» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

Teknik permanian beradas

Published on Mar 30 2011 // Uncategorized

PERMANIAN BERADAS

 • APA ITU PERMANIAN BERADAS?
  Permanian beradas adalah satu cara boatan untuk mengahwinkan ternakan di mana benih ternak jantan (air mani) dimasukkan ke dalam alat kelamin ternak betina dengan menggunakan alat-alat tertentu.

 • KENAPA PERMANIAN BERADAS?
 • Dengan membiakkan ternakan melalui permainan beradas boleh:

   • CEPAT dan PESAT membesar
   • LEBIH menghasilkan daging
   • LEBIH banyak mengeluarkan susu

  1. melahirkan anak yang lebih baik dari induknya, iaitu yang
  2. memperluaskan penggunaan benih lembu pejantan baka yang bermutu tinggi.
  3. menjimatkan masa, tenaga dan wang penternak kerana tidak perlu memelihara lembu pejantan.
  4. mencegah daripada jangkitan penyakit kelamin.


 • BILAKAH WAKTU YANG PALING SESUAI LEMBU DIPERMANIKAN?
  Ternak betina hanya boleh dipermanikan apabila ia menunjukkan tanda-tanda BIANG atau mahu mengawan.

 • APAKAH TANDA-TANDA BIANG YANG BOLEH DI LIHAT?
  Tanda utama lembu betina mahu mengawan ialah apabila ia RELA DlPANJAT OLEH LEMBU~LEMBU LAIN, lain-lain tanda adalah:
  1. berkelakuan luar biasa dan resah menggelisah
  2. sentiasa melenguh-lenguh
  3. kemaluannya lembab, kemerahan, bengkak dan mengeluarkan lendir
  4. kadangkala selera makan dan pengeluaran susunya berkurangan.
 • BERAPA LAMAKAH JANGKA MASA BERAHI INI WUJUD?
  Jangka masa berahi ini wujud hanya selama 24 jam. Oleh itu, sebagai panduan kasar jika tanda dilihat pada sebelah pagi permanian dibuat di petang hari itu juga dan jika tanda tersebut dilihat pada sebelah petang permanian akan dilakukan pada awal pagi esoknya.
 • BERAPA LAMAKAH KEADAAN BIANG ATAU JANGKAMASA BERAHI INI WUJUD?
  Jangkamasa berahi ini wujud selama 24 jam sahaja. Oleh itu sebagai panduan kasar, apabila tanda-tanda berahi dilihat di sebelah pagi, lembu hendaklah dipermanikan di sebelah petang hari itu juga. Jika tanda-tanda tersebut dikesan di sebelah petang permanian akan dilakukan pada awal pagi keesokkan harinya. Lembu yang sihat dan tidak bunting akan datang biang tiap-tiap lebih kurang 21 hari.
 • APAKAH KEPERLUAN ASAS YANG PATUT DISEDIAKAN?
  Anda tidak perlu menyediakan banyak peralatan cuma sediakan tempat yang sesuai di mana ternakan boleh diikat dan pemeriksaan boleh dilakukan. Tetapi sebaik-baiknya sediakan pasung bagi tujuan permanian.
 • BAGAIMANA MENENTUKAN BENIH LEMBU YANG SESUAI BAGI TUJUAN PERMANIAN?
  JENIS LEMBU DIPELIHARA PILIHAN BAKA UNTUK KACUKAN
  LID Friesian
  Kacukan 50% Friesian Kacukan Tenusu Tempatan
  (MAFRIWAL)
  Australian Friesian Sahiwal (AFS)
  Friesian Sahiwal AFS
  MAFRIWAL
 • PADA UMUR BERAPAKAH LEMBU PATUT MULA DIBIAKKAN?
  Dengan penjagaan yang sempurna anak-anak lembu akan bersedia untuk dibiakkan apabila berumur antara 15-18 bulan.
 • APAKAH PENGARUH MAKANAN TERHADAP PEMBIAKAN?
  Makanan memainkan peranan yang sangat penting di dalam menentukan lembu-lembu membiak dengan sempurnanya. Berikan makanan baik dengan menyediakan secukupnya rumput yang subur dan makanan tambahan seperti dedak air garam serta bata garam. Anda dinasihatkan supaya menentukan makanan yang seimbang diberi setiap hari terutama bagi lembu lembu bunting berat dan juga yang mengeluarkan susu.


