» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

Teknik permanian beradas

Published on Mar 30 2011 // Uncategorized

PERMANIAN BERADAS

 • APA ITU PERMANIAN BERADAS?
  Permanian beradas adalah satu cara boatan untuk mengahwinkan ternakan di mana benih ternak jantan (air mani) dimasukkan ke dalam alat kelamin ternak betina dengan menggunakan alat-alat tertentu.

 • KENAPA PERMANIAN BERADAS?
 • Dengan membiakkan ternakan melalui permainan beradas boleh:

   • CEPAT dan PESAT membesar
   • LEBIH menghasilkan daging
   • LEBIH banyak mengeluarkan susu

  1. melahirkan anak yang lebih baik dari induknya, iaitu yang
  2. memperluaskan penggunaan benih lembu pejantan baka yang bermutu tinggi.
  3. menjimatkan masa, tenaga dan wang penternak kerana tidak perlu memelihara lembu pejantan.
  4. mencegah daripada jangkitan penyakit kelamin.


 • BILAKAH WAKTU YANG PALING SESUAI LEMBU DIPERMANIKAN?
  Ternak betina hanya boleh dipermanikan apabila ia menunjukkan tanda-tanda BIANG atau mahu mengawan.

 • APAKAH TANDA-TANDA BIANG YANG BOLEH DI LIHAT?
  Tanda utama lembu betina mahu mengawan ialah apabila ia RELA DlPANJAT OLEH LEMBU~LEMBU LAIN, lain-lain tanda adalah:
  1. berkelakuan luar biasa dan resah menggelisah
  2. sentiasa melenguh-lenguh
  3. kemaluannya lembab, kemerahan, bengkak dan mengeluarkan lendir
  4. kadangkala selera makan dan pengeluaran susunya berkurangan.
 • BERAPA LAMAKAH JANGKA MASA BERAHI INI WUJUD?
  Jangka masa berahi ini wujud hanya selama 24 jam. Oleh itu, sebagai panduan kasar jika tanda dilihat pada sebelah pagi permanian dibuat di petang hari itu juga dan jika tanda tersebut dilihat pada sebelah petang permanian akan dilakukan pada awal pagi esoknya.
 • BERAPA LAMAKAH KEADAAN BIANG ATAU JANGKAMASA BERAHI INI WUJUD?
  Jangkamasa berahi ini wujud selama 24 jam sahaja. Oleh itu sebagai panduan kasar, apabila tanda-tanda berahi dilihat di sebelah pagi, lembu hendaklah dipermanikan di sebelah petang hari itu juga. Jika tanda-tanda tersebut dikesan di sebelah petang permanian akan dilakukan pada awal pagi keesokkan harinya. Lembu yang sihat dan tidak bunting akan datang biang tiap-tiap lebih kurang 21 hari.
 • APAKAH KEPERLUAN ASAS YANG PATUT DISEDIAKAN?
  Anda tidak perlu menyediakan banyak peralatan cuma sediakan tempat yang sesuai di mana ternakan boleh diikat dan pemeriksaan boleh dilakukan. Tetapi sebaik-baiknya sediakan pasung bagi tujuan permanian.
 • BAGAIMANA MENENTUKAN BENIH LEMBU YANG SESUAI BAGI TUJUAN PERMANIAN?
  JENIS LEMBU DIPELIHARA PILIHAN BAKA UNTUK KACUKAN
  LID Friesian
  Kacukan 50% Friesian Kacukan Tenusu Tempatan
  (MAFRIWAL)
  Australian Friesian Sahiwal (AFS)
  Friesian Sahiwal AFS
  MAFRIWAL
 • PADA UMUR BERAPAKAH LEMBU PATUT MULA DIBIAKKAN?
  Dengan penjagaan yang sempurna anak-anak lembu akan bersedia untuk dibiakkan apabila berumur antara 15-18 bulan.
 • APAKAH PENGARUH MAKANAN TERHADAP PEMBIAKAN?
  Makanan memainkan peranan yang sangat penting di dalam menentukan lembu-lembu membiak dengan sempurnanya. Berikan makanan baik dengan menyediakan secukupnya rumput yang subur dan makanan tambahan seperti dedak air garam serta bata garam. Anda dinasihatkan supaya menentukan makanan yang seimbang diberi setiap hari terutama bagi lembu lembu bunting berat dan juga yang mengeluarkan susu.


