» Blog Archive Qalish.com

Qalish.com

The Power of Knowledge

Teknik permanian beradas

Published on Mar 30 2011 // Uncategorized

PERMANIAN BERADAS

 • APA ITU PERMANIAN BERADAS?
  Permanian beradas adalah satu cara boatan untuk mengahwinkan ternakan di mana benih ternak jantan (air mani) dimasukkan ke dalam alat kelamin ternak betina dengan menggunakan alat-alat tertentu.

 • KENAPA PERMANIAN BERADAS?
 • Dengan membiakkan ternakan melalui permainan beradas boleh:

   • CEPAT dan PESAT membesar
   • LEBIH menghasilkan daging
   • LEBIH banyak mengeluarkan susu

  1. melahirkan anak yang lebih baik dari induknya, iaitu yang
  2. memperluaskan penggunaan benih lembu pejantan baka yang bermutu tinggi.
  3. menjimatkan masa, tenaga dan wang penternak kerana tidak perlu memelihara lembu pejantan.
  4. mencegah daripada jangkitan penyakit kelamin.


 • BILAKAH WAKTU YANG PALING SESUAI LEMBU DIPERMANIKAN?
  Ternak betina hanya boleh dipermanikan apabila ia menunjukkan tanda-tanda BIANG atau mahu mengawan.

 • APAKAH TANDA-TANDA BIANG YANG BOLEH DI LIHAT?
  Tanda utama lembu betina mahu mengawan ialah apabila ia RELA DlPANJAT OLEH LEMBU~LEMBU LAIN, lain-lain tanda adalah:
  1. berkelakuan luar biasa dan resah menggelisah
  2. sentiasa melenguh-lenguh
  3. kemaluannya lembab, kemerahan, bengkak dan mengeluarkan lendir
  4. kadangkala selera makan dan pengeluaran susunya berkurangan.
 • BERAPA LAMAKAH JANGKA MASA BERAHI INI WUJUD?
  Jangka masa berahi ini wujud hanya selama 24 jam. Oleh itu, sebagai panduan kasar jika tanda dilihat pada sebelah pagi permanian dibuat di petang hari itu juga dan jika tanda tersebut dilihat pada sebelah petang permanian akan dilakukan pada awal pagi esoknya.
 • BERAPA LAMAKAH KEADAAN BIANG ATAU JANGKAMASA BERAHI INI WUJUD?
  Jangkamasa berahi ini wujud selama 24 jam sahaja. Oleh itu sebagai panduan kasar, apabila tanda-tanda berahi dilihat di sebelah pagi, lembu hendaklah dipermanikan di sebelah petang hari itu juga. Jika tanda-tanda tersebut dikesan di sebelah petang permanian akan dilakukan pada awal pagi keesokkan harinya. Lembu yang sihat dan tidak bunting akan datang biang tiap-tiap lebih kurang 21 hari.
 • APAKAH KEPERLUAN ASAS YANG PATUT DISEDIAKAN?
  Anda tidak perlu menyediakan banyak peralatan cuma sediakan tempat yang sesuai di mana ternakan boleh diikat dan pemeriksaan boleh dilakukan. Tetapi sebaik-baiknya sediakan pasung bagi tujuan permanian.
 • BAGAIMANA MENENTUKAN BENIH LEMBU YANG SESUAI BAGI TUJUAN PERMANIAN?
  JENIS LEMBU DIPELIHARA PILIHAN BAKA UNTUK KACUKAN
  LID Friesian
  Kacukan 50% Friesian Kacukan Tenusu Tempatan
  (MAFRIWAL)
  Australian Friesian Sahiwal (AFS)
  Friesian Sahiwal AFS
  MAFRIWAL
 • PADA UMUR BERAPAKAH LEMBU PATUT MULA DIBIAKKAN?
  Dengan penjagaan yang sempurna anak-anak lembu akan bersedia untuk dibiakkan apabila berumur antara 15-18 bulan.
 • APAKAH PENGARUH MAKANAN TERHADAP PEMBIAKAN?
  Makanan memainkan peranan yang sangat penting di dalam menentukan lembu-lembu membiak dengan sempurnanya. Berikan makanan baik dengan menyediakan secukupnya rumput yang subur dan makanan tambahan seperti dedak air garam serta bata garam. Anda dinasihatkan supaya menentukan makanan yang seimbang diberi setiap hari terutama bagi lembu lembu bunting berat dan juga yang mengeluarkan susu.


