» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

Teknik permanian beradas

Published on Mar 30 2011 // Uncategorized

PERMANIAN BERADAS

 • APA ITU PERMANIAN BERADAS?
  Permanian beradas adalah satu cara boatan untuk mengahwinkan ternakan di mana benih ternak jantan (air mani) dimasukkan ke dalam alat kelamin ternak betina dengan menggunakan alat-alat tertentu.

 • KENAPA PERMANIAN BERADAS?
 • Dengan membiakkan ternakan melalui permainan beradas boleh:

   • CEPAT dan PESAT membesar
   • LEBIH menghasilkan daging
   • LEBIH banyak mengeluarkan susu

  1. melahirkan anak yang lebih baik dari induknya, iaitu yang
  2. memperluaskan penggunaan benih lembu pejantan baka yang bermutu tinggi.
  3. menjimatkan masa, tenaga dan wang penternak kerana tidak perlu memelihara lembu pejantan.
  4. mencegah daripada jangkitan penyakit kelamin.


 • BILAKAH WAKTU YANG PALING SESUAI LEMBU DIPERMANIKAN?
  Ternak betina hanya boleh dipermanikan apabila ia menunjukkan tanda-tanda BIANG atau mahu mengawan.

 • APAKAH TANDA-TANDA BIANG YANG BOLEH DI LIHAT?
  Tanda utama lembu betina mahu mengawan ialah apabila ia RELA DlPANJAT OLEH LEMBU~LEMBU LAIN, lain-lain tanda adalah:
  1. berkelakuan luar biasa dan resah menggelisah
  2. sentiasa melenguh-lenguh
  3. kemaluannya lembab, kemerahan, bengkak dan mengeluarkan lendir
  4. kadangkala selera makan dan pengeluaran susunya berkurangan.
 • BERAPA LAMAKAH JANGKA MASA BERAHI INI WUJUD?
  Jangka masa berahi ini wujud hanya selama 24 jam. Oleh itu, sebagai panduan kasar jika tanda dilihat pada sebelah pagi permanian dibuat di petang hari itu juga dan jika tanda tersebut dilihat pada sebelah petang permanian akan dilakukan pada awal pagi esoknya.
 • BERAPA LAMAKAH KEADAAN BIANG ATAU JANGKAMASA BERAHI INI WUJUD?
  Jangkamasa berahi ini wujud selama 24 jam sahaja. Oleh itu sebagai panduan kasar, apabila tanda-tanda berahi dilihat di sebelah pagi, lembu hendaklah dipermanikan di sebelah petang hari itu juga. Jika tanda-tanda tersebut dikesan di sebelah petang permanian akan dilakukan pada awal pagi keesokkan harinya. Lembu yang sihat dan tidak bunting akan datang biang tiap-tiap lebih kurang 21 hari.
 • APAKAH KEPERLUAN ASAS YANG PATUT DISEDIAKAN?
  Anda tidak perlu menyediakan banyak peralatan cuma sediakan tempat yang sesuai di mana ternakan boleh diikat dan pemeriksaan boleh dilakukan. Tetapi sebaik-baiknya sediakan pasung bagi tujuan permanian.
 • BAGAIMANA MENENTUKAN BENIH LEMBU YANG SESUAI BAGI TUJUAN PERMANIAN?
  JENIS LEMBU DIPELIHARA PILIHAN BAKA UNTUK KACUKAN
  LID Friesian
  Kacukan 50% Friesian Kacukan Tenusu Tempatan
  (MAFRIWAL)
  Australian Friesian Sahiwal (AFS)
  Friesian Sahiwal AFS
  MAFRIWAL
 • PADA UMUR BERAPAKAH LEMBU PATUT MULA DIBIAKKAN?
  Dengan penjagaan yang sempurna anak-anak lembu akan bersedia untuk dibiakkan apabila berumur antara 15-18 bulan.
 • APAKAH PENGARUH MAKANAN TERHADAP PEMBIAKAN?
  Makanan memainkan peranan yang sangat penting di dalam menentukan lembu-lembu membiak dengan sempurnanya. Berikan makanan baik dengan menyediakan secukupnya rumput yang subur dan makanan tambahan seperti dedak air garam serta bata garam. Anda dinasihatkan supaya menentukan makanan yang seimbang diberi setiap hari terutama bagi lembu lembu bunting berat dan juga yang mengeluarkan susu.