 • BAGAIMANA JIKA LEMBU TIDAK DATANG BERAHI?
  Lembu mungkin tidak datang berahi disebabkan masalah pemakanan yang tidak seimbang. Jika anda telah memberikan makanan yang secukupnya tetapi masih mempunyai masalah mungkin ternakan anda mempunyai masalah lain. Oleh itu tuan dinasihatkan untuk mendapatkan khidmat dari Pejabat Haiwan yang berdekatan.

 • PATUTKAH SAYA MENYIMPAN LEMBU JANTAN?
  Anda tidak perlu menyimpan lembu jantan bagi tujuan pembiakan tetapi jika anda telah menghasilkan ternakan jantan anda maka ternakan ini boleh digunakan untuk menolong di dalam pengesanan berahi.
 • SIAPAKAH YANG BOLEH MELAKUKAN PERMANIAN?
  Permanian Beradas akan dilakukan oleh kakitangan Jabatan Haiwan yang terlatih.
 • BAGAIMANA DENGAN BAYARAN?
  Pada masa ini perkhidmatan adalah percuma. Bayaran untuk perkhidmatan ini akan dikenakan pada masa hadapan.
 • SETELAH DIPERMANIKAN APA PERLU SAYA BUAT?
  Setelah lembu dipermanikan anda diminta memastikan yang ternakan anda tidak dilepaskan untuk meragut dengan lembu lain. Ini adalah bagi memastikan yang lembu jantan yang ada di kawasan anda tidak dapat mengahwini lembu yang telah dipermanikan dan menyebabkan keguguran berlaku. Setelah tiga minggu anda hendaklah melihat tanda-tanda berahi semula kerana jika ternakan anda tidak bunting tanda-tanda tersebut akan berulang. Pastikan ternakan anda diperiksa setelah tiga bulan bagi menentukan samada ternakan anda bunting atau tidak. Jika ternakan anda bunting keringkan ternakan anda dari mengeluarkan susu enam ke lapan minggu sebelum beranak. Jika ianya tidak bunting lihatlah akan tandatanda berahi.
 • PATUTKAH MENYIMPAN REKOD?
  Menyimpan rekod adalah amat penting di dalam pembiakan. Ini adalah untuk memastikan yang ternakan dipermanikan pada masa yang tertentu. Tetapi menyimpan rekod sahaja tidak mencukupi jika ianya tidak kemaskini dan mempunyai data-data yang cukup. Oleh itu dapatkan pandangan dan juga cara-cara yang betul di dalam menyimpan dan mengemaskinian rekod ternakan dari kakitangan Jabatan ini. Ingat! Jika ternakan anda tidak dipermanikan pada waktu yang tepat anda akan mengalami kerugian dari segi pengeluaran susu dan juga kelahiran anak.
 • SETELAH BERANAK APA PATUT SAYA BUAT?
  Apabila tiba masa lembu anda dijangka beranak kurungkan lembu anda di kandang yang berasingan. Setelah beranak pastikan yang urinya tidak melekat dan kesemuanya telah keluar. Juga pastikan anak lembu mendapat susu awal ibu (kolustrum) secukupnya bagi melindungi anak lembu dari mendapat jangkitan. Kolustrum ini mempunyai antibodi yang tinggi yang diperlukan oleh anak-anak lembu bagi membantu sistem pertahanan anak lembu tersebut yang masih belum sempurna. Kandang di mana anak dan ibu ditempatkan hendaklah sentiasa bersih bagi mengelakkan jangkitan yang boleh memudaratkan ternakan.
