» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

PANDUAN MENANAM TERUNG

Published on Sep 22 2011 // Uncategorized

 

Nama Botani
Famili
:
:
Solanum melongena
Solanaceae

 


VARIETI:

 • Hock Chew
  Bentuk buah adalah panjang dan sedikit bengkok serta kulit buah berwarna ungu.  Bilangan buah/pokok adalah 30-32 biji.  Panjang buah 25-27 sm.
 • Pingtung Long
  Bentuk buahnya panjang lurus yang berukuran 28 sm seberat 110 g.
 • Farmers Long
  Bentuk buahnya panjang dan lurus berukuran 28 sm, garis tengah ialah 3.5 m dan kulit berwarna ungu serta tipis dan berisi putih.
 • Extra Long
  Sangat panjang, ramping dan lurus.  Isinya berwarna putih dan halus.  Buahnya berukuran 30-40 sm panjang dan garis tengahnya 2.5 – 3 sm.
 • MTE 1
  Disyorkan oleh MARDI.  Bentuk buahnya sepanjang 18-25 sm dan garis tengahnya 2.0 – 3.5 sm.  Warna buahnya biru tua/ungu dan berat buah 90-100 g/biji.
 • MTE 2
  Disyorkan oelh MARDI.  Bentuk buah adalah bulat dan warnanya biru kehijauan/mungu muda.  Saiz buah 7.5-9.0 sm garis tengah.  Beratnya ialah 160-250 g/biji.

 

IKLIM DAN TANAH

Terung tumbuh subur di kawasan ketinggian sehingga 900 a.p.l.  Ia memerlukan perubahan kecil dalam suhu harian dan keadaan sekitar terlindung.  Pengairan diperlukan pada musim panas.  Terung hidup subur di atas berbagai jenis tanah yang mempunyai saliran yang baik dan kaya dengan baja organan.  pH tanah ayng paling sesuai ialah 6.0 – 7.0

 

PENYEDIAAN TANAH

 • Di ladang
  Bajak dan gemburkan tanah sedalam 15 hingga 22 cm (6-9 inci).  Sediakan batas berukuran 1.2 m (48 inci) lebar dan 22-39 cm (9-12 inci) tinggi.  Panjang batas mengikut keadaan kawasan.  Jarak antara batas ialah 45 cm (18 inci).  Gaulkan tahi ayam reput ke dalam tanah sebanyak 50 kg bagi 50 meter persegi (500 kaki persegi).
 • Dalam Pasu
  Dalam pasu dan bekas-bekas lain.  Gunakan tanah campuran mengandungi 3 bahagian tanah, 1 bahagian tahi ayam reput atau kompos dan 1 bahagian pasir.  Isikan tanah campuran tersebut ke dalam pasu hingga 5 cm (2 inci) dari permukaan pasu.

 

MENYEDIAKAN ANAK BENIH

Bagi tanaman di ladang, sediakan kotak semaian berukuran 45 cm (18 inci) panjang, 22 cm (9 inci) lebar dan 10 cm (4 inci) tinggi.  Isikan kotak semaian dengan tanah campuran yang mengandungi 3 bahagian tanah, 1 bahagian tahi ayam reput dan 1 bahagian pasir(klik sini untuk lihat gambar rajah).  Semai 3 gm biji benih ke dalam kotak semaian secara barisan dan tutup benih dengan lapisan nipis tanah.  Jarak antara barisan biji benih ialah 5 cm (2 inci) dan 2 cm (1 inci) antara biji benih.  Siram dengan penyiram yang mempunyai semburan halus dua kali sehari.  Kotak semaian mesti dilindungi cahaya matahari dan air hujan yang berlebihan.  Ubah anak benih ke ladang 3-4 minggu selepas disemai.  Sebelum diubah ke ladang dedah anak benih kepada cahaya matahari yang penuh selama 3-4 hari untuk mengeraskannya.

 

MENANAM

 • Di Ladang
  Anak benih yang berumur 3-4 minggu boleh diubah terus ke batas.  Sebelum mencabut, basahkan kotak semaian supaya anak benih senang digali.  Kemudian, gali anak benih dengan segumpal tanah dan tanam terus ke batas.  Jarak tanaman ialah 90 cm (36 inci) antara pokok dan 60 cm antara baris.
 • Dalam Pasu
  Tanam terus 3-4 biji benih ke dalam pasu sedalam 2-5 cm (1 inci).  Tinggalkan sepokok sepasu 2 minggu selepas menanam.

 

MENYIRAM
Siram tanaman pada awal pagi dan lewat petang setiap hari kecuali hari hujan.

 

MEMBAJA

 • Di Ladang
  Tabur baja NPK Blue Special (12:12:17:2) di keliling pokok dengan kadar 1 sudu besar atau 10 gm sepokok setiap dua minggu.
 • Dalam Pasu dan Bekas-bekas lain
  Tabur 1 sudu teh atau 5 gm baja NPK Blue Special (12:12:17:2) sepasu di keliling pokok setiap minggu.

 

SUNGKUPAN

 • Di ladang -Gunakan rumput-rumput kering atau pelepah kelapa sebagai sungkupan.
 • Dalam Pasu dan Bekas-bekas Lain -Gunakan rumput-rumput kering.

 

MERUMPUT

Bersihkan batas-batas daripada rumput rumpai dengan menggunakan tangan, cangkul atau tajak.  Bajak tanaman di pasu cabut rumpai yang tumbuh.

 

MENYEDIAKAN SOKONGAN

 • Di Ladang
  Satu kayu sokongan sepanjang lebih kurang 1 1/2 meter (5 kaki) dipacak berdekatan tiap-tiap pokok.  Dahan-dahan pokok diikat dengan tali rafia supaya buah terung tidak terkena permukaan tanah.
 • Dalam Pasu dan Bekas-bekas Lain
  Cara sokongan yang diamalkan adalah sama dengan sokongan yang dibuat di ladang tetapi kayu yang digunakan berukuran 1:2 pH (4 kaki) panjang.

 

KAWALAN SERANGGA DAN PENYAKIT

 • Serangga
  Sembur racun serangga carbaryl (Sevin pada kadar 1 sudu besar (10 gm) segelen air) untuk mengawal ulat lipat daun, kumbang daun dan pengorek buah.
 • Penyakit Layu Bakteria
  Penyakit ini boleh dielakkan dengan membuat penelitian yang kerap, pengurusan yang baik serta sistem pengairan yang sempurna dan melakukan sistem tanaman pusingan.  Teknik-teknik cantasan terkini pula boleh membantu meningkatkan hasil.

 • Penyakit Reput Buah
  Gunakan racun kulat maneb (seperti Megamaneb pada kadar 1 sudu besar atau 10 gm segelen air) untuk mengawal penyakit reput buah dan racun kulat benomyl (seperti Benlate) pada kadar 1 sudu teh atau 3 gm segelen air untuk mengawal bintik daun.

 

MEMUNGUT HASIL

 • Di Ladang
  Mulalah memetik buah 6 minggu selepas mengubah.  Pungutan hasil dibuat setiap 4 hari.  Anggaran hasil ialah sebanyak 75 hingga 125 kg bagi 50 meter persegi.
 • Dalam Pasu dan Bekas-bekas Lain
  Mulalah memetik buah 10 minggu selepas menanam.  Anggaran hasil ialah 1 kg. sepokok.


KULTIVAR-KULTIVAR TERUNG

Umumnya kultivar terung boleh dibahagikan kepada dua kumpulan utama iaitu:-

 1. Kultivar Primitif

  Sejenis kultivar terung tempatan yang berbuah kecil dengan kelebarannya kira-kira 3 cm berbentuk samada bulat, bujur atau lonjong seperti jari telunjuk dan berwarna samada hijau, putih atau hijau berjalur putih.  Kultivar ini ditanam secara kecil-kecilan dan hanya dijual di pasaran tempatan sahaja.  Kultivar ini berbuah bulat biasanya dipanggil terung kampung atau terung rapuh manakala yang bujur atau lonjong dipanggil terung telunjuk.