 • BAGAIMANA JIKA LEMBU TIDAK DATANG BERAHI?
  Lembu mungkin tidak datang berahi disebabkan masalah pemakanan yang tidak seimbang. Jika anda telah memberikan makanan yang secukupnya tetapi masih mempunyai masalah mungkin ternakan anda mempunyai masalah lain. Oleh itu tuan dinasihatkan untuk mendapatkan khidmat dari Pejabat Haiwan yang berdekatan.

 • PATUTKAH SAYA MENYIMPAN LEMBU JANTAN?
  Anda tidak perlu menyimpan lembu jantan bagi tujuan pembiakan tetapi jika anda telah menghasilkan ternakan jantan anda maka ternakan ini boleh digunakan untuk menolong di dalam pengesanan berahi.
 • SIAPAKAH YANG BOLEH MELAKUKAN PERMANIAN?
  Permanian Beradas akan dilakukan oleh kakitangan Jabatan Haiwan yang terlatih.
 • BAGAIMANA DENGAN BAYARAN?
  Pada masa ini perkhidmatan adalah percuma. Bayaran untuk perkhidmatan ini akan dikenakan pada masa hadapan.
 • SETELAH DIPERMANIKAN APA PERLU SAYA BUAT?
  Setelah lembu dipermanikan anda diminta memastikan yang ternakan anda tidak dilepaskan untuk meragut dengan lembu lain. Ini adalah bagi memastikan yang lembu jantan yang ada di kawasan anda tidak dapat mengahwini lembu yang telah dipermanikan dan menyebabkan keguguran berlaku. Setelah tiga minggu anda hendaklah melihat tanda-tanda berahi semula kerana jika ternakan anda tidak bunting tanda-tanda tersebut akan berulang. Pastikan ternakan anda diperiksa setelah tiga bulan bagi menentukan samada ternakan anda bunting atau tidak. Jika ternakan anda bunting keringkan ternakan anda dari mengeluarkan susu enam ke lapan minggu sebelum beranak. Jika ianya tidak bunting lihatlah akan tandatanda berahi.
 • PATUTKAH MENYIMPAN REKOD?
  Menyimpan rekod adalah amat penting di dalam pembiakan. Ini adalah untuk memastikan yang ternakan dipermanikan pada masa yang tertentu. Tetapi menyimpan rekod sahaja tidak mencukupi jika ianya tidak kemaskini dan mempunyai data-data yang cukup. Oleh itu dapatkan pandangan dan juga cara-cara yang betul di dalam menyimpan dan mengemaskinian rekod ternakan dari kakitangan Jabatan ini. Ingat! Jika ternakan anda tidak dipermanikan pada waktu yang tepat anda akan mengalami kerugian dari segi pengeluaran susu dan juga kelahiran anak.
 • SETELAH BERANAK APA PATUT SAYA BUAT?
  Apabila tiba masa lembu anda dijangka beranak kurungkan lembu anda di kandang yang berasingan. Setelah beranak pastikan yang urinya tidak melekat dan kesemuanya telah keluar. Juga pastikan anak lembu mendapat susu awal ibu (kolustrum) secukupnya bagi melindungi anak lembu dari mendapat jangkitan. Kolustrum ini mempunyai antibodi yang tinggi yang diperlukan oleh anak-anak lembu bagi membantu sistem pertahanan anak lembu tersebut yang masih belum sempurna. Kandang di mana anak dan ibu ditempatkan hendaklah sentiasa bersih bagi mengelakkan jangkitan yang boleh memudaratkan ternakan.
