» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

Teknik permanian beradas

Published on Mar 30 2011 // Uncategorized

PERMANIAN BERADAS

 • APA ITU PERMANIAN BERADAS?
  Permanian beradas adalah satu cara boatan untuk mengahwinkan ternakan di mana benih ternak jantan (air mani) dimasukkan ke dalam alat kelamin ternak betina dengan menggunakan alat-alat tertentu.

 • KENAPA PERMANIAN BERADAS?
 • Dengan membiakkan ternakan melalui permainan beradas boleh:

   • CEPAT dan PESAT membesar
   • LEBIH menghasilkan daging
   • LEBIH banyak mengeluarkan susu

  1. melahirkan anak yang lebih baik dari induknya, iaitu yang
  2. memperluaskan penggunaan benih lembu pejantan baka yang bermutu tinggi.
  3. menjimatkan masa, tenaga dan wang penternak kerana tidak perlu memelihara lembu pejantan.
  4. mencegah daripada jangkitan penyakit kelamin.


 • BILAKAH WAKTU YANG PALING SESUAI LEMBU DIPERMANIKAN?
  Ternak betina hanya boleh dipermanikan apabila ia menunjukkan tanda-tanda BIANG atau mahu mengawan.

 • APAKAH TANDA-TANDA BIANG YANG BOLEH DI LIHAT?
  Tanda utama lembu betina mahu mengawan ialah apabila ia RELA DlPANJAT OLEH LEMBU~LEMBU LAIN, lain-lain tanda adalah:
  1. berkelakuan luar biasa dan resah menggelisah
  2. sentiasa melenguh-lenguh
  3. kemaluannya lembab, kemerahan, bengkak dan mengeluarkan lendir
  4. kadangkala selera makan dan pengeluaran susunya berkurangan.
 • BERAPA LAMAKAH JANGKA MASA BERAHI INI WUJUD?
  Jangka masa berahi ini wujud hanya selama 24 jam. Oleh itu, sebagai panduan kasar jika tanda dilihat pada sebelah pagi permanian dibuat di petang hari itu juga dan jika tanda tersebut dilihat pada sebelah petang permanian akan dilakukan pada awal pagi esoknya.
 • BERAPA LAMAKAH KEADAAN BIANG ATAU JANGKAMASA BERAHI INI WUJUD?
  Jangkamasa berahi ini wujud selama 24 jam sahaja. Oleh itu sebagai panduan kasar, apabila tanda-tanda berahi dilihat di sebelah pagi, lembu hendaklah dipermanikan di sebelah petang hari itu juga. Jika tanda-tanda tersebut dikesan di sebelah petang permanian akan dilakukan pada awal pagi keesokkan harinya. Lembu yang sihat dan tidak bunting akan datang biang tiap-tiap lebih kurang 21 hari.
 • APAKAH KEPERLUAN ASAS YANG PATUT DISEDIAKAN?
  Anda tidak perlu menyediakan banyak peralatan cuma sediakan tempat yang sesuai di mana ternakan boleh diikat dan pemeriksaan boleh dilakukan. Tetapi sebaik-baiknya sediakan pasung bagi tujuan permanian.
 • BAGAIMANA MENENTUKAN BENIH LEMBU YANG SESUAI BAGI TUJUAN PERMANIAN?
  JENIS LEMBU DIPELIHARA PILIHAN BAKA UNTUK KACUKAN
  LID Friesian
  Kacukan 50% Friesian Kacukan Tenusu Tempatan
  (MAFRIWAL)
  Australian Friesian Sahiwal (AFS)
  Friesian Sahiwal AFS
  MAFRIWAL
 • PADA UMUR BERAPAKAH LEMBU PATUT MULA DIBIAKKAN?
  Dengan penjagaan yang sempurna anak-anak lembu akan bersedia untuk dibiakkan apabila berumur antara 15-18 bulan.
 • APAKAH PENGARUH MAKANAN TERHADAP PEMBIAKAN?
  Makanan memainkan peranan yang sangat penting di dalam menentukan lembu-lembu membiak dengan sempurnanya. Berikan makanan baik dengan menyediakan secukupnya rumput yang subur dan makanan tambahan seperti dedak air garam serta bata garam. Anda dinasihatkan supaya menentukan makanan yang seimbang diberi setiap hari terutama bagi lembu lembu bunting berat dan juga yang mengeluarkan susu.