 2. Kultivar Moden

  Terdiri dari kumpulan kultivar berbuah besar dengan kelebaran yang melebihi 3 cm dan dipasarkan secara meluas.  Kumpulan ini boleh dibahagikan kepada tiga jenis kultivar iaitu:-

  Kultivar Bulat
  Buah berbentuk kbulat, lebarnya boleh melebihi 10 cm berwarna unggu, kadangkala hijau atau putih.

  Kultivar Bujur / Lonjong
  Buah berbentuk bujur atau lonjong, lebarnya kadangkala melebihi bujur atau lonjong.  Lebarnya kadangkala melebihi 10 cm dan panjangnya 2-3 kali lebar buah.  Warna buah biasanya unggu atau unggu gelap, namun ada juga berwarna putih atau hijau.

  Kultivar Panjang
  Buah berbentuk panjang lebarnya 5-8 cm dengan panjang melebihi 3 kali ganda kelebaran buah.  Warna buah biasanya unggu muda atau unggu, kadangkala hijau atau putih.

Pengendalian Lepas Tuai

Sila klik di sini untuk penerangan pengendalian lepas tuai
RANTAIAN LAMAN TERUNG

Sila klik pada tajuk-tajuk di bawah ini:-

PENUAIAN

Penuaian merupakan operasi awal dalam pengendalian lepas tuai.  Aspek penting bagi penuaian adalah menentukan tahap kematangan yang sesuai dan cara penuaian.  Tahap kematangan ketika penuaian mempengaruhi mutu selepas tiai dan ketahanan semasa penyimpanan.  Citarasa sesuatu jenis sayur berbeza sekiranya hasil dikutip terlalu muda atau terlalu tua.

Masa penuaian yang sesuai bagi sayuran bergantung pada iklim, musim penanaman tertentu, varieti dan jenis sayur.  Menentukan tahap sesuatu jenis sayur itu telah mencapai puncak mutu terbaik, bukanlah satu perkara yagn mudah dilakukan.  Jangka masa kematangan yang tertera pada label yang terdapat pada paket atau katalog biji benih boleh digunakan sebagai panduan sahaja.  Indeks penuaian bagi kebanyakan sayur buah dan sayur daun adalah berdasarkan saiz dan warna.  Sayur buah pada peringkat muda seperti timun dan bendi, misalnya, boleh dipetik pada beberapa saiz mengikut keperluan pasaran.  Manakala kebanyakan sayur buah yang diperlukan pada peringkat matang seperti tomato dan cili, penuaian mungkin bergantung pada perubahan warna sayuran tersebut.  Bagi sayur daun pula, saiz biasanya digunakan sebagai kriteria utama bagi indeks penuaian.  Manakala sayuran seperti kubis, kepadatannya boleh digunakan sebagai asas penuaian.  Umumnya, peringkat kematangan yang sesuai untuk penuaian berbeza mengikut jenis sayur dan cara pemasarannya.

PENGENDALIAN DI LADANG

Pengendalian di ladang perlu dilakukan dengan cermat bagi mengelakkan kecederaan mekanikal yang boleh memberi kesan lebam, calar atau pecah.  Pengendalian awal yang dilakukan di ladang dapat mengurangkan kadar kerosakan sayuran pada peringkat pengendalian yang berikutnya.  Disamping itu, operasi penyediaan di rumah pembungkusan dapat dikurangkan sekiranya penyediaan awal telah dilakukan di ladang.

MEMETIK SAYURAN

Kebanyakan sayur dipetik menggunakan tangan sahaja atau menggunakan pisau yang tajam.  Pisau yang digunakan mestilah sentiasa tajam dan bersih untuk mengelakkan penyebaran virus dari satu pokok ke pokok yang lain.  Teknik penuaian berbeza bergantung pada bahagian tanaman yang dipetik.  Bagi sayur jenis crucifer (kubis, kailan, kubis bunga dan brokoli), batang utamanya dipotong dengan pisau tajam dan pembersihan boleh dibuat di ladang.  Manakala sesetengah sayur daun yang lain (bayam, kangkung) biasanya dicabut dengan tangan.  Perlulah dipastikan supaya bahagian tangkai yang dipotong tidak menyentuh permukaan tanah. Sayur buah yang mempunyai tangkai yang ada lapisan pemisah (kacang panjang, buncis, cili) boleh dipetik dengan cara memutuskan tangkai dengan mudah menggunakan tangan.  Sebaliknya sayur buah yang mempunyai tangkai yang liat, memetik menggunakan tangan boleh merosakkan sama ada tangkai atau buah (bendi, terung, timun, labu).  Sayur jenis ini boleh dipetik dengan cara memotong tangkai menggunakan gunting (secateurs) atau pisau.

Masa yang sesuai untuk menjalankan operasi penuaian perlu juga difikirkan.  Penuaian perlu dilakukan pada waktu yang paling sejuk, sama ada pada awal pagi atau lewat petang.  Sayuran untuk pasaran tempatan boleh dipetik pada waktu pagi.  Untuk pasaran yang jauh, penuaian lebih baik dilakukan pada waktu petang sekiranya pengangkutan yang sesuai dapat diatur untuk mengangkut sayuran ke pasaran pada waktu malam atau awal pagi keesokan harinya.  Bekas pengisi sayuran yang digunakan semasa penuaian mestilah mempunyai saiz yang sesuai dan boleh dibawa oleh pekerja ke seluruh ladang.  Bekas tersebut mestilah mempunyai dinding yang tidak tajam untuk mengelakkan kerosakan pada sayur.  Penggunaan bekas yang kotor atau tercemar oleh tanah, sisa tumbuhan dan sisa yang reput perlulah dielakkan.

Sayuran yang telah dipetik mestilah dikumpulkan di tempat yang redup sekiranya pengangkutan segera tidak dapat dilakukan.  Sayuran yang terdedah pada panas matahari akan mengalami peningkatan suhu yang menyebabkan sayur mudah rosak dan layu.  Merenjis dengan air mungkin perlu supaya sayur tidak layu.  Sayuran yang telah dipetik juga mesti dielakkan daripada tercemar degan tidak meletakkannya secara terus di tanah terutamanya tanah basah.

Peringkat penuaian yang sesuai mengikut kiraan masa selepas ditanam bagi sayuran terpilih

Sayur Daun

Selepas Ditanam

Sayur Buah

Selepas Ditanam

Kekacang dan Ubi

Selepas Ditanam

Bayam

Brokoli

Kailan

Kangkung

Kubis bulat

Kubis bunga

Kubis cina

Sawi

4 minggu

8 minggu

6 minggu

3 minggu

8-8 minggu

8 minggu

8 minggu

4 minggu

Bendi

Capsicum

Cili

Terung

Timun

Tomato

 

 

8 minggu

10 minggu

10 minggu

14 minggu

4 minggu

6-9 minggu

Jagung sayur

Kacang Buncis

Kacang manis

Kacang panjang

Keledek

Sengkuang

 

 

7 minggu

5 minggu

5 minggu

5 minggu

3-5 minggu

3-5 minggu


PEMBUNGKUSAN DI LADANG

Penggunaan bahan pembungkus yang sesuai serta tahan lasak semasa di ladang amat penting untuk mengurangkan kerosakan semasa pengendalian dan pengangkutan.  Kaedah pembungkusan yang baik dapat mengurangkan kehilangan air daripada sayuran dan kerosakan mekanikal yang boleh mempengaruhi mutu sayuran pada peringkat penggunaan.  Memasukkan hasil yang dituai terus ke dalam bungkusan yang tersedia untuk dipasarkan adalah digalakkan bagi mengurangkan kerosakan disebabkan oleh pengendalian berganda.

