.

Prosedur Penyampaian:

Step/Masa Isi pelajaran Kaedah/ Penyampaian
Langkah 1

Penerangan dan Membuat

Pemerhatian

(10 Minit)

1. Mengenalpasti kesan reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan.


 1. Guru menerangkan secara ringkas mengenai aktiviti yang akan dilakukan oleh pelajar.
 2. Guru menunjukkan 2 jenis pokok yang memerlukan tempoh cahaya yang berbeza iaitu:
 • pokok kekwa yang memerlukan waktu siang yang pendek
 • pokok jarak yang memerlukan waktu siang yang panjang.
 1. Dua sampel bagi setiap jenis pokok disediakan yang mana setiap satu daripadanya telah didedahkan kepada tempoh cahaya yang berbeza.
 2. Guru meminta setiap pelajar memerhatikaan perbezaan kedua-dua jenis pokok tersebut.


Langkah 2

Perbincangan

(25 Minit)

1. Definisi Kefotokalaan

 • Reaksi tumbuhan terhadap perbezaan panjang tempoh siang dan malam.

2. Reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan:

 • Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang ysng pendek.
 • Tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang panjang.
 1. Guru membahagikan pelajar kepada 5 kumpulan yang terdiri daripada 5 orang pelajar bagi setiap kumpulan.
 • Pelajar dibekalkan kertas mahjung, marker pen, pita pelekat.
 1. Guru menunjukkan slaid yang mengandungi beberapa soalan di mana hanya satu soalan yang perlu dibincangkan bagi setiap kumpulan mengikut nombor kumpulan yang diberi. Soalan yang dikemukakan adalah seperti berikut:
  1. Berikan definisi kepada fenomena yang berlaku dan terangkan sebab berlakunya keadaan sedemikian?
  2. Kelaskan kedua jenis pokok tersebut kepada tumbuhan yang memerlukan siang yang pendek den tempoh siang yang panjang dan berikan sebab.
  3. Apakah yang akan berlaku sekiranya pokok yang memerlukan siang yang pendek didedahkan kepada tempoh siang yang panjang?
  4. Apakah yang akan berlaku sekiranya pokok yang memerlukan siang yang panjang didedahkan kepada tempoh siang yang pendek.
  5. Senaraikan contoh tumbuhan lain yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang.
 2. Setiap kumpulan diminta membincangkan perkara yang dipaparkan dalam slaid.
Langkah 3

Pembentangan

(25 Minit)

1. Membentangkan hasil perbincangan.
 1. Setiap kumpulan diminta membentangkan hasil perbincangan dihadapan pelajar lain.
 2. Setiap kumpulan diberi masa selama 5 minit untuk membentangkan hasil perbincangan.
 3. Semasa sesi pembentangan, pelajar lain diminta untuk memberi maklum balas.
 4. Guru memberikan ulasan serta peneguhan kepada semua jawapan pelajar yang dibentangkan.

Kesimpulan (5 Minit):

Di akhir aktiviti amali yang dijalankan guru merumuskan tentang amali tersebut dan berharap agar pelajar dapat mengetahui kadar penerimaan cahaya terhadap tanaman yang boleh mempengaruhi pertumbuhannya dan kesan terhadap tanaman tersebut dengan betul.

Penilaian (10 Minit):

Di akhir pengajaran dan pembelajaran, guru mengemukakan beberapa secara soalan lisan untuk menguji kefahaman pelajar.

 1. Apakah yang dimaksudkan dengan kefotokalaan?
 2. Nyatakan jenis reaksi tumbuhan terhadap kefotokalaan.
 3. Berikan 2 contoh jenis tumbuhan yang memerlukan tempoh siang yang pendek dan tempoh siang yang panjang.

Tugasan Lanjutan:

 1. Guru memberikan latihan tambahan di dalam buku amali sebagai latih tubi kepada pelajar.
 2. Guru meminta pelajar mencari maklumat tambahan untuk memudahkan pelajar mengikuti skop yang akan dibincangkan pada minggu hadapan.

Penilaian Kendiri:

Ulasan Penyelia:

|bunga telukifaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamandata tanaman cili dalam pelbagai suhufaktor mempengaruhi tumbuhan alpainfaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamancara penjagaan pokok kekwabunga carnationbunga kekwanota sains pertanian mempengaruhi pertumbuhansains tahun 4 tumbuhan membiaksains tahun 4:pembiakan tumbuhansains tahun 4 pembiakan tumbuhanpertumbuhan tingkatan 3proses pertumbuhan pokokgambar bunga kek wakekwa flowersains tahun 4/tumbuhancara pembiakan tumbuhan sains tahun 4nota sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhannota ringkas biologi tingkatan 4 bab 6contoh soalan respirasi dalam tumbuhanbahan bantu mengajar-proses fotosintesisdefinisi pertumbuhan pokokfaktor yang mempengaruhi hasil tanamangeografi tingkatan 1definisi kesan rumah hijaufaktor pertumbuhan pokok alpainfaktor yang mempengaruhi persekitaran tumbuhanthesis faktor penerimaan produk hijaurumah hijau mempengaruhitanaman kekwafaktor yang diperlukan untuk fotosintesisfaktor-faktor pertumbuhan pokokqalish com/2011/10/faktortanaman hiasancara menanam pokok kekwasains pertanian tingkatan 5-bab 3fotosintesis tingkatan 2tanam kekwasains tahun 4 - tanaman membiakcara rumah hijau mempengaruhi sistemjenis-jenis bunga seri paginota sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertubuhan dan hasil tumbuhansoalan matematik tahun 4 topik panjangset induksi matematik tingkatan 4eksperimen tanam cili pada suhu berbezaciri-ciri bunga telukiset induksi sains pertanian bab 2eksperimen tanaman cili pada suhu berbezaset induksi faktor pengeluarankeperluan klorofil untuk proses fotosintesisamali sain faktor cahayapokok kaktus berbungaamali tentang fotosintesispembiakan tanaman dan kepentingannyaamali sains pertanian tingkatan 5 keperluan cahaya untukamali sains pertanian - fotosintesisfaktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil pertaniansains tahun 4-pembiakan tumbuhandefinisi bahan bantu mengajarsains tingkatan 3 :pembiakan vegetatif tumbuhancontoh tanaman mengeluarkan oksigenfaktor yang mempengaruhi jenis tumbuhan alpainfaedah sains pertaniancontoh soalan iklim hujan dalam sains pertanianslaid powerpoint untuk pengajaran & pembelajaranfaktor yang mempengaruhi keperluan asascontoh rph cahaya sains pertanian tingkatan 4faktor proses fotosintesis terhadap pertumbuhan hasil tanamanset induksi kesan suhu terhadap pertumbuhan tumbuhansains pertumbuhan pokokfaktor mempengaruhi kefotokalaansains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanfaktor pertumbuhan hasil tanamansains tingkatan 1 bab oksigen diperlukan untuk respirasiFaktor faktor antara iklim and tumbuh- tumbuhan - rujukanlakaran bunga kekwaeksperimen pokok ciliset induksi cahaya mempengaruhi fotosintesiseksperimen kesan suhu terhadap kadar fotosintesissains pertanian tentang faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanfaktor pokok alpainfaktor pertumbuhan tumbuhannota sains bab3 spm tingkatan 5pembungaan tanaman kacang panjangkesan cahaya terhadap tumbuhankertas soalan akhir tahun sains tingkatan 1 2011penanaman tumbuhan dalam rumah hijau mempengaruhi kadar fotosintesipenaruh angin terhadap pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamankertas akhir tahun tingkatan 1 sainskeperluan asas tumbuhan dan kepentingannyapenjagaan pokok kekwakepentingan cahaya terhadap tumbuhanperanan musim luruh kepada manusiaperkembangan dan pertumbuhan pokokPOKOK BUNGA ASTERkonsep tumbuhan semulajadinota pembiakan tingkatan 3nota keperluan asas tumbuhannota sains pertanian faktormusim mempengaruhi pertanianmengkaji pertumbuhan pokok cili pada suhu berbezamenanam cili dalam suhu yang berbezamaklumat sains pertanian amali keperluan cahaya dalam fotosintesisnota sains tahun 4 keperluan asaslatihan fotosintesis tingkatan 2nota sains tingkatan 3 tajuk pembiakanobjektif mata pelajaran sains pertanian tingkatan 4 faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanpokok bunga carnationpokok bunga kekwarancangan mengajar penerimaan cahaya terhadap tumbuhanfaktor-faktor dan kesan yang mempengaruhi hasil tanamanfaktor-faktor cahaya yang mempengaruhi pertumbuhan tumbuhanfaktor yang meningkatkan hasil pengeluaran hasil pertanianrancangan pengajaran sains pertanian tentang hujanrancangan pengajaran sains pertanian tentang kesan hujan terhadap pertumbuhanrph faktor-faktor yang mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhanrph kefotokalaanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan pokok ciliFaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran pertanianrph sains tahun 5 (cahaya)faktor-faktor yang mempengaruhi hasil tanamanrancangan mengajar amali sains pertanianinduksi iklim hujaniklim mempengaruhi tanaman tumbuh-tumbuhangula dioksida semasa respirasi terangkan proses inipowerpoint genetik sub topik sains pertanian