 • BAGAIMANA KALAU ANAK ATAU IBU LEMBU SAKIT?
  Jangan biarkan ternakan anda sakit. Berusahalah untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin bagi mengelakkannya daripada menjadi serius. Dapatkan khidmat Jabatan Perkhidmatan Haiwan yang terdekat.
 • BILA SUSU BOLEH MULA DIPERAH?
  Susu boleh mula diperah setelah lembu melahirkan, tetapi dalam masa empat kelima hari pertama, susu tersebut tidak sesuai untuk diminum oleh manusia. Hanya selepas lima ke enam hari sahaja barulah susu tulen dapat diperolehi.
 • BOLEHKAH DIPERMANIKAN LEMBU DARI JENIS PEDAGING?
  Sudah tentu boleh, malah ianya amat digalakkan.
 • BAGAIMANA PULA DENGAN PEMILIHAN BAKA?
  JENIS LEMBU DIPELIHARA PILIHAN BAKA UNTUK KACUKAN
  Kedah Kelantan Brahman
  Droughtmaster
  Hereford
  Charolais
  Simental
  Kacukan Kedah Kelantan
  Brahman
  Baka kacukan pedaging 
  Brahman
  Kacukan Tenusu
  Droughtmaster Droughtmaster
 • BAGAIMANA JIKA LEMBU PEDAGING YANG DILEPASKAN BERSAMA LEMBU JANTAN?
  Jika lembu jantan dilepaskan meragut bersama lembu jantan satu program khas pembiakan lembu pedaging secara berkelompok boleh dibuat di mana ternakan betina diperiksa dan bagi yang tidak bunti ng akan dilakukan permanian dan bagi yang bunting pula akan ditentukan tahap kebuntingannya dan tarikh lahir. Jadi apabila tiba masa berahi yang seterusnya bolehlah dipermanikan.
 • BILAKAH TERNAKAN PATUT DIBIAKKAN SETELAH BERANAK?
  Ternakan selewat-lewatnya mesti dibiakkan pada jangka masa kurang daripada seratus hari selepas beranak. Oleh itu perhatikan tanda-tanda berahi pada ternakan.
 • PATUTKAH ANAK ANAK LEMBU DIBIARKAN MENETEK SUSU IBU?
  Sebaik-baiknya hendaklah diceraikan susu apabila anak lembu berumur lima ke enam minggu.
 • ADAKAH APA.APA PETUA LAIN SUPAYA LEMBU MEMBIAK DENGAN LEBIH CEPAT?
  Bukan petua tetapi USAHA yang patut dipertingkatkan. Berusahalah untuk mengesan lembu anda dalam keadaan berahi. Jangan putus asa jika permanian pertama tidak berjaya menghasilkan kebuntingan.
 • KALAU BEGITU SAYA INGIN MENDAPATKAN PERKHIDMATAN PERMANIAN BERADAS, APA PATUT SAYA BUAT?
  Anda boleh berhubung terus dengan PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN yang berhampiran atau IBU PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN di negeri masing-masing. Anda juga boleh menghubungi kami di
  UNIT PEMBIAKAN DAN PEMBIAKBAKA
  IBU PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN
  KEMENTERIAN PERTANIAN MALAYSIA
  50630 KUALA LUMPUR.
  No. Tel: 03-2540077 samb. 149 dan 190

 • Kalau nak nengok kaedah pengumpulan semen pula klik link ni.
  http://www.youtube.com/watch?v=a9qEqHl1wNI&feature;=related

