» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

Teknik permanian beradas

Published on Mar 30 2011 // Uncategorized

PERMANIAN BERADAS

 • APA ITU PERMANIAN BERADAS?
  Permanian beradas adalah satu cara boatan untuk mengahwinkan ternakan di mana benih ternak jantan (air mani) dimasukkan ke dalam alat kelamin ternak betina dengan menggunakan alat-alat tertentu.

 • KENAPA PERMANIAN BERADAS?
 • Dengan membiakkan ternakan melalui permainan beradas boleh:

   • CEPAT dan PESAT membesar
   • LEBIH menghasilkan daging
   • LEBIH banyak mengeluarkan susu

  1. melahirkan anak yang lebih baik dari induknya, iaitu yang
  2. memperluaskan penggunaan benih lembu pejantan baka yang bermutu tinggi.
  3. menjimatkan masa, tenaga dan wang penternak kerana tidak perlu memelihara lembu pejantan.
  4. mencegah daripada jangkitan penyakit kelamin.


 • BILAKAH WAKTU YANG PALING SESUAI LEMBU DIPERMANIKAN?
  Ternak betina hanya boleh dipermanikan apabila ia menunjukkan tanda-tanda BIANG atau mahu mengawan.

 • APAKAH TANDA-TANDA BIANG YANG BOLEH DI LIHAT?
  Tanda utama lembu betina mahu mengawan ialah apabila ia RELA DlPANJAT OLEH LEMBU~LEMBU LAIN, lain-lain tanda adalah:
  1. berkelakuan luar biasa dan resah menggelisah
  2. sentiasa melenguh-lenguh
  3. kemaluannya lembab, kemerahan, bengkak dan mengeluarkan lendir
  4. kadangkala selera makan dan pengeluaran susunya berkurangan.
 • BERAPA LAMAKAH JANGKA MASA BERAHI INI WUJUD?
  Jangka masa berahi ini wujud hanya selama 24 jam. Oleh itu, sebagai panduan kasar jika tanda dilihat pada sebelah pagi permanian dibuat di petang hari itu juga dan jika tanda tersebut dilihat pada sebelah petang permanian akan dilakukan pada awal pagi esoknya.
 • BERAPA LAMAKAH KEADAAN BIANG ATAU JANGKAMASA BERAHI INI WUJUD?
  Jangkamasa berahi ini wujud selama 24 jam sahaja. Oleh itu sebagai panduan kasar, apabila tanda-tanda berahi dilihat di sebelah pagi, lembu hendaklah dipermanikan di sebelah petang hari itu juga. Jika tanda-tanda tersebut dikesan di sebelah petang permanian akan dilakukan pada awal pagi keesokkan harinya. Lembu yang sihat dan tidak bunting akan datang biang tiap-tiap lebih kurang 21 hari.
 • APAKAH KEPERLUAN ASAS YANG PATUT DISEDIAKAN?
  Anda tidak perlu menyediakan banyak peralatan cuma sediakan tempat yang sesuai di mana ternakan boleh diikat dan pemeriksaan boleh dilakukan. Tetapi sebaik-baiknya sediakan pasung bagi tujuan permanian.
 • BAGAIMANA MENENTUKAN BENIH LEMBU YANG SESUAI BAGI TUJUAN PERMANIAN?
  JENIS LEMBU DIPELIHARA PILIHAN BAKA UNTUK KACUKAN
  LID Friesian
  Kacukan 50% Friesian Kacukan Tenusu Tempatan
  (MAFRIWAL)
  Australian Friesian Sahiwal (AFS)
  Friesian Sahiwal AFS
  MAFRIWAL
 • PADA UMUR BERAPAKAH LEMBU PATUT MULA DIBIAKKAN?
  Dengan penjagaan yang sempurna anak-anak lembu akan bersedia untuk dibiakkan apabila berumur antara 15-18 bulan.
 • APAKAH PENGARUH MAKANAN TERHADAP PEMBIAKAN?
  Makanan memainkan peranan yang sangat penting di dalam menentukan lembu-lembu membiak dengan sempurnanya. Berikan makanan baik dengan menyediakan secukupnya rumput yang subur dan makanan tambahan seperti dedak air garam serta bata garam. Anda dinasihatkan supaya menentukan makanan yang seimbang diberi setiap hari terutama bagi lembu lembu bunting berat dan juga yang mengeluarkan susu.


