» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

Teknik permanian beradas

Published on Mar 30 2011 // Uncategorized

PERMANIAN BERADAS

 • APA ITU PERMANIAN BERADAS?
  Permanian beradas adalah satu cara boatan untuk mengahwinkan ternakan di mana benih ternak jantan (air mani) dimasukkan ke dalam alat kelamin ternak betina dengan menggunakan alat-alat tertentu.

 • KENAPA PERMANIAN BERADAS?
 • Dengan membiakkan ternakan melalui permainan beradas boleh:

   • CEPAT dan PESAT membesar
   • LEBIH menghasilkan daging
   • LEBIH banyak mengeluarkan susu

  1. melahirkan anak yang lebih baik dari induknya, iaitu yang
  2. memperluaskan penggunaan benih lembu pejantan baka yang bermutu tinggi.
  3. menjimatkan masa, tenaga dan wang penternak kerana tidak perlu memelihara lembu pejantan.
  4. mencegah daripada jangkitan penyakit kelamin.


 • BILAKAH WAKTU YANG PALING SESUAI LEMBU DIPERMANIKAN?
  Ternak betina hanya boleh dipermanikan apabila ia menunjukkan tanda-tanda BIANG atau mahu mengawan.

 • APAKAH TANDA-TANDA BIANG YANG BOLEH DI LIHAT?
  Tanda utama lembu betina mahu mengawan ialah apabila ia RELA DlPANJAT OLEH LEMBU~LEMBU LAIN, lain-lain tanda adalah:
  1. berkelakuan luar biasa dan resah menggelisah
  2. sentiasa melenguh-lenguh
  3. kemaluannya lembab, kemerahan, bengkak dan mengeluarkan lendir
  4. kadangkala selera makan dan pengeluaran susunya berkurangan.
 • BERAPA LAMAKAH JANGKA MASA BERAHI INI WUJUD?
  Jangka masa berahi ini wujud hanya selama 24 jam. Oleh itu, sebagai panduan kasar jika tanda dilihat pada sebelah pagi permanian dibuat di petang hari itu juga dan jika tanda tersebut dilihat pada sebelah petang permanian akan dilakukan pada awal pagi esoknya.
 • BERAPA LAMAKAH KEADAAN BIANG ATAU JANGKAMASA BERAHI INI WUJUD?
  Jangkamasa berahi ini wujud selama 24 jam sahaja. Oleh itu sebagai panduan kasar, apabila tanda-tanda berahi dilihat di sebelah pagi, lembu hendaklah dipermanikan di sebelah petang hari itu juga. Jika tanda-tanda tersebut dikesan di sebelah petang permanian akan dilakukan pada awal pagi keesokkan harinya. Lembu yang sihat dan tidak bunting akan datang biang tiap-tiap lebih kurang 21 hari.
 • APAKAH KEPERLUAN ASAS YANG PATUT DISEDIAKAN?
  Anda tidak perlu menyediakan banyak peralatan cuma sediakan tempat yang sesuai di mana ternakan boleh diikat dan pemeriksaan boleh dilakukan. Tetapi sebaik-baiknya sediakan pasung bagi tujuan permanian.
 • BAGAIMANA MENENTUKAN BENIH LEMBU YANG SESUAI BAGI TUJUAN PERMANIAN?
  JENIS LEMBU DIPELIHARA PILIHAN BAKA UNTUK KACUKAN
  LID Friesian
  Kacukan 50% Friesian Kacukan Tenusu Tempatan
  (MAFRIWAL)
  Australian Friesian Sahiwal (AFS)
  Friesian Sahiwal AFS
  MAFRIWAL
 • PADA UMUR BERAPAKAH LEMBU PATUT MULA DIBIAKKAN?
  Dengan penjagaan yang sempurna anak-anak lembu akan bersedia untuk dibiakkan apabila berumur antara 15-18 bulan.
 • APAKAH PENGARUH MAKANAN TERHADAP PEMBIAKAN?
  Makanan memainkan peranan yang sangat penting di dalam menentukan lembu-lembu membiak dengan sempurnanya. Berikan makanan baik dengan menyediakan secukupnya rumput yang subur dan makanan tambahan seperti dedak air garam serta bata garam. Anda dinasihatkan supaya menentukan makanan yang seimbang diberi setiap hari terutama bagi lembu lembu bunting berat dan juga yang mengeluarkan susu.