 • BAGAIMANA JIKA LEMBU TIDAK DATANG BERAHI?
  Lembu mungkin tidak datang berahi disebabkan masalah pemakanan yang tidak seimbang. Jika anda telah memberikan makanan yang secukupnya tetapi masih mempunyai masalah mungkin ternakan anda mempunyai masalah lain. Oleh itu tuan dinasihatkan untuk mendapatkan khidmat dari Pejabat Haiwan yang berdekatan.

 • PATUTKAH SAYA MENYIMPAN LEMBU JANTAN?
  Anda tidak perlu menyimpan lembu jantan bagi tujuan pembiakan tetapi jika anda telah menghasilkan ternakan jantan anda maka ternakan ini boleh digunakan untuk menolong di dalam pengesanan berahi.
 • SIAPAKAH YANG BOLEH MELAKUKAN PERMANIAN?
  Permanian Beradas akan dilakukan oleh kakitangan Jabatan Haiwan yang terlatih.
 • BAGAIMANA DENGAN BAYARAN?
  Pada masa ini perkhidmatan adalah percuma. Bayaran untuk perkhidmatan ini akan dikenakan pada masa hadapan.
 • SETELAH DIPERMANIKAN APA PERLU SAYA BUAT?
  Setelah lembu dipermanikan anda diminta memastikan yang ternakan anda tidak dilepaskan untuk meragut dengan lembu lain. Ini adalah bagi memastikan yang lembu jantan yang ada di kawasan anda tidak dapat mengahwini lembu yang telah dipermanikan dan menyebabkan keguguran berlaku. Setelah tiga minggu anda hendaklah melihat tanda-tanda berahi semula kerana jika ternakan anda tidak bunting tanda-tanda tersebut akan berulang. Pastikan ternakan anda diperiksa setelah tiga bulan bagi menentukan samada ternakan anda bunting atau tidak. Jika ternakan anda bunting keringkan ternakan anda dari mengeluarkan susu enam ke lapan minggu sebelum beranak. Jika ianya tidak bunting lihatlah akan tandatanda berahi.
 • PATUTKAH MENYIMPAN REKOD?
  Menyimpan rekod adalah amat penting di dalam pembiakan. Ini adalah untuk memastikan yang ternakan dipermanikan pada masa yang tertentu. Tetapi menyimpan rekod sahaja tidak mencukupi jika ianya tidak kemaskini dan mempunyai data-data yang cukup. Oleh itu dapatkan pandangan dan juga cara-cara yang betul di dalam menyimpan dan mengemaskinian rekod ternakan dari kakitangan Jabatan ini. Ingat! Jika ternakan anda tidak dipermanikan pada waktu yang tepat anda akan mengalami kerugian dari segi pengeluaran susu dan juga kelahiran anak.
 • SETELAH BERANAK APA PATUT SAYA BUAT?
  Apabila tiba masa lembu anda dijangka beranak kurungkan lembu anda di kandang yang berasingan. Setelah beranak pastikan yang urinya tidak melekat dan kesemuanya telah keluar. Juga pastikan anak lembu mendapat susu awal ibu (kolustrum) secukupnya bagi melindungi anak lembu dari mendapat jangkitan. Kolustrum ini mempunyai antibodi yang tinggi yang diperlukan oleh anak-anak lembu bagi membantu sistem pertahanan anak lembu tersebut yang masih belum sempurna. Kandang di mana anak dan ibu ditempatkan hendaklah sentiasa bersih bagi mengelakkan jangkitan yang boleh memudaratkan ternakan.