 • BAGAIMANA JIKA LEMBU TIDAK DATANG BERAHI?
  Lembu mungkin tidak datang berahi disebabkan masalah pemakanan yang tidak seimbang. Jika anda telah memberikan makanan yang secukupnya tetapi masih mempunyai masalah mungkin ternakan anda mempunyai masalah lain. Oleh itu tuan dinasihatkan untuk mendapatkan khidmat dari Pejabat Haiwan yang berdekatan.

 • PATUTKAH SAYA MENYIMPAN LEMBU JANTAN?
  Anda tidak perlu menyimpan lembu jantan bagi tujuan pembiakan tetapi jika anda telah menghasilkan ternakan jantan anda maka ternakan ini boleh digunakan untuk menolong di dalam pengesanan berahi.
 • SIAPAKAH YANG BOLEH MELAKUKAN PERMANIAN?
  Permanian Beradas akan dilakukan oleh kakitangan Jabatan Haiwan yang terlatih.
 • BAGAIMANA DENGAN BAYARAN?
  Pada masa ini perkhidmatan adalah percuma. Bayaran untuk perkhidmatan ini akan dikenakan pada masa hadapan.
 • SETELAH DIPERMANIKAN APA PERLU SAYA BUAT?
  Setelah lembu dipermanikan anda diminta memastikan yang ternakan anda tidak dilepaskan untuk meragut dengan lembu lain. Ini adalah bagi memastikan yang lembu jantan yang ada di kawasan anda tidak dapat mengahwini lembu yang telah dipermanikan dan menyebabkan keguguran berlaku. Setelah tiga minggu anda hendaklah melihat tanda-tanda berahi semula kerana jika ternakan anda tidak bunting tanda-tanda tersebut akan berulang. Pastikan ternakan anda diperiksa setelah tiga bulan bagi menentukan samada ternakan anda bunting atau tidak. Jika ternakan anda bunting keringkan ternakan anda dari mengeluarkan susu enam ke lapan minggu sebelum beranak. Jika ianya tidak bunting lihatlah akan tandatanda berahi.
 • PATUTKAH MENYIMPAN REKOD?
  Menyimpan rekod adalah amat penting di dalam pembiakan. Ini adalah untuk memastikan yang ternakan dipermanikan pada masa yang tertentu. Tetapi menyimpan rekod sahaja tidak mencukupi jika ianya tidak kemaskini dan mempunyai data-data yang cukup. Oleh itu dapatkan pandangan dan juga cara-cara yang betul di dalam menyimpan dan mengemaskinian rekod ternakan dari kakitangan Jabatan ini. Ingat! Jika ternakan anda tidak dipermanikan pada waktu yang tepat anda akan mengalami kerugian dari segi pengeluaran susu dan juga kelahiran anak.
 • SETELAH BERANAK APA PATUT SAYA BUAT?
  Apabila tiba masa lembu anda dijangka beranak kurungkan lembu anda di kandang yang berasingan. Setelah beranak pastikan yang urinya tidak melekat dan kesemuanya telah keluar. Juga pastikan anak lembu mendapat susu awal ibu (kolustrum) secukupnya bagi melindungi anak lembu dari mendapat jangkitan. Kolustrum ini mempunyai antibodi yang tinggi yang diperlukan oleh anak-anak lembu bagi membantu sistem pertahanan anak lembu tersebut yang masih belum sempurna. Kandang di mana anak dan ibu ditempatkan hendaklah sentiasa bersih bagi mengelakkan jangkitan yang boleh memudaratkan ternakan.