PENGANGKUTAN DI LADANG

Mengangkut sayuran keluar dari ladang ke rumah pembungkusan perlu dilakukan dengan cepat untuk mengelakkan sayuran daripada terdedah terlalu lama pada persekitaran yang kadangkalanya terlalu panas atau terlalu lembap.  Jenis kenderaan yang digunakan perlu disesuaikan dengan jarak pasaran dan jumlah sayuran yang dikendalikan.  Lori kecil atau trailer yang disambungkan ke traktor boleh digunakan untuk mengangkut sayuran yang dipetik ke tempat pengumpulan atau rumah pembungkusan.  Jalan ladang perlulah dalam keadaan baik sebab kerosakan terhadap sayuran mudah berlaku jika diangkut melalui jalan yang tidak rata lebih lebih lagi jika menggunakan kenderaan yang tidak sesuai.  Bekas yang berisi sayur mestilah dipunggah ke dalam kenderaan dengan cermat dan disusun dengan sebaik mungkin supaya tidak mudah terbalik atau terlalu memberi beban kepada bekas di lapisan bawah, yang boleh menyebabkan kecederaan.

OPERASI RUMAH PEMBUNGKUSAN

Rumah pembungkusan merupakan kawasan teduhan untuk melakukan operasi penyediaan bagi menyediakan sayuran untuk pasaran.  Rumah pembungkusan boleh merupakan bangsal yang mempunyai peralatan yang terhad atau kompleks yang dilengkapi dengan berbagai-bagai jenis peralatan moden.   Operasi penyediaan yang dijalankan meliputi pemilihan, pemotongan, pembasuhan, pengeringan, penggredan, penyimpanan dan pembungkusan.  Kesesuaian sesuatu operasi penyediaan berbeza mengikut jenis sayur dan jenis pasaran.

Operasi penyediaan sayur-sayuran untuk pasaran

Sayur daun

Pemilihan

Pembersihan

Pembasuhan

Rawatan
Air Panas

Pengeringan

Perawatan

Pemasakan

Penyahijauan

Peng-

gredan

Pem-

bungkusan

 Bayam
Brokoli
Kubis bunga
Kailan
Kangkung
Kubis bulat
Kubis cina
SawiSayur buah

 Bendi
Capsicum
Cili
Terung
TomatoKekacang

 Jagung sayur
Kacang buncis
Kacang manis
Kacang panjang


Ubi

 Keledek
Lobak medrah
Sengkuang 

 

PEMPROSESAN MINIMUM SAYURAN

Aspek pemprosesan minimum merupakan satu aktiviti lepas tuai yang mula mendapat tempat di pasaran sekarang.  Sayuran yang diproses secara minimum merupakan sayuran yang telah dilakukan pembersihan, dibuang kulit atau dipotong dan dibungkus.  Operasi yang dilakukan bergantung pada jenis sayur.  Sayur yang diproses secara minimum ini sedia untuk terus dimasak atau dimakan.  Melalui kaedah yang sesuai, sayuran yang boleh diproses secara minimum dapat dikekalkan kesegarannya untuk tempoh simpanan tertentu.  Antara kelebihan yang diperolehi daripada hasil pemprosesan minimum ini ialah pengguna mudah membuat pilihan pada hasil yang dibeli dalam masa yang singkat.  Bahagian-bahagian yang hendak dimakan atau digunakan jelas kelihatan.  Selain itu pengguna juga dapat menjimatkan masa pengendalian sayuran itu sendiri, terutama bagi sayuran yang telah tersedia dipotong (bergantung pada jenis sayur).  Pembelian bersesuaian dengan menu yang dirancang.

Suhu, kelembapan dan tempoh simpanan
yang sesuai bagi sayur terpilih

Jenis

Suhu (oC)

Kelembapan relatif (%)

Tempoh

Bayam
Cili
Kacang bendi
Kacang panjang
Kailan
Kangkung
Kubis bulat
Kubis bunga
Kubis cina
Labu
Lobak merah
Saderi
Sawi
Terung
Timun
Tomato hijau
Tomato masak
Ubi keledek
Ubi sangkuang

5
5
7-10
4-7
5
5
1-2
0
0
10-13
0
0
5
8-12
10-13
13-21
8-10
13-16
0

90-95
90-95
95
95
90-95
90-95
90-95
95-98
95-100
90-95
98-100
98-100
90-95
90-95
95
90-95
90-95
85-90
95

1-1.5 minggu
8 minggu
3-4 hari
7-10 hari
1-1.5 minggu
1-1.5 minggu
6-12 minggu
3-4 minggu
2-3 bulan
5-10 bulan
4-6 minggu
2-3 bulan
1-1.5 minggu
1 minggu
10-14 hari
1-3 minggu
4-7 hari
4-7 bulan
4-5 bulan

Suhu, kelembapan dan tempoh simpanan yang
diproses secara minimum

Jenis

Suhu (oC)

Kelembapan relatif (%)

Tempoh

Bawang
cili
Daun bawang
Daun salad
Daun saderi
Kacang Panjang
Kubis
Timun

2
2
2
2
2
2
2
2

85-90
85-90
85-90
85-90
85-90
85-90
85-90
85-90

3
3
2
2
2
2
2
3

 