 • BAGAIMANA JIKA LEMBU TIDAK DATANG BERAHI?
  Lembu mungkin tidak datang berahi disebabkan masalah pemakanan yang tidak seimbang. Jika anda telah memberikan makanan yang secukupnya tetapi masih mempunyai masalah mungkin ternakan anda mempunyai masalah lain. Oleh itu tuan dinasihatkan untuk mendapatkan khidmat dari Pejabat Haiwan yang berdekatan.

 • PATUTKAH SAYA MENYIMPAN LEMBU JANTAN?
  Anda tidak perlu menyimpan lembu jantan bagi tujuan pembiakan tetapi jika anda telah menghasilkan ternakan jantan anda maka ternakan ini boleh digunakan untuk menolong di dalam pengesanan berahi.
 • SIAPAKAH YANG BOLEH MELAKUKAN PERMANIAN?
  Permanian Beradas akan dilakukan oleh kakitangan Jabatan Haiwan yang terlatih.
 • BAGAIMANA DENGAN BAYARAN?
  Pada masa ini perkhidmatan adalah percuma. Bayaran untuk perkhidmatan ini akan dikenakan pada masa hadapan.
 • SETELAH DIPERMANIKAN APA PERLU SAYA BUAT?
  Setelah lembu dipermanikan anda diminta memastikan yang ternakan anda tidak dilepaskan untuk meragut dengan lembu lain. Ini adalah bagi memastikan yang lembu jantan yang ada di kawasan anda tidak dapat mengahwini lembu yang telah dipermanikan dan menyebabkan keguguran berlaku. Setelah tiga minggu anda hendaklah melihat tanda-tanda berahi semula kerana jika ternakan anda tidak bunting tanda-tanda tersebut akan berulang. Pastikan ternakan anda diperiksa setelah tiga bulan bagi menentukan samada ternakan anda bunting atau tidak. Jika ternakan anda bunting keringkan ternakan anda dari mengeluarkan susu enam ke lapan minggu sebelum beranak. Jika ianya tidak bunting lihatlah akan tandatanda berahi.
 • PATUTKAH MENYIMPAN REKOD?
  Menyimpan rekod adalah amat penting di dalam pembiakan. Ini adalah untuk memastikan yang ternakan dipermanikan pada masa yang tertentu. Tetapi menyimpan rekod sahaja tidak mencukupi jika ianya tidak kemaskini dan mempunyai data-data yang cukup. Oleh itu dapatkan pandangan dan juga cara-cara yang betul di dalam menyimpan dan mengemaskinian rekod ternakan dari kakitangan Jabatan ini. Ingat! Jika ternakan anda tidak dipermanikan pada waktu yang tepat anda akan mengalami kerugian dari segi pengeluaran susu dan juga kelahiran anak.
 • SETELAH BERANAK APA PATUT SAYA BUAT?
  Apabila tiba masa lembu anda dijangka beranak kurungkan lembu anda di kandang yang berasingan. Setelah beranak pastikan yang urinya tidak melekat dan kesemuanya telah keluar. Juga pastikan anak lembu mendapat susu awal ibu (kolustrum) secukupnya bagi melindungi anak lembu dari mendapat jangkitan. Kolustrum ini mempunyai antibodi yang tinggi yang diperlukan oleh anak-anak lembu bagi membantu sistem pertahanan anak lembu tersebut yang masih belum sempurna. Kandang di mana anak dan ibu ditempatkan hendaklah sentiasa bersih bagi mengelakkan jangkitan yang boleh memudaratkan ternakan.