 • BAGAIMANA KALAU ANAK ATAU IBU LEMBU SAKIT?
  le="margin-bottom: 0px; margin-left: 0px; margin-right: 0px; margin-top: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; padding-right: 0px; padding-top: 0px;">Jangan biarkan ternakan anda sakit. Berusahalah untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin bagi mengelakkannya daripada menjadi serius. Dapatkan khidmat Jabatan Perkhidmatan Haiwan yang terdekat.
 • BILA SUSU BOLEH MULA DIPERAH?
  Susu boleh mula diperah setelah lembu melahirkan, tetapi dalam masa empat kelima hari pertama, susu tersebut tidak sesuai untuk diminum oleh manusia. Hanya selepas lima ke enam hari sahaja barulah susu tulen dapat diperolehi.
 • BOLEHKAH DIPERMANIKAN LEMBU DARI JENIS PEDAGING?
  Sudah tentu boleh, malah ianya amat digalakkan.
 • BAGAIMANA PULA DENGAN PEMILIHAN BAKA?
  JENIS LEMBU DIPELIHARA PILIHAN BAKA UNTUK KACUKAN
  Kedah Kelantan Brahman
  Droughtmaster
  Hereford
  Charolais
  Simental
  Kacukan Kedah Kelantan
  Brahman
  Baka kacukan pedaging 
  Brahman
  Kacukan Tenusu
  Droughtmaster Droughtmaster
 • BAGAIMANA JIKA LEMBU PEDAGING YANG DILEPASKAN BERSAMA LEMBU JANTAN?
  Jika lembu jantan dilepaskan meragut bersama lembu jantan satu program khas pembiakan lembu pedaging secara berkelompok boleh dibuat di mana ternakan betina diperiksa dan bagi yang tidak bunti ng akan dilakukan permanian dan bagi yang bunting pula akan ditentukan tahap kebuntingannya dan tarikh lahir. Jadi apabila tiba masa berahi yang seterusnya bolehlah dipermanikan.
 • BILAKAH TERNAKAN PATUT DIBIAKKAN SETELAH BERANAK?
  Ternakan selewat-lewatnya mesti dibiakkan pada jangka masa kurang daripada seratus hari selepas beranak. Oleh itu perhatikan tanda-tanda berahi pada ternakan.
 • PATUTKAH ANAK ANAK LEMBU DIBIARKAN MENETEK SUSU IBU?
  Sebaik-baiknya hendaklah diceraikan susu apabila anak lembu berumur lima ke enam minggu.
 • ADAKAH APA.APA PETUA LAIN SUPAYA LEMBU MEMBIAK DENGAN LEBIH CEPAT?
  Bukan petua tetapi USAHA yang patut dipertingkatkan. Berusahalah untuk mengesan lembu anda dalam keadaan berahi. Jangan putus asa jika permanian pertama tidak berjaya menghasilkan kebuntingan.
 • KALAU BEGITU SAYA INGIN MENDAPATKAN PERKHIDMATAN PERMANIAN BERADAS, APA PATUT SAYA BUAT?
  Anda boleh berhubung terus dengan PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN yang berhampiran atau IBU PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN di negeri masing-masing. Anda juga boleh menghubungi kami di
  UNIT PEMBIAKAN DAN PEMBIAKBAKA
  IBU PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN
  KEMENTERIAN PERTANIAN MALAYSIA
  50630 KUALA LUMPUR.
  No. Tel: 03-2540077 samb. 149 dan 190