|tanaman terungcara tanam sayur dalam pasucara menanam sayur dalam pasutanam terungcara tanam sawi dalam pasucara menanam terungcara menanam sawi dalam pasupenanaman terungcara tanam terong bulattanaman terung bulatcara tanam tomato dalam pasupanduan menanam terongtanam sayur dalam pasucara tanam terongcara tanam terungcara tanam terung bulatcara menanam kobis bulatcara menanam terongcara penanaman terungcara menanam terong bulatpenanaman terong bulatcara nak lebatkan buah terungcara semai benih terungcara tanaman terungpanduan menanam terungTANAM TERUNG DALAM PASUbaja untuk terungbudidaya terong pdfcara menanam tomato dalam pasucara tanam kobis bulatpenanaman terongtanaman terong panjangtanam terongcara menanam kobiscara menanam pokok terungcara tanam terung pipitcara tanaman terong bulatgambar pohon terong ungupanduan menanam terung bulatpenanaman kailantempoh penanaman terungBudidaya terong birubudidaya terong bulatcara menanam bayam hijaucara menanam kubiscara menanam kubis bulatcara menanam sengkuangcara menanam terong birucara menanam terong biru panjangcara menanam terong ungucara menanam terung bulatcara menanam terung dalam pasucara tanam terung panjangcara tanam tomatogambar penyebaran biji benihindeks kematangan terungpenanaman terung bulatpenanaman terung panjangsemai terungtanam terong dalam pasutanaman terung minitanaman terung panjangbaja untuk terongcara menanam terung dayakcara menanam tomato di rumahcara menyemai biji benih terungcara penanaman kubiscara penanaman terongcara penyebaran tumbuhancara tanam bendi dalam pasucara tanam kobiscara tanam labu dalam pasucara tanam sengkuangcara tanaman bendicarasemaibenih terongkaedah penanaman terungladang terongladang terungmenanam terongpanduan menanam tomatopanduan tanam terungPENGOREK BUAH TERUNGsemaian terungtanah yang sesuai tanam terungtanaman terongtanaman terung pdftempoh matang terungtempoh tanaman benditempoh tanaman terungtomato dalam pasubudidaya terong telunjukcantasan pokok terungcara bertanam terongcara melebatkan buah tomatocara menanam brokoli hijaucara menanam sayur kailancara menanam terong masam dan cara Merawatcara menanam terung panjangcara menyemai benih terongcara mnyemai terungcara penanaman terung bulatcara semai benih terongcara semai biji terungcara tanam bendicara tanam brokolicara tanam kacang panjangcara tanam kobis dalam pasucara tanam kubis dalam pasucara tanam lobak merahcara tanam terung minicara tanam terung telunjukcara-cara menanam terungcara2 buat batas sayurgambar pokok terunggambar pokok terung bulatjenis pokok terungjurnal refleksi sukan tahunan sekolah rendahkaedah menanam terungkawalan serrangga terungkematangan terungkerja kayu ertkertas kerja tanaman terungManfaat terung pipitmanual tanaman terongmenanam terungmenanam terung ibanpaduan menanam terung bulatpanduan asas tanaman terung bulatpanduan bertanipanduan menanam sawipanduan penanaman kubispanduan penanaman terungpdf terong hijaupenanaman sengkuangpenuaian terungtanam terung bulattanam terung panjangtanam tomato secara terbaliktanaman sayur dalam pasutanman terungteknik penanaman terungteknik tanam sayur dalam pasutempoh penanaman sayuranterung reput buahterung ungu pdfwww penanaman terungamali tanam sayurbagaimana cara pengangkutan sayuran brokolibaja terong bulatbaja untuk buah terongbayam dan kobis tanambenih terung telunjukbertanam terongbertanam terong unggubiji benih terung pipitbudidaya terong ungu pdfbuku manual tanaman cili mardi downloadcampuran tanah untuk tanaman bayamcantasan terungcara 2 tanam pokok sayur sawicara bertani terungcara buat batas sayurancara buat benih terungcara buat benih tomatocara cantasan pokok terungCara cara menanam terongcara cara menanam tomatocara cara menanam tomato dalam pasucara membaja sayurancara membuat batas sayurcara membuat batas sayurancara membuat benih terongcara membuat pipit tanamancara menamam terungcara menanam bayamcara menanam bendi dalam pasucara menanam benih sayur-sayuranCARA MENANAM BIJI TERONGcara menanam brokolicara menanam dan merawat terongcara menanam kailancara menanam kubis bungacara menanam pokok labucara menanam sayur kacang panjangcara menanam sayur kubiscara menanam sayur sawicara menanam sayur sawi dalam pasucara menanam sayur terongcara menanam sayur terungcara menanam terong panjangcara menanam terong pipitcara menanam terung dan kacang panjangcara menanam terung ungucara menanan tumbuhan bayamcara menyemai benih terungcara menyemai biji benih terongCARA MENYEMAI BIJI TERONGcara menyemai biji terong ungucara menyemai terongcara menyemai terong ungucara penanaman tomatocara penjagaan pokok terungcara penjagaan tanaman terungcara semai terungcara tanam bayamcara tanam bunga kubis dalam pasucara tanam keledekcara tanam kobis bungacara tanam kubiscara tanam labu dlm pasucara tanam labu merahcara tanam pokok terungcara tanam sayur guna pasircara tanam sayur terongcara tanam sayuran pdfcara tanam terong panjangcara tanam terung besarcara tanam terung dalam pasucara tanam timun dalam pasucara tanam tomato pdfcara tanaman sayuran dalam bekascara-cara menanam terongcara2 menanm tomatocara2 tanam terongcara2tanam labu putihcarabertani tomatcaratanamsawicontoh amali pokok tomatocontoh kertas kerja cara bertanicontoh kertas kerja tanaman terungcontoh kertas kerja terunggambar benih sayur teronggambar benih terung bulatGambar biji teronggambar buah terunggambar buah timun ungugambar tanaman kangkunggambar tanaman terungindeks kematangan terongjadual baja terungjangka masa tanam bendijangkamasa terung berbuahjarak tanaman terungjarak tanaman tomato kampungjenis tanaman terungjenis varieti terungkaedah amali menanam sayurKaedah menanam terongkaedah penanaman kobis bulatkaedah penanaman sayur dalam pasukaedah penanaman terongkaedah tanam terungkebaikan terong pipitkertas kerja kacang bendiKERTAS kerja tanam timunladang labu manisLADANG TERONG UNGUlangkah-langkah membina batasLEBATKAN BUAH TERUNGmakalah cara penanaman terongmanual tanaman timunMasa sesuai tanaman semaianmenanam kubis dalam pasumenanam labu manismenyemai benih terongmenyemai terungPanduan menanam terong panjangpanduan menanam terong secara ferigasipanduan menanam tomato dalam pasupanduan menyemai benih terungpanduan penanaman sayurpanduan penanaman terong hijaupanduan tanam terung bulatpanduan tanaman terongpanduan tanaman terungpasaran terung pipitpdf cara tanam kobispenerangan terong jalarpengaliran sistem tanaman terungPENJAGAAN POKOK TERONGpenyediaan batas tanaman bendiPMR peneranangan gov MYpokok sayur dalam pasupokok sayuran dalam pasupokok terong hijauproses penanaman kubisproses penanaman terung di malaysiaqalish com/ /panduan-menanam- terung htmlracun serangga untuk terongracun terungsawi dalam pasusemaian terung telunjuktanam benditanam bendi dalam pasutanam bendi di rumahtanam dalam tanah berpasirtanam kobis dalam pasutanam kubis dalam pasutanam labu dalam pasutanam sayur di balkonitanam sayur terung dalam pasutanam terung cinaTanaman sengkuangtanaman terong birutanaman terung dan benditanaman terung-tekniktanaman tomato terbaliktananam terungtehnik merawat buah terungteknik menanam sawi dalam pasuteknik menanam terungTeknik penanaman terung bulatteknik penanaman terung hijauteknik tanaman terung bulattempoh matang terong panjangtempoh penanaman tomatotempoh semaian terungtempoh tanam sayurtempoh tanaman kangkungtempoh terung berbuahtempoh tuai terungTERONG BULATterong panjangTerung