 • BAGAIMANA JIKA LEMBU TIDAK DATANG BERAHI?
  Lembu mungkin tidak datang berahi disebabkan masalah pemakanan yang tidak seimbang. Jika anda telah memberikan makanan yang secukupnya tetapi masih mempunyai masalah mungkin ternakan anda mempunyai masalah lain. Oleh itu tuan dinasihatkan untuk mendapatkan khidmat dari Pejabat Haiwan yang berdekatan.

 • PATUTKAH SAYA MENYIMPAN LEMBU JANTAN?
  Anda tidak perlu menyimpan lembu jantan bagi tujuan pembiakan tetapi jika anda telah menghasilkan ternakan jantan anda maka ternakan ini boleh digunakan untuk menolong di dalam pengesanan berahi.
 • SIAPAKAH YANG BOLEH MELAKUKAN PERMANIAN?
  Permanian Beradas akan dilakukan oleh kakitangan Jabatan Haiwan yang terlatih.
 • BAGAIMANA DENGAN BAYARAN?
  Pada masa ini perkhidmatan adalah percuma. Bayaran untuk perkhidmatan ini akan dikenakan pada masa hadapan.
 • SETELAH DIPERMANIKAN APA PERLU SAYA BUAT?
  Setelah lembu dipermanikan anda diminta memastikan yang ternakan anda tidak dilepaskan untuk meragut dengan lembu lain. Ini adalah bagi memastikan yang lembu jantan yang ada di kawasan anda tidak dapat mengahwini lembu yang telah dipermanikan dan menyebabkan keguguran berlaku. Setelah tiga minggu anda hendaklah melihat tanda-tanda berahi semula kerana jika ternakan anda tidak bunting tanda-tanda tersebut akan berulang. Pastikan ternakan anda diperiksa setelah tiga bulan bagi menentukan samada ternakan anda bunting atau tidak. Jika ternakan anda bunting keringkan ternakan anda dari mengeluarkan susu enam ke lapan minggu sebelum beranak. Jika ianya tidak bunting lihatlah akan tandatanda berahi.
 • PATUTKAH MENYIMPAN REKOD?
  Menyimpan rekod adalah amat penting di dalam pembiakan. Ini adalah untuk memastikan yang ternakan dipermanikan pada masa yang tertentu. Tetapi menyimpan rekod sahaja tidak mencukupi jika ianya tidak kemaskini dan mempunyai data-data yang cukup. Oleh itu dapatkan pandangan dan juga cara-cara yang betul di dalam menyimpan dan mengemaskinian rekod ternakan dari kakitangan Jabatan ini. Ingat! Jika ternakan anda tidak dipermanikan pada waktu yang tepat anda akan mengalami kerugian dari segi pengeluaran susu dan juga kelahiran anak.
 • SETELAH BERANAK APA PATUT SAYA BUAT?
  Apabila tiba masa lembu anda dijangka beranak kurungkan lembu anda di kandang yang berasingan. Setelah beranak pastikan yang urinya tidak melekat dan kesemuanya telah keluar. Juga pastikan anak lembu mendapat susu awal ibu (kolustrum) secukupnya bagi melindungi anak lembu dari mendapat jangkitan. Kolustrum ini mempunyai antibodi yang tinggi yang diperlukan oleh anak-anak lembu bagi membantu sistem pertahanan anak lembu tersebut yang masih belum sempurna. Kandang di mana anak dan ibu ditempatkan hendaklah sentiasa bersih bagi mengelakkan jangkitan yang boleh memudaratkan ternakan.