 • BAGAIMANA KALAU ANAK ATAU IBU LEMBU SAKIT?
  le="margin-bottom: 0px; margin-left: 0px; margin-right: 0px; margin-top: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; padding-right: 0px; padding-top: 0px;">Jangan biarkan ternakan anda sakit. Berusahalah untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin bagi mengelakkannya daripada menjadi serius. Dapatkan khidmat Jabatan Perkhidmatan Haiwan yang terdekat.
 • BILA SUSU BOLEH MULA DIPERAH?
  Susu boleh mula diperah setelah lembu melahirkan, tetapi dalam masa empat kelima hari pertama, susu tersebut tidak sesuai untuk diminum oleh manusia. Hanya selepas lima ke enam hari sahaja barulah susu tulen dapat diperolehi.
 • BOLEHKAH DIPERMANIKAN LEMBU DARI JENIS PEDAGING?
  Sudah tentu boleh, malah ianya amat digalakkan.
 • BAGAIMANA PULA DENGAN PEMILIHAN BAKA?
  JENIS LEMBU DIPELIHARA PILIHAN BAKA UNTUK KACUKAN
  Kedah Kelantan Brahman
  Droughtmaster
  Hereford
  Charolais
  Simental
  Kacukan Kedah Kelantan
  Brahman
  Baka kacukan pedaging 
  Brahman
  Kacukan Tenusu
  Droughtmaster Droughtmaster
 • BAGAIMANA JIKA LEMBU PEDAGING YANG DILEPASKAN BERSAMA LEMBU JANTAN?
  Jika lembu jantan dilepaskan meragut bersama lembu jantan satu program khas pembiakan lembu pedaging secara berkelompok boleh dibuat di mana ternakan betina diperiksa dan bagi yang tidak bunti ng akan dilakukan permanian dan bagi yang bunting pula akan ditentukan tahap kebuntingannya dan tarikh lahir. Jadi apabila tiba masa berahi yang seterusnya bolehlah dipermanikan.
 • BILAKAH TERNAKAN PATUT DIBIAKKAN SETELAH BERANAK?
  Ternakan selewat-lewatnya mesti dibiakkan pada jangka masa kurang daripada seratus hari selepas beranak. Oleh itu perhatikan tanda-tanda berahi pada ternakan.
 • PATUTKAH ANAK ANAK LEMBU DIBIARKAN MENETEK SUSU IBU?
  Sebaik-baiknya hendaklah diceraikan susu apabila anak lembu berumur lima ke enam minggu.
 • ADAKAH APA.APA PETUA LAIN SUPAYA LEMBU MEMBIAK DENGAN LEBIH CEPAT?
  Bukan petua tetapi USAHA yang patut dipertingkatkan. Berusahalah untuk mengesan lembu anda dalam keadaan berahi. Jangan putus asa jika permanian pertama tidak berjaya menghasilkan kebuntingan.
 • KALAU BEGITU SAYA INGIN MENDAPATKAN PERKHIDMATAN PERMANIAN BERADAS, APA PATUT SAYA BUAT?
  Anda boleh berhubung terus dengan PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN yang berhampiran atau IBU PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN di negeri masing-masing. Anda juga boleh menghubungi kami di
  UNIT PEMBIAKAN DAN PEMBIAKBAKA
  IBU PEJABAT PERKHIDMATAN HAIWAN
  KEMENTERIAN PERTANIAN MALAYSIA
  50630 KUALA LUMPUR.
  No. Tel: 03-2540077 samb. 149 dan 190