ARC-BJ-105terung rapuh ungutips tanam bayamukuran tanam terung mardivarieti buah tomatovideo budidaya terong unguwww caratanamsayur comwww panduan tanam timun comwww tanaman terung panjang(PDF) cara tanam terong1 gm benih terongalatan untuk menanam pokok dan sayur sayuranamali tanam sayur sekolah rendahamali tentang tanaman sayur sawi sekolah rendahanak benih terung pipitanak pokok terung bulat mardiartikel tentang terung unguasas menanam tomatoasas yang perlu untuk tanaman kacang bendiaspek budidaya terong ungubagaimana cara menanam terungBAGAIMANA CARA MENANAM TERUNG BULATbagaimana cara menyemai terongbagaimana cara untuk mencantikkan buah sayur terungbagaimana lebatkan daun bendibagaimana menanam kacang bendibagaimana menanam terungbagaimana menananam dari benihbagaimana mendapat hasil baik pokok terung panjangbagaimana sayur diprosesbagaimana tanam kacang panjang dalam pasubagaimana tanam terung pipitbaja buah untuk terongbaja npk blue specialbaja npk blue special untuk terungbaja npk musim hujanbaja Npk terungBaja sesuai tanaman keledakbaja sesuai untuk pertumbuhan pokok terungbaja sesuai untuk pokok terungbaja sesuai untuk tanaman bendi dan kacang panjangbaja sesuai untuk terongbaja terbaik bendi pada musim hujanbaja terbaik untuk pokok terungbaja terongbaja untuk pokok terongbaja untuk sayuran terungbaja yang mempercepatkan kematangan sayur berbuahbaja yang paling baik untuk sayur sayuran dalam pasubaja yang sesuai dengan pokok terungbaja yang sesuai untuk sayur sawibaja yang sesuai untuk tanaman kangkungbaja yang sesuai untuk tanaman terongbaka terung telunjuk unguBATAS TANAM SAYURbatas tanaman terong bulatbbagaimana menanam kobis dalam pasubekas tanam sayurbendi tanambenih kacang tanam di pasubenih keledek ungu mardibenih sayurbenih sengkuanggbenih terbaik terongbenih terongbenih terong telunjukbenih terungbenih terung bulat kampungbenih terung pipitbenih terung terbaikbenih timun terbaikBERCOCOK TANAM SENGKUANGbercocok tanam terong birubertanam sayur terongbertanam terong birubertanam terong ungubertanam terungbertani dalam pasubertani terongBertani terong ungubertani terungbibit terong telunjukbiji benih terung telunjukbiji terong untuk dijualboleh ke tanam bendi musim hujanboleh tanam keledek dalam pasubolehkah menanam pokok terung menggunakan keratanbotani tanaman terungbrokoli dalam pasubuah terungbuat benih terungbuat biji benih tomatobuat kebun sayur komersialbuat proposal tanaman kacang panjangbudi daya sawi paitbudi daya terung ungubudidaya tanaman terong hijaubudidaya tanaman terong pdfbudidaya tanaman terung birubudidaya terong hijaubudidaya terung pipitbuku budidaya terongbuku budidaya terong unguBuku Panduan Tanaman sayuran sawibuku rukmana tentang terungbulan sesuai tanam kobis di malaysiabulan yang sesuai tanam terongcampuran tanah untuk tanaman terungcampuran tanah utk tanam sawi dlm pasucantasan pokok bendicantasan tanamancar a menanam kobis bulatcara awal bertani @ bertanam sayur terungcara awal untuk bertani @ bertanam terungcara baik tanam terong birucara benih sayur pdfcara bercocok tanam bayamcara bercocok tanam terongcara berkebun dirumah di malaysiacara bertanam budidaya terong ungucara bertanam lobak putihcara bertanam sengkuangcara bertanam terong asamcara bertanam terong telunjukcara bertanam terong:pdfCARA BERTANAM tomatTcara bertani sayurcara bertani segala macam jenis sayurcara bertani terongCara bertani terong putihcara buat batas sayurcara buat batas terongcara bubuh baja pokok terungcara budidaya terong telunjukcara campuran tanah dalam pasu tanam sayurcara cantasan pokokcara cantasan pokok terongcara cara dan tips menanam pokok kobiscara cara membuat batas sayurcara cara membuat batas tanaman terungcara cara menanam cilicara cara menanam kailancara cara menanam kangkung di dalam pasucara cara menanam lobak merah di malaysiacara cara menanam lobak putihcara cara menanam pokok kubisCara cara Menanam Pokok Terongcara cara menanam sawi dalam pasucara cara menanam sayur dalam pasucara cara menanam sengkuangcara cara penaman terungcara cara penanaman terungcara cara semai cilicara cara tanam sengkuangcara cara tanam terungcara cara tanaman terung telunjukcara emnanam tomato di pasucara guna perubatan dengan terung pipitcara kerja menanam buah terong pipitcara langkah menyediakan medium penanaman sayurancara melakukan penanaman sayuran dalam bekascara melebatkan buah kacang panjang dan terungcara melebatkan buah terong telunjukcara melebatkan buah terungcara melebatkan cilicara memanam pokok lada dan terongcara membaja pokok sayuran untuk keseburuancara membaja pokok tomatocara membaja sayut dalam pasucara membuang daun terungcara membuat baja organik untuk buah terongcara membuat baja sayur kacang panjangcara membuat batas sayur sawicara membuat benih terungcara membuat sinopsis terungcara membuat tanah campurancara menanam anak terung bulatcara menanam bayam bulatcara menanam bayam dalam pasucara menanam bendi videocara menanam benih sawi hijau dalam pasucara menanam biji terong hijaucara menanam brocolicara menanam bunga kubiscara menanam cili bulatcara menanam cili dalam pasucara menanam cili terongcara menanam dan merawat sawi manis dan paitcara menanam daun sadericara menanam kai lancara menanam kailan downloadcara menanam keledek cinacara menanam kobis dalam pasucara menanam kubis dalam pasucara menanam labu di rumahcara menanam labu manis dlm pasucara menanam lobakcara menanam lobak merahcara menanam pokok dikawasan rumahcara menanam pokok kacang panjang dalam pasucara menanam pokok sawicara menanam pokok sayur di dalam pasucara menanam pokok terongcara menanam pokok terung birucara menanam pokok terung pipitcara menanam sadericara menanam sawicara menanam sawi dayakcara menanam sawi di rumahcara menanam sawi hijaucara menanam sawi paitCara menanam sayur & buahcara menanam sayur dan buahcara menanam sayur dan buah dalam pasucara menanam sayur labu putihcara menanam sayur musim panascara menanam sayur terong secara komersialcara menanam sayur-sayuran terungcara menanam sayuran dalam pasucara menanam terong asamcara menanam terong hijaucara menanam terong hijau bulatcara menanam terong panjang tanpa biji dalam pasucara menanam terong telunjukCara menanam terong ungguCara menanam terong unggu dari bijicara menanam terung bulat dalam pasucara menanam terung cinacara menanam terung di rumahcara menanam terung masincara menanam terung pipitcara menanam terung tunjuk yg baikcara menanam timun di pasucara menanam tomato di kampungcara menanam tomato di pasucara menanam tomotocara menanam trtong bulatcara menanam ubi bit merahcara menanam ubi keledekcara menanam ubi sengkuangcara menanan sawicara menanan tanaman bayamcara menananam labu airCARA MENGAWAL PENYAKIT terong panjangcara mengawal ulatcara mengawal ulat pengorek buahcara mengenal kematangan sayur terungcara mengolah tanah untuk tanaman terongcara mengolah tanaman terung kampungcara mengubah bunga dalam pasu bulatcara menuai anak benih terung panjangcara menyediakan batas tanaman bayamcara menyediakan pasu untuk menanam pokokcara menyemai bendicara menyemai benih salad cinacara menyemai benih sayurancara menyemai benih terong terbaikcara menyemai bibit terongcara menyemai biji benihcara menyemai biji benih sayurancara menyemai biji pokok terung bulatcara menyemai kailancara menyemai sawi pdfcara menyemai terong panjangcara menyemai terung bulatcara menyemai terung bulautcara