 • BAGAIMANA KALAU ANAK ATAU IBU LEMBU SAKIT?
  Jangan biarkan ternakan anda sakit. Berusahalah untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin bagi mengelakkannya daripada menjadi serius. Dapatkan khidmat Jabatan Perkhidmatan Haiwan yang terdekat.
 • BILA SUSU BOLEH MULA DIPERAH?
  Susu boleh mula diperah setelah lembu melahirkan, tetapi dalam masa empat kelima hari pertama, susu tersebut tidak sesuai untuk diminum oleh manusia. Hanya selepas lima ke enam hari sahaja barulah susu tulen dapat diperolehi.
 • BOLEHKAH DIPERMANIKAN LEMBU DARI JENIS PEDAGING?
  Sudah tentu boleh, malah ianya amat digalakkan.
 • BAGAIMANA PULA DENGAN PEMILIHAN BAKA?
  JENIS LEMBU DIPELIHARA PILIHAN BAKA UNTUK KACUKAN
  Kedah Kelantan Brahman
  Droughtmaster
  Hereford
  Charolais
  Simental
  Kacukan Kedah Kelantan
  Brahman
  Baka kacukan pedaging 
  Brahman
  Kacukan Tenusu
  Droughtmaster Droughtmaster
 • BAGAIMANA JIKA LEMBU PEDAGING YANG DILEPASKAN BERSAMA LEMBU JANTAN?
  Jika lembu jantan dilepaskan meragut bersama lembu jantan satu program khas pembiakan lembu pedaging secara berkelompok boleh dibuat di mana ternakan betina diperiksa dan bagi yang tidak bunti ng akan dilakukan permanian dan bagi yang bunting pula akan ditentukan tahap kebuntingannya dan tarikh lahir. Jadi apabila tiba masa berahi yang seterusnya bolehlah dipermanikan.
 • BILAKAH TERNAKAN PATUT DIBIAKKAN SETELAH BERANAK?
  Ternakan selewat-lewatnya mesti dibiakkan pada jangka masa kurang daripada seratus hari selepas beranak. Oleh itu perhatikan tanda-tanda berahi pada ternakan.
 • PATUTKAH ANAK ANAK LEMBU DIBIARKAN MENETEK SUSU IBU?
  Sebaik-baiknya hendaklah diceraikan susu apabila anak lembu berumur lima ke enam minggu.
 • ADAKAH APA.APA PETUA LAIN SUPAYA LEMBU MEMBIAK DENGAN LEBIH CEPAT?
  Bukan petua tetapi USAHA yang patut dipertingkatkan. Berusahalah untuk mengesan lembu anda dalam keadaan berahi. Jangan putus asa jika permanian pertama tidak berjaya menghasilkan kebuntingan.
 • KALAU BEGITU SAYA INGIN MENDAPATKAN PERKHIDMATAN PERMANIAN BERADAS, APA PATUT SAYA BUAT?
  Anda boleh berhubung terus dengan PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN yang berhampiran atau IBU PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN di negeri masing-masing. Anda juga boleh menghubungi kami di
  UNIT PEMBIAKAN DAN PEMBIAKBAKA
  IBU PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN
  KEMENTERIAN PERTANIAN MALAYSIA
  50630 KUALA LUMPUR.
  No. Tel: 03-2540077 samb. 149 dan 190