 • BAGAIMANA JIKA LEMBU TIDAK DATANG BERAHI?
  Lembu mungkin tidak datang berahi disebabkan masalah pemakanan yang tidak seimbang. Jika anda telah memberikan makanan yang secukupnya tetapi masih mempunyai masalah mungkin ternakan anda mempunyai masalah lain. Oleh itu tuan dinasihatkan untuk mendapatkan khidmat dari Pejabat Haiwan yang berdekatan.

 • PATUTKAH SAYA MENYIMPAN LEMBU JANTAN?
  Anda tidak perlu menyimpan lembu jantan bagi tujuan pembiakan tetapi jika anda telah menghasilkan ternakan jantan anda maka ternakan ini boleh digunakan untuk menolong di dalam pengesanan berahi.
 • SIAPAKAH YANG BOLEH MELAKUKAN PERMANIAN?
  Permanian Beradas akan dilakukan oleh kakitangan Jabatan Haiwan yang terlatih.
 • BAGAIMANA DENGAN BAYARAN?
  Pada masa ini perkhidmatan adalah percuma. Bayaran untuk perkhidmatan ini akan dikenakan pada masa hadapan.
 • SETELAH DIPERMANIKAN APA PERLU SAYA BUAT?
  Setelah lembu dipermanikan anda diminta memastikan yang ternakan anda tidak dilepaskan untuk meragut dengan lembu lain. Ini adalah bagi memastikan yang lembu jantan yang ada di kawasan anda tidak dapat mengahwini lembu yang telah dipermanikan dan menyebabkan keguguran berlaku. Setelah tiga minggu anda hendaklah melihat tanda-tanda berahi semula kerana jika ternakan anda tidak bunting tanda-tanda tersebut akan berulang. Pastikan ternakan anda diperiksa setelah tiga bulan bagi menentukan samada ternakan anda bunting atau tidak. Jika ternakan anda bunting keringkan ternakan anda dari mengeluarkan susu enam ke lapan minggu sebelum beranak. Jika ianya tidak bunting lihatlah akan tandatanda berahi.
 • PATUTKAH MENYIMPAN REKOD?
  Menyimpan rekod adalah amat penting di dalam pembiakan. Ini adalah untuk memastikan yang ternakan dipermanikan pada masa yang tertentu. Tetapi menyimpan rekod sahaja tidak mencukupi jika ianya tidak kemaskini dan mempunyai data-data yang cukup. Oleh itu dapatkan pandangan dan juga cara-cara yang betul di dalam menyimpan dan mengemaskinian rekod ternakan dari kakitangan Jabatan ini. Ingat! Jika ternakan anda tidak dipermanikan pada waktu yang tepat anda akan mengalami kerugian dari segi pengeluaran susu dan juga kelahiran anak.
 • SETELAH BERANAK APA PATUT SAYA BUAT?
  Apabila tiba masa lembu anda dijangka beranak kurungkan lembu anda di kandang yang berasingan. Setelah beranak pastikan yang urinya tidak melekat dan kesemuanya telah keluar. Juga pastikan anak lembu mendapat susu awal ibu (kolustrum) secukupnya bagi melindungi anak lembu dari mendapat jangkitan. Kolustrum ini mempunyai antibodi yang tinggi yang diperlukan oleh anak-anak lembu bagi membantu sistem pertahanan anak lembu tersebut yang masih belum sempurna. Kandang di mana anak dan ibu ditempatkan hendaklah sentiasa bersih bagi mengelakkan jangkitan yang boleh memudaratkan ternakan.