 • Kalau nak nengok kaedah pengumpulan semen pula klik link ni.
  http://www.youtube.com/watch?v=a9qEqHl1wNI&feature;=related

  |permanian beradas manusiapermainan beradas manusiateknik permanian beradaspermainan beradas lembupermandian berhadasteknik pembiakan baka haiwankaedah pembiakan lembucara pembiakan lembupemanian berhadaspermainan beradasproses permanian beradaspermanian berhadas manusiarawatan permainan berhadaskaedah permainan berhadasproses permainan beradassistem pembiakan haiwanpembiakan lembuyoutube binatang mengawanteknik permanian beradas manusiapemandian berhadaspemanian beradassistem pembiakan lembu betinagambar pasung lembupermainan berhadas binatangcara memperoses ternakan lemburawatan permanian berhadaspermanian beradas lembuyoutube lembu mengawancara permanian berhadas manusialangkah langkah buat permanian beradasteknik permainan beradascara membuat makanan lembumaksud permanian beradascara permanian beradaskuda mengawan untuk bakateknik pemanian berhadasfolio lembufolio cara pembiakkanpermanian beradas kambingcara manusia mengawangambar lembu mengawankursus permanian beradasbagaimana haiwan mengawanjenis benih baka lembukelebihan permainan berhadas di masa hadapanpemanian lembupembiakan haiwankos rawatan permanian beradasproses pemanian lembupengesanan berahi lembuilustrasi permainan beradas lembu - sains pertanian tingkatan 5haiwan berhadaskos rawatan permainan berhadasrawatan permanian berhadadkaedah permanian beradaspetua ternak lembuteknik mengesan tanda-tanda biangkebaikan melakukan proses permanian beradas (AI) dalam lembucara pembiakan kambing berhadasteknik pembiakan baka haiwan dalam islamproses pemanian berhadas pada lembu dlm subjek spncara permanian beradas manusiakelebihan pemanianpermanian beradas ternakanCara Pembiakan Haiwancara pembiakan baka lembuteknik- teknik pembiakan haiwancara pembiakan baka haiwankaedah pembiakan haiwankaedah pembiakan baka haiwan mengikut pandangan islamcara permanian beradas dilakukankuda mengawansoalan reproduktif dalam ternakangambar binatang mengawanpermanian berhadas sains pertanianfolio penternakan kambinglangkah-langkah melakukan permanian beradaslembu beranakfatwa permandian berhadaslembu betina biangjabatan haiwan-permanian beradassejarah pemanian baradascontoh project proposal untuk menternak lembu untuk tenusu pptpermanian berhadas kambingikan dan pembiakan baka- videotanda-tanda biang kambing betinakaedah membuat pemanian beradaskaedah pembiakan baka haiwankuda mengawan dengan manusiabaka lembu tenusucara cara pemanian beradasyoutube cara haiwan membiakyoutube cara berhadas lembupemanian berhadas untuk lembumengesan ternakan biangbaGAIMANA HENDAK MENGENALI KAMBING BUNTING DAN BERAPA LAMAKAH JANGKA MASA BUNTINGcara binatang beranakvideo pengumpulan semen lembu jantan permanian beradaslembu droughtmastervideo permanian berhadaspemandian berhadas untuk ternakanbaka lembu kacukanberapa lamakah kambing biri-biri akan bunting selepas lahirkan anakpermainan beradas keatas manusiapermainan beradas binatangbebiri mengawanbaka lembu paling sesuai untuk dibiakyoutube haiwan mengawanpemanian lembu videopembiakan ternakanmaksud permanian berhadasteknik permanian beradas kambingpembiakan lembu tujuanMaksud tanda biangcara manusia menggawanteknik permanian beradas ayamteknik pembiakan baka haiwan mengikut kaedah islampetua kambing cepat biangpowerpoint anak lembuperalatan lembu tenusuproses pemanian beradaspetua ayam mengawanperatus kebuntingan baka kedah-kelantanpembiakan lembu kacukanvideo haiwan mengawan dengan manusiapembiakan lembu lidproses lembu membiak beranakpowerpoint pembiakan lembupropsal pembiakan ternak kambingprosedur pemanian