menyemai terung ungucara menyemai tnaman mentimuncara menyemaikan kubis green coronetcara merawat kebun terungcara merawat layu bakteria pokok terungcara merawat tanah untuk tanaman terungcara merawat tanaman bunciscara nak tanam TERUNGcara pembungkusan sayurancara penaman terung bulatcara penanaman bendicara penanaman bendi di dalam pasucara penanaman buah terungcara penanaman kibis dalam pasucara penanaman kobiscara penanaman kobis bulatcara penanaman labu aircara penanaman pokok di balkonicara penanaman salad kampungcara penanaman sawi dalam pasucara penanaman sayur kobiscara penanaman sayur sawicara penanaman sayur terungcara penanaman terong bulatcara penanaman terung beserta fungsicara penanaman terung dalam pasucara penanaman terung dayakcara penanaman terung mardi dan cara mengawal ulat pengorek buahcara penanaman timun batang di rumahCARA PENGGUNAAN TANAH SESUAI UNTUK TANAMAN SAYURANcara penyebaran benih tumbuhancara penyebaran bijicara penyebaran biji benih gambarcara penyebaran biji timuncara penyebaran kacang bendicara penyediaan tanah yang subur untuk tanaman dalam bekascara penyedian sayur bendicara penyedian tanam tematocara proses penanaman terongcara sawi dalam pasucara sayur bayam dan bendicara semai benih sawicarA semai bibit terongcara semai kacang bunciscara semai kangkung dalam pasucara semai tanam terungcara semai ubi bitcara semaian benih bendicara semaian terungcara tanam bendi dalam bekascara tanam benih kacang panjangcara tanam benih terungcara tanam biji benih terungcara tanam bunga kobiscara tanam cili dalam pasucara tanam cili terbalikcara tanam dalam kotakcara tanam kacang terungcara tanam kailancara tanam kailan dlm aircara tanam kangkung dalam pasucara tanam kobis bulat dalam pasucara tanam kubis bunga dalam pasucara tanam labu aircara tanam pokok bayamcara tanam pokok bendi secara terbalikcara tanam pokok sawi dalam pasucara tanam pokok sayurcara tanam pokok sayur dalam pasucara tanam pokok terong bulatcara tanam pokok terung dalam pasucara tanam pokok tomatocara tanam sadericara tanam sawi dan kailancara tanam sayor kailancara tanam sayur dalam bekascara tanam sayur di kawasan rumahcara tanam sayur sawi pdfcara tanam sayur terung ungucara tanam sengkuang cinacara tanam terong bulat sistem batasCara tanam terong minicara tanam terong sayurcara tanam terong ungu dalam pasucara tanam terong warna ijocara tanam terongungucara tanam terung biruCARA TANAM TERUNG CINAcara tanam terung di rumahcara tanam terung hijaucara tanam terung kampungcara tanam terung panjang dalam pasucara tanam terung ungucara tanam terungminicara tanam tomato dan terungcara tanam tomato terbalikcara tanaman bayamcara tanaman bendi pdfcara tanaman kailancara tanaman labu merahcara tanaman lobak merahcara tanaman sawi dalam pasucara tanaman sayur sawi hijaucara tanaman terongcara tanaman terung bulatcara tanamtomatoCARA TERBAIK TANAM TERUNG BULATcara tnaman terung bulatCara tnm sayurcara untuk menanam sayur timuncara untuk menanam terungcara-cara menanam biji benih sawi bulatcara-cara menanam brokoli dan kobis bungacara-cara menanam lobak merahcara-cara menanam pokok bungacara-cara menanam pokok daun pandan dalam pasucara-cara menanam sayur kobiscara-cara menanam terung bulatcara-cara menanam tomato dalam pasucara-cara penanman terungCara-cara tanam kacang Bunciscara-cara tanam kobis dalam pasucara-cara tanam pokok sadericara-cara tanam terongcara-cara tanam tomato cara simplecara2 menanam benih saderiCara2 menanam buga kertascara2 menanam kobiscara2 menanam ladacara2 menanam sawicara2 menanam sayur dan bunga dlm pasucara2 menanam sayur dlm pasucara2 menanam sengkuangcara2 menanam tomatocara2 mnananm tomatocara2 tanam bendicara2 tanam kailancara2 tanam terungcara2 tanaman kacang panjangCara2 untuk menanam keledekcarabertani ferigasicaracara semai dan tanam sayurcaracara tanam tomato dalam pasucarasemai tomatocaratanam kacangcaratanam kacang bendicaratanam labu putihCaratanam ladacaratanam terongcaratanam terungcaratanam tomatcaratanam tomatocaratanambendicaratanamkacangbendicaratanamsayurcontoh anak pokok terungcontoh cara menanam terunh panjangcontoh kertas kerja pertanian terungcontoh kertas kerja tanaman labucontoh kertas kerja tanaman sayuran hijaucontoh kertas kerja untuk mardicontoh kertas kerjatanam pokok kayucontoh laporan amali pokok tomatocontoh laporan buat batas tanam sayurcontoh laporan budidaya terong bulatcontoh laporan kos tanaman bendicontoh laporan menanam terongcontoh laporan tan terongcontoh laporan tanaman amali ladangcontoh peoposal terong ungucontoh power usaha terongCONTOH PROPOSAL BUDIDAYA SAYURAN TERUNGcontoh proposal budidaya tanaman terongcontoh proposal penanaman buahcontoh proposal penanaman terung panjangcontoh proposal tan sayur sayurancontoh proposal terungContoh Proposal untuk budidaya tanaman sayur sayur dan RABdahan pokok bendidowload buku panduan tanam terongdownload buku terung ungudownload cara menanam kobis bulatdownload gambar sistem penanaman sayuran buahdownload pdf bertanam terunggabar cantasan pokok terunggambar batas terunggambar buah teronggambar buah terung ungugambar buat batas tanamangambar cara cara membuat cantasan pokok ciligambar cara menanam sawigambar cara menanam sayurgambar cara menanam ubi senkuanggambar cara-cara tanam kacang buncisgambar cara2 menanam ubigambar dan cara menanam sawigambar dan cara menanam sayurgambar jarak tanaman terong bulatgambar kawasan ladang sayur terunggambar ladang teronggambar penyakit daun terunggambar pokok kubisgambar proses menanam pokok bunga melalui biji benihgambar tanaman teronggambar tanaman terung kampunggambar teronggambar terong ulatgambar terung hock chewgambarrajah pisau memotong sayurgaris panduan menanam sayurgaris panduan pemilihan benih terunggaris panduan penanaman kobisgaris panduan penanaman terunggaris panduan projek penanaman sayur-sayuranguna pasir sahaja tanam sayurhasi tanam terunghasil tanaman terunghasil terong bulathuraikan kaedah penanaman keledekhuraikan tindakan yang perlu dilakukan bagi meningkatkan pengetahuan dankemahiran bagi menjayakan tqm kissmiklim sesuai tanam kobisiklim tanaman terongimage pokok terungimej varieti terung arc-bj-105indek kematangan brokoliindek kematangan buah terungindek kematangan tanaman terungindeks kematangan satur terungindeks kematangan sayurindeks kematangan sayur terongindeks kematangan sayur terungISTILAH TENTANG PINGTUNG LONGjadual membaja terung asamjangka lama penanaman terungjangka masa buah terungjangka masa menanam sawijangka masa pokok kacang panjang berbuahjangka masa tanam terungjangka masa tanaman terong bulatjangka masa tanaman terungjangka tanam tomatojangkamasa semaian terungjangkamasa tanam terungjangkamasa tanaman sawijarak penanaman sayur kailanjarak penanaman sayur terungjarak tanam pokok terong panjangjarak tanam pokok terungjarak tanam terung ungujarak tanam yang sesuai untuk terungjarak yang paling sesuai untuk menanam terungjenis bibit sayur terongjenis jenis baja buah terongjenis jenis baja yg sesuai bagi tanaman terungjenis jenis sayur sayuran musim hujanjenis pembungkusan sayurjenis pembungkusan sayuran buah di malaysiajenis racun terungjenis sayuran dan masa tanamanjenis tanah dan jangka masa penuaianjenis tanah untuk semai benih sayuranjenis tanaman sayuran yang sesuai tanam di pasujenis tanaman terung pdfjenis-jenis tanah untuk tanaman pdfjenis-jenis tanaman terungjurnal tentang kualitas