tingkatan 4proses fotosintesis dalam buku tingkatan 5fungi phytochrome pada tumbuhan berbungaproses pertumbuhan tumbuhanfotosintesis amalipunca pertanian mempengaruhi ekosistem pdfqalish com/2011/10 faktor-yangfaktor-faktor yang menpengaruhi pertumbuhan dan pengeluran hasil tanamanrph set induksi kepentingan tumbuhan semulajadi 1soalan sains pertanian-iklim-cahayabagaimana faktor iklim mempengaruhi pertumbuhantumbuhan yang memerlukan malam yang panjangciri-ciri bunga telukisbunga dahliacara menjaga pokok kekwatanaman siang pendektumbuhan tempoh siang pendekaktiviti respirasitanaman hijau tingkatan 2cara-cara tumbuhan membiakalat bahan bantu mengajar sains pertanianbahan pengajaran sains pertanianbunga loceng asterbiologi tingkatan 4 kertas 3 fotosintesissoalan sains tingkatan 4 fotosintesissoalan sains tingkatan 1akhir tahunContoh gambar faktor iklimbab5 sains tingkatan1tanaman yang berbunga apabila mendapat cahaya kurang 12 jam sains pertanianteknik menanam bunga kekwacara menanam bunga kekwaamali fotosintesis tingkatan 4bab 2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhansoalan objektif faktor pertumbuhan tanamancontoh laporan amali mengenai peranan suhu pada tanamancara menjaga bunga telukisoalan topik cahaya sains pertanian tingkatan 4cara tumbuhan membiakpertumbuhan manusia sain tingkatan 3peningkatan panjang tumbuhanpertumbuhan spesies alpainpengenalan tajuk tumbuhan sainspertumbuhan tanaman dan faktor yang mempengaruhinyapertumbuhan manusia tingkatan 3peta minda sains definisi pertumbuhantips menjaga pokok bunga kekwatumbuh-tumbuhan memerlukan oksigen?pmr kaktus berbungapeta minda pembiakan tumbuhan sains tahun 4pokok mengosigen pada waktu siangpertumbuhan tumbuhan sains tingkatan 3perlukan jangkamasa malam yang pendek untuk berbungapenjagaan bunga kekwatumbuhan berbungatumbuhan alpainPentingnya keperluan asas tumbuh-tumbuhanpentingnya cahaya sains tahun 2pentingnya tumbuhan beriklimpenyakit pada tanaman kekwatumbuh-tumbuhan yang berbungatumbuh-tumbuhan sebagai bahan bantu mengajarPERANAN SUHU DAN TEMPOH CAHAYA TERHADAP PERTUMBUHAN POKOKperbezaan tumbuhan berbunga dan tak berbungapercahayaan kekwapenjagaan pokok bunga telukiperkembangan dan pembiakanpenjagaan pokok bunga dahliapertumbuhan tumbuhan faktor cahayaproses fotosintesis bunga power pointpower point tentang siang dan malampower point tentang interaksi tanaman dengan cahayapower point tentang faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan pada tumbuhantempoh proses florigenpower point tentang cara tumbuhan membiakpower point tajuk iklim sains pertanian tingkatan 4power point sains pertanian tingkatan 4 bab 2power point keperluan asas tumbuh-tumbuhanpower point tumbuhan semulajaditerangkan faktor-faktor yang mempengaruhi kadar faedahpowerrpoint empat musimpowerpoint tumbuhan semulajadipowerpoint tentang bunga kekwapowerpoint pertahanan semulajadi pada tumbuhantentang keperluab badan bahasa melayupowerpoint ester tingkatan 5power point UBBL -pengudaraan dan pencahayaantentang penjagaan pokok kekwapower point faktor yang mempengaruhi fotosintesisthesis tajuk tentang pertumbuhan pokokpower point bagi sub topik pertanian dan manusiapokok kekwa dalam persekitaran terkawalpower point tumbuhan semulajadi tingkatan 1tingkatan 4 biologi fotosintesispokok cili lambat membesartingkatan 5 sains bab pembiakantip menjaga pokok kekwatip penjagaan pokok bunga telukipokok alpain ciri ciri pertumbuhantingkatan 1; Sains Kenapa Tumbuh Tumbuhan penting kepada Manusiapokok keluarkan karbon dioksida pada waktu malamtingkatan 1 sains kepentingan sainspokok mengeluarkan oxygen pada malampokok mengeluarkan karbondioksida pada waktu malampokok mengeluarkan karbondioksida pada malampokok mengeluarkan karbon dioksida waktu malampokok membiak melalui daun-sains tahun 4pokok memberi oksigenpokok membekalkan oksigen pada waktu malampokok akan keluarkan karbon dioksida pada waktu malamtumbuhan memerlukan oksigen pada waktu malamtumbuhan musim sejuktumbuhan pada musim panasnota sains tahun 4 keperluan asa tumbuhannota sains tahun 3 tumbuhan hijaunota sains pertanian tingkatan4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamannota sains pertanian tingkatan 4 iklimtumbuhan siang pendektumbuhan waktu malamnota sains tahun 4 keperluan asas manusianota sains tahun 4 keperluan asas tumbuhannota sains tingkatan 2 fotosintesisnota sains tingkatan 1 power pointnota sains tentang 4 musimtumbuhan mengeluarkan oksigen pada waktu siangnota sains tajuk aplikasi pembiakan vegetatif dalam tumbuhan berbunganota sains tahun 5-cahayanota sains tahun 5 cahayanota sains tahun 4 tumbuhan tidak berbunganota sains pertanian tingkatan 4 faktor yangnota sains pertanian tingkatan 4 bab2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhannota sains pertanian tingkatan 4 bab2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhanwaktu malam yang pendek pada bunga kekwanota sains kbsr tahun 4(pembiakan tumbuhan)nota sains fotosintesis powerpointwikipedia faktor mempengaruhi kitar semulanota sain pertanian tingkatan 5 - topik 3nota ringkas sains pertanian tingkatan 5 iklimwww googlenota ringkas keperluan asas tumbuhanwaktu malam pokok mengeluarkan karbon dioksidanota sains organisma tingkatan 1Nota sains pertanian iklimtumbuhan yang menyebabkan kegugurannota sains pertanian genetiknota sains pertanian faktor yang mempengaruhi perubuhan dan hasil tumbuhanvideo perkembangan tumbuhan#q=video perkembangan tumbuhannota sains pertanian faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan tumbuhan tingkatan 4waktu malam dan tumbuh-tumbuhannota sains pertanian asasnota ringkas kepentingan tumbuhan semulajadi di malaysiapengenalan asas bagi ciri-ciri pokok daun bunga dan buahtumbuhan bergantungtumbuhan dan cahayaTUMBUHAN DAN IKLIM PDFtumbuhan di waktu malampenanaman tumbuhan dalam rumah hijau mempegaruhi kadar fotosintesispenanaman pokok kekwatumbuhan karbon dioksida waktu malampenanaman kekwapencahayaan bunga kekwapencahayaan semulajadi dalam rumahpengeluaran tanaman definasipengajaran rph fotosintesispengajaran perbezaan reproduktif tahun 4pengajaran dalam proses pertumbuhan tumbuhantumbuhan berbunga sains tingkatan 1penerimaan cahayapencahayaan tanamanpencahayaan tambahan kekwapenanaman bunga dahliatumbuhan membiak sains tahun 4pembungaan pokok biologipaper sains pengenalan tumbuhanoum pertumbuhan tanaman pada suhu berbezaoksigen pada pokokobjektif pengajaran untuk faktor pengeluaranobjektif pembelajaran topik tumbuhan sains tahun 3tumbuhan memerlukan oksigen pada waktunota tumbuhan sains tahun 2nota tentang tumbuhanpaper sains pengenlan tumbuhanpdf faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamanpembungaan kacang panjangpembungaan bergantung kepada cahayapembiakan tumbuhan sains pertanian tingakatan 4pembiakan tumbuhan ( sains tahun 4)tumbuhan memerlukan oksigenpembiakan pada tumbuhan berbungapembiakan melalui daun sainspembiakan dan pertumbuhan tumbuhannota sains tingkatan 4 cahayasains pertanian tingkatan 4 bab 2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan udara dan air nota ringkassoalan sains tahun keperluan asas tumbuhansains tahun 4: pembiakan tumbuhansoalan sains tahun 6 mempengaruhi dan dipengaruhisains tahun 5 cahayasains tahun 5 mempelajari tentang pembiakan tumbuhansains tahun 5 pembiakan tumbuhan melalui airsains tahun empat cara pembiakan tumbuhansains tingkatan 1 akhir tahunsoalan sains petumbuhan tumbuhan tahun 4sains tingkatan 1kepentingan sains kepada manusiasains tingkatan 2 amali fotosintesissains tingkatan 2 cahaya dan fotosintesissains tingkatan 2 tentang cahaya dan tumbuhansains tingkatan 3 aplikasi tumbuhan vegetatifsains tingkatan 3 keperluan asas tumbuhansains tingkatan 5 bab3sains tinkatan 1 tentang tumbuhansoalan sains tajuk : pertumbuhansoalan sains ting 1 terengganu 2010sains tahun 4 tumbuhan berbungasains pertanian tingkatan 4 bab faktor iklim tanamansains pertanian tingkatan 4 cahayasains pertanian tingkatan 5 amali keperluan cahayasains pertanian tingkatan 5 bab 4soalan tajuk iklim sains pertaniansains pertanian(amali fotosintesis)sains pertanian- faktor mempengaruhiSAINS PERTANIAN- Kefotokalaansoalan subjektif faktor faktor yang mempengaruhi tumbuhansains pmr proses tumbuhan hijausains sekolah rendah-gambar tumbuh-tumbuhan membiaksains spm proses pertumbuhan hijausains tahun 2 cahaya dan gelapsains tahun 2 daunsains tahun 2 tajuk tumbuhansoalan sains tingkatan 3 pertumbuhan manusiasains tahun 4 keperluan asas tumbuhan amalisains tumbuhan spmsatu eksperimen dijalankan untuk membesarkan pokok cili pada suhu yang berbezasoalan sains pertanian tingkatan 4 (2 5 genetik)soalan latihan sain pertanian suhuset induksi suhu memengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanset induksi tumbuhanset induksi tumbuhan semula jadisoalan genetik sains pertanian ting 4set induksi untuk fotosintesisset induksi untuk sains pertanian bab 2set pengajaran sains pertanian iklimsistem pembiakan tumbuhan biologi tingkatan 4sistem respirasi tumbuhan pada waktu malamsoalan fotosintesis tahun 4soalan akhir tahun biologi tingkatan 4 2010soalan akhir tahun sains tingkatan 1 2001soalan akhir tahun sains tingkatan 1 2013soalan biologi pembiakan diplomasoalan akhir tahun tingkatan 4 matematik terengganu 2010soalan akhir tahun tingkatan 4 sains terengganusoalan latihan sains pertanian tajuk iklimsoalan latihan tumbuhan semulajadiset induksi penerimaan cahaya terhadap tumbuhansebab berlakunya pengeluaran hasil tanamansebab tanaman hidroponik dapat mengeluarkan hasil yg banyaksoalan sains akhir tahun tingkatan 1 kertas1soalan sains akhir tahun tingkatan 1 2011sebab yang mempengaruhi kepelbagaian tumbuhan semula