 • Kalau nak nengok kaedah pengumpulan semen pula klik link ni.
  http://www.youtube.com/watch?v=a9qEqHl1wNI&feature;=related

  |permanian beradas manusiapermainan beradas manusiateknik permanian beradaspermainan beradas lembupermandian berhadasteknik pembiakan baka haiwanpemanian berhadaskaedah pembiakan lembucara pembiakan lembupermainan beradaspermanian berhadas manusiaproses permanian beradaskaedah permainan berhadaspembiakan lembusistem pembiakan haiwanrawatan permainan berhadasproses permainan beradaspemandian berhadasyoutube binatang mengawanteknik permanian beradas manusiapemanian beradasgambar pasung lembupermainan berhadas binatangcara permanian berhadas manusiacara memperoses ternakan lembusistem pembiakan lembu betinayoutube lembu mengawanrawatan permanian berhadaspermanian beradas lembucara permanian beradasteknik pemanian berhadasmaksud permanian beradaskursus permanian beradascara membuat makanan lembucara manusia mengawanteknik permainan beradasgambar lembu mengawanfolio lembufolio cara pembiakkanpermanian beradas kambingjenis benih baka lembupembiakan haiwankelebihan permainan berhadas di masa hadapanproses pemanian lembubagaimana haiwan mengawanrawatan permanian berhadadpengesanan berahi lembukos rawatan permainan berhadaskos rawatan permanian beradashaiwan berhadaspemanian lembukuda mengawan untuk bakailustrasi permainan beradas lembu - sains pertanian tingkatan 5langkah langkah buat permanian beradaskaedah pembiakan haiwanteknik mengesan tanda-tanda biangcara pembiakan kambing berhadascara permanian beradas dilakukankaedah permanian beradaskuda mengawan dengan manusiapermanian berhadas kambingteknik pembiakan baka haiwan mengikut kaedah islamkelebihan pemanianteknik pembiakan baka haiwan dalam islamcara pembiakan baka haiwancara pembiakan baka lembuCara Pembiakan Haiwanproses pemanian berhadas pada lembu dlm subjek spnkebaikan melakukan proses permanian beradas (AI) dalam lembucara permanian beradas manusiakaedah pembiakan baka haiwan mengikut pandangan islamsejarah pemanian baradasfolio penternakan kambingpetua ternak lembugambar binatang mengawansoalan reproduktif dalam ternakanlangkah-langkah melakukan permanian beradasjabatan haiwan-permanian beradaskuda mengawankaedah membuat pemanian beradaslembu beranaklembu betina biangkaedah pembiakan baka haiwanbaGAIMANA HENDAK MENGENALI KAMBING BUNTING DAN BERAPA LAMAKAH JANGKA MASA BUNTINGikan dan pembiakan baka- videotanda-tanda biang kambing betinacontoh project proposal untuk menternak lembu untuk tenusu pptlembu droughtmasterpermanian berhadas sains pertanianfatwa permandian berhadasHaiwan Mengawanpemandian berhadas untuk ternakanpermainan beradas binatangcara binatang beranakyou tube haiwan megawanpemanian lembu videoyoutube cara berhadas lembumengesan ternakan biangyoutube cara haiwan membiakcara cara pemanian beradaspemanian berhadas untuk lembuvideo permanian berhadaspembiakan lembu tujuanbebiri mengawanbenih anak lembubaka lembu tenusuberapa lamakah kambing biri-biri akan bunting selepas lahirkan anakbaka lembu paling sesuai untuk dibiakbaka lembu kacukanvideo pengumpulan semen lembu jantan permanian beradasyoutube haiwan mengawanpembiakan ternakanMaksud tanda biangmaksud permanian berhadasteknik- teknik pembiakan haiwanpermainan beradas keatas manusiateknik permanian beradas kambingpermanian berhadas lembuteknik permanian beradas ayampermanian beradas ternakancara manusia menggawanpembiakan ternakan ruminanpowerpoint teknik pembiakan haiwanperbezaan pemanian beradas manusia dengan binatangpermainan berhadas lembu-youtubepowerpoint pembiakan lembupowerpoint anak lembuproposal projek ternakanvideo manusia mengawanppt lembu tenusupengenalan pembiakan baka haiwanprosedur permanian beradas ke atas manusiaprosedur peramnian beradasprosedur