 • BAGAIMANA KALAU ANAK ATAU IBU LEMBU SAKIT?
  Jangan biarkan ternakan anda sakit. Berusahalah untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin bagi mengelakkannya daripada menjadi serius. Dapatkan khidmat Jabatan Perkhidmatan Haiwan yang terdekat.
 • BILA SUSU BOLEH MULA DIPERAH?
  Susu boleh mula diperah setelah lembu melahirkan, tetapi dalam masa empat kelima hari pertama, susu tersebut tidak sesuai untuk diminum oleh manusia. Hanya selepas lima ke enam hari sahaja barulah susu tulen dapat diperolehi.
 • BOLEHKAH DIPERMANIKAN LEMBU DARI JENIS PEDAGING?
  Sudah tentu boleh, malah ianya amat digalakkan.
 • BAGAIMANA PULA DENGAN PEMILIHAN BAKA?
  JENIS LEMBU DIPELIHARA PILIHAN BAKA UNTUK KACUKAN
  Kedah Kelantan Brahman
  Droughtmaster
  Hereford
  Charolais
  Simental
  Kacukan Kedah Kelantan
  Brahman
  Baka kacukan pedaging 
  Brahman
  Kacukan Tenusu
  Droughtmaster Droughtmaster
 • BAGAIMANA JIKA LEMBU PEDAGING YANG DILEPASKAN BERSAMA LEMBU JANTAN?
  Jika lembu jantan dilepaskan meragut bersama lembu jantan satu program khas pembiakan lembu pedaging secara berkelompok boleh dibuat di mana ternakan betina diperiksa dan bagi yang tidak bunti ng akan dilakukan permanian dan bagi yang bunting pula akan ditentukan tahap kebuntingannya dan tarikh lahir. Jadi apabila tiba masa berahi yang seterusnya bolehlah dipermanikan.
 • BILAKAH TERNAKAN PATUT DIBIAKKAN SETELAH BERANAK?
  Ternakan selewat-lewatnya mesti dibiakkan pada jangka masa kurang daripada seratus hari selepas beranak. Oleh itu perhatikan tanda-tanda berahi pada ternakan.
 • PATUTKAH ANAK ANAK LEMBU DIBIARKAN MENETEK SUSU IBU?
  Sebaik-baiknya hendaklah diceraikan susu apabila anak lembu berumur lima ke enam minggu.
 • ADAKAH APA.APA PETUA LAIN SUPAYA LEMBU MEMBIAK DENGAN LEBIH CEPAT?
  Bukan petua tetapi USAHA yang patut dipertingkatkan. Berusahalah untuk mengesan lembu anda dalam keadaan berahi. Jangan putus asa jika permanian pertama tidak berjaya menghasilkan kebuntingan.
 • KALAU BEGITU SAYA INGIN MENDAPATKAN PERKHIDMATAN PERMANIAN BERADAS, APA PATUT SAYA BUAT?
  Anda boleh berhubung terus dengan PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN yang berhampiran atau IBU PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN di negeri masing-masing. Anda juga boleh menghubungi kami di
  UNIT PEMBIAKAN DAN PEMBIAKBAKA
  IBU PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN
  KEMENTERIAN PERTANIAN MALAYSIA
  50630 KUALA LUMPUR.
  No. Tel: 03-2540077 samb. 149 dan 190