beradasproposal projek ternakanpengeluaran susu lembu mafriwalproject proposal untuk menternak lembu untuk tenusu pptprosedur peramnian beradaspenanian berhadaspengertian pemanian berhadas manusiapembiakkan mani beradaspertanian pembiakan lembu dan permanian beradaspembiakan ternakan ruminanppt lembu tenusupengenalan pembiakan baka haiwanprosedur permanian beradas ke atas manusiapowerpoint teknik pembiakan haiwanperalatan permanian beradasperbezaan pemanian beradas manusia dengan binatangpermaniaan betadas pada manusiaPermanian beradas ayampermanian berhadas kambinpermanian beradas ikanpermanian berhadas haiwanpermanian beradas kaedagpermanian beradas kambing kelantanpermanian berhadas bagilembuPermanian beradas lembu dan kambingpermanian berhadas ayampermanian beradaslembupermanian beradas manusia videopermanian beradas ternakan kambingpermanian beradas terhadap haiwanpermanian beradas pada kambingpermanian beradas pada lembupermanian beradas pada manusiapermanian berhadas kudapermanian berhadas kuda videopermandian berhadas ke atas lembupetua ayam cepat mengawanpermainan beradas kudapermainan beradas lembu melakapermainan beradas lembu pptpertanian berhadaspermanian berhadas untuk kucingpermainan beradas pada manusiapermanian berhadas tubepermainan berhadas bagipermainan berhadas bagi manusiapermainan berhadas bagi manusia mengikut sainspermainan berhadas dalam islampermanian berhadas menurut islampermainan berhadas kambingpermainan berhadas lembu-youtubepermainan sistem respirasi manusiapermanian berhadas lembupermanian beradas pptteknik teknik pembiakan haiwan dalam islamubat untuk ayam cepat mengawanubat untuk cepat mengawan ternakanubat untuk permanian beradasubatuntukpembiakanlembuujian permanian berhadasupload lembu beranakusia lembu yang boleh pemanian berhadasutube cara pembiakan kambingutube cara pembiakan ternakan kambingvedio pembiakan baka pilihanvideo a i lembu tenusuubat supaya lembu cepat mengawanubat meransang lembu mengawanUBAT MERANSANG BABI HAIWAN MENGAWANteknik yang digunakan dalam pembiakan baka haiwan menurut ulamateknologi kacukan melalui proses permainan beradastenakan kacukan lembu dengan huraianternak lembu kedahternakan biangternakan kacukan dengan permanian beradasternakan lembutestimoni permanian berhadastujuan pengumpulan semen ternakan lembuubat ayam mengawanubat babi mengawanvideo bela lembu kacukanvideo binatang mengawanyoutube cara membuat permanian pada lembuyoutube lembuyoutube lembu baka kedah kelantanyoutube lembu jantan dan betinayoutube mainan binatangyoutube manusia mengawanyoutube pembiakan haiwanyoutube pembiakkan haiwanyoutube pengesanan berahi lembuyoutube ternak babi mengawanyoutubelembu menggawanyou tube pembiakan beradasyou tube baka lembu droughtmasterwww youtube com/haiwan mengawanvideo cara pembiakan manusiavideo haiwan mengawanvideo manusia mengawanvideo pembiakan haiwanvideo pembiakan manusiavideo pembiakan pemanian beradasvideo permainan beradas pertanianvideo permainan berhadasvideo permainan berhadas haiwanvideo proses pembiakan manusiavideolembuberanakyt lembu beranakTeknik permanian berhadas manusiaproses pemanian beradas videosejarah pemanian beradassejarah permanian beradastanda-tanda biang haiwansiapa yang buat permanian berhadas lembusiapa yg boleh buat pemanian lembusistem beradassistem pembiakan ayam betinasistem pembiakan baka haiwansistem pembiakan haiwan ruminansistem pembiakan kambingsistem pembiakan ruminansains pertanian_pembiakansains pertanian pemanian berhadassains pertanian kaedah permainan beradasproses pembiakan lembuproses permainan berhadas ayamproses permainan berhadas dan IVFproses permanian beradas dalam lembuproses