pemanian beradaspengeluaran susu lembu mafriwalpenanian berhadasproses lembu membiak beranakproses pemanian beradasperalatan lembu tenusupropsal pembiakan ternak kambingperalatan permanian beradasproject proposal untuk menternak lembu untuk tenusu pptperatus kebuntingan baka kedah-kelantanproses pemanian beradas videopembiakkan mani beradaspengertian pemanian berhadas manusiapermanian beradas ternakan kambingpermanian berhadas kambinpermanian beradas kambing kelantanpermanian beradas kaedagpermanian berhadas kudapermanian beradas ikanpermanian berhadas kuda videoPermanian beradas lembu dan kambingPermanian beradas ayampermanian beradas manusia videopermanian beradas pada kambingpermanian beradaslembupermanian beradas terhadap haiwanpermanian beradas pptpermanian beradas pada manusiapermanian berhadas ayampermanian berhadas bagilembupermanian berhadas haiwanpermanian beradas pada lembupermanian berhadas menurut islampermaniaan betadas pada manusiapermandian berhadas ke atas lembupermainan berhadas bagi manusiapermainan berhadas bagipetua ayam mengawanpermainan beradas pada manusiapermainan beradas lembu pptpetua kambing cepat biangpermainan beradas lembu melakapilem boboi boy airpetua ayam cepat mengawanpertanian pembiakan lembu dan permanian beradaspermanian berhadas tubepermanian berhadas untuk kucingpermandian baradaspermainan sistem respirasi manusiapermainan berhadas kambingpermainan berhadas dalam islampertanian berhadaspermainan berhadas bagi manusia mengikut sainspermainan beradas kudaproses pembiakan lembuteknik yang digunakan dalam pembiakan baka haiwan menurut ulamaubat untuk ayam cepat mengawanubat untuk cepat mengawan ternakanUbat untuk lembuubat untuk permanian beradasubatuntukpembiakanlembuujian permanian berhadasupload lembu beranakusia lembu yang boleh pemanian berhadasutube cara pembiakan kambingutube cara pembiakan ternakan kambingvedio pembiakan baka pilihanvideo a i lembu tenusuubat supaya lembu cepat mengawanubat meransang lembu mengawanteknologi kacukan melalui proses permainan beradasyt lembu beranaktenakan kacukan lembu dengan huraianternak lembu kedahternakan biangternakan kacukan dengan permanian beradasternakan lembutestimoni permanian berhadastujuan pengumpulan semen ternakan lembuubat ayam mengawanubat babi mengawanUBAT MERANSANG BABI HAIWAN MENGAWANvideo bela lembu kacukanvideo binatang mengawanyou tube baka lembu droughtmasteryou tube pembiakan beradasyoutube cara membuat permanian pada lembuyoutube lembuyoutube lembu baka kedah kelantanyoutube lembu jantan dan betinayoutube mainan binatangyoutube manusia mengawanyoutube pembiakan haiwanyoutube pembiakkan haiwanyoutube pengesanan berahi lembuyoutube ternak babi mengawanwww youtube com/haiwan mengawanwww permaniaanvideo cara pembiakan manusiavideo haiwan mengawanvideo haiwan mengawan dengan manusiaVIDEO KUDA MENGAWAN JENIS KACUKANvideo pembiakan haiwanvideo pembiakan manusiavideo pembiakan pemanian beradasvideo permainan beradas pertanianvideo permainan berhadasvideo permainan berhadas haiwanvideo proses pembiakan manusiavideolembuberanakyoutubelembu menggawanproses permainan berhadas ayamsejarah permanian beradassiapa yang buat permanian berhadas lembusiapa yg boleh buat pemanian lembusistem beradastanda-tanda lembu biangsistem pembiakan ayam betinasistem pembiakan baka haiwansistem pembiakan haiwan ruminansistem pembiakan kambingsistem pembiakan ruminansistem pembiakan ternakan lembusistem permanian beradas lembusejarah pemanian beradassains pertanian_pembiakanproses permainan berhadas dan IVFproses permanian beradas dalam lembuproses permanian beradas manusiaprotokol permanian berhadas haiwanPUSAT PERMANIAN BERHADASrawatan pembiakan lembu penjantanrawatan permanian beradasrawatan permanian berhadas di melakareplika