 • BAGAIMANA KALAU ANAK ATAU IBU LEMBU SAKIT?
  le="margin-bottom: 0px; margin-left: 0px; margin-right: 0px; margin-top: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; padding-right: 0px; padding-top: 0px;">Jangan biarkan ternakan anda sakit. Berusahalah untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin bagi mengelakkannya daripada menjadi serius. Dapatkan khidmat Jabatan Perkhidmatan Haiwan yang terdekat.
 • BILA SUSU BOLEH MULA DIPERAH?
  Susu boleh mula diperah setelah lembu melahirkan, tetapi dalam masa empat kelima hari pertama, susu tersebut tidak sesuai untuk diminum oleh manusia. Hanya selepas lima ke enam hari sahaja barulah susu tulen dapat diperolehi.
 • BOLEHKAH DIPERMANIKAN LEMBU DARI JENIS PEDAGING?
  Sudah tentu boleh, malah ianya amat digalakkan.
 • BAGAIMANA PULA DENGAN PEMILIHAN BAKA?
  JENIS LEMBU DIPELIHARA PILIHAN BAKA UNTUK KACUKAN
  Kedah Kelantan Brahman
  Droughtmaster
  Hereford
  Charolais
  Simental
  Kacukan Kedah Kelantan
  Brahman
  Baka kacukan pedaging 
  Brahman
  Kacukan Tenusu
  Droughtmaster Droughtmaster
 • BAGAIMANA JIKA LEMBU PEDAGING YANG DILEPASKAN BERSAMA LEMBU JANTAN?
  Jika lembu jantan dilepaskan meragut bersama lembu jantan satu program khas pembiakan lembu pedaging secara berkelompok boleh dibuat di mana ternakan betina diperiksa dan bagi yang tidak bunti ng akan dilakukan permanian dan bagi yang bunting pula akan ditentukan tahap kebuntingannya dan tarikh lahir. Jadi apabila tiba masa berahi yang seterusnya bolehlah dipermanikan.
 • BILAKAH TERNAKAN PATUT DIBIAKKAN SETELAH BERANAK?
  Ternakan selewat-lewatnya mesti dibiakkan pada jangka masa kurang daripada seratus hari selepas beranak. Oleh itu perhatikan tanda-tanda berahi pada ternakan.
 • PATUTKAH ANAK ANAK LEMBU DIBIARKAN MENETEK SUSU IBU?
  Sebaik-baiknya hendaklah diceraikan susu apabila anak lembu berumur lima ke enam minggu.
 • ADAKAH APA.APA PETUA LAIN SUPAYA LEMBU MEMBIAK DENGAN LEBIH CEPAT?
  Bukan petua tetapi USAHA yang patut dipertingkatkan. Berusahalah untuk mengesan lembu anda dalam keadaan berahi. Jangan putus asa jika permanian pertama tidak berjaya menghasilkan kebuntingan.
 • KALAU BEGITU SAYA INGIN MENDAPATKAN PERKHIDMATAN PERMANIAN BERADAS, APA PATUT SAYA BUAT?
  Anda boleh berhubung terus dengan PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN yang berhampiran atau IBU PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN di negeri masing-masing. Anda juga boleh menghubungi kami di
  UNIT PEMBIAKAN DAN PEMBIAKBAKA
  IBU PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN
  KEMENTERIAN PERTANIAN MALAYSIA
  50630 KUALA LUMPUR.
  No. Tel: 03-2540077 samb. 149 dan 190