permanian beradas manusiaprotokol permanian berhadas haiwanPUSAT PERMANIAN BERHADASrawatan pembiakan lembu penjantanrawatan permanian beradasrawatan permanian berhadas di melakareplika sistem pencernaan lembusistem pembiakan ternakan lembusistem permanian beradas lembuteknik baka haiwanteknik bela lembu termurahteknik beradasTEKNIK PEMANIAN BERADASteknik pemanian beradas ayamteknik pemanian beradas untuk manusiateknik pemeriksaan kebuntingan lembuteknik permaianan beradasTeknik Permainan Berhadasteknik permanian beradas binatangTeknik permanian beradas ke atas manusiatanda-tanda lembu biangtanda-tanda biangtanda tanda lembu mahu mengawansistem reproduktif haiwansize pasung lembusoalan sistem reproduktifSuntikan Permanian Beradassuntikan permanian beradas (a i)Suntikan Permanian Beradas Lembusyarat permanian berhadastanda biangtanda biang haiwantanda binatang berahitanda tanda lembu ingin mengawanteknik permanian berhadas bagi manusiapembiakan lembu droughtmasterCARA KACUKAN MANIAN BERADAS AYAMcara mengesan biang ternakancara menjalani permanian berhadascara menyediakan makan ternakan lembucara mohon lembu dari pejabat haiwancara pebiakan lembu brahmancara pemanian beradascara pemanian beradas binatangcara pemanian berhadas lembucara pembiakan haiwan pptCARA PEMBIAKAN KAMBINGcara pembiakan lembu brahamcara mengesan biangcara mengeluarkan mani untuk permanian beradascara mendapat kan beneh kambing permanian beradascara kambing cepat biangcara lembu beranakcara lembu mengawancara mainan youtubecara melakukan kacukancara melakukan permainan pada manusiacara melakukan permanian beradas kambingcara membiak binatang mendapat bakacara membuat permanian beradascara membuat tanda lembucara memperoses makanan lembucara pembiakan lembu brahmancara pembiakan lembu sainscara permainan beradasFoto lembu mengawangambar hewan mengawangambar kambing bianggambar lembu baka brahmangambar lembu beranakgambar lembu droughtmastergambar pemanian berhadas manusiagambar pembiakan lembu jantan dengan betinagambar permanian beradas haiwan ruminangambar rajah pasung lembugambar rajah pemeriksaan kebuntingan lembufatwa permanian berhadasfatwa permanian beradasfatwa kontemporari permainan berhadascara permanian beradas lembucara permanian berhadas untuk manusiacara-cara lembu beranak mengikut sainscara-cara pembiakan lembu pedagingcara-cara permanian beradas lembu sains pertaniancontoh folio penternakan kambingdebu tulangdedak bakadimana boleh membuat pemeriksaan reproduktifdimana hendak buat permanian berhadaserti pemanian beradasgambar rajah proses permanian beradascara gorila menqawan manysua3 tanda lembu betina dalam keadaan biangapakah proses permanian beradasapakah teknik permanian beradas?apakah tujuan merekod ternakanbagaimana binatang mengawanbagaimana manusia mengawanbagaimana permainan berhadasbagaimana proses permanian beradasbaka haiwanbaka lembubaka lembu droughtmasterbaka lembu jantanapakah permanian berhadasApakah permainan beradasapakah itu permanian berhadasagar ayam cepat mengawanalat pengumpulan semen haiwanalat permandian berhadasanak lembu permanianapa itu lembu pedagingapa itu pemanian beradasapa itu permainan beradas manusiaapa itu permanian beradasapa kah maksud permainan berhadasapa mainan berhadasapa permanian beradasbaka lembu kedah kelantanbaka lembu pedagingbaka lembu permanian beradasbinatang mengawanbinatang ternak sedang mengawanblog bela lembucara binatang membiakcara binatang mengawancara binatang monyet beranakcara buat makanan lembucara cara ai lembucara cara ayam mengawancara cara buat permanian beradasCara cara manusia mengawanbila masa perlu buat pemanian beradas untuk pembiakan lembubibit baka