 • Kalau nak nengok kaedah pengumpulan semen pula klik link ni.
  http://www.youtube.com/watch?v=a9qEqHl1wNI&feature;=related

  |permanian beradas manusiapermainan beradas manusiateknik permanian beradaspermainan beradas lembupermandian berhadasteknik pembiakan baka haiwankaedah pembiakan lembucara pembiakan lembupemanian berhadaspermainan beradasproses permanian beradaspermanian berhadas manusiaproses permainan beradassistem pembiakan haiwankaedah permainan berhadasrawatan permainan berhadaspembiakan lembuyoutube binatang mengawanteknik permanian beradas manusiapemandian berhadasrawatan permanian berhadaspermanian beradas lembucara memperoses ternakan lembusistem pembiakan lembu betinagambar pasung lembupermainan berhadas binatangpemanian beradasyoutube lembu mengawanpermanian beradas kambingilustrasi permainan beradas lembu - sains pertanian tingkatan 5kelebihan permainan berhadas di masa hadapangambar lembu mengawancara permanian beradascara manusia mengawanpengesanan berahi lembupemanian lembuproses pemanian lembuteknik pemanian berhadashaiwan berhadasrawatan permanian berhadadpembiakan haiwanjenis benih baka lembukos rawatan permainan berhadaskos rawatan permanian beradascara permanian berhadas manusiafolio cara pembiakkanteknik permainan beradascara membuat makanan lembulangkah langkah buat permanian beradasbagaimana haiwan mengawankursus permanian beradaskuda mengawan untuk bakafolio lembumaksud permanian beradascontoh project proposal untuk menternak lembu untuk tenusu pptproses pemanian berhadas pada lembu dlm subjek spntanda-tanda biang kambing betinaikan dan pembiakan baka- videofolio penternakan kambingfatwa permandian berhadasteknik mengesan tanda-tanda biangcara pembiakan kambing berhadascara permanian beradas manusiacara permanian beradas dilakukansoalan reproduktif dalam ternakanjabatan haiwan-permanian beradaspermanian berhadas kambingpermanian beradas ternakanmaksud permanian berhadasMaksud tanda biangmengesan ternakan biangcara manusia menggawanpermainan beradas keatas manusiapermainan beradas binatangpemandian berhadas untuk ternakanpemanian berhadas untuk lembupemanian lembu videopembiakan ternakanpembiakan lembu tujuanlembu betina bianglembu beranaksejarah pemanian baradaskaedah membuat pemanian beradaskaedah pembiakan baka haiwankaedah pembiakan baka haiwan mengikut pandangan islamkaedah pembiakan haiwankaedah permanian beradaskebaikan melakukan proses permanian beradas (AI) dalam lembukelebihan pemanianpetua ternak lembukuda mengawankuda mengawan dengan manusialangkah-langkah melakukan permanian beradaspermanian berhadas sains pertanianlembu droughtmasterCara Pembiakan Haiwanyoutube haiwan mengawanbebiri mengawanyoutube cara berhadas lembugambar binatang mengawanbaka lembu tenusuteknik- teknik pembiakan haiwanteknik permanian beradas kambingcara binatang beranakbaka lembu paling sesuai untuk dibiakbaka lembu kacukanvideo pengumpulan semen lembu jantan permanian beradasberapa lamakah kambing biri-biri akan bunting selepas lahirkan anakyoutube cara haiwan membiakbaGAIMANA HENDAK MENGENALI KAMBING BUNTING DAN BERAPA LAMAKAH JANGKA MASA BUNTINGteknik permanian beradas ayamteknik pembiakan baka haiwan mengikut kaedah islamteknik pembiakan baka haiwan dalam islamcara cara pemanian beradascara pembiakan baka haiwancara pembiakan baka lembuvideo permanian berhadaspermanian beradas ternakan kambingpermanian beradaslembupermanian beradas pptpermanian berhadas ayampermanian beradas kambing kelantanvideo permainan berhadas haiwanpermanian beradas manusia videovideo permainan berhadasvideo permainan beradas pertanianpermanian beradas pada lembupermanian beradas pada manusiaPermanian beradas lembu dan kambingvideo