sistem pencernaan lembusains pertanian kaedah permainan beradassains pertanian maksud permanian berhadassains pertanian pemanian berhadassistem reproduktif haiwansize pasung lembuteknik bela lembu termurahteknik beradasTEKNIK PEMANIAN BERADASteknik pemanian beradas ayamteknik pemanian beradas untuk manusiateknik pemeriksaan kebuntingan lembuteknik permaianan beradasTeknik Permainan Berhadasteknik permanian beradas binatangTeknik permanian beradas ke atas manusiateknik permanian berhadas bagi manusiaTeknik permanian berhadas manusiateknik baka haiwantanda-tanda biang haiwansoalan sistem reproduktifSuntikan Permanian Beradassuntikan permanian beradas (a i)Suntikan Permanian Beradas Lembusyarat permanian berhadassyarat syarat mendapatkan geran penternakan lembu dari kementerian pertaniantanda biangtanda biang haiwantanda binatang berahitanda tanda lembu ingin mengawantanda tanda lembu mahu mengawantanda-tanda biangteknik teknik pembiakan haiwan dalam islampembiakan lembu lidcara gorila menqawan manysuacara mengesan biangcara mengesan biang ternakancara menjalani permanian berhadascara menyediakan makan ternakan lembucara mohon lembu dari pejabat haiwancara pebiakan lembu brahmancara pemanian beradascara pemanian beradas binatangcara pemanian berhadas lembucara pembiakan haiwan pptCARA PEMBIAKAN KAMBINGcara pembiakan lembu brahamcara mengeluarkan mani untuk permanian beradascara mendapat kan beneh kambing permanian beradasCARA KACUKAN MANIAN BERADAS AYAMcara kambing cepat biangcara lembu beranakcara lembu mengawancara mainan youtubecara melakukan kacukancara melakukan permainan pada manusiacara melakukan permanian beradas kambingcara membiak binatang mendapat bakacara membuat permanian beradascara membuat tanda lembucara memperoses makanan lembucara pembiakan lembu brahmancara pembiakan lembu sainscara permainan beradasfatwa permanian berhadasFoto lembu mengawangambar hewan mengawangambar kambing bianggambar lembu baka brahmangambar lembu beranakgambar lembu droughtmastergambar pemanian berhadas manusiagambar pembiakan lembu jantan dengan betinagambar permanian beradas haiwan ruminangambar rajah pasung lembugambar rajah pemeriksaan kebuntingan lembufatwa permanian beradasfatwa kontemporari permainan berhadascara permanian beradas lembucara permanian berhadas lembucara permanian berhadas untuk manusiacara-cara lembu beranak mengikut sainscara-cara pembiakan lembu pedagingcara-cara permanian beradas lembu sains pertaniancontoh folio penternakan kambingdebu tulangdedak bakadimana boleh membuat pemeriksaan reproduktifdimana hendak buat permanian berhadaserti pemanian beradasgambar rajah proses permanian beradas3 tanda lembu betina dalam keadaan biangApakah permainan beradasapakah permanian berhadasapakah proses permanian beradasapakah teknik permanian beradas?apakah tujuan merekod ternakanarti permainan beradasbagaimana binatang mengawanbagaimana manusia mengawanbagaimana permainan berhadasbagaimana proses permanian beradasbaka haiwanbaka lembuapakah itu permanian berhadasapa permanian beradasagar ayam cepat mengawanAI untuk lembualat pengumpulan semen haiwanalat permandian berhadasanak lembu permanianapa itu lembu pedagingapa itu pemanian beradasapa itu pemanian berhadas untuk manusiaapa itu permainan beradas manusiaapa itu permanian beradasapa kah maksud permainan berhadasapa mainan berhadasbaka lembu droughtmasterbaka lembu jantanbaka lembu kedah kelantanbila masa perlu buat pemanian beradas untuk pembiakan lembubinatang mengawanbinatang ternak sedang mengawanblog bela lembucara binatang membiakcara binatang mengawancara binatang monyet beranakcara buat makanan lembucara cara ai lembucara cara ayam mengawancara cara buat permanian beradasCara cara manusia mengawanbibit baka lembu jantan dan betinabiang kambingbaka