  |permanian beradas manusiapermainan beradas manusiapermainan beradas lembuteknik permanian beradaspermandian berhadasteknik pembiakan baka haiwanpemanian berhadascara pembiakan lembukaedah pembiakan lembupermainan beradaspermanian berhadas manusiaproses permanian beradasrawatan permainan berhadassistem pembiakan haiwanpembiakan lembukaedah permainan berhadasproses permainan beradasteknik permanian beradas manusiayoutube binatang mengawanpemandian berhadascara memperoses ternakan lembuyoutube lembu mengawangambar pasung lembusistem pembiakan lembu betinapemanian beradaspermanian beradas lemburawatan permanian berhadaspermainan berhadas binatangteknik permainan beradascara manusia mengawanmaksud permanian beradascara membuat makanan lembupermanian beradas kambingrawatan permanian berhadadproses pemanian lembuteknik pemanian berhadasjenis benih baka lembukos rawatan permainan berhadaskos rawatan permanian beradasilustrasi permainan beradas lembu - sains pertanian tingkatan 5haiwan berhadaskuda mengawan untuk bakagambar lembu mengawanlangkah langkah buat permanian beradasfolio lembufolio cara pembiakkancara permanian berhadas manusiacara permanian beradaskursus permanian beradaskelebihan permainan berhadas di masa hadapanpengesanan berahi lembupemanian lembubagaimana haiwan mengawanpembiakan haiwancara permanian beradas dilakukancara permanian beradas manusiavideo pengumpulan semen lembu jantan permanian beradaspermanian berhadas kambingtanda-tanda biang kambing betinajabatan haiwan-permanian beradaspermanian berhadas lembubaka lembu kacukansejarah pemanian baradasbaka lembu paling sesuai untuk dibiakcara pembiakan baka haiwancara pembiakan baka lembuCara Pembiakan Haiwancara pembiakan kambing berhadaspermainan beradas binatanglembu droughtmasterteknik mengesan tanda-tanda biangpemandian berhadas untuk ternakancontoh project proposal untuk menternak lembu untuk tenusu pptfatwa permandian berhadasyoutube cara berhadas lembubaGAIMANA HENDAK MENGENALI KAMBING BUNTING DAN BERAPA LAMAKAH JANGKA MASA BUNTINGyoutube cara haiwan membiakHaiwan Mengawansoalan reproduktif dalam ternakanlangkah-langkah melakukan permanian beradasgambar binatang mengawankuda mengawan dengan manusiafolio penternakan kambingkuda mengawanvideo permanian berhadaspetua ternak lembulembu beranaklembu betina biangpermanian berhadas sains pertanianpemanian lembu videoyoutube haiwan mengawanteknik pembiakan baka haiwan dalam islamikan dan pembiakan baka- videoMaksud tanda biangkaedah pembiakan haiwancara manusia menggawankaedah permanian beradasteknik- teknik pembiakan haiwanberapa lamakah kambing biri-biri akan bunting selepas lahirkan anakcara cara pemanian beradaskebaikan melakukan proses permanian beradas (AI) dalam lembumengesan ternakan biangpembiakan ternakankelebihan pemanianpembiakan lembu tujuancara binatang beranakproses pemanian berhadas pada lembu dlm subjek spnpemanian berhadas untuk lembumaksud permanian berhadaskaedah pembiakan baka haiwan mengikut pandangan islampermanian beradas ternakankaedah membuat pemanian beradasbaka lembu tenusuteknik permanian beradas kambingpermainan beradas keatas manusiateknik permanian beradas ayamteknik pembiakan baka haiwan mengikut kaedah islamkaedah pembiakan baka haiwanbebiri mengawanproses pemanian beradasproject proposal untuk menternak lembu untuk tenusu pptpembiakan lembu lidpowerpoint pembiakan lembuproses pemanian beradas videopowerpoint teknik pembiakan haiwanproposal projek ternakanpetua kambing cepat biangpengeluaran susu lembu mafriwalpengenalan pembiakan baka haiwanpenanian berhadasprosedur pemanian beradasprosedur peramnian beradaspembiakkan mani beradaspembiakan ternakan ruminanpengertian pemanian