 • BAGAIMANA KALAU ANAK ATAU IBU LEMBU SAKIT?
  Jangan biarkan ternakan anda sakit. Berusahalah untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin bagi mengelakkannya daripada menjadi serius. Dapatkan khidmat Jabatan Perkhidmatan Haiwan yang terdekat.
 • BILA SUSU BOLEH MULA DIPERAH?
  Susu boleh mula diperah setelah lembu melahirkan, tetapi dalam masa empat kelima hari pertama, susu tersebut tidak sesuai untuk diminum oleh manusia. Hanya selepas lima ke enam hari sahaja barulah susu tulen dapat diperolehi.
 • BOLEHKAH DIPERMANIKAN LEMBU DARI JENIS PEDAGING?
  Sudah tentu boleh, malah ianya amat digalakkan.
 • BAGAIMANA PULA DENGAN PEMILIHAN BAKA?
  JENIS LEMBU DIPELIHARA PILIHAN BAKA UNTUK KACUKAN
  Kedah Kelantan Brahman
  Droughtmaster
  Hereford
  Charolais
  Simental
  Kacukan Kedah Kelantan
  Brahman
  Baka kacukan pedaging 
  Brahman
  Kacukan Tenusu
  Droughtmaster Droughtmaster
 • BAGAIMANA JIKA LEMBU PEDAGING YANG DILEPASKAN BERSAMA LEMBU JANTAN?
  Jika lembu jantan dilepaskan meragut bersama lembu jantan satu program khas pembiakan lembu pedaging secara berkelompok boleh dibuat di mana ternakan betina diperiksa dan bagi yang tidak bunti ng akan dilakukan permanian dan bagi yang bunting pula akan ditentukan tahap kebuntingannya dan tarikh lahir. Jadi apabila tiba masa berahi yang seterusnya bolehlah dipermanikan.
 • BILAKAH TERNAKAN PATUT DIBIAKKAN SETELAH BERANAK?
  Ternakan selewat-lewatnya mesti dibiakkan pada jangka masa kurang daripada seratus hari selepas beranak. Oleh itu perhatikan tanda-tanda berahi pada ternakan.
 • PATUTKAH ANAK ANAK LEMBU DIBIARKAN MENETEK SUSU IBU?
  Sebaik-baiknya hendaklah diceraikan susu apabila anak lembu berumur lima ke enam minggu.
 • ADAKAH APA.APA PETUA LAIN SUPAYA LEMBU MEMBIAK DENGAN LEBIH CEPAT?
  Bukan petua tetapi USAHA yang patut dipertingkatkan. Berusahalah untuk mengesan lembu anda dalam keadaan berahi. Jangan putus asa jika permanian pertama tidak berjaya menghasilkan kebuntingan.
 • KALAU BEGITU SAYA INGIN MENDAPATKAN PERKHIDMATAN PERMANIAN BERADAS, APA PATUT SAYA BUAT?
  Anda boleh berhubung terus dengan PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN yang berhampiran atau IBU PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN di negeri masing-masing. Anda juga boleh menghubungi kami di
  UNIT PEMBIAKAN DAN PEMBIAKBAKA
  IBU PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN
  KEMENTERIAN PERTANIAN MALAYSIA
  50630 KUALA LUMPUR.
  No. Tel: 03-2540077 samb. 149 dan 190

 • Kalau nak nengok kaedah pengumpulan semen pula klik link ni.
  http://www.youtube.com/watch?v=a9qEqHl1wNI&feature;=related