 • Kalau nak nengok kaedah pengumpulan semen pula klik link ni.
  http://www.youtube.com/watch?v=a9qEqHl1wNI&feature;=related

  |permanian beradas manusiapermainan beradas manusiapermainan beradas lembuteknik permanian beradaspermandian berhadasteknik pembiakan baka haiwankaedah pembiakan lembupemanian berhadasproses permanian beradaspermanian berhadas manusiapermainan beradasproses permainan beradaskaedah permainan berhadascara pembiakan lemburawatan permainan berhadassistem pembiakan haiwanpemandian berhadasyoutube binatang mengawanteknik permanian beradas manusiapembiakan lembupermainan berhadas binatangyoutube lembu mengawansistem pembiakan lembu betinacara memperoses ternakan lembupemanian beradasrawatan permanian berhadasteknik permainan beradasgambar pasung lembufolio lembugambar lembu mengawanmaksud permanian beradascara membuat makanan lembufolio cara pembiakkanpermanian beradas kambingpermanian beradas lembuteknik pemanian berhadascara manusia mengawancara permanian beradascara permanian berhadas manusiakursus permanian beradaspembiakan haiwankuda mengawan untuk bakakos rawatan permanian beradasjenis benih baka lembubagaimana haiwan mengawanpengesanan berahi lemburawatan permanian berhadadilustrasi permainan beradas lembu - sains pertanian tingkatan 5kelebihan permainan berhadas di masa hadapankos rawatan permainan berhadasproses pemanian lembulangkah langkah buat permanian beradashaiwan berhadaskaedah pembiakan haiwanpermanian berhadas kambingcara permanian beradas dilakukankaedah permanian beradaskebaikan melakukan proses permanian beradas (AI) dalam lembuproses pemanian berhadas pada lembu dlm subjek spncara pembiakan kambing berhadasteknik pembiakan baka haiwan mengikut kaedah islamteknik pembiakan baka haiwan dalam islamCara Pembiakan Haiwancara pembiakan baka lembucara pembiakan baka haiwancara permanian beradas manusiakaedah pembiakan baka haiwansoalan reproduktif dalam ternakankelebihan pemanianikan dan pembiakan baka- videolembu beranaklembu betina bianggambar binatang mengawanjabatan haiwan-permanian beradasfolio penternakan kambinglangkah-langkah melakukan permanian beradaslembu droughtmasterfatwa permandian berhadaspermanian berhadas sains pertaniancontoh project proposal untuk menternak lembu untuk tenusu pptkuda mengawankaedah membuat pemanian beradaskuda mengawan dengan manusiateknik mengesan tanda-tanda biangpetua ternak lembumengesan ternakan biangpermainan beradas binatangcara cara pemanian beradasbaka lembu paling sesuai untuk dibiakyoutube haiwan mengawanpemanian lembu videoyoutube cara haiwan membiakvideo permanian berhadasbaka lembu kacukanbebiri mengawanpemanian berhadas untuk lembuyoutube cara berhadas lembubaGAIMANA HENDAK MENGENALI KAMBING BUNTING DAN BERAPA LAMAKAH JANGKA MASA BUNTINGcara binatang beranakkaedah pembiakan baka haiwan mengikut pandangan islamcara manusia menggawanpermainan beradas keatas manusiabaka lembu tenusuteknik permanian beradas ayampembiakan lembu tujuanteknik permanian beradas kambingmaksud permanian berhadasMaksud tanda biangpembiakan ternakanpemandian berhadas untuk ternakanberapa lamakah kambing biri-biri akan bunting selepas lahirkan anakteknik- teknik pembiakan haiwanvideo pengumpulan semen lembu jantan permanian beradastanda-tanda biang kambing betinapermainan beradas kudapowerpoint teknik pembiakan haiwanproject proposal untuk menternak lembu untuk tenusu pptppt lembu tenusupertanian berhadasperatus kebuntingan baka kedah-kelantanpembiakan ternakan ruminanpembiakkan mani beradasproses pemanian beradas videoproses pemanian beradasproses lembu membiak beranakprosedur permanian beradas ke atas manusiapenanian berhadaspengeluaran susu lembu mafriwalpengertian pemanian berhadas manusiaprosedur pemanian beradasprosedur peramnian beradaspropsal pembiakan ternak kambingproposal projek ternakanpembiakan lembu lidperalatan lembu tenusupowerpoint anak lembupowerpoint pembiakan lembupermainan beradas lembu melakapermanian berhadas menurut islampermanian beradas pada kambingpermanian berhadas ayampermanian beradas kambing kelantanPermanian beradas lembu dan kambingpermanian berhadas lembupermanian berhadas kuda videopermanian berhadas kudapermanian beradas manusia videopermanian beradas pada lembupermanian beradas pada manusiapermanian berhadas kambinpermanian beradas pptpermanian beradas terhadap haiwanpermanian beradas ternakanpermanian berhadas haiwanpermanian berhadas tubepermanian beradas kaedagpermanian berhadas untuk kucingpermainan beradas lembu pptpermainan beradas pada manusiapermainan berhadas bagipermainan berhadas bagi manusiapetua kambing cepat biangpermainan berhadas bagi manusia mengikut sainspermainan