berhadas manusiapowerpoint anak lembuppt lembu tenusuprosedur permanian beradas ke atas manusiaproses lembu membiak beranakpropsal pembiakan ternak kambingpermainan berhadas dalam islampermanian beradas kambing kelantanpermainan beradas pada manusiaPermanian beradas lembu dan kambingpermanian beradas manusia videopermainan beradas lembu pptpermanian beradas pada kambingpermanian beradas pada lembupermainan beradas lembu melakapermainan beradas kudapermainan berhadas bagipermanian beradas kaedagpermainan berhadas kambingpermainan berhadas lembu-youtubepermainan sistem respirasi manusiapermandian baradaspermainan berhadas bagi manusiapermandian berhadas ke atas lembupermaniaan betadas pada manusiaPermanian beradas ayampermanian beradas ikanpermainan berhadas bagi manusia mengikut sainspermanian beradas pada manusiapermanian berhadas menurut islampermanian berhadas tubepermanian berhadas untuk kucingperatus kebuntingan baka kedah-kelantanpertanian berhadaspertanian pembiakan lembu dan permanian beradaspetua ayam cepat mengawanperalatan permanian beradasperalatan lembu tenusupermanian berhadas ayamperbezaan pemanian beradas manusia dengan binatangpermanian beradas pptpermanian beradas terhadap haiwanpermanian beradas ternakan kambingpermanian beradaslembupermanian berhadas bagilembupermanian berhadas haiwanpermanian berhadas kambinpermanian berhadas kudapermanian berhadas kuda videopetua ayam mengawanteknik teknik pembiakan haiwan dalam islamubat untuk ayam cepat mengawanubat untuk cepat mengawan ternakanubat untuk permanian beradasubatuntukpembiakanlembuujian permanian berhadasupload lembu beranakusia lembu yang boleh pemanian berhadasutube cara pembiakan kambingutube cara pembiakan ternakan kambingvedio pembiakan baka pilihanvideo a i lembu tenusuvideo bela lembu kacukanubat supaya lembu cepat mengawanubat meransang lembu mengawanteknik yang digunakan dalam pembiakan baka haiwan menurut ulamateknologi kacukan melalui proses permainan beradastenakan kacukan lembu dengan huraianternak lembu kedahternakan biangternakan kacukan dengan permanian beradasternakan lembutestimoni permanian berhadastujuan pengumpulan semen ternakan lembuubat ayam mengawanubat babi mengawanUBAT MERANSANG BABI HAIWAN MENGAWANvideo binatang mengawanvideo cara pembiakan manusiayou tube pembiakan beradasyoutube cara membuat permanian pada lembuyoutube lembuyoutube lembu baka kedah kelantanyoutube lembu jantan dan betinayoutube mainan binatangyoutube manusia mengawanyoutube pembiakan haiwanyoutube pembiakkan haiwanyoutube pengesanan berahi lembuyoutube ternak babi mengawanyoutubelembu menggawanyou tube baka lembu droughtmasterwww youtube com/haiwan mengawanvideo haiwan mengawanvideo haiwan mengawan dengan manusiavideo manusia mengawanvideo pembiakan haiwanvideo pembiakan manusiavideo pembiakan pemanian beradasvideo permainan beradas pertanianvideo permainan berhadasvideo permainan berhadas haiwanvideo proses pembiakan manusiavideolembuberanakwww permaniaanyt lembu beranakproses pembiakan lembusejarah permanian beradassiapa yang buat permanian berhadas lembusiapa yg boleh buat pemanian lembuVIDEO KUDA MENGAWAN JENIS KACUKANsistem beradassistem pembiakan ayam betinasistem pembiakan baka haiwansistem pembiakan haiwan ruminansistem pembiakan kambingsistem pembiakan ruminansistem pembiakan ternakan lembusistem permanian beradas lembusejarah pemanian beradassains pertanian_pembiakanproses permainan berhadas ayamproses permainan berhadas dan IVFproses permanian beradas dalam lembuproses permanian beradas manusiaprotokol permanian berhadas haiwanPUSAT PERMANIAN BERHADASrawatan pembiakan lembu penjantanrawatan permanian beradasrawatan permanian berhadas di