  |permanian beradas manusiapermainan beradas manusiateknik permanian beradaspermainan beradas lembupermandian berhadasteknik pembiakan baka haiwanpemanian berhadascara pembiakan lembukaedah pembiakan lembupermanian berhadas manusiaproses permanian beradaspermainan beradaspembiakan lemburawatan permainan berhadassistem pembiakan haiwankaedah permainan berhadasproses permainan beradasyoutube binatang mengawanpemandian berhadasteknik permanian beradas manusiapermanian beradas lembugambar pasung lembusistem pembiakan lembu betinapermainan berhadas binatangyoutube lembu mengawanrawatan permanian berhadascara memperoses ternakan lembupemanian beradasrawatan permanian berhadadfolio lembuteknik pemanian berhadaskelebihan permainan berhadas di masa hadapankos rawatan permainan berhadasproses pemanian lembujenis benih baka lembuteknik permainan beradasfolio cara pembiakkancara permanian berhadas manusiacara membuat makanan lembugambar lembu mengawancara manusia mengawanhaiwan berhadascara permanian beradaskos rawatan permanian beradaslangkah langkah buat permanian beradaspermanian beradas kambingbagaimana haiwan mengawanmaksud permanian beradaspemanian lembuilustrasi permainan beradas lembu - sains pertanian tingkatan 5pengesanan berahi lembukuda mengawan untuk bakapembiakan haiwankursus permanian beradasteknik mengesan tanda-tanda biangcontoh project proposal untuk menternak lembu untuk tenusu pptpembiakan ternakanfolio penternakan kambinggambar binatang mengawansoalan reproduktif dalam ternakanMaksud tanda biangmaksud permanian berhadasmengesan ternakan biangpemandian berhadas untuk ternakanpemanian lembu videocara permanian beradas dilakukancara permanian beradas manusiapemanian berhadas untuk lembucara pembiakan kambing berhadaspermainan beradas keatas manusiakelebihan pemanianfatwa permandian berhadaspermainan beradas binatangpermanian beradas ternakanlembu droughtmasterlembu betina bianglembu beranaklangkah-langkah melakukan permanian beradaskaedah permanian beradaskebaikan melakukan proses permanian beradas (AI) dalam lembupetua ternak lembukuda mengawantanda-tanda biang kambing betinaproses pemanian berhadas pada lembu dlm subjek spnkaedah pembiakan haiwankaedah pembiakan baka haiwan mengikut pandangan islampermanian berhadas kambingHaiwan Mengawanpermanian berhadas lembuikan dan pembiakan baka- videopembiakan lembu tujuanjabatan haiwan-permanian beradaspermanian berhadas sains pertaniansejarah pemanian baradaskaedah membuat pemanian beradaskaedah pembiakan baka haiwankuda mengawan dengan manusiayoutube cara haiwan membiakbaka lembu tenusuvideo pengumpulan semen lembu jantan permanian beradasteknik permanian beradas kambingbaka lembu paling sesuai untuk dibiakyoutube haiwan mengawanbaka lembu kacukanyoutube cara berhadas lembucara manusia menggawanvideo permanian berhadascara binatang beranakcara cara pemanian beradasbaGAIMANA HENDAK MENGENALI KAMBING BUNTING DAN BERAPA LAMAKAH JANGKA MASA BUNTINGteknik permanian beradas ayamberapa lamakah kambing biri-biri akan bunting selepas lahirkan anakCara Pembiakan Haiwanteknik- teknik pembiakan haiwancara pembiakan baka lembuteknik pembiakan baka haiwan dalam islambebiri mengawancara pembiakan baka haiwanteknik pembiakan baka haiwan mengikut kaedah islampermanian berhadas ayampermanian berhadas bagilembupermanian berhadas haiwanpermanian beradas ternakan kambingvideo permainan beradas pertanianpermanian beradas terhadap haiwanpermanian beradas manusia videopermanian beradas pada kambingpowerpoint pembiakan lembupermanian beradas pada lembupermanian beradas pada manusiapermanian beradas pptpermainan berhadas bagi manusiavideo permainan berhadas haiwanvideo permainan berhadaspermanian beradaslembupermanian