berhadas kambingpetua ayam mengawanpetua ayam cepat mengawanpermainan berhadas lembu-youtubepertanian pembiakan lembu dan permanian beradaspermainan sistem respirasi manusiapermandian berhadas ke atas lembupermaniaan betadas pada manusiaPermanian beradas ayampermanian beradas ikanpermanian beradaslembuproses pembiakan lembuteknik yang digunakan dalam pembiakan baka haiwan menurut ulamaubat untuk cepat mengawan ternakanubat untuk permanian beradasubatuntukpembiakanlembuujian permanian berhadasupload lembu beranakusia lembu yang boleh pemanian berhadasutube cara pembiakan kambingutube cara pembiakan ternakan kambingvedio pembiakan baka pilihanvideo a i lembu tenusuvideo bela lembu kacukanubat untuk ayam cepat mengawanubat supaya lembu cepat mengawanteknologi kacukan melalui proses permainan beradastenakan kacukan lembu dengan huraianternak lembu kedahternakan biangternakan kacukan dengan permanian beradasternakan lembutestimoni permanian berhadasubat ayam mengawanubat babi mengawanUBAT MERANSANG BABI HAIWAN MENGAWANubat meransang lembu mengawanvideo binatang mengawanvideo cara pembiakan manusiayou tube pembiakan beradasyoutube cara membuat permanian pada lembuyoutube lembuyoutube lembu baka kedah kelantanyoutube lembu jantan dan betinayoutube mainan binatangyoutube manusia mengawanyoutube pembiakan haiwanyoutube pembiakkan haiwanyoutube pengesanan berahi lembuyoutubelembu menggawanyou tube baka lembu droughtmasterwww youtube com/haiwan mengawanvideo haiwan mengawanvideo haiwan mengawan dengan manusiavideo manusia mengawanvideo pembiakan haiwanvideo pembiakan manusiavideo pembiakan pemanian beradasvideo permainan beradas pertanianvideo permainan berhadasvideo permainan berhadas haiwanvideo proses pembiakan manusiavideolembuberanakyt lembu beranakteknik baka haiwansiapa yang buat permanian berhadas lembusiapa yg boleh buat pemanian lembusistem beradassistem pembiakan ayam betinasistem pembiakan baka haiwansistem pembiakan haiwan ruminansistem pembiakan kambingsistem pembiakan ruminansistem pembiakan ternakan lembusistem permanian beradas lembusistem reproduktif haiwansains pertanian_pembiakansains pertanian pemanian berhadasproses permainan berhadas ayamproses permainan berhadas dan IVFproses permanian beradas dalam lembuproses permanian beradas manusiaprotokol permanian berhadas haiwanPUSAT PERMANIAN BERHADASrawatan pembiakan lembu penjantanrawatan permanian beradasrawatan permanian berhadas di melakareplika sistem pencernaan lembusains pertanian kaedah permainan beradassize pasung lembusoalan sistem reproduktifteknik beradasTEKNIK PEMANIAN BERADASteknik pemanian beradas ayamteknik pemanian beradas untuk manusiateknik pemeriksaan kebuntingan lembuteknik permaianan beradasTeknik Permainan Berhadasteknik permanian beradas binatangTeknik permanian beradas ke atas manusiateknik permanian berhadas bagi manusiaTeknik permanian berhadas manusiateknik bela lembu termurahtanda-tanda lembu biangSuntikan Permanian Beradassuntikan permanian beradas (a i)Suntikan Permanian Beradas Lembusyarat permanian berhadastanda biangtanda biang haiwantanda binatang berahitanda tanda lembu ingin mengawantanda tanda lembu mahu mengawantanda-tanda biangtanda-tanda biang haiwanteknik teknik pembiakan haiwan dalam islampembiakan lembu kacukancara mainan youtubecara mohon lembu dari pejabat haiwancara pebiakan lembu brahmancara pemanian beradascara pemanian beradas binatangcara pemanian berhadas lembucara pembiakan haiwan pptCARA PEMBIAKAN KAMBINGcara pembiakan lembu brahamcara pembiakan lembu brahmancara pembiakan lembu sainscara permainan beradascara menyediakan makan ternakan lembucara menjalani permanian berhadascara melakukan kacukancara melakukan permainan pada manusiacara melakukan permanian beradas kambingcara membiak binatang mendapat bakacara membuat permanian beradascara membuat tanda lembucara memperoses makanan lembucara mendapat kan beneh kambing permanian beradascara mengeluarkan mani untuk permanian beradascara mengesan biangcara mengesan biang ternakancara permanian beradas lembucara permanian berhadas untuk manusiagambar kambing bianggambar lembu baka brahmangambar lembu beranakgambar lembu droughtmastergambar pemanian berhadas manusiagambar pembiakan lembu jantan dengan betinagambar permanian beradas haiwan ruminangambar rajah pasung lembugambar rajah proses permanian beradasHaiwan Mengawanhaiwan mengawan manusiagambar hewan mengawanFoto lembu mengawancara-cara lembu beranak mengikut sainscara-cara pembiakan lembu pedagingcara-cara permanian beradas lembu sains pertaniancontoh folio penternakan kambingdebu tulangdedak bakadimana boleh membuat pemeriksaan reproduktifdimana hendak buat