 • Kalau nak nengok kaedah pengumpulan semen pula klik link ni.
  http://www.youtube.com/watch?v=a9qEqHl1wNI&feature;=related

  |permanian beradas manusiapermainan beradas manusiateknik permanian beradaspermainan beradas lembupermandian berhadasteknik pembiakan baka haiwanpemanian berhadascara pembiakan lembukaedah pembiakan lembuproses permanian beradaspermainan beradaspermanian berhadas manusiarawatan permainan berhadaskaedah permainan berhadasproses permainan beradaspembiakan lembusistem pembiakan haiwanyoutube binatang mengawanpemandian berhadasteknik permanian beradas manusiapemanian beradasrawatan permanian berhadaspermanian beradas lembugambar pasung lembuyoutube lembu mengawancara permanian berhadas manusiacara memperoses ternakan lembupermainan berhadas binatangsistem pembiakan lembu betinakos rawatan permainan berhadaskelebihan permainan berhadas di masa hadapancara permanian beradasteknik permainan beradaskaedah permanian beradasproses pemanian lemburawatan permanian berhadadgambar lembu mengawanteknik pemanian berhadascara membuat makanan lembujenis benih baka lembuilustrasi permainan beradas lembu - sains pertanian tingkatan 5haiwan berhadasfolio cara pembiakkanfolio lembukos rawatan permanian beradaslangkah langkah buat permanian beradasmaksud permanian beradasbagaimana haiwan mengawanpermanian beradas kambingpembiakan haiwanpengesanan berahi lembupemanian lembucara manusia mengawankuda mengawan untuk bakakursus permanian beradaspermainan beradas binatangpermainan beradas keatas manusiapembiakan ternakanfolio penternakan kambinggambar binatang mengawanCara Pembiakan Haiwansoalan reproduktif dalam ternakanfatwa permandian berhadaspembiakan lembu tujuancontoh project proposal untuk menternak lembu untuk tenusu pptpemanian berhadas untuk lembucara permanian beradas manusiacara pembiakan kambing berhadascara permanian beradas dilakukanpemanian lembu videoproses pemanian berhadas pada lembu dlm subjek spnteknik mengesan tanda-tanda biangmengesan ternakan biangpemandian berhadas untuk ternakanMaksud tanda bianglembu droughtmasterpermanian berhadas lembulembu betina bianglembu beranakpermanian berhadas sains pertanianlangkah-langkah melakukan permanian beradaskebaikan melakukan proses permanian beradas (AI) dalam lembupetua ternak lembukelebihan pemaniankuda mengawan dengan manusiakaedah pembiakan haiwankaedah pembiakan baka haiwan mengikut pandangan islammaksud permanian berhadasHaiwan Mengawantanda-tanda biang kambing betinaikan dan pembiakan baka- videopermanian beradas ternakanjabatan haiwan-permanian beradassejarah pemanian baradaspermanian berhadas kambingkaedah membuat pemanian beradaskaedah pembiakan baka haiwankuda mengawanvideo permanian berhadasteknik permanian beradas kambingcara manusia menggawancara cara pemanian beradasbaka lembu tenusubaka lembu paling sesuai untuk dibiakyoutube haiwan mengawanvideo pengumpulan semen lembu jantan permanian beradasyoutube cara berhadas lembubaka lembu kacukanteknik- teknik pembiakan haiwanyou tube haiwan megawancara binatang beranakyoutube cara haiwan membiakbebiri mengawanteknik pembiakan baka haiwan dalam islambaGAIMANA HENDAK MENGENALI KAMBING BUNTING DAN BERAPA LAMAKAH JANGKA MASA BUNTINGberapa lamakah kambing biri-biri akan bunting selepas lahirkan anakcara pembiakan baka haiwanbenih anak lembuteknik permanian beradas ayamteknik pembiakan baka haiwan mengikut kaedah islamcara pembiakan baka lembupilem boboi boy airpermanian beradaslembupermanian berhadas ayamvideo permainan beradas pertanianpermanian berhadas bagilembupermanian beradas terhadap haiwanpermanian beradas pptPermanian beradas lembu dan kambingvideo proses pembiakan manusiapermanian beradas manusia videovideo permainan berhadas haiwanvideo permainan berhadasvideo cara pembiakan manusiapermanian beradas pada