melakareplika sistem pencernaan lembusains pertanian kaedah permainan beradassains pertanian pemanian berhadassistem reproduktif haiwansize pasung lembuteknik baka haiwanteknik bela lembu termurahteknik beradasTEKNIK PEMANIAN BERADASteknik pemanian beradas ayamteknik pemanian beradas untuk manusiateknik pemeriksaan kebuntingan lembuteknik permaianan beradasTeknik Permainan Berhadasteknik permanian beradas binatangTeknik permanian beradas ke atas manusiateknik permanian berhadas bagi manusiatanda-tanda lembu biangtanda-tanda biang haiwansoalan sistem reproduktifSuntikan Permanian Beradassuntikan permanian beradas (a i)Suntikan Permanian Beradas Lembusyarat permanian berhadassyarat syarat mendapatkan geran penternakan lembu dari kementerian pertaniantanda biangtanda biang haiwantanda binatang berahitanda tanda lembu ingin mengawantanda tanda lembu mahu mengawantanda-tanda biangTeknik permanian berhadas manusiacara gorila menqawan manysuacara mengesan biangcara mengesan biang ternakancara menjalani permanian berhadascara menyediakan makan ternakan lembucara mohon lembu dari pejabat haiwancara pebiakan lembu brahmancara pemanian beradascara pemanian beradas binatangcara pemanian berhadas lembucara pembiakan haiwan pptCARA PEMBIAKAN KAMBINGcara pembiakan lembu brahamcara mengeluarkan mani untuk permanian beradascara mendapat kan beneh kambing permanian beradasCARA KACUKAN MANIAN BERADAS AYAMcara kambing cepat biangcara lembu beranakcara lembu mengawancara mainan youtubecara melakukan kacukancara melakukan permainan pada manusiacara melakukan permanian beradas kambingcara membiak binatang mendapat bakacara membuat permanian beradascara membuat tanda lembucara memperoses makanan lembucara pembiakan lembu brahmancara pembiakan lembu sainsfatwa permanian berhadasFoto lembu mengawangambar hewan mengawangambar kambing bianggambar lembu baka brahmangambar lembu beranakgambar lembu droughtmastergambar pemanian berhadas manusiagambar pembiakan lembu jantan dengan betinagambar permanian beradas haiwan ruminangambar rajah pasung lembugambar rajah pemeriksaan kebuntingan lembufatwa permanian beradasfatwa kontemporari permainan berhadascara permainan beradascara permanian beradas lembucara permanian berhadas untuk manusiacara-cara lembu beranak mengikut sainscara-cara pembiakan lembu pedagingcara-cara permanian beradas lembu sains pertaniancontoh folio penternakan kambingdebu tulangdedak bakadimana boleh membuat pemeriksaan reproduktifdimana hendak buat permanian berhadaserti pemanian beradasgambar rajah proses permanian beradascara cara permanian berhadas3 tanda lembu betina dalam keadaan biangApakah permainan beradasapakah permanian berhadasapakah proses permanian beradasapakah teknik permanian beradas?apakah tujuan merekod ternakanbagaimana binatang mengawanbagaimana manusia mengawanbagaimana permainan berhadasbagaimana proses permanian beradasbaka haiwanbaka lembubaka lembu droughtmasterapakah itu permanian berhadasapa permanian beradasagar ayam cepat mengawanAI untuk lembualat pengumpulan semen haiwanalat permandian berhadasanak lembu permanianapa itu lembu pedagingapa itu pemanian beradasapa itu pemanian berhadas untuk manusiaapa itu permainan beradas manusiaapa itu permanian beradasapa kah maksud permainan berhadasapa mainan berhadasbaka lembu jantanbaka lembu kedah kelantanbibit baka lembu jantan dan betinabila masa perlu buat pemanian beradas untuk pembiakan lembubinatang mengawanbinatang ternak sedang mengawanblog bela lembucara binatang membiakcara binatang mengawancara binatang monyet beranakcara buat makanan lembucara cara ai lembucara cara ayam mengawancara cara buat permanian beradasbiang kambingbiang dan teknik mengesan