permanian berhadasfatwa kontemporari permainan berhadasfatwa permanian beradasfatwa permanian berhadashaiwan menggawan download videocara lembu mengawan3 tanda lembu betina dalam keadaan biangbagaimana binatang mengawanbagaimana manusia mengawanbagaimana permainan berhadasbagaimana proses permanian beradasbaka lembubaka lembu droughtmasterbaka lembu jantanbaka lembu kedah kelantanbaka lembu pedagingbaka lembu permanian beradasbaka pejantan droughmasterapakah tujuan merekod ternakanapakah teknik permanian beradas?agar ayam cepat mengawanalat pengumpulan semen haiwanalat permandian berhadasanak lembu permanianapa itu pemanian beradasapa itu permainan beradas manusiaapa itu permanian beradasapa kah maksud permainan berhadasApakah permainan beradasapakah permanian berhadasapakah proses permanian beradasbakajantansusubantuan suntikan pemanian beradas lembublog bela lembucara binatang membiakcara binatang mengawancara buat makanan lembucara cara ai lembucara cara ayam mengawancara cara buat permanian beradasCara cara manusia mengawancara gorila menqawan manysuaCARA KACUKAN MANIAN BERADAS AYAMcara kambing cepat biangbinatang ternak sedang mengawanbinatang mengawanbenih anak lembubenih lembuberahi melihat haiwan mengawanberapa kos permanian berhadas bagi kucingberapa minit binatang mengawanberapakah kos rawatan permainan berhadasberapakah kos rawatan permanian berhadasbiang dan teknik mengesan biangbiang kambingbibit baka lembu jantan dan betinabila masa perlu buat pemanian beradas untuk pembiakan lembucara lembu beranakhamil cara permanian beradasmafsadah permainan berhadasmasa lembuyang sesuai untuk mengawanmembiak haiwanmembuat permanian beradasmengesan tanda biang teknik yang betulmengumpul semenlembu jantannota permanian beradasnota sains pertanian pembiakan haiwannota sistem pembiakan lembu tingkatan 5nota teknik permanian beradas kambingorgan pembiakan lembu betinaORGAN PEMBIAKAN RUMINAN BETINAmargin kasar lembu tenusumargin kasar kambingmainan berhadas kudamakanan lembu lepas beranakmakanan lembu susumaksud biang lembumaksud permainan beradasmaksud permainan beradas terhadap lembumani benih manusia videomani lembu videomani lembu video blogmanusia mengawanmanusia mengawan dengan binatang youtubeorgan pembiakan untuk permanian beradaspandangan ulama mengenai pemanian berhadaspemanian berhadas untuk ternakan lembupemanian haiwanpemanian kerbau videopemanian lembupemanian lembu video blogpembiakan baka haiwan dalam islampembiakan baka haiwan mengikut kaedah islampembiakan berhadaspembiakan haiwan ruminanpembiakan kacukan haiwanPembiakan Kaedah Pembiakan ternakan ruminan dilakukanPemanian berhadas lembu bakapemanian berhadas bagi lembupanduan asas melakukan permanian beradaspasung lembuPDF Lembu Tenusupebiakan baka pedaging ayampebiakan Haiwanpebiakan lembu tenusupemainan berhadas lembupemandian beradas sain pertanianpemandian berhadas lembu pedagingpemanian beradas lembupemanian beradas manusiapembiakan lembu droughtmastermafriwal you tubeimages for sistem pembiakan lembu jantankebaikan melakukan pemanian beradas pada lembukebaikan permanian beradas lembukebaikan permanian berhadaskebaikan proses ai pada lembukebaikan proses permainan beradas (a1) dalam lembukebikan permainan beradas dalam lembukekurangan minor induk lembu jantan dan betinakekurangan minor pada baka lembu apa perlu dilakukankekurangan minor pada lembu jantan dan betinakekurangan permanian berhadas ternakankelebihan dan kelemahan pemanian berhadaskaedah permanian beradas haiwankaedah pengumpulan semen kambingjabatan haiwan permanian berhadasjabatan permanian berhadas kudajantan mafriwaljuru lembu dan permainan berhadaskacukan binatang ternakan pada pandangan islamkaedah mengesan kebuntingan ternakankaedah merekod ternakan biangkaedah pembiakan bagi lembu tenusukaedah pembiakan lembu kacukankaedah pembiakan lembu secara permanian beradaskaedah penentuan usia lembukelebihan kaedah pembiakan permaianan beradaskelebihan pemanian pertamalangkah pemanian beradaslangkah pemanian beradas LEMBUlangkah2 kerja permanian berhadaslembu baka beraman you tubelembu baka jantan susulembu bianglembu buat bakalembu hendak mengawanlembu mafriwallembu menggawanlembu susu teknik koskursus permainan berhadas untuk kambingkursus permainan beradas lembukelebihan permanian berhadas di masa hadapankerbau lembu mengawankertas kerja lembu tenusukertas kerja tanda biang lembukhidmat permanian beradas manusiakos permainan beradas manusiakos permanian beradaskos rawatan pemanian beradaskos rawatan permainankos untuk pemanian berhadaskuda megawan membiaklembujantanbaka lembujantanbaka|
  Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!