jadisejarah kefotokalaan tumbuhansemasa fotosintesis tumbuhan memerlukansemua faktor yang dapat berpengaruh terhadap pertumbuhan dan hasil tanamansenarai bunga yang memerlukan tempoh siang pendekset induksi berkaitan kesansoalan proses fotosintesissoalan pertumbuhan tumbuhan darjah 4set induksi faktor yang mempengaruhi tumbuhanSET INDUKSI FAKTOR-FAKTOR PENGELUARANset induksi iklim tanamansoalan objektif sains pertAnian tingkatan 4 subtopik iklimsoalan mengenai tumbuhansoalan amali microsoft power pointproses fotosintesis dan hasil pokok cilirancangan mengajar menentukan keperluab cahaya untuk fotosintesisrancangan mengajar menentukan keperluan cahaya untuk fotosintesistanaman di musim panasrancangan mengajar sains pertanian iklim cahayatanaman cili pada suhu yang berbezarancangan pengajaran cara pembiakan tumbuhanrancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 anginrancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 bab iklimrancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 cahayarancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (hujan)rancangan pengajaran harian sains pertanian tingkatan 4 hujantanaman beriklim sejuk di eropahtanam pokok cili dengan suhu berbezatanam bunga telukirancangan pengajaran sains tekstur bahanrancangan pengajaran suhu mempengaruhi hasil tanamanrph amali cahayarancangan mengajar kaedah menanaman pokokrancangan mengajar faktor mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhanrancangan mengajar amali sains pertanian faktor cahayatempoh pertumbuhan tanaman campurproses fotosintesis pada tumbuhan upsrtempoh pertumbuhan setiap jenis tumbuhanproses fotosintesis pokok pada waktu malamproses fotosintesis tingkatan 4proses fotosintesis tumbuhan pada waktu malamproses oksigen tumbuhan pada waktu malamproses pembuahan dan pembungaan tumbuhanproses pertumbuhan penanaman pokok bungatempoh pembungaan kacang panjangtempoh bunga kertas berbungaproses yang dipengaruhi cahaya yang memberi kesan terhadap pertumbuhan dan hasil tumbuhantanamanhidro com mytanaman untuk pencahayaansains bab 3-ting 5tanaman pada musim sejuktanaman musim panasrph faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhanrph faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (hujan)tajuk topik sains tahun 4rumah hijau mempengaruhi hasil tanamanrumah hijau mempengaruhi tumbuhansain pertanian tingkatan 4 perbezaan antara kaedah pembiakansain tumbuhansains - tumbuhan semula jadisub topik dalam sains pertaniansains bab 3 tingkatan 5spm biology paper 3 bab 6 tingkatan 4 faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesissains kepentingan fotosintesissains pertanian Bab 2sains pertanian fotosintesissains pertanian iklimsoaln objektif untuk topik aplikasi pembikan vegetatif dalamsains pertanian iklim pdfsains pertanian suhu tanamansoalan topik pertanian tahun 6soalan topik fotosintesissub topik tumbuh-tumbuhan sains tahun 2suhu dan kesan pada pokok cilirumah hijau -kawalan faktor fotosintesis biologi tingkatan 4rph fotosentesisRPH iklim hujan sains pertaniantahun 4 membiak melalui dauntahap pertumbuhan pokokrph kt tahun 6 faktor mempengaruhi penanamanrph pertumbuhan kacang hijausuhu tanaman pokok kekwarph sains pembiakan tingkatan 3suhu pertumbuhan pokok cilirph sains pertanian bab 2 iklimrph sains pertanian faktor hujan yang mempengaruhi pertumbuhanrph sains pertanian subtopik hujanrph sains pertanian tingkatan 4 pembiakansuhu meningkatkan hasil cilisuhu mempengaruhi hasil cilisuhu dan pokok kekwarujukan pembiakan tumbuhansains pertanian tentang pokokfaktor cahaya dalam pertumbuhan pokokeksperimen penanaman pokok cili pada suhu berbezaeksperimen penanaman cili pada suhu yang berbezaeksperimen menanam cili dalam suhu berbezaeksperimen kesan suhu ke atas pertumbuhan cilieksperimen fotosintesis sains pertanianeksperimen cahaya mempengaruhi fotosintesis sains pertanian tingkatan 4dua aplikasi pembiakan vegetatif dalam pertaniandefinisi pertanian semulajadidefinisi pembikan tumbuhaneksperimen pertumbuhan pokok cili bergantung kepada suhu berbezaeksperimen pokok cili faktor suhueksperimen sains kesan suhu ke atas cilifaktor cahaya dalam pertumbuhanfaktor asas yang mempengaruhi pertumbuhanfaktor asas tumbuhanfaktor - faktor dan kesan yang mempengaruhi hasil pertanianfaktoe mempengaruhi kadar pertumbuhanfaedah mempelajari tajuk tumbuh-tumbuhanempat musim yang mempengaruhi kadar hujaneksperimen suhu tanaman sekolah rendaheksperimen suhu dan hasil tanamancontoh soalan sains tahun 4 tajuk keperluan asas tumbuhancontoh soalan sains pertanian tingkatan 4 bab 2 faktor cahayacontoh soalan sains pertanian faktor mempengaruhi penerimaancontoh rancangan pengajaran harian kefotokalaancontoh pembentangan sains pertaniancontoh laporan eksperimen sains tahun 5contoh laporan eksperimen pertumbuhan cili pada kadar suhu yang