berhadas kambinvideo pembiakan haiwanpilem boboi boy airpertanian pembiakan lembu dan permanian beradaspetua ayam cepat mengawanpetua ayam mengawanvideo manusia mengawanpetua kambing cepat biangvideo haiwan mengawan dengan manusiavideo haiwan mengawanpowerpoint anak lembupertanian berhadasvideo cara pembiakan manusiapermanian berhadas kudapermanian berhadas kuda videovideo pembiakan pemanian beradaspermanian berhadas menurut islamvideo binatang mengawanvideo pembiakan manusiapermanian berhadas tubepermanian berhadas untuk kucingvideo bela lembu kacukanvideo proses pembiakan manusiapermainan berhadas lembu-youtubeyoutube pembiakan haiwanperalatan permanian beradasperatus kebuntingan baka kedah-kelantanperbezaan pemanian beradas manusia dengan binatangyoutube manusia mengawanyoutube mainan binatangyoutube lembu jantan dan betinayoutube lembu baka kedah kelantanyoutube lembuyoutube pembiakkan haiwanperalatan lembu tenusupembiakan ternakan ruminanyoutubelembu menggawanpembiakkan mani beradaspenanian berhadaspengeluaran susu lembu mafriwalyoutube ternak babi mengawanpengenalan pembiakan baka haiwanpengertian pemanian berhadas manusiayoutube pengesanan berahi lembupermainan beradas kudayoutube cara membuat permanian pada lembuPermanian beradas lembu dan kambingpermandian baradaswww youtube com/haiwan mengawanpermandian berhadas ke atas lembupermaniaan betadas pada manusiaPermanian beradas ayampermanian beradas ikanwww permaniaanpermanian beradas kaedagpermanian beradas kambing kelantanpermainan sistem respirasi manusiaVIDEO KUDA MENGAWAN JENIS KACUKANpermainan beradas lembu melakapermainan beradas lembu pptyou tube pembiakan beradaspermainan beradas pada manusiapermainan berhadas bagipermainan berhadas bagi manusia mengikut sainsyou tube baka lembu droughtmasterpermainan berhadas dalam islampermainan berhadas kambingvideolembuberanaksiapa yg boleh buat pemanian lembusistem pembiakan ternakan lembusistem permanian beradas lembuyt lembu beranaksistem reproduktif haiwansize pasung lembuteknik yang digunakan dalam pembiakan baka haiwan menurut ulamasoalan sistem reproduktifSuntikan Permanian Beradasteknik teknik pembiakan haiwan dalam islamsistem pembiakan ruminanteknologi kacukan melalui proses permainan beradassistem pembiakan kambingsistem beradasternakan lembuternakan kacukan dengan permanian beradassistem pembiakan ayam betinasistem pembiakan baka haiwanternakan biangternak lembu kedahtenakan kacukan lembu dengan huraiansistem pembiakan haiwan ruminansuntikan permanian beradas (a i)Teknik permanian berhadas manusiateknik permanian berhadas bagi manusiatanda-tanda lembu biangteknik baka haiwanTeknik Permainan Berhadasteknik permaianan beradasteknik bela lembu termurahteknik pemeriksaan kebuntingan lembuteknik beradasTEKNIK PEMANIAN BERADASteknik pemanian beradas ayamtanda-tanda biang haiwantanda-tanda biangteknik permanian beradas binatangTeknik permanian beradas ke atas manusiaSuntikan Permanian Beradas Lembusyarat permanian berhadassyarat syarat mendapatkan geran penternakan lembu dari kementerian pertaniantanda biangtanda biang haiwantanda binatang berahitanda tanda lembu ingin mengawantanda tanda lembu mahu mengawanteknik pemanian beradas untuk manusiatestimoni permanian berhadaspowerpoint teknik pembiakan haiwanutube cara pembiakan ternakan kambingutube cara pembiakan kambingusia lembu yang boleh pemanian berhadasproses pembiakan lembuupload lembu beranakproses permainan berhadas ayamproses permainan berhadas dan IVFujian permanian berhadasproses permanian beradas dalam lembuvedio pembiakan baka pilihanproses pemanian beradas videoproses pemanian beradasvideo a i lembu tenusuppt lembu tenusuproject proposal untuk menternak lembu untuk tenusu