mutu terong hijau dan birukaedah lepas tuai sayuran terungkaedah membuat tanah campurankaedah menanam sayurankaedah menanam tomatokaedah menyemai benih terungkaedah menyemai sawi dalam bekaskaedah penanaman kailankaedah penanaman sayur amali khkaedah penanaman sayur terungkaedah penanaman terung bulat dan rawatankaedah semaian sawikaedah tanam sayur bayamkaedah tanam syur musim hujankaedah tanam terung bulatkaedah tanaman terungkangkung dalam pasukeadaan yang sesuai untuk penanaman sayurkeadah p&p amali menanam sayur sawikeadah tanaman terung ungukebaikan baja npk 12:12:17 untuk tanaman jagungkebaikan terongkebaikan terungkebaikan terung pipitkebun cara menanam terong bulat malaykebun sayur terbalikkebunterungkelebihan baja npkkelebihan terong pipitkelebihan terung pipitkematangan sayur-sayuran terungkepentingan tanaman lobak merah di malaysiakerosakan semasa penuaian buahkerta kerja penanaman sayurkertas kerja - jenis tanah yang sesuai untuk tumbuhankertas kerja kacang bunciskertas kerja kacang panjangkertas kerja penanaman kacang panjangkertas kerja penanaman sayurkertas kerja program tanam pokokkertas kerja sayur bendikertas kerja sayur kangkungkertas kerja tanam terungkertas kerja tanamankertas kerja tanaman dalam rumah hijaukertas kerja tanaman keledekkertas kerja tanaman sayurankertas kerja terungkertas kerja ubikertas kerja ubi sengkuangkertas laporan sistem penanamankesesuaian tanah terung pipitkesesuaian ttanah bg penanaman terungkesimpulan laporan amali tanam cilikiraan hasil tanaman terungkiraan hasil terung bulat tempatankitar hidup pokok terungkobis dalam pasuKoleksi tanaman sayur dalam pasukubis bunga terungkubis dalam pasukultivar keledek ungukultivar modenkumpulan cara menanam lobaklabu manis dalam pasuLADA TANAM TERBALIKladang bertanam sayuran terongladang kobisladang penanaman terung asamladang sayur kobisladang terung bulat di malaysialadang terung cinaladang terung telunjukLangkah - langkah menanam teronglangkah bertanam sayur mengikut langkah membuat bataslangkah langkah tanam benih lobak merahlangkah pemprosesan sayurlangkah penuaian tomatolangkah-langkah membuat batas sayuranlangkah-langkah menanam sayur bayamlangkah-langkah menanam timunlaporan amali pemotongan sayurlaporan amali perbandingan menyemai biji benih pada suhu berbezalaporan menanam teronglaporan penanaman buahlaporan tanaman terung bulatlaporan teknik penanaman sayuran buahlebatkan bunga kertas comlebatkan tanaman buahlihat gambar tanaman terongmanual penanaman kailan mardimanual tanaman bendimanual tanaman sayur terungmanual tanaman terong bulatmanual tanaman terong minimanual tanaman terungmanual tanaman terung ferigasimanual tanaman terung mini pdfmanual tanaman tomatomardi cara-cara menanam kubismardi panduan penanaman sawimardi penanaman terongmardi penanaman terong dan melebatkan buahmardi tanam sayurMardi tanaman terungmardi terungmardi-cara menanam tanaman jenis ladahmasa membaja pokok terungmasa sesuai membaja sayuranmasa sesuai menanammasa sesuai menanam kacang panjangMasa sesuai penanaman semaianmasa sesuai tanam kobis di malaysiamasa sesuai untuk tanam bendimasa tanam terong ungumasakan terong ungumasuk terung kecik dalam pasumembuat batas terungmenamam terungmenanam bayammenanam benih terungmenanam degan benihmenanam labu panjangmenanam lobak putihmenanam pada masa yang sesuaimenanam pokok terung dalam pasumenanam sayur amali khmenanam sayur dalam pasumenanam sayur di pasu pdfmenanam sayur sayuran dalam pasumenanam sayur terungmenanam sayur terung di rumahmenanam sayuran hijaumenanam secara terbalikmenanam sengkuangmenanam terong dirumahmenanam terong telunjukmenanam terong ungu malaysiamenanam terung d rumahmenanam terung daripada bigimenanam tomato dalam pasumenanam tomato di iklim panasmenanam ubi keledek di malaysiamenyediakan anak benih terongmenyediakan batas tanaman terungmenyediakan campuran tanah untuk penanaman sayuran di dalam bekasmenyemai benih terungmenyemai benih terung pipitmenyemai bibit terongmenyemai bibit terong ungumodul karangan bertanam sayur tomatomusim menanam sawi dan kailanmusim tanam kubis di malaysiaNPK blue terungoh penuaian terungpaduan memnana torongpaduan tanam timunpanduan asas menanam sayur di dalam bekaspanduan bertani sayur pdfpanduan bertani terongpanduan lengkap tentang penanaman sawipanduan melebatkan buah terungpanduan membina rumah semaian benihpanduan menanam bayampanduan menanam kailanpanduan menanam kangkung dalam pasupanduan menanam kubis bulatpanduan menanam labu manispanduan menanam lobak merah dalam pasupanduan menanam pokok terungpanduan menanam pokok terung bulatpanduan menanam sayur di rumahpanduan menanam syur terongpanDUAN menanam terong pipitpanduan menanam terung dayakPANDUAN MENANAM TERUNG PANJANGpanduan menanam terung telunjukpanduan menanam tomato pdfpanduan menyemai benih terongPanduan pdf Budidaya Tanaman Pandanpanduan penanaman kailanpanduan penanaman terongPanduan Penanaman Terung Cinapanduan tanam bayam dalam pasupanduan tanam bendipanduan tanam labu manispanduan tanam sayur buahpanduan tanam sayur labupanduan tanam sayur sawipanduan tanam sengkuangpanduan tanam terongpanduan tanam terung minipanduan tanaman kubispanduan tanaman sawipanduan tanaman sayur-sayuran pdfpanduan tanaman terung dan tomatopanduan tanaman terung minipanduan:menanam terung dalan bekaspasaran terong bulat hijaupasaran terungpasaran terung telunjukpasaran untuk tanaman terungpasaranterong ungupasu sesuai untuk tanamanpasu untuk pokok kacang panjangpasu untuk tanaman terbalikpdf budidaya brocoli hijaupdf cara menanam labupdf ladang contoh sawipdf panduan menanampdf panduan tanaman labupemasakan biji terung ungupembungkusan sayur bendi di pasaranpembungkusan terung untuk dijualpemyakit reput batang terungpenaman terungpenanamaan terungpenanaman bendi wikipediapenanaman kacang dan baja sesuaipenanaman kailan secara pasupenanaman kubis bulatPENANAMAN POKOK TERUNGpenanaman pokok tomato dan tempoh penuaian hasilpenanaman saladpenanaman sawi dalam pasupenanaman sayur dalam pasupenanaman sayur kale dalam pasupenanaman sayur secara pasupenanaman sayur terungpenanaman terong di ladang atau dalam pasu?penanaman terong di malaysiapenanaman terong hijaupenanaman terung dayakpenanaman terung masinpeneranangan terung jalarpenerangan sayur terongpenerangan sayur terung dan gambar terungpenerangan tentang kelebihan labu terong lada tomatopenerangan tentang tanaman kailanpenerangan tentang terungPengajaran amali menanam sayurpengendalian lepas tuai terungpenggunaan baja lebatkan buahpenggunaan bekas penanamanpenggunaan cara budidaya terong ungupenuaian kacang buncispenuaian tanaman sayur bendipenyakit layu bakteria pokok terungpenyakit layu bakteria terongpenyakit layu bakteria terungpenyakit tanaman terong bulatpenyakit terong dan kawalanpenyebab terong ungu lambat berbuahpenyediaan batas sayuran terungpenyediaan tanah semaian sayuran mardipenyediaan tanah untuk bendipenyedian tanaman terong dalam pasupenyemprotan tanaman terong bulatperingkat penuaian kacang buncispetua melebatkan buah terungpetua melebatkan buah terung dan cilipetua menanam bendipetua menanam pokok terungPETUA PENANAMAN TIMUNpetua pokok terungpetua tanam cili suburPETUA TANAM SAYUR TERUNGpetua terung bulatpisau sadorpnanaman terungpokok kubis bulatpokok laabupokok lada tanam terbalikpokok sawi hijaupokok terong bulatpokok terong layupokok terong panjangpokok terung bulatpokok terung