berbezacontoh hasil rancangan penelitian pengaruh faktor luar terhadap pertumbuhan tumbuhancontoh eksperimen pertumbuhan pokok cilicontoh bbm sains pertanian (bab tanah)contoh amali sains tingkatan 5 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan mikroorganismaciri-ciri pokok pertumbuhan dan perkembangancontoh rancangan pengajaran harian sains pertahanan semula jadi pada tumbuhancontoh rph amali sains pertanian bab iklimcontoh rphfaktor tanah sains pertanian tingkatan 4contoh soalan keperluan asas tumbuhancontoh soalan genetik tingkatan 4contoh soalan dan jawapan geografi tingkatan 1tentang iklim dan tumbuhancontoh soalan biologi tingkatan 4 fotosintesismcontoh soalan bab 2 sains pertanian tingkatan 4contoh soalan amali sains tahun 4contoh soalan akhir tahun sains tingkatan 1contoh set induksi keperluan asas tumbuhancontoh set induksi fotosintesisciri-ciri pokok bunga poinsettiafaktor cahaya terhadap bunga mekarfaktor yang mempengaruh pertumbuhan dan hasil tanamanfaktor persekitaran manggafaktor pengaruhi pencahayaan semulajadifaktor penentu pertumbuhan dan hasil tanaman dalam sistem pertanianfaktor pembiakan tumbuhanfaktor pembiakan tanamanfaktor musim panasfaktor musim bungafaktor mempengaruhitumbuhan semulajadi3 faktor mempengaruhi penerimaan cahaya kepade tumbuhanfaktor pertumbuhan alpainfaktor pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor pertumbuhan tanamanfaktor yang diperlukan dalam fotosintesisfaktor yang bantu pembiakan mirkoorganisma dalam cahayafaktor untuk pertumbuhan tumbuhan yang sihatfaktor tumbuhan alpainfaktor tanaman yang mempengaruhi kesan terhadap pengeluaran hasil pertanianfaktor spesis tumbuhan alpainfaktor proses fotosintesisfaktor pokok bunga xberbungafaktor pertumbuhan tunbuh-tumbuhanfaktor mempengaruhi pokok alpainfaktor mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor mempengaruhi pengeluaran tanamanfaktor faktor yang mempengaruhi perumbuhan dan hasil tanamanfaktor faktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanfaktor faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor faktor pertumbuhan pokok yang sihatfaktor faktor mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor dan kesan yang mempengaruhi pengeluaran hasil cilifaktor dan kesan yang mempengaruhi hasil tanamanfaktor dan kesan kadar fotosintesisfaktor dan kesan bab 4 tingkatan 2faktor genetik yang mempengaruhi pertumbuhan tumbuhanfaktor iklim mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor iklim terhadap tanamanfaktor mempengaruhi penerimaan hujanfaktor mempengaruhi penanaman cilifaktor mempengaruhi kadar pertumbuhan manusiafaktor mempengaruhi fotosintesisfaktor mempengaruhi cahaya semulajadifaktor mempengaruhi bilangan organismafaktor mempangaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor iklim yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran tanamanfaktor iklim yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor cahaya terhadap pertumbuhan tanamanbab 4 sains tingkatan 1kepentingan kepelbagaian sumber bumi kepada manusiaapakah faktor yang mempengaruhi alpainapakah faktor sainsapakah faktor mempengaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan Alpainamali tahun 4 keperluan asas tumbuhanamali sains tahun 4 tumbuhan memerlukan airamali sains pertanian fotosintesisamali sains keperluan asas tumbuhanamali sains cahayaamali sain pertanian cara pembiakan pokok manggaapakah faktor yang mempengaruhi jenis tumbuhan alpainapakah faktor yang mempengaruhi pertumbuhan pokokapakah keperluan tumbuhanbab 2 genetik/ sains pertanian ting 4bab 2 faktor yang mempengaruhinya pertumbuhan dan hasil tumbuhanaplikasi sains dalam pertumbuhan pokokaplikasi fotosintesis kertas 3 biologiapehilion mempengaruhi panjang siang dan malamapakah tumbuhan memerlukan oksigenapakah suhu menpengaruhi fotosintesisapakah proses tumbuhan pada waktu malamapakah mineral asas untuk pertumbuhan pokok tanamanamali sain faktor cahaya tindakanamali fotosintesis sains pertanianamali faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisadakah pokok mengeluarkan karbondioksida pada malam hariadakah pokok mengeluarkan karbon dioksidaadakah pokok kaktus menghasilkan oksigenadakah chahaya lampu boleh dalam fotosintesisadakah cahaya mempengaruhi pertumbuhan pokok9 senaraikan lima (5) faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tanaman5 kegunaan tumbuhan5 kegunaan sains terhadap tumbuhan5 faktor yang mempengaruhi tumbuhan spesis tumbuhanadakah pokok mengeluarkan oksigen pada waktu malam?adakah tumbuh tumbuhan menggunakan oksigen pada waktu malamadakah tumbuhan mengeluarkan karbon?amali 6 fotosintesisalpain pokok faktoraloi cebih tahan akisan sains tingkatan 5alat bantu mengajar-empat musimalat bantu mengajar tema tumbuh-tumbuhan (daun)alat bantu mengajar dari tumbuhanaktiviti manusia mempengaruhi kepada kadar