kambingpermanian beradas pada lembupermanian beradas pada manusiapermanian beradas ternakan kambingpermanian berhadas haiwanpetua ayam mengawanVIDEO KUDA MENGAWAN JENIS KACUKANpertanian pembiakan lembu dan permanian beradaspertanian berhadasvideo manusia mengawanpermanian berhadas untuk kucingvideo haiwan mengawan dengan manusiavideo pembiakan manusiapermanian berhadas menurut islamvideo pembiakan pemanian beradasvideo haiwan mengawanpetua kambing cepat biangpermanian berhadas kuda videopermanian berhadas kudavideo binatang mengawanpermanian berhadas tubepermanian berhadas kambinpetua ayam cepat mengawanvideolembuberanakpembiakan lembu kacukanpengertian pemanian berhadas manusiayoutube manusia mengawanyoutube mainan binatangperalatan lembu tenusuperalatan permanian beradasyoutube lembu jantan dan betinaperatus kebuntingan baka kedah-kelantanperbezaan pemanian beradas manusia dengan binatangyoutube lembu baka kedah kelantanpengenalan pembiakan baka haiwanyoutube pembiakan haiwanyoutube pembiakkan haiwanyt lembu beranakpembiakan lembu lidyoutubelembu menggawanyoutube ternak babi mengawanyoutube pengesanan berahi lembupembiakan ternakan ruminanpembiakkan mani beradaspenanian berhadaspengeluaran susu lembu mafriwalyoutube lembuyoutube cara membuat permanian pada lembupermainan berhadas lembu-youtubepermainan sistem respirasi manusiapermandian baradaswww youtube com/haiwan mengawanpermandian berhadas ke atas lembupermaniaan betadas pada manusiaPermanian beradas ayampermanian beradas ikanpermanian beradas kaedagpermainan berhadas kambingpermainan berhadas dalam islamyou tube baka lembu droughtmasterpermanian beradas kambing kelantanpermainan beradas kudayou tube pembiakan beradaspermainan beradas lembu melakapermainan beradas lembu pptpermainan beradas pada manusiapermainan berhadas bagipermainan berhadas bagi manusiapermainan berhadas bagi manusia mengikut sainswww permaniaanpowerpoint anak lembutujuan pengumpulan semen ternakan lembuteknologi kacukan melalui proses permainan beradasvideo pembiakan haiwansistem pembiakan ternakan lembusistem permanian beradas lembusistem reproduktif haiwansize pasung lembusoalan sistem reproduktifteknik yang digunakan dalam pembiakan baka haiwan menurut ulamateknik teknik pembiakan haiwan dalam islamTeknik permanian berhadas manusiasistem pembiakan ruminantenakan kacukan lembu dengan huraiantestimoni permanian berhadasternakan lembusistem beradassistem pembiakan ayam betinaternakan kacukan dengan permanian beradasternakan biangsistem pembiakan baka haiwanternak lembu kedahsistem pembiakan haiwan ruminansistem pembiakan kambingSuntikan Permanian Beradassuntikan permanian beradas (a i)tanda-tanda lembu biangteknik permanian beradas binatangteknik baka haiwanteknik bela lembu termurahTeknik Permainan Berhadasteknik permaianan beradasteknik beradasteknik pemeriksaan kebuntingan lembuTEKNIK PEMANIAN BERADASteknik pemanian beradas ayamtanda-tanda biang haiwantanda-tanda biangteknik permanian berhadas bagi manusiaSuntikan Permanian Beradas Lembusyarat permanian berhadassyarat syarat mendapatkan geran penternakan lembu dari kementerian pertaniantanda biangtanda biang haiwantanda binatang berahitanda tanda lembu ingin mengawanTeknik permanian beradas ke atas manusiatanda tanda lembu mahu mengawanteknik pemanian beradas untuk manusiasiapa yang buat permanian berhadas lembupowerpoint pembiakan lembuproses pemanian beradas videovedio pembiakan baka pilihansiapa yg boleh buat pemanian lembuproses pembiakan lembuutube cara pembiakan ternakan kambingproses permainan berhadas ayamproses permainan berhadas dan IVFutube cara pembiakan kambingproses permanian beradas dalam lembuproses permanian beradas manusiaproses pemanian beradasvideo a i lembu tenusupowerpoint teknik pembiakan haiwanppt lembu tenusuproject proposal untuk menternak