lembu jantan dan betinabiang kambingbaka pejantan droughmasterbakajantansusubantuan suntikan pemanian beradas lembubenih anak lembubenih lembuberahi melihat haiwan mengawanberapa kos permanian berhadas bagi kucingberapa minit binatang mengawanberapakah kos rawatan permainan berhadasberapakah kos rawatan permanian berhadasbiang dan teknik mengesan biangcara cara permanian berhadasHaiwan Mengawanlembu susu teknik kosmanusia mengawan dengan binatang youtubemargin kasar kambingmargin kasar lembu tenusumasa lembuyang sesuai untuk mengawanmembiak haiwanmembuat permanian beradasmengesan tanda biang teknik yang betulmengumpul semenlembu jantannota permanian beradasnota sains pertanian pembiakan haiwannota sistem pembiakan lembu tingkatan 5manusia mengawanmani lembu video blogmani lembu videolembujantanbaka lembujantanbakamafriwal you tubemafsadah permainan berhadasmainan berhadas kudamakanan lembu lepas beranakmakanan lembu susumaksud biang lembumaksud permainan beradasmaksud permainan beradas terhadap lembumaksud permandian berhadasmani benih manusia videonota teknik permanian beradas kambingorgan pembiakan lembu betinaORGAN PEMBIAKAN RUMINAN BETINApemanian berhadas bagi lembuPemanian berhadas lembu bakapemanian berhadas untuk ternakan lembupemanian haiwanpemanian kerbau videopemanian lembu video blogpembiakan baka haiwan dalam islampembiakan baka haiwan mengikut kaedah islampembiakan berhadaspembiakan haiwan ruminanpembiakan kacukan haiwanpemanian beradas manusiapemanian beradas lembupemandian berhadas lembu pedagingorgan pembiakan untuk permanian beradaspandangan ulama mengenai pemanian berhadaspanduan asas melakukan permanian beradaspasung lembuPDF Lembu Tenusupebiakan baka pedaging ayampebiakan Haiwanpebiakan lembu tenusupemainan berhadas lembupemandian beradas sain pertanianpemandian berhadas dalam islamPembiakan Kaedah Pembiakan ternakan ruminan dilakukanlembu menggawanhaiwan mengawan manusiakaedah penentuan usia lembukaedah pengumpulan semen kambingkaedah permanian beradas haiwankebaikan melakukan pemanian beradas pada lembukebaikan permanian beradas lembukebaikan permanian berhadaskebaikan proses ai pada lembukebaikan proses permainan beradas (a1) dalam lembukebikan permainan beradas dalam lembukekurangan minor induk lembu jantan dan betinakekurangan minor pada baka lembu apa perlu dilakukankaedah pembiakan lembu secara permanian beradaskaedah pembiakan lembu kacukankaedah pembiakan bagi lembu tenusuhaiwan menggawan download videohamil cara permanian beradasimages for sistem pembiakan lembu jantanjabatan haiwan permanian berhadasjabatan permanian berhadas kudajangka masa lembu beranakjantan mafriwaljuru lembu dan permainan berhadaskacukan binatang ternakan pada pandangan islamkaedah mengesan kebuntingan ternakankaedah merekod ternakan biangkekurangan minor pada lembu jantan dan betinakekurangan permanian berhadas ternakankelebihan dan kelemahan pemanian berhadaskursus permainan beradas lembukursus permainan berhadas untuk kambinglangkah pemanian beradaslangkah pemanian beradas LEMBUlangkah2 kerja permanian berhadaslembu baka beraman you tubelembu baka jantan susulembu bianglembu buat bakalembu hendak mengawanlembu jantan baka biak beradaskuda megawan membiakkos untuk pemanian berhadaskos rawatan permainankelebihan kaedah pembiakan permaianan beradaskelebihan pemanian pertamakelebihan permanian berhadaskelebihan permanian berhadas di masa hadapankerbau lembu mengawankertas kerja lembu tenusukertas kerja tanda biang lembukhidmat permanian beradas manusiakos permainan beradas manusiakos permanian beradaskos rawatan pemanian beradaslembu mafriwal|
  Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!