fotosintesisair adalah keperluan asas tumbuhanadakah tumbuhan menjalankan fotosintesis di waktu malam5 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanbab 5 peta geografi tingkatan 1tentang gambaran ringkasciri-ciri daun aspencara pembiakan tumbuh-tumbuhan sains tahun 3cara pembiakan kaktuscara pembiakan bunga telukicara pembiakan bunga kertacara menanam kekwacahaya untuk tumbuhancahaya merupakan faktor yang di perlukan tumbuhan pada waktu apa?bunga yg berbunga pada waktu malam\bunga telukiscara penjagaan bunga telukicara tanam kekwacara tanam pokok kekwaciri ciri setiap tumbuhan tahun 3 pbsciri ciri bunga telukicara-cara penjagaan pokok kekwacara untuk tanam bunga telukicara tumbuhan membiak sains tahun 4cara tumbuhan membesarcara tanaman tingkatan 2cara tanaman rumah hijaucara tanaman kekwabunga poinsettiabuku rujukan sains pertanian buah mangga spmbuku panduan guru sains pertanian kbsm tingkatan 4 dan 5 2002bahan bantu mengajar tumbuh-tumbuhanbahan bantu mengajar sains tumbuhan hijaubagaimana suhu mempengaruhi pertumbuhan sesuatu tanamanbagaimana suhu mempengaruhi jumlah hasil tanamanbagaimana pokok memberi oksigen pada manusiabagaimana pokok membekalkan oksigen?bagaimana pertumbuhan tumbuhan jika tidak mendapat cahayabagaimana pertumbuhan pokokbagaimana hujan itu mempengaruhi hasil pertumbuhanbank soalan sains akhir tahun tingkatan 1bbm sains pertanianbelajar pertambahan matematik tahun 1buku amali sains tingkatan 4 bab 3biologi tingkatan 5 bab pembiakanbiologi tingkatan 4- kesan suhu terhadap fotosintesisbiologi tingkatan 4 keperluan tenaga harianbiologi tingkatan 4 bab 6 kaedah meningkatkan hasil tanamanBiologi Faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesis tingkatan empatbiologibilangan pelajar mempengaruhibelajar sains tahun lima bab cahayabab 6 biologi tingkatan 4 faktor-faktor yang mempengaruhi fotosintesisfaktor yang mempengaruhi aktiviti penanamankesimpulan pembiakan sains pertanian tingkatan 4kertas latihan bab khb ert tingkatan3keperluan sesuatu tumbuhankeperluan sains pertaniankeperluan pokokcilikeperluan pokok cilikeperluan musim luruhkeperluan cahaya dalam fotosintesiskeperluan asas tumbuhan sains sekolah rendah tahun 4keperluan asas tumbuhan sainkertas latihan sains tingkatan 4kesan angin terhadap pertumbuhan dan hasil tumbuhan alat bantu mengajarkesan cahaya pada biologi manusiakesimpulan bagi amali percambahankesankefotokalaankesan tempoh pencahayaan terhadap pertumbuhan ayam pdfkesan suhu terhadap pertumbuhan pokok cilikesan suhu terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman rancangan pengajarankesan suhu pada pertumbuhan bilangan buahkesan pertumbuhan lebihan daun pada pokok bunga kekwakesan mempengaruhi hasil tanamankesan lagu pada pertumbuhan pokokkepentingan tumbuhan terhadap proses biologikepentingan tumbuhan semulajadi di malaysia powerpointkepentingan sistem pembiakan pada manusiaKedormanan dalam pertaniankeberkesanan fotosistesis terhadap pertumbuhankebaikan penanaman kaedah rumah hijaukebaikan menanam pokok bungakebaikan fotosintesiskebaikan belajar tumbuhan kepada pelajarkeadaan yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhanyang sihatkeadaan yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhan yang sihatkeadaan untuk pertumbuhan tumbuhankegunaan cahaya kepada tumbuhankegunaan tumbuhan musim panaskepentingan aktiviti menggambar kepada pertumbuhan kanak- kanakkepentingan sains tumbuhankepentingan pertanian semula jadikepentingan keperluan asas tumbuhan rancangan pelajarankepentingan keperluan asas tumbuhankepentingan daun dalam fotosintesiskepentingan cahaya untuk kekwakepentingan cahaya kepada tanamankepentingan cahaya dalam fotosintesiskepentingan belajar sains tanamankeadaan pertumbuhan tumbuhan yang sihatkonsep pembiakannota ringkas kepentingan tumbuhan semulajadimenggambar dengan keperluan kanak-kanakmengajar kanak-kanak sistem pembiakan manusiamenentukan faktor-faktor keperluan karbon dioksida dalam fotosintesismenanam pokok bunga mempengaruhi kesan rumah hijaumenanam pokok bunga dahliamenanam bunga eaktu malammempengaruhi pertumbuhan tumbuhan alpainmembiak kekwamaksud sains pembiakan manusiamodal mempengaruhi pengeluaran hasil pertanian-pdfmusim mempengaruhi manusianilai murni terhadap tumbuhan semula jadinota ringkas kepentingan tumbuh-tumbuhan semulajadinota ringkas biologi bab pembiakan dan tumbuhannota pertumbuhan dan pembiakan tumbuhanNOTA PENGELUARAN TANAMAN TINGKATAN 4NOTA PENGELUARAN TANAMAN TINGnota pembiakan tumbuhannota biologi tingkatan 4 proses fotosintesisnota biologi hormonnota bio ting 4 bab 6 penggiliran tanamanmaksud phytochromemaksud fotosintesis untuk sains tingkatan 2lima faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tumbuhanlaporan eksperimen cili suhulaporan eksperimen biologi tingkatan 4 kertas 3 bab 6 faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisslaporan amali tanaman cili dalam pelbagai suhulaporan amali sains pembiakan pokok cililangkah-langkah kedormananlangkah-langkah fotosintesislakaran rumah hijau tanamanlagu keperluan asa tumbuhankos tingkatan 4 sainslaporan eksperimen penanaman cili pada suhu yang berbezalaporan eksperimen pertumbuhan cili pada kadar suhu yang berbezalatih tubi genetik sains pertanianlatihan tentang faktor fotosintesislatihan sains topik cahayalatihan sains tingkatan 1 bab 1latihan sains tahun 4:pembiakan tumbuhanlatihan sains pertanian iklimlatihan objektif sain tingkatan 1latihan faktor perkembangan pertanianlatihan dalam kumpulan tajuk fotosintesislatihan amali sains tahun 4konsep tumbuh tumbuhan semula jadifotosintesis sains pertanianfaktor-faktor mempengaruhi kadar fotosintesisfaktor-faktor mempengaruhi hasil tanamanfaktor-faktor am sekitar yang mempengaruhi kadar fotosintesisfaktor –faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan pengeluaran hasil tanamanfaktor yg mempengaruhi tumbuhanfaktor yg mempengaruhi tumbuh-tumbuhanfaktor yg mempengaruhi pada tumbuhan cahayafaktor yang perlu untuk fotosintesisfaktor yang mempengaruhi tumbuhan semulajadi dan kepentingannya tahun 5faktor-faktor mempengaruhi tumbuh-tumbuhan semulajadi di malaysia pptfaktor-faktor pengeluaran hasil tanamanfaktor-faktor tanaman englishfotosintesis sain pertanianfotosintesis pada waktu malam?fotosintesis bab 6folio sains tahun 2 tajuk tumbuh tumbuhanfaktormempengaruhi pertumbuhan spesies tumbuhan alpainfaktor-faktor yang mempengaruhi penanamanfaktor-faktor yang mempengaruhi kadar fotosintesisfaktor-faktor yang mempengaruhi fotosintesis bab 6 tingkatan 4faktor-faktor yang diperlukan fotosentisisfaktor yang mempengaruhi tumbuhan sejuk di malaysiafaktor yang mempengaruhi tumbuhan dan hasil tumbuhanfaktor yang mempengaruhi tumbuhan alpainfaktor yang mempengaruhi perkembangan pokokfaktor yang mempengaruhi perbezaan tumbuhan semulajadi pdffaktor yang mempengaruhi perbezaan tumbuhan semulajadi di dunia pdffaktor yang mempengaruhi pengeluaran hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi pembungaanfaktor yang mempengaruhi minda sihatfaktor yang mempengaruhi manusia terhadap tumbuhanfaktor yang mempengaruhi kadar pertumbuhan pokokFaktor yang mempengaruhi kadar fotosintesis tingkatan empatfaktor yang mempengaruhi persekitaran tumbuhan semulajadi pdffaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanamfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan (genetik)faktor yang mempengaruhi tumbuh-tumbuhanfaktor yang mempengaruhi tanaman ketika masa aklimatisasifaktor yang mempengaruhi pokok bunga kertasfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanaman_sains pertanianfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan tanamanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan spesis tumbuhan alpainfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan spesies alpain geografifaktor yang mempengaruhi pertumbuhan hasil tanamanfaktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tanaman(sains pertanian)faktor yang mempengaruhi fotosintesisfotosintesis tingkatan duakeadaan pertumbuhan tumbuhanjenis tumbuhan yang menyebabkan keguguranjawapan tumbuhan membiak melalui daunjawapan buku aktiviti amali sains tahun4jawapan amalijarak tanaman pokok ciliinteraksi tanaman dan faktor yang mempengaruhinyainduksi set eksperimen menentukan keperluan cahaya untuk fotosintesisinduksi set bagi tanaman hiasan tingkatan 2image alat bantu mengajar tema bungajenis-jenis bunga kek wajurnal faktor penerimaan produk hijaujurnal hasil tanamankaedah tanaman powerpointkaedah tanaman di musim sejukkaedah sistem pembiakan tumbuhan untuk murid tahun 4kaedah pembiakan tumbuhan tahun 5kaedah pembiakan pokok kaktuskaedah galak kaktus berbungakadar pertumbuhan tanamankadar fotosintesis tingkatan 4jurnul keperluan asas tumbuhan tahun 2iklim di eropah mempengaruhi bunga untuk berbungaiklim bagi tanaman kekwahujan mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhangambar keperluan asas tumbuhan sains tahun 4gambar kepentingan tumbuhan semulajadigambar faktor fotosintesisgambar faktor dan kesan rumah hijaugambar bunga telukifungsi yang mempengaruhi kadar fotosintesisfotosintesis-tingkatan 2 bab 4fotosintesis-tingkatan 2fotosintesis tumbuhanpada waktu malamgambar proses pertumbuhan pokok ciligambar tumbuhan musim sejukgambarajah eksperimen suhu mempengaruhi pertumbuhan cilihormon tumbuh tanaman malaysiahormon lain yang boleh menganggu proses pertumbuhan pokokhidroponik tingkatan 5hidroponik aplikasi dalam fotosintesishasil tumbuhan 4 musimhasil tanaman yang banyakhasil tanaman suhugambarajah pokok & fungsi sistem pertumbuhangambarajah kefotokalaanfotosintesis tumbuhan musim luruh|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!