pptproposal projek ternakanpropsal pembiakan ternak kambingprosedur pemanian beradasprosedur peramnian beradasprosedur permanian beradas ke atas manusiaproses lembu membiak beranakproses permanian beradas manusiaprotokol permanian berhadas haiwanPUSAT PERMANIAN BERHADASubat babi mengawansains pertanian kaedah permainan beradassains pertanian maksud permanian berhadassains pertanian pemanian berhadasubat ayam mengawansains pertanian_pembiakantujuan pengumpulan semen ternakan lembusejarah pemanian beradassejarah permanian beradasUBAT MERANSANG BABI HAIWAN MENGAWANubat meransang lembu mengawanubat supaya lembu cepat mengawanrawatan pembiakan lembu penjantanubatuntukpembiakanlembuubat untuk permanian beradasrawatan permanian beradasUbat untuk lembuubat untuk cepat mengawan ternakanubat untuk ayam cepat mengawanrawatan permanian berhadas di melakareplika sistem pencernaan lembusiapa yang buat permanian berhadas lembucara gorila menqawan manysuacara mengesan biangcara mengesan biang ternakancara menjalani permanian berhadascara menyediakan makan ternakan lembucara mohon lembu dari pejabat haiwancara pebiakan lembu brahmancara pemanian beradascara pemanian beradas binatangcara pemanian berhadas lembucara pembiakan haiwan pptCARA PEMBIAKAN KAMBINGcara pembiakan lembu brahamcara mengeluarkan mani untuk permanian beradascara mendapat kan beneh kambing permanian beradasCARA KACUKAN MANIAN BERADAS AYAMcara kambing cepat biangcara lembu beranakcara lembu mengawancara mainan youtubecara melakukan kacukancara melakukan permainan pada manusiacara melakukan permanian beradas kambingcara membiak binatang mendapat bakacara membuat permanian beradascara membuat tanda lembucara memperoses makanan lembucara pembiakan lembu brahmancara pembiakan lembu sainscara permainan beradasFoto lembu mengawangambar hewan mengawangambar kambing bianggambar lembu baka brahmangambar lembu beranakgambar lembu droughtmastergambar pemanian berhadas manusiagambar pembiakan lembu jantan dengan betinagambar permanian beradas haiwan ruminangambar rajah pasung lembugambar rajah pemeriksaan kebuntingan lembugambar rajah proses permanian beradasfatwa permanian berhadasfatwa permanian beradascara permanian beradas lembucara permanian berhadas untuk manusiacara-cara lembu beranak mengikut sainscara-cara pembiakan lembu pedagingcara-cara permanian beradas lembu sains pertaniancontoh folio penternakan kambingdebu tulangdedak bakadimana boleh membuat pemeriksaan reproduktifdimana hendak buat permanian berhadaserti pemanian beradasfatwa kontemporari permainan berhadashaiwan mengawan manusia3 tanda lembu betina dalam keadaan biangApakah permainan beradasapakah permanian berhadasapakah proses permanian beradasapakah teknik permanian beradas?apakah tujuan merekod ternakanbagaimana binatang mengawanbagaimana manusia mengawanbagaimana permainan berhadasbagaimana proses permanian beradasbaka haiwanbaka lembubaka lembu droughtmasterapakah itu permanian berhadasapa permanian beradasagar ayam cepat mengawanAI untuk lembualat pengumpulan semen haiwanalat permandian berhadasanak lembu permanianapa itu lembu pedagingapa itu pemanian beradasapa itu pemanian berhadas untuk manusiaapa itu permainan beradas manusiaapa itu permanian beradasapa kah maksud permainan berhadasapa mainan berhadasbaka lembu jantanbaka lembu kedah kelantanbaka lembu pedagingbila masa perlu buat pemanian beradas untuk pembiakan lembubinatang mengawanbinatang ternak sedang mengawanblog bela lembucara binatang membiakcara binatang mengawancara binatang monyet beranakcara buat makanan lembucara cara ai lembucara cara ayam mengawancara cara buat permanian beradasCara cara manusia mengawanbibit baka lembu jantan dan betinabiang kambingbaka