proses pembiakan manusiapermanian beradas terhadap haiwanpermanian beradas pada kambingpermanian berhadas bagilembupertanian berhadasvideo bela lembu kacukanvideo haiwan mengawanpertanian pembiakan lembu dan permanian beradaspetua ayam cepat mengawanvideo cara pembiakan manusiavideo binatang mengawanpetua ayam mengawanpetua kambing cepat biangpermanian berhadas untuk kucingvideo haiwan mengawan dengan manusiapermanian berhadas haiwanpermanian berhadas kudapermanian berhadas kuda videopermanian berhadas lembuvideo pembiakan pemanian beradasvideo pembiakan manusiapermanian berhadas menurut islamvideo pembiakan haiwanpermanian berhadas tubepermanian berhadas kambinpembiakan lembu kacukanpengertian pemanian berhadas manusiayoutube pembiakan haiwanyoutube manusia mengawanperalatan lembu tenusuyoutube mainan binatangperalatan permanian beradasvideolembuberanakperatus kebuntingan baka kedah-kelantanyoutube lembu jantan dan betinapengenalan pembiakan baka haiwanpengeluaran susu lembu mafriwalpembiakan lembu lidyt lembu beranakyoutubelembu menggawanyoutube ternak babi mengawanpembiakan ternakan ruminanpembiakkan mani beradaspenanian berhadasyoutube pengesanan berahi lembuyoutube pembiakkan haiwanyoutube lembu baka kedah kelantanperbezaan pemanian beradas manusia dengan binatangyoutube lembupermainan berhadas dalam islampermainan berhadas kambingpermainan berhadas lembu-youtubepermainan sistem respirasi manusiawww youtube com/haiwan mengawanpermandian berhadas ke atas lembupermaniaan betadas pada manusiaPermanian beradas ayampermanian beradas ikanyou tube baka lembu droughtmasterpermainan berhadas bagi manusia mengikut sainssyarat permanian berhadasyoutube cara membuat permanian pada lembupermainan beradas kudapermainan beradas lembu melakapermainan beradas lembu pptyou tube pembiakan beradaspermainan beradas pada manusiapermainan berhadas bagipermainan berhadas bagi manusiapermanian beradas kaedagvideo a i lembu tenususejarah permanian beradasvideo manusia mengawanteknik yang digunakan dalam pembiakan baka haiwan menurut ulamasistem pembiakan ternakan lembusistem permanian beradas lembusistem reproduktif haiwansize pasung lembuteknik teknik pembiakan haiwan dalam islamsoalan sistem reproduktifSuntikan Permanian Beradassistem pembiakan ruminansistem pembiakan kambingsistem pembiakan haiwan ruminanternakan kacukan dengan permanian beradasternakan biangternak lembu kedahsiapa yg boleh buat pemanian lembusistem beradassistem pembiakan ayam betinatenakan kacukan lembu dengan huraiansistem pembiakan baka haiwanteknologi kacukan melalui proses permainan beradasTeknik permanian berhadas manusiateknik permanian berhadas bagi manusiatanda-tanda lembu biangTeknik Permainan Berhadasteknik permaianan beradasteknik baka haiwanteknik pemeriksaan kebuntingan lembuteknik bela lembu termurahteknik beradasTEKNIK PEMANIAN BERADASteknik pemanian beradas ayamtanda-tanda biang haiwantanda-tanda biangtanda tanda lembu mahu mengawanTeknik permanian beradas ke atas manusiasuntikan permanian beradas (a i)Suntikan Permanian Beradas Lembusyarat syarat mendapatkan geran penternakan lembu dari kementerian pertaniantanda biangtanda biang haiwantanda binatang berahitanda tanda lembu ingin mengawanteknik permanian beradas binatangteknik pemanian beradas untuk manusiasejarah pemanian beradasvedio pembiakan baka pilihanproses lembu membiak beranakproses pemanian beradasproses pemanian beradas videosiapa yang buat permanian berhadas lembuusia lembu yang boleh pemanian berhadasproses pembiakan lembuupload lembu beranakproses permainan berhadas ayamproses permainan berhadas dan IVFutube cara pembiakan kambingprosedur permanian beradas ke atas manusiautube cara pembiakan