biangbaka lembu pedagingbaka lembu permanian beradasbaka pejantan droughmasterbakajantansusubantuan suntikan pemanian beradas lembubenih anak lembubenih lembuberahi melihat haiwan mengawanberapa kos permanian berhadas bagi kucingberapa minit binatang mengawanberapakah kos rawatan permainan berhadasberapakah kos rawatan permanian berhadasCara cara manusia mengawanlembujantanbaka lembujantanbakamargin kasar kambingmargin kasar lembu tenusumasa lembuyang sesuai untuk mengawanmembiak haiwanmembuat permanian beradasmengesan tanda biang teknik yang betulmengumpul semenlembu jantannota permanian beradasnota sains pertanian pembiakan haiwannota sistem pembiakan lembu tingkatan 5nota teknik permanian beradas kambingorgan pembiakan lembu betinamanusia mengawan dengan binatang youtubemanusia mengawanmafriwal you tubemafsadah permainan berhadasmainan berhadas kudamakanan lembu lepas beranakmakanan lembu susumaksud biang lembumaksud permainan beradasmaksud permainan beradas terhadap lembumaksud permandian berhadasmani benih manusia videomani lembu videomani lembu video blogORGAN PEMBIAKAN RUMINAN BETINAorgan pembiakan untuk permanian beradasPemanian berhadas lembu bakapemanian berhadas untuk ternakan lembupemanian haiwanpemanian kerbau videopemanian lembu video blogpembiakan baka haiwan dalam islampembiakan baka haiwan mengikut kaedah islampembiakan berhadaspembiakan haiwan ruminanpembiakan kacukan haiwanPembiakan Kaedah Pembiakan ternakan ruminan dilakukanpembiakan lembu droughtmasterpemanian berhadas bagi lembupemanian beradas manusiapandangan ulama mengenai pemanian berhadaspanduan asas melakukan permanian beradaspasung lembuPDF Lembu Tenusupebiakan baka pedaging ayampebiakan Haiwanpebiakan lembu tenusupemainan berhadas lembupemandian beradas sain pertanianpemandian berhadas dalam islampemandian berhadas lembu pedagingpemanian beradas lembupembiakan lembu kacukanlembu susu teknik koshaiwan mengawan manusiakaedah penentuan usia lembukaedah pengumpulan semen kambingkaedah permanian beradas haiwankebaikan melakukan pemanian beradas pada lembukebaikan permanian beradas lembukebaikan permanian berhadaskebaikan proses ai pada lembukebaikan proses permainan beradas (a1) dalam lembukebikan permainan beradas dalam lembukekurangan minor induk lembu jantan dan betinakekurangan minor pada baka lembu apa perlu dilakukankekurangan minor pada lembu jantan dan betinakaedah pembiakan lembu secara permanian beradaskaedah pembiakan lembu kacukanhaiwan menggawan download videohamil cara permanian beradasimages for sistem pembiakan lembu jantanjabatan haiwan permanian berhadasjabatan permanian berhadas kudajangka masa lembu beranakjantan mafriwaljuru lembu dan permainan berhadaskacukan binatang ternakan pada pandangan islamkaedah mengesan kebuntingan ternakankaedah merekod ternakan biangkaedah pembiakan bagi lembu tenusukekurangan permanian berhadas ternakankelebihan dan kelemahan pemanian berhadaskursus permainan beradas lembukursus permainan berhadas untuk kambinglangkah pemanian beradaslangkah pemanian beradas LEMBUlangkah2 kerja permanian berhadaslembu baka beraman you tubelembu baka jantan susulembu bianglembu buat bakalembu hendak mengawanlembu jantan baka biak beradaslembu mafriwalkuda megawan membiakkos untuk pemanian berhadaskelebihan kaedah pembiakan permaianan beradaskelebihan pemanian pertamakelebihan permanian berhadaskelebihan permanian berhadas di masa hadapankerbau lembu mengawankertas kerja lembu tenusukertas kerja tanda biang lembukhidmat permanian beradas manusiakos permainan beradas manusiakos permanian beradaskos rawatan pemanian beradaskos rawatan permainanlembu menggawan|
  Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!