lembu permanian beradasbaka pejantan droughmasterbakajantansusubantuan suntikan pemanian beradas lembubenih anak lembubenih lembuberahi melihat haiwan mengawanberapa kos permanian berhadas bagi kucingberapa minit binatang mengawanberapakah kos rawatan permainan berhadasberapakah kos rawatan permanian berhadasbiang dan teknik mengesan biangcara cara permanian berhadaslembujantanbaka lembujantanbakamargin kasar kambingmargin kasar lembu tenusumasa lembuyang sesuai untuk mengawanmembiak haiwanmembuat permanian beradasmengesan tanda biang teknik yang betulmengumpul semenlembu jantannota permanian beradasnota sains pertanian pembiakan haiwannota sistem pembiakan lembu tingkatan 5nota teknik permanian beradas kambingorgan pembiakan lembu betinamanusia mengawan dengan binatang youtubemanusia mengawanmafriwal you tubemafsadah permainan berhadasmainan berhadas kudamakanan lembu lepas beranakmakanan lembu susumaksud biang lembumaksud permainan beradasmaksud permainan beradas terhadap lembumaksud permandian berhadasmani benih manusia videomani lembu videomani lembu video blogORGAN PEMBIAKAN RUMINAN BETINAorgan pembiakan untuk permanian beradaspandangan ulama mengenai pemanian berhadaspemanian berhadas untuk ternakan lembupemanian haiwanpemanian kerbau videopemanian lembu video blogpembiakan baka haiwan dalam islampembiakan baka haiwan mengikut kaedah islampembiakan berhadaspembiakan haiwan ruminanpembiakan kacukan haiwanPembiakan Kaedah Pembiakan ternakan ruminan dilakukanpembiakan lembu droughtmasterpembiakan lembu kacukanPemanian berhadas lembu bakapemanian berhadas bagi lembupanduan asas melakukan permanian beradaspasung lembuPDF Lembu Tenusupebiakan baka pedaging ayampebiakan Haiwanpebiakan lembu tenusupemainan berhadas lembupemandian beradas sain pertanianpemandian berhadas dalam islampemandian berhadas lembu pedagingpemanian beradas lembupemanian beradas manusiapembiakan lembu lidhaiwan menggawan download videokaedah pengumpulan semen kambingkaedah permanian beradas haiwankebaikan melakukan pemanian beradas pada lembukebaikan permanian beradas lembukebaikan permanian berhadaskebaikan proses ai pada lembukebaikan proses permainan beradas (a1) dalam lembukebikan permainan beradas dalam lembukekurangan minor induk lembu jantan dan betinakekurangan minor pada baka lembu apa perlu dilakukankekurangan minor pada lembu jantan dan betinakekurangan permanian berhadas ternakankaedah penentuan usia lembukaedah pembiakan lembu secara permanian beradashamil cara permanian beradasimages for sistem pembiakan lembu jantanjabatan haiwan permanian berhadasjabatan permanian berhadas kudajangka masa lembu beranakjantan mafriwaljuru lembu dan permainan berhadaskacukan binatang ternakan pada pandangan islamkaedah mengesan kebuntingan ternakankaedah merekod ternakan biangkaedah pembiakan bagi lembu tenusukaedah pembiakan lembu kacukankelebihan dan kelemahan pemanian berhadaskelebihan kaedah pembiakan permaianan beradaskelebihan pemanian pertamalangkah pemanian beradaslangkah pemanian beradas LEMBUlangkah2 kerja permanian berhadaslembu baka beraman you tubelembu baka jantan susulembu bianglembu buat bakalembu charolais malaysialembu hendak mengawanlembu jantan baka biak beradaslembu mafriwallembu menggawankursus permainan berhadas untuk kambingkursus permainan beradas lembukelebihan permanian berhadaskelebihan permanian berhadas di masa hadapankerbau lembu mengawankertas kerja lembu tenusukertas kerja tanda biang lembukhidmat permanian beradas manusiakos permainan beradas manusiakos permanian beradaskos rawatan pemanian beradaskos rawatan permainankos untuk pemanian berhadaskuda megawan membiaklembu susu teknik kos|
  Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!