ternakan kambingpowerpoint anak lembupowerpoint pembiakan lembupowerpoint teknik pembiakan haiwanppt lembu tenusuproject proposal untuk menternak lembu untuk tenusu pptproposal projek ternakanpropsal pembiakan ternak kambingprosedur pemanian beradasprosedur peramnian beradasujian permanian berhadasproses permanian beradas dalam lembuubat babi mengawanubat ayam mengawanrawatan permanian berhadas di melakatujuan pengumpulan semen ternakan lembureplika sistem pencernaan lembusains pertanian kaedah permainan beradastestimoni permanian berhadassains pertanian pemanian berhadassains pertanian_pembiakanUBAT MERANSANG BABI HAIWAN MENGAWANubat meransang lembu mengawanubat supaya lembu cepat mengawanubatuntukpembiakanlembuproses permanian beradas manusiaprotokol permanian berhadas haiwanubat untuk permanian beradasubat untuk cepat mengawan ternakanPUSAT PERMANIAN BERHADASrawatan pembiakan lembu penjantanrawatan permanian beradasubat untuk ayam cepat mengawanternakan lembupembiakan lembu droughtmasterCARA KACUKAN MANIAN BERADAS AYAMcara mengesan biang ternakancara menjalani permanian berhadascara menyediakan makan ternakan lembucara mohon lembu dari pejabat haiwancara pebiakan lembu brahmancara pemanian beradascara pemanian beradas binatangcara pemanian berhadas lembucara pembiakan haiwan pptCARA PEMBIAKAN KAMBINGcara pembiakan lembu brahamcara pembiakan lembu brahmancara mengesan biangcara mengeluarkan mani untuk permanian beradascara kambing cepat biangcara lembu beranakcara lembu mengawancara mainan youtubecara melakukan kacukancara melakukan permainan pada manusiacara melakukan permanian beradas kambingcara membiak binatang mendapat bakacara membuat permanian beradascara membuat tanda lembucara memperoses makanan lembucara mendapat kan beneh kambing permanian beradascara pembiakan lembu sainscara permainan beradasFoto lembu mengawan3 tanda lembu betina dalam keadaan bianggambar hewan mengawangambar kambing bianggambar lembu baka brahmangambar lembu beranakgambar lembu droughtmastergambar pemanian berhadas manusiagambar pembiakan lembu jantan dengan betinagambar permanian beradas haiwan ruminangambar rajah pasung lembugambar rajah pemeriksaan kebuntingan lembufatwa permanian berhadasfatwa permanian beradascara permanian beradas lembucara permanian berhadas untuk manusiacara-cara lembu beranak mengikut sainscara-cara pembiakan lembu pedagingcara-cara permanian beradas lembu sains pertaniancontoh folio penternakan kambingdebu tulangdedak bakadimana boleh membuat pemeriksaan reproduktifdimana hendak buat permanian berhadaserti pemanian beradasfatwa kontemporari permainan berhadasgambar rajah proses permanian beradasagar ayam cepat mengawanapakah proses permanian beradasapakah teknik permanian beradas?apakah tujuan merekod ternakanbagaimana binatang mengawanbagaimana manusia mengawanbagaimana permainan berhadasbagaimana proses permanian beradasbaka haiwanbaka lembubaka lembu droughtmasterbaka lembu jantanbaka lembu kedah kelantanapakah permanian berhadasApakah permainan beradasAI untuk lembualat pengumpulan semen haiwanalat permandian berhadasanak lembu permanianapa itu lembu pedagingapa itu pemanian beradasapa itu permainan beradas manusiaapa itu permanian beradasapa kah maksud permainan berhadasapa mainan berhadasapa permanian beradasapakah itu permanian berhadasbaka lembu pedagingbaka lembu permanian beradasbinatang mengawanbinatang ternak sedang mengawanblog bela lembucara binatang membiakcara binatang mengawancara binatang monyet beranakcara buat makanan lembucara cara ai lembucara cara ayam mengawancara cara buat permanian beradasCara cara manusia mengawancara cara permanian berhadasbila masa perlu buat pemanian beradas untuk