lembu untuk tenusu pptproposal projek ternakanpropsal pembiakan ternak kambingprosedur pemanian beradasprosedur peramnian beradasprosedur permanian beradas ke atas manusiavideo bela lembu kacukanproses lembu membiak beranakusia lembu yang boleh pemanian berhadasprotokol permanian berhadas haiwanreplika sistem pencernaan lembusains pertanian kaedah permainan beradasubat meransang lembu mengawansains pertanian maksud permanian berhadassains pertanian pemanian berhadasUBAT MERANSANG BABI HAIWAN MENGAWANsains pertanian_pembiakanubat babi mengawansejarah pemanian beradasubat ayam mengawanrawatan permanian berhadas di melakaubat supaya lembu cepat mengawanPUSAT PERMANIAN BERHADASrawatan pembiakan lembu penjantanupload lembu beranakujian permanian berhadasubatuntukpembiakanlemburawatan permanian beradasubat untuk permanian beradasUbat untuk lembuubat untuk cepat mengawan ternakanubat untuk ayam cepat mengawansejarah permanian beradascara gorila menqawan manysuacara mengesan biangcara mengesan biang ternakancara menjalani permanian berhadascara menyediakan makan ternakan lembucara mohon lembu dari pejabat haiwancara pebiakan lembu brahmancara pemanian beradascara pemanian beradas binatangcara pemanian berhadas lembucara pembiakan haiwan pptCARA PEMBIAKAN KAMBINGcara pembiakan lembu brahamcara mengeluarkan mani untuk permanian beradascara mendapat kan beneh kambing permanian beradasCARA KACUKAN MANIAN BERADAS AYAMcara kambing cepat biangcara lembu beranakcara lembu mengawancara mainan youtubecara melakukan kacukancara melakukan permainan pada manusiacara melakukan permanian beradas kambingcara membiak binatang mendapat bakacara membuat permanian beradascara membuat tanda lembucara memperoses makanan lembucara pembiakan lembu brahmancara pembiakan lembu sainscara permainan beradasfatwa permanian beradasfatwa permanian berhadasFoto lembu mengawangambar hewan mengawangambar kambing bianggambar lembu baka brahmangambar lembu beranakgambar lembu droughtmastergambar pemanian berhadas manusiagambar pembiakan lembu jantan dengan betinagambar permanian beradas haiwan ruminangambar rajah pasung lembufatwa kontemporari permainan berhadaserti pemanian beradascara permanian beradas lembucara permanian berhadas lembucara permanian berhadas untuk manusiacara-cara lembu beranak mengikut sainscara-cara pembiakan lembu pedagingcara-cara permanian beradas lembu sains pertaniancontoh folio penternakan kambingdata pemanian beradas haiwandebu tulangdedak bakadimana boleh membuat pemeriksaan reproduktifdimana hendak buat permanian berhadasgambar rajah pemeriksaan kebuntingan lembucara cara permanian berhadasagar ayam cepat mengawanapakah permanian berhadasapakah proses permanian beradasapakah teknik permanian beradas?apakah tujuan merekod ternakanarti permainan beradasbagaimana binatang mengawanbagaimana manusia mengawanbagaimana permainan berhadasbagaimana proses permanian beradasbaka haiwanbaka lembubaka lembu droughtmasterApakah permainan beradasapakah itu permanian berhadasAI untuk lembualat pengumpulan semen haiwanalat permandian berhadasanak lembu permanianapa itu lembu pedagingapa itu pemanian beradasapa itu pemanian berhadas untuk manusiaapa itu permainan beradas manusiaapa itu permanian beradasapa kah maksud permainan berhadasapa mainan berhadasapa permanian beradasbaka lembu jantanbaka lembu kedah kelantanbaka lembu pedagingbinatang mengawanbinatang ternak sedang mengawanblog bela lembuBuku pdf Penyediaan untuk Pemakanan Ternakan Lembucara binatang membiakcara binatang mengawancara binatang monyet beranakcara buat makanan lembucara cara ai lembucara cara ayam mengawancara cara buat permanian beradasCara cara manusia mengawanbila masa perlu buat pemanian beradas untuk pembiakan lembubibit baka lembu jantan dan betinabaka lembu permanian beradasbaka pejantan