lembu pedagingbaka lembu permanian beradasbaka pejantan droughmasterbakajantansusubantuan suntikan pemanian beradas lembubenih lembuberahi melihat haiwan mengawanberapa kos permanian berhadas bagi kucingberapa minit binatang mengawanberapakah kos rawatan permainan berhadasberapakah kos rawatan permanian berhadasbiang dan teknik mengesan biangcara cara permanian berhadashaiwan mengawan manusialembu susu teknik kosmanusia mengawan dengan binatang youtubemargin kasar kambingmargin kasar lembu tenusumasa lembuyang sesuai untuk mengawanmembiak haiwanmembuat permanian beradasmengesan tanda biang teknik yang betulmengumpul semenlembu jantannota permanian beradasnota sains pertanian pembiakan haiwannota sistem pembiakan lembu tingkatan 5nota teknik permanian beradas kambingmanusia mengawanmani lembu video bloglembujantanbaka lembujantanbakamafriwal you tubemafsadah permainan berhadasmainan berhadas kudamakanan lembu lepas beranakmakanan lembu susumaksud biang lembumaksud permainan beradasmaksud permainan beradas terhadap lembumaksud permandian berhadasmani benih manusia videomani lembu videoorgan pembiakan lembu betinaORGAN PEMBIAKAN RUMINAN BETINAorgan pembiakan untuk permanian beradasPemanian berhadas lembu bakapemanian berhadas untuk ternakan lembupemanian haiwanpemanian kerbau videopemanian lembu video blogpembiakan baka haiwan dalam islampembiakan baka haiwan mengikut kaedah islampembiakan berhadaspembiakan haiwan ruminanpembiakan kacukan haiwanPembiakan Kaedah Pembiakan ternakan ruminan dilakukanpembiakan lembu droughtmasterpemanian berhadas bagi lembupemanian beradas manusiapandangan ulama mengenai pemanian berhadaspanduan asas melakukan permanian beradaspasung lembuPDF Lembu Tenusupebiakan baka pedaging ayampebiakan Haiwanpebiakan lembu tenusupemainan berhadas lembupemandian beradas sain pertanianpemandian berhadas dalam islampemandian berhadas lembu pedagingpemanian beradas lembupembiakan lembu kacukanhaiwan menggawan download videokaedah pengumpulan semen kambingkaedah permanian beradas haiwankebaikan melakukan pemanian beradas pada lembukebaikan permanian beradas lembukebaikan permanian berhadaskebaikan proses ai pada lembukebaikan proses permainan beradas (a1) dalam lembukebikan permainan beradas dalam lembukekurangan minor induk lembu jantan dan betinakekurangan minor pada baka lembu apa perlu dilakukankekurangan minor pada lembu jantan dan betinakekurangan permanian berhadas ternakankaedah penentuan usia lembukaedah pembiakan lembu secara permanian beradashamil cara permanian beradasimages for sistem pembiakan lembu jantanjabatan haiwan permanian berhadasjabatan permanian berhadas kudajangka masa lembu beranakjantan mafriwaljuru lembu dan permainan berhadaskacukan binatang ternakan pada pandangan islamkaedah mengesan kebuntingan ternakankaedah merekod ternakan biangkaedah pembiakan bagi lembu tenusukaedah pembiakan lembu kacukankelebihan dan kelemahan pemanian berhadaskelebihan kaedah pembiakan permaianan beradaskelebihan pemanian pertamakursus permainan berhadas untuk kambinglangkah pemanian beradaslangkah pemanian beradas LEMBUlangkah2 kerja permanian berhadaslembu baka beraman you tubelembu baka jantan susulembu bianglembu buat bakalembu charolais malaysialembu hendak mengawanlembu jantan baka biak beradaslembu mafriwalkursus permainan beradas lembukuda megawan membiakkelebihan permanian berhadaskelebihan permanian berhadas di masa hadapankerbau lembu mengawankertas kerja lembu tenusukertas kerja tanda biang lembukertas kerja ternakan lembu baka (permainan berhadas)khidmat permanian beradas manusiakos permainan beradas manusiakos permanian beradaskos rawatan pemanian beradaskos rawatan permainankos untuk pemanian berhadaslembu menggawan|
  Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!