pipit tanahpokok tomatopokoksaderiProjek Tanaman terongproposal penanaman sayurproposal penanaman terung panjangproposal permohonan budidaya terongproposal tanaman kailanproposal tanaman terongproposal terong unguproses budidaya terong pdfproses lepas tuai bendiproses lepas tuai terungproses penanaman sawi comproses penanaman terongproses penanaman terong bulatproses penanaman terong unguproses penanaman terungproses tanaman terungproses terung berbuahracun buah terungracun serangga tanaman terungracun serangga terungracun serangga terung bulatracun serangga untuk terungracun serangga utk tanaman terongracun serangga yang sesuai untuk tanaman terungracun serrangga utk lada dan terungracun ulat pengorek bendiracun ulat pokok terungracun untuk pokok terungracun untuk terungracun yang sesuai untuk daun terungrajah gambar cara menanam terung bulatrawatan biji benih terungrawatan layu bakteria terungrawatan pokok bendirawatan pokok terung layurisda kertas kerja anak benih sayur bayamrukmana bertanam terungrumah hijau bagi penanaman brokolisaiz pasu tanam kailanSAYUR MODEN DALAM PASUsayur sawi pasusayur yang sesuai tanam dalam pasusayuran dalam bekassayuran dalam pasusayuran sesuai dalam pasusejarah tanama terung pipitsemai biji benih terungsemai kangkungsemai teromgsemai tERONG JURNALsemai terung bulatsemaian terung bulatsistem penanaman tanaman sayuran buahsistem pengairansistem pengairan untuk tanaman bendisistem tanaman terong bulatsistem tanaman terung terkinitan am terungtanah paling sesuai untuk tanaman sayur tomatotanah untuk terungtanah yang sesuai tanam sayur dalam pasutanah yang sesuai untuk tanam bungatanah yang sesuai untuk tanaman sayur dalam pasuTanah yg sesuai tanam kubistanam bayamtanam bayam di rumahtanam brocoli guna batangtanam brokolitanam brokoli dalam pasutanam brokoli di rumahtanam cili carA terbaliktanam dalam pasutanam dau sup dalam pasutanam kacang panjang dalam pasuTanam kailantanam kangkung dalam bekastanam kangkung dalam pasutanam keledek dalam pasutanam kobis di dalam pasuTANAM KUBIS DI RUMAHTanam kubis dlm pasutanam laabu air dalam pasutanam labutanam labu manis dalam pasutanam lada terbaliktanam pokok cara terbaliktanam pokok lobak guna pasutanam pokok saderitanam pokok terongtanam pokok terungtanam pokok terung dayaktanam pokok tomato terbaliktanam pokok ubi kayutanam saturTanam sawitanam sawi bungatanam sawi manis dlm pasutanam sayur dirumahtanam sayur kailanTANAM SAYUR KAILAN DALAM PASUtanam sayur pasutanam sayur sistem batastanam sayur terungtanam sayur yang senang hiduptanam sayurantanam sengkuangtanam terong bulattanam terong dalam baldi terbaliktanam terumgtanam terumg#miuv=3Tanam terung biru tempat reduptanam terung paling besarTanam terung panjang di tempat reduptanam terung pipit pasutanam terung telunjuktanam terung telunjuk 20113tanam terung ungutanam tomato cara terbaiktanam tomato dalam pasutanam ubi keledektanama kobis bungatanaman bendi dalam pasutanaman cili panjangtanaman kangkung rosaktanaman kobis bunga dalam pasutanaman kubistanaman paling cepat dapat tuai atau hasiltanaman pokok terongtanaman pokok terong dan timun batangtanaman pokok terungtanaman sayur buah tomatotanaman sayur terongtanaman sayur terong sawi labu tomato malaysiatanaman sayuran di dalam pasutanaman sesuai jangka masa panjangtanaman terong di malaysiatanaman terong marditanaman terong terongtanaman terong tomatotanaman terugtanaman terung birutanaman terung bulat dalam pasutanaman terung bulat komersialtanaman terung dan tomatotanaman terung di malaysiatanaman terung di rumahtanaman terung hijautanaman terung ungutanaman terung yang suburtanaman terungi di malaysiatanMsawitanam sawitanam sawitehnik melebatkan buah kacang panjangteknih menyemai kacang buncisteknik bertanam terung telunjukteknik budidaya terong panjang hijauteknik cantasan pokok terungteknik cantasan timunteknik menanam benditeknik menanam terung malaysiateknik menanam terung panjangteknik merenjis tanamanteknik penanaman benditeknik penanaman kobisteknik penanaman saderiteknik penanaman terung cinateknik penanaman tomatoteknik semai benih timunteknik tanam kobis dalam pasuteknik tanam pokok buah dalam pasuteknik tanaman tomatoteknologi budidaya sayurpdfteknologi menanam kubis marditempat yg sesuai tanam kobistempoh masa penanaman sawitempoh masa sesuai penanaman kobis di malaysiatempoh masa untuk terung berbuahtempoh matang bagi sayur kangkungtempoh matang kacang benditempoh matang kacang buncisTEMPOH MATANG KACANG PANJANGtempoh matang kacang tanahtempoh matang pokok terungtempoh matang pokok tomatotempoh matang pokok ubitempoh matang sawitempoh matang tanaman kacang tanahtempoh matang tomatotempoh penanaman bayamtempoh penuaian terungtempoh penuaian terung minitempoh pokok terung berbuahtempoh semaian biji benih terung panjangtempoh semaian kacang panjangtempoh tanam kobistempoh tanam terungtempoh tanam terung minitempoh tanaman sayur kubistempoh tanaman sayurantempoh tanaman terung bulattempoh tanaman terung hidroponictempoh terung bebuahtempoh terung panjangtempoh tuai salat dauntempoh tuai ubi kayutenamam terungtentang tanaman terungterong benihterong bulat berbuahterong di malaysiaterong pipit cara tanamterung bulat bapa lamaterung bulat komersialterung bulat marditerung bulat putih kehijauanterung cina cara menanamterung dalam pasuterung dan timunterung farmers longterung hock chewterung imejterung jari telunjukterung jenis Hock Chewterung miniterung mte 2terung panjang baka marditerung panjang dan cantasanterung panjang marditerung rosak ulatTerung Telunjukterung ungguTerung ungu cara tanamTerung Varieti ARC-BJ-105tiap tanam terungtip menanam benditip menanam terung dayaktip menentukan kematangan terungtip penanamantip tanamtip tanam buah tomatotip tanam sayur dalam pasutip-tip tanam sayur berbuah dalam pasutips dan trik tanam terongtips menanam bayamtips menanam bibit sayur pdftips menanam dan merawat tomatotips menanam sayur dalam pasutips menanam terong malaysiatips menanam terung cinatips menanam terung dan tomatoTips merawat tanaman terung minitips penananam tomatotips semai benih sayurtips tanam labu airtips tanam pokok terungtips tanam pokok tomatotips tanam sayur dlm pasutips tanam terung malaysiatips tanaman pasutips tanaman terungTIPS TANAMAN TIMUNtnm sayur sawi dlm pasutomato pasutorong tanamtrik bertanam terung telunjukTrik merawat terong telunjuktuai kangkungtuai terungtujuan menanam kangkung terongubat racun untuk terong bulatubat terungubi bit merah keledek unguulat pengorek batang pokok terungUlat pengorek batang Terungulat pengorek buah terongulat sayur terungulat terungusaha semaian bibit terong hijau lokalvarieti terongvarieti terungvideo cara menanam bendi dalam pasuvideo cara penanaman ubi keledekvideo tanaman terungvidio cara tanam terongwaktu penanaman brokoli di malaysiawaktu sesuai membaja pokok sayurwaktu tetbaik menyemai benih tanamanwaktu yang baik membaja pokok pagi atau petangWww budi daya terong biru comwww cara menanam cili kacang panjang dan tanah yg baik comwww cara menanam labu unguwww cara semai sawi comwww cara-cara tanam kacang bendiWww caratanamkubis comwww caratanamtomato comwww menanam terungwww panduan tanaman terung bulatwww tanaman sayuranwww tanaman terungwww tanaman terungcinawww tanaman terungpanjangwww tanamansengkuang comwww tanamanterung comwww tanamanterungpanjangwww tanman terung|
Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!