droughmasterbakajantansusubantuan suntikan pemanian beradas lembubenih lembuberahi melihat haiwan mengawanberapa kos permanian berhadas bagi kucingberapa minit binatang mengawanberapakah kos rawatan permainan berhadasberapakah kos rawatan permanian berhadasbiang dan teknik mengesan biangbiang kambing3 tanda lembu betina dalam keadaan bianggambar rajah proses permanian beradaslembu menggawanmanusia mengawanmanusia mengawan dengan binatang youtubemargin kasar kambingmargin kasar lembu tenusumasa lembuyang sesuai untuk mengawanmembiak haiwanmembuat permanian beradasmengesan tanda biang teknik yang betulmengumpul semenlembu jantannota permanian beradasnota sains pertanian pembiakan haiwannota sistem pembiakan lembu tingkatan 5mani lembu video blogmani lembu videolembu susu teknik koslembujantanbaka lembujantanbakamafriwal you tubemafsadah permainan berhadasmainan berhadas kudamakanan lembu lepas beranakmakanan lembu susumaksud biang lembumaksud permainan beradasmaksud permainan beradas terhadap lembumaksud permandian berhadasmani benih manusia videonota teknik permanian beradas kambingorgan pembiakan lembu betinaORGAN PEMBIAKAN RUMINAN BETINApemanian berhadas bagi lembuPemanian berhadas lembu bakapemanian berhadas untuk ternakan lembupemanian haiwanpemanian kerbau videopemanian lembu video blogpembiakan baka haiwan dalam islampembiakan baka haiwan mengikut kaedah islampembiakan berhadaspembiakan haiwan ruminanpembiakan kacukan haiwanPembiakan Kaedah Pembiakan ternakan ruminan dilakukanpemanian beradas manusiapemanian beradas lembuorgan pembiakan untuk permanian beradaspandangan ulama mengenai pemanian berhadaspanduan asas melakukan permanian beradaspasung lembuPDF Lembu Tenusupebiakan baka pedaging ayampebiakan Haiwanpebiakan lembu tenusupemainan berhadas lembupemandian beradas sain pertanianpemandian berhadas dalam islampemandian berhadas lembu pedagingpembiakan lembu droughtmasterlembu mafriwalhaiwan mengawan manusiakaedah penentuan usia lembukaedah pengumpulan semen kambingkaedah permanian beradas haiwankebaikan dan keburukan permanian beradas haiwankebaikan melakukan pemanian beradas pada lembukebaikan permanian beradas lembukebaikan permanian berhadaskebaikan proses ai pada lembukebaikan proses permainan beradas (a1) dalam lembukebikan permainan beradas dalam lembukekurangan minor induk lembu jantan dan betinakekurangan minor pada baka lembu apa perlu dilakukankaedah pembiakan lembu secara permanian beradaskaedah pembiakan lembu kacukanhaiwan menggawan download videohamil cara permanian beradasimages for sistem pembiakan lembu jantanjabatan haiwan permanian berhadasjabatan permanian berhadas kudajangka masa lembu beranakjantan mafriwaljuru lembu dan permainan berhadaskacukan binatang ternakan pada pandangan islamkaedah mengesan kebuntingan ternakankaedah merekod ternakan biangkaedah pembiakan bagi lembu tenusukekurangan minor pada lembu jantan dan betinakekurangan permanian berhadas ternakankelebihan dan kelemahan pemanian berhadaskuda megawan membiakkursus permainan beradas lembukursus permainan berhadas untuk kambinglangkah pemanian beradaslangkah pemanian beradas LEMBUlangkah2 kerja permanian berhadaslembu baka beraman you tubelembu baka jantan susulembu bianglembu buat bakalembu charolais malaysialembu hendak mengawankos untuk pemanian berhadaskos rawatan permainankelebihan kaedah pembiakan permaianan beradaskelebihan pemanian pertamakelebihan permanian berhadaskelebihan permanian berhadas di masa hadapankerbau lembu mengawankertas kerja lembu tenusukertas kerja tanda biang lembukertas kerja ternakan lembu baka (permainan berhadas)khidmat permanian beradas manusiakos permainan beradas manusiakos permanian beradaskos rawatan pemanian beradaslembu jantan baka biak beradas|
  Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!