pembiakan lembubibit baka lembu jantan dan betinabaka pejantan droughmasterbakajantansusubantuan suntikan pemanian beradas lembubenih anak lembubenih lembuberahi melihat haiwan mengawanberapa kos permanian berhadas bagi kucingberapa minit binatang mengawanberapakah kos rawatan permainan berhadasberapakah kos rawatan permanian berhadasbiang dan teknik mengesan biangbiang kambingcara gorila menqawan manysualembu menggawanmanusia mengawanmanusia mengawan dengan binatang youtubemargin kasar kambingmargin kasar lembu tenusumasa lembuyang sesuai untuk mengawanmembiak haiwanmembuat permanian beradasmengesan tanda biang teknik yang betulmengumpul semenlembu jantannota permanian beradasnota sains pertanian pembiakan haiwannota sistem pembiakan lembu tingkatan 5mani lembu video blogmani lembu videolembu susu teknik koslembujantanbaka lembujantanbakamafriwal you tubemafsadah permainan berhadasmainan berhadas kudamakanan lembu lepas beranakmakanan lembu susumaksud biang lembumaksud permainan beradasmaksud permainan beradas terhadap lembumaksud permandian berhadasmani benih manusia videonota teknik permanian beradas kambingorgan pembiakan lembu betinapemanian beradas manusiapemanian berhadas bagi lembuPemanian berhadas lembu bakapemanian berhadas untuk ternakan lembupemanian haiwanpemanian kerbau videopemanian lembu video blogpembiakan baka haiwan dalam islampembiakan baka haiwan mengikut kaedah islampembiakan berhadaspembiakan haiwan ruminanpembiakan kacukan haiwanpemanian beradas lembupemandian berhadas lembu pedagingORGAN PEMBIAKAN RUMINAN BETINAorgan pembiakan untuk permanian beradaspandangan ulama mengenai pemanian berhadaspanduan asas melakukan permanian beradaspasung lembuPDF Lembu Tenusupebiakan baka pedaging ayampebiakan Haiwanpebiakan lembu tenusupemainan berhadas lembupemandian beradas sain pertanianpemandian berhadas dalam islamPembiakan Kaedah Pembiakan ternakan ruminan dilakukanHaiwan Mengawankaedah pembiakan lembu secara permanian beradaskaedah penentuan usia lembukaedah pengumpulan semen kambingkaedah permanian beradas haiwankebaikan melakukan pemanian beradas pada lembukebaikan permanian beradas lembukebaikan permanian berhadaskebaikan proses ai pada lembukebaikan proses permainan beradas (a1) dalam lembukebikan permainan beradas dalam lembukekurangan minor induk lembu jantan dan betinakekurangan minor pada baka lembu apa perlu dilakukankaedah pembiakan lembu kacukankaedah pembiakan bagi lembu tenusuhaiwan mengawan manusiahaiwan menggawan download videohamil cara permanian beradasimages for sistem pembiakan lembu jantanjabatan haiwan permanian berhadasjabatan permanian berhadas kudajangka masa lembu beranakjantan mafriwaljuru lembu dan permainan berhadaskacukan binatang ternakan pada pandangan islamkaedah mengesan kebuntingan ternakankaedah merekod ternakan biangkekurangan minor pada lembu jantan dan betinakekurangan permanian berhadas ternakankuda megawan membiakkursus permainan beradas lembukursus permainan berhadas untuk kambinglangkah pemanian beradaslangkah pemanian beradas LEMBUlangkah2 kerja permanian berhadaslembu baka beraman you tubelembu baka jantan susulembu bianglembu buat bakalembu hendak mengawanlembu jantan baka biak beradaskos untuk pemanian berhadaskos rawatan permainankelebihan dan kelemahan pemanian berhadaskelebihan kaedah pembiakan permaianan beradaskelebihan pemanian pertamakelebihan permanian berhadaskelebihan permanian berhadas di masa hadapankerbau lembu mengawankertas kerja lembu tenusukertas kerja tanda biang lembukhidmat permanian beradas manusiakos permainan beradas manusiakos permanian beradaskos rawatan pemanian beradaslembu mafriwal|
  Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!